Dodaj do ulubionych

Problem nagłośnienia koncertów

02.06.11, 23:11
Zapewne większość czytała informację dotyczącą Ursynaliów na SGGW. Grał metalowy zespół Korn. Grał tak głośno, że mieszkańcy okolicznych bloków nie mogli normalnie egzystować do około 1 w nocy. Brzmi to wairygodnie, bo choć mieszkam na ul. Cieszyńskiej w okolicy Metra Wilanowska, to też wyraźnie słyszałem ten jazgot. Kiedyś też miałem problem ze zmrużeniem oka, gdy w zeszłym roku grała zdaje się Madonna na służewieckich Wyścigach.

I tu przechodzę do problemu. Rozumiem, że w miastach mogą się odbywać od czasu do czasu koncerty. Jestem w stanie zrozumieć, że mogą trwać nawet do 1 w nocy (choć wcale tego nie popieram). Problemem jest jednak poziom nagłośnienia. Ani Straż Miejska, ani Policja nie chcą przyjmować skarg, bo zasłaniają się tym, że zgodę dało miasto. I tyle! I nie obchodzi nikogo, że czasem organizator może przesadzić z decybelami! Nikt nie jest w stanie go kontrolować. Wystarczy, że miasto wydaje zgodę, a nagłośnienie może wywalać szyby w oknach, bo ani Policja, ani SM nie ma pewnie nawet sprzętu do mierzenia decybeli. A już na pewno nie ma ochoty! Jak sobie radzić z nieodpowiedzialnymi organizatorami, którzy w źle rozumianym interesie koncertowiczów podkręcają głośniki na maksa?

ps Sam też chodzę na koncerty i wiem, że głośniej nie znaczy lepiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: passionplace2 Re: Problem nagłośnienia koncertów IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.11, 21:33
      Trzeba zwyczajnie zadbać o lepszą akustykę sali, wygłuszyć ściany, itd.

---
      śmieszne zdjęcia z warszawy

• Gość: Topiński Re: Problem nagłośnienia koncertów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 15:46
        A może sami obywatele wezmą sprawy w swoje ręce, jak "wadza" nie potrafi.
    • 0ffka Re: Problem nagłośnienia koncertów 04.06.11, 18:56
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9724026,Muzyka_odbijala_sie_od_blokowisk__Studenci_przepraszaja.html
      Podobny problem jest na Jelonkach dzięki amfiteatrowi otwartemu w środku (sic!) osiedla mieszkaniowego:
      forum.gazeta.pl/forum/w,290,125805279,125805279,disco_polo_na_osiedlu_Groczewska.html
    • Gość: czajka Re: Problem nagłośnienia koncertów IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 00:27
      gdy są koncerty na Bemowie, ostatnio Iron Meiden, poprzednio Metallica, to nie ma potrzeby kupowania biletów, wszystko dokładnie słychać w promieniu kilku kilometrów
      • Gość: Niewyspany Re: Problem nagłośnienia koncertów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 00:13
        Znowu nikt nic nie może a ludzie spać nie mogą, bo dzicz jest żądna "kultury muzycznej" o pierwszej w nocy. Tak sobie myślę po przeczytaniu opinii żołnierzy z Afganistanu, że jeden Afgańczyk w takiej sytuacji u siebie w Kraju z jednym granatem problem by rozwiązał natychmiast i na długo. Jeżeli po pewnym czasie problem by powrócił to znowu jeden Afgańczyk itd. Założę się że dali by radę bez państwowych nakładów finansowych a prawo i normalność by zatriumfowała i powróciła samoistnie. Coś co nie jest możliwe, jednak jest możliwe, jak powiedział nie jeden mądry człowiek.
      • Gość: gość Re: Problem nagłośnienia koncertów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 10:36
        Mieszkam na Bielanach (Wrzeciono) u mnie też słychać, ale już zniekształcony łomot
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka