Dodaj do ulubionych

Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM

15.06.11, 00:29
a ktoś już myślał o tym jak to wydrukować?
Obserwuj wątek
    • Gość: ambroż Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: *.acn.waw.pl 15.06.11, 00:51
      A dlaczego uważasz, że to jakiś kłopot?
      • 4krzych1 zmiana logo! i po to jest podwyżka cen biletów!!! 15.06.11, 08:35
        • Gość: hmm Re: zmiana logo! IP: *.ip.netia.com.pl 15.06.11, 11:00
          No proszę, a nie szkoda pieniędzy na zmianę logo, w końcu to nie tylko koszt projektu, ale i oznakowania punktów obsługi klienta, zmiany druków i inne takie. Szkoda, że pomimo ogromnego zadłużenia miasta ratusz nie szuka oszczędności tam, gdzie można:(
          • Gość: pm Re: zmiana logo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 20:07
            a czemu bilet seniora nie drożeje? opłata wynosząca 40 (?) zł, raz na rok...

zmiana logo - to jakieś marnotrawstw pieniędzy... będą zamiawiać nowe druki, nalepki, zmieniać stronę netową...
          • Gość: pm Re: zmiana logo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 20:14
            a ja bym chętnie przeczytał wywiad z szefem ztm, na temat celu zmiany logo, kosztów przeprowadzenia operacji oraz wypowiedzi ekspertów z dziedziny marketingu.
    • ith Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM 15.06.11, 00:53
      Jakie śliczne!!!!!! Takie piękne, że gotów jestem się zgodzić na następną podwyżkę. Istne cudo, cholera...
    • Gość: L Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.acn.waw.pl 15.06.11, 00:55
      Ja pierdziele, jakie drogie: no nic, czas powrócić do samochodu...
    • Gość: WSW Już wiem skąd ta podwyżka IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 02:33
      trzeba było opłacić ZTMowi projekt zmiany loga
      • Gość: x Re: Już wiem skąd ta podwyżka IP: 217.33.154.* 15.06.11, 14:53
        guzik wiesz, no ale co sobie popisałeś, to twoje
        • intransigent Re: Już wiem skąd ta podwyżka 15.06.11, 16:06
          Gość portalu: x napisał(a):

> guzik wiesz, no ale co sobie popisałeś, to twoje

Jasne, nowe logo zaprojektowała na plastyce młodsza siostra pawełka 777, a naklejki na przystankach będą zmieniały za darmo rodziny pracowników ZTM w ramach wdzięczności za darmowe przejazdy. I oczywiście wszystkie materiały z nowym logiem same się za darmo wydrukują.
    • dobroslawa2 Bilety są mało czytelne 15.06.11, 06:43
      Obecne są bardziej czytelne
    • asperamanka A kiedy przemalujecie PKiN na różowo? 15.06.11, 06:58
      O murwa kać, ciśnie się na usta.

Po pierwsze, to widać że po cichu mamy kolejną podwyżkę w postaci "wycofania najmniej popularnych biletów" międzyszczytowych - informacja jest schowana na ulotce pokazanej na załączonym do artykułu zdjęciu. Dotychczas jeśli się wsiadło do pojazdu między 9-tą a 14-tą można było skasować jednorazowy za 2,40 zamiast za 2,80, i znam sporo osób które z tego korzystały.

Po drugie, to te nowe bilety wyglądają jak pieniądze do gry w "Monopol". Ładne to one nie są, i uważam że dotychczasowe były lepsze, ale nie dyskutuję bo to kwestia gustu.

Po trzecie, należałoby się spytać się o sens całego tego "nowego projektu", skoro widać że coraz więcej biletów jest kupowanych w automatach, a one pozostaną takie same? Ale chyba nie ma po co pytać, bo wiadomo że ktoś musiał zarobić.

Po czwarte, jest chyba oczywiste, że odpowiednie agencje reklamowe wzięły na ten "nowoczesny design" loga ZTM i biletu jakąś kasę, i pytam się kto, ile, i dlaczego tak dużo? Bo pytać się kto z tej kasy przytulił zwyczajowe 10%, albo i więcej, chyba nie ma po co, bo wszyscy wiedzą?

Po piąte, czekam teraz aż się bufet weźmie za przeprojektowanie Syrenki stojącej nad Wisłą, bo Krystyna Krahelska jako model już się zestarzała, i do dzisiejszych czasów nie pasuje. Nie ma w piersiach silikonu, więc może jakaś klinika chirurgii plastycznej zasponsoruje nową w zamian za umieszczenie jej logo na tarczy? Parę osób też by mogło wziąć w płetwę przy okazji.
      • Gość: ichi51e Re: A kiedy przemalujecie PKiN na różowo? IP: *.home.aster.pl 15.06.11, 08:24
        W pletwe ktos juz zapewne wzial - mnie tam ciekawi czy ten "single ticket" i cala reszta to z tego samego zrodla co ten kurs angielskiego co to w metrze leci
        • asperamanka Re: A kiedy przemalujecie PKiN na różowo? 15.06.11, 08:45
          "Single ticket"? Zapewne Bufet wraz z pewnym genialnym Dyrektorem od transportu planują wprowadzić w przyszłości "couple ticket" w tęczowych kolorach za półtorej ceny, ale dopiero wtedy, kiedy wejdzie w życie ustawa o związkach partnerskich, żeby nie było dyskryminacji. No i prawdopodobnie "GW" wtedy jakąś "akcję" zrobi ;-D
        • Gość: x Re: A kiedy przemalujecie PKiN na różowo? IP: 217.33.154.* 15.06.11, 14:56
          sugerujesz, że Portugaliczycy też nie znają angielskiego?:>
          www.carris.pt/en/single-ticket/
    • Gość: autor Wycofać 7 i 14 dniowe bilety... IP: *.play-internet.pl 15.06.11, 07:31
      ... żeby się turysta kapkę taniej autobusem nie mógł przejechać.
    • Gość: Szaron Echter Oto właśnie "zmiany na lepsze"!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.06.11, 07:32
      A teraz poproszę wszystkich Lemingów z wielkich miast, żeby zaczęli bić bufetowi brawo, wysyłać listy pochwalne, a przede wszystkim - nie zapominajcie, by w najbliższych wyborach dalej popierać BUFET!

BUFET rządzi, BUFET radzi, BUFET nigdy koryta nie zdradzi!
    • Gość: łomatko Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.home.aster.pl 15.06.11, 08:08
      No, piękne to nowe logo, po prostu ponadczasowe, wspaniałe, uniwersalne. Ach, to oryginalne połączenie liter Z i T, wspaniałe przejście litery T w literę M.

Pomijając wygląd nowego logo (akurat mi kojarzy się to z brakiem inwencji, ale to moje zdanie) zastanawiam się nad sensem tej zmiany, która przecież wiąże się ze zmianą całego systemu identyfikacji wizualnej. Ciekaw jestem kosztów operacji w kontekście podwyżek opłat za przejazdy.
    • Gość: Radek Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: 80.50.231.* 15.06.11, 08:10
      No to juz konsekwentnie trzeba bylo dodac "ZONE" pod "STREFA"...
      • Gość: Pik Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: *.cst.tpsa.pl 15.06.11, 17:03
        Na niektórych biletach jest napis ZONE, np na pomarańczowych, a na innych rzeczywiście brak, np na zielonych. Brak logiki, ale to mnie akurat nie dziwi.

Odnośnie zmiany logo, to rzeczywiście jak ktoś tu zauważył pomysł jest zerżnięty żywcem od Społem.
        Teraz czekam na obowiązkową akcję wymiany kart miejskich, bo jakże mogło by być, że ktoś posługuje się kartą ze starym logo (każdy kto kiedykolwiek przechodził operację zmiany loga wie, że wraz z wprowadzeniem nowego stare zaczyna być gorsze od trądu).
    • Gość: mk projekt logo IP: *.elartnet.pl 15.06.11, 08:25
      Ciekawe ile dostała rodzina królika za projekt tego nowego logo .
      Moim zdaniem dużo gorsze niż obecne ale to rzecz gustu
    • Gość: luqi Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: 80.48.10.* 15.06.11, 08:31
      Logo powinno zostać niezmienione uważam, że jest bardzo ładne, pomyslowe i oryginalne. Obecne logo utarło się w świadomości warszawiaków i nie ma problemu z jego rozpoznawaniem nawet z daleka. Nie uważam też, aby obecne logo nie pasowało do obecnych trendów.
      • Gość: k Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 09:49
        Nowe logo trąci "społem", wcześniejsze jest oryginalne i ponadczasowe.
    • Gość: PAWEL Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.play-internet.pl 15.06.11, 08:38
      dla kogo jest bilet jednorazowy za 5,60 skoro 60-minutowy kosztuje 5,20?
    • Gość: ragazz08 "Nowe ceny", "zmiana cen". Nie! Podwyżka! IP: 62.121.68.* 15.06.11, 08:49
      Mam ochotę dziennikarza, który to napisał, trzepnąć w papę. Ani razu nie pada słowo "podwyżka", nie ma mowy o "wyższych cenach". Czy redaktor po Wyższej Szkole Dziennikarstwa, Administracji i Masturbacji bezmyślnie przekleił manipulacyjne sformułowania z komunikatu ZTM, czy sam z siebie ochoczo zeufemizował to, co pasażerów wpienia do żywego? Jeśli trafna jest hipoteza nr 2, niech mu pryszcze zakwitną po takim liźnięciu rowa waltzogronkowcom!
      • Gość: bar bakan Re: To jest komunikat prasowy, nie artykuł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 10:34
        Żaden dziennikarz tego nie pisał, tylko przekopiował tekst który dostał do firmy PR zatrudnionej przez ZTM. Jeżeli szukasz jakichś autorskich artykułów to nie czytaj gazeta.pl / kilka jest w wyborczej, są w dużym formacie etc. Pozostałe "newsy" to zwykle przeklejki i tyle.
        • Gość: ragazz08 Tak, ale IP: 62.121.68.* 15.06.11, 13:22
          Tak, ale skoro widnieje na stronie nagłówek "Komentarze do artykułu", mam prawo te wnerwiające wypociny traktować jako artykuł - i jakiś pracownik gazeta.pl ponosi za nie osobiście odpowiedzialność, niezależnie od tego, czy tylko stuknął Cntrl+C, Cntrl+V, czy coś sam naklawiaturzył.
          Zatem: a w dziób by go, a w dziób...
    • Gość: tim Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 08:53
      Swoja droga czy jezeli mam zapas obecnych biletow to bede mial okazje je zuzyc czy ci bandyci uznaja je za niewazne po wprowadzeniu nowych cen?
      • Gość: mozart Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 10:26
        będą nieważne
    • Gość: Dziki Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 09:02
      do jb-n:

A w czym ty widzisz problem z drukowaniem ??? Siedzę w branży poligraficznej od kilkunastu lat i jakoś problemu nie widzę. Tusz w drukarce w domu za szybko ci się skończy ???
      Nie wiesz że istnieją farby PANTONE w kolorze czerwonym ?

A propos NOWEGO loga ZTM...

To jakaś tragedia !!! Stare nie było jakieś specjalnie urodziwe, ale przynajmniej utarło się wizerunkowo wśród pasażerów. Nowe logo jest tak samo atrakcyjne jak nowe logo pepsi-wygląda jak przygotowane w jakimś Paincie czy innym PowerPoincie. Takie kompletnie aseksualne i nijakie.
      Ale Dyrektor Ruta pewnie w tym roku znowu weźmie ekstra pieniądze, tym razem za rebranding ZTMu.
      Zmiana kompletnie bez sensu.
      • jb_n Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log 17.06.11, 00:02
        Problem technologiczny? Na przykład w spasowaniu tego rozkosznego pseudogiloszu na biletach normalnych, a zwłaszcza na zrobieniu zmniejszonego pokrycia linii na biletach ulgowych (jeśli tam się nie zastosuje drugiej farby powstanie przecież pole niewiele reprezentujących punktów)... Obecne bilety (z moich obserwacji) nie są drukowane ze spadami (mam przed sobą teraz bilet, po którym to widać), nie sądzę, by w tej kwestii miało coś się zmienić, więc będziemy mieli śliczne krawędzie sąsiednich biletów z arkusza. Problem niezbyt wielki, zgadzam się. Ale jest.

Natomiast istotny problem, na który chciałem przede wszystkim zwrócić uwagę, jest bardziej ekonomiczny: nie chodzi o wydrukowanie biletów jako takich. Chodzi o wydrukowanie WSZYSTKIEGO z nowym (brzydkim, tu się zgadzamy) logo na raz. Toż-to dla miasta będzie koszt potężny i chyba całkiem niepotrzebny.

A bilety są zaprojektowane, moim zdaniem, choć sądzę, że mam rację (cóż za zuchwałość) źle i nieczytelnie. Najczytelniejszy jest w nich opis po angielsku, choć (na co zwracają uwagę ludzie w komentarzach) jest niespójny.

I proponuję troszkę spokojniej... też się na poligrafii co-nieco znam i nie trzeba od razu na człowieka naskakiwać, gdy komentuje się prostą wypowiedź, której sensu się nie zrozumiało.
    • pis_to_pic Opakowanie zastępcze. 15.06.11, 09:31
      1. Na bilecie powinny być symbole Warszawy, bo nikomu nic nie mówi ZTM
      2. Kolorystyka, pewnie z 40 % biletów jest kupowanych w automatach, gdzie kolorystyka będzie jednolita,
      3. Odnoszę nieodparte wrażenie, że opakowanie będzie ładniejsze od zawartości czyli kupa w kolorowym papierku.

Cieszymy się !
      • Gość: vicky Re: Opakowanie zastępcze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 13:53
        A poza symbolami miasta powinna być jeszcze mapa Warszawy, lista ciekawych miejsc do obejrzenia i tomik wierszy Herberta...
        nie przesadzajmy, bilet to bilet a nie wizytówka. Ma być prosty, łatwy do identyfikacji i łatwokasowalny ;)
    • robert_wwa Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log 15.06.11, 10:25
      Obecne jest tak utarte w świadomości, że nie do pomylenia. A to? Trzy litery z daleka może mieć tysiąc firm. Zmiana dla zmiany jest bez sensu. A
    • Gość: nina Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 10:43
      PRL'em zajezdzaja
      • Gość: akuku Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 11:04
        No dokładnie, moja pierwsza myśl po zobaczeniu nowego "logo" to taka, że chyba to wykopali z jakiś archiwów. Poza tym czy zestawienie trzech liter można od razu nazywać logiem? Równie dobrze mogli to napisać Timesem i też by było "logo"... Bez sensu, nowe nie znaczy lepsze
        • Gość: italx1 Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: 178.73.49.* 15.06.11, 13:45
          identyczne wrazenie mialem :)
    • Gość: piegus Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.146.72.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.06.11, 10:45
      Z tym logiem to jakis chory pomysł. obecne przynajmniej jakoś sie wyróżniało ,a nowe ?....
      Kupa totalna ,takie logo to mój syn lat 10 na komputerze wytrzaska w 5 minut.
    • Gość: misia_54 Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.pl 15.06.11, 10:54
      Nowe bilety, nowe sztance do wykonania biletów, a więc nowe koszty ! Nowe logo, które też kosztuje, bo trzeba będzie przemalować stare logo na nowe, a wiec koszty, koszty i jeszcze raz koszty !!! A KTO ZA TO ZAPŁACI ? OCZYWISCIE MY, PASAŻEROWIE !!! Acha nie dodałam jeszcze, że ktoś dostanie premię, za pomysł, ktoś za realizację inny zaś za to,że jest Dyrektorem ZTM !!! A KTO ZA TO ZAPŁACI ? OCZYWISCIE MY, PASAŻEROWIE !!! Pozdrawiam...
    • Gość: Gosia Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: 193.164.157.* 15.06.11, 12:07
      Właśnie, kasa na zmiany jest, a bilety bardzo mocno w górę idą. Kwartalny dwustrefowy będzie kosztował 370 zł!!!!!
    • Gość: JS Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe logo ZTM IP: *.home.aster.pl 15.06.11, 12:25
      Wprowadzacie kolejny raz podwyżki za przejazdy komunikacją. Niestety nie idzie to w parze z proporcjonalnym wzrostem pensji w pracy. Skąd mam brać coraz więcej pieniędzy na kolejne podwyżki? Wyrównacie różnicę?
      Po drugie tramwaje nie spełniają oczekiwań pasażerów. Ileż to razy byliśmy zmuszeni do wysiadki z powodu awarii, które powtarzają się nazbyt często. Szczególnie jest to odczuwalne w okresie zimowym. Ogrzewanie latem, bądź jego brak zimą - to norma, palenie papierosów przez motorniczych w momencie zakazu. Nalepka jak "wół" wisi przy kabinie. Motorniczemu to nie przeszkadza.
      Jest szereg zastrzeżeń, a mimo to za te niedogodności wymagacie wyższych opłat.
      Wątpię, żeby to co napisałam zrobiło akieś wrażenie, ale szczerze przyznam, że mam dość takiego postępowania. Wymagacie, a sami nie spełniacie podstawowych warunków. Naprawdę przestaję się dziwić, że coraz więcej osób jeździ "na gapę".
      • pawel.777 Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log 15.06.11, 13:20
        Gość portalu: JS napisał(a):

> Wprowadzacie kolejny raz podwyżki za przejazdy komunikacją. Niestety nie idzie
        > to w parze z proporcjonalnym wzrostem pensji w pracy. Skąd mam brać coraz więce
        > j pieniędzy na kolejne podwyżki? Wyrównacie różnicę?
        A skąd masz wziąć więcej pieniędzy na wzrost cen chleba, mleka, sera, wędliny? To wszystko też podrożało.

> Po drugie tramwaje nie spełniają oczekiwań pasażerów.
        Nie podają darmowych drinków?

> Wątpię, żeby to co napisałam zrobiło akieś wrażenie, ale szczerze przyznam, że
        > mam dość takiego postępowania. Wymagacie, a sami nie spełniacie podstawowych wa
        > runków. Naprawdę przestaję się dziwić, że coraz więcej osób jeździ "na gapę".

Może i masz rację. Wczoraj na poczcie stała za mną dziewczyna z dwoma "kwitami" w ręku.
        • Gość: taa Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: *.ip.netia.com.pl 15.06.11, 13:30
          no dobrze Panie Pawle777
          prosze wobec tego wyjasnic wszystkim pasazerom, jake sa podstawy ekonomiczne tego rebrasndingu? czy zmieniajac logo i kolor biletow nagle wszyscy zostawia samochody a nawet rowery i przesiada sie do zbiorkomu? przestana jezdzic na gape? tabor bedzie bardziej oszczedny w eksploatacji? czy komunikacja stanie sie przez to bardziej punktualna i niezawodna? ile w koncu ta zmiana bedzie kosztowala?
          i czy, jesli wogole, ma jakikolwiek sens. zwlaszcza, gdy powinno sie troszke zaczac oszczedzac. a moze porzucajac rebranding mozna by bylo odlec podwyzki w czasie (bo nie mowie, ze zaniechac - wszystko drozeje)
          bo jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniazki...czyje pieniazki, to wiemy....tylko do kogo one trafia?
          • pawel.777 Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log 15.06.11, 14:46
            Akurat czy na bilecie będzie wzorek taki czy owaki niewiele zmienia. Nowe bilety i tak trzeba wydrukować. A co do logo, to obecne mi się bardzo podobało i zmianę uważam za idiotyczną.
            • Gość: taa Re: Od sierpnia nowe, kolorowe bilety. I nowe log IP: *.ip.netia.com.pl 15.06.11, 14:51
              wydrukowac trzeba, chocby dlatego, ze zmienia sie cena...ale dlaczego beda funkcjonowaly DWA wzory - stary w biletomatach i nowy wszedzie indziej?
              ktos kogos robi w tzw ciula?
    • Gość: r63 Jaka piekna dyskusja się rozwinęła - o logo, nie o IP: 12.4.27.* 15.06.11, 13:36
      podwyżkach !
      i o to chodziło żeby wszyscy spierali sie o nowe ( jak dla mnie brzydsze , a wymiana kosztowana ) logo , a zapomnieli o planie horendalnych podwyżek.
      A teraz albo za miesiąc bufet wycofa się z nowego loga , ogłosi kolejny sukces i oszczędności , a podwyzka cen biletów oczywiscie zostanie.
      Czysty PR - nie dajmy sie na to nabrać , propaganda bardziej nachalna niż w PRL-u

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka