Dodaj do ulubionych

Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłumy

IP: 178.73.49.* 24.07.11, 13:23
Byłem z synem, widziałem. Moje refleksje : byłem na kilkudziesięciu stadionach w Europie, więc ten wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił, głównie z powodu braku atmosfery meczu. Nie ma zielonej murawy tylko beton z błotem, nie było piłkarzy, dookoła plac budowy.
Ja jestem jednak kibicem piłki nożnej a nie fanem architektury :)
Fajnie, że ten stadion będzie i fajnie ze będzie u nas Euro, ale na razie to plac budowy. Byc na pierwszym meczu Polaków 08.06.2012 to będzie coś, szczególnie podczas hymnu i po golach strzelanych przez Polaków :) Niestety nie wylosowałem na razie żadnych biletów.
Pozytywy - super wygodne, niesamowite siedzenia ! Kolorostyka siedzeń, ta mozaika jest świetna, trybuny wyglądają świetnie nawet gdy są puste. Wydaje mi się, że widocznosc będzie bardzo dobra nawet z najwyższych rzędów ( można było wejśc tylko gdzieś tak do 30-tego rzędu ).
Po każdym meczu czy dużym koncercie prawobrzeżna Warszawa będzie sparaliżowana przez 2 godziny, ale cóż, tego nie da się uniknąc.
Pozdrawiam wszystkich kibiców piłki nożnej, w szczegolności Reprezentacji Polski ( na tysiące ludzi tylko ja byłem w barwach, chociaż parę osób oprócz nas miało szaliki ).
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłumy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 13:57
      A ja sie pytam, gdzie są te białe krzesełka o których pisze autor tekstu???
      Byłem i widziałem, krzesełka są szare i w żaden sposób nie przypominają białych!!! Jak dla mnie to skandal ze na stadionie narodowym nie ma biało czerwonych krzeselek!!!
      • Gość: Szara Mysz Re: Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłu IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 09:57
        Krzesełka są celowo SZARE a nie BIAŁE-chodzi o to by w relacjach telewizyjnych nie było widać ,że są PUSTE!
        W "chwyt marketingowy"....
      • Gość: gitaroszewc Re: Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłu IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.11, 12:06
        Skandal! Srandal! A ch... Ci do tego marudo.
        • gosc82 Re: Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłu 25.07.11, 13:00
          A to mi do tego, że to jest Stadion Narodowy i powinien być w barwach narodowych!!!
    • ritzy Re: Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłu 24.07.11, 14:00

"Nie ma zielonej murawy tylko beton z błotem, nie było piłkarzy, dookoła plac budowy."

Sobie pomyslalem, ze tak wlasnie bedzie. Nie za bardzo widze sens w udostepnianiu stadionu dla widzow w stanie "pół-surowym". Chyba chodzi o "pijar".

Poczekam zatem na otwarcie bardziej "prawdziwe". Tez slyszalem, ze widocznosc ma byc b. dobra. Ale widok z zewnatrz, mowiac szczerze, nie powala. Dawny X-lecia lepiej sie wkomponowywal w otoczenie.
      • Gość: filip też tam byłem IP: *.home.aster.pl 24.07.11, 15:11
        i jedno co mnie przeraża to te tabuny ludzi i baizel. Ciekawe jak będzie jak pojawi się tam komplet gości. Zamiast koncentrować się na udostępnieniu obiektu w trakcie budowy chyba lepiej było odrabiać zaległości. Jak narazie widać że duużo zostało do zrobienienia.
        I jeszcze jedno - ten gość który cały czas coś tam gada na stadionie mógłby się zamknąć bo itak nikt go nie słucha.
        • Gość: passionplace2 Re: też tam byłem IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.11, 21:15
          Za darmo to chociaż było??
          ---
          Warszawa
          • fedorczyk4 Re: też tam byłem 24.07.11, 21:32
            W nosie mam piłke nożną i stadiony budowane na Euro 2012. Nie jestem tez nienawistnikiem tematu, po prostu nie moje małpy nie mój cyrk. Stadion Legii, obecnie Pepsi Coli przynajmniej nie straszy widokiem. Narodowy jest horrorem estetycznym widocznym z większej części Warszawy. Między innymi z moich okien. Ok. nie musze wyglądać przez okna, mogę się wyprowadzić etc... Ja tylko czekam co z tym koszmarnym koszyczkiem w kolorkach wyżyganej czerwieni i brudnej szarości będzie po szalenstwie 2012 roku.
            I mam nadziję że jakaś "Cola" to kupi, bo jeśli miałabym płacić na to z moich podatków, to wypieprzam w szarą strefę. Są jakies granice miłości do Ojczyzny.
    • Gość: kukok Re: Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłu IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.07.11, 15:14
      a ja nie byłem, i wcale sie tego nie wstydze

kukok.blox.pl/2011/07/10-najbrzydszych-budynkow-Warszawy.html
    • Gość: QQ Dziennikarze portalu jak zwykle niekompetentni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 15:35
      "Z myślą o zwiedzających Narodowe Centrum Sportu przygotowało jedną z trybun. Chętni mogą tu zając miejsce na jednym z ponad 55 tysięcy białych i czerwonych krzesełek i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie. "

To co, jedna trybuna ma 55.000 miejsc???????
    • tintodelpais Spacer po Stadionie Narodowym przyciągnął tłumy 24.07.11, 15:35
      Czekałem od dawna na mozliwośc obejrzenia tego stadionu od środka. Stadion fajny, zaskakujące ze w tak kompaktowych rozmiarach zmieści sie 58tys osób, widac ze z każdego miejsca widok bedzie genialny. Natomiast: przeraża mnie bałagan, mnóstwo ludzi, powinno podchodzic pod imprezę masową, żadnych atrakcji, wolontariusze do obsługi w koszulkach gorsi od wiejskich ochroniarzy w biurowcach, żadanej kontroli na wejściu, aż strach pomyslec co by sie stało gdyby komuś wpadł do głowy jakis norweski scenariusz po oglądaniu tvn24.. Widac ze jeszcze dużo pracy, cała wykończeniówka, malowanie, oświetlenie - jeszcze dużo do zrobienia, nie mówiąc o otoczeniu stadionu. Organizacja niestety jak zwykle po polsku, przaśnie.. I jeszcze policjanci na rondzie: durne kołki, zamist choc odrobinę życzliwości to pełna gęba strofowania ludzi. Byłem świadkiem wlepiania mandatu na przechodzenie poza przejściem starszemu panu z niepełnosprawnym synem... Kiedy ci durnie, kołki jedne nauczą sie ze powinni ludziom pomagac i od tego są? Generalnie załamka.
      • tintodelpais Re: 24.07.11, 15:43
        I jak to sie dzieje ze w Warszawie jest tyle młodych osób mówiących językami, ludzie zwiedzajacy świat, a do obsługi pierwszej mozliwości zwiedzenia obiektu daje sie jakiś starszych panów z wąsami i czerwonych koszulkach? To maja byc wolontariusze? Z niepokojem zaczynam to obserwować. Zamiast pokazac światu że jestesmy fajni, otwarci i mamy sie czym pochwalic, organizacyjnie dajemy plame, juz widze te wiejskie piszczałki, smerfowate czapeczki biało-czerwone i watę cukrową jako główną atrakcję na imprezach na tym stadionie, i te przaśne twarze którym do szczęścia potrzeba trochę disco-polo, i takie same twarze obsługi, bez języków, bez odpowiedzialności i z kwaśna miną ze cos trzeba zrobić, a to wszystko w jakże kontrastowej oprawie super nowoczesnego stadionu. Macie jeszcze troche czasu, postarajcie sie.
        • ergo12 Re: 24.07.11, 16:13
          "tintodelpais" też się tego obawiam,czyli krótko mówiąc PZPN kładzie łape na to,starzy emeryci z układu!!!!
        • Gość: gosc Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 17:05
          miejscami może i masz racje, ale zmartwię Cię: nie jesteś wcale lepszy, "fajny", "otwarty" wyborco peło
    • Gość: sepitol Ale ty qrde maruda jesteś. IP: *.home.aster.pl 24.07.11, 16:09
      Też byłem na stadionie z córką. Wywijaj na Grenlandię. Tam wulkany i goła ziemia. Spodoba ci się.
      • Gość: gk Re: Ale ty qrde maruda jesteś. IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.07.11, 16:58
        Chyba pomyliło Ci się z Islandią:) Grenlandia raczej nie słynie z wulkanów:) A co do stadionu, to kiepściutko - zarówno od strony wizualnej, jak i organizacyjnej. Mija się z celem zwiedzanie obiektu w stanie praktycznie surowym, do tego udostępniając raptem część trybuny dla tych tysięcy oglądającyh. Te szare krzesełka - paskudztwo. Podobnie z zewnątrz biało-szara siatka, która już wygląda jak stara, przybrudzona. Warszawski stadion niestety nie umywa się, przynajmniej jeśli chodzi o wygląd, do stadionu w Gdańsku.
    • Gość: prf Tłumy zwiedzających na Stadionie Narodowym [ZDJ... IP: *.acn.waw.pl 24.07.11, 18:45
      Wygląda na to, że będę pierwszym, któremu się podobało. Stadion jest super - ogromny, imponujący. Podwieszona na linach olbrzymia iglica wygląda wspaniale. Jak podwieszą już na górze ekrany, to będzie miało to wszystko większy sens. Jednak wrażenie robi olbrzymie.
      Oczywiście rozumiem, że dzisiejszy pokaz odbywał się praktycznie na budowie. Wszędzie goły beton, kałuże i błoto. Ale byłem na to przygotowany... Bardzo się cieszę, że w końcu doczekałem tego stadionu, jak również nie mniej udanego stadionu Legii. Jednakże Narodowy robi wrażenie.
      • Gość: łowca trolli Re: Tłumy zwiedzających na Stadionie Narodowym [Z IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.11, 21:01
        Tam jeszcze w pytę roboty do zrobienia jest.

Jak zdążą ma ME to na styk!
    • roztoka W niewłaściwym miejscu fatalnie brzydka budowla 24.07.11, 21:36
      Najgorsze, że za te ogromne pieniądze postawiono bardzo brzydki stadion, niedopuszczalnie brzydką budowlę. W innym miejscu tę brzydotę można by darować, ale tu swoim ogromem i ekspozycją na zawsze psuje ona bardzo ważną dla Warszawy panoramę doliny Wisły, a także t r w a l e, na zawsze szpeci przyszłą panoramę prawobrzeżnej Warszawy. Trzeba być całkowicie pozbawionym wyobraźni, żeby na podwyższeniu w ścisłym centrum metropolii stawiać tak nieciekawą gigantyczną bryłę, jaką zwykle jest stadion. Wygląda prawie jak stodoła. Utrwala to brzydotę stolicy Polski. A przecież URODA STOLICY, MIASTA KTÓRE JEST WIZYTÓWKĄ KRAJU, WPŁYWA NA SAMOPOCZUCIE i NA SAMOOCENĘ MIESZKAŃCÓW
      • Gość: QQ Czekaj aż Port Praski rozbudują... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 22:27
        Będziesz miała więcej powodów do narzekania.
        Ogólnie to niby wcześniej było ładniej ze stadionem X-lecia i azjatyckim targiem dookoła?
        A czy stadion jest ładny czy brzydki to kwestia gustu, a nie wiedzy architektonicznej.
        Nie wymądrzaj się, więc, zaczekaj do końca budowy i zagospodarowania całego terenu.
        PKiN też ci nie pasuje?
        To co jest ładne w Warszawie? Kominy Siekierek? Estakady Trasy Łazienkowskiej? Most Średnicowy? Budynek, gdzie mieści się GPW? A może dawne Domy Towarowe Centrum? Plac Defilad? Rondo Wiatraczna? Turecki wieżowiec przy Placu Zawiszy? Tor Wyścigowy Służewiec z murem dla grafficiarzy? Pewnie synonimem piękna dla Ciebie jest Żerań albo blokowiska Białołeki, stare bloki z lat 50tych na Ochocie, rudery na Woli oraz ulica Puławska z torowiskiem tramwajowym...
        • roztoka Re: Czekaj aż Port Praski rozbudują... 24.07.11, 22:51
          Po stylu wypowiedzi wydaje mi sie, że jesteś młodziutki - ta dzisiejsza skłonność do przesady, skrajności i manipulowania. Skoro nie podoba mi sie dzisiejszy stadion, to znaczy że jestem zwolennikiem bazaru na stadionie X-lecia. A twoje zdanie "czy stadion jest ładny czy brzydki to kwestia gustu, a nie wiedzy architektonicznej", to niebywałe. W takim razie czym jest architektura?

Nie będę oryginalny - z dzisiejszej Warszawy podobają mi się starocie. Trasa Królewska do Gagarina, Stare i Nowe Miasto, okolice Placu Teatralnego i Piłsudskiego. Fragmenty Żoliborza Oficerskiego i willowa zabudowa Mokotowa, fragmenty Powiśla - i to wszystko. To strasznie mało. Bo Warszawa pod względem architektury jest bardzo marna, i nie jest to tylko moje zdanie. Dowiedz się, że brzydka architektura to brzydkie miasto. I że architektura należy do sztuk pięknych, do dziedziny artyzmu.
        • Gość: Michał Re: Czekaj aż Port Praski rozbudują... IP: *.aster.pl 24.07.11, 22:57
          Imponujący i piękny stadion. Organizacja była dobra - nie było większych kolejek i korków. Jak będzie normalna impreza, to będzie stacja Stadion, stacja metra, kilkanaście wejść i wyjść i nie przewiduję większych problemów komunikacyjnych. Będzie dobrze, cieszmy się że w naszym zapyziałym kraju wreszcie coś się buduje;-))
          • Gość: rataj Re: Czekaj aż Port Praski rozbudują... IP: *.aster.pl 24.07.11, 23:33
            Cytuję wcześniejszy wpis niejakiego fedorczyka4:

"Stadion Legii, obecnie Pepsi Coli przynajmniej nie straszy widokiem. Narodowy jest horrorem estetycznym widocznym z większej części Warszawy. Między innymi z moich okien. Ok. nie musze wyglądać przez okna, mogę się wyprowadzić etc... Ja tylko czekam co z tym koszmarnym koszyczkiem w kolorkach wyżyganej czerwieni i brudnej szarości będzie po szalenstwie 2012 roku."

Miała rację Gronkiewicz-Waltz, że pierwotnie chciała budować stadion na Wyścigach. A na miejscu bazaru na Pradze apartamentowce. Były protesty, podejrzewano korupcję. Nikt jednak nie spodziewał sie odejścia od pierwotnej koncepcji budowania w niecce starego stadionu, a więc koncepcji obniżającej jego bryłę. Nikt nie spodziewał się takiego horroru, jaki nam zafundowano.

Polakom brzydota bardzo sie podoba. Podoba sie koszmarna bazylika w Licheniu, podoba sie potwornie brzydka zabudowa willowa, najczęściej bardzo pretensjonalna, kompletne bezguście. W dodatku tym głupolom wmówili manipulatorzy medialni, że wszystkie gusty są równoprawne. Więc nie ma brzydoty, nie ma piękna, bo każdemu podoba sie co innego. TO JEST FILOZOFIA W SAM RAZ DLA IDIOTÓW.
            • fedorczyk4 Re: Czekaj aż Port Praski rozbudują... 25.07.11, 01:14
              Gość portalu: rataj napisał(a):

> Cytuję wcześniejszy wpis niejakiego fedorczyka4:

Strannie i dokładnie przeczytałam Twój wpis i mimo to nie wiem czy mnie jednak nie obrażasz;-)
              Niemniej informuję Cię, że jestem niejaką Fedorczyk, a nie niejakim Fedorczykiem!
    • candlekeep Krzesełka 24.07.11, 22:51
      W artykule pada opinia na temat krzesełek: " Są zdecydowanie wygodniejsze niż te na Legii, które wypróbowywałam na festiwalu Orange."
      Ale czy szanowny Pan Redaktor zwrócił uwagę, że udostępniona dziś trebuna była trybuną VIP (bądź też, jak określał ją spiker "trybuną biznesową")? Dlatego właśnie krzesełka te były obite skórą i tak komfortowe. Standardowe krzesełka będą plastikowe i zapewne nieco mniej wygodne. Wystarczyło spojrzeć nieco w bok na pozostałe trybuny.
      Natomiast sam stadion robi duże i całkiem dobre wrażenie. Owszem, można się zżymać, że kszesełka są szare, a nie białe - ale przecież gdyby białe, to i tak po pierwszym meczu byłby szare. A podczas meczu i tak większe znaczenie będą miały białe koszulki kibiców. Oby były czyste.
      Rzeczywiście - na stadionie jest jeszcze bardzo wiele do zrobienia. Ale moim zdaniem na pewno dzisiejsza wizyta nie dała takiego powodu do marudzenia i narzekania, jak to widać we wpisach tutaj. No ale cóż - czyż wieczne niezadowolenie i czepianie o wszystko to nie jest nasza cecha narodowa? ;-)
    • Gość: Obserwator miasto rosyjskiej wiezy kultury oraz mowy IP: *.net.stream.pl 25.07.11, 00:20
      dobra dobra..... jawieksze tlumy sa was w angli ale tam warszawiacy firmuja sie jako polacy zwlaszcza politycy ruskiego agenta walesy ktozy zajmuja sie polityka w angli
      • fedorczyk4 Re: miasto rosyjskiej wiezy kultury oraz mowy 25.07.11, 01:10
        Gość portalu: Obserwator napisał(a):

> dobra dobra..... jawieksze tlumy sa was w angli ale tam warszawiacy firmuja sie
        > jako polacy zwlaszcza politycy ruskiego agenta walesy ktozy zajmuja sie polity
        > ka w angli

Eeeee, bo jak, bo co, bo po jakiemu i po cholerę nagłą???
        • rwakulszowa Re: miasto rosyjskiej wiezy kultury oraz mowy 31.07.11, 23:45

Przestan wstawiać tego kota z Mistrza i Małgorzaty do kazdego głupiego wpisu, bo po pierwsze rzygać sie chce, a po drugie widać że niczego innego w życiu nie miałaś w rece, ani nie przeczytałąs Q!

fedorczyk4 napisała:

> Gość portalu: Obserwator napisał(a):
          >
          > > dobra dobra..... jawieksze tlumy sa was w angli ale tam warszawiacy firmu
          > ja sie
          > > jako polacy zwlaszcza politycy ruskiego agenta walesy ktozy zajmuja sie
          > polity
          > > ka w angli
          >
          > Eeeee, bo jak, bo co, bo po jakiemu i po cholerę nagłą???
      • Gość: kibic Re: miasto rosyjskiej wiezy kultury oraz mowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.11, 08:21
        Głupek miesiąca.
      • Gość: ifyou_loveme_doit! Re: miasto rosyjskiej wiezy kultury oraz mowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 10:51
        co to za bełkot jest??? :)
    • Gość: karol2402 Tysiące zwiedzających na Stadionie Narodowym [Z... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.11, 08:29
      Te "kołki" stoja czesto tam ok.12 godzin i nie wyobrazam sobie jak by mieli kazdego przeprowadzac i tlumaczyc...jak wlepia mandat to od razu ludzie przestana wchodzic tam gdzie nie mozna lub przechodzic w niedozwolonym miejscu...odnosnie do stadionu to robi wrazenie tylko cala otoczka niestety nie robi...nie wyobrazam sobie dojazdu tam w niu meczu...chyba kibice beda przeplywac Wisle...w ogole jestesmy nieprzygotowani przynajmniej nasza "piekna" stolica do szanownego euro. A policja- cieszmy sie ze jest bo na Pradze to baaaardzo wazne,zeby byli.
      • Gość: br nie chcemy lewobrzeznych burakow IP: *.aster.pl 25.07.11, 08:52
        a to ludzie mieszkaja tylko po lewej stronie ? to bedzie rozrywka dla Prazan a wy siedzcie sobie w tej "prawdziwej" lewobrzeznej Warszawie
    • Gość: bb Tysiące zwiedzających na Stadionie Narodowym [Z... IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.07.11, 09:24
      Panem et circenses!!!
    • Gość: Mirek Stadion wygląda okropnie IP: 194.196.236.* 25.07.11, 09:49
      Stadion wygląda okropnie nie wiem kto wybrał ten projekt oszpecił ten fragment miasta, te biało czerwona elewacja coś okropnego
    • rystra Jedyna okazja dla normalnych ludzi 25.07.11, 10:17
      Potem już nikt się nie wybierze na żaden mecz, żeby nie dostać od kiboli po mordzie, albo butelką po głowie.
      Tak, mamy XXI wiek, ale ludzie przeniesieni ze śderniowiecza.
      • Gość: jack pytanie do tych co byli i widzieli IP: *.wroclaw.mm.pl 25.07.11, 10:34
        Czy ta iglica nie jest za nisko? piłka, szczególnie po wybiciu bramkarza czy też innego na hurra nie przeleci przez te liny? A może na czas meczu iglica idzie w góę. NA zdjęciu wygląda, że za wysoko to ona nie jest, ale może to złudzenie.
    • Gość: Czlowiek Parkowanie na Stadionie Narodowym IP: *.adsl.alicedsl.de 25.07.11, 12:06
      Nie znam dokladnie sytuacji na Narodowym, ale z opisu widze, ze nie bylo za bardzo przemyslane otoczenie stadionu. Wiem jak wygladala sytuacja na stadionie w Monachium. Pod stadionem zbudowano parkingi na 20.000 samochodow. W Monachium odnawia sie okolo 1,5% budynkow rocznie i przy tym musi (o ile nie jest zabytkiem) byc pobudowany parking pod budynkiem. W tej chwili co drugi budynek w Monachium ma taki parking. Ciekaw jestem czy w Warszawie tez sa takie przepisy i czy pod stadionem, wykorzystano teren i pobudowano parkingi. W koncu to najdrozszy stadion jaki znam?
      • rwakulszowa Re: Parkowanie na Stadionie dla debili 31.07.11, 23:37
        Czy kazdu debil musi osobiście przyjechać swoim starym Audi albo Beemą i zaparkowac pod stadionem jak panisko ? . A tramwaje, autobusy, kolej, metro i piechotką z Targowej, Kępy Powiśla i Gocławia będa dla idiotów ????????
        • atomm Re: Parkowanie na Stadionie... 19.07.12, 12:03
          Stadion przecież nie jest tylko dla wiesniakow ze stolycy...
    • mmmmmm000 nikt nawet słowem nie wspomniał, 26.07.11, 13:36
      ŻE TEN STADION BUDOWANY JEST Z PIENIĘDZY WSZYSTKICH POLAKÓW!
      • Gość: gosia Re: nikt nawet słowem nie wspomniał, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 20:25
        cześć, mieszkam na Powislu i patrzę na ten horror pt.Stadion Narodowy codziennie...jest mi ogromnie przykro nie tylko z powodu,że oszpecił miasto już do końca, ale także dlatego, ze poszły na to pieniadze wszystkich Polaków...do konkursu stawał także śp.Kuryłowicz, ale przegrał i do śmierci powtarzał,że nie moze sie pogodzić z tym projektem...niestety miał rację
    • Gość: adam Tysiące zwiedzających na Stadionie Narodowym [Z... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 20:29
      wczesniej niż za 50 lat nie uda sie tego przebudować...najpiekniejsze stadiony będą mieli Ruscy na Mundial...stadiony.net/aktualnosci/2010/12/mundial_rosja_2018...wogóle ostatnio we wszystkim nas przewyższają
      • Gość: gosia Re: Tysiące zwiedzających na Stadionie Narodowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 02:18
        coś mi się link źle wkleił i nie działa chyba, daję jeszcze raz:
        stadiony.net/aktualnosci/2010/12/mundial_rosja_2018

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka