Dodaj do ulubionych

Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Okęcie?

IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 10:11
nowa nazwa jest lepsza...
sam byłem świadkiem wielu przykrych sytuacji gdy ktoś z walizkami jechał na Okęcie a nie na terminal w nadziei że zdąży na samolot...

GW powinna być bardziej obiektywna i dbać o interes pasażerów, także tych nie znających warszawy...
Obserwuj wątek
    • anakonda87 Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 10:23
      jak się ma ta "nazwa" do ustawy o języku polskim?
      • tom_aszek Rodo Żaba, Rondo Babka, Pętla Pralka... 09.09.11, 10:44
        anakonda87 napisał:

> jak się ma ta "nazwa" do ustawy o języku polskim?

No cóż, "pralka" to słowo czysto polskie :) Mamy Rondo Żaba i (nieformalne) Rondo Babka to teraz będziemy mieć pętlę "Pralka". :)
        • Gość: m. Re: Rodo Żaba, Rondo Babka, Pętla Pralka... IP: *.jmdi.pl 09.09.11, 11:12
          A jak się formalnie nazywa Rondo Żaba?
          • Gość: wars Re: Rodo Żaba, Rondo Babka, Pętla Pralka... IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 09.09.11, 11:14
            Rondo Żaba właśnie
        • mdnext Re: Rodo Żaba, Rondo Babka, Pętla Pralka... 09.09.11, 12:25

Proponuję kaftanik i zakaz dla ZTM w zmienianiu tras autobusów bez porozumienia z radami osiedli. Mimo przywrócenia wiaduktu na Andersa, nie ma połączenia zachodniego Żoliborza z centrum, 122 jeździło na Trakt Królewski, ale jak widać ZTM milczy. Tylko jeśli tym mądrym miśkom zabierzemy prawo do ciągłego żonglowania trasami, to za co będziemy im płacić? Okaże się, że ani to to autobusów nie ma, ani kierowców nie zatrudnia. Armia urzędników zatruwająca życie mieszkańcom, rozsadzona w fotelikach i dumająca nad mapami (jak z projektem zmian w Wawrze za który brali kasę w formie wynagrodzeń ponad pół roku by potem uznać, że ludzie ich pomysłów nie chcą, no to planujemy sobie od nowa).
    • Gość: kos Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.home.aster.pl 09.09.11, 10:24
      Okęcie to nie jest nazwa lotniska tylko osiedla. Więc tylko głupi ludzie myśleli że jadą na Lotniska im. Fryderyka Chopina.
      • Gość: piotr Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 13:25
        Od poczatku powstania czyli w latach trzydziestych port nazywal sie Warszawa-Okecie i od zawsze mowilo sie Lotnisko Okecie. Dopierow w 01' zmieniono nazwe na Chopina co nie znacy ze zmienil sie sposob w jaki ludzie nazywaja lotnisko.
    • Gość: Bielany Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.11, 10:24
      Lotnisko nazywa się LOTNISKO IM. FRYDERYKA CHOPINA a nie LOTNISKO OKĘCIE :)jesli mamy byc precyzyjni
      • Gość: albert Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.acn.waw.pl 09.09.11, 10:33
        Lotnisko nie nazywa się IMIENIA Chopina ale nazywa się Lotnisko CHOPINA (bez słowa "imienia"). Taka zmiane nazwy (już drugą) zatwierdziło PPL kilka lat temu.
        I tak zmieniono większośc drogowskazów i nazwę petli autobusowej.
      • Gość: marceli_39 Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.warszawa.mm.pl 09.09.11, 10:47
        U Polaków z precyzją jest nie po drodze.
    • lucknow Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 10:38
      Zgadzam się z przedmówcą. Ja także się spotkałam z kilkoma takimi sytuacjami - i byli to cudzoziemcy, którzy nie mogli zrozumieć że do lotniska muszą wracać przez całe miasto. Nazwa Okęcie powinna pozostać jako komunikacyjne oznaczenie jedynie lotniska. I proszę - nie tłumaczcie mi, że lotnisko nie nazywa się Okęcie tylko Chopina, bo nie spotkałam się jeszcze, żeby ktoś tak mówił.
      Ponadto istnieje także stacja kolejowa o nazwie Okęcie, znajdująca się jeszcze zupełnie gdzie indziej - koło Służewca. To też mylące i do kitu.
      Tak więc niech sobie będzie pętla Pralka. Dla mnie brzmi uroczo.
      • Gość: A Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: 193.111.166.* 09.09.11, 10:55
        na tej samej zasadzie co nie powinni zmieniać nazwy pętli Okęcie tak pętla przy porcie lotniczym powinna nazywać się OKĘCIE - PORT LOTNICZY, a nie LOTNISKO i pomyłki byłyby już naprawdę sporadyczne
    • stefaniszyn Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 11:02
      Ociężali umysłowo nie trafią na lotnisko nawet gdy wymyślisz wszystkie nazwy w Warszawie od nowa.
      Nowa nazwa pętli to idiotyzm i trudno z tym polemizować.
      • lucknow Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 11:18
        stefaniszyn napisał:

> Ociężali umysłowo nie trafią na lotnisko nawet gdy wymyślisz wszystkie nazwy w
        > Warszawie od nowa.
        > Nowa nazwa pętli to idiotyzm i trudno z tym polemizować.

To nie ma nic wspólnego z ociężałością umysłową. Wiesz, że lotnisko znajduje się na Okęciu - wsiadasz w Centrum w tramwaj tam jadący (lub pociąg). Szczególnie jeśli jesteś cudzoziemcem i nie znasz polskiego, a w nazwach szukasz tylko znajomego ciągu liter - O-K-Ę-C-I-E - takie rozwiązanie wydaje Ci się logiczne. A znajdujesz się nagle w innej części Warszawy, właśnie gdy śpieszysz się na samolot.
        No, rzeczywiście, jacy ograniczeni umysłowo bywają ci obcokrajowcy!
        • Gość: Wisien4464 Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:42
          Lucknow, gdybym znalazł się w jakimś mieście, którego nie znam i chciałbym dojechać na lotnisko, np. Londyn to szukałbym w oznaczeniach komunikacyjnych słowa A-I-R-P-O-R-T, w Polskich miastach szukałbym słowa L-O-T-N-I-S-K-O. Przyznasz mi rację czy nadal będziesz obstawać przy swojej wypowiedzi?
          • lucknow Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 12:01
            Będę obstawać, ponieważ zdarzyło mi się spotkać cudzoziemców na tej pętli i pytali oni o lotnisko. Nie wiem, dlaczego nie szukali oni w nazwie rozkładu jazdy członu LOTNISKO lub AIRPORT. Wiem tylko, że zabłądzili chcąc dotrzeć na samolot.

Gość portalu: Wisien4464 napisał(a):

> Lucknow, gdybym znalazł się w jakimś mieście, którego nie znam i chciałb
            > ym dojechać na lotnisko, np. Londyn to szukałbym w oznaczeniach komunikacyjnych
            > słowa A-I-R-P-O-R-T, w Polskich miastach szukałbym słowa L-O-T-N-I-S-K-O. Prz
            > yznasz mi rację czy nadal będziesz obstawać przy swojej wypowiedzi?
            • Gość: Wisien4464 Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 12:28
              Poczytaj sobie w komentarzach moje wypowiedzi pod artykułem blog.zw.com.pl/blok/2011/09/05/magiel-z-powodu-%E2%80%9Epralki%E2%80%9D/
              Dokładnie tam opisałem, jak pasażerowie czytają informacje przystankowe.
              • Gość: warszawista Jest wiele innych sposobów oznaczenia lotniska IP: *.dynamic.mm.pl 10.09.11, 23:09
                Praktycznie w całej Europie (i wielu miastach Polski) na wyświetlaczach linii jadących na lotnisko dokłada się symbol samolotu. Dodatkowo "cień" takiego samolotu może być jako znak wodny na tabliczce przystankowej z numerem linii i rozkładem jazdy. Ponadto często stosuje się charakterystyczne numery linii, okrągłe albo z powtarzającymi się cyframi (np. 100), wyróżniające je spośród pozostałych. I w ten sposób każdy z łatwością powinien znaleźć właściwą pętlę. A Okęcie to nazwa osiedla istniejąca od dziesiątek lat i głupio trochę odbierać jej tożsamość.
        • stefaniszyn Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 19:30
          > No, rzeczywiście, jacy ograniczeni umysłowo bywają ci obcokrajowcy!
          -
      • askazbielan Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 11:19
        nie idiotyzm, ale Miś Warszawski

forum.gazeta.pl/forum/w,51,128597382,128597382,MIS_Warszawski_2011_czyli_absurdy_Warszawskie.html
    • Gość: JK Ochrona nazw historycznych obowiązuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:19
      Niech się niemiejscowi uczą. Okęcie jest co prawda zwyczajowo przyjętą nazwą lotniska i trzeba to uszanować, tak wiele osób mówi i rzeczywiście może to być przyczyną pomyłek u pewnej grupy Polaków spoza Warszawy (bo ludziom z zagranicy Okęcie raczej się z lotniskiem nie kojarzy).

Na pewno jednak nie wolno przed takimi pomyłkami chronić likwidacją tradycyjnej nazwy. Można ewentualnie dopisać przy rozkładach jazdy "Okęcie (ale NIE lotnisko - but NOT airport)" ;-)

Koniunkturalne zmiany nazw przystanków (np. Daleka na Ochota-Ratusz) są jedną z wielu przyczyn erozji i utraty tożsamości Warszawy - tak jak próby zmiany malowania pojazdów z komunikacji miejskiej z tradycyjnych warszawskich barw żółtej i czerwonej). Nazwy przystanków, numery i trasy linii, kolorystyka pojazdów powinny być stałe w mieście stałe - tak jak to jest np. w Wiedniu.

Tożsamość miasta jest szczególnie ważna tutaj, gdzie zniszczono 85% zabudowy, a większość stałych mieszkańców stanowią przyjezdni (czasem już w trzecim pokoleniu), bo komuna jak tylko mogła w latach 1945-1989 utrudniała powrót przedwojennym mieszkańcom miasta. Do tego dochodzi spora grupa przebywających w Warszawie czasowo - część z przybyszy jest równie niechętnie nastawiona do Warszawy, jak uważający się za warszawiaków do nich.

Poza tym nazwy historyczne i tradycyjne należy chronić - w ustawie o ochronie zabytków są one również objęte ochroną. Szpitalna jest dziś Szpitalną, choć nie ma tam (już) szpitala - a kto się temu dziwi, niech nazwa będzie dla niego powodem do poczytania o historii miasta i dowiedzenia się, że słynny i istniejący do dziś szpital założony przez ks. Boduina istniał w tamtym miejscu przez wiele lat, zanim został przeniesiony do obecnych budynków. Nazwa Stalowa przypomina, że w XIX wieku istniała tam przez 10 lat słynna stalownia (a nazwę Stalowa nadano na pamiątkę, gdy stalowni już nie było). Itp, itd. A tu jakiś Ruta wymyśla potworki językowe.

Wara mu i jemu podobnym od warszawskich nazw!!!
      • Gość: jarko Re: Ochrona nazw historycznych obowiązuje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 12:01
        Święte słowa! No, może z wyjątkiem passusu o przyjezdnych w trzecim pokoleniu. Wydaje mi się, że można być dobrym warszawiakiem i w drugim pokoleniu (ba, zdarza się to nawet i w pierwszym) jeżeli czuje się to Miasto i interesuje jego życiem. To kwestia indywidualna, nie można uogólniać.
        W kwestii nazw: to właśnie tam, gdzie pętla, zawsze było Okęcie (nie wiem, skąd pan Ruta wytrzasnął tego eksperta, widać ciągnie swój do swego). Tam gdzie lotnisko był Zbarż, a tam gdzie przystanek kolejowy o nazwie Okęcie były Gorzkiewki.
        Nie znaczy to, że koniecznie mamy do tych nazw wracać (chociaż może nie byłoby to głupie, szczególnie w przypadku stacji kolejowej, w świetle planowanej trasy SKM na lotnisko), ale skończmy wreszcie z radosną twórczością nieudaczników.
      • jabaal Re: Ochrona nazw historycznych obowiązuje! 09.09.11, 21:53
        Gość portalu: JK napisał(a):
        > w ustawie o ochronie z
        > abytków są one również objęte ochroną. Szpitalna jest dziś Szpitalną, choć nie
        > ma tam (już) szpitala - a kto się temu dziwi, niech nazwa będzie dla niego powo
        > dem do poczytania o historii miasta i dowiedzenia się, że słynny i istniejący d
        > o dziś szpital założony przez ks. Boduina istniał w tamtym miejscu przez wiele
        > lat, zanim został przeniesiony do obecnych budynków. Nazwa Stalowa przypomina,
        > że w XIX wieku istniała tam przez 10 lat słynna stalownia (a nazwę Stalowa nada
        > no na pamiątkę, gdy stalowni już nie było). Itp, itd. A tu jakiś Ruta wymyśla p
        > otworki językowe.
        >
        > Wara mu i jemu podobnym od warszawskich nazw!!!

Popieram w 100%!!!
        Dodam jeszcze: dlaczego pewna ulica na Nowym Mieście nazywa się Mostowa?
        • Gość: kasik Re: Ochrona nazw historycznych obowiązuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 18:09
          > Popieram w 100%!!!
          > Dodam jeszcze: dlaczego pewna ulica na Nowym Mieście nazywa się Mostowa?

za Zygmunta Augusta (tak, w XVI wieku!!!), była to droga która przez całe trzydzieści lat prowadziła na most. bodajże w 1603 albo jakoś w podobie most zwinęła wisła w ramach wiosennej powodzi
          :)

pralka jest bez sensu. powinno być Okęcie, ewentualnie na lotnisku powinno być Okęcie-lotnisko

o przyjezdnych: jeśli jedzie sie do nieznanego miasta trzeba kupić mapę, żeby na lotnisko pojechać dokładnie tam gdzie ono jest. ewentualnie skorzystać z informacji turystycznej
    • Gość: freeman Tak jest ! IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 11:22
      I bardzo dobrze! Powinni także zakazać ztm-owi żonglowania bez konsultacji trasami autobusów bez żadnego ładu i składu.
    • Gość: wawa32 Bijecie pianę aż śmierdzi bałwanem. IP: *.home.aster.pl 09.09.11, 11:26
      Zawsze była PĘTLA Okęcie i zawsze było LOTNISKO Okęcie. I czego w tym nie można rozróżnić lub nie zrozumieć?

PS. Zresztą z pętli tramwajowo-autobusowej można dojechać do lotniska w miarę szybko.
      • Gość: a Re: Bijecie pianę aż śmierdzi bałwanem. IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.11, 11:35
        tak? a czym bezposrednio dojedziesz z petli okecie na lotnisko okecie?
        a jakby w londynie zrobili taki misz masz slowny, a przeciez londynczycy by wiedzieli ze heatrow to i osiedle i lotnisko, a ty se jedz polaczku jak nie odrozniasz osiedla heatrow od lotniska heatrow,twoj problem, wszak anglik przeciez wie, a TY nie!! tez byscie tacy madrzy byli? nazwy powinny byc jasne i czytelne, tak aby wszyscy i w warszawie i przyjezdni i obcokrajowcy mogli sie sprawnie poruszac.
        • Gość: nie gadaj bzdur Re: Bijecie pianę aż śmierdzi bałwanem. IP: *.home.aster.pl 09.09.11, 11:48
          Właśnie tak jest przyjacielu, nie masz pojęcia a pyszczysz. Wróciłem niedawno z Japonii i nikt tam o napisach dla turystów nie myśli, poza międzynarodową sekcją lotnisk, nie uświadczysz nic w obcym języku.
        • jabaal Re: Bijecie pianę aż śmierdzi bałwanem. 09.09.11, 21:07
          W życiu nie byłem w Londynie, ale nie szukałbym Heatrow tylko Airport.
          Byłem za to w Paryżu i dojechałem na lotnisko ponieważ ustaliłem, że RER (czyli SKM po francusku) linii B jedzie do "Aeroport coś-tam" i nie przyszło mi nawet do głowy szukać czegoś co jeździ do "Roissy".
          Byłem też w Brukseli. Nie szukałem "Zaventem" tylko "Aeroport", podobnie jak w Paryżu.
          Więc wyobrażam sobie, że większość cudzoziemców w Warszawie również szuka "Lotnisko" a nie "Okęcie".
          A w ogóle jadąc do miejsca którego się nie zna, zwykle należy się zapoznać np. w necie z podstawami topografii, a przynajmniej z połączeniem z miejscowym lotniskiem (o ile się oczywiście podróżuje samolotem).
    • Gość: Rower rządzi Przekombinowali z nazwą IP: *.biznes.mm.pl 09.09.11, 11:40
      Przekombinowali z nazwą - jak już musieli usunać to Okęcie, to zamaist obecnego potworka wystarczyło po prostu dac nazwę "Aleja Krakowska - Parking" (tak jak jest np. "Kawęczyńska - Bazylika" czy "SGGW - Biblioteka") i wtedy głosów krytyczmych byłoby pewnie mniej. Ale obecnego potworka nazewniczego zaakaceptowac nie sposób.
      • Gość: myśliciel Re: Przekombinowali z nazwą IP: *.home.aster.pl 09.09.11, 11:49
        Jak nic oglądał Gwiezdne Wojny.
        Jak to szło, R+2+D+2?
    • Gość: janek Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.play-internet.pl 09.09.11, 11:58
      Nowa nazwa wcale nie jest zła. Każdy wie jak przeczytać Park & Ride, jak nie wie to się nauczy.

Nowa nazwa nie jest gorsza niż Rondo Zgrupowania AK Radosław, proponuję więc ubezwłasnowolnić całą Radę Warszawy!
      • Gość: wS Re: Piendar? IP: *.lightspeed.frsnca.sbcglobal.net 09.09.11, 12:03
        To jak to przeczytac? Juz widze, jak tlumacze 80-letniej babci, ze to "pi end ar" a nie "pe plus er". To moze petla Piendarka albo petla Pepluser, heh.
        • jabaal Re: Piendar? 09.09.11, 21:57
          Prościej będzie "dziewiątką do końca" ;)
    • Gość: ja z Warszawy Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Okęcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 12:26
      Kiedy wreszcie skre ty niały kolejarz Ruta wyleci na zbity pysk ?!?!?!
      A jak już musi brać pieniądze, to niech może zupełnie nic nie robi. Na pewno będzie lepiej niż teraz.
      I z innej beczki. A co mnie obchodzą turyści i inni przyjezdni. Niech się nauczą czytać ze zrozumieniem, kupią plan miasta i na pewno dojadą dokąd trzeba.
      • Gość: też z Warszawy Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 12:49
        [...]A co mnie obchodzą turyści i inni przyjezdni. Niech się nauczą czytać ze zrozumieniem, kupią plan miasta i na pewno dojadą dokąd trzeba[...]
        --
        10/10!
        to dotyczy wszystkich turystów we wszystkich miastach świata!
      • j666 Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 13:39
        Też się nie mogę doczekać, kiedy tego kretyna od przesiadek wreszcie wywalą.

-----
        > Kiedy wreszcie skre ty niały kolejarz Ruta wyleci na zbity pysk?
        • Gość: Paweł Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.com 10.09.11, 00:49
          Jeśli tylko takie jak te proponowane decyzje wymuszą na ZTM oddanie np. 122 na Trakt z Żoliborza, to jestem jak najbardziej za odwołaniem tego wątpliwej sławy jegomościa. ZTM odciął od centrum ul.krasińskiego, zostawiając żałosne 122 co 20 minut poza szczytem. Skandal.
    • japolak Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 12:34
      > nowa nazwa jest lepsza...
      Gdy z synem na ten temat rozmawiałem, naiwnie mnie zapytał, czemu przystanki na placu Bankowym nazywają się "Metro-Ratusz".
      Czemu nowy (?) przystanek brzydko nazywać "pralką"? Może to np. "pijar"?
      Oczekuję dalszych propozycji rozkodowania nazwy. Te mniej przyzwoite proszę przesyłać na mój adres, pośmieję się, z przyjaciółmi podzielę.
      Wczoraj poszła plotka, że Tusk Schetynę odwoła - trzeba będzie zmienić nazwę ulicy Marszałkowskiej, przynajmniej przez ZTM.
    • Gość: stg Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Okęcie? IP: 212.160.99.* 09.09.11, 14:02
      Podam inne przykłady bzdurnych warszawskich nazw:
      1) Ratusz Arsenał - gdzie ratusz (powinien to być budynek na/przy rynku, a my mamy pałac przy placu), gdzie arsenał (kto wie, że ten budynek gdzieś tam w głębi był kiedyś arsenałem?); przystanek powinien nazywać się "Plac Bankowy", ponieważ to ten plac jest ważnym miejscem przesiadkowym i jest na każdym planie;
      2) Pole Mokotowskie - problem podobny jak z Okęciem: teren ogromny, a co jeszcze śmieszniejsze, na rzeczone pole trzeba kawał iść; przystanek powinien nazywać się SGH (kiedyś za PSL-u zaprotestowało SGGW, ale teraz, po przeprowadzce SGGW, powinno się wrócić do tej propozycji);
      3) Rondo Zgrupowania Armii Krajowej "Radosław" - kto tak mówi? Nikt! Nawet w tramwajach słychać "Rondo Radosława" - żenada! Powinno się wrócić do "Rondo Babka"!
      • pawel.777 Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 16:43
        Gość portalu: stg napisał(a):

> Podam inne przykłady bzdurnych warszawskich nazw:
        > 1) Ratusz Arsenał - gdzie ratusz (powinien to być budynek na/przy rynku, a my m
        > amy pałac przy placu), gdzie arsenał (kto wie, że ten budynek gdzieś tam w głę
        > bi był kiedyś arsenałem?); przystanek powinien nazywać się "Plac Bankowy", poni
        > eważ to ten plac jest ważnym miejscem przesiadkowym i jest na każdym planie;

Nie wiem czy zauważyłeś, że przystanek "Pl. Bankowy" już się w Warszawie znajduje. I to właśnie na placu Bankowym.
        • jabaal Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 22:16
          O, nie wiedziałem, stacja metra zmieniła nazwę? Forumowicz stg chyba tę nazwę (stacji metra) miał na myśli...
    • Gość: Romek Brednie piszesz waść. IP: 195.136.33.* 09.09.11, 15:00
      Tylko idioci tam jechali. Lotnisko od 10 lat ma nazwę bez Okęcia.
    • Gość: jabaal Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 20:23
      Ach, ojej, cóż za nieszczęśnicy...
      1) miejscowi wiedzą że lotnisko jest gdzie indziej
      2) przyjezdni nie raczą nawet zajrzeć na www.ztm.waw.pl albo choćby na maps.targeo? No to wcale mi ich nie szkoda :/
    • jhbsk Re: Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Ok 09.09.11, 20:57
      pawel319 napisał(a):
      > sam byłem świadkiem wielu przykrych sytuacji gdy ktoś z walizkami jechał na Okę
      > cie a nie na terminal w nadziei że zdąży na samolot...

To, że paru niemyślących pomyliło pętlę Okęcie z lotniskiem to nie jest powód to tak idiotycznej zmiany!
    • benkenobik Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Okęcie? 10.09.11, 11:37
      >>Szef ZTM Leszek Ruta chwalił się, że to on jest autorem nowej nazwy.

To znaczy Leszku przyznałeś się, że jesteś durniem.
      W Warszawie to ty się chyba nie urodziłeś...
      • hrabia_piotr Wiedeń przykładem. 11.09.11, 10:48
        W Wiedniu jest podobnie. Jest osiedle/miasteczko Schwechat i lotnisko, które nazywa się Wien-Schwechat, ale nie leży przy samym osiedlu. Co więcej, linia S-Bahn (czyli SKM-ki) idzie zarówno przez osiedle, jak i przez lotnisko.

Rozwiązali to tak, że stacja przy osiedlu nazywa się "Schwechat", a ta przy lotnisku "Flughafen Wien-Schwechat". Tak to wygląda na schemacie sieci:
        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/9/91/20101212130500!Bahnnetz_VOR.png
        Wystarczy, by pętla przy Al. Krakowskiej nazywała się "Okęcie", a pętla przy lotnisku "Lotnisko Warszawa-Okęcie (Airport)" i po kłopocie.

Ewentualnie można w Śródmieściu na przystankach linii jadących na pętlę przy Al. Krakowskiej (9, 35) dodać (po polsku i angielsku) ogłoszenie, że z tego przystanku NIE DOJEDZIE się na lotnisko wraz z informacją, Z KTÓREGO przystanku i która linią się dojedzie.
        • Gość: Rower rządzi Daj spokój IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.09.11, 11:45
          Daj spokój. Ty proponujesz rozwiązania genialne w swojej prostocie i jak najbardziej trafne, tyle że są one... zbyt proste. A nasi decydenci lubują się w rozwiązaniach skomplikowanych i przekombinowanych. Dlatego "Okęcie" i "Lotnisko Warszawa-Okęcie" nigdy nie przejdzie, bo brzmi zbyt prosto, banalnie wręcz. Co innego "P+R Aleja Krakowska" i jeszcze jakaś Chopina zamiast Lotniska Warszawa-Okęcie - to brzmi mądrze i europejsko, ba nawet światowo!
    • Gość: miecio Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Okęcie? IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 17:52
      Pralka- super nazwa, w sam raz zamiast łamać sobie język P+R Al. Krakowska
    • Gość: ktos Ubezwłasnowolnią ZTM za zmianę nazwy pętli Okęcie? IP: *.play-internet.pl 15.09.11, 01:12
      W ogole nazwy chyba wielu przystankow sa kiepskie. Dlaczego nie nazywaja sie po prostu od nazw ulic przy ktorych sa (bo to zwykle ulice wystepuja na planie miasta)? A nazwy od jakichs domow handlowych, kin, teatrow czy innych, ktore "co chwila" zmieniaja nazwe czy lokalizacje? Pozniej tylko chyba "co chwila" sa informacje p.t. "ZMIANY PRZYSTANKOWE", bo np. kino zmienilo nazwe. A na peryferiach moze np. nazwa ulicy z nr posesji.
    • Gość: w-wiak ZTM i pętla Okęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 14:53
      Lepij niech pan Ruta zmienia sobie nazwy historyczne w swoim Legionowie. Niech zniknie Bukowiec, a powstanie Rutowiec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka