Dodaj do ulubionych

Twierdza Modlin rozkradana

IP: *.chello.pl 23.05.04, 22:45
Gratulacje dla miejscowych jumakow
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Re: Twierdza Modlin rozkradana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.04, 23:17
      Tę chołotę trzeba po prostu wytłuc jak karaluchy.
    • Gość: xxx Re: Twierdza Modlin rozkradana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 00:03
      A czy zarzadca obiektu nie moze sie starac o odszkodowanie od SE za
      opublikowanie nieprawdziwych danych, ktore doprowadzily do dewastacji jednego z
      obiektow???
    • Gość: Marian Znikające zabytki IP: 62.29.133.* 24.05.04, 09:02
      Z Twierdzą Modlin dzieje się to samo co z zamkami i pałacami po Potopie. Czego
      nie zniszczyli Szwedzi rozebrali okoliczni mieszkańcy. Dlatego w Polsce jest
      tak mało zabytków - sami je niszczymy.
      • Gość: xxx Re: Znikające zabytki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 09:36
        W Szwecji po potopie ;) aby walczyc z demoralizacja spoleczenstwa
        przyzwyczajonego do rabowania za kradziez odcinano reke. U nas popostu powinno
        byc tak samo. I to od dawna.
        • kapitan.kirk Re: Znikające zabytki 19.07.04, 15:25
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> W Szwecji po potopie ;) aby walczyc z demoralizacja spoleczenstwa
          > przyzwyczajonego do rabowania za kradziez odcinano reke.

I co, pomogło?
    • Gość: Mick Dwie uwagi IP: 212.160.156.* 24.05.04, 09:43
      1. Mienie porzucone to ludzie rozbierają, co w tym dziwnego. Wojsko się
      wyprowadziło, nikt się tym nie interesuje, nikt się nie poczuwa do własnbości
      to ludzie rozbierają przynajmniej jakiś pożytek jest. Co innego jakby któs
      urządził tam muzeum i zrobił z tego atrakcję turystyczną, a ludzie by kradli,
      ale skoro ani wojsko ani gmina nie są zainteresowane to o co chodzi. Trochę
      żartuję ale z drugiej strony taka jest prawda. Najbardziej jednak śmieszą mnie
      utyskiwania na rozkręcanie starych nieużywanych torów PKP. PKP woli żeby je
      rdza zeżarła niż żeby ludzie sobie wzieli oddali na złom, a huty przetopiły na
      nowe urządzenia. Kiedyś mieszkałem w Łodzi, pamiętam że przez Al. Włókniarzy
      przechodziły tory kolejowe choć pociągi nie jeździły tamtędy od kilkunastu lat -
      ile razy ja modliłem się żeby wreszcie jacyś złomiarze ukradli te szyny i
      wyręczyli miasto czy PKP. Mam nadzieje że tych torów już nie ma.
      2. Modlin rozkradają też panowie żołnierze i byli żołnierze podający się za
      przewodników. Załatwili sobie po starych układach klucze do pomieszczeń
      twierdzy i jeszcze pilnują żeby bez nich nie chodzić. Kiedyś byłem ze znajomymi
      i trafił nam się taki pseudoprzewodnik, któy ostatecznie jeszcze nas oszukał bo
      najpierw twierdził że w cenie (100 zł!) wpuści nas też do wieży, a potem jak
      doszliśmy do wieży to zażądał jeszcze 50 zł. Z wizytówki wynikało że jest
      majorem - miałem ochotę splunąćmu w twarz, ale stwierdziłem że to major LWP
      więc sobie odpuściłem. Najbardziej mnie jednak rozbawił jak narzekał że w
      Polsce doszło do złodziejskiej prywatyzacji i ludzie z układami wszystko
      rozkradli - tego że on sobie sprywatyzował twierdzę w Modlinie i też jąrozkrada
      jakoś nie mógł zauważyć.
      • Gość: xxx Re: Dwie uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 09:53
        Tzn. Rownie dobrze mozna powiedziec, ze jak samochod lub rower stoi na ulicy
        godzine bez opieki, to jako pozucony sobie mozna go zabrac? Albo telewizor z
        mieszkania sasiada - wyszedl rano, do poludnia nie wrocil, wiec pewno porzucil
        mieszkanie? prawda? I do tego jest to spolecznie uzasadnione? Dziwny ma kolega
        tok rozumowania.

A moze kolega sam jest zlodziejem, tylko jeszcze o tym nie wie???

A co do torow, to ich ulozenie kosztuje mase pieniedzy i jest to inwestycja
        planowana na dziesiatki lat. Tory sa robione z bardzo dobrej jakosciowo stali
        i jezeli z wierzchu zardzewieja, jak potrzeba to sie je regeneruje na
        poczekaniu (sa do tego odpowiednie maszyny).
        Torow sie nie rozbiera, bo nawet jezeli teraz nie sa uzywane, to nikt nie
        wyklucza, ze za 2...3..5 lat beda uzywane np. przez szynobusy - i to moze
        nawet prywatne. Poprostu stanowaia majatek przedsiebiorstwa i element loklanej
        infrastruktory.
        Jezeli kolega ma takie pglady, to moze tez kolega rozkuwa w swojej okolicy
        jezdnie, przewraca latarnie i wysadza mosty? Tez sa pozucone...
    • Gość: Olo Re: Twierdza Modlin rozkradana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.04, 18:05
      Czyli wynika, że patrol pieszy miesięcznie bierze średnio 4500 PLN a rowerowy
      6000 PLN ? To ja się piszę na motocyklowy, wezmę 4000 i też nic nie będę robił.
    • Gość: parapet Re: Twierdza Modlin rozkradana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 08:32
      Powinno sie twierdzę zburzyć, to rosyjska twierdza. Przy rozbiórce można
      zatrudnic bezrobotnych. W miejscu zburzonej twierdzy mozna zbudowac jakąś
      fabrykę.
      • Gość: Olo Re: Twierdza Modlin rozkradana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.05.04, 16:51
        Napoleońska a właściwie Księstwo Warszawaskie Misiaczku
        • Gość: lubudubu Jesli moze Superexpress moge i ja... IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 14:44
          Uwaga wszyscy zainteresowani. W jednej z ubikacji w gmachu Wyborczej lezy
          zapomniana walizka z 17 mln dolarow. Kto pierwszy ten lepszy.
    • Gość: Greg Re: Twierdza Modlin rozkradana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.04, 21:43
      Az mnie zatrzeslo ze wscieklosci!! Do cholery, sa metody na takich
      skurwieli...pozakladac pulapki, granaty z zawleczkami przywiazanymi do drzwi,
      miny...jak rozerwie pare hien to moze pozostali sie czegos naucza !!
      • alex.4 Re: Twierdza Modlin rozkradana 19.07.04, 15:11
        Twierdza Modlin jest ciekawym zabytkiem, który mógłby być atrakcja
        turystyczna... mógłby jeśli cokolwiek z niego zostanie
        pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka