Dodaj do ulubionych

Czy potrzebujemy zmiany czasu?

27.10.11, 08:53
O trzeciej nad ranem, w nocy z soboty na niedzielę, pociągi PKP Intercity zatrzymają się na godzinę

Powodem jest zmiana czasu z letniego na zimowy.
www.rp.pl/artykul/10,739858-Zmiana-czasu--pociagi-stana-na-godzine.html
Obserwuj wątek
    • tom_aszek Wg mnie: nie 27.10.11, 09:08
      Z linkowanego artykułu: Zmiana czasu odbywa się dwa razy w roku. Jej celem jest efektywniejsze wykorzystanie światła dziennego i związana z tym oszczędność energii.

Czyli: zapalę światło rano o godzinę później ale za to po południu zapalę światło o godzinę wcześniej. :)
      • Gość: dyzio Wg mnie .....to nastęne wyciągnięcie kasy z IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 09:34
        j/w .
        według mnie zmiana czasu to wyciągnięcie kasy z portfela "robola " przecież cofnięcie o godzine skraca dzień .
        rano to i tak jest obojętne ,bo człowiek wstaje i szybciutko do roboty -czyli ze światła korzysta krótko.
        ( zresztą i tak większość zaczyna pracę o 8-ej i póżniej ---czyli jak wstają to już jest widno )
        A tak bedziemy zmuszeni palić światło juz po powrocie czyli po 16-tej .
        Ja to bym dołożył z godzinę lub dwie -czyli przestawił zegary z 3:00 NA 5:00 ZOBOWIĄZANIE O ZMIANIE CZASU NA LETNI PODPISUJE PREMIER KRAJU .
        PODPISUJE SIĘ TAKI DOKUMENT NA 10 LAT .
        OSTATNI PODPISAŁ p MILLER więc można policzyć ile jeszcze musimy sie w to bawić .
        I CZY WARTO PODPISAĆ ( TUSK) NA KOLEJNYCH 10 LAT
        nie jest to przymus !!!!!
        • sibeliuss Re: Wg mnie .....to nastęne wyciągnięcie kasy z 27.10.11, 09:53
          A poza tym to jest energia zużywana przez nas, więc chyba powinno być referendum - czy nadal chcemy przestawiać zegarki.
      • jan-w Oczywiście że tak. 27.10.11, 11:54
        Nieprawda. Zapalisz o tej samej godzinie. Efektywniej wykorzystasz przedział godzin kiedy jest jasno, zamiast spać na jego początku. Zresztą trudno abyśmy nie zmieniali czasu na letni/zimowy skoro cała UE to robi.
        • warzaw_bike_killerz Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 12:27
          Nie cala UE to robi, wiec latwo byloby sie wylamac :)
        • sibeliuss Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 12:40
          Jesteś przekonany, że cała UE?
          • jan-w Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 13:03
            Np: zmiana-czasu.pl/post/10/czas-letni-na-swiecie
            W Europie nie stosuje go Islandia. Mapka jest o tyle nieaktualna że zmianę czasu przestała stosować Rosja, ale to zupełnie osobny.
            • warzaw_bike_killerz Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 13:40
              W Europie nie stosuje zmiany czasu wiecej krajow. Islandia w UE jako jedyna go nie stosuje.
              Poza tym trzeba pamietac o glownym hasle UE - "Jednosc w roznosci". Hasla tego nie mozna rozpatrywac tylko z punktu widzenia wykorzystywania roznych srodkow komunikacji lub roznych orientacji. Bez roznorodnosci nie byloby jednosci, wiec nie stosujmy wszedzie ujednolicania, ale znajdzmy model unifikacji.
              • mecenas_misiura Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 14:28
                Od kiedy Islandia jest w UE?
                • warzaw_bike_killerz Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 15:43
                  Ups.. bylem pewien, ze skoro pozyczamy im pieniadze, to musza byc w UE. Faktycznie. Nie sa w UE. Bylem w 100% pewien, ze tylko Norwegia i Szwajcaria z maja kontakt z UE poprzez EFTE. Oczywiscie odszczekuje wszystko co napisalem.
                  Ale roznorodnosc w postaci niezmieniania czasu moge popierac, bo ciesze sie tylko z jesiennej zmiany. Wiosenna jest mi wyjatkowo nie na reke.
    • warzaw_bike_killerz Ale czemu zatrzymuja pociagi? 27.10.11, 10:10
      Raz do roku, kiedy wszystkie maja szanse przyjechac na czas, a niektore spelniac europejskie standardy predkosci, a oni traca taka okazje.
      • sibeliuss Re: Ale czemu zatrzymuja pociagi? 27.10.11, 10:26
        Dokładnie tak.
    • Gość: gość Re: Czy potrzebujemy zmiany czasu? IP: *.centertel.pl 27.10.11, 10:40
      nie bo to głupota, tak jak zmiany nazw ulic co chwila!!!!!!!! żadne oszczędności a wręcz odwrotnie
    • amancjuszka Re: Czy potrzebujemy zmiany czasu? 27.10.11, 12:22
      Poatrzebne, mozna pospac dluzej okrywajac sie puchowa koldra, ach bezcenne.
    • kixx si,sibeliuss 27.10.11, 15:47
      zabraklo by dorocznego tematu na zalozenie watku
    • Gość: gość Re: Czy potrzebujemy zmiany czasu? IP: *.centertel.pl 31.10.11, 09:03
      co z tego skoro za pół roku pośpisz krócej!!!!! precz ze zmianą czasu bo to żadne oszczędności a wręcz koszta związane z przestawianiem zegarów, pociągów itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka