sibeliuss 27.10.11, 08:53 O trzeciej nad ranem, w nocy z soboty na niedzielę, pociągi PKP Intercity zatrzymają się na godzinę Powodem jest zmiana czasu z letniego na zimowy. www.rp.pl/artykul/10,739858-Zmiana-czasu--pociagi-stana-na-godzine.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom_aszek Wg mnie: nie 27.10.11, 09:08 Z linkowanego artykułu: Zmiana czasu odbywa się dwa razy w roku. Jej celem jest efektywniejsze wykorzystanie światła dziennego i związana z tym oszczędność energii. Czyli: zapalę światło rano o godzinę później ale za to po południu zapalę światło o godzinę wcześniej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Wg mnie .....to nastęne wyciągnięcie kasy z IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 09:34 j/w . według mnie zmiana czasu to wyciągnięcie kasy z portfela "robola " przecież cofnięcie o godzine skraca dzień . rano to i tak jest obojętne ,bo człowiek wstaje i szybciutko do roboty -czyli ze światła korzysta krótko. ( zresztą i tak większość zaczyna pracę o 8-ej i póżniej ---czyli jak wstają to już jest widno ) A tak bedziemy zmuszeni palić światło juz po powrocie czyli po 16-tej . Ja to bym dołożył z godzinę lub dwie -czyli przestawił zegary z 3:00 NA 5:00 ZOBOWIĄZANIE O ZMIANIE CZASU NA LETNI PODPISUJE PREMIER KRAJU . PODPISUJE SIĘ TAKI DOKUMENT NA 10 LAT . OSTATNI PODPISAŁ p MILLER więc można policzyć ile jeszcze musimy sie w to bawić . I CZY WARTO PODPISAĆ ( TUSK) NA KOLEJNYCH 10 LAT nie jest to przymus !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Wg mnie .....to nastęne wyciągnięcie kasy z 27.10.11, 09:53 A poza tym to jest energia zużywana przez nas, więc chyba powinno być referendum - czy nadal chcemy przestawiać zegarki. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Oczywiście że tak. 27.10.11, 11:54 Nieprawda. Zapalisz o tej samej godzinie. Efektywniej wykorzystasz przedział godzin kiedy jest jasno, zamiast spać na jego początku. Zresztą trudno abyśmy nie zmieniali czasu na letni/zimowy skoro cała UE to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 12:27 Nie cala UE to robi, wiec latwo byloby sie wylamac :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 13:03 Np: zmiana-czasu.pl/post/10/czas-letni-na-swiecie W Europie nie stosuje go Islandia. Mapka jest o tyle nieaktualna że zmianę czasu przestała stosować Rosja, ale to zupełnie osobny. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 13:40 W Europie nie stosuje zmiany czasu wiecej krajow. Islandia w UE jako jedyna go nie stosuje. Poza tym trzeba pamietac o glownym hasle UE - "Jednosc w roznosci". Hasla tego nie mozna rozpatrywac tylko z punktu widzenia wykorzystywania roznych srodkow komunikacji lub roznych orientacji. Bez roznorodnosci nie byloby jednosci, wiec nie stosujmy wszedzie ujednolicania, ale znajdzmy model unifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas_misiura Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 14:28 Od kiedy Islandia jest w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Oczywiście że tak. 27.10.11, 15:43 Ups.. bylem pewien, ze skoro pozyczamy im pieniadze, to musza byc w UE. Faktycznie. Nie sa w UE. Bylem w 100% pewien, ze tylko Norwegia i Szwajcaria z maja kontakt z UE poprzez EFTE. Oczywiscie odszczekuje wszystko co napisalem. Ale roznorodnosc w postaci niezmieniania czasu moge popierac, bo ciesze sie tylko z jesiennej zmiany. Wiosenna jest mi wyjatkowo nie na reke. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Ale czemu zatrzymuja pociagi? 27.10.11, 10:10 Raz do roku, kiedy wszystkie maja szanse przyjechac na czas, a niektore spelniac europejskie standardy predkosci, a oni traca taka okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy potrzebujemy zmiany czasu? IP: *.centertel.pl 27.10.11, 10:40 nie bo to głupota, tak jak zmiany nazw ulic co chwila!!!!!!!! żadne oszczędności a wręcz odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
amancjuszka Re: Czy potrzebujemy zmiany czasu? 27.10.11, 12:22 Poatrzebne, mozna pospac dluzej okrywajac sie puchowa koldra, ach bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx si,sibeliuss 27.10.11, 15:47 zabraklo by dorocznego tematu na zalozenie watku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy potrzebujemy zmiany czasu? IP: *.centertel.pl 31.10.11, 09:03 co z tego skoro za pół roku pośpisz krócej!!!!! precz ze zmianą czasu bo to żadne oszczędności a wręcz koszta związane z przestawianiem zegarów, pociągów itp. Odpowiedz Link Zgłoś