Dodaj do ulubionych

Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem...

IP: 80.51.146.* 27.10.11, 09:25
Bardzo się cieszę że dworzec został wyremontowany nawet jeśli za kilka lat czeka go rozbiórka. Nie jest pięknie ale nie ma wstydu tak jak kiedyś. W Polsce wszystkie inwestycje są krytykowane bo taką mamy mentalność. Jak nic się nie robi jest źle, jak ktoś coś robi też jest źle. Ludzie proszę nie szukać negatywów na siłę.
Obserwuj wątek
    • blendyks Nie będzie remontu Galerii zachodniej 27.10.11, 09:37
      Galeria zachodnia to jeden wielki syf i malaria. Tam zawsze było najgorzej i PKP nie ma zamiaru z tym bajzlem nic zrobić?
      • rikol Re: Nie będzie remontu Galerii zachodniej 27.10.11, 13:10
        Po remoncie widac, jak ladny jest centralny. Swiatowej klasy projekt - jak teatr w sydney. a taki dworzec powinien byc sprzatany codziennie.

A propos przejsc podziemnych, to mozna przebudowac bez ruszania dworca.
        • aqwertz Re: Nie będzie remontu Galerii zachodniej 27.10.11, 13:40
          > Po remoncie widac, jak ladny jest centralny. Swiatowej klasy projekt ...

Szkoda tylko że ten projekt pochodzi z epoki w której nikt nie myślał o osobach niepełnosprawnych.

W każdym normalnym mieście parkingi lokuje się pod ziemią lub na dachach, a na centralnym najlepszą przestrzeń zmarnowano właśnie pod parking. Ludzie natomiast jak szczury w labiryncie napotykają niezliczoną ilość przeszkód.
          Proszę zwrócić uwagę jakie rozwiązania wprowadzono podczas przebudowy dworca w "ciasnym" Krakowie, gdzie dworzec autobusowy stanowi niemal jedną całość z dworcem głównym.
          • Gość: Maxx Re: Nie będzie remontu Galerii zachodniej IP: 173.233.212.* 27.10.11, 17:43
            "W każdym normalnym mieście parkingi lokuje się pod ziemią lub na dachach, a na centralnym najlepszą przestrzeń zmarnowano właśnie pod parking. Ludzie natomiast jak szczury w labiryncie napotykają niezliczoną ilość przeszkód."

Smutna dosyc prawda!!!
      • Gość: mk "Mis" od Barei wiecznie zywy IP: *.play-internet.pl 27.10.11, 13:11
        "Mis" od Barei wiecznie zywy - slomiany "mis ma byc jak najdrozszy, bo my z tego mamy 20%".
        Umycie scian i postawienie kilku szklanych budek drozsze od budowy od zera "katedry" czyli Swiatyni Opacznosci. Bomba, to mozliwe tylko w Polsce i innych... bananowych republikach.
    • Gość: jacobsen za mało kiosków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 09:38
      nie korzystam z pkp, ale ostatnio odprowadzałem rodzinę na pociąg i znalazłem się na DC. Rzeczywiście wygląda lepiej. Minus to wybór sklepów w podziemnych korytarzach. Dawniej co 5 metrów mogłem kupić gdzieś gazetę. Teraz zauważyłem 2 (dwa) kioski, wszystkie zamknięte z karteczką "zaraz wracam". Łatwiej kupić biustonosz niż coś do czytania w podróży.
      • Gość: m Re: za mało kiosków IP: *.181.35.28.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.11, 09:43
        to chyba sytuacja przejściowa, część kiosków jest jeszcze "niezasiedlonych"
      • carcharodon.carcharias kioski jak kioski ... 27.10.11, 09:54
        ale gdzie K E B A B Y !!?
        • Gość: M Kebabów nie będzie i DOBRZE IP: *.globsoft.pl 27.10.11, 09:59
          koniec tego przerażającego odoru. Od tej pory nie wolno przygotowywać jedzenia w DC. Budynek po prostu jest tak źle zaprojektowany, że nie ma nawet możliwości zapewnienia odpowiedniej wentylacji dla takiego przybytku.
        • aqwertz Re: kioski jak kioski ... 27.10.11, 14:15
          > ale gdzie K E B A B Y !!?

Może nie mają już ich z czego wyrabiać od kiedy zlikwidowali nielegalne magazyny mięsa ukryte w kazamatach dworca

www.tvn24.pl/-1,1669661,0,1,mieso-do-kebabow-w-czelusciach-centralnego,wiadomosc.html
      • Gość: gajo Re: za mało kiosków IP: 178.73.31.* 27.10.11, 10:50
        W ubiegłą sobotę jechałam do Krakowa. Pociąg odjeżdżał tuż po 6 rano. Chciałam kupić gazetę.
        Dawniej były nawet na peronach. Znalazłam kiosk, ale z napisem "przyjęcie towaru". Innych kiosków nie było. Przez szybę zauważyłam gazety w drogerii, pracownica usiłowała ułożyć je na półkach, nie bardzo jej to wychodziło. Na pomoc przyszły dwie koleżanki. Też bez skutku. Mimo, że 6ta już wybiła, drogeria nadal była zamknięta. Z wielkim zdziwieniem, nadal przez szybę zobaczyłam, że gazety są zabierane na zaplecze. Wtedy drzwi zostały otwarte. Do odjazdu zostało mi 5 min, ale jeszcze zdołałam się dowiedzieć, że "gazety na razie nie mogą być sprzedawane, bo nie były policzone" ..........................................
        Wróciłam wieczorem, tuż przed północą. Nie udało mi się znaleźć żadnego kiosku, dobrze, że na przystanku są biletomaty.
    • blendyks Dworzec wygląda teraz jak po wybudowaniu 27.10.11, 09:41
      Znam dworzec od wybudowania. Jak się nic nie robiło (poza dobudowywaniem kolejnych bud) przez 35 lat to trzeba było zrobić gruntowny remont. W normalnych krajach prowadzi się biężące prace utrzymaniowe i nie dopuszcza do takiego zapuszczenia.
    • Gość: born in the '80s Cieszę się że odzyskał blask IP: *.181.35.28.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.11, 09:42
      To świetnie że go nie zburzyli. Nie wszystko co prl-owskie jest złe i brzydkie. Bryła dworca centralnego jest bardzo ładna i miło zobaczyć jak wstępuje w nią nowe życie. Dobrze by było gdyby został wpisany do rejestru zabytków, a można by wziąć się za burzenie innych pokrak tamtego i trochę wcześniejszego okresu.
      Zabrali Kino Moskwa, zabrali Supersam, zostawcie przynajmniej Dworzec Centralny!
      • Gość: M Weź chłodny kompres IP: *.globsoft.pl 27.10.11, 10:05
        Centralny jest akurat jedynym z tej listy, który powinien zostać usunięty. Fatalna konstrukcja, fatalne wykonanie (nie do poprawienia), fatalna urbanistyka, brak połączeń pieszych z czymkolwiek, dojazd samochodem to rzeźnia, brak komunikacji miejskiej, masakruje otoczenie, odpychając życie z połowy śródmieścia...

To, że usunięto dwa inne, nie oznacza absolutnie że DC powinien zostać. Nie dajmy się zwariować! Trzeba bronić Śródmieścia przed wpisaniem DC do rejestru zabytków!
        • Gość: walczanin Re: Weź chłodny kompres IP: *.sds.uw.edu.pl 27.10.11, 10:15
          Teraz widac jak centralny jest piekny mi sie bardzo podoba i wedlug mnie powinien zostac, jak sie zbuduje polnocna pierzeje Jerozolimskich calosc od razu bedzie lepiej wygladac, no i odpychajace wrazenie to robi nie centralny tylko ta estakada na chalubinskiego i ta wielka dziura pomiedzy centralem a byla Ikeą. Jedyne co powinni na centralu poprawic to zrobic schody bezposrendio z przystanku autobusowego na jerozolimskich, pzrez parking do hali głownej a tak skomunikowanie okej, ciagi piesze okej, samochodziarze okej (wiekszy aprking jest pod palacem pzreciez), wyglad okej. Zabytek!
          • penible4 Jestem tego samego zdania, po "umyciu" 27.10.11, 12:13
            doświetleniu, zmianie wygladu punktów usługowych - jest naprawde ładny. A jesli chodzi o parking, to duzych parkingow w okolicy dużych dworców w stolicach europejskich chyba nie ma. rzeczywicie - pod Pałacem jest gdzie zostawic samochod i na zewnatrz i pod ziemia.
          • Gość: ak44 Re: Weź chłodny kompres IP: 178.73.49.* 27.10.11, 20:53
            Schody między przystankiem autobusowym a głównym wejściem to super pomysł. Dziwi tylko, że nikt z projektantów obecnego remontu na to nie wpadł. A może jeszcze nie jest za póżno ??? Powinno to kosztować grosze, chodnik jest tam wystarczająco szeroki. Schody można zrobić prefabrykowane, przywieść je ciężarówką i ustawić na chodniku.
            poza tym estakada na Chałubińskiego wyjątkowo szpeci miasto, dzieląc je na pół i bezwzględnie powinna być zburzona.
        • Gość: tolek Re: Weź chłodny kompres IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 16:58
          No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Mnie się Dworzec Centralny podoba, a co najważniejsze, uważam, ze jest wygodny i funkcjonalny.
      • Gość: akuku Re: Cieszę się że odzyskał blask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 11:56
        Właśnie. Bardzo ładna architektura, nawiązująca do wszystkich stacji w Warszawie. Nowatorskie (jak na tamte czasy) rozwiązanie placu budowy i montażu dźwigarów. Coś, czego naprawdę nie trzeba się wstydzić; ale Polacy już tacy są, że nie doceniają tego, co nasze... Mi marzyłby się taki przeszklony od spodu dach, i oczywiście powrót fontanny!
      • Gość: malgorzata Re: Cieszę się że odzyskał blask IP: 178.73.48.* 28.10.11, 09:29
        Jestem absolutnie tego samego zdania!!! juz dosc wyburzono w Warszawie takich obiektow, ktore architektonicznie byly bardzo ciekawe, wartosciowe - to , ze byly z czasow PRL to automatycznie nie znaczy, ze byly zle. Dworzec Centralny powinien pozostac na zawsze!!! - ma bardzo orginalna , niepowtarzalna forme, ktora zwraca na siebie uwage, ktora sie zapamietuje. Podejrzewam, ze nowy bylby na pewno szklano-stalowa konstrukcja jakich na swiecie sa tysiace. Bardziej pokusilabym sie o zburzenie Zlotych Tarasow, ktore moim zdaniem absolutnie nie pasuja do otoczenia.
      • ladyeve Re: Cieszę się że odzyskał blask 28.10.11, 14:04
        Dworzec Centralny jest ochydny, może by główny odbudowali.
    • postka Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... 27.10.11, 09:46
      a w kolejce do kasy czeka się nadal absurdalnie długo, wczoraj po południu 30 minut!!!! Fakt, czeka się w przyjemniejszym otoczeniu, ale to jest jakaś masakra, brakuje im kasjerek czy jak?
      • Gość: dd_heretyk Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot IP: *.aster.net.pl 27.10.11, 10:18
        No dramat straszny! Ale gdybyś szanowna postko pomyślała to byś wcześniej sobie kupiła bilecik. Ba! nawet nie musisz tego robić na DC! Bilety kolejowe możesz kupować na każdej stacji PKP i to bez kolejek! Zdrdzę Ci tajemnicę. Ja NIGDY nie stoję w kolejkach, gdy kupuję bilet PKP ;)

Pozdrawiam Cię, mój Ty "frustracie" ;)
        • postka Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 10:36
          kupowałam bilecik na piątek mój drogi więc z wyprzedzeniem to raz. A co do każdej stacji PKP na której mogę kupić bilet to nie przyszło Ci do głowy że Centralny to jest właśnie ta stacja PKP do której mam najbliżej i że nie bardzo jest celowe wybieranie się na jakąkolwiek inną stację PKP celem nabycia biletu bez kolejki?
          • przechrztaimason Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 10:41
            Kwestia oszczędności czasu. Jeżeli podróż na inny dworzec kupno biletu i powrót zabierze Ci mniej czasu niz sterczenie jak kołek na DC no to kwestia bliskości dworca nie ma znaczenia. Poza tym wybacz, ale kupuję bilety na PKP na tyle często, że wiem, że nawet na Centralnym da się kupić (prawie) bez kolejki
            • dd_heretyk Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 10:57
              No właśnie miałem Szanownej postce odpowiedzieć, lecz mnie ubiegłeś. ;)
            • lukask73 podróż na inny dworzec po bilet 27.10.11, 12:57
              > Kwestia oszczędności czasu. Jeżeli podróż na inny dworzec kupno biletu i powrót
              > zabierze Ci mniej czasu niz sterczenie jak kołek [ciach]

Fakt, że każe się ludziom stać jak kołki, dyskwalifikuje zarządzającego dworcem. Natomiast osoby, które nie widzą w tym nic zdrożnego i uważają, że normalne jest ganianie po mieście w poszukiwaniu kasy bez kolejki, są chyba nienaprawialne. Wrodzonego niewolnictwa raczej się nie da leczyć.
              • postka Re: podróż na inny dworzec po bilet 27.10.11, 13:21
                o to to właśnie!!! Pomijając już fakt, że bilet rodzinny, który chciałam nabyć obowiązuje tylko na podróże do 15:00 w piątek, a weekendowy czy jakiś tam inny zniżkowy od 20:00 w piątek i tym samym PKP bardzo sprytnie przy pozornym ułatwianiu podróży i rozbudowanym podobno systemie promocji i zniżek zapewnia, że w godzinach szczytu komunikacyjnego (czyli piątek 15:00 - 20:00) trzeba zapłacić 250zł za podróż dwóch osób z małym dzieckiem na odległość 300km.
                • przechrztaimason Re: podróż na inny dworzec po bilet 27.10.11, 13:42
                  Załamujecie mnie ludzie gruntownie. Primo, żaden dworzec nie wytrzyma takiego naporu ostatniochwilowców, nie ma siły. Za wielkimi słowami o niewolnictwie kryje sie zwykłe usprawiedliwienie dla własnej głupoty i lenistwa. Z Centralnego metrem na Gdański ile jest? Ale pal sześć. Skoro bilety mozna spokojnie kupić na tydzień przed podróżą, to nie wierzę żeby nie było okazji do kupienia gdzie indziej. Sądząc po cenniku Interszit, więc kupić można albo w kasach na Grójeckiej mając czas na dokładne odpytanie z promocji i zniżek, albo net. Kupowałem kilkukrotnie, żadna filozofia. Poza tym jak łatwo zauważyć do wielu nie dotarło, że oprócz Interszitu grasują też Przewozy Regionalne, które są ODRĘBNĄ firmą. Można poszperać i tam za połączeniami. Dla chcącego nic trudnego. Ale łatwiej robić z siebie ofiarę losu, obrażać się na cały świat i bulgotać o niewolnictwie samemu generując kolejki i robiąc awanturę w Przewozach Regionalnych, że pociąg Kolei Mazowieckich sie spóźnił.
                  • dd_heretyk Re: podróż na inny dworzec po bilet 27.10.11, 14:03
                    Trafna uwaga! Lecz sądząc po tych "wiecznych" kolejkach na DC, "ofiar losu" nie brakuje. Niestety, ludzie po prostu nie myślą, albo są bardzo leniwi. Tylko niech później nie psioczą!
                  • lukask73 Leć pan na gdański 28.10.11, 11:46
                    > Za wielkimi słowami o niewolnictwie kryj
                    > e sie zwykłe usprawiedliwienie dla własnej głupoty i lenistwa. Z Centralnego me
                    > trem na Gdański ile jest?

Wyobraź sobie, że w prywatnej firmie sprzedawca mówi do klienta: Pan wsiądzie w metro i pojedzie na gdański... Albo: co za głupota i lenistwo...

Ech, przepraszam, ty pewnie pracujesz na PKP.
                    • przechrztaimason Re: Leć pan na gdański 31.10.11, 09:18
                      Wyobraź sobie, że na całym świecie jak ktoś załatwia coś na ostatnią chwilę i nie szanuje własnego czasu, to jest sam sobie winien. Pewnie z PITem w garści na Świetkokrzyskiej ciemną nocą ostatniego dnia to dla ciebie norma?. No ale jaśnie pan wkracza z miną zdobywcy na 5 minut przed odjazdem pociągu i życzy sobie. Nigdzie na świecie to tak nie działa. Poza tym PKP w takim kształcie jakim ty to widzisz i rozumiesz to już dawno nie ma. Z koleją oprócz tego, że czasami jeżdżę łączy mnie tyle, że PKP Infrastruktura wisi mi parę złotych.
                      • lukask73 Re: Leć pan na gdański 31.10.11, 11:32
                        > Pewnie z PITem w garści na
                        > Świetkokrzyskiej ciemną nocą ostatniego dnia to dla ciebie norma?

Dla mnie normą jest to, że po skończonej robocie idę na tę waszą stację, patrzę jaki pociąg odchodzi najwcześniej w moim kierunku i spokojnie udaję się na peron. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby nie było miejsca w IC, nawet w piątek po południu. Niestety bardzo często zdarzało się (kdawno, iedy jeszcze próbowałem załatwiać coś w kasie), że miejscówki nie dało się kupić (a w pociągu cały wagon pustawy).

Zatem za normalną obsługę jestem dodatkowo obciążany w kwocie chyba 6 zł. Na szczęście jeszcze mnie na to stać.

A wszystkie pociągi z całego rozkładu nie odchodzą w tym samym momencie. Jest chyba normalne, że na pociąg trzeba kupić bilet i przewoźnik taką możliwość powinien zapewnić.

Niektóre sieci handlowe deklarują wypłatę premii kwotowej dla swoich klientów, jeśli zdarzy im się stać w kolejce do kasy powyżej 5 minut.
        • przechrztaimason Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 10:37
          A na Interszity można nawet przez net kupić. Patrzaj pan jaki luksus. A tak poważnie nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy nie mając nagłego wypadku kupują bilety na ostatnia chwilę. Zwłaszcza w piątek na Centralu.
          • dd_heretyk Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 10:57
            Ja tez takich ludzi zrozumieć nie mogę. Ale za to, by ponarzekać, są pierwsi. To takie polskie... ;)
      • Gość: ziom Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot IP: *.pzuci.pl 27.10.11, 10:33
        Nadal w okienkach kasowych są czasy PRL.... Wysyłanie z okienka do okienka. Ja Panu nie pomogę w okienku obok niech Pan spyta.
        • Gość: maxx Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! IP: 173.233.212.* 27.10.11, 17:51
          "Nadal w okienkach kasowych są czasy PRL.... Wysyłanie z okienka do okienka. Ja Panu nie pomogę w okienku obok niech Pan spyta."

To fakt, mentalnosc i "uprzejmosc" wciaz ta sama, jak 30 lat temu!
    • dinowar Marzenia kolejarzy o zburzeniu to kłamstwo! 27.10.11, 09:55
      A już porównanie ceny remontu dworca dla wszystkich, do nakładów na budowę kościółka jednej z religii, to niesmaczny obciach. Dworzec zburzony nie będzie. I po co pisać takie kłamliwe artykuły?
      • Gość: Gość Re: Marzenia kolejarzy o zburzeniu to kłamstwo! IP: *.cern.ch 27.10.11, 11:00
        Tu bym się sprzeczał. Wyznawców tej religii jest więcej, niż pasażerów PKP.
        • Gość: zuza Re: Marzenia kolejarzy o zburzeniu to kłamstwo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.11, 12:41
          Czyżby? zarejestrowanych czy prawdziwych?
      • Gość: zzz Będzie zburzony. IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 12:45
        Takie plany są od dawna i nie są czymś dziwnym. To, że obecny budynek zniknie, nie znaczy, że zniknie funkcja dworca. Po prostu będzie istniał na parterze i w podziemiach planowanego wieżowca.
    • Gość: Ram tam Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot IP: 193.164.157.* 27.10.11, 10:25
      Jasne, gromy w krytykantów. Ale to, że nie potrafią remontu zrobić to ok. Syf i tyle. PKP ma mentalność zeszłej epoki.
    • Gość: x&y Pieniądze wyrzucone w błoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 11:02
      Ten cały remont pokazał tylko, że nieważne jak się centralny wypucuje to i tak będzie cały czas wyglądał szaro, smutno, przygnębiająco i staro. Nie tak powinny wyglądać nowoczesne dworce. Dlaczego Polacy zawsze muszą pielęgnować to, czego należy się pozbyć? Fakt, że Dworzec Centralny reprezentuje jakiś okres w architekturze nie robi z niego wartego zachowania zabytku. To żałosne.
      • Gość: pfff Re: Pieniądze wyrzucone w błoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 12:02
        sam jesteś żałosny. Polacy nie potrafią docenić niczego, co w miarę przyzwoite i dobre. burzą dobrą architekturę żeby budować wykwity swojego prowincjonalnego gustu. od 20 lat dobrych na 20 nowych budowli 19 to porażka architekta, kicz spoziera zewsząd. i równocześnie wyburza się dobrze zaprojektowane starsze budowle. brak mi słów po prostu, jak można być takim ignorantem.
        • Gość: x&y Re: Pieniądze wyrzucone w błoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 12:41
          Pan/pani z pkp, że była potrzeba tak dużego emocjonalnego uniesienia i personalnego ataku? Nie widzę nic nadzwyczajnego w Dworcu Centralnym. Ciężki, przytłaczający, szary i smutny kolos. Na swoje czasy może i był był nowoczesny i interesujący. Jednak te czasy już minęły.
          • Gość: K Re: Pieniądze wyrzucone w błoto IP: 212.180.165.* 27.10.11, 14:10
            A kogo twoje zdanie interesuje ? Ekspert się znalazł od architektury...
            • Gość: x&y Re: Pieniądze wyrzucone w błoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 14:32
              A ja zawsze myślałem, że forum to właśnie miejsce do wyrażania swojego zdania.
      • Gość: hmmm Re: Pieniądze wyrzucone w błoto IP: 178.73.48.* 28.10.11, 09:46
        ... chyba nie masz pojecia o dobrej architekturze... DC - to dobra architektura! o ciekawej, niepowtarzalnej formie. Po remoncie nabral blasku i lekkosci. Niestety ma nieciekawe otoczenie- stara estakada i Zlote Tarasy - przyklad nowej nieudanej archtektory. A remont nadal jeszcze trwa, wiec poczekajmy do konca z ocena.
    • Gość: raf4 ...? IP: *.204.44.0.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.11, 11:05
      "nie ma wind dla pasażerów z wózkami"....

czy ten "pismak" byl na Centralnym????? przeciez ten dworzec od powstania jest najlepiej przystosowany dla osob niepelnosprawnych w Polsce....zjazdy...schody jak pochylnie .... po co komu ciasne windy???!!!!!??
      • aqwertz Re: ...? 27.10.11, 14:06
        Najlepiej przystosowany dworzec dla osób niepełnosprawnych? Skąd się biorą ludzie piszący takie głupoty.

Całą bryła budynku jest odcięta od otoczenia a jedyne piesze ciągi komunikacyjne to labirynt wąskich tuneli jeszcze węższe wyjścia.

Zachłyśnięci rozwojem komunikacji samochodowej PRLowscy projektanci zlokalizowali okazałe parkingi wokół budynku a ludzi skierowali pod ziemię. Dziś samochody wygrzewają się na słońcu a turyści błądzą w tunelach. Mało jest dworców w europie, gdzie panowałby taki chaos i brak informacji oraz oznaczeń ułatwiających orientację.
    • d.pawlicka Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... 27.10.11, 11:25
      Wspaniale ale co z dworcem Śródmieście? Też wymaga "szczotki i miotły" i to od wielu, wielu lat, tak jak i przejście z Centralnego na Śródmieście. Z tego dworca każdego dnia korzysta tysiące ludzi, którzy dojeżdżają z daleka aby pracować na podatki w tym kraju, nie są gośćmi są pełnoprawnymi obywatelami i należy im się godne i przyzwoite miejsce. U nas się robi wszystko na pokaz i pod presją, a co dla nas, zwykłych ludzi? m.
      • Gość: niemówjakniewiesz Śródmieście jest po remoncie IP: *.centertel.pl 27.10.11, 12:18
        d.pawlicka napisała:

> Wspaniale ale co z dworcem Śródmieście? Też wymaga "szczotki i miotły" i to od
        > wielu, wielu lat

Dworzec Śródmieście był niedawno remontowany.

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=364611
        Nie potrzeba było dużo czasu by doprowadzić go do dzisiejszego stanu. Z Centralnym za 2-3 miesiące będzie to samo.
    • kruczkr Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... 27.10.11, 12:26
      Proponuje obciąć środki dworcom kolejowym Szczecina, duża rezerwa jest w Łodzi, są jeszcze inne miasta i przeznaczyć na dokończenie warszawskiego dworca, który nigdy nie grzeszył urodą. Przy tak dużej kasie wydanej na niego efekt jest skromnie mówiąc mizerny. Myślę, że niedobrze to świadczy o warszawkich urzędnikach. Takie rozpasanie nie przystaje miastu w ubogiej Polsce. Wstyd.
      • przechrztaimason Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 13:45
        Możesz jakoś uzasadnić swoja tezę?
    • Gość: Piada wiem że się czepiam ale IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 12:27
      interesuje mnie strona biznesowa tego przedsięwzięcia czyli kiedy się zwróci i zacznie zarabiać na siebie
    • Gość: bzyk Zglupial ten pismak do konca? IP: 194.71.254.* 27.10.11, 12:31
      Dworce na swiecie remontuje sie na biezaco - drogo? absolutnie NIE, 100mln to pestka jak na 35 lat - zas swiatyn mamy i tak za duzo w PL. Remont i tak byl konieczny niezaleznie od tego czy z czasem bedzie ten dworzec zburzony. W normalnych krajach kosztuje to i tak duzo wiecej!!!
    • Gość: .... Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 12:34
      "Kolejarze przekonują: wzrost kosztów to nic dziwnego. - Kiedy remontujemy dom, jest podobnie. "

na nasze szczęście budowlańcy remontują a nie kolejarze......uffffffffffffff.....a domy kolejarzy muszą być nieźle przeinwestowane:D
    • Gość: joko90 Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... IP: *.sds.uw.edu.pl 27.10.11, 12:35
      Po co burzyć? Lepiej zadbać o rewitalizacje dziedzictwa Gomułki i docenić minimalizm konstrukcji, a nie tylko narzekać. Ludzie, o co chodzi? Jak nie był remontowany, wszyscy biadolili, jak zaczęto coś z nim robić, to od razu fala krytyki. Najwyższy czas zmienić podejście i skończyć z wiecznym polskim narzekaniem, bo tego chyba bardziej od Centralnego powinniśmy się wstydzić.
      • Gość: PrawdaKoliWOczy Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot IP: 87.204.176.* 27.10.11, 12:40
        Co za poje.... logika. Wydac 100 mln na jakies JEURO 2012, zeby paru Sauerkrautow i Angoli nie poczulo sie jak w czwartym swiecie, ale w trzecim, a potem i tak to wszystko zburzyc... Az dziw czlowieka bierze, ze jeszcze nie wszyscy uciekli z tego syfnego kraju.
    • Gość: ad2011 Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... IP: *.idzik.pl 27.10.11, 12:38
      Zmiana pozytywna, patrząc na starą jeszcze nie wyremontowaną część, aż nie chce się wierzyć jak taki brud i syf mógł tyle lat zostać nietknięty(kłania się nadal dworzec zachodni). Jednak trudno nie odnieść wrażenia, że jest to tylko przypudrowanie "trupa" i to za grubą kasę, jako rozwiązanie tymczasowe, które mają to do siebie, że lubią trwać najdłużej... Dla trwałego efektu trzeba pewnie kolejnych 100mln, a to stawia pod znakiem zapytania celowość tak drogiego remontu, zamiast wybudowania nowego bardziej przemyślanego dworca. Zrobiono sufity- bardzo fajnie, częściowo ściany- ok, ale co z podłogami??!! Mam nadzieję, że pod koniec prac ostro je wyszlifują/umyją, cokolwiek, bo tylko zepsują cały efekt odnowienia.
      • Gość: K Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot IP: 212.180.165.* 27.10.11, 14:18
        Niestety ja nie wierzę w ten "nowy bardziej przemyślany dworzec", szczególnie jeśli udział w tym będzie brało PKP.
        Albo powstanie kolejny koszmarek na miarę dużej części tego, co się w Polsce współcześnie buduje, albo kolejny biurowiec z galerią handlową, z "dworcem" zepchniętym gdzieś do podziemi.

Sam budynek dworca jest ok, problematyczne jest jego połączenie z okolicą przez sieć kanałów. A wcale nie jestem przekonany, czy akurat to by się zmieniło.

Zresztą przypominam, że wg planów sprzed jakichś 10 lat, nowy "centralny" dworzec miał powstać w okolicach Zachodniego. A - jak widać naprzykładzie parkingu po drugiej stronie Centralnego - PKP nie potrafi nawet sprzedać świetnie położonego terenu w centrum miasta, więc ja o los Centralnego na kolejne 20-30 lat byłbym spokojny...

• Gość: jasio nowe toalety z punktem serwowania kawy oszałamiają IP: *.fbx.proxad.net 27.10.11, 12:39
      a lody to gdzie ???
      • dd_heretyk Re: nowe toalety z punktem serwowania kawy oszała 27.10.11, 13:03
        > a lody to gdzie ???

Lody masz parę króków dalej... Na Wspólnej. ;)
    • Gość: psi Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... IP: *.vdbj.nl 27.10.11, 12:39
      "Kolejarze przekonują: wzrost kosztów to nic dziwnego. - Kiedy remontujemy dom, jest podobnie. Przekraczamy budżet, bo robimy też to, czego nie planowaliśmy - komentuje Anna Rosiek, wicedyrektorka w Biurze Projektów Inwestycyjnych i Marketingowych PKP"

Bardzo ciekawe, w kazdym projekcie pojawia sie scope creep, ale w normalnej firmie PM odpowiedzialny za projekt ktory "urosl" trzykrotnie wylecialby na zbity pysk. Z drugiej strony 100 milionow PLN wydaje mi sie bardzo rozsadna kwota – wyglada na to, ze oryginalny budzet zakladal wykonanie robot przez skrzaty.
    • Gość: różnica dworzec -dla Polaków, światynia tylko dla katoli IP: *.tktelekom.pl 27.10.11, 12:42
      zasadnicza różnica
    • zegrz Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... 27.10.11, 13:04
      Człowieku! Czy ty wiesz co to jest labirynt? Dworzec Centralny ma bardzo czytelny układ korytarzy. 2 na osi wschód-zachód i 3 na osi północ-południe. Trudno o coś prostszego.
      • aqwertz Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 14:47
        Czytelny może jest na schemacie, ale przeciętny turysta z powodu marnych oznaczeń i zaśmiecenia ścian i sufitów reklamami i tak nie wie w którym tunelu jest a nawet jak wie to nie jest pewien gdzie go poprowadzi. Oprócz tuneli są tam również takie dziwadła jak łączniki centralnego z śródmiejskim i niezliczone tuneliki kierujące do wyjść (nie wiadomo gdzie) takie jak ten prowadzący w kier. E.Plater czy pasaż do Chałubińskiego.
        Dla przeciętnego turysty błądzenie w czeluściach centralnego to prawdziwa udręka i strata (często bardzo cennego) czasu.
    • Gość: szlachcic Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot IP: 77.242.225.* 27.10.11, 13:05
      1. Przeczytaj na początku wszystkie pytania. Kolejność wykonywania poleceń jest dowolna – celem jest uzyskanie dokumentu wyglądającego zgodnie z podanymi niżej poleceniami (nieistotny jest sposób uzyskania końcowego rezultatu).
      2. Struktura dokumentu ma być następująca:
      a. strona pierwsza pozostaje ustawiona pionowo
      b. strona druga i trzecia ustawiona poziomo, pozostałe pionowo
      c. marginesy: lewy – 25.3 mm, prawy – 14.24 mm, górny – 21.05 mm, dolny – 18.94 mm
      d. podzielić strony drugą i trzecią na trzy kolumny
      3. Na stronie pierwszej ma się znajdować spis treści poszczególnych zadań
      4. W nagłówku umieścić swoje dane personalne oraz klasę.
      5. Na stronie drugiej w prawej kolumnie proszę umieścić tekst znajdujący się w pliku
      „grupa 1.doc” (plik należy sobie znaleźć – i pozostawić w tym samym miejscu) – tytuł kolumny „TEKST” - tekst sprawdzić pod względem poprawności gramatycznej i ortograficznej (obowiązują zasady poprawnego redagowania dokumentów)
      6. W kolumnie środkowej wpisać poniższy wzór matematyczny – tytuł kolumny „WZÓR”:

Tabela na potrzeby sprawdzianu
      dane liczbowe lp Przykładowe oceny z różnych przedmiotów średnia
      Przedmiot 1 Przedmiot 2 Przedmiot 3 Przedmiot 4 Przedmiot 5 Przedmiot 6 Przedmiot 7
      1 3 5 3 4 3 6 3
      2 3 6 2 3 4 1 2
      3 6 3 2 5 3 4 1
      4 5 6 2 1 4 2 3
      5 3 4 2 5 3 1 6
      6 3 2 1 5 3 2 4
      7 3 2 5 1 3 5 3
      7. Pierwszą kolumnę zrobić w kolorze zielonym – tytuł kolumny „TABELA”.
      Umieścić w niej poniższą tabelę:

uzupełnić tabelę o średnią, komórkę w której jest wpisane „dane liczbowe” zrobić w kolorze żółtym, Tytuł tabeli zrobić w kolorze granatowym, zmienić kolor linii ciągłej pojedynczej na czerwony.
      8. Na trzeciej stronie w kolumnie pierwszej – tytuł kolumny „WYKRES” - wstawić wykres liniowy dla pozy-cji parzystych z tablicy (zarówno liczby porządkowej jak i przedmiotów). Wykres ma być na tle dowolnego koloru pastelowego, cieniowanego, legenda ma mieć w tle herb klubu Start Gniezno.
      9. W kolumnie drugiej w kierunku pionowym wpisać swoje dane personalne – tytuł kolumny „DANE”.
      10. Zapisać swój sprawdzian na dysku R: w katalogu „Sprawdzian z edytora tekstu” pod nazwą „nazwa konta.doc”
      • dd_heretyk Re: Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A pot 27.10.11, 13:14
        Lamer! Hahahhahah
    • Gość: ichi51e Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... IP: *.home.aster.pl 27.10.11, 13:05
      oblesne sa te niebieskie tablice - wygladaja jak z jakiegos Pcimia silacego sie na wielkomiejskosc - wolapark.pl serio.
      Szkoda ze nikomu nie przyszlo do glowy wziac starych tablic i normalnie zwyczajnie zamowic nowe kopie... szkoda jak piesc do nosa to pasuje...
    • doris3721 Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... 27.10.11, 13:24
      i znów bez sensu wydane pieniądze!

----------------------------------------------------------
      Chcesz mieć czysty dom? Mobilna myjnia parowa rozwiąże problem!!!
      zamowmycie.pl
    • Gość: ll Dworzec Centralny jak centrum handlowe! A potem... IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 13:26
      Zburzyć, to wygląda ja za PRLu. Ten remont nic nie dał - nie widzę specjalnych zmian, podłoga brudna i ciemno wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka