Dodaj do ulubionych

Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [...

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.11, 13:12
Dzieje się jak w PRLu.
Samochodem nie da się dojechać, komunikacją nie da się dojechać, ktoś trochę spie...ł planowanie Warszawy.
Obserwuj wątek
    • who_cares Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... 07.11.11, 13:13
      Ul. Obozowa - Domaniewska samochodem 35 minut bez większego spinania (do Dw. Zachodniego 10-15 minut).
      Chyba bym musiał być nienormalny żeby jeździć zbiorkomem upchany gorzej niż bydło do ubojni ponad godzinę.
      • Gość: Kot Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.biznes.mm.pl 07.11.11, 13:15
        > Ul. Obozowa - Domaniewska samochodem 35 minut bez większego spinania (do Dw. Za
        > chodniego 10-15 minut).

Tak z ciekawości - masz zapewnione miejsce parkingowe? Bo głownym problemem jest tam zdaje się brak miejsc parkingowych a nie sam czas dojazdu samochodem. Jeśli masz miejsce parkingowe, to módl się, aby miejsc parkingowych w okolicy nie przybywało, bo wtedy przybędzie samochodziarzy i twoje czasy dojazdu moga się ostro posypać.
        • Gość: who_cares Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 07.11.11, 14:06
          > Tak z ciekawości - masz zapewnione miejsce parkingowe?

nie, parkuję tam gdzie jest miejsce, najczęściej na trawniku albo przystanku autobusowym
          • Gość: Jacko Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.64.50.196.controlcircle.com 07.11.11, 14:38
            Gość portalu: who_cares napisał(a):

> > Tak z ciekawości - masz zapewnione miejsce parkingowe?
            >
            > nie, parkuję tam gdzie jest miejsce, najczęściej na trawniku albo przystanku au
            > tobusowym

czyli jestes burakiem.
            • who_cares Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 07.11.11, 14:44
              Odpowiem bo jakaś fałszywka się tu podpięła.
              Wykupiłem miejsce na parkingu przy ul. Samochodowej - kosztuje to 150 PLN na miesiąc.
              Ale wbrew pozorom w okolicy jest wiele darmowych i legalnych miejsc parkingowych tylko trzeba kilka minut poświęcić na spacer.
              • zstrucki Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 08.11.11, 13:40
                Tak całkowicie poza tematem: regulamin chyba powinien zabraniać używania jako tymczasowego już zarejestrowanego pseudonimu.
      • Gość: gro gra Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 13:26
        No jak jedziesz o 6tej to może prawda...
      • Gość: Zenon Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.emitel.pl 07.11.11, 13:41
        Jeżeli jedziesz do fabryki o 5 rano na pierwszą zmianę, to pewnie jest to możliwe
        • who_cares Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 07.11.11, 14:00
          Nie , jadę ok. 9:00 po odstawieniu młodego do przedszkola - ale zdażało mi się jeździć ok. 8:00 i nie było większych różnic.
          Trasa : Obozowa, Prymasa , Bitwy Warszawskiej (jak się korkuje to od razu do Opaczewskiej), Grójecka , Dickensa , Pruszkowska, ŻiW, Etiudy Rewolucyjnej, Konstruktorska, Domaniewska.
          Gdyby te debile z PLK i ZDM uruchomiły pociągi na trasie Gdański , Wola, Służewiec to może bym się przesiadł. A tak to pie... jazdę dookoła w dzikim ścisku.
          • Gość: yoda Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 14:32
            Jeździłem b. podobną trasą jeszcze rok temu.
            Mieszkam na Młynowie, pracowałem na Okęciu.
            Bajki opowiadasz, kolego. ;)
            • Gość: tudo Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.171.73.170.static.crowley.pl 07.11.11, 15:06
              Jakas sciema. Ilekroc bylem tam cos zalatwic czy spotkac sie, to te okolice sa na maxa zakorkowane. Miejsc parkingowych brak. A jaki ciekawy jest wyjazd z Domaniewskiej w okolicach 17:00 :):)
              • who_cares Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 07.11.11, 15:15
                Powrót bywa czasem nawet szybszy. Jadę Marynarską do Al. Krakowskiej , potem skręt w Korotyńskiego , jazda przez Szczęśliwice i wyjazd przy Blue City. Mniej więcej do 40 minut.
                • Gość: ju Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.11.11, 18:05
                  @ who_cares

Droga tam:

coś pominąłeś. wieczny korek na prymasa tysiąclecia przed dw. zachodnim to raz. skręt w racławicką lub przebijanie się sajgonem na rakowcu to dwa, ślamazarny korek na miłobędzkiej i etiudy rewolucyjnej ze śpiącymi policjantami co 50 metrów to trzy.

Droga z powrotem:

skręt z alei krakowskiej w korotyńskiego potrafi zabrać masę czasu. jeśli już, to lepiej i szybxciej jest pojechać włodarzewską niż pierdzielić się opłotkami na szczęśliwicach
            • michalfront Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 07.11.11, 16:32
              wcale nie opowiada bajek - trzeba tylko umieć jeździć po Warszawie i znać conieco topografię miasta (a nie tylko głowne ulice).

codziennie od lat jeżdżę z Wrocławskiej na Gagarina - 3 dni w tyg. samochodem do metra i potem zbiorkomem (bo odwożę po drodze dziecko), 2 dni samochodem z domu pod pracę.

czas przejazdu autem 35-40 minut - naprawdę da się bez większych problemów, tylko trzeba mieć dokładnie "obcykaną" trasę - co do jednego skrętu :)

zbiorkomem jadę minimalnie dłużej więc niby finansowo lepiej, ale za to w zapchanym do granic możliwości metrze - masakra - jak dziecko podrośnie będę mógł wreszcze podróżować w normalnych warunkach przez całe 5 dni w tygodniu....

zwierzęta są w tym kraju przewożone w lepszych warunkach niż pasażerowie w warszawskim zbiorkomie
              • nienocoty Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 10.11.11, 00:53
                Ja pitolę ! who_cares i Ty miszczu od tras przemyślanych co do jednego skrętu :-( po Warszawie ... To co opowiadacie to oczywiście urban legends. Mówicie może o średnim czasie przejazdu ? A może o najlepszym ? Może mówicie o czasie przejazdu np. w tym tygodniu w te rejony (luźniej) czy może jak spadną pierwsze śniegi (rozumiem, że wtedy wsiadacie w helikopter ...).
                Panowie. Bez pierdół. Wydostanie się/dojazd Domaniewską z/do biznesparku w okolicy 9/17 zabiera często 15 minut. Potem niewiele lepiej bo niby co - Woronicza/Wołoska/skręt w Niepodległości/Puławską/Postępu (!!!) (pominąłem jakiś przemyślany skręt ??) powoduje, że wjeżdżamy w autostradę 4 pasy w jedną stronę ??? Tak, też mam znajomych w pracy co twierdzą, że z Targówka na Mokotów jadą rano w pół godziny ale to są ci sami co twierdzą, że widzieli Yeti ...

• wutang4eva Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 14.11.11, 21:34
                  To jezdzij dalej tramwajem a my spece od urban legends dalej bedziemy widywac yeti i jezdzic w 30 minut z Woli na Mokotow/Ursynow. :)
            • Gość: Można :) Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.11, 19:01
              Pisze prawdę. Trasa: Bema - Konstruktorska wyjazd ok. 7:25, czas przejazdu poniżej 30 minut.
              Bema - Kasprzaka - Prymasa Tysiąclecia - Bohaterów Września - Drawska - Dickensa - Pawińskiego - Pruszkowska - Żwirki i Wigury - Racławicka - Miłobędzka - Etiudy Rewolucyjnej - Woronicza - Racjonalizacji - Konstruktorska
              Problemem jest jednak ilość miejsc parkingowych. O ósmej łapałem się na ostatnie wolne na Konstruktorskiej i spacerek 5 minut do pracy. Jak ktoś ma za dużo pieniędzy, to na Postępu można wykupić miejsce za jakieś 150 PLN. W tamtej okolicy straż miejska jest codziennie, więc parkowanie na przystankach, czy trawnikach jest ryzykowne.
              Od pół roku jeżdżę pociągiem. Mieszkam pięć minut piechotą od dworca zachodniego. Jak z domu wyjdę o 7:10, to przy biurku jestem o 7:40. Jak wyjdę o 7:35, to jestem przy biurku o 8:15, bo ten drugi pociąg ma "planowe" opóźnienie o 10 minut :) Pociągi piętrowe, klimatyzowane, zawsze są miejsca siedzące, raczej się nie zdarza, żeby ktoś musiał stać. Tych pociągów rzeczywiście jest mało. Ale jak o 7:20 pojadę w drugą stronę, czyli do centrum i przesiądę się do metra, a później na Wierzbnie w tramwaj, to spokojnie zdążę na ósmą do pracy. Prawdę mówiąc ja nie zauważyłem problemu z tłokiem na Wierzbnie. Zawsze mi się trafia trzywagonowy tramwaj. Dla niewtajemniczonych - przy zachodnim od strony Woli jest parking, chociaż ostatnio jest tam coraz ciaśniej, może to przez drogie paliwo.
              Nie podoba mi się tylko to co napisał who_cares o wyjeżdżaniu przy Blue City w drodze powrotnej. Jeśli się tam wyjedzie, to na bank blokuje się prawy pas innym samochodom, bo żeby wjechać do tunelu, trzeba się wcisnąć na pas drugi od prawej. Denerwuje mnie buractwo, które tak robi, bo przez to jest tam taki korek. Nieliczni jadą górą przez rondo, bo trzeba trochę odstać.
          • wutang4eva Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 07.11.11, 16:34
            Jezdze bardzo czesto ta sama trasa z Obozowej w strone Galerii Mokotow. Zajmuje to faktycznie gora 30-40 minut ( wyjazd o 7 rano) Tymczasem zbiorkomem to 2-3 przesiadki, jazda w tloku a czesto wrecz brak mozliwosci wejscia do tramwaju czy metra oraz 2 razy dluzszy czas przejazdu.
            • Gość: Można:) Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.11, 19:24
              Napisałem o tym wyżej. O 7:16 jest pociąg z Zachodniego do Służewca (nigdy się nie spóźnia, bo ma początek trasy na wschodnim). O 7:41 jest drugi pociąg, ale on jedzie z Działdowa i miewa opóźnienia lub czeka na inny z Płocka, bo ludzie się przesiadają. Pierwszy jest na Służewcu ok. 7:30, drugi około 8:05. Później 10-15 minut spacerku. Skoro jeździsz do pracy o 7 rano, to jest to moim zdaniem dobra propozycja dla Ciebie.
              Powrót jest trochę gorszy, bo pociągi przeważnie się spóźniają, ale tragedii nie ma. Pierwszy jest ok. 16:15-20, a drugi ok. 16:35-40.
              • wutang4eva Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 07.11.11, 20:37
                Dzieki za rade, ale zanim dojade z obozowej do dworca zachodniego zbiorkomem to bede juz samochodem przy galerii mokotow :)
          • Gość: Paweł Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.com 08.11.11, 01:30
            "Eksperci" z PLK, ZDM/ZTM nie uruchomią takiego połączenia. Oni nawet z netu nie korzystają i nie czytają twoich opinii, są zbyt puści by cokolwiek wymyślić. Nie są w stanie z PKP WOLA puścić składu na trasę na Służewiec (tyle torów narobili, że żaden półgłówek nie wie co z tym teraz zrobić) Poza tym nie ma ważnych stacji z Gdańskiego np. planowanej Powązkowskiej gdzie cały Żoliborz zachodni mógłby się przesiadać i jechać na Służewiec bezpośrednio. Ale jak się półmózg dorwie do władzy to nic dobrego z tego nie będzie.
          • franek31 Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 09.11.11, 09:41
            who_cares napisał:

> Nie , jadę ok. 9:00 po odstawieniu młodego do przedszkola - ale zdażało mi się
            > jeździć ok. 8:00 i nie było większych różnic.

Może lepiej nie pokazuj młodemu tego co piszesz na forum, bo będzie wstyd przed synem, że ojciec nie umie pisać po polsku.

> Trasa : Obozowa, Prymasa , Bitwy Warszawskiej (jak się korkuje to od razu do Op

Gdybym tego odcinka nie znał to może bym się i dał nabrać - ale często zdarza się, że wysiadam z autobusu na przystanku "Osiedle Wolska", przechodzę piechotą wzdłuż Al.Prymasa 1000lecia, i na następnym "PKP Kasprzaka" wsiadam w poprzedni autobus tej samej linii, który z początku trasy odjechał 15 minut wcześniej. Ot, taka prywatna podróż w czasie ;)

Ale nie przeczę, że górą, po estakadzie korek może posuwać się trochę sprawniej.
      • johanna_haase Nie każdy ma tam parking, prostaku. 07.11.11, 13:59
        who_cares napisał:

> Ul. Obozowa - Domaniewska samochodem 35 minut bez większego spinania (do Dw. Za
        > chodniego 10-15 minut).
        > Chyba bym musiał być nienormalny żeby jeździć zbiorkomem upchany gorzej niż byd
        > ło do ubojni ponad godzinę.

Na Służewcu jest bardzo mało parkingów dla pracowników. A na płacenie po 300-500 zł miesięcznie za parking raczej większości Biurowej Klasy Średniej nie stać. I, żeby uprzedzić mądrali, tak jest wszędzie na świecie - jak powstają dzielnice biurowe, to władze miejskie rozwijają komunikację zbiorową. Nie w Warszawie, niestety.

Ale zawsze się znajdzie jakiś obesraniec, który powie ludziom korzystającym z komunikacji publicznej, że bydło i bydłowozy. Dobrze, tym chętniej zagłosują za wprowadzeniem congestion zone w Warszawie. Jak zaczniesz płacić po 5 dych dziennie za samo prawo wjazdu do centrum, to może sobie przypomnisz swoje wytryski chamówy.
        • who_cares Re: Nie każdy ma tam parking, prostaku. 07.11.11, 14:08
          Droga johanooo , nie wiem czemu sobie to bydło tak cię uraziło hmmm, nie napisałem że ludzie jadący tramwajem to bydło tylko że mają gorsze warunki niż bydło - są regulacje co do transportu zwierząt i jest w nich na przykład minimalna powierzchnia przypadająca na jednostkę.
          Co oczywiście nie dotyczy ZDM i innych pokomunistycznych spółek komunalnych które nie potrafią zorganizować sensownej komunikacji w Warszawie. I np. budują drugą linię metra równoległą do torów kolejowych po których można by uruchomić pociągi w takcie zbliżonym do tego z metra co kosztowałoby ułamek tego co wydaje się na budowę metra.
        • Gość: Z Bielan Re: Nie każdy ma tam parking, prostaku. IP: *.aster.pl 07.11.11, 14:58
          johanna_haase, dlaczego obrażasz innych ludzi?
          • Gość: Kasia Re: Nie każdy ma tam parking, prostaku. IP: 31.62.49.* 07.11.11, 15:26
            Gość portalu: Z Bielan napisał(a):

> johanna_haase, dlaczego obrażasz innych ludzi?

a co, zwierzęta ma obrażać? rośliny? przedmioty?
        • wutang4eva Re: Nie każdy ma tam parking, prostaku. 07.11.11, 16:36
          Nie stresuj sie tak dziewczyno. Popracujesz troszke to i Ciebie bedzie stac na auto. Dzisaij mozna kupic takowe nawet za 5 tys:)
          • olejojc Re: Nie każdy ma tam parking, prostaku. 08.11.11, 11:42
            Jeśli myślisz, że komunikacją miejską jeżdżą wyłącznie ludzie, których nie stać na samochód, albo takowego nie mają, to jesteś w błędzie.
            • wutang4eva Re: Nie każdy ma tam parking, prostaku. 08.11.11, 20:46
              Oczywiscie, ze nie wylacznie, ale johanna napewno do takowych nalezy, o czym swiadczy jad i zlorzeczenie kierowcom.
      • Gość: Olej Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 14:08
        Rozumiem, że twoim zdaniem tysiące ludzi jeżdżących codziennie tą trasą komunikacja miejska jest nienormalnych.
      • Gość: Mordred Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: 87.204.31.* 07.11.11, 14:25
        Jak nie będziesz miał gdzie zaparkować, to także zamienisz się, tak jak ja, w bydło. Zauważę także, że bydło cechuje nie tylko przebywanie w ścisku, ale także brak myślenia.
      • pab567 Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 09.11.11, 15:59
        Ciekawe, ile czasu wracasz do domu - jeśli jesteś pracoholikiem spędzającym wieczory w biurze to jeszcze OK, ale jeśli chciałbyś wyjść o 17 to nie wmówisz mi, że wracasz również 35 minut. Mieszkam przy dawnym hotelu "Vera" i jak mam wracać z biura o 17 (Zepter) to szlag mnie trafia...
        • pab567 Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 09.11.11, 16:00
          Sorry, odpowiedziało się nie w tym miejscu, co potrzeba :(
    • Gość: Kot Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... IP: *.biznes.mm.pl 07.11.11, 13:13
      Docelowo powinna iść tam 5.linia metra. Trasa: Dw.Wileński-Pl.Zamkowy-Femina-Rondo ONZ-Pl.Zawszy-Pl.Narutowicza-Żwirki (przesiadka na linię radomską)-później pod ulicą Postępu przez sam środek Służewca Biurowcowego-Lotnisko.
      • a_weasley Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 08.11.11, 12:41
        Gość portalu: Kot napisał(a):

> Docelowo powinna iść tam 5.linia metra. Trasa: Dw.Wileński-Pl.Zamkowy-Femina-Ro
        > ndo ONZ-Pl.Zawszy-Pl.Narutowicza-Żwirki (przesiadka na linię radomską)-później
        > pod ulicą Postępu przez sam środek Służewca Biurowcowego-Lotnisko.

Ja mam po czterdziestce, więc się na to nie załapię, ludzie tak długo nie żyją.
      • Gość: apollo Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.home.aster.pl 09.11.11, 00:23
        rozumiem ze chodzi ci o 15sta linie metra
    • sibeliuss Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... 07.11.11, 13:18
      Jednocześnie jest tak, że z ulicy Jagiellońskiej (odcinek północny) nie ma dojazdu do najbliższej stacji metra - opowiadanie o przesiadkach na R. Starzyńskiego jest czcze - bo nie jest to dogodne skomunikowanie. Poza tym rozkłady takich linii jak 8, 14, 16 zniechęcają z korzystania z nich. W weekendy zaczynają kursowanie o dziwnych godzinach i o takich samych kończą, mam się rozkładu uczyć jak w PKS?
      • kixx Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 07.11.11, 14:48
        Sibeliuss ,a kto ci kazal kupowac mieszkanie na takim wygwizdowie?
        No bo w to,ze uwierzyles w zapewnienia PISu PO,UW,SLD,ze komunikacja to priorytet Cie nie posadzam

ps.wbrew pozorom mam calkiem dobre mniemanie o twojej inteligencji

pps.co wcale nie znaczy ze doceniam Twoje poczucie humoru...
    • marac A Galas i Ruta już zacierają rączki 07.11.11, 13:36
      A Galas i Ruta już zacierają rączki na myśl o rocznej premii... Bo przecież zapaść komunikacyjna miasta to nie ich wina, ale kierowców, którzy nie chcą się przesiąść do zbiorkomu, w którym czekają na nich wygodne miejsca siedzące i możliwość poczytania prasy lub książki w drodze do pracy, zamiast gnicia w samochodowych korkach... Kiedyś nawet Osowski pokazywał zbiorkomowy spot reklamowy utrzymany w tym duchu...
    • Gość: m a nie można zrobić zawrotki dla SKM? IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 13:38
      Maszynista przechodziłby z jednego końca pociągu na drugi tak jak w metrze?
      • Gość: pawel319 Re: a nie można zrobić zawrotki dla SKM? IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.11, 14:15
        tez jestem ciekaw...
        nie czekać aż PLK zbuduję stację na Lotnisku...
        Puścić SKMki do stacji Służewiec lub Okęcie i później zwrotka... (przecież nowe SKMki mają kabiny dla maszynistów z obu stron pociągu...)
        • jurek_dzbonie Re: a nie można zrobić zawrotki dla SKM? 08.11.11, 12:04
          > Puścić SKMki do stacji Służewiec lub Okęcie i później zwrotka...

A te SKM-ki to będą rowery? Bo taboru nie ma.
    • felicjan15 TW ma 78 nowych Swingów 07.11.11, 13:39
      W ciągu 15 miesięcy do Warszawy dotarło 78 Swingów. Więc gadanie o brakach taborowych to wymówka. Nie muszą złomować tyle 13N i 105.
      tramwar.republika.pl/
      • Gość: pawel319 Re: TW ma 78 nowych Swingów IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.11, 14:13
        tyle samo starych 13 zostało wycofanych...
        Swingi zastępują stare tramwaje...
        • Gość: Gosc Re: TW ma 78 nowych Swingów IP: 147.213.201.* 07.11.11, 15:49
          A te swingi sa do d... Ten kto je zaprojektowal powinien za kare jezdzic nimi po 8 godzin dziennie przez rok. Moze na drugi raz zaczalby myslec.
          • grzegorz_s_g Re: TW ma 78 nowych Swingów 08.11.11, 13:48
            Są 100 razy lepsze od złomowanego padła.
            • pab567 Re: TW ma 78 nowych Swingów 09.11.11, 16:02
              Latem na pewno... ale tylko idiota mógł wymyślić ogrzewanie poprzez nawiew gorącego powietrza od góry. W nogi zimno a głowa się poci (szczególnie, jeśli ktoś stoi a nie siedzi).
      • jurek_dzbonie Re: TW ma 78 nowych Swingów 07.11.11, 14:23
        > Nie muszą złomować tyle 13N i 105.

Mylisz się pluszaczku - muszą. Pojazdy, które są złomowane, aby mogły dalej kursować potrzebowałyby kosztownych remontów.
        • szlakuls Re: TW ma 78 nowych Swingów 07.11.11, 16:43
          A może jednak można byłoby stare tramwaje złomować kilka miesięcy później? Wtedy TW miałoby kilkanaście tramwajów więcej.
          Nie wierzę, że złomowanie musi być przeprowadzone co do dnia.
          • Gość: konichiwabitches Zlomowac?!? W Lizbonie caly czas IP: *.range81-157.btcentralplus.com 07.11.11, 17:22
            smiga tabor zbudowany jeszcze na poczatku poprzedniego wieku.... wszystko w drzewie wyskrobane... i daja rade !!! A jaka frajda z jazdy !!!
            • Gość: K Re: Zlomowac?!? W Lizbonie caly czas IP: 212.180.165.* 07.11.11, 21:40
              To samo np. w Mediolanie - śmigają tramwaje od drewnianych przez takie z lat 70-tych po współczesne. Mimo że miasto o wiele bogatsze.
              Nie wydaje mi się, żeby remonty tramwajów 13N były tak kosztowne, skoro do tej pory były robione własnym sumptem? Poza tym to świetne rozwiązanie na mało obciążone, peryferyjne linie typu 5 czy 6.
              • jurek_dzbonie Re: Zlomowac?!? W Lizbonie caly czas 08.11.11, 12:00
                > Nie wydaje mi się, żeby remonty tramwajów 13N były tak kosztowne, skoro do tej pory były
                > robione własnym sumptem?

Własny sumpt to kilkaset tysięcy złotych. Wozy coraz starsze, coraz mniej części, a te coraz droższe.
                • Gość: K Re: Zlomowac?!? W Lizbonie caly czas IP: 212.180.165.* 09.11.11, 14:47
                  Jasne, ale jeśli alternatywą sa grube miliony za nowe tramwaje, to moim zdaniem całkowicie warto wydać te kilkasettysięcy, jeżeli część wagonów może pojeździć dajmy na to kolejne 10 lat.
                  • jurek_dzbonie Re: Zlomowac?!? W Lizbonie caly czas 09.11.11, 15:31
                    > Jasne, ale jeśli alternatywą sa grube miliony za nowe tramwaje, to moim zdaniem
                    > całkowicie warto wydać te kilkasettysięcy, jeżeli część wagonów może pojeździć
                    > dajmy na to kolejne 10 lat.

Warto mieć elementarną wiedzę na temat o którym się pisze. Ponad 45-letni wagon po dorzuceniu do niego fury pieniędzy pojeździ max 1,5 roku i trzeba będzie kolejną fure pieniędzy w niego wsadzić. Nowy wagon ze sporadycznymi remontami będzie jeździł conajmniej lat 20.
                    • Gość: K Re: Zlomowac?!? W Lizbonie caly czas IP: 212.180.165.* 09.11.11, 16:13
                      Jakimś cudem niektóre porządniej odremontowane trzynastki spotykam już grube kilka lat co najmniej...

To jakim cudem w Mediolanie jeżdżą z powodzeniem wagony np.takie:
                      en.wikipedia.org/wiki/File:ATM_1564.jpg
                      lub takie:

en.wikipedia.org/wiki/File:ATM_4733.jpg (jak widać generacyjnie coś w stylu 13N)

mimo że miasto jest o wiele bogatsze ?
                      • grzegorz_s_g Re: Zlomowac?!? W Lizbonie caly czas 14.12.11, 12:44
                        No i jaką jakoś oferują te 13N, że tak je chcesz na wieki zachować? Świat zmienił się od czasów Gomułki, tylko te tramwaje - nie. Wyją, są dostosowane do pasażerów < 175 cm wzrostu, zimą jest w nich zimno, bo nie mają normalnego ogrzewania, tylko nawiew z silników.
                        Dla kogo ten masochizm?
          • jurek_dzbonie Re: TW ma 78 nowych Swingów 08.11.11, 12:02
            > A może jednak można byłoby stare tramwaje złomować kilka miesięcy później?

I nocować je na trawniku przed zajezdnią? Nie ma dla nich miejsca.
      • Gość: ania Re: TW ma 78 nowych Swingów IP: 80.50.234.* 08.11.11, 08:21
        Większość jednak jest już tak zapuszczona i brudna w środku, że zdecydowanie wolę starsze składy. W nowych bród i specyficzny smrodek.
    • kamel_65 Przystanek przy Taśmowej 07.11.11, 14:04
      Panie Franków, a kiedy wróci przystanek tramwajowy przy Taśmowej? Cofanie się z pętli do Taśmowej zajmuje sporo czasu, a rano są największe korki na Marynarskiej.
      • Gość: x Re: Przystanek przy Taśmowej IP: 217.33.154.* 07.11.11, 14:12
        > Cofanie się z pętli do Taśmowej zajmuje sporo czasu

ile? ale tak konkretnie.
    • gazeta_2008 Niestety masz rację - jeżdżący zbiorkomem 07.11.11, 14:11
      Takie tłumaczenie to zwykły idiotyzm i brak chęci poprawy. "Przyjrzę się"? Przecież 201 wozi właśnie pustki i to przez prawie cały dzień. Brak GŁÓWNYCH CIĄGÓW KOMUNIKACYJNYCH, to największy syf. KOLEJKA? PANIE z ZTMu czy Pan wie że kolejka jeździ 3-4 razy na godzinę? czy Pan chce przewieźć pociągiem z takim interwałem kilkadziesiąt tysięcy osób!!!!!.
      Kłania się zarzucenie tramwaju przez wilanowską, do metra wilanowska!!!.
      POZA TYM PESY z tymi wykrzywionymi siedzeniami są do "du.." bardzo niewygodnie się przechodzi i staje obok wystawionych czyiś nóg.

ja bym od strony drzwi wogóle zlikwidował siedzenia. I następną dostawę tramwajów wykonał tak by siedzenia były równolegle jak w starych tramawjach.
      Brak tramwaju i pomysłu na tramawaj to główna bolączka miasta W i aglomeracji W.
      Wielki P&R w Jankach i dociągnięcie tramwaju czyli 3,5 km to ogromna ulga dla całej Aglomeracji, Tramwaj do Piaseczna, czy Konstancina, nawet wycieli tramwaj do miasteczka wilianów.

Ja wykonałbym Tramwaje w Osi północ Południe (T1, T3, T5), wschód zachód (T2, T4, T6) JAKO OŚ to samo z TRAMBUSAMI. I oś musi jeździć co 3 minuty nie rzadziej i musi mieć długie swingi lub tramwaje 3 składowe.
      • jurek_dzbonie Re: Niestety masz rację - jeżdżący zbiorkomem 07.11.11, 14:26
        > I oś musi jeździć co 3 minuty nie rzadziej i musi mieć długie swingi lub tramwaje 3 składowe.

Skąd je weźmiesz? Na pobliskiej zajezdni "Mokotów" nie widziałem, żeby wagony rozmnażały się przez pączkowanie.
        • freejazzy Re: Skoro już o zajezdni mowa... 07.11.11, 16:42
          Jest sporo kursów, szczególnie w okolicach 9:00, które przejeżdżają przez Metro Wierzbno wspomagając 18 i 31 - cóż z tego, skoro są to kursy zjazdowe, do zajezdni, tak więc na Woronicza cały tłum i tak wysiada i poluje na najbliższą planową 17-kę aby przejechać dalsze dwa-trzy przystanki w kierunku biurowców.
          Czy te tramwaje zjeżdżające do zajezdni nie mogły by zrobić dodatkowego kółka przez Służewiec - właśnie po to, żeby nie wysadzać ludzi na Woronicza, gdzie prawie nikt o tej porze nie ma po co wysiadać?
          Zamiast zjeżdżać wprost do Zajezdni Mokotów, pojechać aż do Służewca, tam zawrócić i bez oczekiwania na pętli zjechać do zajezdni. O ile czasu wydłużyło by to pracę motorniczych? 20 min. max!
          Wiem... ten pomysł jest zbyt prosty, aby mógł wejść w życie - przy takich prostych pomysłach żaden "zepsuł" specjalistów nie dorobi sobie na analizach...
          • jurek_dzbonie Re: Skoro już o zajezdni mowa... 08.11.11, 11:59
            > Czy te tramwaje zjeżdżające do zajezdni nie mogły by zrobić dodatkowego kółka przez
            > Służewiec

A na Służewcu to na 3 przez tor kolejowy będą zawracać? Tam nie ma miejsca na taki tabun tramwajów. Sory.
            • freejazzy Re: Skoro już o zajezdni mowa... 09.11.11, 23:53
              > A na Służewcu to na 3 przez tor kolejowy będą zawracać?

Przecież pętla Służewiec była powiększona rok temu. Pamiętasz, że kiedyś były tam tylko dwa przystanki dla wysiadających a linii jeździło tyle samo?

Ja wiem, niedasię... Sory
    • Gość: Jan Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... IP: *.polskiemedia.pl 07.11.11, 14:14
      ZTM twierdzi, że nie i już! I tak ma być - nie ma na to siły! Na Żoliborzu ZTM rozwalił komunikację całkowicie. Z kolei wczoraj usiłowałem się dostać na cmentarz na Wólkę. Na przystanku do wyboru: 110, 409 i 701. WSZYSTKIE pojawiają się w niedzielę/sobotę na przystanku co 30 minut, do tego pojawiają się praktycznie na raz! Kiedyś w wolne dni było jeszcze m.in. 170, które kursowało częściej. W tym ZTM to pracują totalni ignoranci, do tego jeszcze wiecznie zadowoleni z siebie i swoich wypocin!
      • Gość: Z Bielan Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.aster.pl 07.11.11, 15:02
        Gość portalu: Jan napisał(a):

> ZTM twierdzi, że nie i już! I tak ma być - nie ma na to siły! Na Żoliborzu ZTM
        > rozwalił komunikację całkowicie.

Podobnie rozwalili komunikację na Bielanach, a jeszcze wpuszczą nam Tarchomin niebawem:(
        Tak źle w komunikacji miejskiej nie było już baaaardzo dawno, a od paru (żeby tylko paru;) ładnych lat korzystam z komunikacji
        • Gość: Paweł Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.com 08.11.11, 01:43
          Żoliborz i Bielany to najbardziej zniszczone komunikacyjnie dzielnice. Nieroby z ZTM zrobili metro i liczą, że ludzie np.z Elbląskiej będą biegać 2 km do Marymontu przez Włościańską na piechotę. Nie dziwię się, że coraz więcej osób jeździ na gapę. Mogłaby prezydent wykopać z roboty tych nieudaczników z ZTM, którzy odpowiadają za ten burdel!
          • Gość: mirek Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.aster.pl 08.11.11, 22:27
            Spoko, nie wywali dyr. ZTM bo to kolega męża.
    • Gość: Tamwaj nr. 17 Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.netia.pl 07.11.11, 14:20
      Masakra to mało powiedziane ! to chyba najgorsza trasa w Warszawie !
    • Gość: as bez przesady, spodziewalem sie czegos gorszego IP: 94.75.122.* 07.11.11, 14:23
    • Gość: raa zamiast się zastanawiać, trzeba ich wrzucić do ... IP: *.home.aster.pl 07.11.11, 14:25
      trzeba tych idiotów, co tylko się zastanawiać chcą, do tramwaju, niech się kilka razy takim przeładowanym przejadą...
      i jak oni chcą tu promować tramwaje i autobusy....
    • Gość: bemowianin Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... IP: 91.208.10.* 07.11.11, 14:36
      Niepotrzebny to jest autor komantarza. Linia 5 ktora jezdze codziennie z Bemowa na Mlociny jest codziennie miedzy 7, a 9 wypelniona po brzegi. Czesto na przystanku Piastow Slaskich nie mozna zmiescic sie do srodka ( w strone Mlocin). Nowe Bemowo potrzebuje tramwaju numer 5 po likwidacji najszybszego srodka transportu do metra, ktorym byl autobus 406.
      • Gość: Paweł Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.com 08.11.11, 01:49
        Ale autor komentarza mieszka na Żoliborzu i piątki nie sprawdza pod kątem zapełnienia;)
    • Gość: gość Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... IP: *.ideabank.pl 07.11.11, 14:59
      dlaczego szczyt komunikacyjny kończy się po godz.17 (jak za dawnych czasów). Teraz praca kończy się ok. godz.17.30 -18.30. ZTM nie dostosowuje godzin szcytu komunikacyjnego do obecnych warunków.
    • Gość: piii Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... IP: *.itl.waw.pl 07.11.11, 14:59
      Pociągi KM z Warki powinny jeździć przez W-wę Śródmieście , Wschodnią do W-wy Gdańskiej lub W-wa Wola. !!!!!! Będą przejeżdżać przez W-wa ZOO po Praskiej stronie !!!! ;)
    • martica w tramwajach i krotkich autobusach 07.11.11, 15:03
      Tramwaje to jedno ale uparcie przez tepe mozgi z ZTM puszczane neoplany po 7 rano na 504 wygladaja mniej wiecej tak samo, a ludzie juz na dereniowej sie nie mieszcza!! A przed rozkladem wakacyjnym taki kurs BYL, a teraz tepe zakute mozgi z ZTM maja to gdzies

komunikacja tam to katastrofa ale ZTM widzi tylko problemy na ich wychuchanej Pradze i Goclawiu z najlepszym taborem, a Pracownicy Sluzewca szczegolnie meiszkajacy na ursynowie lub wilanowie maja przerabane.

Niebezpiecznie jest na przystanku Curtis Plaza/Domaniewska w kierunku centrum bo chodnik tam miniaturowy i ludzie chodza po torach lub na nie spadaja. Debile z ZTM czekaja na tragedie albo tam albo na 504, ktory kilka dni temu stracil na zakrecie drzwi - na szczescie nie w godzinach szczytu bo wtedy ludzi zbieraliby z ulicy i chodnika.
      • wiesia.and.company Re:Dr Franków mówi kłamstwa dla niezorientowanych 07.11.11, 15:22
        Dyrektor Franków twierdzi jednak, że nie ma szans na powrót linii 33 na Wołoską, Woronicza i Puławską, bo na tym odcinku jeździło mało pasażerów. Teraz wożą ich małe autobusy linii 210. No oczywiście, że małe małe autobusy linii 210 dają radę rozładowywać tłum ludzi! Autobus w dzień powszedni jeździ co pół godziny!!! To kto chciałby jeździć tym autobusem?
        I jakiż to tłum od wiezie? Przecież skrzętnie omija zagłębie służewieckie - jeździ kawałek Puławską, Woronicza i wykręca z Wołoskiej w stronę Madalińskiego, bardzo skutecznie omija stacje metra poza M.Wierzbno. Więc kogo skąd i dokąd i z jaką częstotliwością? Dlaczego wprowadzono linię 31, skoro ona dubluje linię 44, różnica jest taka, że 31 kursuje w soboty i niedziele, co szkodziło puścić 44 w te dni?
        Czy ktoś w ZTM zadał sobie trud by policzyć ile linii tramwajowych zlikwidowano? Ile utworzono nowych/starych linii autobusowych? Otóż po Warszawie jeżdżą 24 linie tramwajowe, linii autobusowych jest 144!!! (nie liczyłam linii 300 i 700). To pewnie po to, żeby odkorkować nieprzejezdne ulice warszawskie. Kogo Warszawa ma we władzach instytucji, która ma harmonizować komunikację pasażerską? Halo, jest tam ktoś
        z Warszawy?!!!
        • Gość: x Re:Dr Franków mówi kłamstwa dla niezorientowanych IP: 217.33.154.* 07.11.11, 16:03
          Dlaczego wprowadzono linię 31, skoro ona dubluje linię
          > 44, różnica jest taka, że 31 kursuje w soboty i niedziele, co szkodziło puścić
          > 44 w te dni?

bo 44 jest oznaczeniem linii, która JEST LINIĄ SZCZYTOWĄ
          skoro została *ucałodzień-niona*, to zmieniło się jej oznaczenie
    • dinowar Trzeba pogonić te miernoty z ratusza, ztm, itd. 07.11.11, 15:10
      Co oni wyprawiają z zarządzaniu miastem? To jakaś paranoja! Na każdym kroku niedołęstwo, głupota, brak kompetencji i co najgorsze - nieliczenie się z mieszkańcem i miejskim pieniądzem, naszym pieniądzem. Dość ekipy HGW w Wawie! Temu państwu już dziękujemy!
      • Gość: PO_tworek W następnej kadencji może się poprawią ... IP: 89.174.58.* 07.11.11, 15:13
        Dajmy im jeszcze jedną szansę, gdzie oni taką robotę później znajdą?
        • taka_prawda500 Re: W następnej kadencji może się poprawią ... 07.11.11, 20:04
          Tak się troszczysz o tych nieudaczników? Niech zamiatają ulice! Albo do łopat na budowę metra!
          • Gość: Paweł Re: W następnej kadencji może się poprawią ... IP: *.com 08.11.11, 01:54
            Gdybym był prezydentem stolicy na zbity pysk wywaliłbym z roboty osobę, która wymyśliła, że na Krasińskiego (Przasnyska) jeździ jedynie kretyńska linia 122, która będąc jedyną linią umożliwia mieszkańcom okolic jazdę... na Bemowo lub do metra. OK - wszyscy więc jadą te 4 przystanki do metra, trochę nie w tę stronę co trzeba, bo na północ zamiast na południe do centrum, ale ok. Problem w tym, że nie dość, że się nadrabia jazdę, to linia jeździ skandalicznie rzadko - co 15-20 minut poza szczytem, co 20 cały dzień w soboty, jest notorycznie zapchana i spóźnia się SKANDAL i to ma być dowozówka do metra! Kpiną kolejną jest, że na Przasnyskiej, Elbląskiej i Rydygiera nie ma w ogóle ani jednej linii autobusowej!!!! Na przasnyskiej niszczeje przystanek który ZTM zostawił na pastwę losu bez autobusów. SKANDAL pogonić tych nieudaczników co za to odpowiadają!!!!!!!!!!!!
    • Gość: kibol4 Przecież większość czereśni tam dojeżdżającej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:54
      nie ma w Warszawie meldunku albo do niedawna nie miało.
      • Gość: X Re: Przecież większość czereśni tam dojeżdżającej IP: 217.33.154.* 07.11.11, 16:05
        rozumiem, że zaglądałeś im w dowody? lol
        • Gość: kibol4 Re: Przecież większość czereśni tam dojeżdżającej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.11, 12:24
          Nie trzeba. Przecież wiadomo kto w tych wszystkich korporacjach robi - młodzi, wykształceni, urodzeni w Lubartowie.
          • Gość: x Re: Przecież większość czereśni tam dojeżdżającej IP: 217.33.154.* 08.11.11, 12:31
            bo ty tak mówisz? eeeee
            • Gość: Zuzia Re: Przecież większość czereśni tam dojeżdżającej IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 17:45
              Na podstawie piętra (koło 80) osób... Tak 66 nie jest zameldowana w Warszawie :D:D:D:D
              Bydło ze wsi... Ja też...
    • Gość: spruce Getto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:58
      Skutki tworzenia gett. W tym wypadku getta biurowego. Gdyby na Służewcu przemysłowym powstała dzielnica biurowo-mieszkaniowa było by inaczej.
      • szlakuls Re: Getto - pojedź w tamte okolice 07.11.11, 16:55
        Teraz powstają dziesiątki domów na dawnym Służewcu Przemysłowym. Od Woronicza do Bokserskiej i dalej na Kłobuckiej. Wyburzono stare magazyny.
        • Gość: spruce Re: Getto - pojedź w tamte okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 19:45
          No to świetnie. Tylko czy to nie getta mieszkaniowe? Powinno być przemieszanie.
    • Gość: wujek dobra rada Nie można by jeszcze jakiejś ulicy zamknąć we IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 16:10
      Warszawie? Na pewno by to coś polepszyło.
      • Gość: tw Marynarska będzie zamknięta... IP: *.k.omnitec.pl 07.11.11, 16:59
        Marynarska będzie zamknięta razem z całą linia tramwajową od Woronicza, na czas poszerzania jezdni. Tory będą przekładane na Marynarskiej.
        Władze planują tam szerszy korek, 2x3 pasy korka to zbyt mało ;-)

Oczywiście budowa "Służewiec-Office-Park-Tram-Express" z Metro Wilanowska przy Al. Wilanowskiej do torów na Marynarskiej/Wołoskiej nawet nie przemknie przez głowy naszych speców od transportu. Miejsce jest, niczego nie trzeba burzyć ani nikogo wysiedlać. Za proste!?
        • romanbrydzysta Re: Marynarska będzie zamknięta... 07.11.11, 20:35
          Jak takie proste to sam to sfinansuj i płać 90% podatek
          • Gość: służew Re: Marynarska będzie zamknięta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 21:53
            To pewnie planowane poszerzenie Marynarskiej i wiadukt na Postępu prostszy i tańszy? A może się jakoś "sam" finansuje? Lecz się facet!
    • Gość: Sella Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... IP: *.infonet.com 07.11.11, 16:12
      "czemu tramwaje z odciętej teraz budową metra zajezdni na Szmulkach pokonują wiele kilometrów" - jeżeli chodzi o zajezdnię przy Bazylice to... jest tam jedna linia. 3. Jedzie na Gocławek, więc, łał, połową swojej normalnej trasy. Faktycznie, wiele kilometrów.
      • Gość: x Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: 217.33.154.* 08.11.11, 12:32
        zechciej zwrócić uwagę na drobną różnicę między PĘTLĄ a ZAJEZDNIĄ
        • Gość: Sella Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach IP: *.infonet.com 14.11.11, 17:10
          Eee... To tam nie ma zajezdni (Praga)? To koło czego ja codziennie przechodzę? Chyba że na Szmulkach jest jeszcze jakaś inna zajezdnia, o której nie wiem, no to przepraszam.
          • grzegorz_s_g Re: Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach 14.12.11, 12:36
            I co z Twego przechodzenia? Zauważ, że garażuje tam stokilkadziesiąt tramwajów, które oprócz trójki obsługują absudalnie odległe linie typu 4 czy 18 na które jedzie się przez Pl. Narutowicza i Nowowiejską(!).
    • zino799 Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... 07.11.11, 16:22
      Oto skutki rządów dyletantów i ignorantów w ZTM.
      • Gość: prażanka Koszmar to ja mam na Pradze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 16:37
        Koszmar to ja mam codziennie na Kijowskiej przy Dworcu Wschodnim,
        bo po godzinie siódmej rano nie można wsiąść do autobusu 169, żeby
        podjechać do Jagiellońskiej!!!!!!! Ktoś sobie zakpił z mieszkańców Pragi
        i z tych, którzy dojeżdżają pociągami. Zabrano cztery autobusy, nie jeżdżą
        tramwaje Targową, a nie ma żadnego zastępczego autobusu. Powinno
        jeździć Z-1 tak jak wcześniej. ZTM potrafi tylko powiedzieć, żeby jeździć
        226. Ale nie każdemu ten autobus pasuje, bo mamy dość przesiadek
        i wsiadania do zatłoczonych autobusów!!!!! Chcemy jeździć jak ludzie,
        a nie jak BYDŁO!
        • Gość: Paweł Re: Koszmar to ja mam na Pradze!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.com 08.11.11, 01:56
          KOSZMAR to mają mieszkańcy Elbląskiej - ZTM każe biegać 1,8 km do metra na Marymont na piechotę przez Włościańską, albo tłuc się 20 minut linią 28 jeżdżącą co 12 minut bez ładu i składu. Nie płaćcie za bilety okresowe.
          • Gość: ewa Re: Koszmar to ja mam na Pradze!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 19:44
            podjedź mądralo dwa przystanki do pl.grunwaldzkiego, potem przesiądź się w tramwaj w stronę marymontu, ja często chodzę piechotą właśnie z elbląskiej na marymont, spacer przyjemny i zdrowy
    • szlakuls Czy wszyscy muszą zaczynać pracę o jednej godzinie 07.11.11, 16:46
      Za komuny ludzie zaczynali pracę między 6 a 8.
      Teraz większość jeździ na 8-8.30. Nie ma się co dziwić, że komunikacja nie wyrabia.
      • olejojc Re: Czy wszyscy muszą zaczynać pracę o jednej god 08.11.11, 11:45
        Ciekawe zatem skąd słynne w latach 50. i 60. "winogrona" na tramwajach...
        • Gość: wawak Re: Czy wszyscy muszą zaczynać pracę o jednej god IP: *.warszawa.mm.pl 08.11.11, 22:10
          Bo Polska była niesamowicie zniszczonym i biednym krajem. Skąd niby miały być tramwaje jak Warszawa straciła więcej niż połowę taboru w czasie wojny?
      • welcometopoland przy wysokim bezrobociu i w kryzysie TAK 09.11.11, 12:52
        ...bo to debilni pracodawcy dyktują warunki.
        w ten sposób całe miasto rusza o 1 godzince - drogowcy, kołnierzyki, sprzątaczki, itd.

szlakuls napisał:

> Za komuny ludzie zaczynali pracę między 6 a 8.
        > Teraz większość jeździ na 8-8.30. Nie ma się co dziwić, że komunikacja nie wyra
        > bia.
    • Gość: gadza Koszmar Służewca: straszny ścisk w tramwajach [... IP: *.play-internet.pl 07.11.11, 16:54
      bo tu powinno byc metro - jakas odnoga od wierzbna

ale budujmy pod wislą wzdluz torow kolejowych skm..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka