Gość: ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 23:06 1/3 mieszkańców podróżujących samochodami terroryzuje 2/3 mieskzańców podrózujących komunikacją miejską. Na całym świecie w maistach sa pasy dla autobusu i to niezaleznie od nateżenia ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Studenciak Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.mail.waw.pl / *.crowley.pl 31.05.04, 01:10 Panowie z ZDM-u zamiast stawiac kolejne zadania powinni wziac sie do roboty i pas wytyczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.04, 01:12 Skad te dane ? - Modlińska to typowa wylotówka i ludzie jadą nie tylko z Tarchomina. poza tym o ile w W-wie nie będzie komunikacji publicznej z prawdziwego zdażenia (metro - system park and ride) oraz obwodnic to pasy dla autobusów i tak niewiele pomogą (przed korkami nie uciekniemy - a skręcić w prawo też trzeba). W Warszawie najszybszym środkiem transportu jest tramwaj o ile często nie skręca, ale tego nie da się unuknąć dopóki nie będzie biletu jednorazowego okresowego na wszystkie środki transportu (tylko jak to rozliczyć jak co przewoźnik to inny zarządzający chociaż właścielem jest ponoć miasto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studenciak Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.mail.waw.pl / *.crowley.pl 31.05.04, 01:18 A skund w wiosce Ciehanuff znajom komunikacja w stolycy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.04, 01:24 A stund, że urodziłem się w Warszawie, studiowałem w Warzsawie i po 45 latach stwierdziłem, że ambicja każdego prowincjusza jest zamieszkać w stolicy - i za dużo tu słomy to wolę mieszkać gdzie indziej i pracować tam gdzie się urodziłem - zresztą zawód mam taki, który uprawnia mnie do wygłaszania takich opinii - nie wydaje misię ja to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JotPeCet Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.ztm.waw.pl 31.05.04, 08:57 Przepraszam, ale co to za bełkot?? Oddzielne bilety na autobusy i tramwaje zlikwidowano jakieś 20-30 lat temu. Poza tym pojęcia "jednorazowy" a "okresowy" wzajemnie się wykluczają. Trzeba wiedzieć o czym się mówi!! Odpowiedz Link Zgłoś
majusi Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" 09.06.04, 02:25 Jednorazowy, okresowy tzn. ważny na np.: 1 godzinę na wszystkie środki transportuw danym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
majusi Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" 31.05.04, 01:56 A sterowanie rampami ? Może to nie panaceum, ale zawsze pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 112 Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.cbgnet.pl 31.05.04, 08:30 dlaczego ci ktorych nie stac na samochod maja jezdzic szybciej od tych co maja na samochody....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 09:00 Zasada jest prosta - im szybciej będą jeździły autobusy, tym bardziej będą atrakcyjne dla tych, którzy posiadają samochód. I jak komuś wyjdzie, że szybciej dotrze do pracy autobusem, to zostawi swój samochód pod domem. A to oczywiście spowoduje, że zmniejszy się ilość samochodów stojących w korku... Samochody precz z miasta. W naszym pięknym kraju przyjął się zwyczaj, że najgłośniej krzyczy jakaś mała grupka, więc się idzie im na ustępstwa, pomijając interes całej większości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 13:37 > Zasada jest prosta - im szybciej będą jeździły autobusy, tym bardziej będą > atrakcyjne dla tych, którzy posiadają samochód. I jak komuś wyjdzie, że > szybciej dotrze do pracy autobusem, to zostawi swój samochód pod domem. A to > oczywiście spowoduje, że zmniejszy się ilość samochodów stojących w korku... Weźmy jeszcze pod uwagę taki czynnik jak wygodne siedzenie w saochodzie przeciwkostaniu w ściusku w autobusie. > Samochody precz z miasta. W naszym pięknym kraju przyjął się zwyczaj, że > najgłośniej krzyczy jakaś mała grupka, więc się idzie im na ustępstwa, > pomijając interes całej większości... No tak, kolejny ideolog wachęcający do korzystania z autobusu. No to teraz drogi ideologu poczytajsobie narzekania pasażerów na autobusy, komfort jazdy nimi i częstotliwość kursowania (wątek o zmianach w rozkładzie jazdy na forum głównym), a będziesz wiedział, dlaczego kierowcy samochodów nie chcą przesiąść się do autobusów. Prowizorka w rodzaju bus-pasów niczego tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studenciak Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.mail.waw.pl / *.crowley.pl 01.06.04, 23:14 > Weźmy jeszcze pod uwagę taki czynnik jak wygodne siedzenie w saochodzie > przeciwkostaniu w ściusku w autobusie. Jezeli miasto byloby mniej zakorkowane wowczas przy obecnej liczbie wozow na miescie mozna zwiekszyc czestotliwosc - czesciej jezdzic i brac wiecej pasazerow. > drogi ideologu poczytajsobie narzekania pasażerów na autobusy, komfort jazdy > nimi i częstotliwość kursowania (wątek o zmianach w rozkładzie jazdy na forum > głównym), a będziesz wiedział, dlaczego kierowcy samochodów nie chcą > przesiąść się do autobusów. Prowizorka w rodzaju bus-pasów niczego tu nie > zmieni. Zmieni - majac do wyboru jazde 50 minut samochodem, a 20 autobusem wybor jest prosty - szczegolnie rano. Oczywiscie nikt nie zmusza nikogo do porzucania samochodow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: 62.233.175.* 02.06.04, 08:12 > Jezeli miasto byloby mniej zakorkowane wowczas przy obecnej liczbie wozow na > miescie mozna zwiekszyc czestotliwosc - czesciej jezdzic i brac wiecej > pasazerow. 1. Jeden bus-pas nie zlikwiduje zakorkowania miasta. Na odczuwalne zwiększenie częstotliwości kursowania autobusów nie ma co liczyć. To może sprawić tylko sieć metra i SKM. 2. Nowi pasażerowie (tj. dawniej jeżdżący samochodem) dodatkowo obciążając linię zniwelowaliby rezultat zwiększenia częstotliwości kursowania autobusów, gdyby jakims cudem do tego zwiększenia doszło. Autobusy byłyby więc tak samo zatłoczone, zniechęceni kierowcy wróciliby bardzo szybko do samochodów i byloby po staremu. > Zmieni - majac do wyboru jazde 50 minut samochodem, a 20 autobusem wybor jest > prosty - szczegolnie rano. Oczywiscie nikt nie zmusza nikogo do porzucania > samochodow:) Przede wszystkim nigdy i nigdzie nie da się osiągnąc 30 min. różnicy na korzyść autobusów. Co najwyżej może wyjść na remis, bo samochód i tak w centrum nadrobi. A jesli ktoś dojeżdża z Tarchomina nie do centrum tylko do każdej innej dzielnicy (oprócz terenów tuż przy metrze), to samochód zdecydowanie wygra nawet przy kakichś durnych bus-pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 02.06.04, 13:09 ɭ. Jeden bus-pas nie zlikwiduje zakorkowania miasta Dlatego trzeba ich zrobic wiecej! >To może sprawić tylko sieć metra i SKM. Metro: nas nie stac i nie wiadomo kiedy bedzie; SKM: PKP nie odda nikomu nawet 20 cm toru - mowi sie o tym, bo to pieknie brzmi > Nowi pasażerowie (tj. dawniej jeżdżący samochodem) dodatkowo obciążając > linię zniwelowaliby rezultat zwiększenia częstotliwości kursowania autobusów Genialne - wytlumacz mi jak. > Przede wszystkim nigdy i nigdzie nie da się osiągnąc 30 min. różnicy > na korzyść 15 tez jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: 62.233.175.* 02.06.04, 13:40 > Dlatego trzeba ich zrobic wiecej! I tak jest sporo, w tym wiele zbędnych (np. na Al.Jerozolimskich - przeciez tam sa tramwaje!). Generalnie dają niewiele. > Metro: nas nie stac i nie wiadomo kiedy bedzie; No to trudno, musimy zatem ponosic konsekwencje jego braku. > PKP nie odda nikomu nawet > 20 cm toru - mowi sie o tym, bo to pieknie brzmi No niestety :( Inna sprawa, że zamiast pleść jakies bzdury o bus-pasach i tym podobnych prowizorkach, władze maista powinny skupić swoją energię na walce z PKP o wydarcie im torów. Niepodjęcie walki i założenie z góruy, że i tak nic się nie da zrobić, to roziwązanie najgorsze z możliwych. > > Nowi pasażerowie (tj. dawniej jeżdżący samochodem) dodatkowo obciążając > > linię zniwelowaliby rezultat zwiększenia częstotliwości kursowania autobusów > > Genialne - wytlumacz mi jak. To proste. Autobusów jeździłoby nieco więcej, ale tez więcej byłoby pasażerów (dotycchasowi + byli kierowcy). Z tego powodu na jeden autobus przypadałoby mniej więcej tyle samo osób, co obecnie, przez co byłyby tak samo nieludzko zatłoczone. A może nawet bardziej, niż teraz. > 15 tez jest dobre. Też nie do osiągnięcia, bo na znacznie lepiej przejezdnych ulicach niż Modlińska wszystko się elegancko wyrówna. SKM: PKP nie odda nikomu nawet > 20 cm toru - mowi sie o tym, bo to pieknie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 02.06.04, 18:06 > na Al.Jerozolimskich - przeciez tamsa tramwaje!). Generalnie dają niewiele. Wlasnie ten daje duzo i dobrze przyspiesza na tym odcinku. Nie wszedzie gdzie jada autobusy dojezdza tramwaj. > Inna sprawa, że zamiast pleść jakies bzdury o bus-pasach i tym > podobnych prowizorkach, władze maista powinny skupić swoją energię na walce z > PKP o wydarcie im torów Bus-pas mozna zrobic szybko i malym kosztem. SKM i metro to zabawa na kilka (nascie) lat. Jak bedzie SKM za ilestam lat, mozna zrezygnowac z bus-pasow. > To proste. Autobusów jeździłoby nieco więcej, ale tez więcej byłoby pasażerów > (dotycchasowi + byli kierowcy). Z tego powodu na jeden autobus przypadałoby > mniej więcej tyle samo osób, co obecnie, przez co byłyby tak samo nieludzko > zatłoczone. A może nawet bardziej, niż teraz. To bedzie trzeba wyslac na miasto kolejne wozy - jest ich sporo - wystarczy. > Też nie do osiągnięcia, bo na znacznie lepiej przejezdnych ulicach niż > Modlińska wszystko się elegancko wyrówna. Przy bus-pasach kompleksowo w calym miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.04, 20:59 > Wlasnie ten daje duzo i dobrze przyspiesza na tym odcinku. Nie wszedzie gdzie > jada autobusy dojezdza tramwaj. Należy zatem tak zorganizowac komunikację, aby ludzie do pewnego momentu jechali tramwajem (np. z centrum Al.Jerozolimskimi na Ochotę), potem autobusami w stronę Włoch i Ursusa. Choć docelowo riorytetem w tamtym kierunku powina być SKM, a nie powolne autobusy. A bus-pas za Mostem Poniatowskiego w kierunku centrum to też bzdura. Przecież jest tyle miejsc na Pradze (i Płn. i Płd.), gdzie można przesiąść się do tramwaju (no i wykorzystać linię kolejową!). Po co korkowac maisto za pomocą bus-pasu prawie w ścisłym centrum??? > Bus-pas mozna zrobic szybko i malym kosztem. SKM i metro to zabawa na kilka > (nascie) lat. Jak bedzie SKM za ilestam lat, mozna zrezygnowac z bus-pasow. No tak, idąc tym tropem po co inwestować w porządną toaletę z kanalizacją, skoro w śmiedzącej latrynie też można zrobić kupę? Ale jak widać miłość do prowizorek ma się w nazym kraju dobrze :( To teraz weźmy mieszkańców miast Europy Zach., ktorzy moga szybko przemieszczać się po mieście. Mają w tym celu do dyspozycji samochod, ale mają też metro i SKM. Ja nie jestem od nich w żaden sposób gorszy, tez mam pełne prawo poruszać się szybko po mieście. I ja z tego prawa nie zrezygnuję. A że nie mam do dyspozycji SKM i metra (bo jest 3/4 linii zamiast sieci)? No to zostaje samochód. > To bedzie trzeba wyslac na miasto kolejne wozy - jest ich sporo - wystarczy. Wystarczy ich do tego, aby służyły jako zasób części zamiennych dla tych wozów, ktoe właśnie się popsuły. Potem tych częsci zabraknie i wszystko szlag trafi. A miasto pewnie zatrudni do obslugi linii PKS Grodzisk Maz. majacy 20-letnie Jelcze. Fajnie? Dla mnie nie. > Przy bus-pasach kompleksowo w calym miescie? ...zakorkujemy całe miasto i skażemy ludzi na jazdę w nieludzkich warunkach. I to w imię głupawej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pocahotex Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.04, 08:26 > No tak, idąc tym tropem po co inwestować w porządną toaletę z kanalizacją, > skoro w śmiedzącej latrynie też można zrobić kupę? Ale ty masz porownania.. Doswiadczenia z domu, nie? > ...zakorkujemy całe miasto i skażemy ludzi na jazdę w nieludzkich warunkach. I > to w imię głupawej ideologii. Bzdura, bzdura, bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: 62.233.175.* 07.06.04, 09:13 A może byś użył argumentow merytorycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.crowley.pl 31.05.04, 09:04 Jak przeczytałem ten artykuł to mnie "skręciło". Jak przeczytałem niektóre, powyższe opinie, to mnie "powaliło". Ludzie zamiast się kłócić, to może dojdźmy do jakichś wspólnych konkretów. A te konkrety, to znów uwidacznia się brak pożądnych obwodnic i sprawnego transportu (SKM, metro, tramwaj)! Jak by uruchomić szybkie połączenie kolejowe Legionowo-Wwa Śródmieście-Wwa Zachodnia, to zniknął by problem dojazdów - i to bez budowania metra na Bródno ! A jest to możliwe technicznie. Dojazd do pociągów z Tarchomina ? Stworzyć lokalne linie przyśpieszone - 5xx. Zgoda buduje - niezgoda rujnuje !!! Pamiętajcie o tym. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 31.05.04, 10:27 >Dojazd do pociągów z Tarchomina ? Powietrznych? > Stworzyć lokalne linie przyśpieszone - 5xx. Sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: 217.8.161.* 31.05.04, 18:21 Gość portalu: MZ napisał(a): > >Dojazd do pociągów z Tarchomina ? > Powietrznych? nie, podwodnych, idioto > > > Stworzyć lokalne linie przyśpieszone - 5xx. > Sa. NIE MA lokalnych linii przyspieszonych dowozacych ludzi do pociagow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 01.06.04, 09:52 > NIE MA lokalnych linii przyspieszonych dowozacych ludzi do pociagow. Tak.... Oczywiscie... Nieuleczalny przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.crowley.pl 01.06.04, 10:06 Ja czuję się świetnie. A Wy chłopaki, dalej stójcie sobie w korkach. Pozdrawiam uleczalne przypadki... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Pokaż mi taką linię 03.06.04, 16:46 Gość portalu: MZ napisał(a): > > NIE MA lokalnych linii przyspieszonych dowozacych ludzi do pociagow. > > Tak.... Oczywiscie... Nieuleczalny przypadek Rozumiem, że zamieniono 133 lub 152 na właśnie taką 5xx. Tylko dlaczego nic o tym nie wiemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pocahontex Re: Pokaż mi taką linię IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.04, 08:27 A co, 508, 509 i 518 nie dojezdzaja do dworcow? Linia miejska, wiec lokalna. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Pokaż mi taką linię 05.06.04, 23:23 Gość portalu: Pocahontex napisał(a): > A co, 508, 509 i 518 nie dojezdzaja do dworcow? Linia miejska, wiec lokalna. Zapomniałeś o 510 i E-4 Oczywiście dojeżdżają: Centralny i Zachodni, ZOO oraz ZOO. Ale kursy np. co dwie minuty z Tarchomina na Dw. Wwa Choszczówka taborem z linii E-4 (kasacja linii) i dalej pociągiem do Gdańskiego (jak już będzie jechał szybciej niż się biegnie) i potem w metro to chyba lepiej niż 40 minut w E-4 do tego samego dworca docelowego. Odpowiedz Link Zgłoś
borel Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" 31.05.04, 14:26 Koncepcji jest kilka - moznaby w sumie chyba nie tak dużym kosztem przedłużyć tramwaj z Żerania. Jeśli uzyska uprzywilejowanie wobec bocznych ulic dochodzących do Modlińskiej + niezbyt gęste przystanki to mamy już osławiony "szybki" tramwaj nawet jesli będzie jeździł starymi tramwajami a problem korków znika. Jest to lepsze niż łączenie nadzieji Tarchomina/ Nowodworów z koleją. Od Płud (tam jest najbliższy przystanek) pociąg wlecze się jak nieszczęście. Inna sprawa, ze jeśli ma powstać szybki tramwaj po Moście Północnym w dostrzegalnej perspektywie czasowej (2007) to taniej (wcale nie oznacza to lepiej) wprowadzić buspasy na Modlińskiej niż ciągnąć tramwaj od Żerania. Ale jeśli (co jest dość prawdopodobne inna data to 2009) trzeba będzie czekać dłużej to jest to lepiej pociągnąć linię tramwajową na północ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.crowley.pl 01.06.04, 10:14 Rzeczywiście, nie pomyślałem o linii tramwajowej na Żerań. To też jest niezły pomysł i może bardziej realniejszy niż kolej. Ale coś w końcu trzeba zrobić, bo nawet jeśli stworzy się buspas na Modlińskiej, to problem z korkami w tym rejonie nie rozwiąże się sam - Panowie urzędasy, zacznijcie działać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pocahontex Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.04, 08:29 > moznaby w sumie chyba nie tak dużym kosztem przedłużyć > tramwaj z Żerania. Jesli przebudowa wiaduktu nad Kanalem Zeranskim (bo sie sypie) jest niewielkim kosztem to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf STOP buspasom na Modlińskiej ! IP: 217.8.161.* 31.05.04, 09:47 Panowie z ZDM - tak trzymac! dodatkowy pas na MGR na pewno poprawi sytuacje nie dajcie sie sterroryzowac krzykaczom z autobusow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: START buspasom na Modlińskiej ! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 31.05.04, 10:25 Piszesz bzdury wasc i nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: autobusy precz z Modlińskiej ! IP: 217.8.161.* 31.05.04, 18:13 na temat, jak potrenujesz czytanie tekstow z jednoczesnym ich rozumieniem, to moze pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: blachosmrody precz z Modlińskiej ! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 01.06.04, 10:05 Fajna zabawa, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Mapa.... IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 31.05.04, 15:33 Jesli mapa, ktora tu zostala zamieszczona pochodzi z ZDM, to ja sie juz niczemu nie dziwie. "Zapomniano" dorysowac wjazd na Trase Torunska w kierunku Brodna, ktory dodatkowo dokorkowuje wlot w kierunku mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Mapa.... IP: 217.8.161.* 31.05.04, 18:18 z mapa jest wszystko w porzadku nie dosc, ze nie rozumiesz tekstow, ktore z trudem przeliterujesz to na dodatek nie potrafisz rozczytac najprostrzej z mozliwych map, matolku z drugiej strony wcale mnie to nie dziwi - takie mamy po prostu efekty, gdy szesciolatki maja dostep do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Mapa.... IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 01.06.04, 09:53 Tak, oczywiscie milo, ze podajesz wiek - zycze ci najlepszego dzis! Odpowiedz Link Zgłoś
maja67904 Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" 31.05.04, 17:26 Na Solidarności zrobili buspas. I co? Korki ogromne, a kierowcy autobusów terroryzują samochody. Są więksi. Dla autobusów skręcających z buspasa w lewo zrobiono specjalne światła. Kiedy samochody mają czerwone oni mogą swobodnie skręcić w lewo, ale kiedy ja mam zielone to ich obowiązkiem jest stać na prawym i nie wciśkać się między osobowe trąbiąc i świecąc długimi. Przepisy są dla wszystkich, autobus też musi stosować się do znaków. Nie jest "świętą krową". A Plac Bankowy. Autobusy linii 512 notorycznie skręcają w lewo z pasa do jazdy prosto przecinając ten, z którego można skręcić lub pojechać na wprost. Super bezpieczne. No ale autobusom wolno w Warszawie wszystko. Osobowe niech stoją w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 01.06.04, 10:03 > kiedy ja mam zielone to ich obowiązkiem jest stać na prawym Nieprawda. Sygnalizator dla autobusow dalej umozliwia przejazd, gdy swieci sie swiatlo zielone dla pozostalych uczestnikow ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowodworzanin A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej??? IP: *.tarchomin.waw.pl / *.crowley.pl 31.05.04, 20:23 Przecież tam dwa samochodzy na krzyż jeżdzą!!! Zrobić im wjazd podporządkowany i po sprawie! I będzie tak jak na Trasie Łazienkowskiej z Wisłostrady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: 195.85.249.* 01.06.04, 13:50 No właśnie!!!!! Ja cały czas myślę, dlaczego droga, którą jeżdzi 5 samochodów na godzinę musi być ważniejsza. Czy tysiące samochodów jadących z Modlińskiej jest mniej znacząca. Przecież, to jest takie proste, trochę poszerzyć wjazd z Modlińskiej i dać "ustąp" na wjazd z Jagielońskiej. Proste i mało kosztowne a efekt murowany Pytam jeszcze raz DLACZEGO jeszcze tego nikt nie zrobił???? pzdr b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 17:02 A ja dla pewności zrobiłbym sygnalizację. Sygnalizację włączaną automatycznie przez nadjeżdżające z Jagiellońskiej samochody (oczywiście z pewnymi zasadami, żeby ciurkające samochody co 10 sekund nie włączały czerwonego Modlińskiej). Bo inaczej te kilka samochodów na wjeździe z Jagiellońskiej będzie czekało do wieczora. Lewy pas wlotu z Modlińskiej powinien mieć wolny przejazd cały czas, a prawy dzielić go z wlotem z Jagiellońskiej (przy pomocy sygnalizacji). Ale przecież to zbyt zaawansowane technicznie. Wczoraj widziałem zdjęcia, które kolega zrobił w Iranie. I w tym wysoce zindustrializowanym kraju mają (może nie na każdym skrzyżowaniu, ale przynajmniej na tych ważniejszych) wielki licznik czasu przy sygnalizatorze, który pokazuje za ile czasu zmieni się światło. I od razu wiadomo, czy przyspieszyć, czy zrzucić na luz, bo i tak zaraz będzie czerwone. I to wszystko w kraju, w którym samochód nie jadący okrakiem ponad linią oddzielającą pasy jest ewenementem, a parkuje się tam gdzie akurat samochód się dotoczył i to nie ma znaczenia, czy równolegle, czy prostopadle do sąsiada. :) A kolejna sprawa, to rondo Zesłańców. Czy tam nie można wydłużyć świateł z Alei Prymasa Tysiąclecia???? Przecież z każdej innej strony tego skrzyżowania jest pusto, a z tej czasem i 5km korka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wianuszek Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.04, 11:32 Nasi "kochani radni" muszą wydawać więcej pozwoleń na budowę osiedli na Białołęce!!! Rado Warszawy tak trzymać!!! Jeszcze więcej osiedli!!! TO samo w Legionowei i Jabłonnie !!!!!!!!! Więcej!!!!!! Budujmy Warszawa musi się rowijać!!!!!!!!!!!! Srac na korki !!!! To jest dewiza p.Urbańskiego i tych oszołomó z ZDM!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: *.abplanalp.com.pl 02.06.04, 13:08 Niestety, ale tam jeździ 5 samochodów na minutę, a nie 5 na godzinę (sam tamtędy jeźdzę i zawsze było jakieś auto przede mną i za mną). Fakt, że przy skręcających z Modlińskiej to ledwie parę procent, ale jak będzie "ustąp pierwszeństwa", to nigdy nie wjadę na most (chyba, że będę czekał do 11, wtedy może się znajdzie jakaś luka). Może lepiej od razu zlikwidować zjazd z Jagielońskiej, będzie łatwiej, no nie??? A tak wogóle, to problem polega na tym, że zbudowano w ciągu ostatnich 7 lat wiele osiedli na Białołęce, w których zamieszkało kilkanaście (albo i kilkadziesiąt - trudno to oszacować, tu nikt się przecież nie melduje) tysięcy ludzich. Dojazd autobusami do tych osiedli jest prawie niemożliwy (trzeba iść na najbliższy przystanek po 15 - 20 minut po jakiś chaszczach i błocie), więc wszyscy jeżdzą autami (podejrzewam, że jest to więcej niż te 30% - w przypadku mieszkańców Białołęki, tutaj nasycenie usamochodowienia ludności może być dużo większe niż w przypadku dajmy na to mieszkańców Ursynowa, Śródmieścia czy Ochoty). Stąd są te korki. Tak jak w grze SimCity, rozbudowano osiedla bez infrastruktury. Na Ursynowie zbudowano metro wśród pól i teraz dopiero zbudowały się wśród nich osiedla. Dobra kolejność. Buspass ułatwi jedynie życie mieszkańcom Starego Tarchomina ewentualnie mieszkańcom mrówkowca przy Strumykowej, oni mają blisko do sieci autobusowej. Ale dlaczego oni mają być uprzywilejowani??? Poza tym komunikacja publiczna jest dotowana, więcej autobusów, większe dotacje, a ludzi przestana kupować paliwo (w którym są podatki i akcyza). Poza tym to autobusy (ważą po 20 ton i więcej) niszczą drogi i rozjeźdzają rowerzystów (kierowcy autobusów to największe chamy odnośnie rowerzystów). Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: 195.85.249.* 02.06.04, 13:37 Hej Moze i 5 na minutę ale tylko w szczycie, poza tym zawsze będzie zdarzało się, że jakas luka się pojawi wśród jadących z Modlińskiej, choćby autobus, więc bez problemu uda się wjechąc. Ponad to 5 samochodów na minutę nie jest wstanie zrobić takiego korka , jaki robi 50 albo 100 samochodów na minute na Modlińskiej. A tak naprawde na wlocie na most GR mają równo pasów - po jednym. Widać ,że nigdy nie byłeś na Tarchominie i Nowodworach, więc nie ma sz pojecia o komunikacji w tym miejscu. Pojedź, zobacz, pogadamy. - ile ludzi mieszka na całej Białołece , a ile na Ursynowie? Myslę, że ursynów jest wiele większy więc i samochodów tam więcej. - taaa, uwierz mi też bym chciał mieć najpierw stację metra a potem blok, niestety nierealne - te korki to wina tych niedobrych ludzi , którzy tam sie wprowadzili do nowych osiedli, kurcze a teraz marudzą, , był tu już jeden taki co postulował postawienie 300 metrowych wiezowców w centrum jako bloków - korków mniej na bank. Problem jest taki, że w krótkim czasie nie da sie zbudować M Północnego , metra tam też szybko nie będzie , ale przemalowanie kilku lini i postawienie dwóch znaków to "pryszcz", a korzyści ogromne.... Również pozdrawiam b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Proste obliczenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.04, 13:48 Przecież gołym okiem widać że za 1,5 roku Modlińska stanie całkowicie!!!! Co roku wiele budynków oddaje się do użytku - i tak np. w jednym bloku ( klatce ) wybudowanym przez JWC jest ok 84 mieszkań/niech co trzecie gospodarstwo domowe posiada samochód/ samochodów jest 28 / liczba tych mieszkańców jedenej klatki to pi razy oko 168 osób z czego 2/3 porusza sie komunikacją miejską ( starym zdezelowanym ikarusem )Autobusów nie przybywa - mieszkańców tak! Ulica którą można dojechać do centrum - JEDNA Przykład prosty Osiedle Buczynek na Ksiażkowej, osiedla Dom Development i wielu innych developerów. To co teraz się tam dzieje to pryszcz - DD w grudniu kończy budowę, JW zaczeło budować Dębowy Park 2, obok będowego Parku znowu są jakieś żurawie. Kończa przeciez tą cała Dąbrówkę Wiślaną , na Świderskiej tez coś wznoszą!!! To będzie koszmar!!! Coż zostanie jedno wyjście - ponotn i po Wiśle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: Proste obliczenia IP: *.abplanalp.com.pl 02.06.04, 14:17 Zauważyłem zmianę po oddaniu osiedla "Dąbrówka Wiślana". Na pewno jest tam więcej aut niż co 3cia rodzina. Nie wierzę, że są tam wogóle rodziny bez choć jednego auta. Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Proste obliczenia 03.06.04, 17:03 Zgadzam się. Pas powinien być wytyczony już teraz, bo: a) na wakacje ubędzie 60% pojazdów b) obecnie są już korki na tarchominie - stoi się (krótko w sumie), ale jednak przy rondzie Myśliborska/Obrazkowa. c) po wakacjach będzie tzw. szok, czyli nagle przybędzie i mieszkań (mieszkańców) oraz będą jeździć starzy mieszkańcy. Podobnie było rok temu, myslałem, że nagle na Białołęce przybyło przynajmniej 50 tys ludzi. A co do pontonu, to szkoda, że Wisła nie płynie na południe :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: *.abplanalp.com.pl 02.06.04, 14:15 Witam, Właśnie przyznałeś mi rację. Białołeka nie ma takiej infrastruktury, aby istniała tu intensywna, wysoka zabudowa. Powinno to być odpowiednio uwzględnione w planie zagospodarowania przestrzennego. Sprowadziłem się tu 4 lata temu i myślę, że teraz aut na Modlińskiej jest ze 3 razy tyle co wtedy. Sam mieszkam na osiedlu Winnica i myślę, że na 300 mieszkających tu rodzin, spokojnie 90% ma po dwa auta. Sam jeszcze cztery lata temu byłem wrogiem blachosmrodów, teraz z żoną mamy dwa auta. Jak to się może zmienić punkt widzenia ;-))))). A co nieszczęsnego pierwszeństwa na moście, to jeszcze bym się zgodził na system "wjeźdza co drugie auto", bo w przeciwnym razie nie wierzę w tę "lukę" ;-))))). Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: 195.85.249.* 02.06.04, 14:27 Hej Tematem wyjsciowym było "pogodzenie" wjazdów....a nie infra na Białołęce. Skupmy się na ostatniej mojej myśli. Tanim sposobem można uszczęśliwic wielu ludzi. Z drugiej strony Winnica to fajne miejsce, ale dojazd komunikacją to %$@!%&^&*, więc w sumie nie dziwię sie tym dwóm samochodom. Ale jak Ty jeździsz z winnicy na MG przez wjadz od Jagillońskej, pozostanie tajemnicą:-) Pzdr b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valis Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: 62.148.92.* 02.06.04, 14:59 To proste. Robi nawrotkę przy FSO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: *.abplanalp.com.pl 02.06.04, 15:43 dokładnie ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: *.abplanalp.com.pl 02.06.04, 15:42 to proste, zawracam na światłach przy Żeraniu ;-))))))). Nie lubię jeździć po warszwsku z wpychaniem się przed innych jak to robi wielu, a z drugiej strony jechać w ogonku jak ostatni frajer tez bym nie zniósł, więc wymyśliłem sposób z zawracaniem. Zresztą tak robi wiele osób. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: 195.85.249.* 02.06.04, 16:20 Ale czy to się kalkuluje? przecież i tak musisz stać w największym korku. Ale poruszyłeś ciekawą sprawę - wciskania się przed kogoś. Zawsze się zastanawiałem czy na poczcie, czy u lekarza ludzie się wciskają. Ja rozumiem sytuację gdy są dwa pasy i jeden się kończy lub jest jakas przeszkoda to normalnym jest dla mnie ze jedzie sie na zasadzie "ekspresu" ale w takim przypadku NIGDY nikogo nie wpuszczam, ale tez nie oczekuję ze mnie ktos wpuści, a sorki jedyny wyjątek z wpuszczaniem przed siebie to autobus pzdr b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: *.abplanalp.com.pl 03.06.04, 10:49 Wiesz, czasowo to się kalkuluje tylko trochę, ale przynajmniej unikam nerwowych sytuacji gdy ktoś się przede mnie wpycha. Osobiście nie lubię momentów "blacha o blachę". Autobusy to od dawna mają u nas pierwszeństwo (i dobrze), chociaż jak ja jadę akurat autobusem, to akurat prawie zawsze trafia mi się kierowca- ofiara losu co grzecznie stoi w korku ;-))))). Więc po co buspas??? Moim zdaniem nie ma podziału pomiędzy tymi co się poświęcają i jeźdzą autobusami a tymi egoistami co jeźdzą autami, tylko pomiędzy tymi co mają dojazd do pracy jedną linią a tymi co mają w zanadrzu 3 przesiadki ;-))))). Wszystko zależy od punktu widzenia ;-)))))). Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: A po co pierwsz. przejazdu dla Jagiellońskiej IP: 195.85.249.* 03.06.04, 11:53 HAHAHAH, tak to jest taki slogan ale jak bardzo prawdziwy: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i jeszcze" myślenie boli"- to a propos wjazdu na MGR ale sztuka w tym aby mimo zmian w siedzeniu :)))) wciąż opierać się "bólowi " myślenia:))))) pzdr b Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Jeszcze jedna poprawka rysunku 03.06.04, 16:37 Bardzo dobry rysunek poglądowy. Brakuje tylko barierek rozdzielających oba pasy wjazdu z Modlińskiej na most. Barierki mogłyby się zaczynać przy rozwidleniu wjazdu na kierunek Białystok i Centrum. Muszą raczej być, aby kierowcy samochodów nie zjeżdżali nagle na lewy pas w obliczu ustąpienie pierwszeństwa pojazdom jadącym z Jagiellońskiej - w większości ciężarówkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Jeszcze jedna poprawka rysunku IP: 195.85.249.* 04.06.04, 10:42 eee najlepiej w tym miejscu zrobić rondo kompaktowe i kontrapas, a pod nim tunel fff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: 195.94.198.* 04.06.04, 14:40 Mieszkam na Tarchominie od 17 lat. To, że są korki nie jest winą mieszkańców, tylko władz miasta, które nie przewidziały takiego rozwoju osiedla i nie budowały odpowiednich połączeń drogowych /most!/. Ale u nas zawsze tak jest i nie powinno nas to co dzieje się na Modlińskiej dziwić. Oddzielny pas dla autobusów nie rozwiąże problemu. Wjazd na most/u samego szczytu/ ma szerokość jednego pasa drogowego, rozumiem, że wtedy samochody osobowe nie będą mogły wjeżdzać na most od Modlińskiej- to jak mają się przeprawiać na drugą stronę Wisły? Poza tym to nie osobowe utrudniają ruch, zaobserwujcie co robią autobusy, jak wiele niebezpiecznych sytuacji stwarzają. Żeby było jasne : jeżdze troche osobowym a troche autobusem. To kwestia tego, że nie możemy się dorobić dwóch autek . Most i tylko most sytuację by uzdrowił. Zanosi się jednak na to, że za szybko nie powstanie- biorąc pod uwagę zapowiedziane protesty organizacji nie mających nic wspólnego z ekologią, min. tego stowarzyszenia co protestowało przecie budowie centrum arkadia - a jak dostało forsę to od protesu odstąpiło. Mam jednak nadzieje, że z wnukami będę jeździła do centrum bezproblemowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.04, 16:50 W pełni zgadzam się z powyższym głosem. Nie można winić mieszkańców za to, że miasto zgodziło się na taką rozbudowę osiedli nie uwzględniając zmian w infrastrukturze drogowej. Jedyne na co stać miasto, to zmuszanie mieszkańców i osiedla do budowy własnych dróg, które potem przejmuje miasto (a mimo ich przejęcia, nie dba o nie, nie odśnieża, etc, etc.). Zresztą nie tylko jest tak z drogami, identycznie jest z kolektorami ściekowymi, woociągami i siecią elektryczną. W takim kraju niestety żyjemy... T. Odpowiedz Link Zgłoś
majusi Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" 09.06.04, 02:45 A może most północny. Mimo wszystko to rozładuje. Wisłostrada ma większą przepustowość. Druga linia metra była planowana z Woli na Tarchomin, ale nikt wtedy nie brał pod uwagę Choszczówki, Białołęki itp w obecnym wydaniu. Most Toruńki ciągle jest niedokończony (i już się sypie). To samo grozi Ursynowowi bez dodatkowego oddechu (chyba, że A2 - dwa w jednym). Puławska od Piaseczna też stoi i będzie (gdy A2 w okolicy Góry Kalwarii). Trzeba z powrotem przeprowadzać się do Centrum, pozbyć się samochodu (parkingi), kupić rower i przestać chodzić w garniturze. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Modlińska wciąż bez "buspasa" 26.10.04, 10:13 Miejmy nadzieję, że wkrótce pas będzie. Odpowiedz Link Zgłoś