Dodaj do ulubionych

Likwidują Browary Warszawskie:(((

IP: *.chello.pl 16.06.04, 15:56
Wczoraj odbyło się Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników Brau Union Polska Sp.
z o.o. (współwłaściciela marki Królewskie). Zgromadzenie to podjęło uchwałę o
rozwiązaniu spółki i rozpoczęciu likwidacji. Oprócz tego podjęto decyzję o
zakończeniu produkcji piwa w browarze w Warszawie. W zamian rozpocznie się
produkcja piwa w Warce i Bydgoszczy, ale zadecydowano, że spółka pozbędzie
się tego browaru na rzecz Grupy Żywiec S.A.
Oznacza to tyle, że firma Brau Union nie będzie już właścicielem i
producentem piwa Królewskie, a browar w Warszawie zostanie zamknięty.

No ładnie, nie bedzie juz prawdziwie warszawskiego piwa i co ja teraz bede
sobie pił z karolakiem na ławce?
Obserwuj wątek
    • alex.4 Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 16.06.04, 15:57
      To dobrze, w tym miejscu może powstać sensowna zabudowa
      pozdr
      • Gość: kolega karolaka Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.chello.pl 16.06.04, 16:04
        Dobrze? Likwidują Browary co oznacza że nie będzie już prawdziwie warszawskiego
        piwa, a Ty piszesz że to dobrze? Widocznie jesteś jakimś przyjezdnym i nie
        doceniasz uroku wypicia warszawskiego królewszczaka na murku na starym mieście
        lub w parku ujazdowskim. Won do siebie!
        • Gość: Bartek ufff IP: 195.85.249.* 16.06.04, 16:08
          buahahahaha, warszawskie czyli nijakie, taki tani sikacz ja zywiec zupelnie,
          zadna strata....
          • Gość: kolega karolaka Re: ufff IP: *.chello.pl 16.06.04, 16:11
            Gość portalu: Bartek napisał(a):

> buahahahaha, warszawskie czyli nijakie, taki tani sikacz ja zywiec zupelnie,
            > zadna strata....

eh, kolejny przyjezdny... Więcej info o likwidacji:

Kontrolowana przez Heinekena spółka Brau Union Polska zdecydowała zamknąć
            browar w Warszawie. Piwo "Królewskie" nadal będzie warzone, ale już w Warce
            należącej do Grupy Żywiec

Taka decyzja, którą przewidywano w branży piwowarskiej, jest pokłosiem
            wielkiej zeszłorocznej fuzji wśród europejskich piwowarów: holenderski
            Heineken przejął austriacką Grupę BBAG. Należące do Austriaków Brau Union
            zarządzało w Polsce trzema browarami: podrzeszowskim Van Purem, bydgoskim
            Kujawiakiem i warszawskimi "Królewskimi".

Heinekenowi, która ma kontrolny pakiet akcji Grupy Żywiec, wcale nie było w
            smak, że musiał przejąć małe i wymagające inwestycji zakłady, mające razem
            niespełna 5 proc. udział w rynku. Grupa Żywiec, posiadająca nowoczesne
            browary, kontrolowała wówczas bowiem aż ok. 32 proc.

Dlatego szybko pozbyto się Van Pura, a teraz kolej przyszła na
            "Królewskie". Sama spółka Brau Union Polska idzie do likwidacji, a ostatni
            jej browar - Kujawiak - zostanie sprzedany Żywcowi. Decyzja o likwidacji
            spółki przyszła łatwo, bo od początku działalności przynosiła ona straty.

- Podjęliśmy decyzję o utrzymaniu marki "Królewskie" i przeniesiemy jej
            produkcję pod Warszawę, do Warki - powiedział dziennikarzom Nico Nusmeier
            prezes Grupy Żywiec i członek zarządu Brau Union AG. Zadeklarował, że
            zwalniani pracownicy (ok. 180 osób) otrzymają odprawy dochodzące do
            kilkudziesięciu tysięcy złotych, a zainteresowani będą mogli skorzystać z
            pomocy wyspecjalizowanej firmy, która pomoże w poszukiwaniu pracy.

Zamykany browar w Warszawie, rocznie warzący ok. 300 tys. hl piwa, leży w
            centrum miasta, blisko biurowców i budynków mieszkalnych i stanowi bardzo
            cenny teren inwestycyjny. Na razie nie wiadomo jak zostanie
            zagospodarowany.

• Gość: kixx Re: ufff IP: *.acn.waw.pl 16.06.04, 16:15
              Czy z tego wynika,ze ulubiency Warszawy-piłkarze Legii beda nosic na piersiach
              jakze nobilitujacy napis:Warka,czy jednak zostana przy Krolewskim?
            • Gość: xxx Re: ufff IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:15
              Pod Warszawe - czyli do Warki...

W ten sposob to Radomiacy zaraz zaczna sie chwalic, ze mieszkaja pod
              Warszawa ;-))))))))))))))
            • Gość: Bartek Re: ufff IP: 195.85.249.* 16.06.04, 16:36
              Umiem czytac gazety.......tylko nadal podtrzymuję, ze krolewskie to cienki
              piwko a nie piwo wiec zalu nie ma. Kwestie majątku narodowego lub jak kto chce
              to nazywac pozostawiam do innej rozmowy.
              Wszystko mi jedno i tak tego nie pijałem.
              b
              • Gość: xxx Re: ufff IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:43
                A ty mi pokaz _polskie_ piwo, ktore nie jest cienkie? W "nie cienkich" piwach
                powinno by, zgodnie z PN, chyba ponad 12,5% ekstraktu. Tymczasem piwa
                produkowane i sprzedawane w polsce rzadko kiedy maja wiecej niz 11% ekstraktu,
                ale za to ponad 6-7% alkoholu... W polsce produkuje sie wode ze spirytusem, a
                nie piwo.
                • Gość: Bartek Re: ufff IP: 195.85.249.* 17.06.04, 10:40
                  A nie pamiętam zebym utyskiwał na temat polskiego piwa jako takiego. Natomiast
                  dziwi mnie jedno - jesteś taki cięty na przyjezdnych, więc rozumiem, że masz
                  dużą doze patriotyzmu itp w sercu, tak? a piszesz Polska z małej litery.
                  To tak na marginesie.
                  Powtórze ostatni raz to nie było pifko warte łzy, to tak jakbym żałował, że
                  kiedyś były kolejki po chleb. Były, czasem nawet fajnie sie w nich atało i
                  już...nie tęsknie za nimi.

Pijam zagraniczne piwo Lech - uprzedzam - lubie je bo mi smakuje nie twierdzę
                  ze jest super piwem i juz
                  b
                • Gość: KA Re: ufff IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.06.04, 16:21
                  Ciekawe że ta woda ze spirytusu wygrywa wiele konkursów piwowarskich i uchodzi
                  za jedno z lepszych w europie, tak polskie piwa są uznawane przez smakoszy w
                  europie.
                  KA
                  • Gość: xxx Re: ufff IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 21:15
                    A czy na pewno jest to samo piwo co sprzedaja u nas w sklepie?

Np. wiekszosc piw swiatowych marek, produkowanych i rozlewanych w polsce, ma
                    inny smak od "tych samych" piw produkowanych i rozlewanych w innych krajach.
                    Receptura produkcji jest modyfikowana zaleznie od "preferencji" lokalnych
                    klientow. U nas ludzie wypija wszystko - a im wiecej bedzie procentow, tym
                    beda twierdzic, ze piwo jest lepsze (bo szybciej i taniej mozna sie nim
                    nawalic).

A z tymi medalami... to troche jak z zaleceniami odnosnie np. pasty do zebow.
      • sloggi Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 16.06.04, 16:15
        alex.4 napisał:

> To dobrze, w tym miejscu może powstać sensowna zabudowa
        > pozdr

Zniknie mdlacy smród słodu wiszący każdego ranka nad Mirowem.
        • slodkoslony Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 16.06.04, 16:44
          Jeśli afrykańska firma może w Poznaniu [przy ul. Szwajcarskiej]
          warzyć Pilsnera to czemu nie wywieźć Króla do Warki ?
          • Gość: xxx Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:46
            Pamietam swierzo warzone Krolewskie Pelne Niepasteryzowane...

Zanim dowiezli by je z Warki to by bylo juz nieswierze.
        • alex.4 Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 16.06.04, 16:45
          teren który jest włąsnością browarów sąsiaduje z WTT, centrum Grzybowska,
          Pekao, Łucka City czy blokami przy łuckiej, Zelazna Centrum. To teren który
          uległ zmianom. Dziś nie przypomina juz terenów fabrycznych. Browary były
          ostatnim reliktem przeszłości. Ale dobrze że relikt ten znika, a Wola nadal
          będzie się przemieniała w biurowe centrum Warszawy
          pozdr
          • patryg1 Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 16.06.04, 16:57
            Śmieszny jesteś. Według Ciebie wszystko co stare należy rozwalić i budowac nowe.
            W takim wypadku trzeba by wyburzyć większość warszawskich blokowisk, bo to też
            relikty poprzedniej epoki, albo idąc tokiem Twojego rozumowania trzeba by
            zrownac z ziemią połowę Pragi Północ, bo Warszawa się zmienia a Praga nie i nie
            pasuje do tego miasta. Naprawdę zastanów się co piszesz.
            Co do browaru to dla mnie ogromna szkoda. Kiedyś była to dla nas duma, teraz
            kiedy smak polskich piw wyrównał się piłem je z przyzwyczajenia i też dlatego że
            było nasze warszawskie. Teraz jak zaczną je rozlewać gdzieś w Warce to już
            będzie mi trochę zwisało, jedyne co będzie mi przypominało że kiedyś było
            warszawskim piwem będzie jego nazwa. Jednak wątpie aby długo przy niej zostali.
            Zaraz wymyślą jakiś "Pils Beer" i pod taka gównianą nazwą będą jes sprzedawać w
            Biedronkach
            • szul12 Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 16.06.04, 17:19
              "Królewskie" to całkiem smaczne piwo, i to od lat. Że likwiduja Browary
              Warszawskie - można było sie tego spodziewaźć, jak w skłąd Union Brewery wszedł
              Adam Loewe. W ciągu roku potrafił Browary Górnośląskie doprowadzić do
              upadłości. A pod rządami synduka juz 5 lat nieźle sobie radzą.
              Szkoda "Królewskiego", szkoda browarów wrocławskich i wielu innych
              wyprzedawanych za bezcen obcemu kapitałowi...
              • alex.4 Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 16.06.04, 17:33
                Wola zamienia się w dzielnicę biznesu. I tak pozinno zostać. Browar w tej
                chwili na Woli juz razi. Praga to zupełnie coś innego. Tu tradycję można
                zachować. Nie bo Praga jest gorsza, ale dlatego że jest inna niż Wola.
                pozdr
                • Gość: Gucio Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.54-200-24.mc.videotron.ca 29.06.04, 06:36
                  A ja myslalem zawsze, ze Praga Pln i Wola najlepiej sie odnajduja :o(
                  A do tematu... Nawet czeski Bud juz nie jest taki jak byl kiedys! :o( (prosze
                  nie mylic z Amerykanska woda ktora pifkiem nazywaja!)
                  Nie ma juz panowie doobrych piwek... oj nie ma :o(
        • Gość: Lens z Warszawy Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:37
          Puknij sie lepiej w czolo, sensowna zabudowo!!
        • Gość: obserwator2 Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 20:11
          sloggi napisał:

> Zniknie mdlacy smród słodu wiszący każdego ranka nad Mirowem.

Otóż to! Dziękować Opatrzności. Okoliczne (jeszcze puste) działki zyskają
          chyba dwukrotnie na wartości.

• Gość: WOJTO Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 20:19
        Sensowna? Kolejny biurowiec, bank, albo jeszcze gorzej. A gdzie lokalny
        patriotyzm? Gdzie piwo?
    • indris Kapitalizm zabija 16.06.04, 17:39
      I coś w tym powiedzeniu jest.
      • Gość: kixx Re: Kapitalizm zabija IP: *.acn.waw.pl 16.06.04, 17:41
        Dobre:)
        Z tym,ze w zabijaniu ludzi komunizm byl duzo lepszy
        • Gość: jacek indrisizm zabija najskuteczniej IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 13:09
          komunizm to byl maly pikus ...

na szczescie na razie indrisistow jest niewielu ....
    • Gość: jendrek Balcerowicz musi odejść! IP: *.chello.pl 16.06.04, 17:44
      precz!
      • alex.4 Browary likwidowane, to dobrze 16.06.04, 17:50
        Browary warszawskie to skansen. W cxentrum miasta to nie jest najlepszy pomysł.
        pozdr
        • Gość: kixx Re: Browary likwidowane, to dobrze IP: *.acn.waw.pl 16.06.04, 17:55
          Czy ja wiem?
          To nie jest argument.
          Jak byłem w pewnej norweskiej miejscowosci parę lat temu,to praktycznie w
          centrum był jeden z wiekszych krajowych browarów i mial sie bardzo dobrze.
          Fakt,że i wyglądał bardzo dobrze,a ten przy Grzybowskiej nie dosc że straszy
          wygladem i stertami skrzynek zza ogrodzenia to i "pachnie"
          • alex.4 Re: Browary likwidowane, to dobrze 16.06.04, 18:19
            Przemysł nie powinien być w centrum dużego miasta. A Wola jest w tej chwili
            centrum Warszawy. Przemysł powinien lokować się na obrzeżach.
            pozdr
            • Gość: Gucio Re: Browary likwidowane, to dobrze IP: *.54-200-24.mc.videotron.ca 29.06.04, 06:42
              Czlowieku zastanow sie co ty piszesz!!!!!!!!!!!
              Od kiedy ty w Wawie sobie mieszkasz? Centrum bylo i jest i zostanie na Pradze
              Pln!!!
              Na marginesie... coraz trudniej o dobre, geste pifko :o(
          • Gość: Kameleon Re: Browary likwidowane, ale zostawcie piwnice IP: *.acn.waw.pl 24.06.04, 21:01
            Pachnie to komplement. Całe piwnice browarów i część pomieszczeń na parterze
            jest potwornie zagrzybionych. Im szybciej zlikwidują produkcję, tym lepiej. Ale
            piwnice są wspaniałe - warto je zachować.
    • j_karolak Tani samozwańczy kolego karolaka!!! 17.06.04, 09:01
      Wiedz, że karolaka obecnie guzik obchodzą browary Królewskie. Kiedyś być może i
      piłem to piwo - głównie ze względu na atrakcyjną cenę - jednak od paru miesięcy
      nie istnieje ono dla mnie. Fakt, że browary przeprowadzają się do Warki mnie
      nie wzrusza. Wydaje mi się, że to część kampanii reklamowej. Próba trafienia do
      podwarszawskiego symaptyka Legii, który w znakomitej większości z Warszawą się
      nie identyfikuje i jako taki woli pić piwo, które produkowane jest gdzie
      indziej.

Królewskie tak w ogóle to sikacz. Najlepsze jest Tyskie, bo dzięki temu piwu
      Edison wynalazł żarówkę i zbudowali wierzę aifla.

Hoopa do klopa!
      • Gość: Gucio Re: Tani samozwańczy kolego karolaka!!! IP: *.54-200-24.mc.videotron.ca 29.06.04, 06:45
        Tyskie bylo w swej glori 10 lat temu. Teraz jest tyle samo warte co Molson Dry!
        Ale hej! glowa do gory! zostal nam wszystkim ..."kwiat jabloni" :o))
    • Gość: informator Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.zs.belapbezdezem.cz / *.telpro.cz 17.06.04, 12:54
      Gość portalu: kolega karolaka napisał(a):

(...)

hahaha, przecież karolak nie ma żadnego kolegi, więc co się podszywasz, on
      nawet dziewczyny nigdy nie miał!
    • Gość: informator Hahaha, przecież karolka nie ma kolegów IP: *.zs.belapbezdezem.cz / *.telpro.cz 17.06.04, 12:56
      Gość portalu: informator napisał(a):

> Gość portalu: kolega karolaka napisał(a):
      >
      > (...)
      >
      >
      > hahaha, przecież karolak nie ma żadnego kolegi, więc co się podszywasz, on
      > nawet dziewczyny nigdy nie miał!
      • Gość: informator Re: Hahaha, przecież karolak nie ma kolegów IP: *.zs.belapbezdezem.cz / *.telpro.cz 17.06.04, 12:57
        błąd się wkradł w tytuł
        • j_karolak Re: Hahaha, przecież karolak nie ma kolegów 17.06.04, 14:57
          Śmieszne, małe pepiki.
          • niech Re: Hahaha, przecież karolak nie ma kolegów 17.06.04, 15:40
            Polepszylo ci sie? Z krolewskiego na tyskie? Ale za to masz mniej czasu na siec.
    • Gość: Chouette I całe szczęście, to jedno z najgorszych piw, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:29
      jakie kiedykolwiek piłem.
      Blee
      • Gość: Gucio Re: I całe szczęście, to jedno z najgorszych piw, IP: *.54-200-24.mc.videotron.ca 29.06.04, 06:48
        Chodz koles postawie ci cos lepszego! :o))
        "Czar PGR-u" :o))
    • Gość: Brat Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: 193.201.167.* 18.06.04, 15:43
      Z tego wynika, że firma Brau Union moze w tej chwili wziąć więcej kasy, za
      grunty przy ul.Grzybowskiej, gdzie wyrasta polski Manhattan, niż zainwestowała
      w tę firmę. To normalna kolej rzeczy, że ktoś inwestuje po to, aby później
      odsprzedać z zyskiem.
      Myślę, że dobrze się dzieje, bo to miejsce zasługuje na lepszy wygląd niż
      walące się rudery.
      • 123core Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 20.06.04, 13:33
        ......wali mnie tan cały psedopostęp na woli...Kur** na zachodzie zabytki są
        chronione a u nas burzone.....
        ..... a wracając do piwka to i tak piję imbirowy cód marki BELGIA palę menthole
        i pierdo** mnie że to takie mało męskie, regionalne czy tak nie
        patriotycznie:):):):):):):) F*** it all..
        • Gość: Marian Haberbusch i Schiele IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 17:36
          Ciekawe, czy dawne Tow. Akc. Haberbusch i Schiele dotrwa do swych 160 urodzin...
          A co do tych wszystkich co do stolicy ze wsi zjechali, to niech wracają do
          swoich stodół i drewniaków na prowincji! Warszawa dla WARSZAWIAKÓW!!!
          • Gość: Gucio Re: Haberbusch i Schiele IP: *.54-200-24.mc.videotron.ca 29.06.04, 06:52
            Ziomalu daj pyska! Tak jest! Chamy precz ze Szmulek!!
        • Gość: Gucio Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.54-200-24.mc.videotron.ca 29.06.04, 06:50
          Ten koleszka jest fachowiec! Czuje, ze razem mozemy kropnac nawet Coors-a Light-
          a! :o))
      • Gość: zedman Polaczkowie = Murzynlandia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.06.04, 10:57
        Jak to się dzieje, że sprzedano (sprywatyzowano) Browary Warszawskie tak aby
        opłacało się to nabywcy ? Firmie, która została "inwestorem" opłacało się wydać
        kasę na zakład, wykupić pakiet akcji pracowniczych itp. Wszystko poto aby
        korzystnie sprzedać grunt w centrum Warszawy.To że w tym miejscu powinno być
        coś innego niż zakład przemysłowy to jasne.Ale wiąże się to z likwidacją miejsc
        pracy - a nowe nie powstaną.Dodatkowo "pseudoinwestor" dostanie kasę za logo
        Królewskiego.Czyli czysty zysk - zarobią inni a polaczkowie dalej będą robić za
        Murzynów pracując za półdarmo w francuskich marketach itp.
    • Gość: dorota Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 14:04
      królewskie to był straszny szczoch, wode lali chyba z wisły, tragedia. Dobrze
      że Żywiec zamyka to scierwo. Nie ma jak małopolskie i sląskie piwo (OKO i
      ZYWIEC).
      • Gość: Brat Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: 193.201.167.* 22.06.04, 13:36
        Oka Marioli nie piłem już dawno. Parę lat temu tak śmierdziało, że zraziłem się
        na maxa. Z Żywcem też nie jest najlepiej. Dla mnie najlepsze to Tyskie
      • Gość: Gucio Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: *.54-200-24.mc.videotron.ca 29.06.04, 06:56
        Syneczku! uspokuj nerwy wez na ochlode!
        Pakuj juz walizki, wracaj na malopolskie by dalej klepac owieczki po pupciach!
        I nie zapomnij, ze gazety nie zastapia onuc! :O)
    • Gość: Mundi Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( IP: 83.136.225.* 21.06.04, 07:15
      A mnie po dziadku i tacie z Haberbusch i Schiele pozostał na szczęście
      otwieracz do butelek i popielniczka.
      • remislanc Re: Likwidują Browary Warszawskie:((( 21.06.04, 17:50
        A ja mam oryginalną, drewnianą beczkułkę od Haberbusch`a. A królewiak to
        faktycznie był (jest) kiepściutki smakowo. Przynajmniej dla mnie.
    • Gość: zbygniew Karolak targaj pisiora ! IP: *.chello.pl 21.06.04, 10:02
      obleśniaku jeden
    • Gość: ZIEMIANIN Oddac prawowitym wlascicielom! IP: *.biblpubl.waw.pl 02.07.04, 10:13
      Jak mozna handlowac czyms, co nie nalezy do sprzedajacego? Kiedy do Polski
      wroci sprawiedliwosc i prawo? Kiedy nasz rzad odda wlascicielom grunty, domy,
      fabryki itp. zagarniete przez komune, a nie bedzie uprawial paserstwa? Juz
      najwyzszy czas wracac na swoje miejsca; w spoleczenstwie klasowym zyje sie
      lepiej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka