Gość: Ekspansja! IP: *.biznes.mm.pl 11.04.12, 12:14 Dziś Józefosław, jutro Zabki, pojutrze Łomianki i Piastów - niech żyje Wielka Warszawa! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dax Ciekawostki p Guziała. Ludzie nie dajcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 12:57 1. Z artykułu wynika, że przyłaczenie do Warszawy chce kilku znajomych burmistrza mieszkających w Józefosławiu. Popatrzcie, to nieprawdopodobnie cudowne państwo, w którym burmistrz wsłuchuje się w głos kilku osób. Drobne pytanie: a co na to pozostałe siedem tysięcy mieszkańców? 2. To kolejna ciekawa inicjatywa burmistrza, po organizacji nie uzgadnianych z Ratuszem "Dni Rosji", czy jak to się nazywało. 3. "Dwie trzecie spraw jest załatwiane szybciej niż w 10 minut". Załatwiałem ostatnio 4 sprawy, każda trwałą 30 minut lub więcej. Ciekawe co to za dane przytacza burmistrz. 4. Burmistrz zostawi łaskawie na inwestycje w Józefosławiu połowę pieniędzy, które pobierze z podatków. A dlaczego połowę? Dlaczego nie 90%? A może 95%? A dlaczego nie 10%, przecież jest wiele innych potrzeb! Zobaczcie jak Ursynów wysoki traktuje Ursynów Zielony!! Wzdłuż Karczunkowieskiej od nigdy nie było chodnika i nie wiadomo kiedy będzie! Dzieci z plecakami idą do szkoły obok pędzących samochodów!! Ludzie, nie dajcie się, oprócz zmiany adresu (oczywiście każdemu przyjezdnemu od razu wzrośnie ego) tylko stracicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.um.warszawa.pl 11.04.12, 13:00 Jestem ZA przyłączeniem do Ursynowa. Chyba już nikt nie wierzy w obietnice burmistrza Piaseczna. Najlepiej to od nas pobierać podatki i nic nie robic. Przykład: chociażby ulica XXI wieku. Bardzo dobrze że burmistrz Guział rozpoczął dyskusję nad zmianą granic. ja jestem w 100% za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.bas.roche.com 11.04.12, 13:04 Jestes naiwna i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
manekin1 Super.... 11.04.12, 13:12 ...gdyby coś Ci się stało będziesz tyrać do szpitala na Czerniakowską bo Ursynów nie ma takiego ośrodka zdrowia :) Pani ze wsi chce być tera "warsiawianką" Haha! Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-z-miasta Re: Super.... 11.04.12, 13:58 W szpitalach nie obowiązuje rejonizacja. Nie bajdurz! Odpowiedz Link Zgłoś
tk_s Napisał(a) nova... 11.04.12, 14:37 z um.warszawa.pl :) Dla niezorientowanych link: www.um.warszawa.pl/ Urzędnicy warszawscy najwyraźniej są za :D -------------------------------------------------------- Wszyscy jesteśmy trochę odchyleni. Bać się należy tych normalnych... (Jack Carter) -------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szabla Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 13:00 Guzial wysunal sie na czolo najwiekszych idiotow, jacy pojawili sie w polityce samorzadowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 13:10 Jeżeli Pan Guział wsłuchuje się w głosy ludu, to dlaczego tylko tego który mówi po jego mysli. Niewygodnych tematów już nie słyszy, albo nie chce słyszeć, bo moze przypadkiem podpadnie HGW Odpowiedz Link Zgłoś
ionen76 Metro albo nic. 11.04.12, 13:09 Jedynym sensownym argumentem za przyłączeniem do Ursynowa Józefosławia było by przedłużenie linii metra. Ja tam nie mam zamiaru jechać godzinę w korkach aby coś załatwić w urzędzie na Ursynowie. Jeżeli przedłużą metro pod Kabatami jestem za. Coś za coś. Na razie burmistrz Ursynowa niczym nas nie kusi. Póki co nie widzę sensu przyłączania Józefosławia do Ursynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
manekin1 Re: Metro albo nic. 11.04.12, 13:13 No to już Ci powiem: NIE MA SZANS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Metro albo nic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 15:38 Jedynym sensowym argumentem za przyłączeniem do Warszawy będzie zrobienie szybkiego i wygodnego dojazdu do stacji Kabaty i uruchomienie tam linii autobusowej z kursami co 10 minut. Na przykład przez Powsin. Ale to wymaga wybudowania nowych dróg i dogadania się z Wilanowem. Dojazd przez Puławską i Płaskowickiej z uwagi na korki bez szans, no chyba, że zrobią bus pas. Plus autobus co 10 minut do stacji SKM (kursującej też co 10 minut) w Piasecznie. Ale to można zrobić w ramach Piaseczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co to... IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 13:16 Ta granica nie jest sztuczna. Jest bardzo wyraźna, naturalna i łatwa do zdefiniowania. To las kabacki. Jego istnienie wyklucza możliwość spojenia urbanistycznego czy infrastrukturalnego Ursynowa z Józefosławiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koncowka_serii Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.12, 14:36 > Ta granica nie jest sztuczna. Jest bardzo wyraźna, naturalna i łatwa do zdefini > owania. To las kabacki. Taa, a cała Dąbrówka, administracyjnie Warszawa, leży już za lasem. I co, odciąć Dąbrówkę i przyłączyć do Piaseczna? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.home.aster.pl 11.04.12, 20:21 nie, nie robić nic co jest bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koncowka_serii Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.12, 21:24 Ale nielogiczny jesteś. Jeśli twierdzisz, że naturalna granica to las (z czym nie dyskutuję, bo to rozsądne), to tym samym negujesz warszawskość Dąbrówki :) Co za różnica z punktu widzenia Twojej teorii czy do Wawy należy tylko Dąbrówka, czy przyległy do niej Józefosław. Argumenty za i przeciw obu są identyczne, bo oba osiedla leżą za lasem, na identycznym zadupiu :) Tyle że jedno już w Wawie jest, a drugie ewentualnie miałoby być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Małkowski. Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 13:16 Mieszkańcy Józefosławia i okolic. Nie chciejcie przyłączenia do ursynowa. Ursynów wydoi was z kasy a nie wiele zrobi. Zobaczcie jak wygląda ursynów na zachód od puławskiej. Prawie nic tam nie robią. Brak chodników, wodociągów i kanalizacji. Raz na kilka lat położą nowy asfalt na starej drodze. Jeśli ktoś z wysokiego ursynowa w to nie wierzy to zapraszam w okolicę budowanej obwodnicy, w okolicę karczunkowskiej, baletowej, ludwinowskiej. Mieszkaniec zielonego ursynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
manekin1 Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co to... 11.04.12, 13:17 Sukcesy naszego burmistrza: 1. Posadzenie kwiatków na KEN 2. Wyjazd do Smoleńska w celu upomnienia się o wrak 3. Próba ekspansji na Piaseczno Po drodze jest jeszcze wiele miejscowości, które Ursynów mógłby przejąć: Mysiadło, Pyry, Kierszek, Julianów etc. dlaczego właśnie Józefosław? Ja, jako mieszkaniec Ursynowa bym np. wolał dostęp do morza... Do wyborów Guział, poczekaj do wyborów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.centertel.pl 11.04.12, 13:30 Czy ten facet zastanawia sie nad tym, co tak ogólnie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co 11.04.12, 16:05 manekin1 napisał: > Józefosław? Ja, jako mieszka > niec Ursynowa bym np. wolał dostęp do morza... > Chińskie przysłowie mówi, że każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku. No to pierwszy krok na południe Pan Burmistrz właśnie zaczyna robić. Do Morza Czarnego jeszcze ich trochę zostało. Tak na 40 kadencji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
peterhudder2 Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co to... 11.04.12, 13:54 A co ze zmianą nazw ulic? Nie zrobiono tego po przyłączeniu Zielonej i Wesołej i mamy z tym teraz spore zamieszanie. Po przyłączeniu Józefosławia, mogłoby się okazać, że będziemy mieli w Warszawie trzy ulice o tej samej nazwie. Decyzja o powiększeniu Ursynowa mogłaby zapaść dopiero w momencie wyrażenia zgody przez mieszkańców na zmianę nazw ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tortellinia Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 14:16 A ja się pytam-ok,załóżmy,że wchłonie nas Ursynów i co-kto pokryje koszty wymiany dowodów,rejestracji,praw jazdy itd. Jakbym chciała mieszkac w stolicy-to bym w niej mieszkała-nie kręci mnie to wcale.Po co się tu ludzie sporowadzali skoro widzieli jak jest,a teraz myślą,że zmiana granic ułatwi im wszystko jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Kto mi odpowie po co mam stać w korkach żeby załatwić coś w urzędzie na Ursynowie skoro 100 razy bliżej mam do Piaseczna-i co z tego,że zaraz ktoś powie bo tam się da załatwić wszystko ,a w Piasecznie to nic-prosze na to 100 % gwarancję to wówczas warto o tym pomysleć. Moim zdaniem to wszystko bez sensu-nikt nie da nam gwarancji,że bedzie lepiej-a u nas mozolnie,ale mozolnie i powoli jednak się coś dzieje. Jeszcze raz powtarzam-chce ktoś mieć chodniki,skwery,parki,place zabaw od ręki-proponuje przeprowadzkę do stolicy-a może własnie na sam Ursynów. Nie marzy mi się aby z Józefosławiai Julianowa robiło się coś na kształt Ursynowa-ja chcę tu spokój i sielski klimat i jestem w stanie zaakceptowac powolne tempo zmian i rozwoju-nie chcę do miasta tu mi dobrze.Jak to mówią- ''widziały gały co brały'',po co wtapiać kupę kasy skoro się nie podoba i tylko narzekanie-jest 1000 innych opcji-często nawet tańszych. To moje zdanie i tyle-jakby było głosowanie będę zdecydowanie na NIE. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tortellinia Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 14:19 Dodam jeszcze,że liczę na to,że mieszkańcy będą mogli zagłosować-ale w realu z szansami dla wszystkich(bo świat nie kończy się na ankietach w sieci) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Sołectwo - taki właśnie jest status Ursynowa 11.04.12, 14:20 Wiceburmistrz Piaseczna bardzo trafnie podsumował uprawnienia Ursynowa. Przyłączenie się do warszawskiej dzielnicy to dla podwarszawskiej miejscowości zdanie się na łaskę odległej centrali, z której ktoś raczy zajrzeć raz na parę lat. Józefosław teraz to spora, znacząca część samorządnej gminy. Po zmianie granicy byłby już tylko skrawek pozbawionej własnego budżetu jednostki pomocniczej (jednostki pomocnicze to sołectwa, dzielnice, osiedla itp.) ludniejszej niż cała gmina Piaseczno, ale o bardzo ograniczonych, głównie opiniodawczych kompetencjach. Ursynów żadnej własnej kasy nie ma, jest, jak każda dzielnica, na garnuszku Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Tak tak, panie Guział 11.04.12, 14:20 Perspektywa wykopu w najbliższych wyborach zajrzała w oczy, to się szuka rozgłosu na siłę. Co za żałosna postać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Boli? IP: *.biznes.mm.pl 11.04.12, 14:39 Boli, że to nie PełO rządzi na Ursynowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Boli? IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 14:43 oj rządzi PełO i to z PiS-em ale po cichu Odpowiedz Link Zgłoś
gangut "Rządzi" - oto mentalność guziałów 11.04.12, 16:23 i im podobnych. Oni nie startują w wyborach żeby pracować tylko żeby "rządzić". Co widać po efektach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimp Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co IP: *.31.127.114.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.04.12, 15:25 Józefosław bogaty, bo z tytułu PITu ma 12 mln rocznie od 7000 mieszkańców? Toż to przypada 1700 zł rocznie z PITu na osobę. To jest to bogactwo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co 11.04.12, 16:13 Udział gmin w podatku PIT wynosi minimalnie mniej niż 50%. Czyli 3400,- zł. od mieszkańca Józefosławia. Jeslibyś założył, że każdy z tych mieszkańców, dorosły czy dziecko, pracuje, to daje dochód do opodatkowania ponad 20 tysięcy na osobę (jeśli uzwzględnisz kwoty wolne, koszty uzyskania, itp., ale bez ulg). To nie tak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Mieszkańcy Józefosławia.Chcemy tylko Waszego dobra IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 15:30 Oddajcie nam Wasze dobra i będzie po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozka Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co to... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.12, 16:44 Wolę być Wsiakiem niż Ursynowiakiem....... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic To nie jest taki głupi pomysł. 11.04.12, 19:01 Patrząc na najmłodszą dzielnice Warszawy Ursus (od 1977), pojawiło się tam dużo rożnych inwestycji od czasu jej istnienia w granicach miasta stołecznego. Piaseczno średnio sobie radzi z inwestycjami i ułatwieniami dla mieszkaniowców. Prosta sprawa drogi poszerzenia puławskiej do Okulickiego, jakoś nikt się nie kwapi. Kiedy decathlon budował rondo też można było pociągnąć te 300 metrów i dociągnąć ulice do mleczarskiej, zwłaszcza że dużo osób tamtędy jeździ. O innych ulicach nie ma co wspominać. Parking przy dworcu w Piasecznie pieśń przyszłości. Nowe ośrodki sportu, bo przybyło mieszkańców - pieśń przyszłości. A zapomniałbym niedługo znów sezon deszczy... ciekawe co komu i kiedy zaleje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Ostra kłótnia o powiększenie Ursynowa. Po co to... IP: 195.184.82.* 11.04.12, 23:05 Józefosław graniczy od północy z Konstancinem (Kierszek) i Lesznowolą (Mysiadło). Z Warszawą, czyli z Ursynowem, ma wspólną granicę na odcinku ok. 20 metrów wzdłuż Lasu Kabackiego. Trochę dziwnie ten nowy Ursynów by wyglądał bez żadnego połączenia drogowego poza leśną ścieżką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniecJ gdyby zrobiono połączenie z Warszawą... IP: 213.62.126.* 11.04.12, 23:23 Taka zmiana nie byłaby taka zła gdyby zdopingowała do zrobienia jakiegoś połączenia z Warszawą która odciążyłaby 3 pasy Puławskiej. Przedłużenie metra to mrzonka, za drogo. Ale już tramwaj na Puławskiej byłby bardziej realny. Albo do 3 pasów na Puławskiej dodanie czwartego - typowego bus-passa na który samochody nie mają prawa wjazdu. Wiadukty zamiast skrzyżowań ze światłami na Puławskiej. Droga przez Las Kabacki. Może jakaś kolejka linowa nad lasem (typu MISTER). Dużo mieszkańców Józefosławia dojeżdża codziennie do pracy do Warszawy i dużo dałoby za zlikwidowanie korków na Puławskiej. Zarządzanie w Piasecznie jest na tyle fatalne, że wielu mieszkańców chętnie zmieniłoby granice administracyjne, byle tylko opuścić tą piaseczyńską gminę. Jest ogólna opinia w Piasecznie, że urzędnicy dbają tylko o interes deweloperów (ze szczególnym upodobaniem do MultiHekka) a nie o interes mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa2 Re:... to byś więcej płacił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 16:31 roczna opłata za zajęcie pasa drogowego przez urządzenie techniczne (np przyłącze wodociągowe) - w Piasecznie 8 zł/m2 w Warszawie 50zł / m2. Jeszcze jakieś pytania? Odpowiedz Link Zgłoś