Dodaj do ulubionych

STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek.

IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 22:30
Jak wielu z mieszkańców Warszawy walczę z ulotkami wrzucanymi do skrzynki na listy.

Na początku umieściłam naklejkę: PROSZĘ NIE WRZUCAĆ REKLAM. Naklejka zniknęła po kilku dniach w przeciwieństwie do ulotek zaśmiecających skrzynkę.
Przecież zgodnie z Kodeksem Wykroczeń Art. 63a. (85) § 1. zabrania umieszczania reklam tam gdzie nie jest to dozwolone.
Blok zasrany jest ulotkami, bo oczywiście wpychanie ulotek do skrzynek to za mało, trzeba jeszcze poroznosić po piętrach i zostawiać pod drzwiami.

W miejsce zerwanej naklejki naklejam nową a ulotki jak były wrzucane tak są i tak w kółko na okrągło.

To samo dotyczy tablic samowolek i innego reklamowego syfu zalewającego naszą przestrzeń.
Po co zostało wprowadzone prawo, którego nikt nie respektuje a co gorsza nikt nie ma zamiaru EGZEKWOWAĆ tegoż prawa??

Może tu warto poszukać pieniędzy na usuwanie reklam i całego tego syfu, przecież narzędzia odpowiednie już są, trzeba je tylko chcieć wykorzystać.
Obserwuj wątek
    • Gość: BUC Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 00:03
      Kilka lat temu zbieralem ulotki Telepizzy rozrzucane po 3 pietrach mojego "bloku". Domofon dziala. Kiedy uzbierala sie 10 cm "ryza", poszedlem do Telepizzy na Malczewskego i powiedzialem, ze jesli znajde jeszcze jedna ulotke lezaca przed moimi drzwiami, oddam im ich smiecie.
      Po paru dniach znalazlem. No i zanioslem "zbiory" i przypomnialem prosbe.. Zeby wiedzieli jak to jest slizgac sie na ulotkach-zagralismy w "motylki".
      Czy ktos w okolicy zauwazyl-przez ostatnie 2-3 lata widzialem ze 3 razy ulotki na klatce.
      • wiesiekzewsi Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. 14.04.12, 00:26
        Pamiętajcie, że Poczta Polska też świadczy usługi roznoszenia ulotek i jeśli skrzynka pocztowa jest znaczona "R" - jeśli dobrzepamiętam - nie wrzucą ulotki do samej skrzynki ale... położą na skrzynkach pocztowych. Liczba ulotek przeznaczonych na dany rejon musi się zgadzać :)
        Pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu :)
        • Gość: BUC Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 12:02
          Usmiech wlasnie wywolales. "R" nie ma nic wspolnego z "Reklama".
          RRRRaczej z poleconym....
          • Gość: amancjuszka Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.04.12, 15:55
            Masz racje R to znaczy ze polecony ma zostawic w skrzynce.Ale dobry pomysl Buc wykorzystam :)
            • Gość: miu Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.fbx.proxad.net 14.04.12, 16:04
              Moze obecnie. Wczesniej bylo to oznaczenie, zeby nie wrzucac ulotek (wtedy nie bylo przepisow pozwalajacych zostawiac polecone w skrzynach).
        • Gość: miu Popieram akcje! IP: *.fbx.proxad.net 14.04.12, 16:02
          To ty sie mylisz. Dopoki skrzynki nalezaly do Poczty Polskiej mozna bylo poprosic, aby listonosze nie wrzucali ulotek. Przypominam, ze oni mieli wylaczny dostep do skrzynek, innaczej niewiele dawalo sie wrzucic. Mialam owo "R" na skrzynce i kilku moich sasiadow tez - i bylo OK.

Niestety, to sie zmienilo, poczta nie jest wlascicielem skrzynek, bo prywatny lobbing domagal sie do nich dostepu, wiec je wymieniono i teraz kazdy lump moze nam zasmiecac skrzyniki czym chce.

Takie same zasady obowiazuja w Beligii, w Niemczech, Szwecji, itd. czyli w Unii. Ale tam jest PRAWO lub niepisana zasada, ktore NAKAZUJA roznosicielom smieci respektowanie naklejek z napisem "Prosze nie wrzucac reklam i ulotek lub wrecz "Zakaz wrzucania...." ". Firma, ktora zamawia roznosznie ulotek ,nie chce sie nikomu narazac i roznosiciele stosuja sie do zyczenia, zeby ulotek nie wrzucac.

A ze Polacy sa narodem... milym i kullturalnym "inaczej", wiec nikt z zadnymi prosbami
          nie bedzie sie liczyl, dopoki (przynajmniej) Sejm RP nie uchwali kary dwudziestu lat wiezienia i milona zlotych grzywny. Zapewne paru cwaniaczkow zaraz wymysli jak obejsc ten zakaz i beda z siebie dumni jacy sa sprytni. W Polsce zyjemy, bracia panowie, w Polsce zyjemy!

Jestem za akcja "Stop zasmiecaniu skrzynek!"
          • zuzbiel Re: Popieram akcje! 14.04.12, 23:52
            Kiedyś nie chciałam otworzyć osobie drzwi domofonem, która przyszła z ulotkami. Weszła dzięki komuś innemu, a ja miałam całą skrzynkę zaśmieconą ulotkami...

aleksanderdzoga
            • Gość: sdf Re: Popieram akcje! IP: *.cm-5-1b.dynamic.ziggo.nl 23.04.12, 22:29
              trzeba było wpierd.olić skur.wysynowi niech spier.dala taki je.bany kmiot na bambus!
    • maitresse.d.un.francais Aha, ja też nakleiłam taką 14.04.12, 17:19
      I co widzę dnia następnego? Moją naklejkę na skrzynce sąsiada!

Oczywiście pójść do mnie i zapytać, skąd się bierze naklejki - nie można. Lepiej ukraść.

• Gość: bezrobotny Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.centertel.pl 14.04.12, 21:11
      popieram akcję ale niestety celowo polikwidowano w całej Polsce tysiące zakładów pracy więc jest bezrobocie i każdy łapie jakakolwiek pracę! lepsza taka praca niż iść kraść!
      • Gość: janeczka Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.04.12, 12:40
        gdyby większość na siłę uszczęśliwianych ulotkami reagowała choćby mailem do firmy reklamującej.
        Ludzie są na tyle leniwi, że albo wyrzucą taką ulotkę na podłogę albo machną wycieraczką i ulotka trafi na jezdnię.
        Skoro można wywalczyć zdjęcie płacht reklamowych to może da radę zmniejszyć ilość reklamowych śmieci rozrzucanych w naszej okolicy??
        Dlaczego SM nie reaguje na rozlepiających kartki z ogłoszeniami typu okna, srokna, kursy prawa jazdy i inne takie na latarniach ?????? Przecież oni od tego właśnie są!

No tak, łatwiej ustawić się z radarem, czy ganiać pijącego piwo w parku studenta.
        • albwu ulotki daja pracę 15.04.12, 23:30
          A czy pomysleliście ile osób ma dzieki temu pracę. Ktoś je zleca, ktoś projejktuje, ktos drukuje, ktoś roznosi. I jeszcze firmy, które się reklamuja mają nowych klientów. Pomyslcie o tym gdy wyrzucacie ulotki.
          • jhbsk Re: ulotki daja pracę 16.04.12, 07:42
            Dopisz jeszcze tych, co muszą sprzątać. Też mają zajęcie
            A tak serio, to nie mam ochoty mieć pełno śmieci tylko dlatego, że ktoś ma pracę.
            • Gość: sdf Re: ulotki daja pracę IP: *.cm-5-1b.dynamic.ziggo.nl 23.04.12, 22:31
              zorganizujmy lepiej obozy pracy a wtedy zlikwidujemy całkowicie bezrobocie
          • snajper55 Re: ulotki daja pracę 24.04.12, 10:20
            albwu napisał:

> A czy pomysleliście ile osób ma dzieki temu pracę. Ktoś je zleca, ktoś projejkt
            > uje, ktos drukuje, ktoś roznosi. I jeszcze firmy, które się reklamuja mają nowy
            > ch klientów. Pomyslcie o tym gdy wyrzucacie ulotki.

Nad złodziejami też się będziesz litować? Ilu ma dzięki nim pracę... Paser ma zajęcie, policjant ma, okradziony musi więcej pracować i nowe rzeczy musi kupić, które ktoś przecież produkuje... Brawo złodzieje!

S.
          • Gość: taki gosc Re: ulotki daja pracę IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.14, 13:46
            -masz racje- trzeba wszystkich wspierac!!!!!!!! takze tych ktorzy maja zajecie przy produkcji, transporcie, sprzedazy oraz egzekwowaniu dlugow za narkotyki , a jakze!!!!
          • Gość: robson Re: ulotki daja pracę IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 18:42
            no to cię ładnie pojebało.Gdyby państwo nie przejebało stoczni,hut,kopalń itp to były by normalne miejsca pracy i nikt by nie zapie...ł za psie pieniądze z jakimiś ku...kimi ulotkami
            • darcon1980 Re: ulotki daja pracę 31.03.14, 19:59
              Jak nie polacy to kto inny by wrzucał ulotki... to jak walka z wiatrakami bo sami listonosze też wrzucają ulotki... Żyjemy w świecie gdzie reklama atakuje nas na każdym rogu, jak nie bilbordy i ulotki to reklama na telebimie . Internet jest pełen spamu, wszędzie od maili po sms-y. Niestety puki to się sprawdza i jest skuteczne nie ma opcji aby ktokolwiek z tego zrezygnował... A najgorsze iż nie ma na to paragrafu ;)
    • Gość: polaczek Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.12, 00:05
      Macie racje ale nie do końca. Ja tez wyrzucałem wszelkie ulotki do śmieci,wkurzała mnie ta makulatura. do pewnego momentu.Szukałem nietypowej usługi,po jakimś czasie znalazłem. pytam się gościa dla czego prawie nikt o nim nie wie.
      Bo mnie nie stać na reklamę w gazecie a po za tym z tego nie mam żadnego klienta.Ale miałem załatwione ze roznosili ulotki,tu w okolicy.Pytam się kiedy. A to tak ze dwa miesiące temu. A ja tą ulotkę wyrzuciłem. No i teraz najpierw się dobrze przyglądam i zastanawiam.A może to mi się kiedyś przydać.
      • Gość: janeczka Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.04.12, 18:35
        mam prawo nie życzyć sobie wrzucania śmieci do skrzynki pocztowej? Mam. Więc niech będzie ono respektowane.
        Dzięki wszędobylskim ulotkom zasyfione mamy nasze ulice. Popatrz jak wyglądają latarnie, słupy oświetleniowe, czy chodniki.
        Dlaczego nikt nie chce zrobić z tym porządku?
        Dlaczego zwiększa się uprawnienia straży miejskiej skoro nie potrafi wywiązywać się z obecnie powierzonych??
        Kto się ma tym zajmować, skoro straż stoi z radarem, czy pilnuje aby ktoś nie wjechał na zakaz wjazdu??
        Może należy przywrócić prawo tak aby straż naprawdę dbała o czystość i ład w mieście?
      • Gość: BUC Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.12, 21:57
        ulotki reklamujace takze "nietypowe" uslugi to ja codziennie mam za wycieraczkami samochodowymi
    • Gość: m kamera i pozew cywilny IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 19:54
      Zainstalować kamerę, nagrać delikwenta, wytoczyć proces cywilny, najlepiej zbiorowy o niestosowanie się do prawa.
      • Gość: Ulotkarz zapie...k Re: kamera i pozew cywilny IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.15, 18:07
        Jaki pozew? Praca jako roznosiciel ulotek jest legalna, więc samo roznoszenie też. Nie ma paragrafu na ulotki W SKRZYNKACH. Jest na naklejki reklamowe, na ulotki na klamki, na rozrzucanie po podłodze klatki schodowej. Ale w skrzynkach proceder odbywa się legalnie. A co do naklejek "Nie wrzucać ulotek" - gdybym stosował się do każdej takiej naklejki, to roznosił bym dziennie o połowę mniej towaru. Zrozum, niektórzy z tego żyją. Dla Ciebie to tylko wyrzucić kawałek papieru do kosza, a ja z tego jem i śpię Nie bądź cebulakiem "bo mi się nie podoba, to tak ma nie być" . Miej resztki wyrozumiałości i szacunku do jego pracy, bo jak ktoś wcześniej napisał, zapie... za psie pieniądze.
    • Gość: bulimiczka jak mnie ktos nie wpusci na klatke IP: *.cm-5-1b.dynamic.ziggo.nl 23.04.12, 23:11
      to mu puszczam pawia do skrzynki i niech se frajer sprząta
    • wmk12 Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. 22.05.13, 22:16
      a myśmy dla naszej całej wspólnoty zakupili na Allegro
      allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=23991835
      bardzo wyraziste naklejki z zakazem wrzucania ulotek i umieściliśmy je na wszystkich skrzynkach . Wierzcie mi pomogło, od tego czasu tylko tępe drukonosze nie respektują woli właściciela skrzynki. Na początku któryś z nosicieli zaczął zrywać te naklejki ale my szybko uzupelnilismy braki naklejkowe . Oczywiscie nie jest tak ,ze ulotek nie ma żadnych ale jest ich zdecydowanie mniej. Proponuje kupowac na zapas do uzupelniania. Koszt niewielki a daje efekt
      • wobo1704 Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. 23.05.13, 13:30
        Ulotkarze nie muszą już dzwonić z prośbą o wpuszczenie na klatkę.
        Ktoś udostępnił im kody administracyjne domofonów.
        • Gość: Moody Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.play-internet.pl 23.07.15, 11:28
          Jak to mówią "reklama dźwignią handlu", więc niech się nikt nie dziwi że ulotki są, bo nigdy nie znikną. Osobiście również miałem do nich uraz (niejednokrotnie zapchana skrzynka a na samym dole jeden jedyny list) póki sytuacja nie zmusiła mnie i do takiej pracy.
          Zabranie ulotki do domu nic nie kosztuje (no, chyba że jaśnie państwo muszą się schylić), wyrzucenie do śmietnika również, a ktos dostaje za to pieniądze, dzięki którym może przeżyć. Półtora roku temu w kącie pokoju postawiłem karton, do którego wrzucam wszystkie ulotki, jakie wpadną mi w ręce. Na skupie makulatury dostanę za to grosze, jednak dodatkowy fundusz chociażby na lody jest ;)
          • Gość: JK Re: STOP śmieciom wrzucanym do skrzynek. IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.15, 23:16
            To może to pudło postaw przy wejściu do bloku i niech śmieciarze od razu tam wrzucają swoje papierki zamiast ludziom do skrzynek czy pod drzwi. Ja rozumiem, że raz na tydzień czy dwa dostanę ulotkę jakiejś firmy, ale taka śmieciarska Vectra wrzuca mi ulotki 5-8 razy w tygodniu (tak, tak, często znajduję 2-3 ulotki jednego dnia, a do skrzynki zaglądam codziennie). I takiego śmieciarstwa nie akceptuję. To jest jedną z najbardziej istotnych przyczyn, dla których przy rozpatrywaniu umowy na internety, TV itp. Vectra w mojej rodzinie i wśród znajomych od razu odpada.
    • molik28 niedługo wchodzi ustawa śmieciowa 23.05.13, 14:25
      wtedy śmieci trzeba będzie wrzucać do odpowiednio oznakowanych pojemników a nie do skrzynek pocztowych mieszkańcom i może problem się skończy :)
      • taki-sobie-nick A mnie naklejkę ukradł ze skrzynki sąsiad 22.04.15, 20:00
        i nakleił na swoją.

Taki głupi czy taki chamski?

Nie darowałam, zabrałam mu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka