Dodaj do ulubionych

Jak walczyć z taximafią? To łatwe, ale trzeba c...

IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 07:33
i po 15 latach tak ciężkiej pracy na emeryturę...
Obserwuj wątek
    • tom.te Jak walczyć z taximafią? To łatwe, ale trzeba c... 24.04.12, 07:34
      Akurat przy E. Plater okupują ten odcinek na którym WOLNO parkować. Jeśli jeszcze opłacą parkomat (co pewnie robią, bo inwestycja niewielka) to cały "misterny plan" czytelnika bierze w łeb. Jeszcze jak się pomyśli że policja nie jest od sprawdzania kwitków z parkometrów to "genialny plan" się wali jak domek z kart.
    • Gość: Dark_Angel A może tak redaktor nauczy się pojęć? IP: 212.160.157.* 24.04.12, 08:18
      To co jest pokazane na zdjęciu do artykułu to żadne taksówki, tylko PRZEWÓZ OSÓB! To taka mała, malutka różnica - coś jak między np Polonezem a BMW... Więc żadna tam taximafia tylko co najwyżej przewozomafia (względnie ochronomafia albo terapeutomafia)

Takie misterne plany można sobie najwyżej w buty wsadzić - straż miejska w najlepszym wypadku może dać kwitek za złe parkowanie. Kierowcy, którzy tam stoją nie są oznakowani jako taxi a to że mają ponaklejane szachownice na drzwiach? Wolno im - to ich samochody, mogą sobie na nie nakleić co chcą. Inna sprawa jeśli będą mieli w samochadach pozakładane tzw. "urządzenia pomiarowo - liczące" (czytać drogomierze) i na ich podstawie będą naliczać opłaty - wtedy można już podziałać, bo żadne z tych ustrojstw nie ma legalizacji (w przeciwieństwie do taksometrów).

Nie oznacza to, że pochwalam ten proceder - wręcz przeciwnie, najchętniej bym tych kierowców wysłał na Antarktydę, żeby niedźwiedzie polarne wozili a nie okradali (tak, okradali) bogu ducha winnych pasażerów (choć z drugiej strony jak ktoś nie odróżnia taksówki od złodzieja to w sumie jego wina) i robili antyreklamę normalnym taksówkarzom...
      • jungleman Re: A może tak redaktor nauczy się pojęć? 24.04.12, 12:58
        Gość portalu: Dark_Angel napisał(a):

> jak ktoś nie odróżnia taksówki od złodzieja

Jak odróżnić nierozróżnialne? Jakoś jak dotąd, ze złodziejstwem i oszustwem spotykałem się WYŁĄCZNIE ze strony taksówkarzy - ci z przewozów osób są, w przeciwieństwie do taksówkarzy uczciwi i nie naciągają swoich klientów.
        • Gość: Dark_Angel Nierozróżrnialne?????? IP: 212.160.157.* 24.04.12, 13:23
          Koelgo, jak nie umiesz odróżnić samochodu, który ma żółto-czerwone paski na bokach drzwi od takiego, który ich nie ma to naprawdę nie moja wina...

Przewoźnicy nie naciągają? Poproś o paragon albo FV :) FV dosatniesz po zakończeniu miesiąca a na paragonie będziesz miał nagłówek o ochronie osób i mienia albo coś w tym stylu....
          • jungleman Re: Nierozróżrnialne?????? 25.04.12, 09:21
            Gość portalu: Dark_Angel napisał(a):

> Koelgo, jak nie umiesz odróżnić samochodu, który ma żółto-czerwone paski na bok
            > ach drzwi od takiego, który ich nie ma to naprawdę nie moja wina...
            >
            > Przewoźnicy nie naciągają? Poproś o paragon albo FV :) FV dosatniesz po zakończ
            > eniu miesiąca a na paragonie będziesz miał nagłówek o ochronie osób i mienia al
            > bo coś w tym stylu....

A na co mi paragon? Za to mam pewność, że zapłacę tyle, ile sobie wcześniej wyliczyłem według planu i przejechanej odległości a nie trzy razy tyle, jak ma to miejsce w 99% taksówek.
            Taksiarze to złodzieje i czas to przyjąć do wiadomości. Unikam cierpów jak tylko się da.
    • Gość: PWC A może pójść z porównaniem jeszcze dalej i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 08:29
      sprawdzić jak owi panowie płacą podatki? Bo coś mam przeczucie że nie nazbyt gorliwie...
    • kan_1 Naiwniacy 24.04.12, 08:54
      " Chcieć to móc - chodzi o to, że naszym strażnikom miejskim i policji nie bardzo się chce"

Bzdura. Oni biorą po prostu haracz od mafi żeby im nie przeszkadzali i tyle. To są konkretne pieniądze i żaden gliniarz czy strażnik ich nie ruszy.
      Wystarczy troszkę pomyśleć. To nie boli.
      • Gość: Adam Re: Naiwniacy IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.12, 09:42
        Masz na to dowody?
        • jungleman Re: Naiwniacy 24.04.12, 13:00
          psem jesteś albo strachem wiejskim, że tych bandytów bronisz?
          Przecież to oczywiste, że w łapę biorą jak nic!
      • Gość: Holgerhans Re: Naiwniacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 10:50
        Niestety ale masz rację. Zarówno na Okęciu jak i na Dworcu Centralnym chodzi o duże pieniądze i nikomu z tzw. Władzy na tym nie zależy aby się tych panów pozbyć bo to duże pieniądze każdego miesiąca. Podłuchałem przypadkowo takich 3 panów na Okęciu i już wszystko wiem! :-)
      • m6716 Re: Naiwniacy 24.04.12, 11:31
        to jest niestety najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie
    • obywatel_nienumerowanej_rp Chyba nikt nie liczy na srasz miejską... 24.04.12, 09:58

Przecież taki "taksówkarz" może w twarz napluć, albo w ryj dać... i co wtedy?
      Albo jeszcze każe sobie za stratę czasu zapłacić...

Lepiej stanąć przy źle oznakowanym moście Ś-D, albo na zjeździe z jakiegoś wiaduktu, łapać kierowców i łatwo i przyjemnie zarabiać na premię...

.............................................................
      Co łączy rozbiory, wojny światowe, stalinizm, konkordat i wybór Kaczyńskich na premiera/prezydenta RP? Wszystkie te wydarzenia są formą okupacji narodu polskiego przez żądnych władzy zwyrodnialców.
    • Gość: Jak Guliani w NY To oczywiste że trzeba chcieć !!! IP: 194.165.48.* 24.04.12, 10:22
      Tyle że trzeba zacząć od poziomu sejmu i ustanowić nakładane administracyjnie kary na poziom minimum 30 tys. zł z jednoczesnym brakiem możliwości przedawnienia. Taka kara skutecznie ostudzi wszystkich. Od pseudo taksiarzy poczynając, poprzez ulicznych handlarzy, "mistrzów prostej" jadących w mieście 200 km/h, po prowadzących auta po pijaku (za takie przewinienia można by w poczet przyszłej kary zatrzymywać od razu samochód/towar na straganie itp. lub od razu wchodzić na hipotekę domu).
      Tylko KTÓRY poseł czy ugrupowanie polityczne bedzie chciał być "tak okrutny" dla swoich wyborców ?
    • piwenko Al Capone poszedł siedzieć za podatki 24.04.12, 10:24
      tych Panów też może wziąć na cel skarbówka
      wystarczy zabezpieczyć samochody na poczet należnych podatków....
      • Gość: lautor Re: Al Capone poszedł siedzieć za podatki IP: *.cplus.com.pl 24.04.12, 10:59
        Proponuję ustawić im nad głowami bilboardy ostrzegające przed taximafią i np. pokazujące charakterystyczne oznakowania "legalnych" taksówek. Najlepiej w kilku językach. Monaby usiać też takimi info cały dworzec Centralny.
        Dobrze byłoby też ustawić wokół tych informacji monitoring, bo na pewno zaraz znajdzie się jakiś wał co będzie chciał zutylizować taką informację.
    • Gość: Holgerhans Wiadomo dlaczego tak się dzieje. Wiadomo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 10:47
      To że władza nie może sobie od ponad 20 lat poradzić z mafią taksówkarską na Okęciu i na Dworcu Centralnym ma jeden powód: Pieniądze.
      Ktoś na tym świetnie zarabia od wielu lat. Gdyby tak nie było to władza od dawna z tymi panami dałaby sobie radę. Ale tzw. władza w Warszawie jest wyjątkowo słaba i nieudolna. Widać to na każdym kroku, od dziurawych chodników, przez śmierdzące przejścia podziemne, bilboardy zakrywające całe miasto, brud i nieporządek na placach i ulicach w centrum, stale spóźnione remonty i budowy dosłownie wszystkiego w tym mieście. No i te mafie, które sobie z władzą od tylu lat świetnie dają radę...
      • Gość: k2 Re: Wiadomo dlaczego tak się dzieje. Wiadomo! IP: 194.181.0.* 24.04.12, 11:07
        Ciekaw jestem kiedy ci pseudo taksówkarze trafią n większych cwaniaków od siebie.
        Przecież żaden problem wsiąść, poprosić o zawiezienie na ulicę X, a później grzecznie podziękować i wysiąść. Gdy kierowca zacznie się awanturować, poprosić o przyjazd policję. Powiedzieć, że ten miły człowiek zgodził się po prostu podwieźć i nie oczekiwał zapłaty. ...przecież to nie taksówkarz :)
        • Gość: Holgerhans Re: Wiadomo dlaczego tak się dzieje. Wiadomo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 11:13
          Ci panowie są doskonale wyszkoleni przez lata pracy w służbach jak sobie z takimi pasażerami poradzić. Mają też przy sobie argumenty siły z drewna i stali. A poza tym mają system informowania się więc z pomocą szybko przyjedzie kilku kolegów, którzy patrolowi policji szybko wytłumaczą KTO TU RZĄDZI! Powołując się na komendantów miejskich, podając nazwiska i telefonując do nich bezpośrednio z tego miejsca. Widziałem jak to działa na własne oczy i wiem że w tych warunkach NIKT ich nie pokona bo władza jest z nimi. I to jest smutne.
          • Gość: k2 Re: Wiadomo dlaczego tak się dzieje. Wiadomo! IP: 194.181.0.* 24.04.12, 11:30
            Zawsze pozostaje sąd. I to taksówkarz, a nie klient musiałby pozywać :)

Podobna akcja była z osobami, które chodziły do restauracji i nie płaciły rachunków, tylko prosiły o wezwanie policji. W takich sytuacjach policja przyjeżdża, spisuje dane delikwenta i w zasadzie tyle może zrobić. Wtedy właściciel restauracji, bądź w tym przypadku pokrzywdzony "taksówkarz" mogą wnieść pozew o zapłatę. Tylko musieliby udowadniać, że to był przewóz odpłatny, co poniekąd mogłoby ich prowadzić do tego, że wykonują działalność, na którą potrzebne jest zezwolenie, czym by się pogrążyli :)

Wiadomo, że nikomu się nie chce szarpać, ale w końcu znajdzie się ktoś uparty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka