Dodaj do ulubionych

Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat...

16.05.12, 12:14
Byłem tam ostatnio w 2006 z gościem z zagranicy i się wstydziłem. Wszystko stare, zakurzone, nieciekawie wyeksponowane. Nawet próbowali w latach 90. postawić jakieś doświadczenia do samodzielnego wykonania, ale ponad połowa nie działała. Z radiowęzła leciało radio aby umilić czas pracownikom, przez co gość czuł się intruzem. Sytuację ratowały nieco stare komputery - gość był tym bardzo zainteresowany. Jednak gdy chciał dotknąć jakiś element (jakaś pamięć 100kb o wielkości nagrywarki DVD :) to zaraz przegoniła nas pracownica.

Albo się w to muzeum wpompuje duże pieniądze i zrobi w nim wielką reformę (może wraz ze zmianą dyrektora, który jest na stanowisku od 1972) albo niech je zamykają.
Obserwuj wątek
    • Gość: Warsaw Głos Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: 212.160.172.* 16.05.12, 12:27
      Całkowicie się z Tobą zgadzam.
      Po pierwsze: zmienić dyrektora.
      Po drugie: dać pieniądze i szukać sponsorów.
      Kopernik jakoś sobie dobrze działa, nie? Może połączyć te dwie rzeczy?
      "Muzeum Nauki i Techniki" - stroi?
      • e-menda77 Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 16.05.12, 12:42
        Kopernik dział, bo dostaje olbrzymie dotacje i pieniądze z UE. Muzeum Techniki jest prywatną instytucją, więc na fundusze unijne nie może liczyć. Utrzymać musi się samo. Niech NOT płaci za utrzymanie własnych zbiorów.
      • Gość: Dziadek tetryk Problemem jest "Główny Eksponat" czyli dyr. Jasiuk IP: 194.165.48.* 16.05.12, 13:29
        Problemem jest tu chyba "Główny Eksponat" Muzeum czyli dyrektor Jerzy Jasiuk, który nie zauważył że socjalizm skończył się bez mała 25 lat temu, ale swojego "zasłużonego" stanowiska trzyma się wręcz pazurami ! Dyr. Jasiuk zamiast rozwijać Muzeum, zamienił go w pełną ciszy i zadumy placówkę, w której NICZEGO nie wolno dotknąć ani uruchomić. Nie wspomnę już że swą chytrością zmarnował kilka eksponatów - mam tu na myśli choćby jedyny w kraju autobus Chausson, czy wywiezione na złom przedwojenne marki Brown-Boveri turbozespoły Elektrowni Powiśle. Zmarnował też szansę jaką był teren dawnego Norblina (czy nawet wspomnianej Elektrowni), idealny do tego typu ekspozycji - tym bardziej że obok jest dziś Centrum Kopernik.
        Zastanawiam się, czy tak trudno jest wysłać kilku mądrych ludzi do niemieckiego Sinsheim, gdzie w ciągu niecałych 30 lat powstało i nadal się rozwija prywatne Muzeum Techniki, które stać na takie "cukierki" jak Concorde czy TU-144 ! Muzeum ma się na tyle dobrze, że trzeba było otworzyć filię w Spayer, mimo że ekspozycja (widać ją z autostrady) zajmuje kilka hektarów ekspozycji plenerowej i pod dachem a cena biletów choć nie mała jest całkowicie do zaakceptowania zwłaszcza przy imponujących rozmiarach kolekcji.
        Znam to Muzeum od blisko 50-ciu lat i ze smutkiem muszę stwierdzić że czas się tam zatrzymał. Niestety samo ubolewanie i wyżebranie kolejnej dotacji NIC TU NIE DA !
        • Gość: Tomi_78 Re: Problemem jest "Główny Eksponat" czyli dyr. J IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 19:23
          Co do dyrektora, nie wiem nie znam. Ale policzmy 100 pracowników za płacę minimalną 1500 zł daje miesięcznie 150 tyś zł czyli 1,8 mln rocznie, to mniej więcej tyle ile im brakuje. Niestety jak znam polskie muzea to przerost zatrudnienia jest kolosalny. Na każdy piętrze w każdym pokoju pani, która stoi i pilnuje, po co? Przecież są alarmy, kamery itp. Zdarzyło mi się być z muzeum, gdzie byłem tylko ja na całe piętro i trzy towarzyszące mi panie. A jak je o coś zapytać z eksponatów to nic nie wiedzą i oferują przewodnik po muzeum za 5 pln, gdzie też nic niema poza informację, że burmistrz z proboszczem otworzyli nową ekspozycję wtedy i wtedy.

A tak swoją drogą to szkoda, bo muzeum zawiera ciekawe eksponaty będące dowodem na istnienie polskiej myśli technicznej, może też oto chodzi żeby przedstawić nas jako kraj jedynie pasterzy owiec?
          • Gość: niespodziewany Re: Problemem jest "Główny Eksponat" czyli dyr. J IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 20:46
            Kompletnie sie nie zgadzam , nasza (?) latajaca (?) ( hm?) mysl techniczna za 8,5 miliarda dolcow ,bedzie brala udzial w manewrach amerykanskiej armii, co prawda beda tylko hamburgery na spadochronach zrzucac, ale poczatki sa zawsze trudne.................
          • Gość: olaf Re: Problemem jest "Główny Eksponat" czyli dyr. J IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 23:13
            A po co tam aż 100 pracowników? Kilkunastu wystarczy. Naprawdę.
        • Gość: xxx Re: Problemem jest "Główny Eksponat" czyli dyr. J IP: *.cdma.centertel.pl 17.05.12, 19:20
          Trzeba uważać na to co się piszę, bądź najpierw zasięgnąć informacji. Sprawa dotyczy autobusu Chausson, który znajduję się w jednym z oddziałów terenowych i jest poddawany działaniom konserwatorskim.
          • apodemus Re: Problemem jest "Główny Eksponat" czyli dyr. J 17.05.12, 20:20
            Gość portalu: xxx napisał(a):

> Trzeba uważać na to co się piszę, bądź najpierw zasięgnąć informacji. Sprawa do
            > tyczy autobusu Chausson, który znajduję się w jednym z oddziałów terenowych i j
            > est poddawany działaniom konserwatorskim.

Czy wystawienie trucheł Chaussona i Bussinga na zieloną trawkę do garażu pod chmurką jest działaniem konserwatorskim? Co się dzieje przy tych pojazdach - poza oczekiwaniem na ich całkowitą biodegradację? Swojego czasu Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej proponował współpracę przy remontach zabytkowych autobusów, to dano im do zrozumienia, że nie są mile widziani. Czy zmieniło się coś w tej kwestii?
        • Gość: aJAK Re: Problemem jest "Główny Eksponat" czyli dyr. J IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 13:08
          Może podsmoleński samolot by je uratował? BRAC ZA WEJSCIÓWKĘ PO 100ZŁ I INTERES JAK TA LALA!
    • Gość: Bankier Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 12:29
      Super - bank, bank będzie!
      • Gość: POdatnik Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 12:36
        Bank?
        Ziom, banki się zwijają.

Będzie urząd! Straż miejska, ew. mega ciuchland!
      • byzgran Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 16.05.12, 18:47
        no i co z tego? niech będzie bank - ty płacisz ze cię tak to boli?
        cały PKiN trzeba sprywatyzować i przerobić na coś co się trzyma kupy bo teraz to jest po prostu kupa żelbetu w Centrum którą trzeba objeżdżać - nawet taras widokowy jest załosny - nic nie widać, same kraty, wjazd tylko do 2/3 budynku (co z drugim tarasem? czemu tam nie ma wejścia? (tak jak na Empire State Bldg nie przymierzając)) a do tego cena jest mega chora!
        To już taniej pójść na drinka do Mariotta - wyżej, lepszy widok.
        • Gość: niespodziewany Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 20:47
          Nie sprywatyzowac ,chlopie,tylko rozpi..lic a ziemie zwrocic tym na ktorych go zbudowano............ to chyba proste.........?????????...........co?????????
        • bene_gesserit Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 17.05.12, 20:54
          byzgran napisał:

> no i co z tego? niech będzie bank - ty płacisz ze cię tak to boli?
          > cały PKiN trzeba sprywatyzować i przerobić na coś co się trzyma kupy bo teraz t
          > o jest po prostu kupa żelbetu w Centrum którą trzeba objeżdżać

Banki, fakdonalda i koniecznie starbunia, a najlepiej osiem.

A tak w ogole to przez środek tej kupy żelbetu pie...ąć osmiopasmówkę, żeby PT Kierowcy nie musieli jej omijać.
    • three-gun-max [...] 16.05.12, 12:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: krzysiek Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: *.tktelekom.pl 16.05.12, 12:41
      Brawo! Na muzea nie ma , na teatry nie ma, za to kraj ma euro. Polactwo meczyk obejrzy, browara obali, parę mord na mieście spierze, byle tak dalej. A premier, slonce peru, szczesliwy, bo mu w "poharatajom w gale na boisku" Brawo! Co to za prymitywny naród!
      • e-menda77 Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 16.05.12, 12:43
        Ma jeszcze na ratowanie Grecji.
      • Gość: karol Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.bas.roche.com 16.05.12, 12:56
        No patrz, a nie tak dawno PiS sie chwalil, ze Euro2012 to dzieki nim!
        • monoekann Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 16.05.12, 13:08
          Czasy sie zmieniaja, teraz okazuje sie ze to sprytny tusk zdobyl nam euro zeby nakrasc.
          Logika PiSu jest fascynujaca nauka.
      • Gość: gajowniczek Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.aster.pl 16.05.12, 20:31
        krzysiu nie pierd.ol, naród jest w porządku tylko ludzie ku.rwy, pozdrawiam :)
    • manx999 Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... 16.05.12, 12:58
      Zrobić tam strefę kibola, macdonalda i ciuchland! Albo oddać kościołowi!
    • Gość: Marek To zdrowy objaw wolnego rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 13:06
      Przegrało konkurencję z Kopernikiem
      • karmella13_13 Re: To zdrowy objaw wolnego rynku 16.05.12, 13:33
        Nie zgadzam się z tobą. O jakich zasadach wolnego rynku mówisz? Centrum Nauki Kopernik nie utrzymuje się z własnych dochodów, lecz jest finansowane przez Miasto Stołeczne Warszawa, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej. Ponadto dostało 207 mln euro z Unii. Gdzie tu konkurencja? To podobnie jak nasze stocznie, które nie były w stanie konkurować ze stoczniami koreańskimi, chociaż produkowały najnowocześniejsze chemikaliowce. Tam gdzie jest dotacja, tam nie ma wolnego rynku ani zdrowej konkurencji.

• Gość: dude Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: 31.178.125.* 16.05.12, 13:15
      Wystarczy popatrzeć na ich stronę internetową. Jeśli tak się reklamują to nie dziwota. Chyba, że to tak specjalnie "początki polskiego Internetu"czy coś
    • peppers01 Rating AAA 16.05.12, 13:19
      Jest to cena jaka wszyscy palcimy za to aby rzadzace miastem PO z Pania Gronkiewicz-Waltz na czele moglo pochwalic sie `dyscylpina budzetowa` przed wszelkimi moznymi tego swiata. A ze mieszkancy Warszawy maja swoje potrzeby to juz nikogo (przynajmniej z naszych wlodarzy) nie obchodzi.
      Aczkolwiek muzeum tez nie jest bez winy. Aby przetrwac w nowoczesnym swiecie liczy sie koszty i nalezy dazyc do pozyskania srodkow prywatnych. Tak zwany marketing. Wladze muzeum okazaly sie w tej kwestii slabe. Swiadczy o tym choby siedziba muzeum w PKiN gdzie jak wiadomo czynesze sa jednymi z drozszych w Warszawie.
      • bibliotekamt Re: Rating AAA 16.05.12, 13:59
        Nie wiem, czy wiesz, ale to skrzydło PKiN zostało zbudowane specjalnie dla Muzeum! To nie jest widzimisię tej instytucji, że tam się znajduje...
        • peppers01 Re: Rating AAA 16.05.12, 15:46
          To ze cos zostalo raz wybudowane nie znaczy, ze jest od razu wieczne. Muzeum miesci sie tam od kilkudziesieciu lat. Naprawde bylo sporo czasu aby postarac sie o byc moze skromniejsza ale zdecydowanie tansza w utrzymaniu siedzibe. W PKiN czynsze sa duze. Kubatura pomieszczen olbrzymia (co generuje np. koszty ogrzewania i oswietlenia). A Muzeum techniki super sprawdziloby sie np. w jakiejs starej fabryce czy czyms podobnym. Realtywnie tani teren po dawnej fabryce wodek `Konserera` jeszcze do niedawna stal sobie niewykorzystany.
          • bibliotekamt Re: Rating AAA 16.05.12, 16:37
            A wyłożysz na to pieniądze?

Masz poza tym pojęcie o rozmiarach takiej operacji logistycznej?

• peppers01 Re: Rating AAA 16.05.12, 20:01
              Jednorazowy koszt przeprowadzenia takiej operacji z pewnoscia bylby nie do zaakceptowania. Jednak wladze muzeum mialy na to ponad 30 lat czasu podczas ktorych jak widac nie zrobily nic. Patrzyly jedynie jak rosna koszty stale zwiazane z utrzymniem dotychczasowej siedziby w PKiN.
              Tak ja napislaem na wstepnie. Gro winy lezy po stronie wladz miasta, ktore w dobie oszczednosci tna wydatki jak tylko sie da. Ale nie jest tez tak, ze miasto powinno dawac nieskonczone sumy dla intytucji, ktore same nie robia praktycznie nic aby przetrac. A keidy pieniazkow zaczyna brakowac to rozkladaja rece i obwiniaja wszytskich dookola.
              Prawda lezy niestety gdzie po srodku. I nie jest ani czarna ani biala tylko szara. Jak wszystko w zyciu.
              Osobisce (jak napisalme na samym wstepie) stoje jedna (ta wikesza) noga po stronie muzeum ale jednoczsnie nie jestem pozbawiony krytycyzmu pod jego adresem.
    • Gość: Cleo3007 Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: 193.201.36.* 16.05.12, 13:49
      Przepraszam, ale w muzeum ogląda sie oczyma, nie rękoma. Gdyby tak każdy chciał dotknąć, potrzymać etc. to eksponaty prawdopodobnie po roku nienadawałyby się do użytku. Poza tym mnie osobiście sposób ekspozycji pasuje. Dzięki temu to Muzeum ma klimat. Właśnie gdyby było takie super wymuskane, to możnaby się tam poczuć jak intruz. I jeszcze co do radia. Czemu piszesz, że przez to ktoś czuł się tam jak intruz? W galeriach handlowych na przykład nikomu to nie przeszkadza. Owszem, to jest innego typu miejsce i jest głośniej, zdaję sobie z tego sprawę, jednak nikt nigdy nie czuł się tam przez to nieswojo. Z tym radiem jest sympatyczniej i nie panuje grobowa cisza.
      • Gość: kixx Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.acn.waw.pl 16.05.12, 14:15
        O,Jarzabek sie wypowiedzial,
        trener II klasy,o ile mnie pamiec nie myli...
      • Gość: Dziadek tetryk Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: 194.165.48.* 16.05.12, 14:19
        Zapraszam do prywatnego Muzeum Techniki w Sinsheim i jego filii w Spayer (lub choćby do odwiedzenia ich strony internetowej). Zobaczysz różnicę i jeszcze bardziej się zdziwisz, że oni mogą funkcjonować bez żadnych dotacji !Polecam swój wcześniejszy wpis
      • czarny_kwadrat Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 16.05.12, 14:25
        Byłem tam kilka miesięcy temu. To skansen, gdzie pracownicy są przyrośnięci do swoich krzesełek jak za wczesnego PRL-u. Brud i martwa cisza. Od lat nic się tam nie zmienia, a świat dookoła jest już zupełnie inny niż 50 lat temu, czego w muzeum nie zauważono. Czas się tam zatrzymał. Jeśli to muzeum ma tak wyglądać, to niech lepiej zniknie. Oby ktoś rozsądny atroszczył się o eksponaty.
        • Gość: gajowniczek Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.aster.pl 16.05.12, 20:46
          dokładnie! to absolutny dramat, ponieważ dość mocno spóźnił się pociąg z moim gościem, więc zajrzałem do tego przybytku..... tam się absolutnie nic od 1986 roku nie zmieniło, te same modele dymarek, ten sam przecięty maluch, ten sam kombinezon hermaszewskiego, te same skrzypiace schody, kurz, brud, syf, absolutnie żadnych nowości, - ponoć w tej głownej sali naprzeciwko wejścia czasem odbywają sie jakieś czasowe wystawy, a to modeli do sklejania a to kolejek h0, ale generalnie czas się tam zatrzymał, pan dyrehtor chyba jednak zbyt sie przejął ze jest z zawodu dyrhtorem i nic nie musi robić żeby zarobić, wię cnawet jakaś specjalna akcja GWna by ratować mt mnie nie wzruszy, niech spi.rdalają....
      • hrabia_piotr Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 16.05.12, 15:26
        Gość portalu: Cleo3007 napisał(a):

> Przepraszam, ale w muzeum ogląda sie oczyma, nie rękoma. Gdyby tak każdy chciał
        > dotknąć, potrzymać etc. to eksponaty prawdopodobnie po roku nienadawałyby się
        > do użytku.

Człowiek ma 5 zmysłów i najwięcej zapamiętuje, jeśli wykorzystuje wszystkie naraz. Zawsze można zrobić identyczną kopię, a oryginał postawić za szybką. Co mi po wystawie dot. starych komputerów, jeśli mogę sobie na nie jedynie popatrzyć? Tylko jeden miał ciekawe wzornictwo i było na czym oko zawiesić.

> Poza tym mnie osobiście sposób ekspozycji pasuje. Dzięki temu to Muzeum ma klimat.

O tym, co wart jest ten "klimat" świadczy porównanie liczby odwiedzających Muzeum Techniki i CNK. Oczywiście w Koperniku są za duże tłumy, ale to dlatego, że przed jego otwarciem nie było sensownej stałej oferty dla ludzi zainteresowanych nauką. Muzeum techniki w obecnej formie nie dawało i nie daje takiej oferty.

> I jeszcze co do radia. Czemu piszesz, że przez to ktoś czuł się
        > tam jak intruz? W galeriach handlowych na przykład nikomu to nie przeszkadza.

Centra handlowe dokładnie planują jaką muzykę kiedy puścić (pora dnia, pora roku itp.) a tu po prostu zapuścili jakąś Eskę czy RMF. Do tego dochodził widok pań siedzących na krzesełkach i rozwiązujących krzyżówki. Oczywiście nie powinno być grobowej ciszy, ale powinno być tło dźwiękowe pasujące do miejsca - to co było, nie pasowało.

Żebym nie był źle zrozumiany - nie jestem za zamknięciem muzeum i ulokowaniem w tym miejscu "czegoś dochodowego". Jestem za całkowitą reorganizacją muzeum i utrzymaniem go w Warszawie.
        • Gość: Wisien4464 Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 23:36
          Tak się składa, że w pełni zgadzam się z Cleo3007. Dla mnie muzeum to miejsce do którego idę obejrzeć oryginalne zabytki (w tym przypadku owoce myśli technicznej lub ich makiety, które po tylu latach też w jakiś sposób stały się zabytkami) a nie przekonać się własnoręcznie jak działały. Wiele osób porównuje to muzeum do CNK, minusując Muzeum Techniki na korzyść CNK("O tym, co wart jest ten "klimat" świadczy porównanie liczby odwiedzających Muzeum Techniki i CNK."). Gdzie Rzym a gdzie Krym? Jak można porównywać CNK i MUZEUM. Równie dobrze można otworzyć strzelnicę na terenie Muzeum Wojska Polskiego, a jakoś nikt się tego nie domaga. Ponadto CNK jest czymś nowym. Ciekawe jak długo utrzyma taką liczbę odwiedzających? Piszesz Piotrze, że gość czuje się w tym muzeum intruzem. Nieprawda. Byłem tam w zeszłą niedzielę. Nasze wrażenia (nie byłem sam) - owszem, większość ekspozycji jak z czasów zapamiętanych kiedy ojciec zaprowadził mnie tam pierwszy raz (pierwsza połowa lat 70 ub. stulecia) i wcale mi to nie przeszkadza (wręcz przeciwnie), w części mechaniczno-fizycznej wszystkie stanowiska do przeprowadzenia własnoręcznych doświadczeń kompletne i sprawne, w części metalurgicznej obejrzeliśmy cały cykl produkcyjny od wyładunku rudy po walcownię, włącznie z komentarzem (gdzieś tam w komentarzach ludzie piszą, że to wszystko jest niesprawne), własnoręcznie na sztancy wybiliśmy sobie żetony pamiątkowe. Personel też nie jest tylko przykrym dodatkiem. W dziale szaf grających zawarliśmy bardzo interesującą znajomość z pracownikiem muzeum. Wystarczyło, że okazaliśmy zainteresowanie niektórymi eksponatami i zostaliśmy zasypani wiadomościami na ich temat oraz na wiele innych tematów powiązanych z tym działem. Następną sprawą poruszaną w komentarzach jest lokalizacja Muzeum Techniki i związana z tym wysokość czynszu. Padają oskarżenia, że nikt z dyrekcji nie pomyślał o poszukaniu tańszej lokalizacji. Temat uważam za dość trudny. Z jednej strony jest to jakaś racja, z drugiej - przenosząc muzeum dojdzie do zatracenia charakteru tego miejsca. Przez tyle lat w świadomości ludzi związanych z tym miastem emocjonalnie (ja :-)) ta instytucja wrosła w to miejsce, zakorzeniła się. Wichry historii "wyrwały" Warszawie tyle cennych obiektów. Obecnie okazuje się, że nadal w tym mieście nawet placówka kulturalna nie może się "zakorzenić". Na zakończenie dodam jeszcze, że jestem przeciwnikiem interaktywności w muzeach. Do muzeum idę obejrzeć eksponaty, przeczytać o nich, "pogłówkować" nad nimi. Interaktywność tylko mi przeszkadza. Nie traktuj tego wpisu jako atak na Twoją opinię o muzeum (doczytałem w komentarzach, że nie jesteś za likwidacją) tylko jako moją opinię (każdy ma prawo do własnej). Pozdrowienia - Wisien4464
      • Gość: realiiizt pooglądać eksponaty to ja sobie mogę w internecie IP: *.home.aster.pl 14.06.12, 16:32
        Oczami się ogląda, nie oczyma. Używanie staropolskiego bez wyraźnego kontekstu świadczy o nadmiernym zasłuchaniu się w radio Maryja albo księdza z ambony ;)

A pooglądać eksponaty to ja sobie mogę w internecie. Dodatkowo mam wszelkie powiązane z nimi linki i dodatkowe opisy. W wielu językach jeżeli jest taka potrzeba. Jedynym plusem muzeum jest właśnie to że można eksponatów dotknąć! Tak działają muzea w 21wieku żeby nie zbankrutować. (No chyba żeby mieli ENIACA - to rozumiem, że nie pozwalaliby dotykać)
    • Gość: drobiarz jajarz Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: 178.73.49.* 16.05.12, 14:02
      "Właścicielem Muzeum Techniki jest Federacja Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT. Na jego działalność nie daje ani złotówki."

Ciekawe dlaczego... Czyżby musiało sowicie opłacić tabuny krewnych i znajomych królika, którzy mają w NOT wygodne, niemęczące etaciki? Albo robią sympatycznie płatne ekspertyzy? Swoją drogą, niezła gratka, mieć takie muzeum NA WŁASNOŚĆ - i nic za to nie płacić.
    • malgosiabl skończyć z budowami 16.05.12, 14:12
      Problem Warszawy polega na tym, że nie ma na nic pieniędzy, muzeum techinki bankrutuje, nie ma na czynsz i pensje. Uważam, ze trzeba skończyć z budową czogoś co nie można potem utrzymać. Mieszkam na Pradze Południe i w mojej bibliotece nie ma pieniędzy na książki ponieważ nie ma ich na czynsz energię gaz.... utrzymajmy i zatrzymajmy to co mamy a potem patrzy co budować nowego!!!!
      • Gość: BloodyWarszawiak prawdziwy problem Warszawy IP: *.home.aster.pl 14.06.12, 16:16
        Problem Warszawy polega na tym że jest tu cholernie drogo. Ja się wcale nie dziwię, że taka instytucja jak muzeum bankrutuje w centrum miasta. (Zwłaszcza po otwarciu Centrum Kopernika nad Wisłą - a to przecież takie... lepsze Muzeum Techniki).

Ciekawy klub / knajpa, muzeum, galeria... które bez problemu utrzymują się w centrum Krakowa czy Gdańska, nie mają szans w Warszawie przy tych czynszach. W rezultacie społeczeństwo nam w stolicy chamieje, bo kulturę z centrum wypchnęły banki, apteki i różne firmy. I to społeczeństwo nawet, nie wie że chamieje bo brakuje mu odniesienia do innych.
    • gornawilda Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... 16.05.12, 14:17
      Zgadzam się z poprzednikami, którzy krytykowali sposób ekspozycji w muzeum. Byłam tam z dwa lata temu i poraził mnie sposób prezentacji zbiorów. Właściwie można by tam przyprowadzać studentów muzealnictwa, żeby pokazać jak się kiedyś eksponowało i jak nie należy tego robić. W porównaniu z innymi muzeami tego typu, chociażby z Berlina czy Monachium żal serce ściska. Nie rozumiem też tego radia z radiowęzła. Myślę, że muzeum należałoby zamknąć i otworzyć na nowo, z nowym dyrektorem i pracownikami, bo to do czego doprowadzili woła o pomstę do nieba. A muzea techniki to takie świetne miejsca i do tego ze świetną tradycją w Polsce.
      • vc.0 Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 17.05.12, 01:50
        zgadzam się również. odwiedzilem wiele muzeow techniki w europie. najbardziej podobalo mi sie muzeum leonardo da vinci w mediolanie. te ciecie z PKiN powinni zostac dyscyplinarnie zwolneini za rozmach z jakim posiali destrukcje w swoim muzeum.
      • Gość: smutny Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.ip.netia.com.pl 21.05.12, 15:20
        Tak to jest w życiu, że na każdą działalność potrzebne są pieniądze. Bufetowa uważa, że Muzeum Techniki powinno finansować się samo i jeszcze przynosić dochody. Nic bardziej błędnego. Rzeczywiście, sposób ekspozycji eksponatów, zresztą bardzo ciekawych zatrzymała się na okresie Gomółki. Ale na wszystko potrzebne są pieniądze. Oczywiście wyślę e-mala w sprawie Muzeum. Powodzenia !
        p.s. Byłem trzy razy w Muzeum Komunikacji w Norymberdze. Cudo !!!!
    • Gość: stary pijak Muzea, teatry, szkoły, przedszkola - nie opłacają IP: *.krawarkon.pl 16.05.12, 14:58
      się.
      Opłacają się tylko urzędnicy.
    • kubissimo Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... 16.05.12, 15:11
      moze i Warszawa bedzie jedyna stolica bez takiej placowki (chociaz nie bede sie upieral, ze we wszystkich są), ale z drugiej strony jakby porownac ten nasz skansen z Muzeum Nauki w Londynie, to nie bede sie upieral, ze nasze archeo jest godne podtrzymywania przy zyciu :/

mam ogromny sentyment do tego miejsca (jak chyba kazdy, kto sie wychowywal w tym miescie i bywal na seansach w planetarium, lub spotykal sie ze szklana panienka), ale skoro przez ostatnie 30 lat tam sie prawie nic nie zmienilo, to moze jednak to zamknac, a zbiory zmagazynowac z nadzieja na jakis nowy, lepszy pomysl w przyszlosci.
    • Gość: mariusz 1980 = 2010 IP: *.tzf.com.pl 16.05.12, 15:22
      Byłem w tym muzeum gdzieś w połowie podstawówki, czyli na początku lat 80'tych. Zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Dwa lata temu poszedłem tam podczas nocy muzeów. Również zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Nie wystawa a to że czas zatrzymał się tam w miejscu. Miałem wrażenie, że przez 30-ci lat nie zmienili tam nawet żarówek. Normalnie jakbym przeniósł się w czasie.
    • Gość: sigurd Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: *.acn.waw.pl 16.05.12, 15:28
      a 10 metrów dalej Strefa Kibica za 22 mln, do którą bez korków UEFA dojedzie Buspasem z Okęcia. Warszawiacy niech stoją w korkach, nie chodzą po muzeach ! podnieśliśmy wiek emerytalny więc stać nas !
    • mirekmm Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... 16.05.12, 15:42
      Zdążyli przed Euro!
    • dante_waw Bylem tam miesiac temu.... porazka 16.05.12, 15:56
      .. i musze powiedziec ze nic sie nie zmienilo od kiedy z ojcem poszedlem tam w polowie lat 80tych.

model huty (nieruchomy), chodnik kopalniany, ekspozycja telekomunikacyjna i komputerowa z najnowszymi osiagnieciami takimi jak komputer odra i telefony z tarcza z RWT Radom, niesmiertelny przekroj fiata 126p.

Interaktywne sa tam jedynie panie ktore reaguja na dzieci tylko uwagami w stylu "nie dotykac" "nie biegac" rozumiem to muzeum ale nie muzeum czynu wojskowego tylko dla dzieci bo przeciez dorosli tam nie chodza no chyba ze z dziecmi.

Od obleganego Centrum Kopernika dzieli je przepasc i o ile na CK, przeznaczylbym kazde pieniadze miasta, to Muzeum Techniki nalezy zaorac.

Polecam glebsze przyjrzenie sie rowniez Muzeum Ewolucji i Muzeum Kolejnictwa to podobne skanseny.
      • Gość: gość Re: Bylem tam miesiac temu.... porazka IP: 194.129.64.* 16.05.12, 16:43
        Chodzę do tego muzeum praktycznie od 25 lat i ostatnio się bardzo poprawiło. Zaczęto uruchamiać makiety, panie zaczęły być bardziej interaktywne. Jest to fajna alternatywa dla CNK, w którym nie dość, że ludzi jest za dużo to jeszcze natłok wrażeń jest taki, że nie sposób obejść całego centrum w trakcie jednego pobytu (a mniej więcej po godzinie mózg wysiada z przeładowania).
        • Gość: beeeeee Re: Bylem tam miesiac temu.... porazka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 18:31
          CNK nie jest muzeum. Jest placem zabaw w oparciu o naukę...
          • Gość: gość Re: Bylem tam miesiac temu.... porazka IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.05.12, 21:24
            To mogę podać inny przykład - ikona nowoczesnego muzealnictwa Muzeum Powstania Warszawskiego, który też jest totalnie przeładowany programem i przepełniony ludźmi. Kończy się to tym, że większość ludzi jak dociera do końcowych sal (o upadku Powstania) myśli już tylko o jak najszybszym opuszczeniu Muzeum. Dzięki temu nie zauważają jaką klęską skończyło się Powstanie.
      • Gość: Kot Bury Re: Bylem tam miesiac temu.... porazka IP: *.subscribers.sferia.net 16.05.12, 16:45
        A nie pomyślałeś, że są to skanseny skutkiem pchania kasy w nowe i zapominaniu o tym co już mamy i powinniśmy rozwijać. Poczekaj! "Kopernik" w tym systemie za 20 lat będzie takim samym skansenem.
      • Gość: haspocanto Re: Bylem tam miesiac temu.... porazka IP: *.free.aero2.net.pl 16.05.12, 21:16
        Centrum Nauki Kopernik to jest dopiero porażka! Wydano mnóstwo kasy, żeby zrobić plac zabaw dla pięciolatków! Cały czas nie jestem w stanie zrozumieć czym ludzie tak się zachwycają.
    • koenzymq10 Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... 16.05.12, 16:15
      oczywiście Federacja Stowarzyszeń NOT liczyła po cichu co roku, że dostanie kasę i nic nie robiła we własnym zakresie. A tu ZONK, nie ma kasy. Sie przelicvzyli i wszystko pisgło w chóy. Zero zarządzania. No to zero kasy bedzie z muzeum. Mnie tam nie żal. Byłem w zeszłym orku na Noc Muzeów. głęboki PRL.
    • Gość: tola Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.12, 16:37
      Nudy na pudy w tym muzeum, ale i tak jest lepsze od Kopernika. Kopernik to w ogóle nie jest muzeum, tylko skrzyżowanie cyrku z placem zabaw.
    • Gość: Sabrina Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: *.play-internet.pl 16.05.12, 17:30
      Widać, że muzeum jest strasznie niedofinansowane. Nie można jednak powiedzieć, że jest 100 lat świetlnych za Centrum Kopernika. Centrum to jest zabawa, nie ma tam autentyków, wartościowych rzeczy typu maszyna Enigma. Centrum to kolejki, pęd i mnóstwo zepsutych eksponatów. Szkoda na nie czasu. NOT - co to za instytucja? Społeczna, ale płacąca grube pieniądze kadrze dyrektorskiej. Po co oni w ogóle istnieją?
    • Gość: Warszawiak A tu chcą władować kupę kasy w jakąś fikcję MSN!!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.12, 17:39
      Najpierw istniejące placówki, a potem jakieś mgławicowe nowe twory!!!
    • Gość: Benekkk Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ostat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 18:24
      "... Znaczna część kosztów, zdaniem zespołu, dotyczy utrzymania Muzeum Techniki i nie jest związana z działalnością upowszechniającą naukę..."

To tłumaczenie to czyste qrestwo w wykonaniu "resortu" gdzie widocznie kasa jest potrzebna na tępych urzedników potrzeby.
      Jeżeli Muzeum jest utrzymywane i otwarte dla ludzi tzn. że zajmuje się upowszechnianiem.
      Więc tłumaczenie durnowatych urzędników jest idiotyczne!!!!
    • Gość: benekkk Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 18:27
      Co ty hrabio chrzanisz?!
      Jak mają się zreformować jak na ich działalność nie ma pieniędzy.
      A widziałeś ich inne placówki głąbie?
      Widziałeś, że są nieźle utrzymane? Jak nie to zobacz.
      W Polsce leje się na zabytki techniki.
      Cały cywilizowany świat jak ma jakiś zabytek techniki
      to się nim chwali a u nas tylko żer dla złomiarzy i na dodatek
      kretyńskie komentarze dyletantów....
      • hrabia_piotr Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost 16.05.12, 18:33
        Widzę, że emocje sięgają zenitu.
        Ochłoń, to porozmawiamy.
        • Gość: czerwony sztandar Re: Muzeum zbankrutowało. "Noc muzeów" będzie ost IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 20:35
          głupio gadasz, szkoda ze komuchy nie wybili burżujów do reszty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka