Dodaj do ulubionych

1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo jes...

09.07.12, 07:20
w Warszawie nie potrzeba więcej miejsc parkingowych, tylko szerzej stosowanej odpłatności za parkowanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jo 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo jes... IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 07:21
      ZNIKNĘŁO
      • Gość: ZNIKŁO ZNIKŁO IP: 188.116.35.* 09.07.12, 07:31
        Pżećerz redachtor napisau, rze ZNIKŁO, to ZNIKŁO
        • kac Re: ZNIKŁO 09.07.12, 07:59
          Szanowni znawcy języka polskiego. Obie formy są poprane...
          poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10185
          • Gość: y.y Re: ZNIKŁO IP: 195.117.118.* 09.07.12, 09:20
            W Dosii czy Persilu?;)
            • Gość: znafca Re: ZNIKŁO IP: *.netia.pl 09.07.12, 13:39
              w DOSI a nie DOSII
      • Gość: PYRA Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.12, 08:36
        bo Warszawiaki to są niestety takie ćwoki. Im więcej technologi tym gorzej. A zimą Warsiawa wygląda jak Moskwa - taka sama moda :P
        • Gość: ddf Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 08:46
          to nie warszawiaki sa ćwoki , tylko takie udawane warszawiaki z hajnówki czy z pułtuska albo spod ostrołęki, co przyjechały tu robic kariere
          • sammler Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j 09.07.12, 08:59
            Gość portalu: ddf napisał(a):

> to nie warszawiaki sa ćwoki , tylko takie udawane warszawiaki z hajnówki czy z
            > pułtuska albo spod ostrołęki, co przyjechały tu robic kariere

Masz rację. Rodowici warszawiacy z Pragi nie korzystają z samochodów, a w godzinach 9-17 okupują okoliczne budki z piwem lub urzędy pracy.

S.
            • Gość: y.y Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: 195.117.118.* 09.07.12, 09:21
              Rodowici Warszawianie (a nie Warszawiacy) to nie pochodzą z pragi koleżko;)
              • sammler Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j 09.07.12, 17:15
                Gość portalu: y.y napisał(a):

> Rodowici Warszawianie (a nie Warszawiacy) to nie pochodzą z pragi koleżko;)

Pacz pan! A mnie na tym forum instruowano, że warszawiak to taki rodowity, a warszawianin to ten spod Grójca (w obu przypadkach słowa te piszemy małą literą). Ja pisałem świadomie o warszawiakach. Czyżbyś więc chciał błysnąć, ale ci nie wyszło?

S.
            • Gość: mucha Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: *.t-mobile.pl 09.07.12, 10:07
              praga to nie warszawa ;)
          • Gość: miki Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 09.07.12, 10:47
            warszawiacy, to w powstaniu wygineli niestety
    • Gość: none Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.12, 07:35
      Tak, a w Polsce nie potrzeba więcej inwestycji, więcej szerzej stosowanych ustaw podatkowych
      :-)
    • kac 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo jes... 09.07.12, 07:45
      I bardzo dobrze, to parking dla klientów sklepów a nie pracowników okolicznych biurowców.
    • Gość: marco Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: *.aster.pl 09.07.12, 07:57
      Może by się na forum wypowiedział ktoś, kto parkował w galerii, gdy parking był darmowy i napisał, gdzie parkuje teraz?
      Nie trzeba by się domyślać, co się z nim stało. Informację mielibyśmy z pierwszej ręki.
      • Gość: moe Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: *.homenett.pl 09.07.12, 08:02
        Może by się na forum wypowiedział ktoś, kto parkował w galerii, gdy parking był
        > darmowy i napisał, gdzie parkuje teraz?
        > Nie trzeba by się domyślać, co się z nim stało. Informację mielibyśmy z pierwsz
        > ej ręki.

To leming biurokratyczny ,on siedzi cicho
        • Gość: Kasia Blum Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: *.szczecin.mm.pl 09.07.12, 08:47
          Siedzi cicho, zamiast zrobić manifestację pod galerią.. proponuję z tramsparentami "Żadamy przywrócenia darmowego patkingu" "Dość gwałcenia naszych praw" itp
          • Gość: kropka Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: 78.9.176.* 09.07.12, 11:03
            Kasiu,
            parking jest własnością galerii. Jeśli chcą mogą go nawet wysadzić w powietrze i nikomu nic do tego.

pozdrawiam
            • Gość: Kasia Blum Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: *.szczecin.mm.pl 09.07.12, 11:15
              Dzięki kropeczko, że mi wyjaśniłaś.... a teraz pozwól, że Ja ci coś wyjaśnie: mój poprzedni wpis to ironia...

Życzę miłego dnia
      • Gość: mokotowianin Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 10:24
        popatrz na okoliczne osiedla: Orzycka, Bryły, Langego - w przyrodzie nic nie ginie - burak wyrwany z parkingu wyrasta na pobliskich osiedlach, trawnikach.
      • Gość: karol Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: *.bas.roche.com 09.07.12, 11:38
        Na ul. Domaniewskiej sa platne parkingi. Miesieczny abonament kosztuje 142zl brutto.

Ale miejsc juz nie ma.
        • pstepniewski Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani 09.07.12, 11:52
          Hej! Mieszkam na Ochocie. Firma płaci mi za parking, z którego korzystam może przez 1/3 roku. Pozostały czas to rower lub piechotką. Komunikacji unikam - dla zdrowia lepiej się przejść. Zajmuje to godzinę lub nieco więcej, ale można wszystko obliczyć.
          Do czego zmierzam - z Ochoty dojeżdża autem kilku moich znajomych. Też pracują na Służewcu. Klną, ze stoją w korkach... choć to żadne korki na takim dystansie. Teraz dodatkowo klną na brak darmowego miejsca w Galerii...
          Prawda jest taka, że dla wygodnictwa wielu jeździ autem. Jakimś tam usprawiedliwieniem jest rzeczywiście dziecko w przedszkolu. Ale czy wszyscy mają dzieci w przedszkolach?
          Wystarczy spojrzeć na auta jadące na Służewiec - w rzadko którym jest więcej niż jedna osoba... Zajmują tyle miejsca, a wozi się tym jeden człowiek. Może tak zróbcie jak w niektórych miastach na zachodzie - transport grupowy? Forum, skrzyknięcie kilku osób i dojazd jednym autem? Nadal jest komfort, a koszt spada. Ba, można sobie nawet pozwolić na odrobinę szaleństwa i zrzucić się na parking w GM! :-) Koszt rozłoży się na 4 lub 5 osób.
          Pozdrawiam!
          • Gość: Heh Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani IP: 194.0.236.* 09.07.12, 12:13
            W pelni sie z Toba zgadzam, ale czy Ty chcesz nauczyc krowy latac?
            W Polsce posiadanie samochodu to niestety wciaz poczucie prestizu - niewazne czy to nowy mercedes, czy 30 letni duzy fiat - taka mentalnosc. Wazne zeby dupsko posadzic i zawiesc sie 300 metrow do sklepu po paczke fajek i zgrzewke piwka. Piesi i rowerzysci sa passe. Mozna to latwo zauwazyc po statystykach zawalowych.
          • roweremnasluzewiec Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani 09.07.12, 12:21
            Pl. Narutowicza - GalMok = 4600m w linii prostej.
            To rowerem 15 minut.... no ale dojazdu brak.
            Tak jak z Ursynowa.
            www.facebook.com/RoweremNaSluzewiec
            • gom1 Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani 09.07.12, 14:13
              roweremnasluzewiec napisał:
              > Pl. Narutowicza - GalMok = 4600m w linii prostej.
              > To rowerem 15 minut.... no ale dojazdu brak.
              > Tak jak z Ursynowa.

Dramatyzujecie obywatelu :-)
              A co do Ursynowa, też nie ma większego problemu. Owszem, brakuje wygodnej DDR. Ale od czego jezdnia?
              • roweremnasluzewiec Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani 09.07.12, 14:40
                gom1 napisał:

> Ale od czego jezdnia?

Rzymowskiego? Nawet ja nigdy nie odważyłem się tam jechać rowerem.

A jazda warszawską jezdnią głównej drogi kończy sie tak:
                img688.imageshack.us/img688/5931/photo0045dp.jpg
                Al. Niepodległości, styczeń 2012 (+9 stopni).

Bez sieci bezpiecznych dróg rowerowych nie przekonasz przeciętnej sekretarki ze służewieckiego biura do jazdy rowerem.
                Chyba że Policja weźmie się do pracy i nauczy warszawskich kierowców jeździć spokojnie i bezpiecznie (czyli przepisowo), ale bardziej wierzę w budowę DdRów niż w możliwość reedukacji warszawskich kierowców.
                www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,samochody-na-slupach-po-zderzeniu-na-rzymowskiego,51207.html
                • gom1 Re: Może niech się wypowiedzą sami zainteresowani 09.07.12, 14:50
                  roweremnasluzewiec napisał:
                  > Rzymowskiego? Nawet ja nigdy nie odważyłem się tam jechać rowerem.

Rzymowskiego jeżdżę w drugą stronę, od GM. Ale dalej niż za Wyścigi nie próbowałem - zawsze odbijam w prawo w Puławską. Czemu jednak nie pojechać prosto KEN, nowym wiaduktem, do Wołoskiej? Potem w lewo i jesteśmy przy GM.

> Bez sieci bezpiecznych dróg rowerowych nie przekonasz przeciętnej sekretarki ze
                  > służewieckiego biura do jazdy rowerem.

Kto chce znajdzie sposób. Kto nie chce znajdzie powód :-)
    • Gość: rabin Rozen A ja się dziwię po co Wam w miastach samochody? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.07.12, 08:07
      Macie metro, tramwaje, autobusy miejscie. Do tego tanie bilety okresowe.
      Samochód jest potrzebny na wsi, gdzie w najlepszym razie dojeżdża PKS 2 razy na dobę.
      • polokokt Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 08:17
        Miasto to nie tylko ścisłe centrum, mamy coś takiego jak aglomeracja Warszawska i tak ludzie z Legionowa pracuja na Służewcu, Okęciu albo Jankach, a ludzie z Pruszkowa czy Piaseczna na Białołece. A Warszawa to niestety nie Londyn czy Barcelona z kilkoma liniami metra i świetnie rozwinięta siecią kolejową. Tu nie da sie dojechać na drugą stronę tej aglomeracji w sensownym czasie. I tym właśnie setkom tysięcy osób potrzebne jest auto żeby chociażby dojechać do jakiejś sensownej stacji przesiadkowej albo pod samą pracę.
        Zgadzam się że mieszkając blisko centrum i pracując gdzieś w okolicy faktycznie samochód jest potrzebny właściwie na weekendowe wyjazdy. No ale nie każdy mieszka w Centrum, na Żoliborzu czy Woli.
        Pamiętać też trzeba że Państwo nie ułatwia życia młodym rodzinom. A więc taka matka czy ojciec żeby odebrać dziecko do 17:00 z przedszkola w Legionowie pracując w dzielnicach położonych z drugiej strony centrum (tak, przedszkola w Legionowie są/będą otwarte do 17:00) nie ma czasu stać na przystanku i czekać na kolejny autobus. Tu sie liczy każda minuta.
        • Gość: zupa pomidorowa Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod IP: 217.96.10.* 09.07.12, 08:30
          I wszyscy co parkują na Służewcu jeżdżą po dzieci do Legionowa?
          • dermalamor Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 08:46
            Nawet jeśli wszyscy pracujący na Służewcu dojeżdżaliby tam z Legionowa, to mają bezpośredni pociąg co pół godziny, który pokonuję tą trasę w 50-60 minut. Pokonanie jej samochodem raczej nie uda się szybciej, no chyba że ktoś ma niebieskiego koguta na dachu i najlepiej jeszcze porusza się wozem strażackim... Akurat argument o konieczności użycia samochodu tam gdzie jest połączenie kolejowe i to całkiem niezłe to bzdura. Rozumiem jak ktoś mieszka na osiedlach domków jednorodzinnych, gdzie dojeżdża jakiś podmiejski raz na godzinę, ale Legionowo, Pruszków itp to złe przykłady.
            • Gość: Pabloix Zle liczysz IP: 195.8.101.* 09.07.12, 08:55
              To wcale nie jest zly przyklad. Nie kazdy mieszka przy stacji SKMki.
              Miej do niej 15 min + musisz byc kilka minut wczesniej + 60 min przejazd + dojscie od stacji do biura = min. 1,5h
              Jeśli jedziesz autem o rozsądnej porze to jesteś zdecydowanie szybciej na miejscu. Jesli odbierasz dziecko po poludniu z przedszkola czy szkoly, to tak jak pisano wczesniej, liczy sie kazda minuta.
              Ale oczywiscie Legionowo czy Pruszkow w wypowiedzi kolegi wczesniej to tylko przyklady. Wiele osob mieszkajacych w okolicach wawy nie ma innego wyjscia jak dojezdzanie do pracy autem.
              • Gość: dr KS Re: Zle liczysz IP: *.static.chello.pl 09.07.12, 09:35
                Rozsądnej porze? Czyli wyjazd do pracy o 4:30 a powrót o 12:00? Czy o 23:00?
          • rydzyk_fizyk Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 13:46
            Gość portalu: zupa pomidorowa napisał(a):

> I wszyscy co parkują na Służewcu jeżdżą po dzieci do Legionowa?

Mówi, że matka siedzi z tyłu :)
        • misself Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 08:56
          polokokt napisał:

> Miasto to nie tylko ścisłe centrum, mamy coś takiego jak aglomeracja Warszawska
          > i tak ludzie z Legionowa pracuja na Służewcu, Okęciu albo Jankach, a ludzie z
          > Pruszkowa czy Piaseczna na Białołece.

A w cywilizowanych krajach ludzie się w takich przypadkach przeprowadzają, żeby nie tracić codziennie 2-3 godzin na dojazdy. A miasto rozwija infrastrukturę rowerową. Może te 1000 osób się przesiadło na rowery? Bo to nie na Służewcu jest ten słynny na całą Polskę biurowiec, gdzie zabronili pracownikom przyjeżdżać na rowerze ze względu na rzekomy "brak prestiżu" takiego środka transportu?
          • buj_w_chucie Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 09:15
            > Bo to nie na Służewcu jest
            > ten słynny na całą Polskę biurowiec, gdzie zabronili pracownikom przyjeżdżać n
            > a rowerze ze względu na rzekomy "brak prestiżu" takiego środka transportu?

O niech to babcie w trabke! Ze tez tam nie pracuje. Dzien po wydaniu takiego zarzadzenia przyjechalbym na rolkach.
          • roweremnasluzewiec Nie rozwija. Z Ursynowa nie dojedziesz rowerem 09.07.12, 10:09
            misself napisała:
            > A miasto rozwija infrastrukturę rowerową.

Nie rozwija. Np. z najbliższego i największego w Warszawie zespołu osiedli czyli Ursynowa na Służewiec rowerem nie ma jak bezpiecznie dojechać. Odległość to niewiele ponad 4km od Ratusza do Galerii, większość infrastrukrury istnieje. Niestety władze Mokotowa od 2006r nie chcą dokończyć połączenia rowerowego od granicy Ursynowa na Służewiec, poczytaj tu:
            www.facebook.com/RoweremNaSluzewiec
            >Może te 1000 osób się przesiadło na rowery?
            Myślę że połączenie Ursynów-Służewiec ma potencjał na 1000 dojazdów dziennie.... ale nie istnieje. A jezdnią Rzymowskiego to tylko dla samobójców, inne opcje to po schodach i chodnikami, albo ruchliwymi chodnikami przy Puławskiej/Al. Lotników a to nie miejsce na rowery.

> Bo to nie na Służewcu jest ten słynny na całą Polskę biurowiec, gdzie zabronili >pracownikom przyjeżdżać na rowerze ze względu na rzekomy "brak prestiżu" takiego środka >transportu?

A nie. To WFC przy Emilii Plater 53. Nawet w wiki jest o tym napisane ;-)
            pl.wikipedia.org/wiki/Warszawskie_Centrum_Finansowe
            Teraz się podlizują, nawet stojaki zrobili, całe 12 sztuk!
          • Gość: elvis Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 10:29
            nie przesiadło się na rowery, tylko blokują pobliskie osiedla, stawiając swoje golfy dwójki za 1500zł gdzie popadnie, na trawniku, przejściu dla pieszych, oby tylko stał. Straż miejska juz przestała reagować niestety . Może uważają, że są stworzeni do wyższych celów.
            • rydzyk_fizyk Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 13:48
              I ciśnienie w oponach utrzymuje im się przez cały dzień pracy?
              • Gość: tomek Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod IP: 91.198.145.* 09.07.12, 14:19
                rydzyk_fizyk napisał:

> I ciśnienie w oponach utrzymuje im się przez cały dzień pracy?

Na niektórych osiedlach, to pewnie przez żyły wodne, zaczęło gwałtownie spadać przed 17. Właściciele terenów nie mając z tym nic wspólnego również się dziwią.
        • Gość: olaf trzeba dopłacić i przedszkole poczeka IP: *.ip.netia.com.pl 09.07.12, 09:26
          chciało się mieć dzieci ?
          • Gość: powiedz_to_koniowi Re: trzeba dopłacić i przedszkole poczeka IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.12, 09:39
            się chciało, się ma i się jest zadowolonym !!!
        • Gość: KBL Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 10:00
          I tak i nie.
          Pracowałem w tej okolicy i widziałem na jakich "blachach" parkują tam auta. Większość zdecydowana to były dzielnice całkiem niedalekie. Owszem - nieco z Pruszkowa, Piaseczna i okolic, ale jednak przeważająca większość - Żoliborz, wola, Mokotów (!), Ursynów, nieco z Pragi. Legionowo było jakimś znikomym ułamkiem.

Co najzabawniejsze: Parkowało tam mrowie aut... firmowych. I to firm mających siedziby w sąsiadujących biurowcach. Innymi słowy: Firma dawała pracownikowi auto a o miejsce musiał się martwić sam.
          • Gość: Orzycka Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 10:37
            u mnie pod domem (500 m od GM) zatrzęsienie buraków w starych golfach, o rejestracji zaczynającej się na W... zapomnij. Staje toto jak popadnie, trawa nie trawa, placyk zabaw też przecież się nadaje, nawet jeśli się zahaczy trochę o piaskownicę. Na szczęście wieczorem znikają. Mieszkańcy powoli zaczynają tępić tą plagę za pomocą gwoździ - ale posiadaczom golfów za 500 zł gwoździe nie straszne
            • Gość: kropka Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod IP: 78.9.176.* 09.07.12, 11:08
              A może zamiast rysować po lakierze - dla właściciela auta za 1500 zł to faktycZnie nie straszne - zacząć przebijać opony? Jak przez tydzień będzie musiał cztery koła zmieniać to szybko przestanie przyjeżdżać. ;)

btw. kiedyś na Śródmieściu, jak parkowali w podwórkach lokatorzy przyklejali - na butapren czy inną kropelką - kartki na szyby / lakier. ;)

pozdrawiam
              • asperamanka Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 11:44
                Po co takie brutalne metody, i jeszcze narażanie się na odpowiedzialność za niszczenie mienia?

Kiedyś w Brazylii policja drogowa wymyśliła prosty system - nie żadne tam mandaty, których wypisywanie trwa długo, tylko zaklejanie przedniej szyby auta ulotkami z napisem "umoralniającym" przy pomocy takiego kleju, który w czasie krótszym niż kilka godzin (ale też nie za krótkim, żeby nie było łatwo) dawał się zmyć tylko Coca Colą ;-)
                • rydzyk_fizyk Re: A ja się dziwię po co Wam w miastach samochod 09.07.12, 13:50
                  Sąsiedzi z drogówki argentyńskiej są bardziej brutalni - zamalowują przednią szybę białą farbą.
    • Gość: World Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: *.lpp.com.pl 09.07.12, 08:11
      olecky napisał:

> w Warszawie nie potrzeba więcej miejsc parkingowych, tylko szerzej stosowanej
      > odpłatności za parkowanie.

Identycznie można rozluźnić zbiorkom! Nie potrzeba więcej pojazdów, tylko zwiększyć ceny bieltów do przynajmniej kopenhaskich stawek (przecież Kopenhaga to wzorzec przeciwników motoryzacji) i wchodzenie tylko przez pierwsze drzwi, żeby ukrócić wrodzone w Polaków oszustwo, bo takiej skali zjawiska jeżdżenia na gapę próżno szukać gdzieś indziej :)
      • Gość: Heh Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: 194.0.236.* 09.07.12, 12:35
        Haha - dobry przyklad. Dodatkowo w Kopenhadze podatek na samochod kosztuje drugie tyle co samochod, a i miejsce parkingowe pod domem czy blokiem tez kosztuje. Inna sprawa to fakt, ze Dunczycy nie traktuja samochodu jako prestiz, tylko srodek transportu i uzywaja go jedynie w przypadkach niezbednych. Ja jezdze codziennie rowerkiem do pracy 10 km w jedna strone, nie dosc ze wygodnie, to jeszcze oszczedzam na fitness clubie :)
    • Gość: ziom czy nie można zrobić tak: IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.07.12, 08:11
      parkuję na 3 godziny, potem przychodzę, robię rundkę (wokół Galerii Mokotów) i znów parkuję na 3 godziny. Następnie ostatnie wyjście i znów rundka i znów.
      Jeżeli obsadzenie miejsc było na poziomie 80% (!) czyli z 2400 zajętych było 1900 miejsc a teraz 900 to wynika z tego kilka możliwych wniosków: że są wakacje, 900 samochodów robi rundki i rozwiązanie jest bolesne dla osób które nie może wyskoczyć z roboty na objazdówkę, 900 samochodów jest samochodami klientów/pracowników Galerii Mokotów.
      I teraz ciekawostka - w 2011 roku od maja do lipca chodziłem na siłownie do GM na godzinę 11-12. Parking był w zasadzie pusty.
      • Gość: aaa Re: czy nie można zrobić tak: IP: *.aster.pl 09.07.12, 10:29
        Kłamiesz, ten system "pamięta" rejestrację i przysługują 3h jednorazowo w ciągu dnia.
      • Gość: xfgz Re: czy nie można zrobić tak: - Nie można :) IP: *.polsat.net.pl 09.07.12, 10:49
        Może nie doczytałeś, że system skanuje tablice rejestarcyjne i liczy czas dla auta odanych numerach rejestracyjnych. Te dane są trzymane w bazie i jeśli wyjedziesz po 2 godzinach i pięćdziesięciu minutach a następnie wrócisz z nadzieją na kolejne darmowe ~3h to się zawiedziesz, bo po 10 minutach od wjazdu system zacznie liczyć Ci płatne parkowanie. Nie ma szans na oszukanie, chyba że będziesz naklejał sobie fałszywe tablice rejestracyjne co ~3 godziny :)
    • cyklina-klimkiewicz Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j 09.07.12, 08:22
      Potrzeba, znacznie więcej. W tej okolicy 3-4 razy w kółko musisz jeździć nim staniesz. Galeria ma dbać o klientów, ich wygodę zakupów. Jak rozwiąże parkowanie, to jej sprawa. Trudno o taki model,żeby był dokładnie adresowany.Za bardzo bym się nie rozpędzał z tymi podwyżkami. B.Klimkiewicz.
    • Gość: stefan wystarczy dobudować parę parkingów podziemnych IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 08:28
      Ale co ja mówię, to nie niemcy, u nas się robi linie farbą
      • d3vpl Re: wystarczy dobudować parę parkingów podziemny 09.07.12, 08:40
        Ale kto miałby to wybudować, za czyje pieniądze? Na czyim gruncie?
        • todeskult Re: wystarczy dobudować parę parkingów podziemny 09.07.12, 11:46
          Ależ to proste Watsonie: właściciel gruntu (czy to gmina czy osoba prywatna/firma) buduje i trzepie kaskę za parkowanie. Tylko że u nas dominuje przekonanie, że jak ktoś ma furę to należy mu się też miejsce za friko.
      • Gość: wdr podziemne jak są to stoją puste IP: *.dynamic.mm.pl 09.07.12, 09:44
        Polacy chcą mieć miejsca parkingowe, ale niestety w ich głowach nie mieści się to, że za parking podziemny trzeba zapłacić. wtedy wolą chodnik lub trawnik. doskonale to widać w centrum, gdzie w nielicznych garażach podziemnych zawsze są wolne miejsca czy właśnie na służewcu, gdzie abonament 400zł miesięcznie jest zbyt drogi, bo przecież na trawniku taniej.
    • Gość: gdańszczak Warszawa to nie wieś żeby samochodem jeździć IP: *.rev.pro-internet.pl 09.07.12, 08:40
    • Gość: wwew 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo jes... IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 08:42
      Sprobujcie zaparkować w okolicach tych super biurowców w okolicy ul. postępu. Przepiekne biurowce, ale widac pracują w nich same dziady, ktorych nie stac na płatne miejsce parkingowe w garazu, stąd pozatykane okoliczne uliczki i zeby cos w takim biurowcu załatwic- trzeba zaparkowac 1-1,5 kilometra dalej. Obłęd.
    • polujacy_na_kaczki 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo jes... 09.07.12, 08:47
      Wg. wrocławskich standardów to nie jest płatny parking, tylko parking bezpłatny przez trzy godziny. We Wrocławiu w centrach handlowych darmowa jest zazwyczaj tylko pierwsza godzina.
    • Gość: Bolek 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo jes... IP: *.srebrna.pl 09.07.12, 08:48
      I super. Nakupowali sobie bufony w kołnierzykach samochodów za 100.000 zł, ale parkingów pod swoimi biurowcami już nie chcą opłacać.
      • lukask73 Re: 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo j 09.07.12, 11:11
        Jak ktoś wyda wszystkie oszczędności i jeszcze się zapożyczy, to na parking nie starcza.
    • Gość: zzz 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo jes... IP: *.bas.roche.com 09.07.12, 09:19
      "Jednak ludzie jeszcze nie nauczyli się, że nie muszą wsuwać biletu do czytnika, zatrzymują się i szukają biletu." -> taa jasne, po prostu system jest nieintuicyjny. Szlaban zamknięty, czytnik wyświetla komunikat "włóż bilet" -> co na logikę zrobisz? Ale oczywiście zwalają na "niedouczonych ludzi".
      Szkoda, że nie napisali, czy sklepom w galerii zmienił się wynik finansowy.
    • Gość: chińczyk Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: 220.241.216.* 09.07.12, 09:20
      Bardzo dobry pomysł. Można by dodać jescze jedną zmianę - dla klientów galerii, którzy okażą paragon za zakupy na kwotę np. 50 lub 100 złotych, można znieść opłatę także za parkowanie dłuższe niż te 3h. Rzecznik galerii wypowiedział się rozsądnie - właśnie o to chodziło, żeby klienci sklepów mieli miejsce do parkowania.
    • Gość: jan i tak trzymać .w mieście jest komunikcaja miejska IP: *.ip.netia.com.pl 09.07.12, 09:23
      i jeszcze tylko żeby szybciej odwozili nieprawidłowo zaparkowane
    • Gość: Służewiecki_lemmin 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo jes... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.07.12, 09:25
      W biurowcach jest pełno miejsc parkingowych w garażach podziemnych tylko dlatego, że ceny za wynajem są kosmiczne i nawet firm na nie nie stać a co dopiero osoby prywatne.
    • Gość: dr KS Re: 1000 aut znikło z garażu Galerii Mokotów bo j IP: *.static.chello.pl 09.07.12, 09:33
      Parkowanie to usługa, a za usługi się płaci.
    • grassant 3h w galerii??? a na co tam tracić tyle czasu?? 09.07.12, 09:38
    • Gość: mimi 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo jes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 09:41
      dobra wiadomość-wreszcie można jechać na zakupy-podobnie jak do Blue City-wcześniej nie jeżdziłem bo nie było gdzie zaparkować
    • podunk Pewnie przeniesli sie na parkingi ktore... 09.07.12, 09:54
      ...pobudowalo miasto. Takze na parkingi ktorych mnostwo wokol nowych biurowcow i pod nimi. Bo przeciez urzednicy znakomicie wykonuja swoja prace i jesli tylko powstaje biurowiec to zawsze dbaja by wykonano tam parking.
      ;)
      • Gość: gosc Re: Pewnie przeniesli sie na parkingi ktore... IP: 212.160.172.* 09.07.12, 10:29
        A to parkingów podziemnych tam nie ma? Z tego co się orientuję to parkingi tam są. A ceny ustala zarządca parkingu a nie miasto. Tam proszę kierować swoje żale
    • Gość: a płacenie za parking jest strasznie ponizające IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 10:01
      zwłaszcza przy korporacyjnych pensjach 1800 na rekę.
      • Gość: Kasia Blum Re: płacenie za parking jest strasznie ponizające IP: *.szczecin.mm.pl 09.07.12, 10:06
        Nie daj się więcej poniżać - przesiądź się na komunikację miejską...
      • Gość: gosc Re: płacenie za parking jest strasznie ponizające IP: 212.160.172.* 09.07.12, 10:24
        Co ciekawe przy tej korporacyjnej pensji stać Cię na paliwo za 6 PLN/litr :) Może powinieneś poprosić o zniżkę na paliwie (tak ok 50%) no bo masz korporacyjną pensję. A swoją drogą nie życzę sobie aby z moich podatków miasto budowało parking dla prywatnych korporacji. P+R wystarczą
    • Gość: bolo 1000 aut mniej w garażu Galerii Mokotów, bo jes... IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 10:02
      Bardzo dobrze!!!! Tak ma być !!!
    • Gość: karol smiechu warte IP: *.bas.roche.com 09.07.12, 10:20
      Kiedys ludzie ponoc jezdzili 15 minut po parkingu zeby znalezc miejsce, a teraz tyle samo czasami stoja w korku zeby do GM wjechac (i wyjechac) z powodu szlabanow.

Roznica jest taka, ze teraz zdecydowanie wiecej ludzi czeka na wjazd i wyjazd z GM bo zatory sie robia w godzinach szczytu, a kiedys parking byl zapchany w godzinach od 10 do 17/18 czyli wtedy gdy ludzie pracowali, a nie robili zakupy.

Chociaz z tym zapchanym parkingiem to tez taka sciema, tyle razy tam parkowalem po 10 i nigdy nie szukalem miejsca dluzej niz kilka minut, ale jak ktos jedzie do GM pierwszy raz i chce zaparkowac na najnizszym parkingu to niech sie nie dziwi, ze moze byc trudno. Na wyzszych pietrach takich problemow nie ma.

Jednym slowem sukces jak cholera :)
      • wolfgang87 Re: smiechu warte 09.07.12, 11:16
        Tak sie sklada, ze ten system dziala tez wieczorem. Jak sie zdziwilem, ze wyjazd z galerii nieco przed 22 zajal mi z 15 minut. No i coz. Do Arkadii mam nieco dalej, do BlueCity blisko, wiec jesli najdzie mnie ochota na galeryje, to na pewno juz nie GM. Sorry... Rozumiem system w dniu powszednim, bo czemus to sluzy, ale wieczorem?? Tylko utrudnianie klientom zycia.
        • Gość: karol Re: smiechu warte IP: *.bas.roche.com 09.07.12, 11:36
          Dziala wieczorem, bo chodzi o zyski Galerii, a nie zyski sklepow czy klientow!

System parkingowy sie w ciagu np. roku zwroci, ale ci, ktorych sie tak gani na forum, ze parkowali tam za darmo zostawiali tam sporo kasy robiac zakupy (skoro samochod tam juz stal, to co za problem odrazu zrobic zakupy w carrefour i nie tylko?).

Widze to po sobie. Parkowalem w GM niemalze codziennie, ale w ciagu tygodnia zostawialem tam conajmniej kilkaset zlotych (tygodniowe zakupy w carrefour 200-300zl, plus inne wydatki).

Teraz po prostu w GM nie bywam, no moze czasami cos zjesc, ale jedzenie tam raczej marne lub drogie, wiec coraz rzadziej.
          • sportif Re: smiechu warte 09.07.12, 13:46
            galmok i tak za tobą nie zapłacze
            • Gość: karol Re: smiechu warte IP: *.bas.roche.com 09.07.12, 15:29
              GalMok na pewno, oni strzyza najemcow bez wzgledu czy oni maja klientow czy nie. Natomiast sklepy moze juz tak, szczegolnie jesli takich jak ja bylo wiecej (a jestem pewien ze bylo, w koncu caly parking ponoc byl zajety przez pracownikow okolicznych biur, a wg. specjalistow z tego forum to ludzie nadziani, wiec i kasy mogli zostawiac calymi workami...).

• Gość: służewiak tak, smiechu warte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 21:54
            Słabo wam płacą w tym Roche. Jak pracowałem w AZ to płacili przyzwoicie.
            No ale może tak płaca tylko pracownikom którzy nie potrafią zrozumieć dlaczego system bramek parkingowych w GM nie może być otwarty wieczorem.
        • Gość: służewiak myślenie to trudna sprawa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 21:42
          wolfgang87 napisał:

> Tak sie sklada, ze ten system dziala tez wieczorem

To co, po 1800 szlabany wyjazdowe mają być otwarte, tak?
          Wtedy cały system nie ma sensu - sam domyśl się dlaczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka