Dodaj do ulubionych

Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puław...

12.07.12, 17:57
super, kolejna droga dopychająca więcej samochodów do centrum. Za mało ich tutaj, a Warszawa ma za dużo kasy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kirr Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.home.aster.pl 12.07.12, 18:29
      Racja. Za 17 mln można by stworzyć całą sieć dróg i pasów rowerowych w Śródmieściu - znaczenie takiej inwestycji dla poprawy komunikacji w centrum byłoby kolosalne. Ale nie ma na to kasy, za to na drogi kasa się znajdzie, mimo że pożytki z tej inwestycji żadne. Spalinowe mózgi znowu górą. Przykre.
      • Gość: gosc Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 22:51
        17 baniek to starczy może na kolejną wizję projektu sieci pasów rowerowych w Śródmieściu, sorri...
        • Gość: ja Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.piaseczno.vectranet.pl 12.07.12, 23:33
          I bardzo dobrze! Oby więcej takich inwestycji :)
          • Gość: wars Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 02:26
            mieszkańców Piseczna prosimy o zabieranie głosu tylko w sprawie inwestycji w Piasecznie.
            • Gość: World Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.lpp.com.pl 13.07.12, 07:20
              Gość portalu: wars napisał(a):

> mieszkańców Piseczna prosimy o zabieranie głosu tylko w sprawie inwestycji w
              > Piasecznie.

Ale miejscowi również są zadowoleni z takich decyzji :) Olać zaściankowych malkontentów :)
            • Gość: ja Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.piaseczno.vectranet.pl 13.07.12, 16:03
              Gość portalu: wars napisał(a):

> mieszkańców Piseczna prosimy o zabieranie głosu tylko w sprawie inwestycji w
              > Piasecznie.

Prośba odrzucona z powodu rażących uchybień, skutkujących łamaniem Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej :)
      • Gość: Mózgu się używa Chyba ci mózg na tym rowerze wywiało do reszty IP: *.warszawa.mm.pl 13.07.12, 09:07
        Czy w deszczowe dni oraz od listopada do marca, gdy na zewnątrz pluchy, zadymki i śnieg też jeździsz rowerem do pracy ? Czy raczej wozisz go do tej pracy przez 9/10 drogi metrem lub autobusem bezceremonialnie obijając i brudząc innym nogi, wyłącznie po to by "przyszpanować" przez ostatni przystanek jaki to jesteć "cool" i 'ekologiczny" ?
        I wiem co piszę bo codziennie jeżdżę metrem i nie ma dnia żeby paru takich nie spotkać w każdym jadącym składze !
      • Gość: Piottr Lepsza droga niż ścieżka rowerowa? IP: *.rev.snt.net.pl 13.07.12, 10:50
        Dlaczego:
        Proste wyliczenie matematyczne.
        Z drogi i chodnika można korzystać przez 365 dni w roku, ze ścieżki rowerowej od kwietnia do października, czyli przez 58% roku.

Drogą można poruszać się nie tylko znienawidzonym przez cyklistów samochodem, ale również pieszo chodnikiem, oraz komunikacją miejską, motocyklem, skuterem, i rowerem także. Pieszy na ścieżce rowerowej jest intruzem i jest traktowany przez cyklistów jak intruz.

Najbardziej obciążoną ścieżką rowerową jeździ 1000 rowerzystów na dobę (dane z warszawskiego raportu rowerowego). 63% mieszkańców nie korzysta z rowerów nigdy (to samo źródło).

Zatem, budowanie infrastruktury, z której przez pół roku korzysta 37% mieszkańców to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
      • cacum Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł 13.07.12, 11:23
        Tu nie Wietnam.
    • hoffi42 Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puław... 12.07.12, 18:34
      To wracajcie słoiki do swoich pierdziszewów .Tam polne drogi i furmanki.To mam rowerem wozić towar do kijenta?Q..co za walnięte ćwoki.Chyba tam kupili "apartament" a teraz biadolą.
      Oby jak najszybciej między Ursynowem a Wilanowem.
      • bartosz_mokotow Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł 12.07.12, 18:56
        Ciekaw jestem czy dzięki temu doszczętnie nie zakorkuje się Wałbrzyska..
      • Gość: służew Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 19:01
        hoffi42 napisała:

> wozić towar do kijenta

do kogo?

A istniejące drogi sa wystarczające dla śmieciarek, karetek, dostaw i majstrów co betoniarkę muszą wozić.
      • kojinsei Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł 12.07.12, 21:57
        co za matoł
      • Gość: Belf Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:41
        Ciekawe, że słowo "ćwoku" napisałeś dobrze , ale już "klienta" niepoprawnie, ćwoku.
    • Gość: służew Ekrany/tunel są w cenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 19:05
      czy ekrany dźwiękochłonne są w tej cenie? Choć tam są tak blisko wysokie budynki że chyba trzeba będzie tą "niezbedną" drogę obudować tunelem....
      • Gość: m Re: Ekrany/tunel są w cenie? IP: *.159.6.178.static.cdpnetia.pl 13.07.12, 09:58
        nic nie trzeba. to zasługa deweloperów
        (i lokatorów, którzy kupowali mieszkania, ZNAJĄC plan zagospodarowania)
    • Gość: albwu Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 19:30
      rozumiem, ze bez tej drogi samochodow do centrum jedzie znacznie mniej i jest komfortowo.
    • Gość: mokotów Budowa KEN to jedyne co wychodzi Burmistrzowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 19:37
      Budowa KEN to jedyne co wychodzi Burmistrzowi i jego kumplowi z Wydziału Inwestycji:

www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,ratownicy-oskarzaja-wladze-mokotowa-sa-wspolodpowiedzialni-za-utoniecie,51554.html
      I mają rację.
    • Gość: derty halas halas IP: *.acn.waw.pl 12.07.12, 19:54
      a tak będą mieli mieszkańcy
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cbp7-hzc7Ac
      • Gość: SnD Re: halas halas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 20:06
        Tylko nie mów że Policja nic nie robi! Ja ostatnio widziałem jak łapali pieszych przechodzących w tym miejscu i dawali im mandaty.
        Samochodami ledwo mieszczacymi się na pasie dzielącym jezdnie czy nielegalnie zawracającymi przy Sonaty sie nie interesowali - to piesi przeszkadzają w tym mieście.
        • michalng Re: halas halas 12.07.12, 22:04
          A jak któryś z tych pieszych zginie pod kołami to będzie lament ze policja nic nie zrobiła. Ludzie tam łażą "na pamięć" sam widziałem jak samochód awaryjnie hamował bo mu jakaś debilka z dzieckiem pod koła wlazła.
    • Gość: welarg A może ul. Marka Leykama ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.07.12, 20:32
      Twórca m. in. poznańskiego Okrąglaka, Państwowego Instytutu Geologicznego, dawnej Składnicy Harcerskiej, znanych biurowców przy Wspólnej czy Stadionu Dziesięciolecia mieszkał w pobliżu (tam, gdzie jest stacja Metra Wilanowska).
      • Gość: hhi mam super nazwę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 20:50
        Lepiej Decybela albo Korkotwórcza albo Bezsenności, Pyłu Zawieszonego....

Mam! Genialne:
        Bogdana z Michałowic!
    • Gość: nowotka1 Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puław... IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.12, 22:40
      Q...a! Nóż się w kieszeni otwiera! 17 milionów na taką bzdurę, jak nowy korek do centrum miasta! A trasa rowerowa wzdłuż Wisły kończy się na płocie, bo jakaś baba poskąpiła na budowie kładki nad terenem wodociągów.
      • Gość: welarg Dla mnie to bardzo dobra wiadomość IP: 148.81.254.* 13.07.12, 09:13
        Ta droga jest dla Ursynowa bardzo potrzebna. Malkontenci z pretensjami powinni się kierować do swojego dewelopera, który im nie powiedział całej prawdy. Ta naga prawda była w gazetach, ale nie każdy czyta.
    • Gość: Czytelnik Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puław... IP: *.ip.netia.com.pl 13.07.12, 07:54
      Wbrew wszelkim malkontentom i narzekaczom jest to super wiadomość. Sumarycznie samochodów nie przybędzie (czy byłaby ta droga, czy nie) - za to ruch będzie miał się okazję rozłożyć. Odciąży się skrzyżowanie przy Dworcu Południowym - teraz jest tak, że tam wjeżdża gro samochodów jadących z Wilanowa, dopychając zapchane od strony Piaseczna skrzyżowanie z Puławską (ruch głównie z Piaseczna i Ursynowa), gdzie dopiero rozchodzi się w trzech kierunkach: Puławska (==>Centrum), Al. Niepodległości (==>Centrum) i Al. Wilanowska (==>Włochy, Bemowo). Dzięki tej drodze część samochodów wjedzie w Puławską i Al. Niepodległości na dalszym kawałku, sumarycznie zmniejszając korki przy Dw. Południowym (część z tego skrzyżowania nadal pojedzie w kierunku Włoch i Bemowa). Ruch w centrum - sumarycznie pozostanie taki sam, ale będzie łatwiej do niego dojechać.
      A że kwota 17 milionów? Wbrew pozorom - za drogi (szczególnie w mieście) - to nie jest drogo. Fakt, przydała by się przy okazji ścieżka rowerowa (jest zapas miejsca) - ale nie znając planów nie wiadomo, czy nie jest w planach. Na miejscu cyklistów lobbowałbym za tym, aby każda nowa droga mająca zapas miejsca - była projektowana obowiązkowo z nową ścieżką rowerową. Łatwiej by było wtedy nawet wymóc, aby poszczególne ich części były ze sobą w przyszłości połączone (stworzenie wspólnej sieci), czego sobie, kierowcom i rowerzystom życzę.
      • Gość: mija Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 09:07
        ehh.. Dworzec Poludniowy.... rzadko juz sysze taki rodzynek. Nazawa , niestety, umiera wraz z zalewem slojow.
      • Gość: Dziadek tetryk Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.warszawa.mm.pl 13.07.12, 09:20
        Popieram ten jak dotąd jedyny pozytywny wpis. Tu jeszcze trzeba lobbować za jak najszybszym całkowitym dokończeniem tej inwestycji, czyli od lat planowanym poszerzeniem Domaniewskiej na odcinku Al. Niepodległosci - Garażowa (gdzie już są dwa pasma), tak by wykorzystać wreszcie w pełni 3 pasmową Wołoską - oczywiście z jednoczesnym jej dokończeniem na odcinku Racjonalizacji - Wiktorska. Całość oczywiscie będzie miała pełny sens, jak Dworzec Południowy zostanie przebudowany na węzeł bezkolizyjny z planowanym tunelem pod Al. Wilanowską
        • Gość: Wa-wiak Re: Dokończą al. KEN. Czekamy na Wołoską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 09:59
          Popieram post dziadka. Nie wiem jednakże czy wiekowy profesor przestał blokować poszerzenie fragmentu Wołoskiej, bo wówczas będziemy zmuszeni czekać na jego odejście.
      • Gość: max Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 09:38
        Nie trzeba być geniuszem by wiedzieć po otwarciu nowej drogi ruch wzrośnie.
        • Gość: Łowca "geniuszy" A KIM trzeba być żeby takie coś napisać ? IP: *.warszawa.mm.pl 13.07.12, 12:32
          Pewnie że wzrośnie, bo jak nie ma drogi, to nic nie jedzie. A jak już jest to coś zawsze jeździ.
          A nie wpadłeś "geniuszu" na to że jak są dwie drogi zamiast jednej to wprawdzie na tej drugiej ruch wzrośnie (patrz wyżej) ale na tej pierwszej (w tym wypadku ul Puławskiej z wiecznie zakorkowanym w godzinach szczytu skrzyżowaniem z Al. Lotników i z węzłem Al. Wilanowska, Al. Niepodległosci) spadnie ?
          • cacum Re: A KIM trzeba być żeby takie coś napisać ? 13.07.12, 13:30
            O a po zamknięciu Marszałkowskiej to ruch na Wisłostradzie jak zmalał. Zamknijmy kilka ulic to dopiero ruch się zmniejszy.

co za .... człowiek
          • Gość: open-minded Człowiekiem który myślenia nie ogranicza do aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 19:33
            Nie wiem po co odpowiam tak ograniczonej umysłowo osobie która nie potrafi zrozumieć dlaczego po otwarciu tej drogi sumaryczny ruch Puławska + KEN bedzie dużo wiekszy niż jest teraz na samej Puławskiej.
            Podpowiem, choc pewien jestem ze to tez nie pomoże: przemieszczają się ludzie, a nie samochody. Samochody sa JEDNYM a nie JEDYNYM ze sposobów przemieszczania się.
            Po otwarciu KEN zwiekszy sie liczba ludzi w autach. A ubędzie w....
            I chyba w mieście nie o to chodzi by zachęcać ludzi do przesiadki z ... do samochodów.

Bo te samochody to problem: miejsce do jazdy, do parkowania, halas, smród, wypadki.
      • Gość: tttttttt Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 10:20
        Ścieżka rowerowa jest w planach, a jakże. Niestety wykonawca uwzględnił w swoich planach całe 25 miejsc parkingowych, gdy codziennie pod tymi blokami parkuje kilkadziesiąt samochodów. Są tam lokale usługowe, gastronomiczne, pod które podjeżdżają samochody z zaopatrzeniem. Nie trzeba być geniuszem by przewidzieć, że z powodu braku miejsc parkingowych ludzie będą zostawiać samochody na prawym pasie. Mieszkańcy będą się domagać progów zwalniających, bo po jednej stronie są bloki mieszkalne, po drugiej domki jednorodzinne. Dlatego wstrzymajcie się z hurra optymizmem, że nowa ulica rozładuje Puławską.
        • Gość: tw Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.k.omnitec.pl 13.07.12, 10:50
          > Ścieżka rowerowa jest w planach, a jakże

I oczywiście 2 razy przechodzi z jednej strony jezdni na drógą żeby rowerzyści się nie rozpędzali i poczekali na światłach. Dodatkowe 2 przekroczenia jezdni dają tez kierowcom większe szanse na trwałe wyeliminowanie z ruchu (i społeczeństwa) "miejskich chwastów" czyli rowerzystów.
      • Gość: Piottr Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.rev.snt.net.pl 13.07.12, 11:17
        Nareszcie jakaś mądra wypowiedź.
        Ruchu nie przybędzie, za to się bardziej równomiernie rozłoży i odciąży wiecznie zakorkowane skrzyżowanie przy Dw. Południowym (dla mnie to miejsce będzie się tak nazywać zawsze).

Wymóg budowy ścieżki rowerowej wzdłuż każdej nowo budowanej drogi też uważam za sensowny, w końcu jak się buduje drogę to i chodniki wzdłuż też powstaną, więc dlaczego nie ścieżka?
        (Co nie zmienia faktu że jestem przeciwny budowie ścieżek rowerowych ZAMIAST dróg)
    • Gość: pppppppppppppppppp Mam supr nazwę dla tej ulicy. Słoikowska IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.07.12, 10:51
      Kto jest za?
      • Gość: patryk Re: Mam supr nazwę dla tej ulicy. Słoikowska IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.07.12, 12:56
        albo '"śmieci trzymanych na klatce"lub Maciusia Słoika I
    • Gość: Al Jaką al. KEN. to jest ul. Rolna IP: *.um.warszawa.pl 13.07.12, 11:01
      W każdym artykule dotyczącym tej inwestycji jest napisane, że zostanie przedłużona al. KEN.
      G***o prawda. Al. KEN kończy się na Wałbrzyskiej i przechodzi w ul. Rolną.
      Zostanie przedłużona ul. R O L N A do Puławskie a nie al. KEN!!!
    • Gość: janek Re: Dokończą al. KEN. Rusza budowa odcinka do Puł IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 15:38
      olecky awansowales do superligi megakretynow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka