Dodaj do ulubionych

Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr...

• Gość: Muzeum Muzeum Socrealizmu IP: *.128.33.188.static.cdpnetia.pl 18.07.12, 11:25
      Tam jest miejsce tego tworka, dalsze hołubienie najeźdźców to porażka.

www.muzeumzamoyskich.pl/socrealizm
    • Gość: dziadek Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... IP: *.neanet.pl 18.07.12, 11:26
      Jestem za tym aby na tym miejscu stanął pomnik św.Jana Pawła II.
    • koczkodanka Tylko prymitywy niszczą pomniki 18.07.12, 11:27
      Jedźcie ćwoki do Berlina i uczcie się kultury. Przed duże K
      • normalny82 Re: Tylko prymitywy niszczą pomniki 18.07.12, 12:32
        Kto mówi o zniszczeniu najlepiej przenieść go na cmentarz żołnierzy Rosyjskich bo tam jest jego miejsce, aby w ten sposób uczcić pamięć poległych! Pomnik stojący w Warszawie zważywszy na kontekst historyczny delikatnie mówiąc jest nie na miejscu!
    • koczkodanka Re: Żydowska mać HGW robi to co do niej należy. 18.07.12, 11:28
      dealer.krokodyla napisał:

> Żydowska mać HGW robi to co do niej należy.
      Puknij się to co masz między uszami
      • dealer.krokodyla dobra, już i co dalej? 18.07.12, 12:10
    • Gość: wam powiem Chyba ktoś nie zna historii IP: *.migutmedia.pl 18.07.12, 11:30
      Prawda jest taka, że gdyby nie Fiedia z Wołogdy, Wowa z Niżnego Nowogrodu i Waniusza z Ufy, to po 1989 roku nie byłoby komu czego odzyskiwać, bo wiele lat wcześniej byłby już finis Poloniae. Sowiety sowietami, ale ci chłopcy poginęli z naszym kraju, również za to, żebyśmy mogli krzyczeć "precz z komuną". Dość mam już tej polskiej małostkowości.
      • Gość: cygel Re: Chyba ktoś nie zna historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 11:41
        wymienieni przez ciebie chłopcy zginęli nie za Polskę, ale za ZSRR i jego podboje. taka prawda
        • Gość: pandada trudno nazwać podbojem kontratak IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 18.07.12, 17:25
          natomiast faktem jest, ze bez radzieckich żołnierzy Polska byłaby niemożliwa - w jakiejkolwiek formie. Niemcy nie przewidzieli w Polsce marionetkowego rządu, lecz kolonizację niemiecką i redukcję liczebności Polaków do kilku milionów niewolników (Generalny Plan Wschodni).
      • Gość: Ciekawski Re: Chyba ktoś nie zna historii IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.07.12, 12:20
        A Niemcy, którzy zginęli w 41' umarli za to, żeby Polacy na Kresach mogli krzyczeć 'Precz z Hitlerem!"... Ach ta nasza polska małostkowość.
    • Gość: dziadek Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... IP: 91.232.175.* 18.07.12, 11:33
      Ciekawi mnie jaki procent żydowskich genów jest w Polakach, po zachwanich widać, że duży.
      • Gość: Gresiek Re: Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 11:39
        sprawdź jaki procent żydowskich genów jest na czerskiej
        • Gość: idex Trybuny już nie wydają, więc towarzysze czytają GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 11:53
          zawsze dobrze napiszą o bratnim narodzie...
    • Gość: spm głos z Rosji IP: 158.66.1.* 18.07.12, 11:40
      Ech, te drogi wąskie,
      Zygzakiem, na skos!
      ziurawe tysiące
      Białoruskich wiorst!

Jadę, klnąc pod nosem
      Na kolejny dół
      Ku niemieckim szosom,
      Równiutkim jak stół.

Tam autostrady ponoć trzypasmowe,
      bez tablic „Achtung!", „Halt" czy „Haende hoch!",
      Zobaczę, sprawdzę - wrócę, to opowiem;
      Będę tam wąchać kwiatki, a nie proch.

Auto maską kruszy
      rzedwieczorne mgły,
      W legowisku duszy
      Wilk wyszczerza kły,

Piszczą kręgi opon,
      Skowyczą swą pieśń -
      Wilk podwija ogon
      Przy tabliczce „Brześć".

Tam, na granicy, stanę i odetchnę,
      pokażę paszport i stempelki
      i żołnierz na mój widok się uśmiechnie
      i szlaban w pozdrowieniu wzniesie wzwyż.

Jeszcze parę pytań
      ma do mnie Kraj Rad
      i ruszam z kopyta
      w nieznany mi świat,

jeszcze prosi celnik
      o autograf i
      tyle nas widzieli!
      Wyjechaliśmy!

W lusterku z zewnątrz państwo widzę nasze.
      Oj, za granicą jestem pierwszy raz!
      Na złość niektórym jestem i zobaczę
      Warszawę, Paryż i sto innych miast!

Ech, te drogi śliskie,
      Mokre kocie łby!
      Polskie kartofliska
      Wokół polskich wsi!

Chłop na wozie swojsko
      Batem konia tnie -
      Szkoda, że po polsku
      ja ni be, ni me.

Spragnieni, głodni, no i dość skonani
      Stanęliśmy, by wrzucić coś na ząb,
      Bąknąłem po rosyjsku „Proszu pani!"
      I zrozumiała mowę z obcych stron!

Ech, przydrożne dania,
      Ubogi menu!
      Jem bez wybrzydzania,
      I smakuje mi.

Deser na ostatku -
      Sympatyczny kraj!
      I na ich „herbatku"
      Dmucham jak na czaj.

Rachunek wyliczyła polska pani,
      A ja, z wrażenia pozbawiony tchu,
      Zagranicznymi płacąc banknotami
      Mruknąłem z irytacją: „Drogo tu..."

Dobrze być Polakiem!
      Czemu - każdy wie;
      Dziewczyny tu takie,
      Że serce się rwie!

Pod lasem, przy sianie,
      Chustek barwny krąg -
      Panny roześmiane,
      Stogów równy rząd.

Mówił nam chłop: - My tutaj piekło przeszli,
      Kamień by płakał, panie, gdyby mógł,
      Namordowali Niemcy naszych dziewczyn,
      Tu gdzie nie stąpnąć, panie, ludzki grób...

Ziemię tną lemiesze
      W proste linie bruzd,
      Kości do dziś jeszcze
      Bieleją wśród zbóż,

Rzeczy Pospolitej
      Taki wypadł los -
      Życia nie przeżyte
      Wyrastają w kłos...

I nagle mózg rozsadzać zaczął czaszkę,
      wróciło to, co wraca nie od dziś:
      Powstanie przypomniało się Warszawskie
      i polski ból w rosyjską wtargnął myśl.

Wzywali pomocy,
      błagali o broń,
      a nasi sztabowcy
      zatrzymali front.

Chcieliśmy przez Wisłę
      z marszu, jak się da...
      I płakali wszyscy
      słysząc wciąż: "Nielzia!"

Było minęło, lecz do dzisiaj w sercu
      niczym odłamek tamte sprawy tkwią:
      bezsilny szloch naszych krasnoarmiejców
      i ten haniebnie zatrzymany front...

Czemu stały armie
      sześćdziesiąt trzy dni,
      patrząc, jak Powstanie
      nurza się we krwi?

Ponoć był to akt,
      taka nasza gra,
      żeby wiedział Zachód,
      kto tu rację ma.

A może sztab miał wtedy inne sprawy?
      Może za późno zameldował zwiad?
      Dociskam gaz zbliżam się do Warszawy.
      Nadrobić chcę spóźnienie z tamtych lat.

W. Wysocki
      • wlodzimierz.ilicz Biedak Wysocki zawsze aspirował do statusu 18.07.12, 16:52
        człowieka zachodu (np. zachodnia importowana żona) i był skłonny wiele za to zapłacić.
        Umarł z przedawkowania narkotyków.
    • tornson Chyba antykomunistyczna trzoda! 18.07.12, 11:53
      Określenie "mieszkańcy Pragi" sugeruje że wszyscy tam to pisowskie faszyzujące gó... protestujące przeciw temu, a to przecież nieprawda.
      • Gość: wewhf lecz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 11:57
        lecz się
    • Gość: mata Czterech spiacych trzech walczacych na zlom ! IP: *.ipcom.comunitel.net 18.07.12, 12:00
      Albo oddac rosjanom na pamiatke . Oni tak nas wyzwalali jak i teraz niektore mocarstwa " wyzwalaja " .
    • Gość: Lzs Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 12:00
      Byłem kiedyś w Riazaniu nad Oką. Obok tego wojewódzkiego miasta w miejscowości Sielce formowała się dywizja im Tadeusza Kościuszki. Miejscowe władze i mieszkańcy są z tego historycznego faktu bardzo dumni. Na jednym z centralnych placów Riazania stoi piękny pomnik radziecko - polskiego braterstwa broni. Jeżeli dobrze zapamiętałem to pomnik ten jest dziełem prof. M. Koniecznego. Historii się nie zmieni, na chłodno należy ją analizować. O zbrodniach należy pamiętać, ale trzeba dostrzegać i doceniać także pozytywne strony tego sojuszu w czasie II wojny światowej. Jako jedyni zawiesiliśmy polski sztandar, obok radzieckiego na murach zdybytego Berlina. Przez 40 lat ten sojusz umacniał naszą granicę na Odrze i Nysie Łużyckiej. Sojusze z mocarstwami Zachodu są dobre, ale tylko w propagandzie i czasach pokoju. Jestem pewien, że gdyby dziś trzeba by się bronić to ta obrona byłaby tak samo samotna jak we wrześniu 39 roku i skończyłaby się równie totalną klęską. Dlatego też pamiętajmy o historii i o 200 tys. żołnierzy radzieckich, którzy polegli na polskiej ziemi.
      Brzydzę się takimi protestami.
      • Gość: orient Re: Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy IP: *.ichf.edu.pl 18.07.12, 12:09
        >Dlatego też pamiętajmy o historii i o 200 tys. żołnierzy radz
        > ieckich, którzy polegli na polskiej ziemi

600 tys.
      • tow_rydzyk Jednak glosow rozsadku na tym forum jest wiecej... 18.07.12, 12:12
        Gość portalu: Lzs napisał(a):

> Byłem kiedyś w Riazaniu nad Oką. Obok tego wojewódzkiego miasta w miejscowości
        > Sielce formowała się dywizja im Tadeusza Kościuszki. Miejscowe władze i mieszka
        > ńcy są z tego historycznego faktu bardzo dumni. Na jednym z centralnych placów
        > Riazania stoi piękny pomnik radziecko - polskiego braterstwa broni. Jeżeli dobr
        > ze zapamiętałem to pomnik ten jest dziełem prof. M. Koniecznego. Historii się n
        > ie zmieni, na chłodno należy ją analizować. O zbrodniach należy pamiętać, ale t
        > rzeba dostrzegać i doceniać także pozytywne strony tego sojuszu w czasie II woj
        > ny światowej. Jako jedyni zawiesiliśmy polski sztandar, obok radzieckiego na mu
        > rach zdybytego Berlina. Przez 40 lat ten sojusz umacniał naszą granicę na Odrze
        > i Nysie Łużyckiej. Sojusze z mocarstwami Zachodu są dobre, ale tylko w propaga
        > ndzie i czasach pokoju. Jestem pewien, że gdyby dziś trzeba by się bronić to ta
        > obrona byłaby tak samo samotna jak we wrześniu 39 roku i skończyłaby się równi
        > e totalną klęską. Dlatego też pamiętajmy o historii i o 200 tys. żołnierzy radz
        > ieckich, którzy polegli na polskiej ziemi.
        > Brzydzę się takimi protestami.

....ze sparafrazuje piosenke Czeslawa Niemena...
        Dzieki za glos rozsadku na tym Forum.... ale nalezy sie male sprostowanie....
        Przy wyzwalaniu Polski zginelo 600 000 zolnierzy radzieckich....
        Polecam tekst:
        Tekst linka
        • Gość: Lzs Re: Jednak glosow rozsadku na tym forum jest wiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 12:54
          Dziękuję za opinię i sprostowanie. Oczywiście, że 600 tys.
          • simchat Powinien wrócić na swoje miejsce!!! 18.07.12, 18:05
    • znak_zorro Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... 18.07.12, 12:23
      A gdzie ci co nie tak dawno krzyczeli: "komuno wróć" ???
      • Gość: Andrzej Re: Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.12, 12:25
        Są w PiS, ONR, PSL i innych tego typu syfach.
    • Gość: PL Czterech Śpiących wraca na Pragę. Precz z PO IP: 212.160.172.* 18.07.12, 12:31
      Na pomniki prawdziwych patriotów nie ma pieniędzy ale dla komunistycznych towarzyszy zawsze coś się znajdzie. Precz z Tuskokomuną
    • Gość: Skiper Po rzezi Pragi, po oczekiwaniu na wykrwawienie... IP: *.ip.netia.com.pl 18.07.12, 12:31
      Po rzezi Pragi, po oczekiwaniu na wykrwawienie Powstania, Polacy sami stawiają tu pomnik rosyjskiej armii... To godne tylko pogardy, nikt kto przykłada do tego rękę nie może już mienić się warszawiakiem.
      • koham.mihnika.copyright Re: Po rzezi Pragi, po oczekiwaniu na wykrwawieni 18.07.12, 12:46
        zakladaja sobie stryczek na szyje, bo wierza, ze pomagaja kompartii.
        Beneficjenci "demokracji ludowej", ciekawe - ilu ma w szufladach legitymacje ORMO?
      • Gość: Skiper Proponuję uroczyście ustawić pomnik 4 listopada... IP: *.ip.netia.com.pl 18.07.12, 13:08
        W dzień obchodów rzezi Pragi. Na cześć tego wspaniałego triumfu rosyjskiego oręża nad warszawskimi kobietami i dziećmi Putin proklamował święto państwowe!
    • pawlan Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... 18.07.12, 12:43
      Jak cokół już jest to teraz PiS zgłosi się że w tym miejscu świetnie będzie wyglądać tupolew albo poległy na posterunku LK koniecznie z małżonką albowiem czyny jego chwalebne były i Wawel to za mało :>
    • brudno Czterech Śpiących 18.07.12, 12:47
      Należy przywrócić prawdę historyczną i postawić pomik Wojtyły & Reagana. "Wszyscy wiedzą" że we dwóch pokonali Hitlera...Albo dodać psa i będzie pomnik jednego z najbardziej popularnych polskich seriali wszechczasów - "Czterech pancernych"...
    • prawdziwy-moher To nie chodzi o spiacych.............. 18.07.12, 12:57
      Tu chodzi o to kim jestesmy.Ktos powie ze tych czterech przynioslo wlolnosc.Moze to i prawda.Jednym zabrano, drugim dano.Zastanowmy sie jednak gdzie jestesmy?.Czy to Uklad Warszawski czy NATO?.Swiat wiec nas -Polakow podobnie traktuje.
      • Gość: Adolf szacunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 13:03
        nikt nas nie szanuje, bo sami się nie szanujemy. widać to po tym jak Polacy za granicą oszukują siebie wzajemnie, rząd Tuska wchodzi w tyłek Putinowi, a w Warszawie stoją takie pomniki
    • Gość: xyz Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... IP: 46.227.109.* 18.07.12, 13:07
      Trochę nie rozumiem tego oporu wobec pomnika - to jest pomnik żołnierzy,prostych niewykształconych ludzi którzy nie mieli pojęci o polityce i w 99% byli wcielani do armii ZSRR na siłę a za nimi szło NKWD żeby żaden z nich nie wpadł na pomysł ucieczki - fakt można by dodać jakąś tablicę z wyjaśnieniem zawiłości historycznych ale jednak to nie to samo co pomnik Stalina.
      A trzeba też dodać że w 1939 to walczyliśmy o niepodległość bo o wolność to nie bardzo - od 1926 roku Polska była miękką dyktaturą z systemem prezydencko-autokratycznym po zamachu stanu (była policja polityczna i obozy internowania)
    • Gość: hszonszcz Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 13:15
      Jest faktem, że jednostki Wojska Polskiego i Armii Radzieckiej wyzwoliły prawobrzeżną część Warszawy - Pragę i żadne hasla i zaklęcia z panem Żarynem na czele tego nie wymażą!!!!!! Pomnik się tym żolnierzom należy i to w tym miejscu w którym jest.Postawiony został w 1945roku a teraz po 58 latach można sobie fantazjować, że widoczek psuje i inne takie pierdoly.Trzeba bylo być na miejscu tamtego spoleczeństwa jak oni cieszyli się że już nie ma znienawidzonych faszystów z którymi walczyl caly świat ze Stanami Zjednoczonymi na czele. Pamiętam z autopsji jak siedzialem w ciemnej piwnicy z wieloma wysiedlonymi w 1944r. we wrześniu i jak w pewnej chwili wszedl do niej żolnierz w rogatywce i krzyknąl: Polacy jesteście wolni - ciarki mi do dzisiaj po plecach lecą i dlatego tym żolnierzom POMNIK TEN SIĘ NALEŻY i ci politykierzy którzy podszyli się pod mieszkańców niech lepiej zamilkną. A M E N !!!!!
    • Gość: Maria Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.07.12, 13:16
      Juz dr.Sztrosmajer powiedzial,"ze gdyby glupota mogla fruwac,to unosilaby sie pod sufitem"!
      To odnosi sie do tych protestujacych!Gdyby nie ta "znienawidzona"Armia Czerwona,xci protestujacy tez unosiliby sie pod sufitem!WSTYD,WIELKI WSTYD!
      • Gość: warszawianka Mnie ten pomnik nie przeszkadza IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.12, 13:52
        Mieszkam na Pradze. Pomnik stał w jednym miejscu tyle lat. Niby każdy go widział, a w ogóle nie zwracał uwagi. Był punktem orientacyjnym dla Pragi. Teraz też tak będzie. Będzie miejscem spotkań jak np. Rotunda czy Kolumna Zygmunta. Był na Pradze, niech sobie będzie. Bardziej mnie rażą niewyremontowane kamienice w pobliżu kina Praha. Aż się prosi, by je szybko odnowić, by to miejsce było atrakcyjne dla "przybyszów" z drugiej strony Wisły :)
    • Gość: Skiper Re: Gdyby nie Armia Radziecka i Wojsko Polskie, IP: *.ip.netia.com.pl 18.07.12, 13:22
      Ciekawe podejscie... Z pozycji człowieka, którego dwóch postanowiło obrabować. Tych dwóch następnie pobiło się o jego portfel. Ten który wygrał zdarł jeszcze z ofiary ubranie. Za to, rozumiem, należy się wdzięczność? Wydaje mi się, że to ma nazwę... Syndrom sztokholmski, bodajże.
      • tornson Jesteś niestety historycznym analfabetą. :o( 18.07.12, 13:55
        • Gość: Belf Re: Jesteś -stety historycznym analfabetą. :o( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 14:39
          A Ty- stety, ale też analfabetą. :)
      • wlodzimierz.ilicz Dziwna sprawa. Przeważająca większość uważa 18.07.12, 16:56
        że w PRL nikt ich nie obrabował.
        Wprost przeciwnie, zdobyli wykształcenie i dorobili się.
    • ukos Mieszkańcy mogą wyciąć niezły numer 18.07.12, 14:12
      A przy okazji odnowić sobie elewację. Niech przeprowadzą zbiórkę na nadanie elewacji ich domu formy widocznej z dala tablicy informacyjnej o zakłamaniu tego pomnika. W Polsce znajdzie się wielu chętnych do pomocy pod hasłem "precz z komuną".
      • Gość: pandada cóż niby zakłamanego w pomniku? IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 18.07.12, 17:30
        Załgani są jego przeciwnicy
    • czynnik.rakotworczy nie ma bata 18.07.12, 14:30
      ..bufetowa musi postawić z powrotem ten pomnik. W przeciwnym razie ryzykuje pogorszenie "dobrosąsiedzkich" stosunków z Rosją i brak "przyjaźni" ze strony Putina, a tego jej szef by nie zniósł.
    • Gość: Belf Re: ....święta racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 14:37
      Święta racja, ale po kiego taki wysoki cokół?
      • wlodzimierz.ilicz Może to kwestia zachowania proporcji 18.07.12, 16:58
        budowli.
    • Gość: prażanka Czterech Śpiących wraca na Pragę. Mieszkańcy pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 15:03
      Mieszkam na Pradze.Rozmawiam z ludźmi i nikomu ten pomnik nie przeszkadza.Wszyscy doskonale znają historię i traktują ten pomnik właśnie jako symbol obłudy minionej epoki.Jakaś grupka idiotów wyprawia cyrki.
      • Gość: xxx dokładnie tak jest IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 01:25
        pomniki zwykle przeszkadzają tzw. "pożytecznym idotom", którzy zostali spuszczeni z łańcucha przez zadymiarzy.
        Termin "pożyteczny idiota" - to słowa Lenina, który różnej maści cymbałów używał do wprowadzenia komuszych porządków a następnie oddał władzę CZeKa i NKWD (składających się prawie w 90% z żydów) by tych niepotrzebnych już idiotów, też wymordować jako zbędne g...
    • her-mann Ratusz drwi z mieszkańców 18.07.12, 15:18
      Władze m.st. Warszawa wyemancypowały się na całego. Myślą sobie tak: Skoro mandat w czasie wyborów zdobyty, teraz "można" zrobić wszystko. Cóż, że mieszkańcy nie chcą pod swoim budynkiem pomnika wystawionego sowieckim okupantom?! Ratusz bije pokłony przed armią okupacyjną, a mieszkańcy mogą sobie co najwyżej trochę pokrzyczeć (do czasu). To jest dyktatura agentury, a nie stolica wolnego Państwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka