Dodaj do ulubionych

Karty parkingowe

06.09.12, 14:02
Hej,
Czy was nie smieszy jak ochrona bydynku wkłada kartki że karty parkingowe muszą być umieszczone za przednią szybą samochodu?
Ja rozumiem ich ideę i chwała im za to że je sprawdzają ale jak ktoś parkuje przodem do ściany to czy nie logiczniejsze i łatwiejsze w sprawdzeniu byłoby umieszczanie kart za tylną szybą ?:)

Nie wspomnie już o tym że w tym przypadku aby zerknąć na przednią szybę musi się taki Pan ochroniarz przeciskać między samochodami z pękiem kluczy i kart przypiętych do paska...

Obserwuj wątek
    • grazka_21_63 Re: Karty parkingowe 07.09.12, 09:21
      ...nie śmieszy mnie to wcale. Wolę, żeby sprawdzali karty, gdziekolwiek one leżą niż mam się zdziwić, że ktoś bez mojej zgody stoi na moim miejscu...A to właściciel samochodu powinien tak położyć kartę, żeby ją było widać!
      Myślę, że większy probleme mamy z osobami, które nie mieszkając w naszym budynku wjeżdżają na nasz parking i zostawiają tam na noc samochody. Nie wiem skąd i od kogo mają kody wjazdowe, ale taka sytuacja ma miejsce nagminnie. A potem zdziwienie, że nasi mieszkańcy parkują nieprawidłowo!
      Można tylko apelować: jak ktoś jest świadkiem, że samochód lub motocykl czeka przed szlabanem na wjazd, niech go nie wpuszcza! Jeżeli ktoś już wjeżdża, zostawia samochód i idzie w stronę innych budynków - powiadomcie ochronę. Nie wpuszczajcie przypadkowych pojazdów na nasz teren. I nie udostepniajcie swoich kodów osobom z zewnątrz! To tyle . I aż tyle!
      • chmurek77 Re: Karty parkingowe 07.09.12, 10:34
        NIe zauważyłem nigdy, żeby ktoś wjeżdżał i szedł gdzieś indziej,ale skoro taka sytuacja ma miejsce to zwykłe sukin......naszych mieszkańców, że udostępniają kody innym, ale fakt faktem, że strasznie dużo się samochodów pod naszym blokiem zrobiło i być może to efekt obcych.....
        • grazka_21_63 Re: Karty parkingowe 07.09.12, 12:42
          nie być może, ale na pewno...wiesz, ja pomijam fakt, że ludzie odnajmują swoje miejsce w garażu osobom spoza naszego budynku. Takie ich zbójnickie prawo. Ale ci z zewnątrz na pilota wpuszczają swoich na nasze zewnętrzne miejsca postojowe. Ja się nie będę awanturować, czy szarpać z takimi gnojkami ale trzeba poszukać rozwiązania tego problemu. Ochrona też nic sama nie poradzi. Być może trzeba będzie globalnie pozmieniać kody...nie wiem, tak sobie tylko głośno myślę...zakładam, że kody są udostępniane przez wynajmujących bo chyba właścicielom mieszkań takie głupoty nie przyszłyby do głowy, żeby wpuszczać obcych na nasze miejsca parkingowe...
          • viki1976 Re: Karty parkingowe 10.09.12, 23:13
            Ostatnio jest bardzo dużo miejsc zajętych także na słoneczku wieczorami nie ma miejsca chyba że na samym końcu. To trochę dziwne że nagle tyle aut przybyło mieszkańcom ale może jest tak, że większość się już wprowadziła lub są w posiadaniu np. 2 samochodów. Zwłaszcza widać to ostatnio bo wieczorem nie ma miejsca do zaparkowania a jak się już jakieś trafi to człowiek cieszy się jakby wygrał los na loterii :-)
            Pod domem jest chyba 50 miejsc i z 35 na słoneczku, w garażu chyba z 80 więc to nie jest wcale aż tak dużo jak wszyscy już się wprowadzili, ale faktycznie wygląda to kiepsko...
            Jak przyjdzie zima i zaspy śniegu to znowu nie da się normalnie zaparkować samochodów więc miejsc będzie dużo mniej...
            • duke_piotr Re: Karty parkingowe 11.09.12, 13:24
              Chodziło mi o konieczność umieszczania kart ZA PRZEDNIĄ szybą samochodu nawet jeżeli samochód stoi zaparkowany przodem. O same karty mi nie chodzi, chociaż ich wielkość jest porażająca :)
          • rtemolik Re: Karty parkingowe 13.09.12, 00:05
            może trzeba wprowadzić identyfikatory dla miejsc zewnetrznych
            • viki1976 Re: Karty parkingowe 27.09.12, 23:05
              No nie wiem czy to byłby dobry pomysł, ponieważ jednak często byłoby tak, że jedni zapominają np. ich zabrać z domu, z pracy... Byłoby jeszcze większe zamieszanie, lepiej żeby niektórzy kierowcy nauczyli się poprawnie (czyli w wyznaczonym miejscu dla jednego samochodu) parkować, a nie stawać tak że zajmują je tak, że obok przeciętny samochód nie stanie a kierowca po zaparkowaniu musi wysiadać przez bagażnik lub szyber-dach.
              Wiem, że są tu kierowcy którzy utrudniają innym życie, mogą się zdziwić jak ktoś nie wytrzyma tego ciśnienia do tego stopnia, że w ciśnienie w innym miejscu nieprawidłowo zaparkowanego samochodu spadnie... Oczywiście napisałam tu to, co każdy może sobie zinterpretować na swój sposób, ale nie rozumiem dlaczego jedni parkują samochody prawidłowo a inni tego nie potrafią?
            • archiex Re: Karty parkingowe 16.09.13, 12:32
              Na niektórych osiedlach jest tak, że ochronie trzeba podać numery rejestracyjne wszystkich posiadanych samochodów. I one mają prawo wjechać / stać na parkingu. Jak przyjeżdża ktoś w gości, to się zgłasza telefonicznie ochronie nowy numer z informacją, ile dni będzie "w gościach". Wiadomo wtedy skąd się bierze nowy samochód, do kogo przyjechał i jak długo będzie. Wtedy ochrona ma podstawy do ścigania "nieznanych" / niezgłoszonych samochodów.

Może to jest rozwiązanie?
              • catherine70 Re: Karty parkingowe 16.09.13, 12:41
                I to by było w porządku.
                Bo teraz, znaleźć miejsce do zaparkowania, to sztuka.
    • otika1 Re: Karty parkingowe 03.10.12, 20:02
      a gdzie można dostać te karty parkingowe bo jakoś nic na ten temat w skrzynce nie dostałem, a i ochrona jakoś mnie nie ścigała że nie mam jakiejś karty parkingowej, czy to znaczy że jakieś dodatkowe opłaty trzeba ponosić za parkowanie za szlabanem pod blokiem ?
      • madzia1409 Re: Karty parkingowe 04.10.12, 11:17
        to karty dotyczą tylko garażu
        jak na razie ;)
        • groszeck Re: Karty parkingowe 19.09.13, 01:28
          Jeśli są uzasadnione podejrzenia o to, że obcy parkuje, to nic tylko wzywać straż miejską i lawetę na parking do wykupu ;-)
          Może jest możliwość przeforsowania jakiegoś regulaminu parkingu w tym temacie. Też mnie zastanawia brak miejsc na "słoneczniku"
          • groszeck Re: Karty parkingowe 19.09.13, 01:29
            A przy okazji za "słonecznikiem" jakiś baran postawił zdezelowanego Poloneza blokując dwa miejsca. www.youtube.com/watch?v=ckrjsl-Ylng
            • archiex Re: Karty parkingowe 19.09.13, 10:06
              Na poprzednim osiedlu, na którym mieszkałam, ochrona miała taki patent: jak ktoś zaparkował niezgodnie z regulaminem (typu: na dwóch miejscach, krzywo na miejscu, że nie dało się wjechać na sąsiednie, tyłem do budynku etc.) to dostawał kartkę z upomnieniem za wycieraczkę. Jak nie zareagował, to na drugi dzień dostawał trudnozdzieralną naklejkę formatu A4 na przednią szybę z regulaminem parkingu.

Działało...
    • grazka_21_63 Re: Karty parkingowe 21.10.13, 23:40
      Witam sąsiadów, chyba przyszła pora zająć się miejscami parkingowymi, bo powiem szczerze szlag mnie już trafia, jak człowiek przyjeżdża do domu po 21.00 i NIGDZIE, ale to dosłownie NIGDZIE nie ma miejsca. Mam tego dość! Wkurza mnie bezczelność niektórych mieszkańców, wpuszczających za nasz szlaban znajomych z sąsiednich domów. Zastanawia mnie bezmyślność mieszkańców, którzy pozwalają, żeby za nimi wjeżdżały inne samochody przez szlaban. Zadziwia uprzejmość mieszkańców, którzy np. rano wypuszczają czekających pod szlabanem chamów, którzy wjechali na krzywy ryj na nasz teren. Wymusiliśmy likwidację kodów wjazdowych- proszę podejmijmy działania eliminujące dzikich parkujących. Osobiście będą nękać naszą administrację mailami, aby wprowadzić karty wjazdowe i zostawiać je za szybą. Te auta bez kart- niech na wezwanie naszej Ochrony wywozi Straż Miejska. Nie wiem jeszcze jak, ale musimy się wszyscy sprężyć i zrobić porządek z miejscami parkingowymi. Wspólnie da się coś wymyślić.
      I jeszcze jedno: osobiście uważam, że jeśli ktoś chce trzymać przyczepę campingową lub inny pojazd sezonowy dłużej np. od sezonu - do sezonu na naszym parkingu to powinna być ustalona opłata. To samo dotyczy sytuacji, gdy na naszym parkingu Administracja trzyma ciągnik do odśnieżania: albo będziemy mieli na cacy odśnieżoną raniutko, w pierwszej kolejności jezdnię i słoneczko z miejscami postojowymi włącznie albo niech nam płacą.
      No, ulało mi się..... ale mi lżej:):):)
      Pozdrawiam sąsiadów,
      Grażyna
      • rtemolik Re: Karty parkingowe 24.10.13, 08:12
        No to przynajmniej wiem kto chciał usunięcia kodów. Z mojego punktu widzenia to tylko dodatkowy koszt dla "życzliwych". Jeśli wszystkim swoim znajomym z okolicy dawałem kod to teraz dokupię im za 10zł brelok - czy sprawa jest załatwiona? Wg mnie nie. Ale dobra, ktoś chciał, nakrzyczał na p. Mariusza to ten zlikwidował kody. Za chwile zlikwidujemy breloczki bo jest ich za dużo i wprowadzimy piloty (tu koszt już około 100zł) a "życzliwi" nie będą już tak szastać? Jeśli jako mieszkaniec np. 3Koron za jednorazowe 100zł miałbym kupić sobie możliwość parkowania to jestem gotów zapłacić za pilota. :)
        Przepustki - mogą sobie leżeć za szybą lub nie. Nikt nie zmusi mnie do wrzucania jej tam a jeśli ktoś wywiezie mój samochód z powodu braku papierka to będzie zadyma.
        Na przepustkach garażowych jest za dużo informacji imię, nazwisko, ... jak się świstnie auto to niemal od razu wiadomo do kogo zadzwonić po wykup. ;)
        Wypuszczanie obcych - też uważam, że nie należy ale co zrobić jak się wyjeżdża z garażu a tu trzy samochody korkują wyjazd co powoduje spóźnienie do pracy?
        I na koniec straż miejska ma nas w d...użym poważaniu bo to teren prywatny.
        Mało konstruktywna krytyka ale sprawa wydaje mi się beznadziejna - a ktoś ze 3 lata temu pisał, że montaż szlabanu jest głupotą. :)
        • fos.ia Re: Karty parkingowe 27.10.13, 14:49
          W pełni zgadzam się z Grażką. szkoda że my - mieszkancy tego bloku tak podchodzimy do własnych interesów.
          tak długo jak nam nie będzie zależeć na tym, żebyśmy my i nasi goście mieli gdzie zaparkować - sytuacja gdzie o 20 nie ma gdzie zapałki wcisnąć będzie nagminna.
          Będziemy coraz więcej płacić za swoje miejsca parkingowe i części wspólne, aż sami o to nie zadbamy i nie zrobimy tego, o czym Grażka pisze - nie będziemy kazali płacić do wspólnej kasy za to, co się nam należy.
          • viki1976 Re: Karty parkingowe 30.10.13, 14:03
            Niestety, mam wrażenie, że jest za mało miejsc pod blokiem i są bardzo wąskie.
            Mieszkańców jest b.dużo tych z samochodami. Opłata za garaż to 180 zł na miesiąc co stanowi chyba największą opłatę za czynsz ww. miejsca o jakiej słyszałam w Warszawie! Jak mówię to do kogoś wśród znajomych to nie wierzą. Zresztą dopóki nie wyodrębnimy się we wspólnotę na nic nie będziemy mieli wpływu. Niestety.
            • archiex Re: Karty parkingowe 31.10.13, 10:01
              180zł/mies. to dużo (choć ja mam chyba węższe miejsce, bo płacę 161zł), ale w Poznaniu w bloku z 1998r. bez ochrony znajomi płacą ponad 120zł/mies. więc takie widać ceny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka