Dodaj do ulubionych

Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się...

04.10.12, 11:13
Należałoby całkowicie usunąć reklamę z przystanków, szczególnie duże, podświetlane plakaty i skończyć z zaśmiecaniem przestrzeni publicznej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukas Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: *.acn.waw.pl 04.10.12, 11:18
      Za małe kary! Straż z miłą chęcią zajęłaby się problemem gdyby kary zaczynały się od 500 zł. Ja sam mało co w mordę nie dostałem kiedy zwróciłem uwagę rozklejającemu plakaty.
      Oprócz na Straż można też dzwonić do ztm - wysyłają służby porządkowe na miejsce. Ja również zrywam kiedy dłużej czekam na przystanku jednak jest to walka z wiatrakami.
      • Gość: mm Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: *.centertel.pl 05.10.12, 13:22
        Nie chodzi o wysokosc kar tylko o zle sforumuowany przepis, ktory brzmi "Kto umieszcza w miejscu publicznym...". Firma twierdzi, ze sama nie umieszcza i sprawa jest zamknieta. Przepis powinien wyraznie mowic, ze karze podlega wieszajacy i reklamowany, zarowno osoba fizyczna jak i kazdy podmiot gospodarczy.

Zatem gdyby ktos zlosliwe obwiesil miasto twoimi reklamami, to musiabys zaplacic kare, ale bylbys oburzony i zglosibys sprawde na policje i pewno przy uzyciu monitorngu ustalibys winnego. W efekcie to on zaplacilby obie kary, swoja i twoja.

Taki przepis natychmiast zlikwidowalby problem obklejania Warszawy (i reszty Polski) kartkami i plakatami.

Mnie zawsze zastanawia czy nasi poslowie maja tak niskie IQ czy tez po prostu nie chca tworzyc skutecznych przepisow, bo... maja swoje powody.
        • Gość: Paweł Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: *.com 20.11.12, 04:03
          Mam pytanie czy towarzysz Leszek Ruta mógłby zająć się uprzątnięciem przystanków? Dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie zarabia kilkanaście tysięcy na miesiąc z kasy miasta, a w godzinach pracy sprząta jedynie groby i świeczki zapala:
          forum.gazeta.pl/forum/w,51,140155691,140155691,Sesja_rozmodlonego_szefa_ZTM_na_grobach_szczyt_.html
          Panie Leszku, niech pan sprzątnie, będzie mniej roboty dla służb a może i bilety potanieją?
    • Gość: kolo z lasu Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: *.jmdi.pl 04.10.12, 11:19
      w Niemczech jest czysto, sprawdzic jakie tam sa przepisy i zastosowac dokładnie te same w Polsce; oni to juz przerabiali, wiec po co czegos szukać, zapytać jak to działa u nich i zastosować
    • three-gun-max Zrywać 04.10.12, 11:24
      Nic tak nie wkurza spamera jak zrywanie tego g ó w n a zaraz po powieszeniu.
    • Gość: obywatel wawa Klatki schodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 11:31
      Ja bym również coś zrobił z nielegalnymi roznosicielami ulotek po klatkach schodowych...
    • Gość: moti Jarku, Donaldzie, Januszu, Waldemarze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.10.12, 11:41
      Jarku, Donaldzie, Januszu, Waldemarze i ty ponad półtysięczna armio posłów i senatorów kosztująca nas dziesiątki milionów złotych miesięcznie, to co zrobicie z tym problemem?
      • Gość: Mietek ze Szmulek Re: Jarku, Donaldzie, Januszu, Waldemarze IP: *.twarda.pan.pl 04.10.12, 12:53
        Jak to co zrobią? Przed wyborami dowieszą jeszcze swoje własne płachty.
      • tom_aszek Re: Jarku, Donaldzie, Januszu, Waldemarze 04.10.12, 14:51
        > Jarku, Donaldzie, Januszu, Waldemarze i ty ponad półtysięczna armio posłów
        > i senatorów

Przecież wyżej wymienieni już dawno zapomnieli jak wyglądają przystanki komunikacji miejskiej. Jeżdżą nią czy co? :)
    • jhbsk Zrywać! 04.10.12, 11:48
      Zrywać i do kosza. Sama tak robię.
      Najlepsza metoda na brudasów zalepiających przystanki i słupy..
      • avadoro Re: Zrywać! 04.10.12, 14:39
        Także zrywam. Myślałem nawet o założeniu grupy na fejsie "Zrywam ogłoszenia na przystankach, gdy czekam na autobus/tramwaj" ;)
        Natomiast indolencja służb w tych sprawach jest więcej niż irytująca. Kamery monitoringu, firmy ochroniarskie - i praktycznie zero efektu, bo sukcesami w tej sprawie się nie chwalą.
        • tatarak99 Re: Zrywać! 05.10.12, 11:46
          ja tez zrywam! chce takiej grupy na fejscie - to jest super!
          • Gość: PL Re: Zrywać! IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 19:34
            Już jest :-) www.facebook.com/pages/-Stop-nielegalnym-reklamom-/291302110982393
    • r_mol A w czym właściwie problem? 04.10.12, 11:50
      Gdyby te ogłoszenia nie były potrzebne (tzn. nie miały odbiorców) to przecież nie byłyby nalepiane.
      Na niektórych osiedlach administracje używają mózgu i dlatego w uczęszczanych miejscach są dostępne tablice, na których można zawiesić ogłoszenie. Inni stawiają "na zakaz" i mają efekty w postaci oblepionych słupów czy przystanków.
      Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz.
      • Gość: gosc Re: A w czym właściwie problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 15:17
        O, jeden rozsądny głos. Dokładnie, postawić słupy ogłoszeniowe, nie będą zalepiać przystanków.
        • Gość: mm Re: A w czym właściwie problem? IP: *.centertel.pl 05.10.12, 13:26
          Slupy sa, tylko za slup trzeba placic, a wiata jest darmowa.
      • zlawiadomosc2 Re: A w czym właściwie problem? 04.10.12, 20:10
        brednie do sześcianu, zrób sobie obchód po jakimkolwiek polskim osiedlu i policz te nielegalne chamskie uloty porozwieszane na każdym słupie, przystanku, ślepej ścianie. tablicy o wymiarach boiska piłkarskiego by nie starczyło na to *ówno. 2 na 3 polaków (4 na 5?) ma po prostu w *upie jakość przestrzeni publicznej i tu jest pies pogrzebany.
    • Gość: rrwe trzeba zmeinic prawo! IP: *.134.130.147.static.cdpnetia.pl 04.10.12, 11:56
      tak latwo wam przychodza zmiany, gdy mozna uderzyc w uczciwych obywateli!
      a co kiedy chodzi o przestepcow?

• Gość: Cogito Zrywac IP: *.polcard.com.pl 04.10.12, 12:01
      Sam tak robie, w drodze do i z pracy. Pozdrawiam.
    • Gość: Jan Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: 195.8.217.* 04.10.12, 12:57
      Niestety, miasto wcale nie jest zainteresowane, aby zwalczyć ten proceder. Ja w swojej okolicy codziennie czyściłem z tego badziewia słupy, przystanki itd. podczas wieczornycego spaceru. Zdaje sobie sprawę, że to walka z wiatrakami, przy kompletnej bierności służb miejskich. Od czasu, gdy po raz trzeci ktoś zwrócił mi jeszcze uwagę, dlaczego ja to zrywam - ograniczyłem sie tylko do swojego bloku i jego najblizszego otoczenia. Resztę mam w do...pie! Przy takim podejściu społeczeństwa nie widzę sensu się wysilać. Polacy po prostu są badziewnym społeczeństwem, lubią bród i syf, więc niech tak będzie!
      • Gość: belveder Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: 212.180.168.* 04.10.12, 13:03
        Polacy to brudasy i ni tego nikt nie zmieni. Nie obchodzi nas część wspólna. Po prostu nie moje nie dbam.
    • Gość: Jan Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: 195.8.217.* 04.10.12, 13:01
      I jeszcze jedno: niech mi ktoś (najlepiej z ZTM) wytłumaczy, po jakiego diabła płaci się firmie ochroniarskiej za przystanki? Na każdej wiacie widnieje taka informacja. To są w obecnej sytuacji pieniądze wyrzucone w błoto! Dlaczego nikt z ZTM nie żąda należytego wykonywania usługi od firm(-y) ochraniających wiaty przystankowe?
    • Gość: Rumbi Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: *.nowydwormazowiecki.vectranet.pl 04.10.12, 13:14
      Szanowny autorze artykułu, nie pisz bzdur !! Ukarać mogą także Policjanci !! Nie tylko Straż Miejska.
      Tylko Panom Policjantom się po prostu nie chce !!!!!!!!
      • Gość: aa Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: 193.169.204.* 04.10.12, 13:18
        Zmienic przepisy tak aby mozna bylo karac za nalepianie tam gdzie nie wolno, firmy reklamujace sie. na tych plakatach. Wtedy same beda pilnowaly zeby nie byly nalepiane nielegalnie.
      • Gość: JaśkoKoza Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: 85.219.228.* 04.10.12, 14:05
        kiedy oni naleśniki jedzą...
    • smykl Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... 04.10.12, 14:02
      Onegdaj byłem swiadkiem takiej akcji naklejaczy i tak to wtedy wyglądało:

Przystanek

Od pewnego czasu wczesnym rankiem przebywam na przystanku autobusowym czekając na „mój” autobus. Mam kilka minut, to i obserwuję, co się dookoła dzieje. Rozpoznaję kilkoro pasażerów, podróżujących tą sama linią, nawet się pozdrawiamy. Ożywienia sytuacji nadają służby miejskie, sprzątające regularnie Przystanek. Kilka osób, a robota wre, Zamiatanie, opróżnianie koszy i, uwaga: Zrywanie ogłoszeń z wiaty Przystanka. Codziennie to samo, rutyna, nudy.
      Dziś było inaczej, ponieważ byłem godzinę później na Przystanku. Przystanek posprzątany, aż miło. Siedzę, czytam, czekam. Wtem na Przystanku zatrzymuje się jakiś strucel, charczący i dymiący rurą. Chyba opel kadet, rocznik coś około 1980. O, coś się będzie działo, myślę z nadzieją. I faktycznie, z opla wyskakuje Dama w wieku nieokreślonym i Łysy, w krótkich spodniach i w adidasach, i z zapałem zaczynają oklejać świeżo uprzątnięty Przystanek ogłoszeniami. Szlag mnie trafił więc, w ramach ćwiczenia asertywności, zagadnąłem Damę:

- Przepraszam, ale to chyba mało skuteczne, bo wy rozklejacie a służby miejskie zerwą?
      - Zerwą, ale jutro. Ludzie zdążą przeczytać – odparła Dama.
      Spróbowałem inaczej: - Ale to chyba nielegalne?
      -Co?
      – No, to rozklejanie,- nie ustępowałem.
      - No i co z tego?- Dama była pewna siebie.
      - No, myślę, że jakaś grzywna grozi, alboco.

Łysy nadstawił ucha. – Jakiś problem?
      Zmieniłem taktykę.
      - Ja mam problem. Rozpocząłem działalność, ale nie stać mnie na reklamę, też bym tak chciał, ale się boję, że dostanę mandat.

- Aaaa – Łysy załapał. – Zlecasz pan firmie, co rozkleja i mówisz, żeby rozlepiali tylko tam, gdzie legalnie. Za rękę trzeba złapać tych, co kleją, a pan masz święty spokój.

- Ooo, - udałem podziw dla trafności skojarzeń Łysego. Uśmiechnął się dumnie.
      - Dzięki, kolego - dodałem i usiadłem na ławce , ponieważ „mój” autobus właśnie się oddalił.

Łysy z Damą zakończyli robotę, wskoczyli do strucla i odjechali. Na odjezdne pomachałem im rękę. Łysy uśmiechnął się i odmachnął. Poczułem się w branży.

Warszawa Wola, 20.08.2010.
    • Gość: yuhu Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: *.sm-gorczewska.com.pl 04.10.12, 14:06
      Nie nalepiających. Reklamujących lub ogłaszających się wystarczy karać. Nie będzie problemu,a rektor takiej szkoły chcąc zarobić sam będzie ulotki rozlepiał , tam gdzie można to czynić.
    • Gość: Jakub Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: *.t-mobile.pl 04.10.12, 14:08
      Podstawowym problemem jest to, że w Polsce karze się osoby naklejające ogłoszenia, nie podmioty zlecające taką 'reklamę'. Gdyby raz albo drugi, taka firma zapłaciła ekstra parę tysiączków za śmietnik na przystankach i słupach to nie zamówiłaby więcej i nie zleciła nalepiania. To tak jak z narkotykami, zamiast zwalczyć przyczyny leczy się objawy...Polska to dziwny kraj...
    • Gość: aha Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: 193.46.186.* 04.10.12, 14:22
      Proponuje zaczac nalepiac na samochodach - "mobilna reklama", to może kogos to wreszcie ruszy....
    • Gość: zasc Tak jest w Polsce - u sasiadów nie IP: 193.46.186.* 04.10.12, 14:24
      chyba, ze nasi tam sie pojawią, to jest zaraz i grfiti - znaczy: "Polacy tu byli"....
    • Gość: Art Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 14:42
      "...Przepis ten nie pozwala na ukaranie nikogo, prócz osoby przyłapanej na rozklejaniu
      Straż miejska musi złapać za rękę osobę, która to nalepiła...."
      Rozlepiacz sam sobie nie przygotował tego. Ktoś jest finansuje, firmuje.
      Taka osoba została wynajęta przez daną firmę ogłaszającą się. Czyli to ta firma bierze udział
      w rozlepianiu.
      Myślę, że SM źle interpretuje ten przepis art. 63a §1 Kodeksu wykroczeń.
      Ddodatkowo jakby się Ratusz zabrał prawnie ( jak to zrobili w Berlinie ) to byłby porządek
      • Gość: Jan Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: 195.8.217.* 05.10.12, 13:07
        Ci bezczelni rozklejacze nalepiają m.in. własne ogłoszenia o tym, że...rozlepiają ulotki! Wystarczy zrobić małą prowokację i złapie się na "gorącym uczynku". Trzeba tylko chcieć! Poza tym tych badziewiaków rozlepiających ulotki na przystankach można namierzyć bardzo łatwo, gdyż codziennie o tych samych porach czynią swój proceder. Wystarczy tylko chcieć, raz jeszcze to powiem.
    • Gość: jotes Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... IP: *.30.143.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.10.12, 14:55
      Idiotyzm! Należy zmienić przepisy tak, aby ukarany (i to dotkliwie) był nie ten kto rozkleja te śmieci, a jego zleceniodawca!!! Na każdym z tych ogłoszeń, plakatów, ulotek itp. jest podany nr telefonu oraz adres "ogłoszeniodawcy", więc z ustaleniem winowajcy straż miejska nie powinna mieć żadnego problemu. Trzeba tylko chcieć! A najwyraźniej nikomu się nie chce!
      JS
    • Gość: Obiektywny To jest plaga tego kraju IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.12, 15:05
      W zachodnich krajach bardzo rzadko można spotkać te śmiecie bo kosztem usunięcia tych śmieci obarczany jest zleceniodawca lub beneficjent treści ogłoszenia. Polska w tym momencie ma najbardziej zdewastowane słupy oświetleniowe, sygnalizacyjne, tramwajowe w całej UE! Oprócz tego oblepione są bariery energochłonne na ulicach przy każdych światłach! Miasto w ogóle z tym nie walczy, usuwanie przez ludzi i służby nic nie daje bo za chwilę jakieś ścierwo przykleja kolejne ogłoszenie. Po usuniętych plakatach pozostaje zniszczony brudnym klejem słup co też wygląda ohydnie... Np. w Legionowie na każdej latarni w miejscach takich jak skrzyżowania czy przystanki są przyklejone naklejki informujące o zakazie naklejania plakatów i ogłoszeń, we Wrocławiu nowe/remontowane słupy są zabezpieczane bezbarwną farbą antyplakatową, są też miasta gdzie SM dzwoni pod nr w nielegalnych ogłoszeniach i informuje że jeśli nie zostaną usunięte to zostaną sprzątnięte na koszt reklamobiorcy. Wydział Estetyki Przestrzeni Publicznej i inne jednostki miejskie nie robi nic aby przeciwdziałać jawnej dewastacji miasta!
    • ceziu75 A monitoring miejski ... 04.10.12, 15:16
      reklamy są naklejane również tam gdzie monitoring miejski, widać naklejajacego może reagować patrol, jest zapis z kamer... Osobiście widziałem nie raz jak idzie rozwisza reklamy a straż miejska udaje ze nie widzi..
    • gregone11 Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... 04.10.12, 16:20
      Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego nie są karane firmy, które w taki sposób się reklamują, a już jak widzę reklamę szkoły wyższej to szlag mnie trafia i zastanawiam się czego te szkoły uczą.
    • lisa2 Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją się... 04.10.12, 17:01
      A wystarczyłoby odpowiedzialnością obciążyć zleceniodawcę - skuteczność 99%!
    • Gość: Fejs Re: Śmietnik na przystankach. Nalepiacze śmieją s IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.12, 20:16
      Dość tego jawnego wandalizmu! Nowa grupa na Fecebooku: www.facebook.com/pages/-Stop-nielegalnym-reklamom-/291302110982393

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka