Gość: kauzyperda IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 07:47 Zaczyna się taniec i struganie pawiana. Nie wykluczajmy wersji, że winę za spieprzony pas ponoszą mordercze mgły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maff1 Re: Kto popsuł pas startowy? Czy winny jest margi 24.01.13, 08:41 nie jestem budowlańcem. ale w modlinie pas startowy był. Wiadomo że został zmodernizowany. A skoro był - to czy nie należało użyć podobnego betonu do tego który już tam był? i się sprawdził? Albo mieszanek sprawdzonych na innych pasach startowych? niedawno był modernizowany pas na Okęciu.. i jakoś nie słychać o usterkach. Odpowiedz Link Zgłoś
losowynik Re: Kto popsuł pas startowy? Czy winny jest margi 24.01.13, 08:54 Tylko że Modlin był budowany specjalną metodą marszałka Struzika tzw. "szybko i tanio". No i wyszło, ze szybko odnosi się do terminu pierwszego remontu, teraz czekamy za rozwinięcie hasła "tanio". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Struzik Re: Kto popsuł pas startowy? Czy winny jest margi IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 10:44 nie mieszałem betonu, miało być lotnisko to jest, a że nielot to nie moja sprawa. Wstęga przecięta sprawa zakończona Odpowiedz Link Zgłoś
wmc-33 Zubelewicz, nie piernicz głupot 24.01.13, 09:16 Pas był dobry i spełniał wszystkie normy, chociaż pękał tuż po ułożeniu. Czy nie oznacza to, że nie spełniał norm, skoro pękał i że nikt go nie popsuł, bo od początku był popsuty. W szczególności nie popsuły go mrozy, których na wiosnę nie było, ani środki chemiczne, których nie stosowano. Jak zresztą wiadomo, pas pęka nadal. Dupa pan jesteś, nie budowlaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
greg.waw Kto popsuł pas startowy? Czy winny jest margiel? 24.01.13, 09:25 Nie jestem budowlańcem, ale wiem, że jak w betonie jest margiel to beton ma prawo potem pękać (dokładniej odpadają niewielkie fragmenty betonu). Coś tu ściemniają, że w pasie startowym margiel był dozwolony. Może jakiś budowlaniec się wypowie w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
freejazzy Kto popsuł pas startowy? Czy winny jest margiel? 24.01.13, 09:27 Tak myślałem, że winna jest Angela Margiel. Przysłała z Niemiec swoich agentów, żeby pas popsuli. Rację ma Jarosław Kaczyński kiedy w swojej książce "Polska naszych marzeń" ostrzega nas przed Niemcami... Odpowiedz Link Zgłoś
oglaszam_wszem_i_wobec Re: Kto popsuł pas startowy? już wyjaśniam 24.01.13, 09:56 rozwiązaniem zagadki pasa startowego i margla w betonie jest wizyta na stronie internetowej pierwszej z brzegu żwirowni , i co tam mamy ano : "Produkowane przez nas kruszywa są wysokiej klasy, zostały przebadane laboratoryjnie i posiadają atesty: piasek płukany drobny do murowania, na posadzki – frakcja: 0-2 mm żwir, kruszywo (drobny kamień) na stropy, fundamenty – frakcja 2-8 mm kamień gruby – frakcja: 16-32 mm kamień b. gruby – frakcja: powyżej 60 mm Piasek płukany stosuje się go do murowania ścian budynków, wylewania posadzek. Wielkość uziarnienia sprawia, iż jest wygodny w użytkowaniu - brak kłopotliwych grubych kamyków, które przeszkadzają w murowaniu oraz mogą zapchać agregaty. Poza tym dzięki technologii płukania piasek ten gwarantuje, iż nie ma w nim gliny. Glina, magiel, które są w zwykłym żwirze, pospółce nieprzemiennej bardzo osłabiają beton i z czasem się wypłukują. Dzięki płukaniu jest usuwana glina. Całkowite wyeliminowanie gliny i margla sprawia że beton jest mocny, twardy i wytrzymały." ====== powstaje pytanie : do kogo należy żwirownia która dostarczała kruszywo do produkcji pasa w modlinie ? bo tu widać oczywiste zaniedbanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: Kto popsuł pas startowy? już wyjaśniam IP: 91.225.135.* 27.01.13, 13:59 Nadzorowałem takie tematy. Wg mnie są oczywiste błędy technologiczne tak ze strony wykonawcy jak i innych uczestników procesu inwestycyjnego. Mam na to swój pogląd. Temat wg mnie jest bardzo łatwy do oceny. Wg mnie doswiadczony Wykonawca a w jego imieniu juz na etapie wykonania powinień przerwać roboty. Poinformowanie opini publicznej, że został uzyty taki a nie inny materiał świadczy tylko o braku doświadczenia tego Wykonawcy. Jestem do dyspozycji ze swoim doświadczeniem o ile ktoś bedzie chcial. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Jeden tekst a wiele uproszczeń 24.01.13, 10:21 1. Dzieci już w szkole podstawowej wiedzą, że WSZYSTKO zmienia objętość wraz ze zmianą temperatury. Margiel puchnie patologicznie od wilgoci i to bez mrozu co wyjaśnia odpryski reperowane już wcześniej. Mróz tylko pogarsza sprawę. 2. Projektant pasa określa parametry betonu a przede wszystkim klasę ekspozycji XF 1-4. Betoniarnia określa recepturę betonu tak by spełniał wymagania projektanta i wymogi wykonawcze (np czy ma być szybkowiążący). Do tak dobranej receptury kupuje składniki. Kruszywo dostarcza betoniarni żwirownia która musi mieć atesty na to co sprzedaje. I teraz: 1. Jeżeli projektant źle określił klasę ekspozycji to betoniarnia i żwirownia nic tu nie zawiniły. 2. Jeżeli betoniarnia zamówiła niewłaściwe kruszywo to projektant i żwirownia są niewinni. 3. Jeżeli żwirownia dostarczyła kruszywo o parametrach niezgodnych z wymaganiami potwierdzonymi w atestach to betoniarnia i projektant są czyści. Dodatkowe komplikacje wprowadza stosowanie środków do powierzchniowego ulepszania posadzki bo zła technologia prowadzenia robót może, w przypadku pewnej grupy środków, bardziej uszkodzić beton niż go wzmocnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia klozetowa No i się zaczyna...... IP: 194.165.48.* 24.01.13, 10:37 Ksiądz wini Pana, Pan księdza, a nam prostym zewsząd nędza pisał w swojej "Krótkiej rozprawie.." Mikołaj Rej I już widać że zaczyna się zwykłe w takich przypadkach polskie lawiranctwo, którego efektem ma być "nikt nie winien". Bo przecież Struzik (jak sam słusznie zauważył) - betonu nie mieszał, bo pas robił "Erbud" ale go nie robił, bo wynajął do tego Czechów, którzy jak się okaże, też nie robili bo zatrudnili miejscowego pana Władka ze szwagrem i sąsiadem. A że zatrudnili ich "na czarno" to dokumentów nie ma i winnych też.... Słowem jaja jak berety ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginztonickiem Re: Kto popsuł pas startowy? Czy winny jest margi IP: *.tktelekom.pl 24.01.13, 10:44 ku... co za kraj, za co sie nie wezmą to spie..., polskie łajzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betoniarz Margiel????? IP: *.nette.pl 30.11.13, 14:01 Juz nawet dziecko rolnika doskonale wie ze margiel w betonie to jest bomba z opoznionym zaplonie! A dorosly ktory o tym nie wie to malo odpowiedzialny typ ktory natychmiast powinien zmienic profesje!!! Odpowiedz Link Zgłoś