dziesieciokrotne 27.01.13, 12:46 Drogie Słoiki, uprzejmie informuję, że ulica Długa w Warszawie to nie Starówka, tylko Nowe Miasto... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eM Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 15:50 Szanowny/a Dziesięciokrotnie; doceniam syzyfowy trud edukacji flancowanych dziennikarzyn ze Stołka, ale muszę sprostować; po pierwsze Stare Miasto średniowiecznym zwyczajem obejmowało również fretę - ergo kończy się na dzisiejszej Świętojerskiej, po drugie - wspomniany w tekście odcinek Długiej należał w najlepszym razie do jurydyki Kapitulna, o ile już nie do Tłomackie. Nowe miasto kończyło się na Bonifraterskiej w najlepszym przypadku i nawet zniesienie jurydyk w 1791 nie miało szans rozciągnąć go w okolice Arsenału ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.13, 19:06 Czyli Długa jest teraz na Starym Mieście? Tak czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 19:12 Nie. Swoją drogą pan Majewski jutro się podłamie, jak zobaczy jaki mu tytuł do artykułu dokleili... Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Hotel na Starówce. (?) 28.01.13, 10:39 Gość portalu: eM napisał(a): > muszę sprostować; po pierwsze Stare Miasto średniowiecznym > zwyczajem obejmowało również fretę - ergo kończy się na dzisiejszej > Świętojerskiej, Czcigodny/a eM - nieśmiało przypominam, że "średniowiecznym zwyczajem" Stare Miasto kończyło się na Barbakanie, albowiem dalej było Nowe Miasto jako oddzielny organizm miejski ("Nowa Warszawa"). Wszystko to zostało zjednoczone razem z Pragą dopiero przez Prusaków w roku (o ile dobrze datę pamiętam) 1798. Jakże więc miało by się Stare Miasto kończyć na dzisiejszej Świętojerskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Hotel na Starówce. (?) 28.01.13, 19:28 No to i ja coś sprostuję: - owszem, w średniowieczu Warszawą było tylko to, co mieściło się wewnątrz murów obronnych. Nie było wtedy jednak żadnej "starówki" czy "Starego Miasta", była po prostu Warszawa. Nie było też "Nowego Miasta", była Nowa Warszawa. - obecnie zaś "Starówką" zwie się potocznie Stare Miasto + Nowe Miasto + najbliższe okolice jak np. Miodowa, Długa, Kilińskiego, pl. Krasińskich, część Krakowskiego Przedmieścia itp. Sądzę, że ma to coś wspólnego z terenem zajmowanym przez powstańców (tych z 1944) i wspólnotą wydarzeń w całej okolicy. - jurydyki zniesiono oraz Pragę włączono do Warszawy nie w 1798, a w 1791 i zrobili to jak najbardziej Polacy - z innej beczki, dziś obchodzimy zupełnie inną, ale równie ciekawą rocznicę - uchwalenia Konfederacji Warszawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Hotel na Starówce. (?) 30.01.13, 00:07 hrabia_piotr napisał: > obecnie zaś "Starówką" zwie się potocznie Stare Miasto + Nowe Miasto + > najbliższe okolice jak np. Miodowa, Długa, Kilińskiego, pl. Krasińskich, część > Krakowskiego Przedmieścia itp. Hmmm... Potocznie to może faktycznie do Starówki zalicza się Podwale, choć leży 'na zewnątrz' murów miejskich. Ale Nowe Miasto czy Długa czy Krakowskie? Wątpię. Chociaż... Podczas ostatniej Nocy Muzeów stałem w kolejce do Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie. Przede mną stała jakaś młoda dama, głośno rozmawiająca przez telefon "No wiesz, bo ja tu stoję w kolejce do domu Marii Curie to tu podejdźcie. Jak to gdzie? No tu gdzieś, na takiej szerokiej ulicy stoję... A skąd mam wiedzieć jak się nazywa? Na Starówce jestem to mnie znajdziecie, nie?" .Widocznie nie bywała w tych rejonach zbyt często... > - jurydyki zniesiono oraz Pragę włączono do Warszawy nie w 1798, a w 1791 i > zrobili to jak najbardziej Polacy Faktycznie - kajam się: "kaj! kaj! kaj!". :) Pomerdało mi się z reformami wprowadzonymi faktycznie przez Prusaków (uporządkowanie ulic, poczta, wprowadzenie ksiąg hipotecznych i uporządkowanie spraw nieruchomości). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono ter... IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 20:39 Tylko tak podła, nierzetelna i antypolska gazeta jak Gazeta Wyborcza może porównywać powstańców styczniowych, do terrorystów... Może niedługo żołnierze AK staną się dla was terrorystami, bo walczyli o wolną Polskę? Dziwię się że ktoś jeszcze kupuje tą gadzinówkę... Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Owszem, żołnierze AK byli terrorystami 27.01.13, 21:23 - jeśli przyjmiemy współczesną, "amerykańską" definicję terrorysty. Choćby za te akcje: Zamach bombowy na stacji kolejki podziemnej Friedrichstrasse w Berlinie (13 lutego 1943). Na skutek wybuchu bomby podłożonej przez żołnierzy „Zagra-linu” zginęły 4 osoby, a 60 odniosło rany. Zamach bombowy na na peronie berlińskiej kolejki miejskiej S-Bahn (24 lutego 1943). Na skutek wybuchu bomby podłożonej przez żołnierzy „Zagra-linu” zginęło 36 osób, a 78 odniosło rany. Zamach bombowy na Dworcu Głównym w Berlinie (10 kwietnia 1943). Na skutek wybuchu bomby podłożonej przez żołnierzy „Zagra-linu” zginęło 14 osób, a 60 odniosło rany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mich_CK Re: Owszem, żołnierze AK byli terrorystami IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 22:13 Z punktu widzenia Hitlera i jego niemieckich okupantów. Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Zawsze jest to kwestia punktu widzenia 27.01.13, 22:47 Oczywistym jest, że z punktu widzenia samych "terrorystów" oni sami są "bojownikami o wolność", czy tam "bojownikami dżihadu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziev Re: Zbombardowanie Drezna tez terroryzm IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.13, 11:29 nazisci lubia byc ofiarami - Polacy ich bardzo zle traktowali, alianci byli be, a kazdy nalot to terrozym i antyhumanitarny akt - typowe gorzkie zale dla brunatnej frakcji komunistow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziev Re: co za stwor zagra-lin IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.13, 11:33 info-google nie reaguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziev Re: Hę? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.13, 17:53 he - rzeczywiscie cicho i ciemno - w calej wikipedii tylko kilka blabla po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cel Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 21:00 Terrorystów? O matko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mich_CK Terroryści - Tak powstańców nazywał car! IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 22:12 GW to gazeta na usługach Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruski cep Re: Terroryści - Tak powstańców nazywał car! IP: *.free.aero2.net.pl 28.01.13, 14:57 Dopiero teraz się zorientowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG42 Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono ter... IP: *.intersat.net.pl 27.01.13, 22:20 Jacy terroryści? ... Czy oni zwariowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 22:24 Niestety już dawno temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Nazywanie Powstańców Styczniowych terrorystami... IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.01.13, 23:48 ...to przejaw wyjątkowego zwyrodnienia i chamstwa. A co by autor powiedział o Żołnierzach Armii Krajowej z KEDYWu, którzy wykonywali wyroki śmierci orzeczone w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej na zdrajcach, donosicielach, folksdojczach, którzy wydawali w łapy GESTAPO swoich rodaków? Zanim doszło do wybuchu Powstania Styczniowego wiele lat wcześniej nasilały się rosyjskie represje. Okupant mógł sporo złego robić właśnie dzięki donosicielom, kolaborantom, zdrajcom na usługach carskiej ochrany....TAK NALEŻAŁO POSTĘPOWAĆ ZE ZDRAJCAMI NARODU POLSKIEGO i chwała "Sztyletnikom", że mieli odwagę likwidować zdrajców. Ja rozumiem, że są ludzie, którzy uważają, że Powstanie Styczniowe było nielegalnym burzeniem ładu i ówczesnego "porządku prawnego"..... dla mnie ten czas to był okres rozbiorów, a rosyjski zaborca był OKUPANTEM a nie legalną władzą. Tak mnie uczono wyobraźcie sobie w PRL-owskiej szkole podstawowej i średniej. O wieszaniu targowiczan też uczyłem się w tej samej szkole. CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Daj lepiej jakieś przykłady "terrorystów" 28.01.13, 00:14 według Ciebie. No, chyba że uznajesz to pojęcie za puste? Zastanów się przy tym, czy oni sami by się tak określili? Czy określiliby ich tak Ci, za których walczą? A co do AK (znowu przywołanej w tym kontekście). Jak określimy (przyjmując różne perspektywy najlepiej) następujące działania żołnierzy AK: Zamach bombowy na stacji kolejki podziemnej Friedrichstrasse w Berlinie (13 lutego 1943). Na skutek wybuchu bomby podłożonej przez żołnierzy „Zagra-linu” zginęły 4 osoby, a 60 odniosło rany. Zamach bombowy na na peronie berlińskiej kolejki miejskiej S-Bahn (24 lutego 1943). Na skutek wybuchu bomby podłożonej przez żołnierzy „Zagra-linu” zginęło 36 osób, a 78 odniosło rany. Zamach bombowy na Dworcu Głównym w Berlinie (10 kwietnia 1943). Na skutek wybuchu bomby podłożonej przez żołnierzy „Zagra-linu” zginęło 14 osób, a 60 odniosło rany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Daj lepiej jakieś przykłady "terrorystów" IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.01.13, 00:58 Łapanki w Warszawie, odwetowe rozstrzeliwania w Wawrze....wystarczy? Kogo bronisz człowieku? Hitlerowców? Rosyjskich zaborców i służących im konfidentów? Napisz jeszcze, że Szare Szeregi czy Mały Sabotaż to też byli terroryści.... Zastanów się co wypisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Może raczej Ty się zastanów? 28.01.13, 09:49 Bo masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Prosiłem Cię o podanie przykładów ludzi, których uważasz za "terrorystów". Jesteś w stanie takich podać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziev Re: Daj lepiej jakieś przykłady "terrorystów" IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.13, 18:28 spad(ochron) Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Nazywanie Powstańców Styczniowych terrorystam 29.01.13, 18:08 Gość portalu: Warszawiak napisał(a): > ...to przejaw wyjątkowego zwyrodnienia i chamstwa. > > A co by autor powiedział o Żołnierzach Armii Krajowej z KEDYWu, którzy wykonywa > li wyroki śmierci orzeczone w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej na zdrajcach, d > onosicielach, folksdojczach, którzy wydawali w łapy GESTAPO swoich rodaków? > > Zanim doszło do wybuchu Powstania Styczniowego wiele lat wcześniej nasilały się > rosyjskie represje. Okupant mógł sporo złego robić właśnie dzięki donosicielom > , kolaborantom, zdrajcom na usługach carskiej ochrany....TAK NALEŻAŁO POSTĘPOWA > Ć ZE ZDRAJCAMI NARODU POLSKIEGO i chwała "Sztyletnikom", że mieli odwagę likwid > ować zdrajców. > CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM !!!! To jest szczyt chamstwa wyborczej. A później się dziwią jak gw nazywa się w Polsce gadzinówką i gazetą antypolską. Buraki antypolskie! PS CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM !!!! > > Ja rozumiem, że są ludzie, którzy uważają, że Powstanie Styczniowe było nielega > lnym burzeniem ładu i ówczesnego "porządku prawnego"..... A ja tego nie rozumiem i nie toleruje tego, żeby Polak tak mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Nazywanie Powstańców Styczniowych terrorystam 07.03.13, 09:55 Gość portalu: Warszawiak napisał(a): > ...to przejaw wyjątkowego zwyrodnienia i chamstwa. Nie, jest to ze wszech miar słuszne, bo KATOLICKIE postępowanie. > Ja rozumiem, że są ludzie, którzy uważają, że Powstanie Styczniowe było nielega > lnym burzeniem ładu i ówczesnego "porządku prawnego"... Owszem, byli ludzie, papież Pius IX i jego sekretarz stanu, kardynał Antonelli, który twierdził, że "Kościół nie może pod pretekstem, że pewien naród jest katolicki i że jest on pod panowaniem rządu schizmatyckiego czy niewiernego, popierać rewolucji przeciwko rządowi." Tylko, do cholery, czemu Wybiórcza teraz taka świątojebliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelog Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono ter... IP: *.play-internet.pl 28.01.13, 08:21 Czy dezerterzy którzy uciekli z armii gen. Andersa w czasie stacjonowania w Palestynie to również teroryści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looonger Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.free.aero2.net.pl 28.01.13, 15:04 Czy żydowscy powstańcy z getta warszawskiego też byli terrorystami, droga gazeto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyterrorysta Ktoś nam wodę z mózgu robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 00:50 Panie Majewski, moim zdaniem powinien się Pan ustosunkować do tych słów oburzenia. Być może jestem naiwny, ale przypuszczam, że tytuł nie był z Panem konsultowany. Jeżeli nie jestem w błędzie to chciałbym poznać nazwisko tego typa co wymyślił ten tytuł. Przy okazji zapytam czy Kutschera zginął z rok terrorystów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Zamach na protektora Czech i Moraw... IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.01.13, 22:50 Na znienawidzonego Heydricha to dzieło czechosłowackich terrorystów....tak drogi autorze? A może Akcja pod Arsenałem to też terrorystyczny atak na siły niemieckie stacjonujące w Warszawie i strzegące ładu i porządku w GG???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono ter... IP: *.lukman.pl 23.01.14, 22:42 Widzę, że Gazeta W. nie próżnuje i porównuje powstańców styczniowych do terrorystów niczym za komuny żołnierzy wyklętych do "leśnej bandy". O kibicach(upss. to znaczy "kibolach") też cały czas piszą jacy są źli, bo podpalają race i pamiętają o bohaterach narodowych. Cieszę się, że wasza gazeta nigdy u mnie w domu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.lukman.pl 23.01.14, 22:43 *w domu nie zagościła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono ter... IP: *.amplus.net.pl 24.01.14, 15:31 Pff... Znowu Wyborcza zamiast bronić pamięci o polskich żołnierzach i bojownikach o wolność, szkaluje ich i ukazuje jako terrorystów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Hotel na Starówce. Tu 150 lat temu zbrojono t IP: *.pl 23.01.16, 22:56 No aż się cisną bluzgi! Nie terroryści... Tylko POLSCY BOHATERZY NARODOWI, wykonujący wyroki na zdrajcach i kryminalistach okupujących Polskę! Bardzo mnie zniesmaczyło takie porównanie. Czym innym jest taka Al Kaida wysadzająca co popadnie, gdzie popadnie, a czym innym ludzie walczący z okupantem we własnym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś