Dodaj do ulubionych

12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz...

IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 15:21
mieszkam przy puławskiej nie mam żadnej "pod dom"...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 15:23
      Po co to w ogóle publikować? To nie przedstawia żadnej wartości artystycznej a tym bardziej merytorycznej. Na pierwszy rzut oka widać, że są to kompletne bzdury. Metro do Łomianek ale nie do Ursusa?
      • Gość: kot_bury Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.subscribers.sferia.net 19.03.13, 15:58
        Porównaj obecny dojazd do Łomianek i do Ursusa oraz istniejące metro do Huty to może zrozumiesz o co tu chodzi.
        • Gość: Nemo Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: 192.193.116.* 19.03.13, 16:44
          Z Włoch do centrum jechałbym tym metrem 2x dłużej niż tramwajem.
        • Gość: Paweł Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.com 19.03.13, 16:49
          Przasnyska doczekała się metra:-) Miód na moje usta. Jakby nie patrzeć, to najludniejsze osiedle wielorodzinne Żoliborza, mieszka tu więcej osób niż przy Pl.Wilsona.

A realia? Ruta nie chce nawet dać ani jednego autobusu na Przasnyską i Elbląską do istniejącej linii metra, nie chcą nawet dać przystanku tramwajowego między Włościańską a Sadami! To się nazywa zawodowe szkodzenie miastu za ogromną kasę z biletów i podatków warszawiaków:-)
          • Gość: lex Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:35
            Paweł, od dawna o tym piszesz na forach.
            Skrzyknij więc mieszkańców i zróbcie pozew zbiorowy, bo to bardzo podejrzanie wygląda.
            Przecież tam naprawdę trzeba coś poprawić.
            Idź na dyżur do posłów, których wybieraliście w okręgu, do radnych.
            Nie wystarczy tylko pisać na forach, trzeba działać, bo racja jest po waszej stronie.
            • Gość: Autor Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.upc-c.chello.nl 20.03.13, 10:15
              Pawel, i na dodatek sam sobie odpisujesz.
              • Gość: Gargamel Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.upc-c.chello.nl 20.03.13, 10:16
                ... po powrocie z pracy, coby zmienic IP :P
          • Gość: hehehe Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: 212.160.148.* 19.03.13, 19:37
            przystanek tramwajowy między sadami a włościańską? szaleju się najadłeś? napisz od razu pod którą klatkę ma podjechać :))))
          • Gość: pietia Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 19:37
            Błagam odpuść sobie - przy każdej okazji jęczysz że nie masz autobusu na Przasnyskiej. Wylewaj swoje żale do ZTMu a nie tutaj. Skrzyknij się z sąsiadami i walczcie o autobus, tramwaj czy cokolwiek innego wam się zamarzy ale nie stękaj przy każdej możliwej okazji że "Ruta palant i złodziej bo nie mam autobusu pod domem"
            • Gość: Rafał Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.artnet.pl 19.03.13, 19:49
              To akurat trafnie powiedziane:))) A pan Ruta jest gwarantem, że PO nie wygra następnych wyborów, bye bye Gronkowiec.
      • Gość: gosc W Singapurze tak metro wyglada, ale tam zydokomuny IP: *.hsd1.fl.comcast.net 20.03.13, 04:45
        wolna gospodarka, niskie podatki.... no ale dla lewackiej zydo komuny Korwin Mikke to "wariat"
      • Gość: Tridlle Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.13, 07:46
        Mi się podoba pomysł na dwie linie: pomarańczową i granatową.
    • Gość: Warszawiak 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.scansafe.net 19.03.13, 15:23
      Piękne zerżnięcie z Paryskiej mapy RER/Metro :)
      • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 16:45
        Gość portalu: Warszawiak napisał(a):

> Piękne zerżnięcie z Paryskiej mapy RER/Metro :)

A paryska zerżnięta jest z londyńskiej, a paryską zerżnęli w Barcelonie itp itd, i co z tego?

paryska, podobnie jak wiele innych przymiotników piszę sie z małej litery, mądralo!
    • stary.gniewny Człowiekowi ewidentnie coś dosypali do kawy 19.03.13, 15:23
      w którejś z modnych kawiarenek.
      • asperamanka Re: Człowiekowi ewidentnie coś dosypali do kawy 19.03.13, 17:35
        Tiaaa. Chyba prawie każdy dla zabawy rysował na mapie Polski drogi, autostrady, kanały i linie kolejowe jakie uważaliśmy, że powinny powstać, bez dosypywania czegokolwiek w kawiarni. Tylko myśmy wtedy byli w IV klasie podstawówki.

Dziś trzeba mieć do tego skończoną ASP i 10 lat stażu pracy w agencji reklamowej. Albo byc ministrem transportu. I tak samo nic z tego nie wynika. Ale się porobiło ;-)
        • Gość: Kazio Pod domem mam, pod pracą nie IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:07
          bo autor zapomniał mieszkańcach i pracownikach w okolicach tzw Okęcia Przemysłowego
          Puścil metro do Janek i Michałowic, ale ominął szerokim łukiem rejon między Mineralną a Szyszkową, a tam nie ma "pustego pola" tylko mieszkają ludzie i jest pełno firm
        • Gość: Don Johnson Re: Człowiekowi ewidentnie coś dosypali do kawy IP: 91.222.126.* 19.03.13, 18:20
          Naprawde? A ja myslalem, ze to tylko ja mialem takie pomysly i bylem oryginalny... :(
          ;)
        • ksupera A czy widzieliście ten schemat?? 20.03.13, 00:08
          Nie jest to oczywiście metro, ale wygląda imponująco
          www.ztm.waw.pl/pokazmapy.php?i=16&l=1
        • Gość: ezomir Re: Człowiekowi ewidentnie coś dosypali do kawy IP: *.sdn-bng-011.adsl.virginmedia.net 20.03.13, 00:29
          asperamanka napisał:
          > Tiaaa. Chyba prawie każdy dla zabawy rysował na mapie Polski drogi, autostrady,
          > kanały i linie kolejowe jakie uważaliśmy, że powinny powstać, bez dosypywania
          > czegokolwiek w kawiarni. Tylko myśmy wtedy byli w IV klasie podstawówki.
          > Dziś trzeba mieć do tego skończoną ASP i 10 lat stażu pracy w agencji reklamowe
          > j. Albo byc ministrem transportu. I tak samo nic z tego nie wynika. Ale się por
          > obiło ;-)

W IV klasie podstawowki bylem chyba miedzy etapem "poprawiania" map historycznych, a planowaniem autostrad. Prawdopodobnie na mapach Polski po wygranej ww2 rysowalem siec drog i polaczen kolejowych. :)
        • Gość: PeKaES Mapy IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 07:43
          Ja się przyznaję! Rzeczywiście, pasjami lubiłem rysować mapy. I to nawet w wieku, w którym IV klasę miałem dawno za sobą.
          Najlepiej rysowało mi się na, podkradzionych mamie, dużych arkuszach półprzezroczystego pergaminu kuchennego.
          Pod spód brało się dwie różne mapki (ważne by były w tej samej skali, na przykład obie w skali 1 : 3.000.000): jedną mapę PRL-u oraz jedną mapę Polski sprzed 1939 roku. I po chwili na papierze miało się Polskę o powierzchni ponad 500 tys. km kw: z granicą zachodnią na Odrze, ale południowo-wschodnią wschodnią - na Zbruczu. By uniknąć obecnej prawie prostej linii granicznej na północy - Obłast' Kaliningradzką zwykle dzieliłem pomiędzy Polskę i Litwę (mniej więcej w proporcjach 2/3 : 1/3).
          Dość chwiejny byłem w kwestii Wilna: raz lądowało ono po stronie polskiej, innym zaś razem - po stronie litewskiej (w zamian za status Polaków na Litwie równy statusowi Szwedów w Finlandii). Podobnie z Zaolziem i kilkoma przygranicznymi wioskami na Spiszu i Orawie: raz były one polskie, innym razem "odpuszczałem je" na rzecz przyjaźni z Czechosłowacją. W innych sprawach pozostawałem nieugięty: zarówno Wrocław jak i Równe z Baranowiczami - na moich mapkach pozostawały niezmiennie polskie. No... w przypływach wielkiego liberalizmu wydzielałem z takiej Polski autonomiczną Galicję Wschodnią i Wołyń oraz autonomiczną Ruś Białą, gdzie języki małoruski/ukraiński lub białoruski byłyby równouprawnione z polskim. Taki był ze mnie wielki demokrata.
          Proszę uprzejmie zwrócić uwagę na moje niezwykłe umiarkowanie terytorialne. Ja planowałem jedynie powrót Polski na ziemie II RP. A przecież mogłem byłem planować aneksję wszystkich ziem sprzed pierwszego rozbioru. Albo wręcz całej Ukrainy, Białorusi, Litwy i Łotwy (ten ostatni twór to chyba musiałby się nazywać "Sarmacja" czy nawet "Europa Centralna" - bo przecież już nie *Polska).

Naturalnie, ta moja przedwojenno-powojenna Polska posiadała na moich mapkach dość bogatą sieć autostrad, szybkich kolei 'a la TGV (miałem już dokładnie obliczone rekordowo szybkie czasy przejazdu ze Szczecina do Lwowa itp.!) , rzek i kanałów żeglownych... To się rozumie samo przez się.
          • wajego Re: Mapy 20.03.13, 08:40
            Łał, myślałem, że tylko ja miałem taki opał;)
            U mnie do Polski należały też Czechy, Milsko i Łużyce. Wszak Chrobry je miał;)
            A tak swoją drogą moja ulubioną mapą w atlasie historycznym Polski była taka z naniesionymi wszystkimi granicami od Mieszka I. I potem, jako już dorosły, lubiłem jeździć w rejony "przygraniczne" (np. Kępno, Słupca) i szukać w terenie śladów.
            • Gość: PeKaES U Ciebie tylko Czechy i kawałek ENERDówka? IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 12:22
              Jeśli o mnie chodzi, to owszem, przeszedłem też przez krótki okres zafascynowania ideą Zapadosławii. To miał być jakiś taki konfederacyjny związek Polski i Czechosłowacji (Ty chyba o Słowacji zapomniałeś).
              Towarzyszył temu zamysł o odgórnym ujednoliceniu języka, który wydawał mi się niezwykle prosty w realizacji: wszak jeszcze w okresie wojen husyckich (całkiem niedawno, przyznasz?) czeski kronikarz uważał, że "Polacy i Czesi mówią wspólnym językiem". Wyobrażałem sobie, że językoznawcy trzech narodów się zjadą i po paru miesiącach, góra po paru latach będziemy mieli plon tego lingwistycznego konferowania: wspólny słownik języka zachodniosłowiańskiego oraz wspólną gramatykę. Bo ileż to roboty, prawda?
              • wajego Re: U Ciebie tylko Czechy i kawałek ENERDówka? 20.03.13, 14:34
                A kiedy to Słowacja była częścią Polski?
                O czymś takim słyszałeś?
                pl.wikipedia.org/wiki/Język_slovianski
                • Gość: PeKaES Slovensko IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 07:38
                  1 Mój atlas historyczny podaje, że Słowacja owszem, była częścią Polski w latach 1003 - 1018 (za Bolka Chrobrego, ma się rozumieć), czyli mniej więcej tak samo, jak Morawy, za to dłużej, niż Czechy.
                  2 Zauważ, że ja - w kontekście tych mapek z pergaminu kuchennego - pisałem nie o Polsce, lecz o Zapadosławii. Zatem historyczna przynależność ziem do Królestwa Polskiego jest drugorzędna.
                  3 Stolicą "mojej" Zapadosławii nie była Warszawa, lecz Cieszyn. Ewentualnie nowe, specjalnie w tym celu wybudowane, miasteczko stołeczne na styku granic PL, CS i SK.

PS Szczególnie miło mi było w owych latach pomyśleć, że marki takie jak Škoda, Plzner, PBS, Tatra, Tesla, Vitkovice-Nova Hut', VSŽ, Slovnaft, ČKD - nie były już w projektowanym układzie markami zagranicznymi!
    • Gość: Van G. 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.13, 15:24
      Dyplom za takie coś ?!?
    • Gość: niePISmienny 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: 88.220.105.* 19.03.13, 15:25
      pl.wikipedia.org/wiki/Metro_w_Barcelonie - tak mniej więcej wygląda seć metra w Barcelonie, mieście o dokładnie takiej samej liczbie mieszkańców, ale znacznie mniejszego obszarowo. I to działa!!!! Sprawdziłem
      • Gość: rupi Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 15:46
        Doprawdy? A mają tam tramwaje? Nie mają? W takim razie koniec dyskusji. To tyle w kwestii porównywania sieci komunikacyjnej Warszawy z różnymi innymi miastami, które czasem uprawiają w internecie rozmaite anonimowe łosie.
        • Gość: Heinrich Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.unitymediagroup.de 19.03.13, 15:51
          Zamknij się wiesniaku. Barcelony to ty nawet w telewizji nie widziałeś. Oczywiście w Barcelonie jest zarówno metro, jak i tramwaje:

pl.wikipedia.org/wiki/Barcelona#Transport_i_komunikacja
          • Gość: rupi Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 15:59
            Sorry, ale jeśli piszesz o tym, to nie odróżniasz szybkiego tramwaju prowadzącego na przedmieścia od tego, co jeździ po Warszawie i raczej powinieneś się wstrzymać z inwektywami. Poza tym radzę zwrócić uwagę - to właśnie doskonały przykład jak różne środki komunikacji publicznej UZUPEŁNIAJĄ SIĘ, a nie dublują:
            www.barcelona-tourist-guide.com/en/maps/barcelona-metro-map.html
          • Gość: Felek Zdankiewicz Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: 193.109.225.* 19.03.13, 16:47
            Te trzy krótkie linie w Barcelonie to nie żade tramwaje, jeżdżą puste i żadko. Tam się jeżdzi metrem lub autobusami.
            • Gość: Heinrich Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.unitymediagroup.de 19.03.13, 20:25
              Kolejny debil nie mający pojęcia o czymś, ale zabierający głos. Poczytaj sobie ile jest linii tramwajowych w Barcelonie:

pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_w_Barcelonie
              • Gość: rupi Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 20:55
                Wytłumaczyłem ci po ludzku gdzie leży twój błąd a ty dalej prymitywnie obrażasz kolejnych ludzi. Umiesz czytać ze zrozumieniem czy tylko linkować do polskiej wikipedii?
                • Gość: Lopez Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.13, 22:48
                  Zabawnie brzmią pohukiwania kogoś o prymitywizmie i chamstwie, podczas gdy on sam na samym początku używa "merytorycznych argumentów" pod tytułem "nie ma tramwajów, więc koniec dyskusji" (czytaj: ja wiem lepiej i się zamknij:), a na koniec wyzywa innych od łosi:) Barcelona nie ma sieci tramwajowej, te kilka linii, ktora ma, to de facto odpowiednik francuskich ROR. Tylko co z tego? Gęstość zaludnienia (a to jest podstawowy parametr w tym przypadku, zabawne, że "ekspert" rupi o tym się nie zająknął, ale wytykać błędy innym "łosiom" to jest pierwszy:) w Warszawie wynosi ok. 3,3 tys na 1 kilometr kwadratowy, a w Barcelonie 16 tysięcy. Tam objąć jednym rodzajem transportu znaczną liczbę ludzi jest znacznie łatwiej niż w Warszawie, która terytorialnie jest nieporównywalna i projektować transport trzeba zdecydowanie inaczej, trzeba komplementarnie.
                • Gość: Heinrich Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.unitymediagroup.de 20.03.13, 03:10
                  Nie będe ci linkował do niemiecko- czy anglojęzycznej Wikipedii, bo prawdopodobnie nie zrozumiesz wówczas treści. A ten "kolejny obrażony" Zdankiewicz, którego bronisz to jeszcze większy tuman od ciebie. Nie umie nawet poprawnie napisać w swoim ojczystym języku tak często używanego słowa jak "rzadko".
          • Gość: hej Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.internetia.net.pl 19.03.13, 22:58
            Barcelona jak Barcelona, ale w takich zacofanych Chinach miasta mają po 10 linii metra i budują po cztery. I to mimo tego, ze nie mieli Wałęsy ani Balcerowicza! Ani nawet Kuronia i Michnika.
            • aanty Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 23:46
              \

Jakbys trzymał pysk na kłódke, to nie zdemaskował bys swojego debilizmu pisskomuchu.

Gość portalu: hej napisał(a):

> Barcelona jak Barcelona, ale w takich zacofanych Chinach miasta mają po 10 lini
              > i metra i budują po cztery. I to mimo tego, ze nie mieli Wałęsy ani Balcerowicz
              > a! Ani nawet Kuronia i Michnika.
      • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 16:25
        zgadzam się, działa
        jeden wyjątek - konurbacja Barcy to jakieś 5mln ludzi, aglomeracja zaś ponad 3mln (+ kilkanaście razy wiecej turystów i odwiedzających rocznie) cała warszawska aglomeracja nie dobija do 3mln
    • Gość: d Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 15:29
      stacja boboboli to jest to
    • tom.te 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... 19.03.13, 15:31
      A ile błędów merytorycznych...
      Dwie stacje Ursynów.
      Stegny pomiędzy Kabatami a Świątynią (Opatrzności)
      Tak tylko moje okolice obejrzałem...
      • cillian1 Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 15:38
        to teraz sobie pomnóż przez 3 - i będziesz miał to, co by nasi urzędnicy
        wypracowali!

:D
    • Gość: x Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 15:31
      stegny między natolinem a świątynią opatrzności bożej??????????????

dwie stacje ursynów? żenada.
    • Gość: klaus Z małymi poprawkami.... IP: 212.75.110.* 19.03.13, 15:50
      ...taka sieć powinna istnieć w stolicy od ubiegłego roku. To, że jej nie ma jest skandalem w tym mieście. I to, że taki schemat to wizja artystyczna, a nie prawdziwa mapka na przewodnikach po stolicy Polski.
      • Gość: Metr Dwie sensowne stacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 15:59
        Dwie sensowne stacje to Stare Miasto i Zoo. Reszta to głupoty, zobaczcie odległosci pomiedzy stacjami. I nie porywnywać do Paryża, bo stolicą ani biznesu, ani mody, ani kuchni, ani kultury nie jesteśmy, a w srodmiesciu mieszkaja przede wszystkim dziadki, które mieszkanie dostały za komuny. Oni nie generują pkb, tylko z niego korzystają (do czego z resztą mają prawo).
        • Gość: kot_bury Re: Dwie sensowne stacje IP: *.subscribers.sferia.net 19.03.13, 16:05
          Jar rozumiem to "dziadków" do piachu a mieszkanka liderom wyścigu szczurów należy rozdać. Czy aby nie przypomina to czasów socjalizmu?
          • Gość: Metr Re: Dwie sensowne stacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 21:05
            No bez jaj - konserwacja dziadków w mieszkaniach "przydzielonych przez państwo" (czyli kogo?) to typowy socjalizm!! Chodzi mi o to, że te dziadki nie wygenerują zysku dla ewentualnych tylu stacji metra. Darmowe/ulgowe bilety dla nich to ślepa uliczka nie mająca nic wspólnego ze zdrową kapitalistyczną gospodarką.
            • Gość: gari Re: Dwie sensowne stacje IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:49
              Transport publiczny nie jest po to żeby generować zyski.
            • Gość: szczepień Re: Dwie sensowne stacje IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 22:54
              te dziadki niczego nie dostały za darmo,zarabiały 1/10,tego,co wypracowały,a w zamian "dostawały"mieszkania.Teraz Gronkowiec sprzedaje krwawice dziadków,tak,jak by sam ją wybudował i za nią zapłacił
    • Gość: po wuju glupie to IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 16:18
      glupie to i bez sensu, mogl namalowac se to jako sciezki rowerowe, calkiem do zrobienia, i podkresla nieudolnosc warszawy w podstawach urbanistyki post 1950. mogl zrobic cos co daje do myslenia, a nie jakies bzdury..
    • archiakcelerator Sensowne nazwy stacji!!! bez martyrologii 19.03.13, 16:18
      Autor się zna na plastyce i czuje komunikację miejską. Z miejsca powinien dostać robotę na stanowisku osoby odpowiedzialnej za identyfikacje wizualną całej komunikacji w Warszawie! Nie byłoby tam debilnych pomysłów i zastanawiania się jak powinno wyglądać oznaczenie II linii metra, paskudnych i nieczytelnych planów okolic na stacjach i pociągach, fatalnych i nieczytelnych rozkładów jazdy.
      A ze stanowiska planera komunikacji powinni go wywalić od razu! ;) Kilka nietrafionych pomysłow lokalizacyjnych - niektóre stacje za blisko siebie, niektóre nie obsługiwałyby nikogo, brak linii pod ważnymi i zatłoczonymi ciągami komuniacyjnymi.
      ALE W SUMIE SZACUN!
      • Gość: pietia Re: Sensowne nazwy stacji!!! bez martyrologii IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 19:40
        Najbardziej podoba mi się nazwa stacji "Boboboli"
    • Gość: miecio 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 16:18
      >... wracamy do Warszawy, to łatwo można dostrzec różnicę w sieci metra w porównaniu z innymi miastami.

Tiiaa tam też zaczęli budować metro dwadzieścia lat temu np w takim Londynie czy Paryżu.
      Ręce i nogi opadają jak się czyta o takich porównaniach, to samo z autostradami, obwodnicami czy inną infrastrukturą- też zaczęli budować dwadzieścia lat temu.
      • archiakcelerator co za porównania 19.03.13, 16:38
        właśnie, co za porównania, gdzie Rzym a gdzie Krym,
        przypomnijmy, metro w Londynie ma 150 lat!, NYC i Paryż ponad 100,
        choć w sumie, jak dobrze zinterpretować to budowa metra w Warszawie zaczęła się za Starzyńskiego, a że miałą kilka przerw, coż ... ;)
    • Gość: Kruszynek 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.Red-88-3-78.dynamicIP.rima-tde.net 19.03.13, 16:46
      Tak wyglądała sieć metra w Madrycie przed 1985 rokiem:
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Madrid_Metro_1978-1985.svg/1000px-Madrid_Metro_1978-1985.svg.png
      a tak wygląda teraz:
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Madrid_Metro_1978-1985.svg/1000px-Madrid_Metro_1978-1985.svg.png
      W sumie dwanaście linii metra i trzy linie szybkich tramwajów miejskich, a do tego 8 linii kolejki podmiejskiej, którą również można się szybko przemieszczać po całym mieście.
      A tu, dla przypomnienia, schemat metra warszawskiego.
      pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Metro_w_Warszawie_1_linia.svg
      Madryt jest dwa razy większy od Warszawy. Wnioski można wysunąć samemu.
      • Gość: Kruszynek Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.Red-88-3-78.dynamicIP.rima-tde.net 19.03.13, 16:47
        Poprawka: metro madryckie obecnie.
        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Madrid_Metro_2003-2006.svg/1000px-Madrid_Metro_2003-2006.svg.png
        • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 17:04
          Gość portalu: Kruszynek napisał(a):

> Poprawka: metro madryckie obecnie.
          > upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Madrid_Metro_2003-2006.svg/1000px-Madrid_Metro_2003-2006.svg.png

Czyli jednak się da w 27 lat znacznie zwiększyć sieć metra. A Madryt jest nie tylko większy od Warszawy, ale kilkakrotnie gęściej zabudowany. I jakoś kamienice tam się nie sypały w czasie budowy.

• Gość: rupi Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 17:13
            Po pierwsze, przecież ta ekspansja madryckiego metra to linie na przedmieściach a nie budowanie pod kamienicami.
            Po drugie, oczywiście że można w 27 lat znacznie zwiększyć sieć metra. Jak się wpompuje w jego budowę gigantyczne pieniądze. Hiszpańskie władze zapewne dokładnie się zastanowiły nad tą inwestycją. Słyną przecież z rozsądnego gospodarowania finansami. Oh, wait!
            • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 18:52
              So what? So what! Fakt pozostaje faktem - mają metro, które w dłużej perspktywie jest bardziej efektywne ekonomicznie (jak każdy transport publiczny), powoduje mniejsze zanieczyszcznie środowiska, tanszy per osobę niż samochód etc. A Warszawa dusi się od samochodów, których użytkownicy nie mają gdzie parkować, stoją w korkach.
              Jeśli ktoś mi przedstawi analizę co jest korzystniejesz makroekonomicznie w dłuższej perspektywie - transport publiczny czy indywidualny, odpowiednio zrewiduję swoje poglądy.

Nie znam inwestycji miejskich - publicznych czy prywatnych, które nie są budowane przy pomocy wsparcia kredytowego. Wybacz, ale argument o kosztach do mnie nie przemawia.

Polaków trzeba przyzwyczajać do tego o czym mówi się na świecie - szczyt rozwoju samochodu jako środka transportu w mieście mamy już za sobą (choćby ze względu na to, że wyczerpują się zasoby ropy naftowej dającej się wydobyć w racjonalny pod względem ekonomicznym sposób). Nawet w USA, stolicy światowej motoryzacji, coraz więcej miast zaczyna inwestować w transport publiczny, bo myślą w dalszej perspektywie niż najbliższe wybory.
              • Gość: rupi Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 19:21
                Ja też jestem za transportem publicznym. Tyle że do mnie przemawia argument o kosztach. Wybudowanie sieci porównywalnej do madryckiej to ciężkie miliardy. Euro, nie złotych. Powiedz, skąd Warszawa ma je wziąć. Bo pogdybać i poopowiadać o myśleniu wykraczającym poza perspektywę najbliższych wyborów to zawsze miło...
                (pomijam już fakt, że gdyby te miliardy rzeczywiście były, to być może dużo bardziej sensowne byłoby władowanie ich w radykalną modernizację sieci tramwajowej, włączenie do sieci metra linii opartych na kolei naziemnej - bo tory w Warszawie przecież są - oraz puszczenie do paru dzielnic szybkich tramwajów)
                • Gość: prf Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.jmdi.pl 19.03.13, 19:52
                  1. dlaczego miliardy euro, a nie zł? Jesteśmy w Polsce. Wszystko co jest potrzebne do zbudowania dziury w ziemi (metro) jest w Polsce. Dlaczego ceny są w euro - nie rozumiem.
                  2. gdybym ja został prezydentem Warszawy znalazłbym pieniądze na budowę metra i wiele innych potrzebnych inwestycji, ale wtedy musielibyście w końcu zrozumieć, czym jest kapitalizm.
                  • Gość: rupi Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 21:21
                    Dlaczego w euro? Bo spora część pieniędzy na budowę metra idzie z dotacji unijnych. Możesz je sobie przeliczać na złotówki. Albo nawet uważać, że Polska obyłaby się bez tych dotacji. Twoja wola. Tylko ważne, żebyś sobie zdawał sprawę z tego o jakich kosztach mówimy. Madryt w latach 1995-2007 wybudował około 190 kilometrów kolei podziemnej. Koszt budowy jednego kilometra tej kolei szacowany jest na jakieś 50 milionów euro i uważany za zaskakująco niski. W Warszawie ze względu na trudne warunki gruntowe na pewno byłoby drożej. Ale trzymajmy się wersji madryckiej. To nam daje około 9.5 miliarda euro. Przelicz to sobie na złotówki. Wyjdzie około 40 miliardów. A teraz zauważ, że w 2013 CAŁY planowany dochód Warszawy to niecałe 13 miliardów, zaś wydatki - ponad 13 miliardów. Mówić inaczej - na dzień dzisiejszy miasto jest pod kreską na ponad 800 milionów.

Widzisz, internet ma taką zaletę, że każdy anonimowy łoś może w nim wpisać co tylko ma ochotę. Na przykład dyrdymały o tym że znalazłby bez problemu pieniądze na wybudowanie w Warszawie 12 linii metra albo innej równie sensownej inwestycji, gdy tylko zostanie prezydentem stolicy. Jest tylko jeden problem - niestety nie może wtedy liczyć na poważne traktowanie.
                    • Gość: Bonia Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.bethere.co.uk 19.03.13, 22:44
                      jak rozumiem lepiej nie robic nic ;-) Lepiej wydawac pieniadze na pomniki i inne duperele albo latki granitowe.
                      Dla kazdego miasta poprawa transportu publiczego jest priorytetem. Wiadomo, fundusze sa ograniczone, wiec nie wydaje sie tyle pieniedzy na inne rzeczy. Poza tym obawiam sie, ze w Polsce bedzie gorzej niz w Hiszpanii jesli chodzi o wykorzystanei funduszy unijnych. Podejrzewam, ze jakby zrobil referendum to przecietny mieszkaniec wolalby pare kilometrow metra od megalomanskich zapedow wlodarzy miasta.
                      Nie mieszkam w Warszawie, ale w miscie ze sprawnie dzialajacym metrem i nie wyobrazam sobei funkcjonowania miasta bez niego.
                      • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 22:57
                        to ja poproszę jednak władze myślące i planujące jak zdobyć pieniądze na metro i jego rozbudowie, a nie o zmianie nazw ulic, mostów etc etc - wiem, że to nie ta skala kosztów, ale świadczy to o priorytetach
                      • Gość: mk Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.internetia.net.pl 19.03.13, 23:09
                        Pieniądze unijne są już rozdysponowane - n.p. w gminie Mszana powstanie skwer z łąweczkami rzeźbą drewnianą. Nikt nie będzie tam przychodził z miejscowych, bo każdy ma ogródek przydomowy i ławeczki i na rzeźbę też każdego stać. Ale skwer jednak posniesie atrakcyjność gminy, będzie na czym oko zawiesić i co najważniejsze jest prosty do zrealizowania przez dla miejscowych urzędników (no ile to załatwić 2 alejki, rzeźbę i ławeczki oraz posadzić trochę krzaczków?.
                        Z metrem sprawa nie jest taka prosta, sami widzicie, zatwierdzi się, a potem coś się zawali - same kłopoty. Hania wie co robi i bierze przykłąd z Mszany - w ramach możliwości i do ogarniecia inwestycje są jednak znacznie sensowniejsze, nie szkodzą zdrowiu, nie powodują nerwowania siem.
                • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma 19.03.13, 23:15
                  Wiesz, problem z torami (kolejowymi) w Warszawie jest taki, że są tam, gdzie nie ma ludzi, zaś tam gdzie jest sporo mieszkańców, nie ma transportu. Chcemy czy nie jesteśmy skazani na wejście transportu pod ziemię - zarówno publicznego jak i samochodowego, trzeba myśleć (planować) skąd wziąć na to pieniądze. I niech tym się zajmią rajcy miejscy.

Tramwaj jest mało atrakcyjny (ze względu na czas dojazdu) dla zakochanych w swoich furach Polaków. Tramwaj to rozwiązanie dla miast do ok 1 miliona mieszkańców, wtedy jest wydajny jako podstawa transportu. Ale zgadzam się, że przedłużenie kilku lini tramwajowych poprawiłoby sytuacje w kilku dzielnicach.
          • Gość: złyczłowiek Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 23:57
            no ba, jasne że się da. problem w tym, że dziś Madryt bankrutuje i niedługo tylko turystów będzie stać na znacznie zwiększoną sieć metra.
      • Gość: Tirinti Re: 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą ma IP: *.toya.net.pl 20.03.13, 01:21
        To były inne czasy. Wówczas Unia dawała kasę ale nie narzucała głupich norm ekologicznych. Dziś nawet Niemcy nie są w stanie zbudować lotniska w Berlinie, dworca kolejowego w Studgarcie czy choćby opery w Hamburgu.

Teraz za to budują Chińczycy.
        W Szanghaiu w 1985 metra nie było w ogóle. Budowę rozpoczęli w 1993, pierwszą linię otworzyli po 2 latach. Obecnie, po 20 latach od rozpoczęcia budowy, mają 12 linii o łącznej długości 437km i 292 stacjach. Do tego lotnisko z centrum łączy kolej magnetyczna rozpędzająca się ponad 400km/h i pokonująca 30km w 7-8 minut. To tak jakby u nas z Modlina do dworca Gdańskiego jechać w 7-8min.
    • Gość: enrico 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 17:12
      Ten Plan 12 linii Metra w W-wie - to niedościgła fantazja, wymyślona przez nieopierzonego grafika! Jeździłem wieloma liniami Metra w Europie. Znam tamte rozwiązania, ale żadne nie ma dublowania przebiegu,jak tu niby miałoby być.Warszawa nie ma 8-12 mln mieszkańców, jak Paryż, Londyn czy Moskwa, więc 12 linii nie będzie mieć w najbliższej dającej się przewidzieć przyszłości! Praha (1 mln mieszk) i Budapeszt (3 mln mieszk)- mają obecnie po 3 linie M.
      Planiści i urbaniści W-wy- powinni preferować budowę systemu metra średnicowo-cięciwowego, tzn. 4 linii biegnących średnicowo (płd-płn (L I) ; wsch-zach (L II); płd./wsch.-płn./zach.( wariant L IIa) ;płd./zach.-płn./wsch.) i 1-2 linie dookólne (łaczące się z ww.liniami średnicowymi).To zadanie dla naszych wnuków i ich dzieci!
      Tak jest np.w Moskwie- gdzie linia obwodowa (tzw.kalcowaja),pozwala dojechać-po odpowiednich przesiadkach-do wszystkich stacji Metra. A mrzonki o 12 liniach Metra w W-wie, to zostawmy naszym praprawnukom i ich praprawnukom! Powodzenia- w budowie II linii M.
    • Gość: Monika 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 17:15
      Mi się najbardziej podoba projekt linii M1 Radiowo-Marki, uważam, że w dużej części faktycznie możnaby go rozważyć jako trzecią linię (obecna faktyczna pierwsza linia na tych mapach to M6).
    • Gość: ja 12 linii metra w Warszawie. Sprawdź, którą masz... IP: *.static.chello.nl 19.03.13, 17:45
      och jooo, szkoda ze to nierealne nawet w 1/100 :(
    • Gość: zwykły magister Co to za pierdy?! IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 17:49
    • Gość: wawak 12 linii metra w Warszawie. Koszt >100 mld złotych IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.13, 17:50
      Koszt tych 12 linii przekroczyłby 100 miliardów złotych. Skąd wziąć tyle pieniędzy?
      Ponadto nawet przy 2 milionach mieszkańców w aglomeracji objętej tymi liniami to na większości tras w wagonach byłoby niewiele ludzi. Więc albo bilety byłyby po kilkanaście złotych albo miasto przeznaczałoby na komunikację kilka razy więcej pieniędzy niż obecnie.
      Sądzę, że w Warszawie zupełnie wystawczyłyby 3-4 linie metra plus kolej aglomeracyjna.
    • stary.gniewny Jako warszawiak jestem dumny 19.03.13, 18:02
      z mapy metra na ołówku i proszę żeby nic więcej nie kombinować.
    • Gość: pat & rub Jakby tak jak 2 linię, to przy 12 liniach kamień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 18:22
      na kamieniu by się nie ostał :)
    • Gość: Grafik 12 linii metra powstanie w Warszawie? Plany na ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.13, 18:26
      Jakiś słoik był chyba autorem, czemu się dziwić. On ma szlak wytyczony gów....m pod stodołę, chciałby mieć coś podobnego tam gdzie zarabia.
    • swiniotop 12 linii metra powstanie w Warszawie? Plany na ... 19.03.13, 18:41
      Tak to są plany na 100 lat przy obecnym systemie gospodarczym i sposobie zarządzania. Gdyby tu był gen.Jaruzelski to już była by II linia a w budowie III, oraz co 5-latka jeden nowy most przez Wisłę czyli planowany jeszcze przez Starzyńskiego w osi ul.Krasińskiego i Wilanowski
      • Gość: x Re: 12 linii metra powstanie w Warszawie? Plany n IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:51
        ta, i inflancja 200000% rocznie
      • archiakcelerator Re: 12 linii metra powstanie w Warszawie? Plany n 19.03.13, 19:01
        swiniotop napisał:

> Tak to są plany na 100 lat przy obecnym systemie gospodarczym i sposobie zarząd
        > zania. Gdyby tu był gen.Jaruzelski to już była by II linia a w budowie III, or
        > az co 5-latka jeden nowy most przez Wisłę czyli planowany jeszcze przez Starzy
        > ńskiego w osi ul.Krasińskiego i Wilanowski

A za czyich rządów rozpoczęto budowę I linii, która się nie mogła skończyć? Chyba za Jaruzelskiego? Idiotycznie zaplanowana pod względem funkcjonalności dla mieszkańców: słabo zintegrowana z systemem tramwajów, ze stacjami kórych nie można wykorzystać jako przejścia podziemne etc. Za Jaruzelskiego to byśmy jeździli furmanką, koniecznie kupioną od Wielkiego Brata
      • aanty Re: 12 linii metra powstanie w Warszawie? Plany n 19.03.13, 23:53
        O ile ten pachołek i lokaj ZSRR i morderca Polaków na jej rozkaz nie wprowadziłby kilku nowych stanów wojennych dla zniewolenia Polski.
        swiniotop napisał:

> Tak to są plany na 100 lat przy obecnym systemie gospodarczym i sposobie zarząd
        > zania. Gdyby tu był gen.Jaruzelski to już była by II linia a w budowie III, or
        > az co 5-latka jeden nowy most przez Wisłę czyli planowany jeszcze przez Starzy
        > ńskiego w osi ul.Krasińskiego i Wilanowski
      • Gość: PeKaES Stracona dekada raz jeszcze? IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 06:56
        R. 1981 (gen. W. Jaruzelski I sekretarzem KC PZPR): PKB / 1 mieszk. (dol. USA o sile nabywczej z '90 r.): 5385.
        R. 1990 (gen. W. Jaruzelski ustępuje ze stanowiska Prezydenta RP): PKB / 1 mieszk. (dol. USA o sile nabywczej z '90 r.): 5113. O 5,0511% mniej, niż 9 lat wcześniej.

Jeszcze więcej takiego ..ZWOJU ?

vide: Historical Statistics, Maddison, Excel
    • Gość: Hohoho 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt g... IP: *.xdsl.centertel.pl 19.03.13, 18:58
      Co za durny wymysł. Kto widział tak gęstą sieć kolejki podziemnej?? Nawet w Londynie nie mają takiej komunikacji podziemnej. Jedna linia oddalona od drugiej o 200-500m.
      • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt 19.03.13, 19:23
        polecam zmierzyć odległości między stacjami w Paryżu, Nowym Jorki czy Barcelonie
        wikimapia.org/#lat=40.7430027&lon=-74.0045018&z=15&l=28&m=m&search=new%20york%20&gz=0;-740068245;407193229;0;0;5579;39355;15020;87164;38195;141473;66948;184072;89693;217564;113297;246827;136042;277715
        dobre narzędzie powyżej

autor trochę przesadził ale 300 - 500 metrów to optymalne odległości pomiedzy stacjami, które powodują, że mieszkańcy przesiadają się z samochodu do metra
        • Gość: Wolf Myśl! Nie pisz bzdur! IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 20:18
          > autor trochę przesadził ale 300 - 500 metrów to optymalne odległości pomiedzy s
          > tacjami, które powodują, że mieszkańcy przesiadają się z samochodu do metra

Przystankami. Autobusowymi albo tramwajowymi, ale nie stacjami metra!

Warszawskie perony mają po ok. 120 metrów. Ty byś chciała, żeby odległość między stacjami była raptem 3 do 5 razy większa? WIesz ile czasu trwała by podróż?
          Jak to wygląda w rzeczywistości widać na I linii. Stacja Centrum od Świętokrzyskiej jest oddalona dokładnie o 577 metrów.
          • archiakcelerator Re: Myśl! Nie pisz bzdur! 19.03.13, 20:58
            Nie myśl! Odwiedź miasta, które mają rozwinięte systemy metra i nie są zatkane totalnie przez samochody. Ok 65% pasażerów metra w Paryżu przebywa jedynie 3-5 stacji. W Los Angeles wybudowano metro, które woziło puste wagony, właśnie ze względu na duże odległości od stacji. Metro nie jest środkiem transportu na długie dystanse dla mieszkańców miasta - skąd ten pomysł? W wielu miastach wybudowano je właśnie na wzór tramwajów (ze względu na brak miejsca na ziemi) i tam sprawdza się najlepiej. Własnie ze względu na duże odległości od stacji i nieprzemyślane odległości SKM w Warszawie nie pełni takiej funkcji jak linia metra, jest dość drogie w utrzymaniu i poza godzinami szczytu wozi powietrze.

Długość podróży nie ma znaczenia w zachęceniu ludzi do korzystania z transporu publicznego, a jego łatwa dostępność (versus problemy z posiadaniem samochodu w mieście) Do transportu ludzi na długich dystansach buduje się kolej municypalną (typu RER), która obejmuje przedmieścia i okoliczne miasta.

To jest problem Warszawy, buduje się linię, jedną, drugą, może będzie trzecia za wiele lat, nie tworzy się zintegrowanego systemu transportu. Nikt o tym nie myśli w perspektywie kilkunastu lat.

ps. z myśleniem nie mam problmu, również z czytaniem analiz
            • Gość: Wolf Re: Myśl! Nie pisz bzdur! IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 00:22
              Tu jest Warszawa. Tu z Pl. Bankowego na skrzyżowanie Marszałkowskiej ze Świętokrzyską jedziesz 2 przystanki tramwajem.
              Budowanie metra o takich samych odcinkach jest, delikatnie ujmując, niefrasobliwą rozrzutnością.
        • Gość: hohoho Re: 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt IP: *.xdsl.centertel.pl 19.03.13, 20:26
          Piszesz o odległości pomiędzy stacjami, a nie liniami metra. Po za tym, trzeba brać pod uwagę, że w Warszawie znajduje się jeszcze sieć tramwajowa, którą jeśli nałożymy na siatkę miasta razem z metrem to wychodzi niezła się kolejki szynowej.
        • Gość: m Re: 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt IP: *.gorzow.mm.pl 19.03.13, 22:27
          w NY tam gdzie dales linka sa dodatkowo linie, ktore zatrzymuja sie co 3-4 wazniejsze stacje, jada dodatkowym torem po srodku
          • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt 19.03.13, 22:39
            z tego co pamiętam z pobytu tam to trzeba orientować się czy pociąg jest ekspresowy czy "regularny" - albo jedziesz kilka stacji, albo wyruszasz w podróż daleko, to jest dopiero dobre rozwiązanie, linia metra i tzw "service" to nie jest to samo
            chyba że się coś zmieniło ostatnio

nigdzie nie jest idealnie, w NY na Manhattanie jest problem z poruszaniem sie metrem w poprzek wyspy, chyba ze dwie linie, oraz brak linii wzdłuż East Side, ale to załatwiają autobusy
          • Gość: gosc Re: 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt IP: *.noc.fibertech.net.pl 20.03.13, 08:20
            w aglomeracji tokijskiej są 3 szybkosci metra - zwykla,przyspieszona i ekspresowa.zwykla zatrzymuje sie na kazdej stacji,przyspieszona na co 3-4 a ekspresowa - jeszcze rzadziej.nie maja osobnych torow tylko specjalne odcinki do wyprzedzania.wszystko dziala jak w zegarku.ale metro schodzi pod ziemie tylko pod centrum tokio i yokohamy,poza tym biegnie na powierzchni,w wykopach i na estakadach...
    • glas.rothar 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt g... 19.03.13, 19:19
      ludzie, nie napinajcie się tak! "nie ma tu, nie ma tam", "dwa razy taka sama nazwa stacji", "źle umiejscowiona stacja"... to jest WIZJA artysty, zapewne mocno podszyta IRONIĄ (trudne słowo), odnoszącą się do obecnego planu naszego metra, który chwilowo można umieścić na promocyjnym ołówku. koleś sobie cos narysował, zrobił to estetycznie, obrazek jest miły dla oka i pobudza wyobraźnię, więc zyskał popularność ale to nie jest żaden plan do zaopiniowania, więc WYLUZUJCIE i spróbujcie się do tego uśmiechnąć :)
      • archiakcelerator Re: 12 linii metra w Warszawie. Niezwykły projekt 19.03.13, 19:29
        popieram!!!

ale o czym mowa w mieście, gdzie jeśli coś nie jest zrobione by zarobić, tylko dla samej radochy tworzenia czegoś, dostaje się bata w łeb i wyzwiska od słoików lub idiotów,

ironia wśród mieszkańców Warszawy? wołanie na puszczy! ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka