robert_wwa 05.04.13, 19:45 Dzień w tą czy w tamtą to już akurat bez znaczenia. Tłumy w ten weekend i tak raczej by się nie rzuciły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rozpoczywszy_sezon Re: Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać s IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 19:49 wczoraj jezdzilo sie swietnie! Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać s 05.04.13, 19:54 Jak ktoś jeździ cało rocznie to pewnie, że tak. Ja wczoraj biegałem po kolana w brei i też było ok ale czy w powszechnej opinii to jest pogoda na pobieganie/spacer? Nie sądzę aby w tą pogodę ludzie którzy przez całą zimę nie jeździli nagle wsiądą na rower i będą sunąć w brei i śniegu? Jakoś tego nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozpoczywszy_sezon Re: Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać s IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 23:21 jezdzilam pierwszy raz od zamkniecia veturilo w zeszlym sezonie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać s 05.04.13, 23:26 No to pogratulować. Bo zacząć to pikuś ale ruszyć tyłek jak taka aura to najtrudniej chyba. Zima i zimno to jeszcze, ale najgorsze to takie ni to zima, deszcz, do tego temperatura na plusie to na minusie. Tak więc jest co pochwalić, że się chciało ruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat I dobrze.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.04.13, 20:41 Na stronie TVN Warszawa wczoraj pełnomocnik rowerowy ratusza wygadał się, że kiedy Veturilo nie jeździ to miasto oszcędza 15 tysięcy dziennie, których nie musi płacić operatorowi. Tak więc zabawa w rowerki kosztuje miasto prawie pół miliona złotych na miesiąc. Cud, miód, orzeszki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolumb Re: I dobrze.. IP: *.home.aster.pl 05.04.13, 21:06 ale odkrycie! Przed startem systemu podano koszt. Okolo 450 tys. miesiecznie. Koszmar. Tragedia. Najlepiej jakby rozdali mieszkancom po 30 groszy miesiecznie. Zrobiliby lepszy uzytek. W pieszych a zwlaszcza w kierowcow pakuje sie setki milionow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: I dobrze.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.04.13, 21:19 Z pieszych i kierowców są podatki i pieniądze. Z Veturillo zysków nie ma, są tylko koszty. A 3 miliony wydane na pół roku funkcjonowania tego bubla to 1/3 tego co ZTM zabrakło na autobusowe kursy przewoźników prywatnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: I dobrze.. 05.04.13, 21:47 Ja jako pieszy nie przypominam sobie abym płacił jakieś ekstra podatki. Myślisz, że US się upomni o zaległą akcyzę? Czy co powinienem płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: I dobrze.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.04.13, 21:59 Może jak będziesz starszy to jakiś PIT w końcu złożysz.. ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: I dobrze.. 05.04.13, 22:45 No ale podatki płacę nie jako kierowca, pieszy czy rowerzysta a jako mieszkaniec tego kraju. Więc jeśli pieszy dostaje komunikację, kierowca dostaje obwodnicę tak rowerzysta dostaje komunikację w postaci Veturilo. Co takiego więcej daje miastu pieszy, kierowca aniżeli rowerzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
gom1 Re: I dobrze.. 05.04.13, 23:12 robert_wwa napisał: > tak rowerzysta dostaje komunikację w postaci Veturilo. Wbrew pozorom Veturilo nie jest dla rowerzystów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: I dobrze.. 05.04.13, 23:23 To zależy kogo nazwać rowerzystom pewnie no dla mnie każda z tych 47 tys osób zarejestrowanych takim jest. W sumie jest dla pieszych co im się już iść nie chce ;) Niemniej znam dwie osoby które zawsze jeździły na rowerze. Narzekają, że to trochę słaby sprzęt ale jednak korzystają czasami bo to im ułatwia ponieważ nie muszą się martwić o rower i ciągać się cały czas z nim. Więc dla nich to idealne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: I dobrze.. IP: *.piaseczno.vectranet.pl 05.04.13, 23:11 Gość portalu: kolumb napisał(a): > ale odkrycie! Przed startem systemu podano koszt. Okolo 450 tys. miesiecznie. > Koszmar. Tragedia. Najlepiej jakby rozdali mieszkancom po 30 groszy miesiecznie. > Zrobiliby lepszy uzytek. W pieszych a zwlaszcza w kierowcow pakuje sie setki > milionow. Sytuacja budżetowa robi się coraz ciekawsza :D Ciekawe kto w następnym roku będzie chętny do tego doplacać. Kolejne podwyżki są nieuniknione :D Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: I dobrze.. 05.04.13, 23:27 No to jest umowa do 2016 i albo płacimy albo płacimy kary tak więc do 2016 raczej niewiele się zmieni. A poza tym 47 tys osób jak było 55 stacji, teraz ma być 165 i jakieś 2,5 tys rowerów więc chętnych na pewno dużo więcej bo jakoś to zaczyna się łączyć. To 3,6 mln rocznie nie jest aż tak wielką kwotą aby było to zagrożone chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjan Re: Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać s IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.04.13, 21:30 Bez znaczenia? Nie korzystasz, to po co się udzielasz. Dla mnie każdy dzień ma znaczenie - 6,80zł dziennie na bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać s 05.04.13, 21:48 Udzielam się bo mam prawo to robić. Jak mam wejść w twój ton to guzik mnie obchodzi twoje 6,8 zł dziennie. Za to nie widzę sensu wydawać 15 tys jak mało kto będzie korzystał a pogoda jeszcze przez kilka dni taka będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać spo... IP: *.com 06.04.13, 02:02 Po pierwsze nie bądźcie naiwni i nie myślcie, że przyoszczędzicie sporo na biletach dzięki Veturilo. Troszkę się jeszcze ludzi zachęci, zbędny urzędas Puchalski pobłyszczy jeszcze chwilę w mediach, po czym - na co idąc tokiem rozumowania ZTM-u nawet nie będzie miał wpływu - zmieni się taryfę opłat. I skończy się 20-minutowa darmocha. Ale zanim to, najpierw pokasujmy trochę linii i przegońmy na rowery. Gdy tak już zostanie, obetnie się z 0 zł do 1 zł za pierwsze 20 minut. Będzie lament, to się wprowadzi 15 min gratis i dalej po staremu. A potem i tak znów podniesie cenki w górę:) I żeby było jasne - popieram Veturilo, ale ponieważ Puchalski okazał się kompletnie niekompetentnym, nieznającym realiów miasta i właściwie zbędnym żrącym tylko kasę z ratusza urzędniczkiem - trzeba będzie się przyjrzeć skąd idzie kasa na Veturilo i dlaczego do tego dokładamy. Nie może być tak, że na moim osiedlu, pomimo równie dużego społecznego zainteresowania Veturilo nie ma, muszę dryndać do zbiorkomu 600 m i dokładam się do tego interesu tym, którzy mają pod domem metro, tramwaj, autobus i jeszcze Veturilo. Tak być nie może i zgody na to w dłuższej perspektywie nie będzie. A skoro ja nie mam możliwości skorzystania z Veturilo (tak jak wielu innych), nie ma podstaw byśmy to współfinansowali i by miasto dokładało do interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rower wypowiedz się IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.13, 06:10 pomóżcie chłopakowi, a potem prześlijcie dalej www.studentswatch.pl/ankiety/rozwiaz-ankiete/rowerowymagister4 Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Rowerzyści to największa zakała miasta 06.04.13, 11:40 Dokładnie. Korkują miasto, zanieczyszczają i do tego zajmują chodniki na parkowanie, Istne zakały. Precz z rowerzystami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać spo... IP: *.free.aero2.net.pl 06.04.13, 11:42 Właśnie się zastanawiałam, czy miasto (czyli my) płaci za stawianie tych rowerów w śniegu po pas... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Veturilo dopiero we wtorek: "trzeba odkopać s 06.04.13, 12:12 Nie nie płaci z tego co wiem. Płaci w momencie startu systemu. Odpowiedz Link Zgłoś