Dodaj do ulubionych

Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno i...

23.05.13, 12:09
Boją się, że na osiedlach będzie brudno, a mieszkańcy - zmuszeni do płacenia więcej - nie będą segregować odpadów.

Skoro cwaniaczki w ratuszu takie stawki sobie wymyśliły, niech więc wiedzą,za co zdzierać będą kasę od mieszkańców i zamiast siedzieć i pierdzieć w stołki, będą sami segregować śmieci. Nie zamierzam przepłacać i jeszcze kogoś wyręczać.
Obserwuj wątek
    • peppers01 Bezsens 23.05.13, 12:20
      Jak dla mnie bezsensem jest konieczność wypełniania ankiety śmieciowej przez mieszkańców bloków. Przecież nikt nie zakreśli, że nie segreguje śmieci skoro wiązać się to będzie z wyższą stawką czynszu zaś weryfikacja rzetelności (uczciwości) w/w ankiety jest praktycznie niemożliwa. To zaś ile spółdzielnia będzie musiała realnie zapłacić za odbiór śmieci zweryfikuje samo życie a dokładnie ilość zapełnionych śmieciami kontenerów.
      • lesher Re: Bezsens 23.05.13, 13:32
        Nie ma jakiejkolwiek podstawy prawnej dla żądania przez spółdzielnie/wspólnoty wypełniania takich "ankiet". One nie mają jakiegokolwiek znaczenia, a za nieprawdziwe dane właściciel nie odpowie w żaden sposób.

Zarządy/zarządcy zrobili błąd że poszli wg. "linii urzędu" - zgodnie z ustawą każdy właściciel mieszkania, czy innego lokalu powinien sam złożyć deklarację do urzędu i płacić opłatę śmieciową bezpośrednio (tj. nie w opłatach dla spółdzielni/wspólnoty, tylko do urzędu).

Teraz zarządcy będą mieli problem na własne życzenie - co zrobić jeżeli podane w "ankietach" przez właścicieli dane okażą się nieprawdziwe. Jak rozliczyć "nadwyżkę" między opłatą którą ustali urząd (oczywiście wyższą), a opłatą wynikającą z sumy tych "ankiet".

Bo każdy właściciel może powiedzieć, że to (ta "nadwyżka") nie dotyczy jego mieszkania - u niego mieszka tyle osób ile podał, i tyle będzie wspólnocie/spółdzielni płacić - ani grosza więcej.

Sortowanie to kolejna mina, ale wcale nie największa.
    • hektor51 Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno i... 23.05.13, 12:22
      GW to forum brudasów. Ale pokonamy was!
      • nessuno Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno 23.05.13, 12:28
        hektor51 napisał:

> GW to forum brudasów. Ale pokonamy was!

Nie sądź innych swoją miarką cwaniaczku, być może bufetowy. Jeszcze się role odwrócą i to wy zostaniecie pokonani, i to bronią, którą z mieszkańcami zaczynacie wojować. Zgubi was wasza pycha i pazerność. Na szczęście nic nie jest dane wiecznie i istnieje cień szansy,że kiedyś tym krajem zaczną rządzić normalni ludzie a nie zgraja cwaniaczków,przekrętasów i złodziei.
    • robertmatycz Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno i... 23.05.13, 12:24
      GŁUPIA USTAWA I DEBILNI URZĘDNICY....PRECZ Z TĄ USTAWA I TYMI PLATNOŚCIAMI.
      • Gość: bazgrus Ustawa jest po to aby wybranym żyło się lepiej IP: 212.160.172.* 23.05.13, 13:49
        Dołącz do protestu
        www.facebook.com/pages/Precz-ze-%C5%9Bmieciowym-Podatkiem/122501481268496
    • tojo Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno i... 23.05.13, 12:51
      Warszawa, osiedle mieszkaniowe, spółdzielnia.
      Dotychczas: śmieci niesegregowane, wywóz śmieci co 2 dni (3-4 razy w tygodniu). Mała altanka a w niej 3 pojemniki, dwa razy w tygodniu przejeżdza samochód po rzeczy gabarytowe. Oplaty 10,60 zł od osoby. Rodzina dwuosobowa 21,20 zl.
      Będzie: śmieci segregowane, wywóz smieci 2 x w tygodniu, rzeczy gabarytowe raz w miesiącu. Opłaty - rodzina dwuosobowa 37 zł.
      Nie wyobrażam sobie w blokowiskach, gdzie sa tysiace mieszkań, zeby rzeczy gabarytowe były wywożone tylko raz w miesiacu. Trudno wymagać żeby wszyscy kupowali meble i przewidzieli ich dostawę a co za tym idzie i wyrzucenie starych mebli na dzień przed wyznaczonym terminem odbioru gabarytów. :)
      • Gość: kaka Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno IP: *.ai.com.pl 23.05.13, 14:30
        To duzo placicie. Ja we Wspolnocie 40 mieszkan place 18zl/mies za mieszkanie. Rodzina 4-osobowa, u nas nie ma znaczenia ile jest zameldowanych, kazde mieszkanie placi tyle samo.
        I jakos sie udaje placic malo. Dlaczego mam teraz placic 56zl czyli ponad 3x wiecej?
        Skok HGW i spolki na kase?
        • Gość: pm Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 23.05.13, 16:08
          u mnie w sm jest podobnie - 10 zeta od osoby (10x3; śmieci niesegregowane), a wg nowego cennika będzie 48 (za segregowane). za co ta kara?
          czynsz w ciągu 14 miesięcy wzrósł z 510 do 556 zł. a teraz jeszcze podwyżka za wywóz śmieci...

no żesz...
          • Gość: pm Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 23.05.13, 16:09
            do była odp do wpisu tojo ;p
    • ceziu75 89 zł to więcej niż w Wiedniu 23.05.13, 14:11
      a tam miasto w cenie gwarantuje również odbiór gruzu. Większość mieszkańców domków jest dyskryminowana przez PO i bedzie płacić złodziejską stawkę 89 zł, kiedy dziś płaci 30 zł.
    • Gość: Olek Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno i... IP: 37.157.196.* 23.05.13, 14:13
      Sortowanie to głupota, bo śmieci i tak są sortowane w sortowniach, ludzie źle sortują, a poza tym czemu ktoś zamierza mnie zmuszać do sortowania?

NIE BĘDĘ SORTOWAŁ. I kropka. Zgłosiłem, że mieszkają u mnie 2 osoby (przy okazji doniosłem na sąsiada, aby nie nakłamał, że mieszka sam bo mieszka z konkubiną i w razie czego grzywna za fałszowanie oświadczeń), zgłosiłem, że będę sortował.
      Ale tylko dlatego, że jest nizsza stawka. Mam małą kuchnię, jeden śmietnik i po moim trupie. Śmieci wywalam zawsze po zmroku i tak będzie dalej. Żadnej segregacji.
      Jak nałożą na 3 bloki mające ten śmietnik wyższe opłaty za niesortowanie - stać mnie płacić więcej, i tak sortował nie będę za nic w świecie, szkoda mojego cennego czasu na mycie butelek po mleku, sortowanie papieru i inne absurdalne dyrdymały.
      Mało tego - śmieci podwalam do sąsiednich śmietników bo w drodze na parking nie po drodze mi do mojego śmietnika. I nie zamierzam, od lipca, tego zmieniać, będę podrzucał co mi się podoba i gdzie.
      Aż się urzędasy nauczą, że nie tędy droga.
      Zróbcie tak jak u naszych południowych sąsiadów - niech miasto za darmo odbiera dowolne ilości śmieci, wtedy ludzie nie będą wywalać ich do rowów. Tak samo moja rodzina w domu - stwierdziła, że śmieci wywali do lasu (bo ma go niedaleko), a płacić będzie za śmieci segregowane, wystawiać będą puste kosze "bo śmieci nie mają".
      • nessuno Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno 23.05.13, 14:21
        Olek,że nie będziesz sortował to rozumiem,sam też nie będę wyręczał tych złodziejaszków. Ale za cholerę pojąć nie mogę,czemu deklarujesz wywalanie śmieci do lasu. Myślisz,że bufetowej i jej urzędasom zrobisz tym na złość? Mylisz się, oni mają to głęboko w doopie a i tak cię orżną na kasie. Takie deklaracje nam pożytku nie przyniosą, jedynie masowy i zdecydowany opór przeciwko tej kretyńskiej ekipie.
    • Gość: gość Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno i... IP: *.eurotrans.waw.pl 23.05.13, 14:14
      a ja mam do sprzedania lodówkę i jedną szafkę kuchenną stojącą bo w ich miejsce muszę wstawić 3 kubły na śmieci do segregacji. Mój apartament ma ślepą kuchnie w rozmiarze 3 metrów kwadratowych a że mnie nie stać na śmieci niesegregowane to muszę coś z kuchni wyrzucić, przy okazji zaoszczędzę na prądzie do lodówki.
      • Gość: pm Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 23.05.13, 16:15
        piękny wpis. u mnie 3 kosze na śmieci trzeba będzie chyba podwiesić pod sufitem :P

już widzę jak w 1 reku trzymam śmieci, a w drugiej karteczkę z instrukcja segregowania (czy rozbity talerz to szkło? a taka niby nietłukąca się szklanka? a żarówka? będzie zabawa... :P
    • macine123 Jak Wa-wa klasuje się na tle innych stolic ? 23.05.13, 14:36
      Jak Warszawa klasuje się na tle innych stolic i miast w Europie z opłatami śmieciowymi ? Moim skromnym zdaniem, to będzie strzał w kolano dla PO, za bałagan i smieci na ulicach, które sie pojawią prawdopodobnie za 2-3 miesiące. Poparcie wtedy PO będzie miała poniżej 20 %. Tak mi się cos wydaje, choc mogę sie mylic.
    • macine123 Cwaniaczki z Warszawki... 23.05.13, 14:40
      He,he, ja będe segregował śmieci i jeszcze płacił za ich odbiór, a oni będa oni na nich zarabiać. Wolne żarty, posegregowane śmieci mają być odbierane za darmo. A stawka za nieposegregowane od osoby nie powinna przekraczać 7-8 zł miesięcznie.
      • Gość: pm Re: Cwaniaczki z Warszawki... IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 23.05.13, 16:16
        to dotyczy całej Polski. ceny w warszawie chyba najwyższe, ale wzrost opłat będzie chyba wszędzie...
    • Gość: qwerty Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 14:42
      Zawsze mnie zastanawia sposób myślenia ludzi, którzy tworzą takie zmiany w ustawach/zarządzeniach. Dobre regulacje zamieniane są na siłę na bubel i kosztorodne procedury, a od lat źle działające sytemy będą funkcjonować dalej.
      Przeciez oczywistym jest że w sprawie późniejszej obniżki cen (bo firmy zaproponują nizsze stawki) wszystko jest przesądzone. Skoro ogólnodostępna jest wiedza ile właściciele mieszkań mają płacić miastu, to każda normalnie działająca firma w naszym kraju stwierdzi: O fajnie to chcemy tyle co miasto np. 89 za domek. Chyba ze firma charytatywnie stwierdzi że odbioru dokona na swój koszt:), lub za cene poprzednią. Już to widzę
      Śmieci beda stały przez tydzień w osiedlowej altanie, gabarytów nie zabiorą przez miesiąc (dlaczego niby mam wystawiac gabaryt wtedy gdy przyjezdza smieciarka, zrobie to gdy bede miał czas wolny i pomoc w dźwiganiu starego łóżka).
      Rozumiem że jesteśmy w Unii ale swój rozum też sie ma, można mieć lepsze przepisy albo takie ktore sie sprawdzają. Tak samo gdy Unia wlepia kary za emisje CO2 gospodarce opartej na węglu. Bezsens.

Gdzie referenda, gdzie mozliwosc wyrazenia opinii w ankiecie internetowej. Demokracja?
    • Gość: pkp płaciłem za 3os. 19,50 teraz 68,20 za niesortowane IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.13, 15:07
      Pkp, weźmy te wszystkie śmieci i zawieźmy Hance i radnym w prezencie, do ratusza, przed dom, gdziekolwiek, niech sobie sortują w końcu im za to zapłacimy. Banda chciwych krętaczy, wywalić ich, w właściwie osadzić.
      • Gość: Kpt. Schetino Dzięki przyjaciołom z Italii może być taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 15:44
        Prywatyzacja usług o charakterze zadań publicznych przynosi owoce... Nie tylko nieprzytomni pacjenci jeżdżą karetką w poszukiwaniu szpitala chcącego przyjąć trudny przypadek… Na przykład w Nowym Sączu przetarg na odbiór odpadów wygrała włoska firma która zaproponowała najniższe stawki. Wprawdzie firma nie ma bazy i zaplecza technicznego - ale ma za to doświadczenie nabyte w przetargach na budowę autostrad w Polsce i dzięki temu w Nowym Sączu "zdjęła majtki najniżej" w przetargu... - czytać tutaj. Cieszą się wszystkie rodziny Śmieciorry - od Neapolu po Nowy Jork...
    • Gość: Zenek Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno i... IP: *.r-link.pl 23.05.13, 16:20
      W takim razie zadeklaruję że segreguję śmieci, a potem wszystko wrzucę do jednego worka i w nocy wyrzucę na trawnik. Miejski.
      • Gość: anty-śmieć Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.13, 18:31
        Ja się zastanawiałem, czy nie rozsypywać późną nocą po jakichś większych ulicach. Tylko trzeba przypilnować, żeby nie zostawić w śmieciach swojego adresu. ;)
        • qwww Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno 25.05.13, 01:36
          Gość portalu: anty-śmieć napisał(a):

> Ja się zastanawiałem, czy nie rozsypywać późną nocą po jakichś większych ulicac
          > h.

jak w boskim Buenos :)
    • Gość: abc Re: Reforma śmieciowa: na osiedlach będzie brudno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.13, 16:46
      ,,Urzędnicy niezmiennie tłumaczą, że będzie drożej, bo warszawiacy muszą w całości sfinansować nowy system: zapłacić nie tylko za transport, ale i zagospodarowanie odpadów.,,

I jeszcze to. A niby kto do tej pory płacił za zagospodarowanie? Wszystko było w cenie i to dużo niższej. Wg urzędasów zagospodarowanie znaczy zatrudnienie całej rzeszy kolejnych urzędasów, a może i nowe ministerstwo śmieciowe by się przydało.
      • Gość: Al Mirro Dał nam przykład Nowy Sącz jak trzeba robić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 21:19
        Prywatyzacja usług o charakterze zadań publicznych przynosi owoce... Nie tylko nieprzytomni pacjenci jeżdżą karetką w poszukiwaniu szpitala chcącego przyjąć trudny przypadek… Na przykład w Nowym Sączu przetarg na odbiór odpadów wygrała włoska firma która zaproponowała najniższe stawki - czytać tutaj. Wprawdzie firma nie ma bazy i zaplecza technicznego - ale ma za to doświadczenie nabyte w przetargach na budowę autostrad w Polsce i dzięki temu w Nowym Sączu "zdjęła majtki najniżej" w przetargu... Cieszą się wszystkie rodziny Śmieciorry - od Neapolu po Nowy Jork... Zresztą - takie widoki jak w Neapolu to już mamy w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka