Dodaj do ulubionych

Słoiki w popłochu - karta warszawiaka

05.12.13, 21:23
Słoiki wpadły jak śliwka w kompot.
Okazało się, że bufet nie tylko żąda płacenia podatków w Warszawie, ale i mieszkania tutaj. Tylko spełnienie obu warunków uprawnia do zniżek. Po nowym roku drożeją baseny itp. aby zachować "zniżki" dla warszawiaków z kartą.
Słoje z różnych miasteczek podwarszawskich myślały, że złożą w stołecznych US druki ZAP-3 i tym samym zrobią w bambuko swoje samorządy, zaczną płacić w stolicy i dostaną zniżki.
A tu wielki zonk.
W moim US - I US na pl.Starynkiewicza już otwarto pokoiki do wzmożonej kontroli interesantów i wręczania grzywien:-)

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Art. 45. 1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.

1b. Urzędem skarbowym, o którym mowa w ust. 1 i 1a, jest urząd skarbowy właściwy według miejsca zamieszkania podatnika w ostatnim dniu roku podatkowego, a gdy zamieszkanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ustało przed tym dniem - według ostatniego miejsca zamieszkania na jej terytorium, z zastrzeżeniem ust. 1c.

Słoje już się witały z gąską, a tu nagły popłoch, bo warszawskie skarbówki będą wzywać słoje i sprawdzać, jakim prawem zmienili adresy zamieszkania (nie zameldowania!).
No, to słoje z Piaseczna, Kobyłki, Marek, Błoń i innych - zyskacie 12 zł na bilecie ale za to wezmą was w obroty czy nie poświadczyliście nieprawdy (bo od tak nie wolno wam zmienić US jeśli faktycznie nie zmieniacie zamieszkania) albo gorzej - wytarmoszą wasze wyciągi bankowe w poszukiwaniu przelewów za najmowane na czarno mieszkania w stolicy (jeśli będziecie się tłumaczyć, że wcale nie poświadczyliście nieprawy, a mieszkacie w stolicy).

Tak źle i tak niedobrze. To Hanka urządziła słoje po całości:)
Obserwuj wątek
    • Gość: qwas durny cham IP: *.free.aero2.net.pl 07.12.13, 13:18
      Mieszkam w Warszawie, płacę podatki w Warszawie, moi rodzice urodzili się w Warszawie, ale nie ośmieliłbym się odnosić do nowych, przyjezdnych warszawiaków po chamsku. Może dlatego, że w swoim życiu zdążyłem parę razy przez dłuższą chwilę mieszkać za granicą i nikt mi tam mojego pochodzenia nie wytykał. Sam pomysł Karty Warszawiaka jest na pograniczu prawa i trąci dyskryminacją - tylko czekać "paszportyzacji", jak w Moskwie. Komuś mocno na mózg padło, gdy zdecydował się grać tą szowinistyczną kartą. Uprzejmie proszę ugrupowania, które planują zgłosić kandydatów w nadchodzących wyborach samorządowych, o przedstawienie ich planów co do przyszłości Karty Warszawiaka - będzie to miało istotny wpływ na mój głos.
      • Gość: zawsze dziewica Re: durny cham IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 14:08
        Twój głos, jak psa szczekanie i u d... nam lata. W końcu zaprowadzony porządek jest ważniejszy niż dotąd panujący wszechobecny burdel i interes cwaniaków, kombinatorów i nierobów , chcących innym szkłem d... utrzeć.
        • Gość: ech Re: durny cham IP: *.dynamic.mm.pl 07.12.13, 18:05
          Porządek można zaprowadzać zgodnie z obowiązującym prawem, wystarczyłoby, żeby urzędy skarbowe weryfikowały deklarowane w PIT-ach miejsce zamieszkania i kłamiącym łupały ciężkie grzywny za poświadczenie nieprawdy. Ale zawszeć lepiej poszczuć ludzi na siebie, to takie polskie.
      • Gość: Stalker Re: durny cham IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 14:12
        Ja też jestem za zwiększaniem przywilejów dla Warszawiaków.O słoikach można pomyśleć dopiero wtedy gdy zmienią swoje chamskie podejście do miasta które daje im chleb.Póki co niech sobie wprowadza "Kartę Słoika" żeby mieć przywileje w swoich pipidówach.
        • Gość: 123 Re: durny cham IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 17:02
          "słoik" to stan umysłu a nie miejsce pochodzenia...
      • Gość: Tomo Re: durny cham IP: *.merinet.pl 08.12.13, 09:20
        @qwas
        Rozumiem, że głośno zaprotestujesz również przeciwko temu, że miasto Ząbki wprowadziło darmową komunikację wyłącznie dla mieszkańców tegoż miasta płacących tam podatki?
        I nie zrobiło tego teraz, w odpowiedzi na kartę warszawiaka, a już ponad rok temu.
        HGW wprowadzając kartę warszawiaka zrobiła jedną z niewielu mądrych rzeczy podczas swoich dwóch kadencji. A skowyt w sieci tylko to potwierdza.
        • czarek_sz Re: durny cham 08.12.13, 09:47
          Kilka złotych oszczędności na karcie miejskiej dla płacącego podatki w Wawie - kilka złotych. I o to wielka wrzawa jakby jazda środkami ZTM miała być darmowa. Ludzie opamiętajcie się czym się podniecacie ? że bufet da wam pięć zł upustu miesięcznie na przejazdy a zapieprzy za wywóz śmieci pięćdziesiąt zeta ? trzeba być słoikiem żeby wierzyć w dobrą wolę bufetu :-)
          • Gość: Tomo Re: durny cham IP: *.merinet.pl 08.12.13, 13:45
            Nie kilka, a po styczniowych podwyżkach 12 za osobę dorosłą i 5 za dziecko przy biletach 30-dniowych.
            U mnie w domu są 3 karty miejskie - dwie dla dorosłych i 1 dla dziecka.
            W skali 2014 roku zapłacimy 348zł mniej niż ci którzy nie posiadają karty warszawiaka.
            Różnie można to przeliczać, u mnie jest to na przykład prawie cały dodatkowy zbiornik paliwa, albo 3 - miesięczny abonament za komórkę żony. Póki co jeszcze nie wiadomo jakie będą kolejne zniżki jeżeli chodzi o baseny, muzea, Veturillo, etc. I jeżeli ktoś podnosi wrzawę w tej sprawie to robią to właśnie słoje, które poczuły że zapłacą więcej. Nikt tu nie mówi o dobrej woli bufetu, bo wiadomo że do działania zmusiło ja referendum. Ale niezależnie od motywacji efekt jest prawidłowy.
            • czarek_sz Re: durny cham 08.12.13, 15:20
              Mnie nie chodzi o to że zaoszczędzisz na karcie bo wiem że tak. Mi chodzi mi o co innego, że ta karta to zasłona dymna na podwyżki typu wywóz śmieci parkomaty itp. Stara zagrywka. Masz tu frajerze dwanaście zeta upustu na przejazdy ale dawaj dodatkowe pięćdziesiąt zeta za wywóz śmieci za wodę itd o czym cisza w rządowych szczekaczkach jak po śmierci organisty. Lemingi to kupują słoiki i Warszawiacy już nie.
              • Gość: Ola Re: durny cham IP: *.31.26.213.speedhost.pl 11.12.13, 12:30
                Z tego co słyszałam warszawianka i Potocka ale i inne miejskie baseny od marca będą 100% droższe dla nieposiadających karty warszawiaka, więc przestańcie chrzanić o małych zniżkach, wolę mieć kartę i płacić za basen jak do tej pory. Nie każdy ma kartę benefit sport itp. aby wchodzić na basen bez limitu. Nie zdziwię się, jak po wyborach dla warszawskich aut zapanują inne stawki niż dla przyjezdnych, ciekawe co wtedy powiedzą kierowcy.
            • Gość: qwas Re: durny cham IP: *.free.aero2.net.pl 08.12.13, 19:08
              Ja podnoszę wrzawę, mimo że będę uprawniony do tej zniżki (to, co zrobiono w Ząbkach, też mi się nie podoba, i z podobnej przyczyny). W jaką stronę zmierzamy? Co następne? Za przejazd przez stację Warszawa Centralna wszyscy poza warszawiakami mają teraz płacić opłatę dworcowo-torową? Przecież to absurd podobny samowolnemu grodzeniu miast płotami wszerz i wzdłuż, kompletny brak wizji państwa jako wspólnej przestrzeni wszystkich obywateli. I my się z taką mentalnością pchamy do Europy, a Ślązakom odmawiamy praw do autonomii? To się kupy nie trzyma i pokazuje, że dla doraźnego, partykularnego interesu gotowi jesteśmy państwo drzeć w strzępy - w tym zawsze byliśmy dobrzy i wygląda na to, że znów się nam to udaje - polskie piekło.
              • czarek_sz Re: durny cham 08.12.13, 19:28
                Będziecie płacić na milionowe premie i nagrody dla ludzi bufetu. Na pocieszenie powiem Ci że my rdzenni czy tu zameldowani i płacący podatki też będziemy płacić. Haracz na utrzymanie tysięcy nierobów plus na łapówki za przetargowe przekręty. Lżej Ci ? pozdrawiam :-)
                • Gość: qwas Re: durny cham IP: *.free.aero2.net.pl 08.12.13, 19:43
                  Widzę, że dzielisz świat na "my" i "wy" wyłącznie podług wspólnot interesów. Nie mieści Ci się w głowie, że ktoś może protestować przeciwko zmianom, na których doraźnie zyskuje, bo uważa je za skandaliczne co do zasady (pytam, jak poprzednio, co dalej: pierwszy wagon i miejsca siedzące w tramwajach zarezerwowane tylko dla warszawiaków? nie-warszawiacy mają przyszywać żółtą łatę na wierzchnim okryciu?). Domyślam się, że ograniczenie Twojej wyobraźni w tym względzie bierze się stąd, iż sam wyłącznie kryterium doraźnego zysku kierujesz się w swoich wyborach. Szczerze współczuję.
                  • czarek_sz Re: durny cham 08.12.13, 22:50
                    Ja nie dzielę świata na my i wy. Dla mnie świat to moja kieszeń, mój domowy budżet z którego bufet bezczelnie wydziera mi krok po kroku moją ciężką zarobioną kasę. Na co wydziera ? no chyba wiesz na co. Oszczędzę Ci co do rocznych wielomilionowych premii dla swojaków gdy Wawa w kryzysie itd
                    Gość portalu: qwas napisał(a):

> Widzę, że dzielisz świat na "my" i "wy" wyłącznie podług wspólnot interesów. Ni
                    > e mieści Ci się w głowie, że ktoś może protestować przeciwko zmianom, na któryc
                    > h doraźnie zyskuje, bo uważa je za skandaliczne co do zasady (pytam, jak poprze
                    > dnio, co dalej: pierwszy wagon i miejsca siedzące w tramwajach zarezerwowane ty
                    > lko dla warszawiaków? nie-warszawiacy mają przyszywać żółtą łatę na wierzchnim
                    > okryciu?). Domyślam się, że ograniczenie Twojej wyobraźni w tym względzie bierz
                    > e się stąd, iż sam wyłącznie kryterium doraźnego zysku kierujesz się w swoich w
                    > yborach. Szczerze współczuję.
                    • sibeliuss Re: durny cham 09.12.13, 09:36
                      A czy nie uważasz, że akcyza na alkohol jest też bardzo krzywdząca?
                      • czarek_sz Re: durny cham 09.12.13, 09:57
                        A dlaczego tylko na alkohol ? a na paliwo nie jest krzywdząca ? by nie powiedzieć bandycka bo cena paliwa podraża wszystko a gorzały nikt pić nie musi.
                        Podatki muszą być bo wiadomo, państwo musi funkcjonować. Gorzej gdy podatki służą temu by dana władza pasła się na nich a kraj podupadał. Co od 89 r się dzieje.
                        sibeliuss napisał:

> A czy nie uważasz, że akcyza na alkohol jest też bardzo krzywdząca?
                        • sibeliuss Re: durny cham 09.12.13, 12:12
                          Bez przerwy?
                          • czarek_sz Re: durny cham 09.12.13, 12:25
                            Tkwisz na portalu ? bo ja od czasu do czasu. Czarna robota do zrobienia. Na razie malizna, bezrybie z robotą. Bida z nędzą u ludzi i zleceń ni ma.
                            sibeliuss napisał:

> Bez przerwy?
                            • sibeliuss Re: durny cham 09.12.13, 12:41
                              Skoro łupią od 1989 to ekipa Jarosława też Cię łupiła?
                              Jesteś niewdzięczny.
                              • czarek_sz Re: durny cham 09.12.13, 13:04
                                Złupiła mnie III RP. Kupę grosza mi zajumała. Jarosław mnie złupił ? nie bardzo. Bardziej Balcer. Zajebał mi wkład mieszkaniowy który w pocie czoła wypracowywałem przez kilka lat. Niech go szlag w męczarniach. Serio mówię i życzę.
                                sibeliuss napisał:

> Skoro łupią od 1989 to ekipa Jarosława też Cię łupiła?
                                > Jesteś niewdzięczny.
                                • 1zorro-bis Re: durny cham 12.12.13, 12:19
                                  zajebal? A jak on.....jebal?:D:D:D
                                  czarek_sz napisał(a):

> Złupiła mnie III RP. Kupę grosza mi zajumała. Jarosław mnie złupił ? nie bardzo
                                  > . Bardziej Balcer. Zajebał mi wkład mieszkaniowy który w pocie czoła wypracowyw
                                  > ałem przez kilka lat. Niech go szlag w męczarniach. Serio mówię i życzę.
                                  > sibeliuss napisał:
                                  >
                                  > > Skoro łupią od 1989 to ekipa Jarosława też Cię łupiła?
                                  > > Jesteś niewdzięczny.
                      • 1zorro-bis Re: durny cham 12.12.13, 12:18
                        :D:D:D:D:D
                        Dla niektorych nawet bardzo krzywdzaca.....:S
                        sibeliuss napisał:

> A czy nie uważasz, że akcyza na alkohol jest też bardzo krzywdząca?
              • Gość: Tomo Re: durny cham IP: *.merinet.pl 08.12.13, 19:48
                @qwas
                Kolego, ja też nie jestem zadowolony z wielu rzeczy które się w tym pożal się Boże "państwie" dzieją. Też mi się nie podoba grodzenie miasta płotami, ustawianie budek z "ochroną", dzielenie ludzi na lepszych i gorszych. Ale jest również druga strona medalu.
                Nie podoba mi się też to, że moje miasto jest zarzynane podatkiem na rzecz biedniejszych gmin, który rozpływa się w ogólnym budżecie i tak naprawdę nie wiadomo na co jest przeznaczany (może na nowe limuzyny w tych "biedniejszych" gminach). Nie podoba mi się to, że równocześnie wpływy z biletów pokrywają tylko 30% kosztów funkcjonowania komunikacji miejskiej, a reszta jest dopłacana z podatków moich, twoich i nam podobnych, a cwaniaczki pomeldowane w swoich rodzinnych miejscowościach płacą tam nadal podatki i uważają się za cwaniaczków. Nie podoba mi się to, że basen na moim osiedlu wybudowano z moich podatków, a moja córka za wstęp na niego musi płacić dokładnie tyle samo co jej koleżanka, której tatuś podjeżdża autem z rejestracją LZ i śmieje mi się w twarz mówiąc, że płaci za jego ubezpieczenie 20% mniej ode mnie i nie zamierza się przemeldowywać i płacić podatków tu gdzie mieszka. Ale oczekiwania względem szkoły, akcji "Zima w mieście", pielęgniarki na etacie w szkole już ma.
                I powiem tak - jeżeli wprowadzenie karty warszawiaka będzie metodą na to by takie chamstwo ukrócić to jestem za. I już złożyłem wnioski o ich wydanie. I będę gorąco popierał każdy pomysł, który spowoduje że ci którzy tu mieszkają a tych kart nie posiadają płacą za wszystko co się da więcej.
                • Gość: qwas Re: durny cham IP: *.free.aero2.net.pl 08.12.13, 19:59
                  To zgadzamy się w wielu punktach, w szczególności co do potrzeby zwalczania plagi fałszywych oświadczeń o miejscu zamieszkania. Tylko że ja uważam, co zresztą było już wspominane w tym wątku i wcześniej, że prawo, które pozwala to zrobić, już istnieje, i spokojnie mogłyby się tym zająć stosowne urzędy, łupiąc przy okazji wysokie grzywny, które pośrednio wzbogaciłyby państwo (choć chyba nie ma mechanizmu prawnego, który kierowałby je bezpośrednio do poszkodowanego budżetu miejskiego). A zamiast uruchomić urzędników, by wyłapywali przekręty, robi się populistyczną i szowinistyczną akcję wręczania Kart Szczególnego Statusu (dobrze, że nie paszportów miejskich). To może zaczipujmy wszystkich obywateli, żeby każdy znał swoje miejsce?
                • Gość: qwas Re: durny cham IP: *.free.aero2.net.pl 08.12.13, 20:11
                  Dodam jeszcze, że jest kraj, który od dawna testuje dość konsekwentnie zasadę "pieniądze z lokalnych podatków idą tylko na lokalne potrzeby", nie tylko w transporcie publicznym, ale i w szkolnictwie. Mam na myśli USA - kraj, w którym ludzie często przeprowadzają się tylko po to, by ich dziecko mogło pójść do szkoły w lepszym neighborhood. I od dłuższego czasu widać wyraźnie, jak silne rozwarstwienie społeczne taka polityka powoduje, a ceną za nie są getta, coraz mniejsza mobilność społeczna (nie w sensie geograficznym, tylko w sensie niemożności awansu socjoekonomicznego; choć ze względu na wskazane wyżej czynniki jedno łatwo przeradza się w drugie), fala wykluczenia i przemocy.

Egzekwowanie prawa, w tym prawdziwości oświadczeń o miejscu zamieszkania, to jedno. Budowanie w kraju systemu kastowego - to odrębny problem, warto zdawać sobie sprawę, jaką cenę się za to płaci.
                  • Gość: Tomo Re: durny cham IP: *.merinet.pl 08.12.13, 20:19
                    W USA bywam mniej więcej raz na rok i doskonale rozumiem o czym piszesz.
                    Tylko że... Za przykład podajesz normalny kraj, a zapominasz że my żyjemy w dzikim (tu się zgadzam w 100% z Mirem), w którym zarówno państwo za wszelką cenę chce okraść (i okrada) obywateli (vide piątkowe głosowanie nad OFE) jak i obywatele okradają państwo.
                    A w związku z powyższym normalne rozwiązania nie mogą tu mieć zastosowania.
                    I jeszcze jedno - obu nam przeszkadza grodzenie miasta.
                    A kto tak naprawdę je wprowadził i się go domaga?
                    Rzuć okiem na rejestracje na grodzonych osiedlach, a będziesz miał odpowiedź...
                    • Gość: qwas Re: durny cham IP: *.free.aero2.net.pl 08.12.13, 20:57
                      Co prawda, to prawda. Ale na razie mamy zwalczanie trądu cholerą. A dotowanie transportu publicznego i publicznego szkolnictwa, zwłaszcza podstawowego, to najefektywniejszy sposób redystrybucji dochodów. W końcu nikt nie będzie w kółko jeździć tramwajem tylko po to, by oskubać warszawskiego podatnika (bezpłatny transport byłby z tego punktu widzenia jeszcze lepszy, ale wiadomo skądinąd, że wówczas zaczyna się lekceważenie tego cennego dobra społecznego - bo bezpłatne kojarzy się ludziom z bezwartościowym - i częstszy staje się wandalizm; ot, paradoksy ludzkiej psychiki). Lepiej tak niż ładować tę samą forsę w zasiłki, które część beneficjentów np. przepije.
                      • czarek_sz Re: durny cham 08.12.13, 22:57
                        A Wy to tak gadacie jakby w Polsce była demokracja a nie że rządzi mafia co jest oczywistą oczywistością. Bufet nie wykonuje wyroków sądu kłamie w oświadczeniu majątkowym i Wy od takiej osoby mało że oczekujecie uczciwości to jeszcze uważacie tę osobę za uczciwą ? pogratulować naiwności by nie powiedzieć frajerstwa. Ustawa śmieciowa to szczyt - esencja wydymania polactwa. Boże, czemu ja wśród tego bezrozumnego bydła muszę !!!!
                        • Gość: qwas Re: durny cham IP: 93.154.189.* 09.12.13, 08:08
                          Nie wiem, w jakiego Boga wierzysz, ale za dwa tygodnie niektórzy będą odświętnie wspominać Boże Narodzenie: bydlęta, nędzna szopa, te rzeczy - pokora, a nie pogarda. Będziesz pośród tych bezrozumnych bydląt w dobrym towarzystwie, więc choćby dlatego - warto.
                          • Gość: dobry pasterz Re: durny cham IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.13, 09:10
                            Bezrozumne bydlątka mają to do siebie że postępują i zachowują się bezrozumnie. Na swoją krzywdę również. Gorzej gdy ta bezrozumność występuje u pewnej a jak u nas u znaczącej części populacji. Bez kija wtedy ani rusz. Dla dobra bydlątek ten kij.
                            • Gość: ech Re: durny cham IP: *.warszawa.mm.pl 09.12.13, 15:59
                              W Polsce chętnych na pałkarzy nigdy nie brakowało, to jedno się nie zmienia i nie zmieni.
                            • Gość: ech Re: durny cham IP: *.warszawa.mm.pl 09.12.13, 16:12
                              wyborcza.pl/alehistoria/1,134749,15090069,Zadymiarze_II_RP__czesc_2__.html
                              • czarek_sz Re: durny cham 09.12.13, 18:38
                                Może byś tak się określił, jesteś Żydem ? bez obrazy.
                                • Gość: ech Re: durny cham IP: *.warszawa.mm.pl 09.12.13, 20:02
                                  Oczywiście. Żydem z małej podwarszawskiej miejscowości, co tydzień przywożę chałę i słoik czulentu od rodziny. Na szczęście w internecie nie widać, że jestem czarny.
                                  • czarek_sz Re: durny cham 09.12.13, 20:22
                                    Nie denerwuj się i nie ulegaj stereotypom ani propagandzie. Nie zaperzaj się oki ?
                                    • Gość: ech Re: durny cham IP: *.warszawa.mm.pl 10.12.13, 17:13
                                      A czemuż miałbym się zaperzać? Pochlebia mi wręcz tak subtelna gra wstępna. Widzę, człowiek na poziomie - wie, że trzeba grzecznie zapytać, zagadnąć, a nie, jak niektóre dzikusy, od razu rzucać się do oględzin napletka. Kultura - ważna rzecz.
                                      • czarek_sz Re: durny cham 10.12.13, 18:31
                                        Niech każdy pilnuje swojego napletka chciałoby się powiedzieć :-) tolerancja ponad wszystko a reszta to detale do ugadania. Bez siekier w łapach ma się rozumieć :-)
                                        • Gość: albwu tak, ale ważna w calej Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.13, 00:07
                                          Karta warszawiaka powinna być ważna w całej Polsce czyli powinna uprawniać do zniżek w całej Polsce. Przeciez to Warszawa przekazuje ogromne pieniadze w postaci Janosikowego dla wielu miast Polski oraz podatki placone przez warszawiakow służa całej Polsce. Natomiast nie-warszawiacy powninni mieć podwyższoną taryfę za przejazdy oraz korzystanie z innych atrakcji (bilety do teatrów i imprez dofinansowywanych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka