Dodaj do ulubionych

Tak mają jeździć

IP: *.crowley.pl 15.08.04, 23:50
Musiałbym to zobaczyć na mapie, bo same cyfry do mnie nie mówią. Jedno jest
jednak pewne - więcej przesiadek ludzi niie ucieszy, bo obecnie system
biletowy nie pozwala na dużą swobode, zwłaszcza jeżdżącym na jednorazówkach.
Na jednorazówkach nie można się bowiem przesiadać, a jest to 1/3 klientów ZTM
codziennie.
Obserwuj wątek
    • Gość: zetka Re: Tak mają jeździć IP: 80.55.37.* 16.08.04, 00:01
      posłuchaj, koordynacja jest ważna kiedy tramwaje jeżdżą rzadko tzn w święta i
      wieczorem. wole miec tramwaj w rownych odstepach czasu i marznąć niewaiadomo
      Ile (zimą)Coś za coś albo albo, nie da się pogodzić. Wg projektu najgorzej po
      d. dostali by mieszkancy Woronicza, ale pomysł mi się podoba. Jak zedrą
      rozkłady to wiem ile bede musiał jeszcze marznac.pozdr
      • Gość: PK Re: Tak mają jeździć IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 16.08.04, 22:18
        Gość portalu: zetka napisał(a):

> Jak zedrą rozkłady to wiem ile bede musiał jeszcze marznac.pozdr

Widzę, że masz ciągły dostęp do internetu. Więc nie powinieneś mieć problemu,
        jeśli zostaną zerwane rozkłady. Podam przykład z USA, gdzie nie ma rozkładów
        zupełnie na przystankach. Są tylko ulotki w pojazdach komunikacyjnych i
        rozkłady w internecie. To dla Amerykanów wystarczy !!!
        • Gość: zetka Re: Tak mają jeździć IP: 80.55.37.* 16.08.04, 22:20
          tu się kopsnąłem własnie dzieki studentom linie beda kursowac ze znan mi
          czestotliwoscia wiec bede wiedzial ile czekac na tram.pozdr
          • Gość: PK Re: Tak mają jeździć IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 16.08.04, 22:31

> tu się kopsnąłem własnie dzieki studentom linie beda kursowac ze znan mi
            > czestotliwoscia wiec bede wiedzial ile czekac na tram.pozdr

Oczywiście, że wiedziałem, iż chodzi o rozkłady zaproponowane przez studentów.
            Tylko chyba zapomniałeś, iż częstotliwość zależy od pory dnia. Jeśli byłby
            stały przez cały dzień, to już mogę napisać, iż byłoby to bezsensowne pod
            względem ekonomicznym. Wątpię, że będziesz pamiętać wszystkie częstotliwości
            poszczególnych linii w określonych porach dnia.
            • Gość: zetka Re: Tak mają jeździć IP: 80.55.37.* 16.08.04, 22:42
              hm oczywsicie ze nie tu były podana tylko czestotliwosc w szczycie zajrzyj na
              forum ztm tam sa podane czestotliwosci bo w stołecznej nie ma
              6/10/15 oraz w ds 10/15/20 (linie głowne)
              12/20/24 oraz 20/30/40 (poboczne)
              • Gość: PK Re: Tak mają jeździć IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 16.08.04, 23:43
                OK, w takim razie zapytam o szczegóły. W jaki sposób wyznaczono częstotliwości
                pozaszczytowe, na podstawie jakich kryteriów ? Bo w samym szczycie to jest
                banalna sprawa ...
    • mkm_101 Re: Tak mają jeździć 16.08.04, 00:51
      Popatrzmy...

częstotliwości
      Puławska - zamiast 28/h będzie 20/h, (na Marszałkowską zamiast 24/h ma być
      15/h ??), na dodatek likwidacja bezpośredniego połączenia Grn Mokotów-Żoliborz
      (4; czy naprawdę mieszkańcy okolic Puławskiej dojeżdżają do centrum metrem???)
      dojazd na pętlę Wyścigi (bazar na Wałbrzyskiej i okolice) zamiast 21/h ma być
      10/h
      Marszałkowska - zamiast 36/h ma być 30/h (połączenie z Puławską - patrz wyżej)
      Al. Solidarności - zamiast 22/h ma być 15/h, na dodatek brak połączenia Bródno -
      Al. Solidarności (dotychczas 7/h), gorszy dojazd z Jelonek
      reszta wygląda w miarę

trasy:
      35 ze Stawek na Potocką -> przewóz much luzem
      6 na Broniewskiego niepotrzebnym dublowaniem 2 (nie ma tam takiego ruchu)
      4 na Stalową - rozbicie kręgosłupa Mickiewicza-Marszałkowska-Puławska,
      zresztą po co to ma skręcać (autorzy chcieliby uprościć system, a tu nagle nowy
      skręt - tylko ze względów historycznych?)
      23 na Zerań FSO - tak już było, woziło muchy i zostało zlikwidowane
      zamiana krańcami 15 i 36 (przy tej samej częstotliwości) - to tylko zabawa dla
      zabawy ('byle tu coś zmienić')

poza tym mam nadzieję że rozpisując brygady autorzy uwzględnili przerwy
      obiadowe itp oraz długośc czasu pracy motorniczych

ogólnie - zaletą zmniejszenie ilości linii i wyprostowanie niektórych (1, 27),
      wady to pogorszenie częstotliwości na niektórych ciągach i rozbijanie prostych
      ciągów (stare 4, 9) na rzecz zakrętasów (nowe 4, nowe 23)

Pozdrawiam
      mkm101
      tramwar.republika.pl

• Gość: zetka Re: Tak mają jeździć IP: 80.55.37.* 16.08.04, 01:09
        no popatrzmy,
        na puławskiej teraz jest 10*4+5*18+5*35+4*19=24 a nie 28 tramów a wiec 4
        odpadają , bi tłoku na Puławskiej nie ma
        teraz na Marszałkowską jest 20 zostanie 15/h i starczy, niedługo metro dotzre
        dalej wiec obciecie tu nie zaszkodzi. Nalezy pamietac ze 4, 18 35 beda zgrane
        Al Solidarnosci: 10*26+ 4*13+8*23+3*32+3*46=28 tramów na godzinę, ma zostać 25
        a od Bankowego 30(linia nr 4), wiec kłamiesz
        z jelonek teraz jest 10&26+ 4*8+ 3*4+8*10=25 kursów, a Jelonek by było:
        10+10+5=25 czyli tyle samo, znów kłamstwo

no 35 moze sie i zgodze
        6 tu da sie zlikwidowac dblujące ją 103 i chyba o to chodziło autorom
        4 walcza o nią mieszkancy Pragi
        23 bo 21 wozi muchy a Kraniec jest już Zajęty przez 4
        cos sciemniasz 101

• mkm_101 Re: Tak mają jeździć 16.08.04, 21:20
          no popatrzmy,
          > na puławskiej teraz jest 10*4+5*18+5*35+4*19=24 a nie 28 tramów a wiec 4
          > odpadają , bi tłoku na Puławskiej nie ma
          poza wakacjami 35 jest co 8min, tak samo 18
          a co do braku tłoku na Puławskiej to się grubo mylisz
          poza tym brak odpowiedzi na kwestię połączenia Puławska-Marszałkowska
          (tego metro nie przejęło i nie przejmie)

> Al Solidarnosci:
          rozumiem że nikt nie jeździ z Bródna na al. Solidarności?
          poza tym po co tyle z Solidarności na Zerań FSO (to był najsłabiej obciążony
          odcinek dawnej 43)

> 6 tu da sie zlikwidowac dblujące ją 103 i chyba o to chodziło autorom
          tyle że 103 na krótkim odcinku jeździ Broniewskiego, natomiast 6 świetnie służy
          mieszkańcom Popiełuszki i Marymonckiej (min w dojeździe do metra)

> 4 walcza o nią mieszkancy Pragi
          i w ramach prostowania linii skręcamy czwórkę?
          (a co 23 to zakaz korzystania?)

> 23 bo 21 wozi muchy
          w związku z tym muchy będą wozić 23 i 46 na spółkę

co na temat 15 i 36?

Pozdrawiam
          mkm101
          tramwar.republika.pl

• Gość: zetka Re: Tak mają jeździć IP: 80.55.37.* 16.08.04, 22:02
            chce ci powiedziec ze skonczyły sie czasy kiedy 18 i 35 jeździły co 8 minut w
            dni powszednie, cos ci sie pomyliło,
            dla Bródna jest 46 (całodzienne)a w DS tramwaj raz na 30 mnut, nie badzmy
            smieszni, 127 i 524 tez do Bankowego dojada
            6 juz niedługo nie bedzie słuzyc, zostanie otwarta stacja PL. wilsona
            15 i 36 a po co 15 ma jechac 72 minuty? zgrabniejsze bedzie wyrównanie czasu
            przejzdów obu linii.
            • mkm_101 Re: Tak mają jeździć 16.08.04, 22:47
              > dla Bródna jest 46 (całodzienne)a w DS tramwaj raz na 30 mnut, nie badzmy
              > smieszni, 127 i 524 tez do Bankowego dojada
              rzeczywiście, pieprznęły mi się Żeranie (choć o ucałodziennieniu 46 to nigdzie
              ani słowa)(swoją drogą przegapiłem? też 46 w nocy pisząc pierwszy post - muszę
              sprawdzić na wydruku z nocy czy na pewno była umieszczona tam ta linia...)
              a co do autobusów to inna kwestia - powinien być modyfikowany cały układ a nie
              tylko same tramwaje

>6 juz niedługo nie bedzie słuzyc, zostanie otwarta stacja PL. wilsona
              I wtedy 6 i 15 zapewniają połączenie Marymoncka - pl. Wilsona (bo nie ma nic
              innego takiego poza linią Ł i 181 - uważasz że latanie pomiędzy przystankami A
              i T jest najlepszym pomysłem?)

Nadal dla mnie
              - 4 zdecydowanie bez sensu
              - 9 bez sensu (ja bym zamienił na likwidację 7 i puszczenie na Kaw 12)
              - 23 bez sensu FSO (skoro ma być uproszczenie sieci to lepsza jest 21 przez
              całą Pragę niż zawijas 23)
              - 15/36 bez sensu
              - końcówka 35 bez sensu
              reszta jest niegłupia (o ile autorzy pamiętali o Kodeksie Pracy)

a tak przy okazji - jeśli jest mniej brygad (choć właściwie to decydują
              wozokilometry) to czy autorzy wymyślili jak te zaoszczędzone brygady ulokować?
              I druga sprawa - za 2 lata będzie odc Bemowo-Reymonta - czy autorzy uwzględnili
              to w swoich założeniach? (bo jeśli nie to zaraz cały ten misterny plan się
              rozejdzie w szwach)

Pozdrawiam
              mkm101
              tramwar.republika.pl

• tarantula01 Re: Tak mają jeździć 17.08.04, 10:28

> teraz na Marszałkowską jest 20 zostanie 15/h i starczy, niedługo metro dotzre
          > dalej wiec obciecie tu nie zaszkodzi.

Przedłużenie kolejki w ogóle nie przekłada się już na ilość pasażerów w
          tramwaju na Marszałkowskiej. Z ogrodu Saskiego do pl. Konstytucji to ja metrem
          nie dojadę. Podobnie np. do Rakowieckiej. Metro bardziej redukuje ilość
          pasażerów w autobusach (tyle samo przystanków).
          • Gość: zetka Re: Tak mają jeździć IP: 80.55.37.* 17.08.04, 10:44
            na Marszałkowskiej przecież zostanie w dni powszednie 30 tramwajów na godz,
            natomiast w kierunku Puławskiej 15, wiec o co chodzi? teraz jest dokładnie 30
            tramwajów
            • tarantula01 Re: Tak mają jeździć 17.08.04, 12:32

> na Marszałkowskiej przecież zostanie w dni powszednie 30 tramwajów na godz,
              > natomiast w kierunku Puławskiej 15, wiec o co chodzi? teraz jest dokładnie 30
              > tramwajów

Właśnie o to chodzi, że na ciągu Puławska - Marszałkowska zostanie zredukowana
              liczba tramwajów o 5.
    • Gość: WujekDobraRada Re: Tak mają jeździć IP: *.acn.waw.pl 16.08.04, 10:03
      Studenciki wymyślili rozkład potrzebny IM. Jasne, że niektóre szczegóły są
      ciekawe, ale zmiana tras niektórych linii to paranoja... POza tym zmian w
      trasach powinni dokonywać WARSZAWIACY bo to oni (my) wiemy co i jak jest
      najbardziej skuteczne, bo najdłużej mieszkamy w NASZYM mieście.
      Jeszcze jeden drobny szczegół - od co najmniej kilkunastu lat nie istnieje
      Karcelak. Ciężko nazwać to skrzyżowanie Karcelakiem, bo było to rondo!!! Ludzie
      zastanówcie się najpierw nim coś napiszecie.
      Pozdrawiam
      • Gość: zetka Re: Tak mają jeździć IP: 80.55.37.* 16.08.04, 10:49
        jasne, po działaniach ZTM tego nie widac, skad wiesz czy nie znają miasta
        lepiej niż ty?poza tym to redaktor użył okreslenia Karcelak co jest po prostu
        nazwą zwyczjową
      • Gość: jacekle7 Re: Tak mają jeździć IP: 194.181.197.* 16.08.04, 11:07
        Nie wiem gdzie znajduje się Karcelak ale sądzę że w Warszawie nie istnieje.
        Chodzi chyba o Kercelak w gwarze Kiecelak największy bazar Warszawy istniejący
        do 1942 roku w obrębie ulic Leszno, Okopowa, Towarowa.
        Pozdrawiam Rodowitych Warszawiaków
        • robert_zoliborz Re: Tak mają jeździć 16.08.04, 12:17
          A ja zawsze myslałem ze to od własciciela tereny Żyda Kiercelego.
      • robert_zoliborz Re: Tak mają jeździć 16.08.04, 12:23
        Mieszkam w tymmieście od urodzenia, a moja rodzina w całości od wielu pokoleń
        wstecz i uważam ze miszkancy nie powini takich zeczy ustalać. Kazdy ma jakies
        potrzeby a tramwaj to nie taxi. Tego typu decyzje powinny byc podejmowane na
        podstawie wnikliwych analiz i załozeń systemowych, wedłuch jakich ten system ma
        działać.

Gość portalu: WujekDobraRada napisał(a):

> Studenciki wymyślili rozkład potrzebny IM. Jasne, że niektóre szczegóły są
        > ciekawe, ale zmiana tras niektórych linii to paranoja... POza tym zmian w
        > trasach powinni dokonywać WARSZAWIACY bo to oni (my) wiemy co i jak jest
        > najbardziej skuteczne, bo najdłużej mieszkamy w NASZYM mieście.
        > Jeszcze jeden drobny szczegół - od co najmniej kilkunastu lat nie istnieje
        > Karcelak. Ciężko nazwać to skrzyżowanie Karcelakiem, bo było to rondo!!!
        Ludzie
        >
        > zastanówcie się najpierw nim coś napiszecie.
        > Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka