Dodaj do ulubionych

Nowoczesny pociąg wyrusza na trasę WKD

IP: *.sympatico.ca 28.08.04, 04:16
Ciekawe co z tego wyjdzie??
Podstawa to:
Bezpieczenstwo i czystosc.
Klimatyzacja w wagonikach, a nie taka tandeta jak w autobusach.
Rozbudowa w pierwszej kolejnosci do Okecia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted Re: Nowoczesny pociąg wyrusza na trasę WKD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:04
      A ja nie lubie klimatyzacji. To jakis nowobogacki gadzet. Jak gdzies jest
      napisane ze w srodku jest klimatyzacja to od razu przygotowuje sie na
      substandard: zbyt wilgotne powietrze, trudniejsze oddychanie i kompletny brak
      mozliwosci regulacji. Zdecydowanie wole po prostu duze okna. Mozna sobie
      regulowac ich otwarcie, nie jest sie zamknietym jak w klatce.
      • Gość: Rafał Re: Nowoczesny pociąg wyrusza na trasę WKD IP: *.despolnet.pl 02.09.04, 08:25
        A ja klimatyzację lubię :-)
        Mylisz się sądząc że klimatyzacja powoduje wilgoć. Jest na odwrót - osusza
        powietrze (fakt, czasami za bardzo). Zwróć uwagę, że np. w samochodach "klima"
        może być użyta do odparowania przedniej szyby.
        Pozdrawiam
        R.
    • Gość: damian Wspólny bilet WKD - ZDM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.04, 10:40
      Przed wojna był wspólny bilet na te dwa środki komunikacji. Jest o tym nowa na
      mapie Warszawy z 1939 roku (reedycja z 2004). Kosztował 35 groszy
      (przesiadkowy) gdy przesiadkowy w ramach komunikacji miejskiej 30 groszy.
      No ale to potrafił zrobić dla Warszawy i jej mieszkańców prezydent Stażyński.
      Natomiast Kaczyński więcej mówi niz robi. Typowy polityk III RP.
      • tarantula01 Re: Wspólny bilet WKD - ZDM 28.08.04, 22:44
        Gość portalu: damian napisał(a):

> Przed wojna był wspólny bilet na te dwa środki komunikacji. Jest o tym nowa
        na
        > mapie Warszawy z 1939 roku (reedycja z 2004). Kosztował 35 groszy
        > (przesiadkowy) gdy przesiadkowy w ramach komunikacji miejskiej 30 groszy.
        > No ale to potrafił zrobić dla Warszawy i jej mieszkańców prezydent Stażyński.
        > Natomiast Kaczyński więcej mówi niz robi. Typowy polityk III RP.

1. Po pierwsze PKP - ZTM. To z winy PKP nie ma jeszcze biletu. Zresztą bilet
        powstał przypadkiem, a nie przez celowe działania władz miasta poprzedniej
        kadencji.

2. Wspominając o Starzyńskim pisz jego nazwisko poprawnie.
    • tarantula01 Kupiony pociąg producent pożyczył?? 28.08.04, 22:48
      "Pierwsi pasażerowie zaczną nim jeździć 1 września. Jednak będą się nim cieszyć
      niedługo. Po kilku dniach producent ma go pożyczyć na targi do Berlina. Na
      stałe zacznie kursować dopiero pod koniec września."

Skoro samorząd Mazowsza kupił pociąg, to jak producent mógł go pożyczyć? Po
      prostu ot tak sobie zabierze i np. nie zapłaci za użyczenie?
      Dziwne. Jak ja kupuję telewizor, to potem producent nie pożycza go ode mnie
      choćby na wystawę chwalącą dokonania Ziemian, aby np. Marsajnie mogli sobie na
      to cacko patrzeć.
      • Gość: Waldek Re: Kupiony pociąg producent pożyczył?? IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.08.04, 23:34
        A skąd wiesz, że producent nie zapłaci za jego uzytkowanie i wypozyczenie.
        • tarantula01 Re: Kupiony pociąg producent pożyczył?? 30.08.04, 14:17
          Masz rację - nie wiem, bo z artykułu to nie wynika. A powinno.
    • komagane Re: Nowoczesny pociąg wyrusza na trasę WKD 28.08.04, 22:48
      Zdecydowanie popieram Polski Ekspress, a najbardziej podoba mi sie pomysl
      rozbudowy WKD do Raszyna i Janek. Do lotniska Okecie ma być wybudowana odnoga
      od linii kolejowej PKP Warszawa-Radom, ok. kilometra - i to powinno wystarczyć.
      Dzielnica Okęcie wystarczająco jest obsłuzona przez linię tramwajową; konieczne
      sa tylko krótkie linie autobusowe, dowożące ludzi z bardziej odległych okolic
      do tramwaju. Tymczasem w Jankach jest ogromne centrum handlowe, a Raszyn tez
      nalezy do rozwijających sie miejscowosci podwarszawskich. O konkretnych planach
      niestety nic nie wiadomo. Prawdopodobnie przedłużenie WKD mogłoby powstac
      równolegle do planowanej trasy Salomea-Wolica (ponoć ma powstac do 2007 r.)
      Sądzę, że kolejka do Raszyna i Janek w znacznym stopniu rozwiązałaby problemy
      komunikacyjne tej cześci południa Warszawy. Popieram z całego serca.
      • dean08 Re: Nowoczesny pociąg wyrusza na trasę WKD 30.08.04, 12:34
        PE ma ładny plan tylko... skąd na to pieniądze (450 mln zł) ? Wydaje mi się, że
        prędzej konsorcjum samorządowe zorganizuje odpowiednie środki niż PE.
    • Gość: pkp Re: Nowoczesny pociąg wyrusza na trasę WKD IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.04, 01:46
      Popatrzmy ile Spieprzą

Mieli warszawiacy wspólny bilet na autobusy, tramwaje, metro i pociągi
      podmiejskie PKP. Nastał wiceprezydent Andrzej Urbański, oczywiście z PiS, który
      postanowił umowę miasta z PKP ulepszyć i - wspólnego biletu nie ma. Na początku
      władze miasta zapowiadały, że wspólny bilet przywrócą we wrześniu („Gazeta
      Stołeczna” z 16 maja 2003 r.), teraz mówią, że będzie to możliwe najwcześniej
      na początku 2004 r. („Gazeta Stołeczna” z 23-24 sierpnia 2003 r.). Co by tu
      jeszcze spieprzyć, panowie, co by tu jeszcze...

• Gość: Michał Re: Nowoczesny pociąg wyrusza na trasę WKD IP: *.acn.pl 30.08.04, 13:11
      Jestem przeciwko Polskiemu Ekspresowi. Zaproponowali odbudowę odgałęzienia do
      stacji PKP Włochy. Tego się zrobić nie da, bo miejsce toru kolejki zostało dawno
      zabudowane. Najwyraźniej menadżerowie z PE nie raczyli nawet wsiąść w samochód,
      by objechać tereny proponowanych tras. Jeżeli PE podchodzi do całego
      przedsięwzięcia z podobną dawką profesjonalizmu, to można się spodziewać
      totalnej klapy.
    • Gość: sceptyk W końcu. Należy zastąpić stare wagony tramwajami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 19:16
      Zastanawia mnie dlaczego wagony są takie ogromne w porównaniu do miejsc które oferują? Ogromny wagon PKP mieści w sumie miej osób niż nowy, niskopodłogowy tramwaj. To jakieś nieporozumienie. Przecież te pociągi nie jeżdżą do Krakowa. Nie wszyscy muszą siedzieć (jak jest tłok, zwykle nie ma).

Nie raz jechałem z/do Legionowa i dziwiłem się dlaczego 3 wagony jadą dla 1 osoby (mnie) i konduktorów.

Wystarczy przecież coś w stylu tramwaju. Oszczędność na energii, konduktorzy (być może też SOKiści) jadą w tym samym miejscu w którym siedzą pasażerowie. Wszyscy pasażerowie siedzą w jednym pomieszczeniu. Zwiększa się bezpieczeństwo (podobnie jak w komunikacji miejskiej)...
    • Gość: bikeee Biuro Prywatyzacji PKP a Polski Ekspress?? IP: *.chello.pl 31.08.04, 19:52
      DYREKTOR BIURA PRYWATYZACJI PKP NAZYWA SIE MARIA WASIAK A PREZES POLSKIEGO
      EXPRESSU NAZYWA SIE ANDRZEJ WASIAK... CZY SA TO PRZYPADKOWE OSOBY O TAKIM SAMYM
      NAZWISKU ??????????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka