07.03.15, 20:25
E-1:
Przykładowy kurs o 7:27, przystanek Afrykańska -> II linia metra. Rozkładowy czas przejazdu: 12 minut. Zejście na stację: ~minuta, czekanie na skład: ~2 minuty. Razem 15 minut.
507:
Przykładowy kurs o 7:25, przystanek Afrykańska -> Centrum. Rozkładowy czas przejazdu do przystanku centrum: 16 minut.

Dziękuję, dobranoc.
Obserwuj wątek
    • albwu Re: Nowe E-1 07.03.15, 23:50
      Rozumiem z tego, ze na Saskiej Kępie nie chcą metra.
      • tom_aszek Re: Nowe E-1 08.03.15, 10:21
        albwu napisał:

> Rozumiem z tego, ze na Saskiej Kępie nie chcą metra.

Nie chcą dojeżdżać gdzieś do metra, skoro Saska Kępa, a przynajmniej niektóre rejony, są w podobnej odległości od Śródmieścia jak od Metra Stadion.
    • Gość: miłośnik KM Re: Nowe E-1 IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.15, 06:09
      To nie jest kwestia tego rodzaju, czy jaśnie państwo chcą jeździć metrem. Wy MUSICIE jeździć metrem.
      Po pierwsze - bo obecna linia metra z Pragi na Wolę nie mialaby żadnych pasażerów, więc trzeba zagonić na siłę pasażerów choćby z Gocławia, by tym metrem, które będzie kosztowało miesięcznie setki tysięcy złotych, ktoś jeździł.
      Po drugie, nie oszukujmy się, prawobrzeżna Warszawa to taka trochę nie Warszawa, zawsze była gorsza, więc jeśli dostała juz tę łaskę metra po praskiej stronie, to ma się do jasnej ciasnej stosować i korzystać - nadmiarów mostów w Warszawie nie ma i bezcennym jest zagonienie mało zamożnego, prawobrzeżnego, niezmotoryzowanego ludu właśnie do metra, jako nowego łącznika przez Wisłę (a w tym przypadku - pod Wisłą).

Mam nadzieję, że góra do wakacji rozrzedzi się, a po wakacjach "zawiesi się" na wieczność 507 a zwiększy częstotliwość E-1 - oczywiscie uzasadniajac, że "warszawiacy przekonali się do metra" i nie chcą stać w korkach w autobusach w centrum, z którego to centrum trzeba te autobusy usuwać.

Dostał Gocław E-1, piękny numer i tak pożądany "ekspres" (chodzi o prestiż nazwy-pasażerowie walczą o "ekspresy" a w wielu dzielnicach ich nie ma) to ma korzystać i proszę mi tu głupot po forach nie pisać.
      • tom_aszek Re: Nowe E-1 08.03.15, 10:25
        Gość portalu: miłośnik KM napisał(a):

> To nie jest kwestia tego rodzaju, czy jaśnie państwo chcą jeździć metrem. Wy
        > MUSICIE jeździć metrem. (...)
        > Dostał Gocław E-1, piękny numer i tak pożądany "ekspres" (...) to ma
        > korzystać i proszę mi tu głupot po forach nie pisać.

Celne.
        Tylko ja proszę o zaznaczanie, że to ironia, bo trochę wkurzonych pasażerów może zrozumieć tekst dosłownie. :)
    • tom_aszek Re: Nowe E-1 08.03.15, 10:19
      e-tam napisał:

> E-1:
      > Przykładowy kurs o 7:27, przystanek Afrykańska -> II linia metra. Rozkładowy
      > czas przejazdu: 12 minut. Zejście na stację: ~minuta, czekanie na skład:
      > ~2 minuty. Razem 15 minut.

Do tego doliczyć jeszcze samą jazdę metrem np. do Świętokrzyskiej (nie wiem ile minut) i wyjście ze stacji (ok. minuty).
    • repaj Re: Nowe E-1 08.03.15, 15:28
      Rozkład rozkładem, a prawda jest taka że jeszcze na Poniatowszczaku i dojazdach byś stał pół godziny.
      • Gość: obsrtwt Re: Nowe E-1 IP: 193.46.186.* 09.03.15, 09:22
        To mam pytanie - dla kogo to metro, komu pasuje?
        • tomjani Re: Nowe E-1 09.03.15, 10:41
          Dla Gocławia większy pożytek byłby z tramwaja na moście Łazienkowskim (skoro się sfajczył - jest okazja aby odbudowując uzupełnić go o tramwaj). a na już - z autobusu który dowiózłby do najbliższej linii z komunikacją szynową (a więc do Waszyngtona) nie grzęznąc w korkach co stało się udziałem 509 oraz 507 na wąziutkiej Saskiej. Obie te linie jako przyśpieszone powinny być od zaraz przetrasowane na Ateńską (przystanek Saska nad Trasą Ł zdaje się obecnie na plaster skoro mostu i tak nie ma), Paryską i Francuską, gdzie należałoby wprowadzić na całej długości zakaz parkowania i na zwolnionym miejscu wytyczyć buspasy. No ale to nie przejdzie, bo po pierwsze centralnym i najważniejszym punktem na Saskiej Kępie jest jak wiadomo Stacja... Krwiodawstwa, a po drugie - Bufet lubuje się w urządzaniu festynów Na Francuskiej, na Francuskiej..., wreszcie po trzecie - jakiejś szyszce zamieszkałej przy Brukselskiej niechybnie autobusy hurgotały pod oknami, skoro załatwił wyrzucenie stamtąd 147 który obecnie kisi się na Saskiej wraz ze 111 i 123 a pozostało tylko rachitycznie 117. Na dobrą sprawę wystarczyłoby zwiększyć częstotliwość kursowania tego ostatniego, i po przesiadce na Rondzie Waszyngtona w tramwaj korki na Poniatoszczaku byłyby już nie straszne.
          Natomiast sens przesiadki z E1 w metro celem dojazdu do Centrum jest istotnie wątpliwy. Skoro niedasie wysiąść po drodze do tramwaju - lepiej już skorzystać z kibla lub SKM na p.o. Stadion, dojedzie się szybciej, wygodniej i w lepsze miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka