Dodaj do ulubionych

- Walczmy z Kostką Bauma -

07.10.04, 11:43
Czy to nie jest przesada - badziewny, tani materiał jest używany w
reprezentacyjnych miejscach stolicy - np. Mokotowska, teraz chce się nią
wyłożyć chodniki na Saskiej Kępie. To jest jakieś nieporozumienie!

Na całym świecie używa się kostki kamiennej - betonowa kostka bauma nadaje
się jedynie przed hale fabryczne, albo supermarkety - ewentualnie na
blokowiskach.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek a co masz kamieniolom i problemy ze zbytem ?? IP: *.u.mcnet.pl 07.10.04, 11:48
      kostka granitowa po deszczu to zgroza

co z tego ze ladnie wyglada ???
      • varsava Re: a co masz kamieniolom i problemy ze zbytem ? 07.10.04, 11:53
        Czemu zawsze u ludzi wietrzysz złe intencje?

Gość portalu: jacek napisał(a):

> kostka granitowa po deszczu to zgroza
        >
        > co z tego ze ladnie wyglada ???
        • Gość: jacek a co masz kamieniolom i problemy ze zbytem ? IP: *.u.mcnet.pl 07.10.04, 11:55
          u ciebie jestem ich pewien
          • varsava Re: a co masz kamieniolom i problemy ze zbytem ? 07.10.04, 11:57
            No to masz poważny problem :)))

A tak poważnie, to już byłem na tym forum oskarżany, że mam ziemię do
            sprzedania na Białołęce, mieszkania na Wrzecionie, kamienice na Pradze, teraz
            zaś, że mam kamieniołom...

No nieźle, nieźle...
            • varsava TAK, MAM KAMIENIOŁOM 07.10.04, 11:58
              varsava napisał:

> No to masz poważny problem :)))
              >
              > A tak poważnie, to już byłem na tym forum oskarżany, że mam ziemię do
              > sprzedania na Białołęce, mieszkania na Wrzecionie, kamienice na Pradze, teraz
              > zaś, że mam kamieniołom...
              >
              > No nieźle, nieźle...
              • Gość: jacek i kruszywo na a2 tez chcesz wcisnac IP: *.u.mcnet.pl 07.10.04, 12:04
                tak myslalem

dobro ogolu

hahahahahhahahaa
                • varsava tak, mam tez kruszywo 07.10.04, 12:06
                  Jacku, Ty chyba jesteś prowokatorem - wypisujesz głupoty, żeby zobaczyć, co
                  ludzie odpowiedzą - a Twoim celem jest tak naprawdę ośmieszyć przeciwników
                  trasy przez Ursynów.

Bo trudno kogokolwiek podejrzewać, że jest aż takim burakiem.
                  • Gość: jacek tak, mam tez kruszywo IP: *.u.mcnet.pl 07.10.04, 12:17
                    > Bo trudno kogokolwiek podejrzewać, że jest aż takim burakiem

ale my juz sie domyslilismy

nie mieszkasz w Warszawie - a pyszczysz

buractwo w czystej formie
      • Gość: xxx Ty, ekolog! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:08
        A nie wiesz, ze do kostki bauma dorzuca sie popiol z elektrocieplowni i inne
        badziewie?? Nie boisz sie nie tylko alergii wziewnej u dzieci, ale nawet chorob
        zwiazanych ze zbyt wysokim poziomem radiacji?????
        • Gość: jacek jaki ekolog ???? IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 10:32
          popiol z elektorcieplowni jest zrodlem 99,99 plyt gipsowych

'wysoki' poziom radiacji wystepuje rowniez w kostce granitowej - i w dodatku
          mozna na niej (po deszczu) zlamac noge albo wybic zeby -
    • pan_pndzelek Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 07.10.04, 11:50
      Małe nieporozumienie, po pierwsze kostka kamienna wcale nie jest tak
      powszechnie używana "na świecie" jak piszesz (ze względu na wysoki koszt)...

Po drugie kostka Bauma kostce Bauma nierówna... nie sugeruj się tym, że używa
      się powszechnie akurat trzech najtańszych typów... i jeśli już walczyć to
      walczyć z używaniem WYŁĄCZNIE tych trzech typów...
      • varsava Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 07.10.04, 11:55
        Kostka kamienna nie jest aż o tyle droższa, a jest o wiele bardziej trwała i
        estetyczna. W reprezentacyjnych, historycznych miejscach miast nigdzie nie
        widziałem kostki Bauma (może zbyt mało widziałem).

A napisałem, że jest OK w peryferyjnych dzielnicach - typu Wrzeciono, Bródno,
        Kabaty, czy Tarchomin.
        • Gość: jacek ty masz chlopie jakis straszny kompleks IP: *.u.mcnet.pl 07.10.04, 12:06
          wszystko dla centrum - a reszta na zniszczenie
          • varsava Re: ty masz chlopie jakis straszny kompleks 07.10.04, 12:07
            polecam wpis 'tak, mam tez kruszywo'

Gość portalu: jacek napisał(a):

> wszystko dla centrum - a reszta na zniszczenie
            • Gość: jacek ty masz chlopie jakis straszny kompleks IP: *.u.mcnet.pl 07.10.04, 12:18
              a po co nam to kruszywo ??
        • pan_pndzelek Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 07.10.04, 12:13
          varsava napisał:
          > Kostka kamienna nie jest aż o tyle droższa,

Od najtańszego rodzaju kotki Bauma (tej właśnie używanej) jest droższa
          kilkakrotnie... Od ekskluzywnych gatunków Bauma (bo są i takie) nadal jest
          droższa o 30-50%...

W reprezentacyjnych, historycznych miejscach miast nigdzie nie
          > widziałem kostki Bauma (może zbyt mało widziałem).

Nowy Świat - miejsce ewidentnie reprezentacyjne - jest pokryty płytami
          granitowymi, co zadaje kłam twojemu twierdzeniu o używaniu wszędzie k.Bauma...

Co się tyczy ul. Mokotowskiej to nie przesadzaj z tą reprezentacyjnością. Nawet
          remont wszystkich kamienic a przede wszystkim nadanie klimatu lokalom użytkowym
          na parterach (jak to jest np. z lokalem Słodki, słony) niewiele by zmieniło...
          chodniki są za wąskie i do tego "oparkowane" do bólu... Tę ulicę, by nabrała
          cech reprezentacyjności, należałoby w całości wyłączyć z ruchu (jak odcinek
          Chmielnej od Nowego Światu do Marszałkowskiej...

> A napisałem, że jest OK w peryferyjnych dzielnicach - typu Wrzeciono, Bródno,
          > Kabaty, czy Tarchomin.

Na Wrzecionie to wystarczy szutru podsypać ;)
          • varsava a tu się nie zgodzę... 07.10.04, 12:33
            pan_pndzelek napisał:

> Nowy Świat - miejsce ewidentnie reprezentacyjne - jest pokryty płytami
            > granitowymi, co zadaje kłam twojemu twierdzeniu o używaniu wszędzie k.Bauma...

Nie pisałem, że wszędzie, tylko, że za dużo...

> Co się tyczy ul. Mokotowskiej to nie przesadzaj z tą reprezentacyjnością.

Uliczka jest ładna, do tego - jak czytałem - okolica staje się dość
            ekskluzywna - obecność konsulatu, sklepy z drogą odzieżą...

> > A napisałem, że jest OK w peryferyjnych dzielnicach - typu Wrzeciono, Bró
            > dno,
            > > Kabaty, czy Tarchomin.
            >
            > Na Wrzecionie to wystarczy szutru podsypać ;)

Jak rozumiem, dotyczy to też Bródna, Tarchomina, Wilanowa, czy Ursynowa
            (Kabatów) ;-)
            • pan_pndzelek Re: a tu się nie zgodzę... 07.10.04, 12:41
              > > Co się tyczy ul. Mokotowskiej to nie przesadzaj z tą reprezentacyjnością.

> Uliczka jest ładna, do tego - jak czytałem - okolica staje się dość
              > ekskluzywna - obecność konsulatu, sklepy z drogą odzieżą...

Zgadzam się, ale... [to co napisałem wcześniej]

> Jak rozumiem, dotyczy to też Bródna, Tarchomina, Wilanowa, czy Ursynowa
              > (Kabatów) ;-)

O jednym z tych pozostałych czterech osiedli nie mogę tak napisać bo mnie
              Sloggi zabije... to wybrałem tylko jedno "najbezpieczniejsze"... wrzecioniaków
              nie znam...
          • kszczot Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 08.10.04, 10:18
            pan_pndzelek napisał:

>
            > Co się tyczy ul. Mokotowskiej to nie przesadzaj z tą reprezentacyjnością.
            Nawet
            >
            > remont wszystkich kamienic a przede wszystkim nadanie klimatu lokalom
            użytkowym
            >
            > na parterach (jak to jest np. z lokalem Słodki, słony) niewiele by
            zmieniło...
            > chodniki są za wąskie i do tego "oparkowane" do bólu... Tę ulicę, by nabrała
            > cech reprezentacyjności, należałoby w całości wyłączyć z ruchu (jak odcinek
            > Chmielnej od Nowego Światu do Marszałkowskiej...
            >

Oj Pendzel jak ja się z toba zgadzam.Ja chcę zamknięcia dla ruch Mokotowskiej
            na całej jej długości.Hawk!!!
            • Gość: rzepicha Re: - Walczmy z Kostką Bauma - IP: *.crowley.pl 11.10.04, 12:38
              Oj kochani, fajnie by było gdyby te części Warszawy ze starą zabudową dało się
              przerobic na deptaki. Ale jest to chyba tylko marzenie "ściętej głowy" bo co z
              dojazdami do posesji i biur?
              Co do kostki granitowej i bazaltowej to na chodnikach jest zabójstwem.
              Zwiedziłam trochę świata i takich rozwiązań się raczej unika. Poza tym o ile
              mnie pamięć nie myli na Mokotowskiej są płyty chodnikowe od kostki Bauma
              zdecydowanie gorsze.
    • margala kim był Baum? 07.10.04, 11:58
      kim był Baum?
      • Gość: jacek kolega Sodowa i Schodowa IP: *.u.mcnet.pl 07.10.04, 12:05
        nie lubili sie z Wolowem i Borowem
      • pan_pndzelek Re: kim był Baum? 07.10.04, 12:15
        margala napisał:
        > kim był Baum?

Nawołujesz do nienawiści na tle rasowym?!
        • varsava Re: kim był Baum? 07.10.04, 12:34
          zabawne... :)

pan_pndzelek napisał:

> margala napisał:
          > > kim był Baum?
          >
          > Nawołujesz do nienawiści na tle rasowym?!
          >
    • Gość: MM Re: - Walczmy z Kostką Bauma - IP: 66.9.51.* 07.10.04, 12:45
      Prawda, kostks Bauma jest mało estetyczna, w miejscach reprezentacyjnech
      chodniki powinny być zgodnie tradycją ułożone z płyt chodnikowych. Płyty
      chodnikowe w czasach komuny żle były układane i w ten sposób się
      skompromitowały ale one sa lepszym i bardziej estetycznym materiałem w
      porównaniu z kostką Bauma.
      • varsava Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 07.10.04, 14:48
        Tak - to prawda. Płyty chhodnikowe są - powiedziałbym 'wielkomiejskie' -
        natomiast kostka bauma raczej 'małomiasteczkowa'.

Gość portalu: MM napisał(a):

> Prawda, kostks Bauma jest mało estetyczna, w miejscach reprezentacyjnech
        > chodniki powinny być zgodnie tradycją ułożone z płyt chodnikowych. Płyty
        > chodnikowe w czasach komuny żle były układane i w ten sposób się
        > skompromitowały ale one sa lepszym i bardziej estetycznym materiałem w
        > porównaniu z kostką Bauma.
        • lewe_oko Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 07.10.04, 15:07
          Popieram w 100%. U nas na Ursynowie kostka pasuje i wygląda ok. (chociaż
          ścieżki mogliby zrobić asfaltowe), ale w centrum miasta powinno się kłaść albo
          płyty albo ewentualnie tę "eksluzywną" odmiane kostki bauma. Bazaltowa chyba
          faktycznie jest za droga...
    • Gość: Saskius Za daleko w zapale estetycznym, Varsavo IP: *.crowley.pl 07.10.04, 15:51
      Kostka jest estetyczna, trwała, tania, zapobiega kałużom, daje się formować na
      spadkach i zakrętach. Czeka na nią jeszcze ogromna powierzchnia koślawych
      chodników warszawskich. Na świecie jest nadal stosowana powszechnie tam gdzie
      ma być schludnie i tanio. Jeszcze niedawno bardzo jej zazdrościliśmy bogatszym
      krajom.
      Oczywiście powinna być unikana w dzielnicach zabytkowych i na traktach
      reprezentacyjnych gdzie kładzie się szlachetne i drogie nawierzchnie z kamienia
      naturalnego.
      Nie jestem pewien czy ul.Francuska dorosła już do takiego statusu.
      Podnieś wzrok i rozejrzyj się po niechlujnych, nieremontowanych domach,
      poniszczonych obiektach małej architektury oraz innych dawnych reliktów, na
      domy oszpecone nietynkowanymi i wielkimi nadbudowami i zastanów się, czy nie
      macie przypadkiem tam innych priorytetów estetycznych.
      Ja tam widzę pełno niechlujstwa i sądzę, że szlachetne bruki byłyby kwiatkiem
      do kożucha.
      Póki co, oczywiście.

varsava napisał:
      > Czy to nie jest przesada - badziewny, tani materiał jest używany w
      > reprezentacyjnych miejscach stolicy - np. Mokotowska, teraz chce się nią
      > wyłożyć chodniki na Saskiej Kępie. To jest jakieś nieporozumienie!
      > Na całym świecie używa się kostki kamiennej - betonowa kostka bauma nadaje
      > się jedynie przed hale fabryczne, albo supermarkety - ewentualnie na
      > blokowiskach.
      • lewe_oko Re: Za daleko w zapale estetycznym, Varsavo 07.10.04, 15:57
        Nie zgadzam się. To, że Francuska jest zaniedbana to fakt, ale od czegoś trzeba
        zacząć! Więc może właśnie od nawierzchni. Nie jestem za tym, żeby wydawać na to
        fortunę, ale niech to będzie ta lepsza kostka lub estetyczne płyty. Pomijając
        już fakt, że jeśli Francuska i Saska Kępa nie dorosła, to nie wiem co
        dorosło... Kepa była niszczona przez wiele lat PRL, ale jej architektura to
        prawdziwa perełka i to w skali europejskiej. Dlatego władze miasta powinny
        zrobić jak najwiecej by SK wróciła do dawnej świetności. Naprawdę nie tylko to
        jest cenne dla sztuki, co zbudowane przed 1900 rokiem :-) Szkoda, że nie
        potrafimy tego zrozumieć.
        • kiki_de_montparnasse Re: Za daleko w zapale estetycznym, Varsavo 07.10.04, 16:02
          To prawda, że Saska Kępa jest bardzo zniszczona. Budynki nie były remontowane
          od lat, stare wille są nadbudowywane, stawia się zbyt duże apartamentowce. Ale
          taki remont Francuskiej mógłby być wstepem do dalszych działań. Kepie naprawdę
          sie to należy. Za stadion, za bloki, za trasę łazienkowską i parę innych
          elementów, które sprawiły, że tak niewiele ma dziś wspólnego z przedwojenną
          modernistyczną Saską Kepą :-( Ale i tak jest piękna.
        • margala perełka w skali europejskiej?!? 08.10.04, 09:22
          lewe_oko napisała:

>Kepa była niszczona przez wiele lat PRL, ale jej architektura to
          > prawdziwa perełka i to w skali europejskiej.

Architektura Saskiej Kępy to perełka w skali europejskiej ?!?
          Dlaczego tak sądzisz?
        • Gość: Saskius Re: Za daleko w zapale estetycznym, Varsavo IP: *.crowley.pl 08.10.04, 09:54
          Ależ oczywiście jej przedwojenny fragment jest cenny dla sztuki, tyle że tak
          okropnie zaniedbany, że wyrównanie chodników (choćby i kostką brukową) jest
          kolosalnym postępem i nonsensem jest protestowanie.
          W tej dzielnicy z architekturą - już zabytkową, choć XXwieczną - dzieją się
          gorsze rzeczy i dobrze byłoby zacząć od równych jezdni i chodników, mniejsza o
          to z czego zrobionych.
          Z tym się zgadzamy, Lewe_Oko, ale widać niejasno to opisałem.
          Nawiasem mówiąc, wcale nie uważam że cenne tylko to, co sprzed 1900 roku.
          Powiem więcej: są i dzieła architektury powojennej, które też trzeba chronić
          dla historii architektury polskiej.
          Z wyłaczeniem PKiN będącym dziełem arch.Rudniewa, oczywiście ;-)

lewe_oko napisała:

> że jeśli Francuska i Saska Kępa nie dorosła, to nie wiem co
          > dorosło... Kepa była niszczona przez wiele lat PRL, ale jej architektura to
          > prawdziwa perełka i to w skali europejskiej. Dlatego władze miasta powinny
          > zrobić jak najwiecej by SK wróciła do dawnej świetności. Naprawdę nie tylko t
          > jest cenne dla sztuki, co zbudowane przed 1900 rokiem :-) Szkoda, że nie
          > potrafimy tego zrozumieć.
    • Gość: pkin Trudno się nie zgodzić IP: *.acn.waw.pl 07.10.04, 23:36
      Ale jak już kłada to niechże to będą te kostki prostokątne a nie te faliste
      badziewia nie mówiąc o tych "konstrukcyjnych".
      Tak czy siak, mam nadzieję, że zacznie się wreszcie powrót do płyt chodnikowych
      które tak strasznie obrzydził nam PRL, kiedy to każda płyta była z innego
      materiału, a kłdzione były tak zgrabnie, że po 3 latach już ciężko było odróżnić
      stary chodnik od nowego
    • Gość: trotuar Re: - Walczmy z Kostką Bauma - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 03:09
      kostka ogolnie jest do dupy. na rzadziej uczeszczanych chodnikach zarasta po
      jakism czasie trawa - na maksa obciachowo to wyglada. asfalt wroc.
    • rysiek_z_klanu Walczmy z Zespołem Down'a 08.10.04, 10:02
      Bo jak się okazuje (chociazby na podstawie tego wątku) nie jest tylko wrodzony
      lecz może być również nabyty i przenosić się z osobnika na osobnika. (zakażny) )))
    • j_karolak Re: - Walczmy z Kostką Bauma - AKCJA!!! 08.10.04, 11:04
      Jutro o godzinie 11 na pl. zamkowym. Wszyscy stawiają się z kilofami, młotkami,
      siekierami i innym sprzętem. Dzielimy się na cztery grupy - każda idzie w inną
      stroną świata. Gdy napotkamy kostkę rozpier...my!!!
      Precz z kostką bauma. Przez z Baumem!

Jeżeli my nic z tym nie zrobimy - jutro kostką wyłożą Twoje mieszkanie, w tym
      pokoik Twojego dziecka!

Zróbmy to dla naszych dzieci i dla naszych mam i babć!
      I wdów i sierot!
      • varsava zabawne :) 08.10.04, 11:08
        dobre :)))

ja bym sie zglosil, tyle, ze nie moge... moze w przyszlym tygodniu?

:)))

j_karolak napisał:

> Jutro o godzinie 11 na pl. zamkowym. Wszyscy stawiają się z kilofami,
        młotkami,
        >
        > siekierami i innym sprzętem. Dzielimy się na cztery grupy - każda idzie w
        inną
        > stroną świata. Gdy napotkamy kostkę rozpier...my!!!
        > Precz z kostką bauma. Przez z Baumem!
        >
        > Jeżeli my nic z tym nie zrobimy - jutro kostką wyłożą Twoje mieszkanie, w tym
        > pokoik Twojego dziecka!
        >
        > Zróbmy to dla naszych dzieci i dla naszych mam i babć!
        > I wdów i sierot!
        >
    • Gość: MARCIN Re: - Walczmy z Kostką Bauma - IP: 217.8.186.* 11.10.04, 09:47
      TAK NAPRAWDE ZASTANAWIAM SIĘ NAD PSYCHIKĄ OSOBY KTÓRA ZACZĘŁA TEN TEMAT, GDYŻ
      TO DOBRZE ŻE SIĘ ZMIENIA NA LEPSZE, KOSTKA JEST CZYSTA, A CHODNIK RÓWNY I NIE
      WYWRÓCI SIĘ ŻADNA BABCIA. ALE KIERUJE MOJĄ UWAGE DO POMYSŁODAWCY TEMATU:
      CZŁOWIEKU CZY TY NIE MASZ CO ROBIĆ, TYLKO SZUKAĆ CZEGOŚ BY SIĘ DOCZEPIĆ.
      NAPRAWDE SĄ WAŻNIEJSZE SPRAWY CZY KOSTKA BAUMA CZY COŚ INNEGO NA CHODNIK. JEŚLI
      MASZ ZA DUŻO WOLNEGO CZASU, TO PROPONUJE ZAJMIJ SIĘ SWOIM PODWÓRKIEM (a tak na
      marginesie, czym wyłożone jest twoje podwórko).
      POZDRAWIAM I MIŁEGO DNIA ŻYCZE
      • lewe_oko Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 11.10.04, 10:26
        Oczywiście, że wyrówanie chodników coś da, ale wolałabym zeby były to płyty
        chodnikowe. Kostka Bauma po prostu tam nie pasuje. Ale jak ktoś tego nie widzi,
        to mu się tego nie wytłumaczy. A do Margali - dlaczego uważam, że architektura
        (przedwojenna) Kępy jest cenna - dlatego, że tak jest ;-))))) Analogiczne
        osiedla w Niemczech (jeszcze nie wszystkie) chroni się i odnawia. Tak jak
        powinno się chronić także Żoliborz i fragmenty Mokotowa budowane w tym samym
        okresie. Mimo wszystkich zabiegów niszczycielskich SK jest wciąż jednym z
        największych skupisk architktury miękkiego funkcjonalizmu w Polsce. Ale w
        Polsce dla nikogo nie stanowi to wartości - patrz osiedle Zielonego Dębu we
        Wrocławiu.
        • Gość: MARCIN Re: - Walczmy z Kostką Bauma - IP: 217.8.186.* 11.10.04, 10:31
          Po części racja.
          zgadzam sie że trzeba odnawiac zabytki starej architektury, ale porównanie z
          Niemcami nie jest tu na miejscu, gdyż ich zabytki nie były niszczone w zeszłym
          wieku tak jak to miało miejsce w Polsce. sądzę że patrząc z perspektywy jak
          zostały one odnowione i jaki był ich stan po wojnach, uważam że wyłożenie
          kostki Bauma pod takim zabytkiem nie bedzie bardzo rażące. Przytocze tu
          przykład Pałacu Jabłonowskich przy placu teatralnym, bardzo dobrze mi się
          chodzi po Kostce Bauma, która otacza ten piękny obiekt, a która tak bardzo jest
          niechciana przez was.
          • lewe_oko Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 11.10.04, 10:36
            Akurat osiedla, o których pisałam były niszczone przez hitlerowców, bowiem
            uasabiały te cechy niemców, o których chcieli zapomnieć...
        • margala perełka? 11.10.04, 13:11
          lewe_oko napisała:

> Oczywiście, że wyrówanie chodników coś da, ale wolałabym zeby były to płyty
          > chodnikowe. Kostka Bauma po prostu tam nie pasuje. Ale jak ktoś tego nie
          widzi,
          >
          > to mu się tego nie wytłumaczy. A do Margali - dlaczego uważam, że
          architektura
          > (przedwojenna) Kępy jest cenna - dlatego, że tak jest ;-))))) Analogiczne
          > osiedla w Niemczech (jeszcze nie wszystkie) chroni się i odnawia. Tak jak
          > powinno się chronić także Żoliborz i fragmenty Mokotowa budowane w tym samym
          > okresie. Mimo wszystkich zabiegów niszczycielskich SK jest wciąż jednym z
          > największych skupisk architktury miękkiego funkcjonalizmu w Polsce. Ale w
          > Polsce dla nikogo nie stanowi to wartości - patrz osiedle Zielonego Dębu we
          > Wrocławiu.

też uważam, że architektura Saskiej Kepy jest cenna ale twoje zdnie, że jet to
          perełka w skali europejskiej to była wielka przesada.
      • Gość: MM Re: - Walczmy z Kostką Bauma - IP: 66.9.51.* 11.10.04, 11:48
        Niestety Marcin to idiata. Jak można krytykować osobe która chce zadbać o
        estetykę naszego miasta. Za komuny nic nikogo nie obchodziło, nie było
        społeczeństwa obywatelskiego, w konsekwencji cały kraj został opaskudzony.
        • marwoy Re: - Walczmy z Kostką Bauma - 13.10.04, 22:46
          Cieszę się, że nie tylko mnie tak denerwuje ta badziewiasta kostka bauma na
          reprezentacyjnych ulicach. Swego czasu pisałam o tym na forum ZDM, ale - choć
          kilka osób mnie poparło - pani rzecznik ZDM, która odpowiadała na mój post się
          tym specjalnie nie przejęła.
          Proponuję, by wysyłać maile do ZDM w tej sprawie (zdm@zdm.waw.pl), bo oni mają
          rzeczywiscie takie samo podejscie jak Marcin, tzn. co nas obchodzi estetyka.
          Zwracam uwagę, że na Zachodzie nigdzie w centrum miasta nie ma kostki bauma. Z
          reguły płyty sa kamienne. Nas rzeczywiscie chyba na to nie stać z wyjatkiem
          paru wyjątków (mam nadzieję, że do takiego, oprócz Nowego Światu, będzie
          należało Krakowskie Przedmiescie). W kilku miejscach w Warszawie (np. przed
          Intercontinentalem czy WFC na Emilii Plater) są położone duże płyty chodnikowe,
          i choć są z takiego samego materiału jak kostka bauma, wygladają o niebo
          lepiej, a do tego są TANSZE. I to nie prawda, że płyty łamią się pod naporem
          samochodu - jesli są dobrze ułożone to nawet parkujace samochody im nie
          przeszkadzają - np. na Marszałkowskiej między pl. Konstytucji a Hożą na
          chodnikach ciągle parkują samochody, a płyty nadal są całe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka