Dodaj do ulubionych

Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki w wa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 17:40
W dniu 6 października zarządy Centrum i IDP dzielnicy Warszawa-Mokotow
wyraziły wolę wspólnego działania. Uczestnicy spotkania zgodnie podkreślali,
że łączą ich zbieżne programy naprawy państwa i gospodarki, których celem
jest stworzenie nowych miejsc pracy, poprawa bytu polskich rodzin oraz
przywrócenia państwa obywatelom.Podjęte działania są wynikiem deklaracji
szefów partii Centrum Prof. Z. Religi i IDP A.K. Sowińskiej o połączeniu
obydwóch ugrupowań.
W najbliższym okresie zaplanowano spotkanie wszystkich członków obydwóch
organizacji w celu przedyskutowania spraw organizacyjnych i programowych

julev
Obserwuj wątek
    • pan_pndzelek >>>Łomatko! Kolejne oszołomy!!!!!!!!!!! 07.10.04, 18:02
      Gość portalu: julev napisał(a):
      > Uczestnicy spotkania zgodnie podkreślali,
      > że łączą ich zbieżne programy naprawy państwa i gospodarki, których celem
      > jest stworzenie nowych miejsc pracy, poprawa bytu polskich rodzin oraz
      > przywrócenia państwa obywatelom.

W świetle powyższego bełkotu mam pytanie: kiedy wreszcie pojawi się partia
      która zamiast kolejnego bezpłodnego "tworzenia, poprawiania, pomagania" etc
      zadeklaruje wreszcie skuteczne i ostateczne (raz na zawsze) ODPIERDOLENIE SIĘ
      od miejsc pracy, polskich rodzin, od obywateli, od gospodarki?!
      • Gość: gość Re: >>>Łomatko! Kolejne oszołomy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:25
        Tak można odpowiadać,gdy popiera się aktulną rzeczywistość
        • pan_pndzelek [...] 07.10.04, 18:29
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: gość Re: >>>Łomatko! Kolejne oszołomy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:39
          Bądź przekonany, że to nie jest do Ciebie adresowane.Twój język nie dadaje się
          do takich dyskusji.Zajrzyj na witrynę do Ciebie podobną
          • pan_pndzelek [...] 07.10.04, 18:44
            • Gość: julev Re: >>>Łomatko! Kolejne oszołomy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:55
              przjdź na stronę SLD
              • pan_pndzelek Re: >>>Łomatko! Kolejne oszołomy!!!!! 07.10.04, 19:00
                eselde DOKŁADNIE TAK SAMO JAK WY usiłuje "poprawiać, polepszać, przybliżać,
                regulować" czyli robi dokładnie wszystko by się WPIERDALAĆ TAM GDZIE NIE
                PROSZĄ... I eselde tam nie zapraszamy i WAS TAK SAMO...

PS. Skoro nie rozmawiasz ze mną to na chuj rozmawiasz ze mną?
            • Gość: julev Centrum i IDP będą razem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 19:03
              Zawodowi wulgaryści nie macie szans.Twoim celem jest to co robisz.Ludzie
              Twojego pokroju do niczego innego się nie nadają.Your level ist mindless
              • niech Re: Centrum i IDP będą razem 07.10.04, 19:13
                Zeby Centrum i IDuPe byly razem musza miec co najmniej po jednym czlonku. A to
                sa jakies bezplciowe kadlubki. Potomstwa toto raczej nie bedzie mialo.
                • Gość: julev Re: Centrum i IDP będą razem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 19:41
                  To jest pogląd przeciwników.Zapewne nie jest im na rękę, że są jeszcze ludzie
                  myślący o Polsce inaczej.Aby dokonać zmian na lepsze potrzebne są nowe programy
                  i nowi ludzie .Adresujemy nasze programy nie dotych, którzy akceptują utratę
                  zaufania społecznego przez polityków, skandale i afery korupcyjne, ale do tych,
                  którzy w tej sytuacji chcą i potrafią przeprowadzić niezbędne zmiany. ,

• niech Re: Centrum i IDP będą razem 07.10.04, 19:50
                    Zgadzam sie. Myslicie inaczej.
    • Gość: *** [...] IP: *.chello.pl 07.10.04, 19:56
      • niech Re: >>>Łomatko! Kolejne oszołomy!!!!! 07.10.04, 20:01
        "Jestem tu nowy" detected...
    • wieslaw.rewerski Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 07.10.04, 20:16
      Zamiar połączenia się obu partii uważam za słuszny. Mają one podobne programy.
      Nie zostały one wzięte z sufitu, ale opierają się na rzetelnych analizach i
      obliczeniach. Obie partie zbudowały struktury terenowe w całym kraju. Po
      połączeniu się ulegną one jeszcze wzmocnieniu. A realizacja wszelkich programów
      politycznych wymaga posiadania silnej reprezentacji parlamentarnej... Nowe
      ugrupowanie będzie miało większe możliwości zdobycia mandatów sejmowych. Warto
      też przypomnieć, że IdP uzyskała w wyborach do Parlamentu Europejskiego ok. 90
      tys. głosów. Partia Centrum nie startowała w nich, ale nie od rzeczy będzie
      zwrócić uwagę na wielki autorytet, jakim cieszy się jej lider, prof. Zbigniew
      Religa.

A napastliwe wypowiedzi, które tu się pojawiły świadczą tylko o stanie ducha
      ich autorów. Jest on taki, że tym bardziej potrzebne są inicjatywy takie, jak
      te, które podjęli prof. Religa i prof. Kamela-Sowińska...
      • miltonia Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 07.10.04, 20:42
        wieslaw.rewerski napisał:

> politycznych wymaga posiadania silnej reprezentacji parlamentarnej... Nowe
        > ugrupowanie będzie miało większe możliwości zdobycia mandatów sejmowych.

Aaa, to wszystko jasne. Calkiem przyzwoita kaska i inne profity za zbijanie
        bakow.

Partia Centrum nie startowała w nich, ale nie od rzeczy będzie zwrócić uwagę
        na wielki autorytet, jakim cieszy się jej lider, prof. Zbigniew Religa.

Profesor jest autorytetem ale z tego co wiem nie w polityce.

> A napastliwe wypowiedzi, które tu się pojawiły świadczą tylko o stanie ducha
        > ich autorów. Jest on taki, że tym bardziej potrzebne są inicjatywy takie, jak
        > te, które podjęli prof. Religa i prof. Kamela-Sowińska...

Juz tych inicjatyw wszyscy maja powyzej uszu. Pare komunalow to ma byc
        inicjatywa, ktora co ma zdzialac? Usadzic pare nowych tylkow przy zlobie i tyle.

• sceptyk Nie jestem pewien 07.10.04, 20:47
          czy wieslaw.rewerski jaj sobie nie robi. Nie wykluczam, ze moze byc bliskim
          krewnym tereni.nasweter.

Ale glowy oczywiscie nie daje. Zbyt cenna.
          • miltonia Re: Nie jestem pewien 07.10.04, 20:59
            Robi, jak w banku i jak kazdy, kto podpierajac sie dobrem ojczyzny i narodu juz
            kombinuje, co ze swej dobroci bedzie mial.
            • sceptyk Re: Nie jestem pewien 07.10.04, 21:10
              Tak, wyraznie falszywie z oczu mu patrzy. A przy tym w widoczny sposob tryska
              prywata.

O ile sie nie myle (a myle sie rzadko), to wieslaw.rewerski wraz z rodzina
              (rozbudowana) marzy o chwili, kiedy SLD polaczy sie z SDPl i sztandar, ongis
              wyprowadzony, z powrotem powieje dumnie nad kupa lewicy polskiej.
              • wieslaw.rewerski Gra nie fair 08.10.04, 02:26
                sceptyk napisała:

> Tak, wyraznie falszywie z oczu mu patrzy. A przy tym w widoczny sposob tryska
                > prywata.
                >
                > O ile sie nie myle (a myle sie rzadko), to wieslaw.rewerski wraz z rodzina
                > (rozbudowana) marzy o chwili, kiedy SLD polaczy sie z SDPl i sztandar, ongis
                > wyprowadzony, z powrotem powieje dumnie nad kupa lewicy polskiej.

Jeśli zamierzasz wypowiadać się o mnie i mojej rodzinie, anonimie, to miej
                odwagę podpisać się jak ja - imieniem i nazwiskiem. Bez tego mamy istotny brak
                ekwiwalentności, bo nie dajesz mi możliwości wypowiedzenia się o Tobie i Twojej
                rodzinie. Grasz nie fair.
                • pan_pndzelek >>>No Wieśku! 08.10.04, 16:53
                  No Wieśku! To żeś teraz pierdolnął... jaki "anonim"?! Przecież to Sceptyk we
                  własnej osobie jest... On sam!!! Można go lubić bądź nie ale on mniej anonimowy
                  jest niż jakiś tam, za przeproszeniem, Wiesiek... to tyle w
                  zakresie "ekwiwalentności"...
          • niech Wieslaw! Wieslaw! 07.10.04, 20:59
            Czy to prawda ze Borys-Damiecka miala ujemny wynik w wyborach do parlamentu UE?
      • pan_pndzelek Panie Wieśku! 07.10.04, 21:07
        Panie Wieśku! Zasadniczo winienem z zażenowaniem zamilknąć widząc
        siłę "argumentów" jakimi szermuje pański podwładny "julev" vel "gość" i nie
        powinienem już tego wątku podbijać... ale niech tam przesunę tę pańską kanapę
        trochę bardziej na słońce... Po kolei:

wieslaw.rewerski napisał:
        > Zamiar połączenia się obu partii uważam za słuszny. Mają one podobne programy.

Polega to konkretnie na tym, że NIE MAJĄ ŻADNEGO co okaże się za chwilę. Więc
        podobieństwo istotnie jest...

> Nie zostały one wzięte z sufitu,

Rzeczywicie nie z sufitu a z kanapy... i to niedużej...

> ale opierają się na rzetelnych analizach i obliczeniach.

Któż to i cóż analizował i obliczał. Bo to jasne nie jest...

> Obie partie zbudowały struktury terenowe w całym kraju. Po
        > połączeniu się ulegną one jeszcze wzmocnieniu.

Nawet jeśli to prawda to połączenie wyjdzie na zdrowie najwyżej waszym dwóm
        kanapom... ale co JA będę z tego miał? Bo chciałem zauważyć, że mieszkam w tym
        samym pokoju w którym wy przesuwacie te swoje kanapy...

> A realizacja wszelkich programów
        > politycznych wymaga posiadania silnej reprezentacji parlamentarnej...

To proponuję najpierw te programy napisać...

> Nowe ugrupowanie będzie miało większe możliwości zdobycia mandatów sejmowych.

I znowu: a co to NAS obchodzi ile mandatów WY zdobędziecie?!

> Partia Centrum nie startowała w nich, ale nie od rzeczy będzie
        > zwrócić uwagę na wielki autorytet, jakim cieszy się jej lider, prof. Zbigniew
        > Religa.

Tak, ale nie jako polityk! Andrzej Szczepkowski też cieszył się uznaniem jako
        aktor natomiast jako polityk się ośmieszył... tak więc nie ma to NIC dorzeczy...

A teraz zacytuję panią Aldonkę z ostatniego waszego "przełomowego" zjazdu:
        "IdP i Centrum mają wspólne poglądy i bardzo podobny program. Chcemy wspólnie
        budować nowe ugrupowanie na polskiej scenie politycznej - partię rozumu i
        serca" - powiedziała Kamela- Sowińska."

Czyli pierdu, pierdu, rozum, dupa, serce... NIC konkretnego... i dalej:

"Stwórzmy ugrupowanie spójne ideowo i programowo, ugrupowanie dla ludzi i z
        ludźmi" - przekonywała.

czyli dalej pierdu, pierdu ideowo i programowo...

"Jej zdaniem, nowa partia powinna przygotować program "na przyszłość", a nie
        tylko na kolejne wybory parlamentarne."

Czyli dalej pierdu, pierdu a pragrammy niet... a teraz prof. Religa:

"Chcemy razem budować państwo nowoczesne, sprawne, otwarte dla obywatela i
        służące obywatelom. Chcemy Polski nowoczesnej"

Przy całym dla Religi szacunku dalej pierdu, pierdu... Trzeba zaznaczyć panie
        Wieśku, że te mętne bełkotliwe cytaty pochodzą z wypowiedzi kierowanych do
        waszej awangardy a nie do zwykłych ludzi, którym trzeba czasem trochę namieszać
        w głowach. Ale jeśli wy nawet do swoich nadajecie takim językiem to jakim
        będziecie się porozumiewać np. ze mną? Bo ja wrażliwy jestem i wyczulony na
        kretynizm...

I jeszcze jedno panie Wieśku! Zamiast napastliwości pisania o moim stanie ducha
        doradzałbym pokornie przeprosić za tego, za przeproszeniem członka "juleva"...
        tak by było lepiej dla pana panie Wieśku, bo mnie i tak wszystko jedno...
        • Gość: julev A jednak Centrum i IdP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:08
          Nie sądziłem, że taka skromna informacja kierowana w zasadzie do członków i
          sympatyków Centrum i IDP, zasieje taką panikę wśród miłośników obecnej elity
          politycznej.A może macie uzasadnione obawy?Każdy dobrze życzący Polsce z taką
          zajadłością zapewnie nie zaatakowałby ugrupowań, które w gruncie rzeczy chce
          mówić o naprawie RP.Wulgaryzmem i negacją nie powstrzymacie prawdy.
          • pan_pndzelek Re: A jednak Centrum i IdP 07.10.04, 22:21
            > Nie sądziłem, że taka skromna informacja kierowana w zasadzie do członków i
            > sympatyków Centrum i IDP, zasieje taką panikę wśród miłośników obecnej elity
            > politycznej.

To nie jest WASZE PRYWATNE FORUM panie matoł tylko NASZE PUBLICZNE... więc
            jeśli umieszczacie tu swoje pierdu pierdu to liczcie się z tym, że ktoś to
            przeczyta i "da wyraz"...

> A może macie uzasadnione obawy?Każdy dobrze życzący Polsce z taką
            > zajadłością zapewnie nie zaatakowałby ugrupowań, które w gruncie rzeczy chce
            > mówić o naprawie RP.Wulgaryzmem i negacją nie powstrzymacie prawdy.

Rozumiem, że te trzy zdania to ów osławiony "program" nowej partii "Centrum
            iDUPY"? Wiedząc co z reguły znajduje się w Centrum iDUPY nie powinienem był się
            w zasadzie nic więcej spodziewać...
    • Gość: Julev Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:16
      Wiem, że najbardziej przeszkadza Wam nasze stanowisko w sprawie potrzeby
      wymiany skorumpowanych elit politycznych.To właśnie zdecydowanie różni nas od
      innych ugrupowań politycznych.Oprócz wypowiedzi Pana WR nie zauważyłem
      merytorycznego głosu.Ciekawe czy publicznie też jesteście gotpowi operować
      takim językiem
      • pan_pndzelek Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 07.10.04, 22:22
        Gość portalu: Julev napisał(a):
        > Ciekawe czy publicznie też jesteście gotpowi operować takim językiem

Mówię za siebie: TAK...
      • sceptyk Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 07.10.04, 22:23
        Jesli sie laczycie, to powinien byc Kongres. Albo przynajmniej Zjazd.

Samą deklaracją tej historycznej, przelomowej chwili w zyciu narodu nie
        zalatwicie.

PS. Czy to prawda, ze merytoryczny Pan WR to Twoj tesc?
        • Gość: julev Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:27
          Oczywiście masz rację.Kongres zjednioczeniowy odbędzie się również.
          • niech Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 07.10.04, 22:31
            To wspaniala wiadomosc!
            PS. Nie zapomnijcie o Plazynskim. On jest wasza szansa na uzycie palcow u stop
            przy liczeniu dzialaczy waszej zjednoczonej partyi.
          • sceptyk Dziekuje za informacje, Kolego 07.10.04, 22:48

> Oczywiście masz rację.Kongres zjednioczeniowy odbędzie się również.

Wybacz te pewna poufalosc, ale mysle, ze okreslenie "Kolego" nie dziwi Cie.
            Podobaja mi sie albowiem Wasze poglady.

Mam taka prosbe: chcialbym wziac udzial w Waszym Kongresie Zjednoczeniowym.
            Mozna by go urzadzic w Auli Politechniki Warszawskiej. To dobre miejsce, z
            tradycjami. Ale wracajac do mej prosby - otoz jak rzeklem chcialbym wziac
            udzial w Kongresie. Slyszalem, ze z reguly daja wtedy piwo oraz polskie jadlo
            (chleb ze smalcem i kaszanke; niektore partie maja tez kiszone ogorki). Jesliby
            trzeba sie zapisac, to jestem gotow. W koncu czegoz sie nie robi dla idei!

PS. Czy piwa i jadla bedzie dowoli, czy tez raczej bedziecie racjonowac? W
            koncu musimy pamietac, ze duza czesc ludnosci w Naszym Kraju cierpi biede.
            • Gość: julev Re: Dziekuje za informacje, Kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 23:05
              Nie jestem poinformowany czy przewiduje się środki na jadło i napitki.Jeżeli
              Kolega uzyska mandat uczestnika Kongresu lub status zaproszonego gościa może
              się niemile rozczarować.Radzę zabrać kanapki ze sobą.
              • sceptyk No jesli tak sie sprawy maja, to ja 08.10.04, 00:32
                pierdole.

Kanapki to se moge skonzumowac bez polityki.

Nie jestem pewien, czy wystarczajaco atrakcyjnie przedstawiasz Wasza smiala
                inicjatywe.
        • Gość: julev Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:30
          Na pytanie Sceptyka po"PS" odpowiadam przecząco.
          • miltonia Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 07.10.04, 22:48
            Gość portalu: Julev napisał(a):

> Wiem, że najbardziej przeszkadza Wam nasze stanowisko w sprawie potrzeby
            > wymiany skorumpowanych elit politycznych.To właśnie zdecydowanie różni nas od
            > innych ugrupowań politycznych.Oprócz wypowiedzi Pana WR nie zauważyłem
            > merytorycznego głosu.

Cha, cha, cha!!!! Niczym Was to nie rozni! Jak dotad wszyscy sobie takimi
            samymi frazesami geby wycierali a jak dorwali sie do wladzy, to ich walka z
            korupcja polegala na zastapieniu przecienikow swoimi.
            Jak mozna merytorycznie ustosunkowywac sie do czegos, co juz wiele razy bylo i
            nie jest zadnym konkretem? Moze wpierw powiecie w jaki sposob te szlahetne idee
            zamierzacie wcielac w zycie. Bo gadanie, ze ktos, kto nie rozdziawil buzi z
            podziwu nad tym peczkiem ogranych hasel jest przeciwnikiem walki z korupcja
            mowi samo za siebie. Retoryka Leppera i wszelakiego oszolomstwa, widze, nie
            jest Wam obca.

• Gość: julev Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:58
              Dzisiaj mogę powiedzieć, że określone zespoły pracują nad uzgodnieniem
              wspólnego programu, natomiast organizacje w terenie podejmują wspólne
              działania.Trudno będzie w całym kraju uciszyć te głosy sprzeciwu.Posiadamy
              konkretne programy, które przekonają społeczeństwo.Chcemy zachęcić naszych
              rodaków do współuczestniczeniu w tej dyskusji
              • Gość: jacek i krzysztof brzozka ma wam w tym pomoc ????? IP: *.u.mcnet.pl 08.10.04, 17:38
                facet kompletnie skompromitowany swoim rzadami w gminie Wlochy

lekcewazacy i antagonizujacy mieszkancow, chorobliwie ambitny - kosztem
                ineteresu ogolu - lider odnierania gminy obywatelom

ani nowy ani wiarygodny

zalosne
    • Gość: jaa_ga I po co wam to było?... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.10.04, 22:39
      Ta horda hunów niejedną partię już stąd pogoniła he he
      • Gość: julev Re: I po co wam to było?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:49
        Zdaję sobie sprawę, że w naszych warunkach lepsze z trudem przebija się
        przez "ustabilizowany" układ.Członkowie i sympatycy Centrum i IDP mają
        świadomość, że dotarcie z programem i propozycjami lepszych rozwiązań
        gospodarczych i społecznych nie będzie łatwe i proste.Przekonywać można i
        trzeba.Zamierzamy wspólnie dotrzeć z naszymi argumentami do rozsądnych
        obywateli, dla których jesteśmy alternatywą.
        • pan_pndzelek Olaboga! No rozpacz! Po prostu rozpacz... 07.10.04, 23:12
          Olaboga! No rozpacz! Po prostu rozpacz. Ja to z tej rozpaczy chyba zagłosuję na
          tego tam Bronka Gmerka... Geremka...
        • niech Re: I po co wam to było?... 07.10.04, 23:14
          "do rozsądnych obywateli, dla których jesteśmy alternatywą." Nie da sie ukryc
          ze jestescie alternatywa dla rozsadku.
        • miltonia Re: I po co wam to było?... 07.10.04, 23:19
          To dawaj ten program.
          I przy okazji zajrzyj do slownika, co znaczy alternatywa.
          • wieslaw.rewerski Program i dla Hunów 08.10.04, 02:19
            Gość portalu: jaa_ga napisała

> Ta horda hunów

Dobre określenie! :)

miltonia napisała:

> To dawaj ten program.

Program jest. Hunowie nie byli tylko uprzejmi z nim się zapoznać. Poprzestali
            na tyleż dyletanckich, co barbarzyńskich inwektywach. A jest to program również
            dla nich. W tym sensie, że jeśli niebarbarzyńska część wyborców uzna za celowe
            realizowanie tego programu, to i owi Hunowie doświadczą korzystnych skutków tej
            realizacji.

Podaję linki do programu gospodarczego i społecznego IdP:
            www.idp.org.pl/program_gospodarczy.pdf
            www.idp.org.pl/program_spoleczny.pdf

Dla porównania warto zajrzeć także do tez programowych Partii Centrum:
            www.centrum.org.pl/menu0b30.html?id=2

Moim zdaniem są to programy dobre, realne i potrzebne. Swojej opinii o nich nie
            chcę nikomu narzucać, ale chciałbym, aby odmienne opinie były wygłaszane po
            zapoznaniu się z tymi programami. Hunowie ich nie znają, a prezentują jedynie
            bezpodstawną agresywność i brak kultury politycznej, nie mówiąc o osobistej...
            • Gość: *** Re: Program i dla Hunów IP: *.chello.pl 08.10.04, 16:47
              Pozwolę sobie przytoczyć fragmenty "Deklaracji ideowo-programowej CENTRUM".
              Wydaje mi się, że jej autorzy dają wyraz temu samemu stosunkowi do dzisiejszej
              rzeczywistości politycznej w Polsce, który tu na swój sposób wyraziły osoby
              nazwane "Hunami". Myślę, że choćby z tego powodu deklaracje CENTRUM są warte
              pochylenia się nad nimi z uwagą...

"(...) w wielu istotnych dziedzinach życia społecznego i funkcjonowania państwa
              narasta kryzys, coraz boleśniej odczuwany przez większość Polaków. Państwo
              polskie stało się znowu obce i nieprzyjazne społeczeństwu. Odżywa podział
              na "my i oni", na beneficjentów przemian ustrojowych i zawiedzionych, z
              poczuciem krzywdy. Niesprawny, zbiurokratyzowany, częściowo skorumpowany aparat
              państwa postrzegany jest jako narzędzie służące bogatym i sprawującym władzę.

Bezideowe w większości partie polityczne działają doraźnie, od wyborów do
              wyborów. Klasa polityczna kieruje się głównie partykularnymi interesami,
              posługując się bez żenady metodami społecznej manipulacji. Powszechnym
              zjawiskiem jest skłócenie różnych grup politycznych, prowadzenie gier
              niezrozumiałych dla wyborców, niezdolność do kompromisu w imię racji ogólnych.
              (...)

Konieczna jest radykalna zmiana stylu uprawiania polityki, ponowne
              zdefiniowanie zadań państwa, tak, aby nie było ono odbierane jako obcy twór, na
              rzecz, którego obywatel ponosi tylko ciężary. Ludzie w Polsce muszą uwierzyć,
              że mają rzeczywisty wpływ na sprawy publiczne, nie są traktowani jedynie
              jako "masa wyborcza" służąca zdobyciu władzy.

Postępująca erozja polskiej demokracji staje się pożywką dla ruchów
              populistycznych i awanturniczych. Ten kierunek oznaczałby zmarnowanie
              historycznej szansy Polaków. (...)

Zdobycie i utrzymanie władzy, także w ramach procedur demokratycznych, nie może
              być traktowane jako cel sam w sobie. Trzeba przełamać narastający konflikt
              pomiędzy zamykającymi się elitami politycznymi a społeczeństwem, sięgać
              faktycznie a nie jedynie werbalnie do chrześcijańskich wartości takich jak
              sprawiedliwość i solidarność, poszanowanie pracy i własności. Tylko tą drogą
              można przywrócić wiarygodność i autorytet elit politycznych.

Oceniając, że obecnie nie ma formacji wystarczająco silnej i wiarygodnej,
              mogącej wziąć w pełni odpowiedzialność za naprawę państwa polskiego, podjęliśmy
              inicjatywę polityczną nazwaną CENTRUM. Chcemy to czynić w sojuszu ze wszystkimi
              siłami patriotycznymi, respektującymi ład demokratyczny."

Całośćdostępna jest pod adresem www.centrum.org.pl/menuff5d.html?id=0
              • niech Re: Program i dla Hunów 08.10.04, 16:58
                "Jestem tu nowy" detected...
                PS. Nie moj drogi, nie jestem hunem nieumiejacym czytac. Przejrzalem te wasze
                pedeefy. Po drugiej stronie przegladalem juz tylko tezy wyroznione w ramkach.
                Otoz jest to megaetatyzm w mocno nacjonalistycznym sosie. Dla mnie panstwo
                mogloby miec tylko jedna funkcje - izolowac takich lobuzow jak wy od reszty
                spoleczenstwa. Jestescie podobnymi szkodnikami jak elpeer i samabrona. Juz
                postkomuchy maja wiecej rozsadku jak wy - oni wiedza ze po zniszczeniu
                spoleczenstwa nie ma kim i czym rzadzic.
                • Gość: *** Re: Program i dla Hunów IP: *.chello.pl 08.10.04, 19:29
                  niech napisał:

> nie jestem hunem nieumiejacym czytac. Przejrzalem te wasze
                  > pedeefy. Po drugiej stronie przegladalem juz tylko tezy wyroznione w ramkach.

Oto jak "niech" na swój barbarzyński sposób przyznał, że nie zna programu IdP.
                  Przeglądanie nie jest przecież czytaniem... A gdzie mu (tzn. przeglądaniu,
                  państwo Hunowie) tam do rozumienia!
                  • niech Re: Program i dla Hunów 08.10.04, 19:42
                    Nie znam programu IDuPy bo wy go tez nie znacie. Kiedy zorientowalem sie ze w
                    tych plikach jest grafomanski belkot bez krztyny konkretow pozwolilem sobie
                    zawiesic oko tylko na wyroznionych przez was tezach. Zabraklo mi w nich tylko
                    hasel "cala wladza w rece IDuPowskich rad", "grab zagrabione" oraz "Zydzi do
                    gazu". To znaczy podobne tresci byly ale wyrazone w bardziej zawoalowany
                    sposob. Powtarzam - elpeer i samabrona postawily te same tezy juz przed wami.
                    Macie ludziom tylko tyle do zaoferowania - w zamian ze te pare stolkow dla
                    waszych brudnych dup. Moje haslo w tej sytuacji jest proste" "WYPIERDALAC! ALE
                    JUZ!!!".
                    PS. Obawiam sie ze wasz elektorat musialby przed wyborami odzyskac bierne prawo
                    wyborcze.
                    • wieslaw.rewerski Za daleko 08.10.04, 20:07
                      niech napisał:

> Zabraklo mi w nich tylko
                      > hasel (...) "Zydzi do gazu".

Posuwasz się za daleko. Insynuujesz wzywanie do ludobójstwa.
                      • niech Re: Za daleko 08.10.04, 21:14
                        Czyzbyscie nie chcieli wpisac sie w tradycje polskiego nacjonalizmu?
                        Znajdziecie sobie innych wrogow? Zulusow? Marsjan? Wrobla miejskiego?
                        • wieslaw.rewerski Ignoruję tę... 08.10.04, 21:45
                          ... bezsensowną zaczepkę.
                          • pan_pndzelek >>>Wiesiek albo ***... 08.10.04, 21:48
                            Wiesiek albo ***!!! Wypadaj już stąd, czy ty rozumiesz kiedy cię gdzieś niemile
                            widzą? Już nam tu naspamowałeś wystarczająco tej swojej starej Krowa-Sowińskiej
                            i wystarczy. Panu już panie Wieśku dziękujemy. Sami potrafimy się pastwić nad
                            waszym "programem"...
                            • Gość: *** Na forum PUBLICZNYM Hunów IP: *.chello.pl 08.10.04, 21:58
                              pan_pndzelek (niemile widziany) napisał:

> Wiesiek albo ***!!! Wypadaj już stąd,
                              • pan_pndzelek >>>To ja powtórzę może 08.10.04, 22:00
                                WY-PIER-DA-LAJ!!!!!

Wiesiek, to do ciebie!
                                • agenor Powtórzenia 08.10.04, 22:48
                                  pan_pndzelek napisał:

> >>>To ja powtórzę może
                                  > WY-PIER-DA-LAJ!!!!!

Nietrudno zauważyć upodobanie do powtarzania tego akurat...
          • Gość: julev Re: I po co wam to było?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:29
            Alternatywa- oczywiście stwarzamy sytuację wymagającą/dającą możliwość/ od
            ludzi wyboru między dwiema wyłączającymi się możliwościami.Albo zgadzamy się na
            dalsze kompromitowanie władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej, albo
            wprowadzamy do życia publicznego nowe ugrupowanie i nowych ludzi.Albo
            akceptujemy skandale polityczne, afery, korupcje i rozkład więzi
            międzyludzkich, albo rozpoczynamy program przywrócenia państwa obywatelom, w
            którym ludzie sprawujący mandat z wyboru będą działać dla dobra wspólnego i
            społeczeństwo nie będzie się wstydzić.Albo...albo, nie ma nic za darmo.
            • Gość: jacek i co niejaki krzysztof brzozka ma wam w tym pomoc? IP: *.u.mcnet.pl 08.10.04, 17:16

ani nowy ani wiarygodny

zalosne
      • pan_pndzelek [...] 08.10.04, 16:58
        • jaa_ga Re: >>>No jaa_ga!!!!!!!! 08.10.04, 17:20
          Pędzelku... oni nowi...
          emotikonka "he he" nie rozumieją (po pierwsze)
          A po drugie - nie wiedzą jeszcze żem Atylla he he
          PS.No to może lepiej men in black:)))))))
          • pan_pndzelek 343434 08.10.04, 17:33
            Taki numer miał twój post powyższy... na FW oczywiście... to tyle o Idupie...
            • jaa_ga Re: 343435 08.10.04, 17:40
              "Atylla, czyli śmierć liberała" (by Głowacki)

"Atylla był wielkim humanistą. Humanizm swój najpełniej realizował w szyku
              bitewnym. Najważniejszym elementem szyku był dla wodza Hunów człowiek. (...)
              Atylla ciekawie rozwiązał sprawę wierzeń. Wierzyło się mianowicie Atylli.
              Podobnie szkolony był też młody Hun. Już w piątym roku życia znał prawidłową
              wymowę imienia wodza, a także musiał skandować je w biegu. W tym kierunku
              harmonijnie rozwijana była jego osobowość do końca życia".

"Na łożu śmierci wódz Hunów, zwracając się do najbardziej oddanych towarzyszy
              walki, a z takich przecież składała się brygada kasacyjna, powiedział:
              Chłopaki, pokażcie tym pedałom, i ręką wskazał na południowy zachód, gdzie
              ciągle jeszcze wyuzdaniem, pornografią i okrucieństwem pluł w twarz prostemu
              Hunowi chory Rzym. Słuchał tego młody Got, wuj Odoakra. Przekazał on swojemu
              siostrzeńcowi w skrócie treść nauk Atylii. Ziarno nie zamarło".

www.teatry.art.pl/portrety/glowacki_j/supermmanp.htm
      • Gość: jaa_ga Re: I po co ci to było ID(u)P(o)?... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 12:02
        Trzeba być nie lada bufonem i nadętym egzaltowanym megalomanem
        żeby nie zrozumieć sugestii, zawartej w moim wpisie...
        Powiem więc bardziej dosadnie:
        nie zaśmiecajcie tego forum wątpliwej maści
        politycznymi manifami.
        Śmieszni jesteście po prostu.
    • pan_pndzelek >>>Na deser czyli WIELBŁĄDZICA mówi 08.10.04, 20:18
      Na deser czyli WIELBŁĄDZICA mówi... wklejam na żywca przemówienie Wielbłądzicy-
      Sowińskiej.

Najbardziej urzekło mnie hasło: Jest wybór. Jest wiara. Jest nadzieja. Jest
      alternatywa...

Po przeczytaniu poniższego powiem więcej: są ALTERNATYWY 4 !!!

-----------------------------------------------------------------------
      Szanowni Państwo,

Otwieram I Krajowy Kongres Inicjatywy dla Polski. Witam wszystkich delegatów,
      zarządy regionów, przewodniczących regionów i członków rady naczelnej IDP.

Witam zaproszonych gości i przedstawicieli partii Centrum. Szczególnie witam
      prezesa partii Centrum prof. Zbigniewa Religę.

Niewiele ponad rok temu spotkaliśmy się w Poznaniu na kongresie założycielskim
      IDP. Wszystkich nas połączyła wspólna idea, wspólny pomysł na zmianę
      rzeczywistości politycznej w Polsce. Postanowiliśmy budować nowe ugrupowanie,
      oparte na nowych ludziach, w większości bez większego doświadczenia
      politycznego.

Napisaliśmy program gospodarczy i społeczny, którego podstawową ideą jest
      utworzenie 2 milionów miejsc pracy i opisaliśmy sposoby realizacji tego celu.
      Stworzyliśmy struktury w całym kraju. Wzięliśmy aktywny udział w wyborach do
      parlamentu europejskiego. Na ugrupowanie liczące sobie kilka miesięcy, którego
      nie było widać w mediach zagłosowało blisko 100 000 ludzi.

To jest kapitał, którego nie można zmarnować.

Niezmiennym pozostał cel naszego działania - udział w wyborach do parlamentu
      krajowego.

Dalej jest także aktualne nasze przesłanie do Polaków, szczególnie do tych,
      którzy deklarują, że nie mają na kogo głosować.
      Do tych, którzy czują niechęć do obecnych w parlamencie partii politycznych.
      Do tych, którzy nie znajdują dla siebie miejsca.
      Do tych, którzy nie znajdują dla siebie programów.
      Do tych, którzy nie wierzą obecnym politykom.

Szanowni Państwo,
      Jest alternatywa. Jest wybór. Jest wiara. Jest nadzieja.

Nie można jednak zapominać, że odwrót społeczeństwa od polityków, nie
      uczestniczenie w wyborach, rzeczywistości nie zmieni.

Polityka miała, ma i zawsze mieć będzie wpływ na życie kraju, na każdy jego
      element, na każdego człowieka.
      Dlatego będziemy apelować do wszystkich, którzy nie chcą żyć w kraju o
      największym bezrobociu w UE, którzy mają dosyć niespełnianych obietnic, którzy
      mają dosyć szargania autorytetu państwa i jego instytucji. Rozejrzyjcie się. Są
      inni politycy niż ci na Wiejskiej. Są inne partie.
      Ze smutkiem stwierdzam, że marzeniem Polaka – Wyborcy jest żyć w normalnym
      kraju.
      Zadziwiające jest to, że w naszym kraju musimy walczyć o normalność. Chcemy
      normalnego parlamentu, normalnych posłów, normalnego rządu. Zwróćcie państwo
      uwagę, chodzi nam tylko, a może i aż o normalność.
      Bo w normalnym systemie politycznym jasne jest, że większość polityków jest
      kompetentna, a różnią się między sobą programami gospodarczymi i sposobem
      widzenia państwa.
      W Polsce tak niestety nie jest.
      Pojawiają się hasła, które tylko ze względu na zbliżające się wybory jednoczą
      wszystkich od lewicy do prawicy. Chociażby ostatnie propozycje podatkowe. Nikt
      nie zastanawia się co one spowodują, czy poprawi się sytuacja najuboższych. 50%
      podatku dla najbogatszych - jak to ładnie brzmi! Pojawiają się hasła
      referendalne o zmniejszeniu liczby posłów, wprowadzenie ordynacji, która w
      teorii ma zapewnić zmianę jakościową w Sejmie.

Czy któryś z pomysłodawców zastanowił się, że kraj 38 milionowy nie powinien
      być reprezentowany tylko przez 230 posłów, a kompetencja posłów zależy od tego,
      jakich kandydatów na listy zaproponują partie. Bo jakość parlamentu zależy od
      tego, jakich ludzi właśnie partie delegują na listy.

Przestrzegamy wszystkich przed skręcaniem w populizm. Zwłaszcza tych, którzy
      krytykują innych populistów, samemu podążając tą samą drogą. Rozumiemy, że
      naturą polityka jest dążenie do popularności, ale nie do populizmu.

Polska scena polityczna jest zawłaszczana przez głupotę.

Obecni parlamentarzyści nie patrzą na kilka, a już na pewno kilkanaście lat
      naprzód. Nie myślą co się stanie z krajem, który ma ogromny potencjał
      gospodarczy i intelektualny.

Wierzymy jednak, że Polacy to rozsądny naród i wybierze tych, którzy dadzą
      nadzieję. Nadzieję, że można inaczej. Mamy obowiązek budować alternatywę.
      Alternatywę, która zostanie zauważona bez względu na przychylność tych, którzy
      decydują o informacji. Wiemy jak trudno jest przekonać ludzi do trudnych
      programów. Do tego trzeba czasu i siły politycznej. A obecny układ polityczny
      musi zrozumieć, że nie jest w stanie reprezentować wszystkich.

Pojawiają się czasami głosy, że nie ma potrzeby tworzenia nowych partii. Że to
      co robimy to osłabianie istniejących ugrupowań o rodowodzie prawicowym. Jeżeli
      tak jest, to dlaczego do wyborów w czerwcu poszło 21% obywateli. Jeżeli tak
      jest, to dlaczego większość ludzi, w tym przede wszystkim ludzi młodych na
      pytanie o wybory lekceważąco wzrusza ramionami.

Dlaczego tak jest?

Bo nie wierzą, że politykę można sprawować inaczej. Bo oglądając spektakle z
      komisji śledczych zastanawiają się, czy nie jest to powtórka kabaretonu. Bo
      mają dosyć księżycowej ekonomii, utopijnych teorii gospodarczych, bubli
      ustawowych, braku konsekwencji, braku fachowej wiedzy polityków i ich
      bezkarności za słowa i czyny. Przykładów niemal codziennie dostarcza prasa i
      media.

A przypominam, że deklaracja ideowa Inicjatywy dla Polski zawarta w naszym
      programie jest jasna, jest klarowna.

W trosce o Tych, dla których przekreśleniem dorobku Rzeczypospolitej jest
      upadek autorytetu osób sprawujących funkcje publiczne i utrata przez polityków
      zaufania społecznego poprzez wszechobecne skandale i afery korupcyjne;

Z myślą o tych, którzy chcą i potrafią przeprowadzić zmiany, mimo
      pogłębiającego się kryzysu gospodarczego, mimo bezrobocia i narastającej obawy
      przed utratą pracy, mimo wzrastającego ubożenia społeczeństwa;

Dla tych, którzy obawiają się zniweczenia osiągnięć politycznych i społecznych
      III Rzeczpospolitej ze względu na wzrost znaczenia ugrupowań populistycznych
      powodowany błędami, brakiem zdecydowania, umiejętności i braku działania
      dotychczas rządzących powstała Inicjatywa dla Polski. Cieszę się, że
      zaproszenie na nasz kongres przyjął prof. Religa. Cieszę się, że mamy wspólne
      poglądy i bardzo zbliżony program. Konstytucja Centrum, ugrupowania tworzonego
      przez p. Profesora jest daleko zbieżna z poglądami członków Inicjatywy.

Chcemy wspólnie budować nowe ugrupowanie na polskiej scenie. Partię rozumu i
      serca. Ugrupowanie, które będzie odpowiadać ludziom poszukującym miejsca na
      scenie politycznej, dla ludzi, dla których idee centroprawicowe są bliskie.
      Chcemy aby to ugrupowanie prezentowało program działania na przyszłość, na
      kilka lat. Chcemy aby różniło się od istniejących sposobem uprawiania polityki,
      doborem ludzi. Chcemy też aby było otwarte na środowiska centrowe i prawicowe.
      Wspólnie zapraszamy do współpracy ludzi, którzy tworzyli komitet wyborczy
      Macieja Płażyńskiego.

Stawiam najwyżej interes kraju, a tym jest możliwość zrealizowania programu
      naprawy gospodarki. Pamiętajmy o zagrożeniach, którymi są kłótliwość,
      swarliwość, populizm, nie przedkładajmy interesu osobistego nad interesem
      wspólnym, bo to zgubiło już wielu. Budujmy ugrupowanie spójne ideowo i
      programowo. Budujmy ugrupowanie z ludźmi i dla ludzi.

Niech to będzie dobry początek współpracy wszystkich tych, którzy myśląc o
      Polsce mówią nasz kraj, a nie ten kraj.
      • miltonia Re: >>>Na deser czyli WIELBŁĄDZICA mó 08.10.04, 20:42
        Chcemy tamto, chcemy sramto, a najbardziej chcemy WAAAADZY!!!
        Ta mowa tej pani to typowa nowomowa, garsc poboznych zyczen i zadnych konkretow.
      • Gość: *** Podziękowania za cytat! IP: *.chello.pl 08.10.04, 20:55
        pan_pndzelek napisał:

> wklejam (...) przemówienie (...) Sowińskiej.

Szanowni Państwo,

Otwieram I Krajowy Kongres Inicjatywy dla Polski. Witam wszystkich delegatów,
        zarządy regionów, przewodniczących regionów i członków rady naczelnej IDP.

Witam zaproszonych gości i przedstawicieli partii Centrum. Szczególnie witam
        prezesa partii Centrum prof. Zbigniewa Religę.

Niewiele ponad rok temu spotkaliśmy się w Poznaniu na kongresie założycielskim
        IDP. Wszystkich nas połączyła wspólna idea, wspólny pomysł na zmianę
        rzeczywistości politycznej w Polsce. Postanowiliśmy budować nowe ugrupowanie,
        oparte na nowych ludziach, w większości bez większego doświadczenia
        politycznego.

Napisaliśmy program gospodarczy i społeczny, którego podstawową ideą jest
        utworzenie 2 milionów miejsc pracy i opisaliśmy sposoby realizacji tego celu.
        Stworzyliśmy struktury w całym kraju. Wzięliśmy aktywny udział w wyborach do
        parlamentu europejskiego. Na ugrupowanie liczące sobie kilka miesięcy, którego
        nie było widać w mediach zagłosowało blisko 100 000 ludzi.

To jest kapitał, którego nie można zmarnować.

Niezmiennym pozostał cel naszego działania - udział w wyborach do parlamentu
        krajowego.

Dalej jest także aktualne nasze przesłanie do Polaków, szczególnie do tych,
        którzy deklarują, że nie mają na kogo głosować.
        Do tych, którzy czują niechęć do obecnych w parlamencie partii politycznych.
        Do tych, którzy nie znajdują dla siebie miejsca.
        Do tych, którzy nie znajdują dla siebie programów.
        Do tych, którzy nie wierzą obecnym politykom.

Szanowni Państwo,
        Jest alternatywa. Jest wybór. Jest wiara. Jest nadzieja.

Nie można jednak zapominać, że odwrót społeczeństwa od polityków, nie
        uczestniczenie w wyborach, rzeczywistości nie zmieni.

Polityka miała, ma i zawsze mieć będzie wpływ na życie kraju, na każdy jego
        element, na każdego człowieka.
        Dlatego będziemy apelować do wszystkich, którzy nie chcą żyć w kraju o
        największym bezrobociu w UE, którzy mają dosyć niespełnianych obietnic, którzy
        mają dosyć szargania autorytetu państwa i jego instytucji. Rozejrzyjcie się. Są
        inni politycy niż ci na Wiejskiej. Są inne partie.
        Ze smutkiem stwierdzam, że marzeniem Polaka – Wyborcy jest żyć w normalnym
        kraju.
        Zadziwiające jest to, że w naszym kraju musimy walczyć o normalność. Chcemy
        normalnego parlamentu, normalnych posłów, normalnego rządu. Zwróćcie państwo
        uwagę, chodzi nam tylko, a może i aż o normalność.
        Bo w normalnym systemie politycznym jasne jest, że większość polityków jest
        kompetentna, a różnią się między sobą programami gospodarczymi i sposobem
        widzenia państwa.
        W Polsce tak niestety nie jest.
        Pojawiają się hasła, które tylko ze względu na zbliżające się wybory jednoczą
        wszystkich od lewicy do prawicy. Chociażby ostatnie propozycje podatkowe. Nikt
        nie zastanawia się co one spowodują, czy poprawi się sytuacja najuboższych. 50%
        podatku dla najbogatszych - jak to ładnie brzmi! Pojawiają się hasła
        referendalne o zmniejszeniu liczby posłów, wprowadzenie ordynacji, która w
        teorii ma zapewnić zmianę jakościową w Sejmie.

Czy któryś z pomysłodawców zastanowił się, że kraj 38 milionowy nie powinien
        być reprezentowany tylko przez 230 posłów, a kompetencja posłów zależy od tego,
        jakich kandydatów na listy zaproponują partie. Bo jakość parlamentu zależy od
        tego, jakich ludzi właśnie partie delegują na listy.

Przestrzegamy wszystkich przed skręcaniem w populizm. Zwłaszcza tych, którzy
        krytykują innych populistów, samemu podążając tą samą drogą. Rozumiemy, że
        naturą polityka jest dążenie do popularności, ale nie do populizmu.

Polska scena polityczna jest zawłaszczana przez głupotę.

Obecni parlamentarzyści nie patrzą na kilka, a już na pewno kilkanaście lat
        naprzód. Nie myślą co się stanie z krajem, który ma ogromny potencjał
        gospodarczy i intelektualny.

Wierzymy jednak, że Polacy to rozsądny naród i wybierze tych, którzy dadzą
        nadzieję. Nadzieję, że można inaczej. Mamy obowiązek budować alternatywę.
        Alternatywę, która zostanie zauważona bez względu na przychylność tych, którzy
        decydują o informacji. Wiemy jak trudno jest przekonać ludzi do trudnych
        programów. Do tego trzeba czasu i siły politycznej. A obecny układ polityczny
        musi zrozumieć, że nie jest w stanie reprezentować wszystkich.

Pojawiają się czasami głosy, że nie ma potrzeby tworzenia nowych partii. Że to
        co robimy to osłabianie istniejących ugrupowań o rodowodzie prawicowym. Jeżeli
        tak jest, to dlaczego do wyborów w czerwcu poszło 21% obywateli. Jeżeli tak
        jest, to dlaczego większość ludzi, w tym przede wszystkim ludzi młodych na
        pytanie o wybory lekceważąco wzrusza ramionami.

Dlaczego tak jest?

Bo nie wierzą, że politykę można sprawować inaczej. Bo oglądając spektakle z
        komisji śledczych zastanawiają się, czy nie jest to powtórka kabaretonu. Bo
        mają dosyć księżycowej ekonomii, utopijnych teorii gospodarczych, bubli
        ustawowych, braku konsekwencji, braku fachowej wiedzy polityków i ich
        bezkarności za słowa i czyny. Przykładów niemal codziennie dostarcza prasa i
        media.

A przypominam, że deklaracja ideowa Inicjatywy dla Polski zawarta w naszym
        programie jest jasna, jest klarowna.

W trosce o Tych, dla których przekreśleniem dorobku Rzeczypospolitej jest
        upadek autorytetu osób sprawujących funkcje publiczne i utrata przez polityków
        zaufania społecznego poprzez wszechobecne skandale i afery korupcyjne;

Z myślą o tych, którzy chcą i potrafią przeprowadzić zmiany, mimo
        pogłębiającego się kryzysu gospodarczego, mimo bezrobocia i narastającej obawy
        przed utratą pracy, mimo wzrastającego ubożenia społeczeństwa;

Dla tych, którzy obawiają się zniweczenia osiągnięć politycznych i społecznych
        III Rzeczpospolitej ze względu na wzrost znaczenia ugrupowań populistycznych
        powodowany błędami, brakiem zdecydowania, umiejętności i braku działania
        dotychczas rządzących powstała Inicjatywa dla Polski. Cieszę się, że
        zaproszenie na nasz kongres przyjął prof. Religa. Cieszę się, że mamy wspólne
        poglądy i bardzo zbliżony program. Konstytucja Centrum, ugrupowania tworzonego
        przez p. Profesora jest daleko zbieżna z poglądami członków Inicjatywy.

Chcemy wspólnie budować nowe ugrupowanie na polskiej scenie. Partię rozumu i
        serca. Ugrupowanie, które będzie odpowiadać ludziom poszukującym miejsca na
        scenie politycznej, dla ludzi, dla których idee centroprawicowe są bliskie.
        Chcemy aby to ugrupowanie prezentowało program działania na przyszłość, na
        kilka lat. Chcemy aby różniło się od istniejących sposobem uprawiania polityki,

doborem ludzi. Chcemy też aby było otwarte na środowiska centrowe i prawicowe.
        Wspólnie zapraszamy do współpracy ludzi, którzy tworzyli komitet wyborczy
        Macieja Płażyńskiego.

Stawiam najwyżej interes kraju, a tym jest możliwość zrealizowania programu
        naprawy gospodarki. Pamiętajmy o zagrożeniach, którymi są kłótliwość,
        swarliwość, populizm, nie przedkładajmy interesu osobistego nad interesem
        wspólnym, bo to zgubiło już wielu. Budujmy ugrupowanie spójne ideowo i
        programowo. Budujmy ugrupowanie z ludźmi i dla ludzi.

Niech to będzie dobry początek współpracy wszystkich tych, którzy myśląc o
        Polsce mówią nasz kraj, a nie ten kraj.
        • niech Perly z programu 08.10.04, 21:16
          "Apteka nie moze podlegac wylacznie prawom wolnego rynku. IDP powróci do
          koncesjonowania aptek, ze wzgledu na strategiczna role apteki w polityce
          zdrowotnej panstwa".
          • pan_pndzelek Re: Perly z programu 08.10.04, 21:20
            No proszę jaka PRAWICA! Oni może są po prawej stronie ale chyba "po tej drugiej
            prawej"...
            • Gość: julev Prawda po stronie Centrum i IDP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:01
              W odpowiedzi dla miltonia i pan pndzelek chciałbym zauważyć,że Wasze agresywne
              i nacechowane wrogością posty jedynie przekonują o potrzebie zmiany naszej
              rzeczywistości.To strach i obawa przed nadejściem nowego, powoduje konsolidację
              zagrożonych układów, które nie skąpią środków na zwalczanie zdroworozsądkowych
              głosów.Na każdą propozycję posiadacie jedynie arsenał agresji i wulgaryzmów
              jakby rodem z niektórych stadionów.Ciekawe jak zachowywalibyście się w
              bezpośrednim spotkaniu.Czy też kije i pałki stanowiły by język dialogu?
              • niech Re: Prawda po stronie Centrum i IDP 08.10.04, 22:18
                Nowego? Pacanie, wszystko o czym piszecie juz przerabialismy. Nie zauwazyles ze
                program waszej partii jest programem narodu? Ze odgrzebujecie - wraz ze swoim
                truchlem - ducha swietlanej przyszlosci? To juz lepiej chyba bylo pozostac w
                Grunwaldzie.
                • Gość: julev Re: Prawda po stronie Centrum i IDP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:24
                  Agresywni i wulgarni na szczęście nigdy nie mają racji.Psy szczekają a
                  karawana.....
                  • pan_pndzelek Re: Prawda po stronie Centrum i IDP 08.10.04, 22:28
                    Ta analogia z karawaną to z powodu Kameli?
                    • niech Re: Prawda po stronie Centrum i IDP 08.10.04, 22:31
                      No to niechaj sobie wasza karawana jedzie dalej... I dojedzie...
                      • Gość: julev Re: Prawda po stronie Centrum i IDP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:37
                        Mimo wszystko dziękuję Wam za obecność.Zauważyliście zapewne, że są myślący
                        inaczej niż Wy.Pilnie poszukujcie następnych wiadomości.
                    • Gość: julev Re: Prawda po stronie Centrum i IDP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:32
                      Chyba wystarczająco dokładnie zaadresowałem
    • agenor Nie przejmujcie się barbarzyńcami 09.10.04, 10:18
      Róbcie swoje.
    • Gość: jaa_ga Żeby było jaśniej.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 12:21
      ...it's my opinion:

Re: I po co ci to było ID(u)P(o)?...
      Autor: Gość: jaa_ga IP: *.aster.pl / *.aster.pl
      Data: 09.10.2004 12:02

--------------------------------------------------------------------------------
      Trzeba być nie lada bufonem i nadętym egzaltowanym megalomanem
      żeby nie zrozumieć sugestii, zawartej w moim wpisie...
      Powiem więc bardziej dosadnie:
      nie zaśmiecajcie tego forum wątpliwej maści
      politycznymi manifami.
      Śmieszni jesteście po prostu.

• wieslaw.rewerski Dla jasności 09.10.04, 13:31
        W tekście juleva nie ma żadnego manifestu. Jedynie informacja, która
        umieszczona została na forum lokalnym, bo dotyczy sprawy o zasięgu lokalnym
        właśnie.

Manifestowana jest natomiast barbarzyńska agresywność. Przez osoby, które
        określiłaś mianem Hunów. Ja osobiście takiego "manifestu" zaakceptować nie chcę
        i nie potrafię. Piętnuję więc to barbarzyństwo. I tyle.
        • Gość: jaa_ga Re: Dla jasności IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 13:57
          Rzadko tu bywasz imć Rewewrski...
          Pojęcie hunów wprowadziłam
          1. żartobliwie
          2. z wielką sympatią dla prześmiewców
          3. z zawoalowaną radą dla Was, abyście czym prędzej opuścili forum.
          Ale jesli chcecie dosadnie, to proszę:
          NIC tu po Was...
          Forum to nie szezlong w Wersalu;
          to internetowy Hyde Park który wszelką egzaltację
          w y g w i ż d ż e.
          (c.b.d.o.)
          • Gość: *** Re: Dla jasności IP: *.chello.pl 09.10.04, 16:40
            Ty pojęcie Hunów wprowadziłaś, a ja je podchwyciłem. Również żartobliwie. Chyba
            przecież nie przypuszczasz, że mam Was za realnych członków tego ludu?

Nie uważam Was za reprezentantów jedynej postawy na tym wolnym przecież forum.
            I wbrew Twojej opinii nie jest to postawa prześmiewcza, lecz ordynarnie
            chamska. Możecie gwizdać do woli i upajać się podnoszonym hałasem. Ale w
            rzeczywistości jesteście zaledwie garstką barbarzyńców, których gwizdy są bez
            znaczenia.
            • kixx Re: Dla jasności 09.10.04, 16:42
              no jasne
              dla was sie licza tylko klakierzy
              i oklaski
            • Gość: jaa_ga Re: Dla jasności IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 16:45
              Nie dziw się gwizdom.
              Kiedy się wchodzi do parku w lakierkach,
              brylantach i z monstrancją przykrytą poszarpanym sztandarem -
              należy przewidzieć, jak się zostanie postrzeżonym.
              • niech Re: Dla jasności 09.10.04, 16:57
                Wies*** i tak jest pewien zwy***stwa. Czy moge sie do pana zwracac "Pa*i*
                premie***"?
                • Gość: jaa_ga Re: Dla jasności IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 16:59
                  "...guu-guu-guu..." - powie w*i*e*s*l*a*w
                  z a p e w n e....
                  • niech Korzystajcie z okazji! 09.10.04, 19:35
                    Ktos wycina wpisy Wieslawa i jego julka! Ostatnia okazja pogadania sobie z ***
                    i ******! Fani Wieska - wspomozcie jego trud odzyskania miejsca pracy -
                    przeciez Wiesiek zna jezyk polski, umie poslugiwac sie komputerem i ma zielone
                    papiery! Taki czlowiek nie moze sie zmarnowac! Na premiera go!!!
                    • Gość: kixx Wiesiek nie daj sie IP: *.acn.waw.pl 09.10.04, 19:46
                      jestesmy z toba
                    • Gość: julev Brawo moderator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 20:05
                      Dziękuję moderatorowi.Atakujący poniżej pasa wreszcie zrozumieli, że ich
                      anarchia nie jest do zaakceptowania.
                      • niech Re: Brawo moderator 09.10.04, 20:06
                        Ponizej pasa? A co ty tam masz? Czarna dziure? Tfuj! Z obu stron?!
                      • Gość: kixx Re: Brawo moderator IP: *.acn.waw.pl 09.10.04, 20:06
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=16542428
    • pan_pndzelek [...] 09.10.04, 20:13
    • Gość: *** [...] IP: *.chello.pl 09.10.04, 20:28
      • niech OSZUST!!! 09.10.04, 20:45
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6560606
        • pan_pndzelek Wiesiek wzywa moderatora... 09.10.04, 20:50
          Wiesiek wzywa moderatora, a ja zapytam: CZY JEST NA SALI LEKARZ?
          • niech Re: Wiesiek wzywa moderatora... 09.10.04, 20:51
            Moderator przed chwila wycial moj wpis z adresem postu wieska w ktorym pisal o
            zamiarze strzelenia samoboja. Sorki, to chcecie wyciac mnie czy wieska? A moze
            cale forum wytnijcie i postawcie tabliczke "Zdrowym wstep wzbroniony".
            • Gość: jaa_ga Jest.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 20:56
              Zwycięstwo pod Wiedniem też (do 25.min.)
    • basia Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 09.10.04, 20:44
      Akwizytorom mówimy stanowcze-NIE
    • niech [...] 09.10.04, 21:03
    • pan_pndzelek Trzygwiazdkowiec, Niagara i beczka... 09.10.04, 21:09
      Dlaczego ten z trzema gwiadkami może odważnie wskoczyć w beczkę i próbować
      przepłynąć wodospad Niagara?

Bo jak to mówią: co ma wisieć nie utonie...
    • Gość: jacek i krzysztof brzozka to taki wasz wzor ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 07:55

ani nowy ani wiarygodny - manipulant i klamca pierwszej wody

zalosne
    • pan_pndzelek ???????????????????????? 10.10.04, 20:01
      O ile pamiętam to rano były tu 104 wpisy. Nadal figurują wpisy [...] a więc co
      zniknęło?
      • niech Re: ???????????????????????? 10.10.04, 20:44
        Ktos zwariowal. Wykasowano wpis wieska ze to nie on chcial walnac samoboja
        tylko inny forumowicz.
        • pan_pndzelek Re: ???????????????????????? 10.10.04, 20:49
          To znaczy, że świat zwariował... i ja się Wieśkowi w takim razie nie dziwię...
    • Gość: lepiej Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki IP: *.241.81.adsl.skynet.be 11.10.04, 16:03
      Lepiej drapac michnika po jajach,niz pomyslec.Ale po co zyd za ciebie to juz
      robi.
      • niech Re: Centrum i Inicjatywa dla Polski łączą wysiłki 11.10.04, 21:19
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6560606
        PS. To tylko test watku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka