Gość: let it be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:02 nt.interia.pl/news?inf=560921 Czemu Centrum Warszawy wygląda jak lunapark? Architekci miejscy i inni odpowiedzialni za ład przestrzenny powinni dostac po łapkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 333 Re: Nowa Warszawa? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 12:05 Bo u nas nic tylko zabawa i zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulka drozdzowa Re: Nowa Warszawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:08 chyba nie Warszawa, wyglada raczej jak przerobiony Tarpan. i gdzie mu tam do Hummera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Nowa Warszawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:10 Raczej wieje. Byłem ostatnio o 22 i pustki, śmierdzi moczem, tylko menty pijane się włóczą, hula wiatr, i psy dupami szczekają. Wstyd, a myślałem, że u mnie w mieście nic się nie dzieje po zmroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Nowa Warszawa? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 12:34 Wstydzę się razem z tobą, ale z tego nic dla mojego ukochanego miasta /mimo wszystko/ nie wynika. Architekci i urbaniści nie mają pomysłu na Warszawę, w każdym razie nie jest to pomysł uwzględniający interes Warszawy i jej mieszkańców, ale ich prywatne intersy, czasem sprzeczne ze sobą. Co do pustki na ulicach po zmroku oraz nieczystości, to problem jest szerszy i wykracza poza ramy architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Nowa Warszawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:51 Tak to 2 osobne problemy ale mimo wszystko skorelowane ze sobą. Jak będzie ładnie ( i schludnie !) pojawią się ludzie, jak będą ludzie, to opłaci się zainwestowac i "zrobić ładnie" wokół Centralnego. Przeszedłem się Alejami Jerozolimskimi i Placem Defilad naokoło i zastanawiałem się czemu nie stac właścicieli na choćby niezbędny remont kamienic, tam się wszystko sypie, syf z grzybnią (szczególnie na Jerozolimskich). Może to rzeczywiście przekracza możliwości finansowe bądź intelektualne tych ludzi. Niektóre jednak sprawy można zrobić małym kosztem, nadrabiając pomysłem i pracowitością- mówię tu o dbaniu o czystość, estetykę- np, jednolitego stylu szyldy i zdobienia witryn na całej ulicy, posadzenie drzewek albo ustawienie stylowych klombów. Pomysłów jest dużo. Dotąd myślałem, ze w moim mieście- Katowicach, pod tym względem jest najgorsza na świecie katastrofa, ale to co zobaczyłem w Warszawie mnie wyprowadziło z błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Nowa Warszawa? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 13:41 Jesteś idealistą i optymistą, w dodatku bardzo odważnym. Kto w Warszawie zapuszcza się po 22.00 w Aleje Jerozolimskie i Plac Defilad? Jeśli chodziłeś sam, to trochę ryzykowałeś. Co do spraw merytorycznych, to zgadzam się w zupełności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkin Re: Nowa Warszawa? IP: *.acn.waw.pl 11.11.04, 13:54 Czy ty ciągle żyjesz w połowie lat dziewięćdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Nowa Warszawa? 11.11.04, 14:12 Koteczku, z tego co pamietam (a chyba przez rok nic sie nie zmienilo) to wszystko co jest ladne w Katowicach to ladne bylo bo zostalo zniszczone. Jak sie ma kopalnie w srodku miasta to miasto musi wygladac po pewnym czasie jak familoki po rozbiorce. Widzialem tez u was mase klombow i ujednoliconych szyldow. Ale tylko przez chwile bo po godzinie nic juz nie widzialem bo mi wyngiel oczy zalepil. Warszawa moze nie jest ladna ale krytykowanie jej z pozycji Katowic to jakis niesmaczny zart. Dodac do tego nalezy fakt ze miasto zostalo zbudowane z przeznaczeniem do uzytkowania wylacznie przez rowerzystow i przejechanie samochodem 500 metrow zajmuje dwie godziny - jabcek powinien sie tam przeniesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkin Re: Nowa Warszawa? IP: *.acn.waw.pl 11.11.04, 15:22 Chyba nigdy nie byłeś w Katowicach poza obszarem "Rynku", bo tak jak mnóstwo ludzi z całej Polski Warszawę ocenia po okolicach centralnego i pkinu, Ty oceniasz Katowice po kawałku miasta, a niektóre śródmiejskie ulice są jak nasza Lwowska czy Mokotowska, których zwykle krytykanci Wawy na oczy nie widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Nowa Warszawa? 11.11.04, 15:30 Niezbyt rozumiem o co ci chodzi. A tak naprawde w ogole nie rozumiem. Jedno co ci moge napisac to to ze zwiedzilem Katowice dosc dokladnie. Ladna modernistyczna architektura (jak wiadomo prapolska) to jedyny pozytywny element tego miasta. Problem w tym ze nalezy sie jej domyslac - bo niewiele co widac zza grubej warstwy weglanego osadu. Cala reszta to typowy polski syf - przy ktorym Warszawa wyrasta nam na swiatowa metropolie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Nowa Warszawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 11:10 Chyba mało ludzi się z Tobą zgodzi. Warszawa jest jednak gorzej utrzymana (przynajmniej w pierwszym wrażeniu podróznego wysiadającego na Centralnym). Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Nowa Warszawa? 12.11.04, 11:17 Najpierw: Chyba nigdy nie byłeś w Katowicach poza obszarem "Rynku", bo tak jak mnóstwo ludzi z całej Polski Warszawę ocenia po okolicach centralnego i pkinu, Ty oceniasz Katowice po kawałku miasta, a niektóre śródmiejskie ulice są jak nasza Lwowska czy Mokotowska, których zwykle krytykanci Wawy na oczy nie widzieli. potem > Chyba mało ludzi się z Tobą zgodzi. Warszawa jest jednak gorzej utrzymana > (przynajmniej w pierwszym wrażeniu podróznego wysiadającego na Centralnym). wniosek It could be Kali?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Nie zgadzam się na niekonstruktywne krytykanctwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 15:44 W sprawie Warszawy, Katowic czy innego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Nie zgadzam się na niekonstruktywne krytykanc 11.11.04, 15:46 "Byłem ostatnio o 22 i pustki, śmierdzi moczem, tylko menty pijane się włóczą, hula wiatr, i psy dupami szczekają." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Nie zgadzam się na niekonstruktywne krytykanc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 11:13 Tak to niestety wyglądało, czy mam Ci posłodzić ?Jak chcesz się przekonać to obwąchaj okolice Dworca centralnego. ;) Napisałem wcześniej , że w Katowicach nie jest dużo lepiej. Jedakowoz Warszawa to stolica Polski, a to by do czegos obligowało. cCo do konstruktywizmu to trzeba napierać na władze miejskie, że by dbały o co mają dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Nie zgadzam się na niekonstruktywne krytykanc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 17:04 Władze? No cóż, mamy taką władzę w Warszawie, jaką wybrała większość. Miało być wszystko zgodnie z prawem i sprawiedliwie. Niektórzy dali się na to nabrać, a jest jak zwykle. Swoją drogą, to nie prezydent miasta sprząta ulice, tylko są jakieś służby, mają jakieś umowy. Można byłoby wyciagać konsekwencje, trzeba tylko chcieć.Czasami odnoszę wrażenie, że polityka jest ważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Nie zgadzam się na niekonstruktywne krytykanc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 09:05 Prezydent ich zatrudnia, podobnie architektów miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Nie zgadzam się na niekonstruktywne krytykanc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.04, 22:12 Nie do końca masz rację, ale upraszczając sprawę można tak powiedzieć. Gorzej jednak wygląda sprawa egzekwowania zawartych umów, ponieważ nie dla wszystkich stosuje się jedna miarkę w ocenie ich pracy: są równi i równiejsi, nasi i nie nasi, swoi i nie swoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saskius Wylazł w nocy z dworca i ocenił fachowo IP: *.crowley.pl 16.11.04, 09:36 Ogromna większość ludzi plujących tu na Warszawę to właśnie tacy. Można to poznać po wrazeniach z okolic przydworcowych lub dróg dojazdowych. I to jeszcze gość ze Śląska, gdzie miasta robią wrażenie kary boskiej na ludziach... Najbardziej wkurzyło go, że musi wracać na pociąg i do swojej Pipidówy. Warszawa wydaje mi się najpiękniejszym miastem świata, gdy takich widzę - na szczęście na krótko, bo im pociąg ucieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Wylazł w nocy z dworca i ocenił fachowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 21:02 Kpisz sobie chłopcze. Chyba masz kompleksy, bo odbierasz moje wypowiedzi jako jakiś osobisty atak na twoją skromną osobę, a ja tylko stwierdzam powszechnie znane suche fakty. I nie wiem czy zauważyłeś,ale nie jestem też zachwycony kondycją Katowic. Ale osoba trzecia z lepszego świata zapewne przyzna, ze Warszawa jest jeszcze niżej na drabinie ewolucji niż Katowice. Nie krzyw się, nie zaprzeczaj rzeczywstosci, tylko wywieraj presję na władze miasta, moze coś się u nas zacznie zmieniać. Druga sprawa, nie mówiłem o całej Warszawie, tylko o tak zwanym ścisłym centrum, zazwyczaj dostępnym dla podróżnych. Pierwsze wrażenie jest zazwyczaj ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Wylazł w nocy z dworca i ocenił fachowo 16.11.04, 21:04 Gość portalu: let it be napisał(a): Ale osoba trzecia z lepszego świata zapewne przyzna, ze > Warszawa jest jeszcze niżej na drabinie ewolucji niż Katowice. €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ za duzo mialu weglowego sie nawdychales Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Wylazł w nocy z dworca i ocenił fachowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 22:24 Twój stary jest jak miał węglowy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Wylazł w nocy z dworca i ocenił fachowo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.04, 22:14 Ależ ja kocham Warszawę!!! Mieszkam tu od lat i nie zamierzam sie wyprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Wylazł w nocy z dworca i ocenił fachowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 22:28 tak to jest, też tak mam ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Nie kłóćcie się, let... ma rację, ponieważ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.04, 22:22 są miejsca w każdym mieście, o które trzeba szczególnie dbać, ponieważ są ich wizytówką. Zaliczę do nich dworce, porty lotnicze,itp. To tu najpierw trafiają porzyjezdni i ...jak cię widzą, tak cię piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let it be Re: Nie kłóćcie się, let... ma rację, ponieważ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 22:27 Dzięki 333, ja naprawdę byłem zaskoczony, a moje komentarze nie są złosliwe, to przecieznie wasza osobista wina. Na forum Katowickim to dopiero się pastwimy nad kondycją naszego dworca i pełnymi ćpunów i bazaru ulicami. Big up Yourself! High Five! Odpowiedz Link Zgłoś