ballest 03.05.02, 19:51 free.of.pl/g/gliwiczanie/Ballest/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 21:04 Jest czy nie ma - ten, który pokazujesz piękny jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 21:25 piekny,pewnie ze chcielibysmy tak miec. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 21:35 Jest kolo Gliwic i w wspanialym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 21:38 ballest napisał(a): > Jest kolo Gliwic i w wspanialym stanie. 'Dojazd' poproszę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 22:01 pociagiem najlepiej do Gliwic a z z Gliwic autobusem do Plawniowic. Autem do Gliwic autostrada (A4/E22 w kierunku Opola, zjazd Kleszcow albo Plawniowice 16 km za Gliwicami) Tam mozna tez przenocowac. Tel/Fax. 032 230 55 51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 22:06 Dzięki, czuję się zaagitowana:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 22:11 Maly link do historii: www.2mat.com.pl/kochcice/franc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 22:21 Jeszcze raz dzięki - wykorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 22:25 Ciesze sie ze sie tym zainteresowalas jak bedziesz na Slasku zwiedz tez Palac w Mosznej, zaraz podam linki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 22:28 Czekam zatem Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 22:28 www.moszna-zamek.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dialup.tiscali.it 03.05.02, 22:32 ballest napisał(a): > <a href="http://www.moszna-zamek.pl/"target="_blank">www.moszna-zamek.pl/</a> To pikniejsze od Luwru i Wersalu ale brzydsze od Palacu Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 22:37 Gość portalu: opt napisał(a): > > To pikniejsze od Luwru i Wersalu ale brzydsze od Palacu Kultury. > O Pałacu Kultury bym nie wspominał. Warszawa ma znacznie ładniejsze pałace :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dialup.tiscali.it 03.05.02, 22:29 ballest napisał(a): > Maly link do historii: > <a href="http://www.2mat.com.pl/kochcice/franc.htm"target="_blank">www.2mat.com > .pl/kochcice/franc.htm</a> W ktorym roku wybudowano palac? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 22:35 Palac budowano w latach 1882-85. jak wejdziecie na ten Link , to zobaczycie miasto Gliwice ktore nie jest podobne do innych miast slaskich , budynek sadu, to byla dyrekcja majoratu Ballestremow.Wille Caro podarowal Mikolaj Ballestrem miastu w 1934 roku. free.of.pl/g/gliwiczanie/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dialup.tiscali.it 03.05.02, 22:59 ballest napisał(a): > Palac budowano w latach 1882-85. > jak wejdziecie na ten Link , to zobaczycie miasto Gliwice ktore nie jest > podobne do innych miast slaskich , budynek sadu, to byla dyrekcja majoratu > Ballestremow.Wille Caro podarowal Mikolaj Ballestrem miastu w 1934 roku. > <a href="http://free.of.pl/g/gliwiczanie/index1.html"target="_blank">free.of.pl > /g/gliwiczanie/index1.html</a> Tak jak myslalem, typowa niemiecka kopia bez zadnej wartosci historycznej. Tylko troche lepsza od inscenizacji teatralnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSlonzok Re: do Kolegi w Italii IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 04.05.02, 10:31 Kopie czego, ze niby co ? Aaa, piszesz z Italii. No to masz racje: Polowa srodkowej Europy, to architektoniczna kopia Wloch. Tylko dlaczego zas "typowa"+"marniejsza", bo niemiecka ? 1) A w Warszawie nie kopiowano ? 2) A czy Wlochy, to nie kopia np. Grecji ? pozdr. G.Slonzok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 03.05.02, 22:37 Dech zapierajace piekno !!! Toz to prawdziwa perla. Szkoda ze tak gleboko ukryta; zasluguje na duze naglosnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 22:41 Jeszcze cos o Plawniowicach: zeus.polsl.gliwice.pl/~wojsl//woj_slaskie/p_gliw_rudziniec/plawniowice.ht ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 22:42 Ta strona nie chce się otworzyć :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 22:46 Otwierałam - da się:-) Spróbuj jeszcze raz - fajna jest i kawałek Warszawy w Gliwicach jest (Blikle) - baaardzo to miłe Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 22:50 Ktora, ta : zeus.polsl.gliwice.pl/~wojsl//woj_slaskie/p_gliw_rudziniec/plawniowice.ht ml to musisz to "ml" recznie dopisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 22:55 Dzięki. Udało się :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 22:56 A ja, okazuje się, nie o tej stronce mówiłam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 23:00 A o jakiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 23:03 Wcześniejszy link (czy późniejszy) ze zdjęciami z Gliwic - tam ten kawałek Warszawy jest:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 23:04 Jak Wam sie Moszna podobala ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:09 Mi osobiście bardziej niż ten w Pławniowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:11 Chociaż zamku z pałacem chyba nie można porównywać :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 23:11 Taka więcej bajkowa jest - zamek jak z Disney'a:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 03.05.02, 23:14 Jest raczej podobny do tych zamkow bawarskiego Ludwika a te na mnie tego wrazenia nie zrobily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 23:28 ballest napisał(a): > Jest raczej podobny do tych zamkow bawarskiego Ludwika a te na mnie tego > wrazenia nie zrobily. Nie było niczego negatywnego w moim porównaniu do Disney'a (wiem wprawdzie, że nie kojarzy się to z dobrym smakiem) - ogólny klimat i moje pierwsze odczucia miałam na myśli. Wychowałam się jeszcze na czarno-białym Disney'u i co innego świadomość pewnej jego kiczowatości, a co innego to, co w środku gdzieś zostało z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:38 A opuszczając na chwilę nasz kraj - byłaś w Dolinie Renu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.05.02, 23:40 Tak bylem, jechalem statkiem , bylo tez ladnie, no i samochodem tez te zamki zwiedzilem, ale to nie ma porownania, bo to sa zamki a nie palace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:42 Pisałem to mając na myśli zamek w Mosznej. A przez Dolinę Renu jechałem pociągiem (z Kolonii do Frankfurtu). Coś fantastycznego (wg mnie) :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 23:43 Gość portalu: is napisał(a): > Pisałem to mając na myśli zamek w Mosznej. A przez Dolinę Renu jechałem > pociągiem (z Kolonii do Frankfurtu). Coś fantastycznego (wg mnie) :-). Niestety - nie mam porównania:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:46 Jak będziecie kiedyś w Poznaniu i będziecie mieli chwilę czasu na zwiedzanie okolic - polecam pałac w Rogalinie i zamek w Kórniku oraz kórnickie Arboretum. A może już widzieliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 23:48 Też tam nie dotarłam - ze słyszenia i obrazków znam:( W ogóle mało ruchliwa do niedawna byłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:53 Mówisz o Kórniku i Rogalinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.05.02, 23:49 Tak tam tez prowadzi linia kolejowa, ale statkiem jest lepsza atmosfery no i na przelomie wszyscy spiewaja Loreley od H.Heinego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:51 Dwie linie kolejowe - wzdłuż obu brzegów, na całej długości. No i te miasteczka wzdłuż doliny też są przepiękne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.05.02, 23:53 No i te winnice i wino(biale):-))* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:57 Wino białe reńskie... - przez jakiś czas kupowaliśmy "hurtowe" ilości - jest tego warte :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 23:53 To ja wymiękam, Panowie - posłucham sobie raczej tego, co mowicie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.05.02, 23:55 Ja, tez ide sie polozyc, Ciao u nasnwredna pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.05.02, 23:56 Przyjeżdżaj do nas - jest pięknie (słonecznie i gorąco) i tak ma zostać na razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 23:58 U nas jest tak samo :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Czy w Warszawa...do Ballest IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 04.05.02, 00:01 Będziesz musiał się chyba rozerwać:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 00:00 Piękne te pałace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.02, 00:21 Slyszalem w radiu, ze macie ladna pogode, chyba u was same anioly mieszkaja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 00:23 Same anioły... to chyba przesada, ale trochę ich tu fruwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.02, 00:30 No napewno nie gesi ;-(((* Bardzo ladna tez jest kaplica w tym palacu Ballestremow, odnowiona i ladniejsza jak kosciol na gorze Sw.Anny, ale juz nie mialem miejsca na dysku, zeby dalej fotografowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 00:32 Mam koleżankę w Gliwicach to chyba pojadę w końcu ją odwiedzić i zwiedzę okolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.02, 00:34 Napewno nie pozalujesz, ale w Gliwicach sie mowi a nie godou ;-)* Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 00:44 :) tak o tym wiem, tam wiekszość to napływowi ze wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 00:47 Rozmawiałem swego czasu z ludźmi z Będzina - mówili, że nie są Ślązakami. Czy mieszkańcy Gliwic też nie czują się Ślązakami? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 00:50 Nie wiem czy czują się Ślązakami, ale zdecydowanie utożsamiają się z miejscem w którym mieszkają i są dumni z jego urody :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 00:55 A Ty skąd jesteś kasiu-s :-)? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 00:56 obecnie z Ursynowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 00:59 No to blisko do Lasów Kabackich... :-). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 01:02 Bardzo blisko, można być w lesie każdego dnia po pracy, mimo że się mieszka w dużym mieście. I pałace ładne tez mamy blisko, w Ursynowie i w Natolinie. Znacznie mniejsze niż te ze zdjęć, ale też ładne i nieco starsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 01:05 O pałacach w Ursynowie i Natolinie pierwsze słyszę... chociaż byłem w tych dzielnicach (jak pewnie widzisz po adresie nie jestem z W-wy). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 01:10 W Ursynowie (starym nie na osiedlu) jest pałac Ursyna Niemcewicza (stąd nazwa wsi i później osiedla), obecnie jest w nim rektorat SGGW (Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 01:15 Jak tam najlepiej dojechać? Jak ten pałac oceniasz w porównaniu np. z Jabłonną? (nie mówiąc już o Łazienkach i Wilanowie). Co warto jeszcze zobaczyć poza tymi najbardziej znanymi miejscami? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 01:27 To jest dosyć daleko od centrum i jedzie sie długo, jest jakis autobus, ale chyba tylko dla pałacu w Ursynowie to nie warto jechać. Ciekawszy jest pałac Potockich w Natolinie, ale tam jest obecnie filia Kolegium z Brugii i nie wiem czy pozwalają zwiedzać. Pałac w Natolinie jest równie ładny jak Jabłonna. Pałac w Ursynowie jest malutkim pałacykiem podmiejskim. Ładny jest ale nie tej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 01:38 Dzięki za info :-). Jak będę w Warszawie to na pewno zajrzę do Natolina. Czy widziałaś pałac w Rogalinie i zamek w Kórniku (oba pod Poznaniem)? Jeśli nie widziałaś i będziesz w pobliżu, to polecam odwiedzić... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 01:34 Co warto zobaczyc w Warszawie? To zależy co Cię interesuje. Żeby zobaczyć prawdziwe XIX wieczne miasto warto pochodzić Poznańską, Wilczą, Lwowską , Emilii Plater. Warto też pojechać na Pragę, ale to wszystko to już nie są jakieś zabytki wysokiej klasy, ale miejsca, które maja swoisty klimat. Oprócz tych "przewodnikowych" miejsc, to warto wybrać się na stare Powązki, na cmentarze żydowski przy Okopowej i ewangelicki przy Młynarskiej, warto zobaczyć niektóre miasteczka w promieniu 50 km od Warszawy, niektóre dwory w powiecie grójeckim... dużo jest ciekawych miejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 01:44 Byłem w W-wie wiele razy. Trasę Stare Miasto-Trakt Królewski-Łazienki znam prawie na pamięć :-). Fajny jest widok na praski brzeg od strony Starówki. Bardzo fajny widok jest na ul. Górnośląską (?) z kładki dla pieszych w parku przy Sejmie. Na starych Powązkach jeszcze nie byłem... Ale mam rodzinę na bliskim Żoliborzu więc tam też zajrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 01:47 Widziałam zarówno Kórnik jak i Rogalin, z Wielkopolski najmniej znam sam Poznań. Byłam tak dawno, że nic nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 01:58 W ścisłym centrum Poznania jest parę rzeczy wartych obejrzenia: Stary Rynek, katedra, kościół farny, pl. Wolności... . Ale wg mnie lepiej zwiedzać Poznań nocą. Poza tym warto odwiedzić okolice jeziora Maltańskiego. Więcej atrakcji wg mnie jest w okolicach Poznania - poza Kórnikiem i Rogalinem rezerwaty przyrodnicze Morasko i Napachanie, jest jeszcze kilka pałaców. Wielkopolskie małe miasteczka mają bardzo ładne rynki (mi najbardziej podoba się Śmigiel - na drodze Poznań-Wrocław). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 02:04 Dzięki za wskazówki, może skorzystam, choć w tym roku na wakcje planuję zwiedzanie zamków na Dolnym Śląsku (największe skupisko zamków w Europie). Teraz jednak idę już spać bo strasznie późno, a jutro też jest dzień. Dobranoc is. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 02:06 Dobranoc, dzięki za cierpliwość :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 02:09 Miłych snów :-))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? IP: *.bredband.skanova.com 04.05.02, 02:46 palac rzeczywiscie ladny tylko wystroj wnetrz troszke tandetny no ale coz wszytkiego miec nie mozna. oczywiscie podobnych budowli w polsce jest dosyc duzo, i tez takich w ktorych mozna nocowac. na www.travelservice.pl jest kilkadziesiat palacow/zamkow jesli ktos jest zainteresowany to polecam moim zdaniem warto tam zerknac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? 04.05.02, 09:56 Re: Czy w Warszawa tez taki palac jest???? adres: *.poznan.sdi.tpnet.pl Gość portalu: is 04-05-2002 00:47 odpowiedz na list odpowiedz cytując Rozmawiałem swego czasu z ludźmi z Będzina - mówili, że nie są Ślązakami. Czy mieszkańcy Gliwic też nie czują się Ślązakami? Na Slasku mieszkaja pnioki, krzoki i ptoki (zmien "o" na "a" ) Bedzin to Zaglebie a nie Slask. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.Godula Re: Czy ..... IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 04.05.02, 10:49 Jo ino tukej dociepna zagadka dlo Warszawiokow: "krojcokow" tysz trocha je. slonskie pozdr. dla ballest`a ! K.Godula PS: Nic pszecif Wilanowie (Ville-neuve) itp., ale my na GS niy musiemy sie chowac: Pszczyna, Promnice, Plawn., ....., a co dopiero Dolny Slonsk. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... 04.05.02, 11:11 > a co dopiero Dolny Slonsk. Na Dolnym Śląsku jest więcej zamków niż nad Loarą (i to takie od Średniowiecza po XIX wiek)i w większości bardzo ładne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 11:40 Tylko prawie wszystkie sa zaniedbane, dopiero teraz jak juz prawie po "ptokach" to sie zaczynaja ich historia interesowac. Oprocz Olesnicy ktora w swej "miejskej historii" swej przeszlosci nie przemilczala wszystkie inne miasta maja bialy kleks w swej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 11:48 Tu link do historii Olesnicy: www.olesnica.pl/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 12:16 Na szczęście nie zupełnie masz rację. Ostatnio bardzo wiele z tych zamków przeszło w ręce osób lub spółek, które przywracaja im dawną świetność. Wiele z nich odbudowano prawie od podstaw, inne wyremontowano dosłownie w ostatniej chwili. Masz rację,że wiele z nich jeszcze wymaga inwestorów. Należy mieć nadzieję, że się znajdą i tam. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 12:38 pochodzisz z tych stron? Ja jestem czesto we Wrocku, ale przylatuje tam tylko sluzbowo i na dwa , trzy dni i dlatego nie mam czasu okolice zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 12:43 tak, mój ojciec pracował we Wrocławiu przez kilk lat, ja sie tam urodziłam i mieszkałam 9 lat i w każdą niedzielę jeździliśmy gdzieś po okolicy. Dolny Śląsk jest bardo piękny i przyrodniczo-geograficznie i pod względem zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 13:03 Musze to tez zrobic, jak tam bede bo na razie to znam tylko rynek i jego okolice , Ostrow Tumski i pare kosciolow. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 13:23 Nie wiedziałam, że pochodzisz z Wrocławia. Masz racje, Dolny Sląsk jest piekny Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 13:52 Pochodzę z Warszawy, tam sie tylko urodziłam i mieszkłam przez 9 lat :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 13:57 Aaaa :-)). Siedzisz w domku? Ja zaraz jade na Starówkę. Tam jest kiermasz książek, podobno. Może cos ciekawego upoluję. Szkoda, że zaginęła tradycja dawnych majowych kiermaszów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 14:06 Na Starówkę? Tam też podobno jest fajny zamek ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 14:09 Owszem, jest. Widze, ze Ty na bieżąco, choc z daleka ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 14:10 O tak, dyliżansem dobre trzy dni drogi ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 14:23 Jak rącze konie założysz, to może szybciej. Eelu nie pojadę na kiermasz, bo za ostre słońce, nie lubię. Zyczę powodzenia w zdobywaniu ciekawych książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 14:30 Rącze konie? Szczerze mówiąc wolę wsiąść w IC. To tylko 2,5 godziny! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 14:38 :)))))) myślę, że ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 14:45 Jakie samopoczucie w to sobotnie popołudnie. kasiu-s? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 14:51 Wyspałam się, słońce świeci, cisza spkój... wspaniałe :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 14:56 Bardzo mnie to cieszy :-))). Szkoda tylko że jeszcze nie można wykąpać się w jeziorku, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 15:05 Myślę, że przy takiej temperaturze (28 C w cieniu) to w niektórych juz można :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 15:12 Kiedyś latem wszedłem do Bałtyku wcześnie rano (temp. wody: 7 stopni) - po szyję. Tylko było mi tak zimno, że nie miałem nawet sił się ruszyć - o pływaniu w ogóle nie było mowy! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 15:25 W poprzednim poście mówiłeś o jeziorku, a nie morzu czy głębokim jeziorze. Ja w Bałtyku to nawet nie lubię w samo południe latem, za zimno. Ale są tacy co nawet zimą potrafią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 15:28 No bo w jeziorku nigdy czegoś takiego nie próbowałem! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 15:35 Ale i tak bardzo jesteś dzielny, że wszedłeś do tego Bałtyku, podziwiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 15:37 Dzięki za miłe słowa :-))). To było kilka lat temu i pierwszy i ostatni (tak myślę) taki eksperument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 16:03 Kasiu-s, za chwilę wyjeżdżam na parę godzin, miło się z Tobą gawędziło. Czy masz ochotę porozmawiać na czacie późniejszym wieczorem albo w inny dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 16:12 będę na czacie po 11.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 16:18 No to na razie! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 16:22 Będę pod nickiem ex_is (login is już był zajęty :-(((). Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 20:30 Jesli chodzi o kapanie to w Plawniowicach terz przesliczne jezioro jest Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 20:47 przepraszam TEZ ;-)))*' Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 04.05.02, 22:50 Tym atrakcyjniejsza staje się Twoja propozycja na weekend. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: Czy ..... Slonsk i biala plama IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 23:06 kasia-s napisał(a): > Tym atrakcyjniejsza staje się Twoja propozycja na weekend. :)) Zgadzam się :-). Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Jezioro w Plawniowicach 05.05.02, 10:16 Jak widzisz,wpierw cos cudownego zobaczyc, a pozniej ochlo(d)noc;-)))* Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Jezioro w Plawniowicach 05.05.02, 12:04 Ballest, czy masz jeszcze jakieś inne tak ciekawe propozycje na letnie weekendy ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Jezioro w Plawniowicach 05.05.02, 19:30 przepraszam , nie bylo mnie bo dzisiaj Karolina z Wroclawia (nasza firma w Olesnicy) przyleciala wiec musialem ja z lotniska odebrac i zawiesc do Hotelu. Tak mam to sa Slawiecice, Schloss Hohenlohe , to jest te ksiaze , ktory wszystko w Monte Carlo przegral. We Frankfurcie oczywiscie duzo wiecej, np. Palmengarten Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Jezioro w Plawniowicach 05.05.02, 21:24 Czy podzielisz się również takimi pieknymi zdjęciami? :))) Tylko może już w nowym wątku, bo ten sie już z trudem otwiera Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Jezioro w Plawniowicach 05.05.02, 23:33 Chyba cos znajde, Tu jeszcze jeden Link: www.pryzmat.media.pl/marzec00/2.html Odpowiedz Link Zgłoś
antyeela Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 06.05.02, 14:41 pani eela napisała: > Aaaa :-)). Siedzisz w domku? Ja zaraz jade na Starówkę. Tam jest kiermasz > książek, podobno. Może cos ciekawego upoluję. Szkoda, że zaginęła tradycja > dawnych majowych kiermaszów i pani eela wziela pod pache flinte i poszla na polowanie na biale kruki. pani eelu biale kruki sa pod ochrona Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 06.05.02, 22:35 www.gliwiczanie.of.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 06.05.02, 22:45 Ależ Ty masz wspaniałe zbiory linków do ciekawych stron :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 06.05.02, 23:38 W nagrode link do Frankfurtu. www.stadt-frankfurt.de/Palmengarten/ Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy ..... Slonsk i biala plama 06.05.02, 23:40 Kasiu, kup sobie 3D okulary i zobacz te zdjecia www.lrz-muenchen.de/~a2901ad/webserver/webdata/stereo/alpen/3dbilder.html Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: Zdjęcia 07.05.02, 17:30 Mam takie okulary, rzeczywiście robi wrażenie. Dziękuję :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Zdjęcia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.02, 00:04 Dzieki za E odpisze z nagroda. Odpowiedz Link Zgłoś