IP: 193.109.244.* 02.12.04, 09:53
Już po raz kolejny w tym roku ZTM zwiększył liczbę brygad autobusowych na
Tarchominie. Na liniach tarchomińskich zdarza się często tak, że bus za busem
puste jadą (głównie na E-4 518) ... jedynie 186, 404, 509 i 510 miały jakieś
większe wykorzystanie ... , albo to puszczenie 302 ... prawie nikt na
Dąbrówkę tą linią dziś nie jechał . Ta linia teraz stała się kolejną linią na
Tarchominie i nie dziwne z taką trasą!
A wystarczy zobaczyć na linie kursujące na Ursus. Tam nie zależnie od godziny
autobus jedzie "załadowany" na maxa. Od 01-12-2004 zabrano "wtyczki" na 517,
które znacznie pomagały, choć nie rozwiązywały problemu linii.
Zwiększenie liczby autobusów musiało się odbyć zmniejszeniem autobusów na
pozostałych. Oberwało się np. linii 102.
Czas z tym skończyć! Dlaczego Tarchomin ma mieć bardziej komfortowe warunki
podróży?
W związku z tym należy ZTMowi otworzyć oczy:
-Dyrektor ZTM 826 82 11 (wew298) 827 06 64 ul. Senatorska 37
-Dział rozkładów 636 36 80 ul Dzielna 78
-ades e-milowy: ztm@ztm.waw.pl lub a.murawska@ztm.waw.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.u.mcnet.pl 02.12.04, 10:13
      to samobojcza strategia rozwoju miasta
      • Gość: Monopolowy Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.chello.pl 03.12.04, 06:29
        Może dlatego, że przybywa tam osób w zastraszającym tempie?? Co do E-4 to się
        zgodzę, jeździ za często. Ale kiedy widzieliście puste 518 w godzinach szczytu?
        Byliście kiedykolwiek na Tarchominie? W godzinach szczytu na przystanku Poraje
        (jeden z większych przystanków na Tarchominie) praktycznie nie da się wsiąść do
        większości autobusów (186, 404, 508, 509, 510, czasem E-4), bo jeżdżą nimi
        ludzie z Nowodworów. Tak więc, jeśli ktoś nie zna realiów, proszę o
        niewypowiadanie się.
        • Gość: marekbuss skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: 193.109.244.* 06.12.04, 13:32
          "Co do E-4 to się zgodzę, jeździ za często. Ale kiedy widzieliście puste 518 w
          godzinach szczytu? Byliście kiedykolwiek na Tarchominie? W godzinach szczytu na
          przystanku Poraje (jeden z większych przystanków na Tarchominie) praktycznie
          nie da się wsiąść do większości autobusów (186, 404, 508, 509, 510, czasem E-
          4), bo jeżdżą nimi ludzie z Nowodworów. Tak więc, jeśli ktoś nie zna realiów,
          proszę o niewypowiadanie się."

1) E-4 jeździ za często -to chyba każdy wie, oprócz ZTMu. Poza tym linia
          powinna kursować od 13:30 do 19:00.
          2) Byłem ! I nieprawdę Pan pisze, że nie da się wsiąść do 186, 404, 508, 509,
          510. Są "pewne" godziny w których wsiąść do autobusu jest ciężko -ale to się
          tyczy wiekszości autobusów w Warszawie, np. 517 i Ursus . Poza tym 510 o
          godzinie 7:45 na przystanku Potocka (kier. Centrum) jest wykorzystywane w 60-
          70%, a proszę pojechać i o tej samej godzinie sprawdzić 517 na Zachodnim.
          Wniosek nasuwa się sam.
          3) Odnośnie 518 - to ok. 17:00 miałem przyjemność jechać autobusem na
          Tarchomin. I w Solarisie nie było większego tłoku. Autobus wykorzystany był w
          75%! Proszę zobaczyć na E-1 czy 102.
          4) Proszę o wytonowanie wypowiedzi.

podróży?
          • Gość: Monopolowy Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.chello.pl 06.12.04, 17:41
            Gratuluję optymizmu! Ja codziennie jeżdżę z Tarchomina i naprawdę ciężko jest
            wejść do autobusu! E-4 od 13:30?? Pan chyba nie wie, co się w nim dzieje w
            godzinach szczytu (wychodzi tu zerowa znajomość realiów Tarchomina i
            Białołęki). To, że o 17 jechał pan niepełnym Solarisem na 518 to nie znaczy, że
            jechał on pusty. Czy autobusy powinny kursować tylko tam, gdzie zapełnienie
            jest 100%? No to gratuluję pomysłu
            • Gość: marekbuss Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: 193.109.244.* 07.12.04, 08:20
              "To, że o 17 jechał pan niepełnym Solarisem na 518 to nie znaczy, że
              jechał on pusty. Czy autobusy powinny kursować tylko tam, gdzie zapełnienie
              jest 100%?"
              Ngdy nie twierdziłem, że autobusy powinny tam kursować, gdzie jest 100%
              zapełnienie. Lecz uważam, że skoro ZTM tworzy kolejną linię dla Białołęki (511,
              które jest b. potrzebne) to niech też zabiorą coś z tej gminy. Np. z 518 !
              A wie Pan, to jest różnica.
              • Gość: Monopolowy Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.chello.pl 07.12.04, 14:18
                511 zamiast 518? Gdzie tu logika????? Skoro ZTM tworzy kolejną linię, to
                znaczy, że jest ona potrzebna. To nie jest linia "wspomagająca" (jak 404 dla
                186), tylko osobna linia. Zupełnie nie rozumiem, czemu miano by zrezygnować z
                innych linii. Jak dla mnie, można by było zrezygnować z E-4 na rzecz o wiele
                częstszych kursów 508. E-4 to niestety linia ciągle cięta (kiedyś zatrzymywała
                się na pl.Bankowym i Metro Politechnika) i niedługo jej trasa będzie tylko do
                pl.Wilsona, a potem do Marymontu. Myślę, że gdyby 508 jeździło częściej, to E-4
                nie byłoby potrzebne (oczywiście, gdy 508 zacznie omijać przystanek
                Płochocińsla). Pozdrawiam
                • Gość: marekbuss Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: 193.109.244.* 07.12.04, 14:51
                  Żadne "511 zamiast 518?" !!! Tylko, skoro 518 nie ma aż tak dużego tłoku w
                  autobusie, to niech ZTM zamiast zabierać autobusy z innych gmin, weźmie też coś
                  z Tarchomina.

"Jak dla mnie, można by było zrezygnować z E-4 na rzecz o wiele częstszych
                  kursów 508. "
                  Co Pan pisze? Proszę zauażyć, że w takiej sytuacji 508 jeździło by co 1-2 min w
                  szczycie, przyczym na Gdańskim znacznie by się wyludniało. Obecny układ 508/E4
                  jest dobry i się sprawdza. Widzę, że jest Pan przyjezdny i zabardzo się nie zna
                  na komunikacj, ale to typowe dla Tarchomina.

"E-4 to niestety linia ciągle cięta (kiedyś zatrzymywała się na pl.Bankowym i
                  Metro Politechnika) i niedługo jej trasa będzie tylko do pl.Wilsona, a potem
                  do Marymontu. Myślę, że gdyby 508 jeździło częściej, to E-4
                  nie byłoby potrzebne (oczywiście, gdy 508 zacznie omijać przystanek
                  Płochocińsla). "

E4 jest cięta i dobrze. Poza tym proszę zobaczyć jaka była częstotliwość linii
                  2-3 lata temu a jaka jest dziś . Pomijam fakt, że w szczycie popołudniowym
                  linia powinna kursować rzadzieji i zaczynać później swoje kursowanie.
                  podróży?
                  • Gość: Monopolowy Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.chello.pl 07.12.04, 19:51
                    Przyjezdny???? No to mi się dostało :D Człowieku, mówisz do rodzonego
                    Warszawianina :D A Pana teksty są w stylu "skoro mi zabrali , niech i im
                    zabiorą". Jeśli Pan narzeka na komunikację miejską u siebie, nie należy
                    zabierać innych linii tylko walczyć o swoje. Ale to taka nasza polska
                    mentalność.. Rozumiem,Pan jest tylko prostym "przyjezdnym".
                    • Gość: marekbuss skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: 193.109.244.* 08.12.04, 09:25
                      Prawdziwy warszawinin wie co ma na podwórku, a Pan głupoty wypisuje co świadczy
                      że jest Pan przyjezdny, albo ślepcem .Poza tym "normalny" człowiek nie
                      napisałby że E4 jest mu nie potrzebne, zamiast ekspresa mogłaby być linia 508,
                      kursująca częściej. Panie, otwórz Pan oczy -linie 508-E4 są potrzebne
                      Nowodworom i taki układ się sprawdza. Nawet ja, który sporadycznie korzysta
                      rano z 508 jadącego do Centrum potrafiłem dostrzec że linia częściowo się
                      wyludnia przy Gdańskim. Częściowo. A co by było gdyby tylko była linia 508?
                      A Pan tego nie dostrzegł? To chyba o czymś świadczy?

To prawda że narzekam na swoją komunikację, ale w przeciwieństwie do
                      Tarchomina "Ursus" już nie raz pisał o poprawę komunikacji. Jak tu walczyć,
                      skoro przy takim budżecie ZTM daje coraz to nowe wozy na Tarchomin, zabierając
                      innym gminom.
                      A prostactwa to proszę u siebie poszukać!!!

ps. E4 mogłoby spokojnie zaczynać kursowanie w szczycie popołudniowym od
                      godziny 13:30 lub 14:00 z okrojoną częstotliwością 7-8 minut.
                      • Gość: Monopolowy Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.chello.pl 08.12.04, 10:29
                        No popatrz pan,linia częściowo się wyludnia przy Gdańskim. Cholera,a ja
                        myślałem, że na Gdańskim to ludzie tylko wsiadają. To mnie pan z błędu
                        wyprowadził. Jak pan jest "warszawinin" z Ursusa rodem, to psuje pan opinię
                        wszystkim mieszkańcom Ursusa. JA WIEM, co mam na podwórku. Niektóre linie są
                        przeciążone, niektóre nie. Ale wg pana linia, której zapełnienie jest mniejsze
                        od 100% nawet o godzinie 10 rano, to linia niedochodowa i należy kasować! Cóż
                        za myślenie! Niestety, tacy właśnie ludzie psują opinię nam, Warszawianom z
                        krwi i kości:/
                        • Gość: marekbuss Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: 193.109.244.* 08.12.04, 11:08
                          Częściowo, bo podstawową linią która dowozi Tarchomin do metra jest E4 i
                          większość osób pragnąca dostać się do Gdańskiego wybiera E4, reszta chcąca
                          dojechać do Centrum (raczej) wybiera 508, przyczym nawet w 508 są osoby
                          dojerzdżające do metra.

"Ale wg pana linia, której zapełnienie jest mniejsze od 100% nawet o godzinie
                          10 rano, to linia niedochodowa i należy kasować! "
                          Panie ja NIC takiego nie napisałem, to by była bzdura! Co Pan dziecko jest?
                          Bądźmy poważni. Nie świruj Pan. Może powienien Pan przeczytać wszystko od
                          początku, to może otworzy Pan oczy i zrozumie treść?
                      • Gość: BabyBoyBulldozer Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 18:02
                        Jakim gminom????????????????? NIE MA ŻADNYCH GMIN!!!! Są dzielnice!!!! Niech
                        przyjezni wczoraj nie wypowiadają się na forum warszawskim, jeszcze tym
                        bardziej dotyczącym komunikacji!!!!!
                  • tarantula01 Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? 08.12.04, 08:59
                    Gość portalu: marekbuss napisał(a):

> E4 jest cięta i dobrze. Poza tym proszę zobaczyć jaka była częstotliwość
                    > linii 2-3 lata temu a jaka jest dziś.

Przyczyną - oddawanie kolejnych stacji na trasie tej linii i bardzo dobrze.

> Pomijam fakt, że w szczycie popołudniowym linia powinna kursować rzadzieji i
                    > zaczynać później swoje kursowanie.
                    > Czas z tym skończyć! Dlaczego Tarchomin ma mieć bardziej komfortowe warunki
                    > podróży?

Co do popołudniowego szczytu w pełni popieram. Częstotliwośc co 5 minut jest
                    zła. Rozrzedzenie kursów, do co 7 minut (może nawet co 8) nie zmieniłoby nic w
                    komforcie podróży. Ponadto kursy spokojnie mogłyby się zaczynać o 15 lub 15:30
                    Po otwarciu stacji pl. Wilsona to się pewnie zmieni - także nie trzeba raczej
                    nic pisać do ZTMu.

> W związku z tym należy ZTMowi otworzyć oczy:
                    > -Dyrektor ZTM 826 82 11 (wew298) 827 06 64 ul. Senatorska 37
                    > -Dział rozkładów 636 36 80 ul Dzielna 78
                    > -ades e-milowy: ztm@ztm.waw.pl lub a.murawska@ztm.waw.pl

Porada: E-mail nic nie da. Trzeba zebrać poparcie "papierowe".
                    • roxis marekbus i monopolowy:proponuje walke na ringu! 09.12.04, 01:03
          • Gość: MisiekK Re: skad te preferencje dla Tarchmonina ??? IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.01.05, 11:30
            > 1) E-4 jeździ za często -to chyba każdy wie, oprócz ZTMu. Poza tym linia
            > powinna kursować od 13:30 do 19:00.

To wsiadz do niej muminku o 20 przy Gdanskim.

> 2) Byłem ! I nieprawdę Pan pisze, że nie da się wsiąść do 186, 404, 508, 509,
            > 510. Są "pewne" godziny w których wsiąść do autobusu jest ciężko -ale to się
            > tyczy wiekszości autobusów w Warszawie, np. 517 i Ursus .

Poniewaz po 22 mozna latwo wsiasc do 517 tez powinno sie ja skasowac bo jezdzi
            pusta.

> Poza tym 510 o
            > godzinie 7:45 na przystanku Potocka (kier. Centrum) jest wykorzystywane w 60-
            > 70%, a proszę pojechać i o tej samej godzinie sprawdzić 517 na Zachodnim.
            > Wniosek nasuwa się sam.

Ile razy? Raz? Zaden wynik. - moze po korku na Modlinskiej jechaly 2 510 w
            krotkim odstepie i zobaczyles ten 2. Aha i idz tam o 6.45 kiedy ludzie do pracy
            na 7 - 7.30 jada.

> 3) Odnośnie 518 - to ok. 17:00 miałem przyjemność jechać autobusem na
            > Tarchomin. I w Solarisie nie było większego tłoku. Autobus wykorzystany był w
            > 75%! Proszę zobaczyć na E-1 czy 102.

Skad? z Porajow na Tarchomin Polnocny? No mogl niepelny jechac.
    • Gość: Art. Re: Apel IP: *.aster.pl 09.12.04, 08:26
      Zlikwidować ten ZTM.
      • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 14.12.04, 15:13
        Piątek 10-12-2004: przystanek EKSPRESOWA !
        W E4 ok 13:15 (nr tab. autobusu 3118 7-8 osób),. I niech ktoś powie, że ZTM na
        równi traktuje wszystkie warszawskie gminy. A przecierz utrzymanie takich
        kursów też kosztuje.
        Linia 518 (godz. ok 13:15) trochę lepiej, bo w Ikarusie 280 wszystkie miejsca
        były zajęte. Ale czy ZTM nie powinien zastanowić się nad korektą rozkładów
        linii tarchomińskich?

podróży?
        • Gość: Monopolowy Re: Apel IP: *.chello.pl 14.12.04, 19:20
          Bo E-4 to naprawdę zbędna linia!!! (o niektórych godzinach). A poza tym - jak
          widzę rano te E-4 masowo pojawiające się na przystankach (w większości zajęte
          same miejsca siedzące) i np. takie 509 wypchane do granic możliwości jeździ o
          wiele rzadziej. E-4 powinno być staranniej dobrane i przemyślane.
          • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 15.12.04, 08:25
            "Bo E-4 to naprawdę zbędna linia!!! (o niektórych godzinach). A poza tym - jak
            widzę rano te E-4 masowo pojawiające się na przystankach (w większości zajęte
            same miejsca siedzące) i np. takie 509 wypchane do granic możliwości jeździ o
            wiele rzadziej. E-4 powinno być staranniej dobrane i przemyślane."

I tu się z Panem w zupełności zgadzam !
            • Gość: Monopolowy Re: Apel IP: *.chello.pl 15.12.04, 10:47
              Widzi Pan, jak dwóch kulturalnych ludzi chce się dogadać, to zawsze im się
              uda ;)
          • Gość: BabyBoyBulldozer Re: Apel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 18:20
            od stycznia 509 zamieni się w 101 na trasie 509 a z Nowodworów do Polotechniki
            pojedzie E6. Tłok z 509 więc zniknie!
            • Gość: MisiekK Re: Apel IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.01.05, 13:35
              Jakos nie zniknelo... Choc zmiana 509 -> 101 bylaby korzystna. Generalnie 101
              jest do odstrzalu, a E-6 do niczego niepotrzebna.
    • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 17.12.04, 08:07
      16-12-2004, godz. ~17:05
      Dw. Gdański -> E4
      Przyjeżdża E-4 (nr tab. #2490) wysiada kilka osób, wsiada też ok. 20-30 osób,
      przyjeżdża kolejne E4 (nr tab. #5784) wsiada 8 (dokładnie policzyłem bo nim
      jechałem). Czy ZTM jest w porządku wobec pozostałych gmin warszawskich, gdzie
      warszawiacy jadą w ścisku?

podróży?
      • Gość: Monopolowy Re: Apel IP: *.chello.pl 17.12.04, 08:46
        Nie generalizujmy. Nie chodzi o cały Tarchomin, ale o pewne linie. Najbardziej
        wkurza mnie ww E-4! Wkurza mnie to, jak widzę je co chwilę na przystanku, w
        większości jest puste, a jak przyjeżdża mój upragniony 404, to już jest lipa:(
        Tabor z E-4 mógłby trafić chociażby na przepełnione 509 albo 508. Mam nadzieję,
        że ZTM coś z tym zrobi. Nie wydaje mi się, że aż tyle osób potrzebuje jechać
        metrem.
        • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 17.12.04, 11:34
          CO do 508 i 509. To o ile 509 przydałoby sie zasilenie 1-2 dodatkami, to co do
          508 mam wątpliwości. Ale ..... Przecież z jednej "całki" z 509 można zrobić dwa
          dodatki. Napewno 509 przydałoby się zasilenie! Ale są jeszcze inne gminy .....
      • Gość: BabyBoyBulldozer Re: Apel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 18:23
        NIW MA ŻADNYCH GMIN, DROGI PRZYJEZDNY WCZORAJ CZŁOWIEKU. WYPOWIADAJ SIĘ NA
        TEMAT KOMUNIKACJI O SWOJEJ GMINIE (GDZIEKOLWIEK ONA JEST) BO W WARSZAWIE SĄ
        DZIELNICE!
    • matmi Re: Apel 18.12.04, 03:06
      Najlepiej zaczać od uprzywilejowania KM. Gdyby autobusy z Tarchomina szybciej
      pokonywaly trase, moglby robic wiecej kolek i wtedy mozna byloby zabrac kilka
      brygad
      • Gość: marekbus Re: Apel IP: 193.109.244.* 04.01.05, 13:56
        Masz rację, ale póki co ....

Od stycznia 2005 poprawili rozkład 102 z czego się bardzo cieszę (i pasażerowie
        też)!
        Ponadto poprawili 517 w dzień świąteczny, ale obawiam się że na krótko. W
        dzień powszedni ucałodniowili kilka dodatków, niestety ..... nie poszło to w
        parze z poprawieniem częstotliwości w międzyszczycie. A przecierz przy okazji
        zmiany rozkładu można było i to zrobić.
        A Tarchomin dalej się popołudniami bawi w lużnym E4.
        podróży?
    • Gość: echo Re: Apel IP: 193.0.125.* 20.12.04, 13:22
      Tak urzednicy zawsze wiedza najlepiej gdzie jest najwieksze obciazenie i to oni
      maja racje. Bedzie tlok dotad az nie zainstaluje sie kamer - jedynej
      obiektywnej metody mierzenia zatloczenia w pojazdach ztm.
      • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 20.12.04, 15:31
        A mi się wydaje że to wygląda w przybliżeniu tak: Tarchomin się ciągle
        rozbudowywuje, więc dajemy im kolejne brygady i linie. Będzie przynajmniej
        widać że coś robimy,a co to już zupełnie inna bajka!
        • Gość: Monopolowy Re: Apel IP: *.chello.pl 20.12.04, 20:35
          A skąd Pan jest i gdzie pracuje, jeśli można wiedzieć?;)
          • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 21.12.04, 08:42
            Jestem z Ursusa, a pracuję ... !
    • Gość: BabyBoyBulldozer Re: Apel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 17:53
      Całkowicie bojkotuję Twój post!!!
      Linie E4 oraz 518 jeżdżą w takich a nie innych odstępach czasowych ponieważ
      takie jest zapotrzebowanie!!! Zdarza się, że niektóre kursy E4 są
      niewykorzystanie, ale taka sytuacja ma miejsce tylko i wyłącznie na powrocie z
      Nowodworów w kierunku Dw.Gdańskiego w godz. 14-16. Autobusy odjeżdżając z
      dworca są wykorzystywane przynajmniej w 70 procentach! Nie pisz więc tutaj
      kłamstw, ponieważ nas, Białołęczan wiele kosztowało to (nerwy, prośby,
      oficjalne pisma, skargi prasowe itd.) aby linie te (E4 i 518) należycie
      kursowały! Jesteśmy poza tym jednymi z najbardziej poszkodowanych mieszkańców
      stolicy. Rano podróżujemy w gigantycznych korkach!!! Mamy tylko jedną jedyną
      ulicę prowadzącą do centrum (Modlińska), bez żadnej alternatywy [a alternatywy
      powinny być co najmniej 4:)]!
      • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 22.12.04, 14:00
        Bojkotować sobie możesz ile chcesz, a prawdy i tak tym nie zmienisz. ZTM
        traktuje Tarchomin pomacoszemu, niestety kosztem innych gmin warszawskich !!!!
        Co do E4 i 518 mam wątpliwości jeżeli chodzi o rozkład jazdy:
        - E4 w szczycie popłudniowym powinno jeździć co 8 minut i też dużego tłoku by w
        autobusie nie było, poza tym linia może spokojnie zaczynać kursowanie od 13:30 -
        w szczycie popołudniowym !!!!
        Proszę zobaczyć co się dzieje w 517 czy w autobusach 12m na 123, a potem pisać
        kto jest poszkodowany. Najwyższy czas skończyć z preferowaniem przez ZTM
        Tarchomina !
        podróży?

• Gość: marekbuss Apel IP: 193.109.244.* 10.01.05, 09:08
      Linia 718 kontra 517.
      Na linii 718 w dzień powszedni jeździ 7 brygad w godzinach szczytu Z czego
      (pomimo iż w rozkładzie jest jedna niskopodłogowa brygada) to można spotkać 3
      (4) autobusy niskopodłogowe, co stanowi ok. 40% taboru na linii. Pomijam fakt
      iż linia ta, pomimo poprawy bezpieczeństwa, należy do niebzpiecznych.

Natomiast na linii 517, w dzień powszedni jeździ, w godzinach szczytu jeździ
      ok. 28 brygad, przyczym tylko dwie są niskopdłogowe -co stanowi 7% (2/28). I
      poza tymi dwoma praktycznie nie ma co liczyć na spotkanie większej liczby wozów
      niskopodłogowych!

Widoczna jest różnica pomiędzy 7% taboru niskopodłogowego na 517 i 40% na 718.
      Trzeba też załważyć że linia 517 jest linią miejską łączącą Ursus z Targówkiem
      i przejeżdża koło dworców (Zachodni, Ochota, Centralny, Śródmieście, Stadion,
      Wileński) centrów handlowych !!!!

Dlaczego ZTM nie może wpłynąć na oddział MZA "Stalowa", który spośród dwóch:
      Stalowa" I "Kleszczowa" posiada tabor niskopodłogowy MEGA i daje 5 autobusów
      plus jeden 12 metrowy na zwiększenie wysyłania liczby wozów niskopodłogowych na
      linię 517. Można też zastąpić autobus 12m, autobusem 15m niskopdłogowym
      (Solaris i Neoplan) lub Jelczem niskowejściowym (zw. gniotem) których to nie
      brakuje na "Stalowej"

Przyponę, że 517 stanowi podstawowe połączenie Ursusa z centrum Warszawy !!!

Czas z tym skończyć! Dlaczego już nawet miejscowość podwarszawska -MARKI- ma
      mieć bardziej komfortowe warunki podróży?

• Gość: marekbuss Re: Re: Apel IP: 193.109.244.* 13.01.05, 14:19
      Linia 718 kontra 517.
      Na linii 718 w dzień powszedni jeździ 7 brygad w godzinach szczytu Z czego
      (pomimo iż w rozkładzie jest jedna niskopodłogowa brygada) to można spotkać 3
      (4) autobusy niskopodłogowe, co stanowi ok. 40% taboru na linii. Pomijam fakt
      iż linia ta, pomimo poprawy bezpieczeństwa, należy do niebzpiecznych.

Natomiast na linii 517, w dzień powszedni jeździ, w godzinach szczytu jeździ
      ok. 28 brygad, przyczym tylko dwie są niskopdłogowe -co stanowi 7% (2/28). I
      poza tymi dwoma praktycznie nie ma co liczyć na spotkanie większej liczby wozów
      niskopodłogowych!

Widoczna jest różnica pomiędzy 7% taboru niskopodłogowego na 517 i 40% na 718.
      Trzeba też załważyć że linia 517 jest linią miejską łączącą Ursus z Targówkiem
      i przejeżdża koło dworców (Zachodni, Ochota, Centralny, Śródmieście, Stadion,
      Wileński) centrów handlowych !!!!

Dlaczego ZTM nie może wpłynąć na oddział MZA "Stalowa", który spośród dwóch:
      Stalowa" I "Kleszczowa" posiada tabor niskopodłogowy MEGA i daje 5 autobusów
      plus jeden 12 metrowy na zwiększenie wysyłania liczby wozów niskopodłogowych na
      linię 517. Można też zastąpić autobus 12m, autobusem 15m niskopdłogowym
      (Solaris i Neoplan) lub Jelczem niskowejściowym (zw. gniotem) których to nie
      brakuje na "Stalowej"

Przyponę, że 517 stanowi podstawowe połączenie Ursusa z centrum Warszawy !!!

Czas z tym skończyć! Dlaczego już nawet miejscowość podwarszawska -MARKI- ma
      mieć bardziej komfortowe warunki podróży?
      • l.kalbarczyk Re: Re: Apel 18.01.05, 10:59
        Co Ty piszesz w ogole...
        Ikarusy sa jak na razie bardziej pojemne i szybsze od pozostalych. Jakbys sie
        orientowal, to bys wiedzial, ze wiekszosc na 517 ma Kleszczowa. I czego chcesz?
        Neoplanów na 517?
        • Gość: marekbuss Re: Re: Apel IP: 193.109.244.* 18.01.05, 12:10
          Z Ikarusami masz rację, ale ............... .
          Dwa autobusy niskopodłogowe w dzień powszedni na 517 na tyle brygad to zamało.
          Więc powinno się ich "dołożyć", a czy to będą Neoplany to nie nie interesuje.
          Ale w Neoplanach może być za ciasno, szczególnie w międzyszczycie. Stalowa ma 5
          wozów ( z czego dwa nikopodłogowe) + jeden 12m, więc może dać te dwa dodatkowe.
          A wozy ma bo można spotkać MANy jako poza rozkładowe brygady niskopodłogowe na
          718 czy na E4.
          • Gość: MisiekK Re: Re: Apel IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.01.05, 13:30
            > A wozy ma bo można spotkać MANy jako poza rozkładowe brygady niskopodłogowe
            > na 718 czy na E4.

A swistak siedzi i zawija. E-4 ma wszyskie wozy jadace ROZKLADOWO. MAN-y na E-4
            pojawiaja sie gdy nie jezdza wozy #7530 i #7531.
    • l.kalbarczyk Re: Apel 18.01.05, 11:00
      Z tego, co piszesz (o godzinie 10), jechałeś rano w kierunku Dąbrówki. Ale
      oczywiście nie przyszło Ci do głowy, że w przeciwnym kierunku jest ciasno, a
      autobusy się nie teleportują.
    • Gość: MisiekK Re: Apel IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.01.05, 11:21
      > Na liniach tarchomińskich zdarza się często tak, że bus za busem
      > puste jadą (głównie na E-4 518)

E-4 i 518 jezdzi puste... dobre sobie - chyba do zajezdni jechal. pewnie
      jechales rano w kierunku Nowodworow z centrum, albo po poludniu do centrum to
      moze i puste bywaja.
      Jak chodzi o 302 to wytlumacz dlaczego nie ma w nim gdzie usiasc jak sie wsiada
      po poludniu na Konwaliowej - przeciez tez pusty jezdzi.

> Czas z tym skończyć! Dlaczego Tarchomin ma mieć bardziej komfortowe warunki
      > podróży?

Tarchomin ma takie same warunki jak wszyscy. Najciekawsze, ze o burzujstwie
      Tarchomina placza ci co tam nie jezdza i nie maja pojecia czesto gdzie to jest.
      • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 18.01.05, 11:53
        Na liniach tarchomińskich zdarza się często tak, że bus za busem puste jadą
        (głównie na E-4 518)-oczywiście popołudniu (12:30-13:30 i 18:00-20:25 ostatni
        kurs E4). Popołudniu E4 wystarczy, by kursowało od 13:30 do 19:00 i co 8 minut.
        W 518 jest podobnie, choć ciut lepiej szczególnie ok 17:00-18:00 Solarisy z
        Connexu potrafją być zapchane, no i rano.
        A jak obserwowałem autobusy (w E4 nawet jechałem )to dotyczą kierunku: na
        Nowodwory.
        Więc nie pisz głupot!!!

"Tarchomin ma takie same warunki jak wszyscy. Najciekawsze, ze o burzujstwie
        Tarchomina placza ci co tam nie jezdza i nie maja pojecia czesto gdzie to jest."
        Tak się składa że wiem gdzie jest Tarchomin, a nawet na nim raz w tygodniu
        bywam.
        Proszę przejechać się 517 z Centrum do Ursusa i wtedy (gwarantuję) przejży Pan
        na oczy i zobaczy że Tarchomin nie ma takich samych warunków jak wszyscy -ma
        zdecydowanie lepsze!!!

• Gość: MisiekK Re: Apel IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.01.05, 13:28
          > Na liniach tarchomińskich zdarza się często tak, że bus za busem puste jadą
          > Na liniach tarchomińskich zdarza się często tak, że bus za busem puste jadą

Z Topolowej 02 na Nowodwory tak.

> (głównie na E-4 518)-oczywiście popołudniu (12:30-13:30 i 18:00-20:25 ostatni
          > kurs E4). Popołudniu E4 wystarczy, by kursowało od 13:30 do 19:00 i co 8
          > minut.

Bzdury piszesz i tyle. Ja tez moge napisac, ze 517 o 18 jezdzi puste na
          Niedzwiadek. O 20.25 do ostatniego kursu z Gdnaskiego mozna sie nie zmiescic
          lub jechac na poreczy do Ekspresowej.

> Tarchomin nie ma takich samych warunków jak wszyscy -ma zdecydowanie lepsze!!!

Bzdura wierutna. Masz jakies kompleksy zadupia chyba piszac takie brednie.
          • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 18.01.05, 13:50
            TON TWOJEJ WYPOWIEDZI ŚWIADCZY O TYM ŻE JESTEŚ ZE WSI -TAK JAK ZNACZNA CZĘŚĆ
            TARCHOMINA I O KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ W POZOSTAŁYCH DZIELNICACH NIE MASZ
            ZIELONEGO POJĘCIA !!! ZAPEWNE JUŻ SPOSTRZEGŁEŚ JAKA JEST RÓŻNICA POMIĘDZY
            KOMUNIKACJĄ MIEJSKĄ A KOMUNIKACJĄ NA WSI. CZAS BY PRZEKONAĆ SIĘ JAKA JEST
            RÓŻNICA POMIĘDZY KM NA TARCHOMINIE I W POZOSTAŁEŚ CZĘŚCI WARSZAWY. ŻYCZĘ MIŁYCH
            OBSERWACJI I PRAWDZIWYCH REFLEKSJI. POWODZENIA. ŻYCZĘ ZDRÓWKA, BO JEST CI ONO
            NIEZBĘDNE. GŁOWA DO GÓRY -BĘDZIE DOBRZE.
            POZDRAWIAM !
            ms
            • Gość: MisiekK Re: Apel IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.01.05, 14:48
              Ladnie sie pan przedstawia przed milionami czytelnikow....

Nie denerwuj sie - od tego sa zmarszczki.
              • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 19.01.05, 08:17
                To przestań Pan pisać bzdury.
                • Gość: MPDorota Re: Apel IP: *.zcce.compaq.com 20.01.05, 12:03
                  Analizujac to dyskusje to wlasnie ty piszesz brednie. I tyle. Jak sie o czyms
                  pisze to warto wiedziec o tym wiecej niz przebieg linii na mapie.
                  • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 20.01.05, 15:10
                    Wiem więcej niż Ci się wydaje.
                    Jak nie wierzysz to poproszę o pytania.

• Gość: MPDorota Re: Apel IP: *.zcce.compaq.com 20.01.05, 17:12
                      Z wypowiedzi wynika, ze wiesz... ile zjesz. Totalne 0 znajomosci tematu. Ale to
                      OT wiec EOT.
                      • Gość: marekbuss Re: Apel IP: 193.109.244.* 01.02.05, 11:02
                        "Totalne 0 znajomosci" -to chyba u Ciebie jest. Tylko poco zabierasz głos>
                        Jesteś z ZTMu, a może z Tarchomina?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka