Dodaj do ulubionych

Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny

11.12.04, 03:14
Heh, pomysł z piknikiem w środku zimy pod palmą mieliśmy już dawno temu, ale
zabrakło odwagi. A teraz być niestety nie mogę. Ale życzę udanych urodzin a
palmie wszytskiego dobrego, przede wszytskim zdrowia. A Joannie cierpliwości.
Jeszcze więcej cierpliwości do władz Warszawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: michał Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.aster.pl 11.12.04, 09:20
      Po palmie został pień to dobre porównanie do przedwyborczych obietnic naszego
      rządu
    • Gość: Jarosław M Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 09:39
      Broniąc palmy przed jej wrogami-konserwatystami zaproponowałem onegdaj (co
      Gazeta uprzejma była wydrukować), iż można przecież potraktować ją (czyli palmę)
      jako spore kropidło odtsraszające ducha wiadomego gmachu przy połuniowo-
      wschodnim "narożniku ronda". Chyba nie doceniłem mocy ducha, bo palma uschła...
      A może przyczyną jest co innego : nie zdzierżyła absurdu rozwiązania
      komunikacyjnego. Kierowca dojeżdżający do ronda od centrum głupieje chcąc
      zawrócić na rondzie. Widzi znaki zakazu skrętu w lewo (znów ta polityka) i
      gorączkowo przypomina sobie przepisy kodeksu. Czy jazda wokół tego ronda
      oznacza skręt w lewo? Widzi "słoneczny patrol" pod palmą i na wszelki wypadek
      jedzie prosto i zawraca kilometr dalej, co jest banalnie proste: wystarczy
      zjechać na na prawo w dół na ślimak lewoskrętny, potem skręcić w prawo, od razu
      na lewo, jesze raz na lewo i od razu w prawo na górę nalewoskrętny ślimak a
      potem już tylko raz w prawo i znowu ma przed sobą piękną (teraz akurat nie)
      palmę w perspektywie. Przejeżdżając obok pozdrawia patrol i (w myślach)
      inżynierów ruchu, za fantazję godną palmy.
      • Gość: ziolek Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 10:27
        wszystkiego najlepszego, zdrowka, szczescia, pomyslnosci :-) ladnych lisci i
        zebys znosila palemko konserwatystyczne nastawienie wladz 100lat, albo i 1000.
      • Gość: Peppers I dobrze ze uschla IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 10:34
        I dobrze, ze uschla! Moze w koncu ten darmozjad jakim jest autorka palmy
        przestanie oplywac wlasna pycha karmiona wypowiedziami snobistycznych
        pseudokoneserow sztuki i wezmie sie do jakiejs pozadnej roboty. Ludzie
        przymieraja glodem, nie maja zadnej pracy a tutaj jedna Pani majaca bogatego
        promotora i silne plecy stawia sobie plastikowy kij w srodku miasta i zbija nan
        nim przyslowiowe kokosy. A motloch jeszcze jej przyklaskuje przez 2 lata. I
        gdzie tu logoka? Gdzie tu sprawiedliwosc spoleczna? Jesli tan Pani naprawde ma
        zmysl artysty i mozliwosc zdobycia srodkow finansowych to niech zrobi cos
        pozytecznego dla wszytskich. Nich np. zrobi projekt odnowienia elewacji na
        Nowym Swiecie i wprowadzi go w zycie. A tak, autorka Palmy nie robiac nic
        zarabia ciezkie pieniadze na kawalku plastikowego kija, dookola ktorego kupa
        snobow uprawia psychiczna masturbacje. Samej autorce to sie nawet nie dziwie,
        bo wlasciwie kazdy chce byc slawny i zarabiac miliony nic nie robiac. Ale
        postawy spoleczenstwa nie moge zrozumiec. Zamiast pogonic ta kobite do jakiejs
        pozytecznej pracy wola uprawiac jakies swoje gusla przy tym kawalku plastiku.

Pozdrawiam!
        • Gość: Asana Re: I dobrze ze uschla IP: 193.0.117.* 11.12.04, 11:09
          To moze od razu zamknimy CSW, Zachete, a wtak wlasciwie to i pozostale ,muzea.
          Pozytku niezamoznym masom to one wielkiego nie przynosza, wiec po co ma je
          panstwo wspolfinansowac? Nastepne w kolejce sa juz ASP i tym podobne
          darmozjadcze instytucje. Ej,Peppers jakze musi ci byc smutno zyc bedac tak
          pozbawionym wyobrazni.Biedactwo.A Palmo-uroczy absurdalny obiekcie zycze
          slicznych lisci i malo kurzu na nich.
          • Gość: puk mi Re: I dobrze ze uschla IP: *.aster.pl 11.12.04, 11:46
            Porownywanie artyzmu palmy do jakiegokolwiek muzeum, swiadczy o wyjtkowym
            wyczuciu sztuki. Czy jestes w stanie zrozumiec porownanie papieru toaletowego
            do obrazow Matejki?
            • roody102 Re: I dobrze ze uschla 11.12.04, 15:35
              Wygłaszanie takich sądów świadczy o kompletnym braku zrozumiania dla tego, czym
              jest sztuka jako taka. Jako dziedzina subiektywna nie podlega ocenim, które
              próbujesz tu forsować. Palma stała się wszak dziełem sztuki publicznej także
              dzięki takim jak Twoja reakcja. Ot, ironia, palma wykipwa przede wszytskim jej
              przeciwników.
              • Gość: puk mi Re: I dobrze ze uschla IP: *.aster.pl 11.12.04, 16:23
                roody102 napisał:

> Jako dziedzina subiektywna nie podlega ocenim, które
                > próbujesz tu forsować. Palma stała się wszak dziełem sztuki publicznej także
                > dzięki takim jak Twoja reakcja.

Dlatego niektorzy chca psie gowno pozostawione na ulicy widziec jako sztuke
                godna dyskusji.
                Artystycznie postawione psie gowna w roznorodnej kolorystyce z pewnoscia
                ozywiaja nasze szare ulice. Jesli chcesz oponowac moje poczucie sztuki, tym
                bardziej to psie gowno jest publicznym dzielem sztuki. To psie gowno wykpiwa
                wszystkich jego przeciwnikow.
                • roody102 Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 01:56
                  Nie rozmawiam o sztuce z ludźmi, którzy o współczesnych jej dziełach umieją
                  mówić tylko przez porównanie do kału. Szkoda czasu, taka argumentacja po prostu
                  kończy rozmowę.
                  • kixx Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 11:44
                    jaka to sztuka?????????????
                    w takim razie nad polskim morzem mieszkaja wielcy artysci
                    w paru miejscowosciach byly knajpki przy plazy z calym gajem takich palm
                    tylko nie pisz,ze to nie to samo

to moze jeszcze postawmy zjezdzalnie i trampoline i tez napiszmy ze to sztuka
                    • roody102 Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 12:51
                      Bo to nie jest to samo. Tytuł pracy Rajkowskiej to "Pozdrowienia z al.
                      Jerozlomiskich" - już samo to świadczy o tym, że to nie to samo, że kluczem do
                      zrozumienia palmy jest jej lokalizacja. Ale to nawet nie o to chodzi, by się
                      zmusić do intelektualnego wysiłku, tylko o to, że o tym, co jest sztuką ni
                      decyduje zdanie tych, którzy mówią "a co to niby za sztuka?", rozumiesz? Twoja
                      negacja nie jest dla nikogo wiążąca, o niczym nie przesądza. Jeśli ktoś chce o
                      sztuce dyskutować w ten sposób, to znaczy, że się do tego po prostu nie nadaje.
                      I tyle.
                      • Gość: kixx Re: I dobrze ze uschla IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 18:03
                        dobra
                        w takim nalezy powiedziec ,ze to jest gowno,a nie sztuka
                        teraz sie nadaje?
                        postawie szalet na srodku pasu ruchu na Marszalkowskiej ,zeby wyrazic moj
                        sprzeciw przeciw zanieczyszczaniu powietrza przez samochody
                        to bedzie sztuka-bo ma jakies przeslanie i lokalizacja tego dziela tez jest
                        wiele mowiaca
                        ale ja takich artystow to mam ....
                        nie powiem gdzie
                        • roody102 Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 21:18
                          Postaw to pogadamy.
                          • Gość: kixx Re: I dobrze ze uschla IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 21:32
                            nie mam wejsc w gazecie
                            zreszta nie interesuje mnie taka tfurczosc
                            • niech Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 21:50
                              Rudy zapomnial o pewnym fakcie. Joanna w wywiadzie dla nowojorskiej gazety
                              stwierdzila ze opor przeciwko palmie to objaw polskiego antysemityzmu. Palma,
                              rudy i joanna to banda gnojkow - skoro mozna mowic wszystko to i ja sobie
                              pozwole.
                              PS. Acha, powyzsza wypowiedz jest dzielem sztuki. Jesli rudy jej nie rozumie to
                              niechaj spierdala.
                              • Gość: kixx ta palma nie uschla IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 22:20
                                ona po prostu zostala obrzezana
                              • roody102 Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 22:36
                                Tak powiedziała? A możesz podać cytat i źródło czy tylko umiesz ludzi nawyzywać?
                            • roody102 Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 22:34
                              Jak Cię nie interesuje, to dlaczego się jej sprzeciwiasz? Ignoruj, ale nie
                              demonstruj własnej ignorancji.
                              • Gość: kixx Re: I dobrze ze uschla IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 23:15
                                poniewaz jakby ktos postawil toitoia na srodku Marszalkowskiej tez bym sie
                                sprzeciwial

nie napisze "ignorancie",to bylby niezasluzony komplement dla ciebie
                                • roody102 Re: I dobrze ze uschla 13.12.04, 00:48
                                  Dobra, widzę że tu już tylko personalnie będzie jechane, więc kończę swój
                                  udział w dyskusji z Państwem.
                                  • Gość: kixx Re: I dobrze ze uschla IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 14:06
                                    sam zaczales
                                    powyzej dowody
                        • atob Re: I dobrze ze uschla 13.12.04, 04:50
                          Gość portalu: kixx napisał(a):

> dobra
                          > postawie szalet na srodku pasu ruchu na Marszalkowskiej ,zeby wyrazic moj
                          > sprzeciw przeciw zanieczyszczaniu powietrza przez samochody
                          > to bedzie sztuka-bo ma jakies przeslanie i lokalizacja tego dziela tez jest
                          > wiele mowiaca

Dobry pomysl
                          I w ten sposob zostaniesz wielkim artysta ;) Ja tez sie troche dorzuce i Ci
                          pomoge.
                          I w ten sposob zostaniemy Wielkimi artystami ...wiesz Kiksie pozniej to juz
                          tylko nagrody...wywiady...bankiety ;)
            • Gość: Asana Re: I dobrze ze uschla IP: *.chello.pl 11.12.04, 16:27
              Palma jest dla mnie przykladem przeforsowania w spoleczenstwie o bardzo
              konserwatywnym guscie co do sztuki (a wyrok na nieznalska to tego znakomity
              przyklad itp)happeningowego pomyslu - ciekawego, kontrowersyjnego, zaprawionego
              duza doza poczucia humoru. i bardzo mnie cieszy,ze po wszelakich dyskusjach spr
              zed dwoch lat wciaz stoi.Co zas do sztuki-jesli pojawilbys sie w Zachecie czy
              csw na eg wystawie Kim Sooja czy abakanowicz,kozyry to prawdopodobnie rowniez do
              ogladanych obiektow nie uzylbys slowa "sztuka".sztuka wspolczesna ma to do
              siebie, ze dokonujac transgresji zinternalizowanch przez spoleczenstwo granic
              sztuki prowadzi do kontrowersji. wielu artystow lub nibyartystow zamiast osiagac
              nowa jakposc tworzy buble-taka jest trudna rzeczywistosac tworcow w
              postmodernistycznej rzeczywistosci.takie ryzyko. istotna jej cecha jest tez to,
              ze bardzo czesto nie ma "ladnej" "wpadajacej w oko" formy a gra na poczuciu
              estetyki i gustach osob takich jak Pepper. I zarowno Tobie ma prawo sie to
              niepodobac jak i oni maja prawo to robic.. Zreszta,nie lubilam kiedys i nie
              ogladalam z jakakolwiek przyjemnoscia wiekszosci mlodych tworcow.Ale z czasem
              nauczylam sie chyba troche bardziej ja rozumiec i przekraczac tez wlasne
              przyzwyczajenia. Pozdr.Asana.(btw:a matejki to nawet w toalecie nie zawiesilabym
              sobie ;P )
              • tarantula01 Że co? 12.12.04, 12:54
                Gość portalu: Asana napisał(a):

> sztuka wspolczesna ma to do siebie, ze dokonujac transgresji
                > zinternalizowanch przez spoleczenstwo granic sztuki prowadzi do kontrowersji.

Cały czas się uczę: "transgresja zinternalizowanych" - co to za dziwactwo?
                • roody102 Re: Że co? 12.12.04, 16:06
                  "Transgresja granic" a nie "transgresja zinternalizowanych" tam była. Jak
                  chcesz się nauczyć rozbioru zdania, to polecam podręczniki do gramatyki dla
                  gimnazjum. Na trudne słówka czas przychodzi później. Ale jak już koniecznie
                  chcesz, to polecam słownik wyrazów obcych.
        • more.more.more Re: I dobrze ze uschla 11.12.04, 11:50
          zgadzam się

jak dla mnie ta palma to taki wiejski krasnal
          tyle że w środku miasta

tragedia
          przez przez duże TRA :)
        • tripper Re: I dobrze ze uschla 12.12.04, 17:09
          watpie, czy Rajkowska zarobila na palmie chociaz zlotowke
        • pan_pndzelek >>>Szkodliwy IDIOTA PEPPERS... 13.12.04, 01:06
          Szkodliwy IDIOTA PEPPERS vel STOLICZNYJ... Stopień nagromadzenia idiotyzmu w
          jego postach zwyczajnie przytłacza. Mnie się ta palma nie podoba ale ten kmiot
          jak zwykle musi znaleźć przyczyny ideologiczne... I tak SZKODLIWY IDIOTA pisze:

Gość portalu: Peppers napisał(a):
          > I dobrze, ze uschla! Moze w koncu ten darmozjad jakim jest autorka palmy
          > przestanie oplywac wlasna pycha karmiona wypowiedziami snobistycznych
          > pseudokoneserow sztuki i wezmie sie do jakiejs pozadnej roboty.

Tak pisze jakby sam tę Rajkowską utrzymywał...

> Ludzie
          > przymieraja glodem, nie maja zadnej pracy a tutaj jedna Pani majaca bogatego
          > promotora i silne plecy stawia sobie plastikowy kij w srodku miasta i zbija
          nan
          > nim przyslowiowe kokosy.

Jasne głąbie! MILIARDY LUDZI W POLSCE GŁODUJĄ... a dziesiątki miliardów są na
          granicy minimum biologicznego... To modne jest pisać takie bzdury ale to w
          niczym nie zmienia sprawy, że to bzdury i to szkodliwe...

> Gdzie tu sprawiedliwosc spoleczna?

Na szczęście ta pancerna ku.rwa zdechła w 1989 r. I nikt po niej nie płacze z
          wyjątkiem ciebie przygłupie-szkodniku...

> Jesli tan Pani naprawde ma
          > zmysl artysty i mozliwosc zdobycia srodkow finansowych to niech zrobi cos
          > pozytecznego dla wszytskich.

Bo co? Bo ty tak chcesz lewaku? A nie przyszło ci do małej główki, że to jest
          najzwyczajniej normalne, iż mając pieniądze robi to co chce? Ja wiem, tobie to
          się nie mieści...

> postawy spoleczenstwa nie moge zrozumiec. Zamiast pogonic ta kobite do
          jakiejs
          > pozytecznej pracy wola uprawiac jakies swoje gusla przy tym kawalku plastiku.

No w końcu wyszło szydło z worka! Pogonić tę Rajkowską na wykopki, niech kopie
          ziemniaki... przecież przez 50 lat uważano, że to pożyteczna społecznie
          praca... i komu to przeszkadzało? Nie, imbecylu? Żebym nie czytał wcześniej
          twoich idiotyzmów (np. o Arkadii) to uważałbym, że twój post to tylko ponury
          żart... niestety wiem, że pisałeś serio... a to cię dyskwalifikuje,
          przynajmniej jeśli idzie o umiejętność myślenia...

> Pozdrawiam!

Ty nie pozdrawiaj, ty SP***DALAJ!!!
    • tarantula01 Postarzała się ta palma 11.12.04, 11:40
      Jak na dwulatkę, to już całkiem kiepsko się trzyma - włosy wypadły. Taka łysa
      pała - nie do twarzy Warszawie.
    • Gość: brum Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: 217.153.29.* 11.12.04, 13:13
      Paryż ma wysoką wieżę Eiffla, Londyn zabytkowego Big Bena, my mamy tandetną,
      brudną, plastikową palmę, która szpeci Centrum. Rzeczywiście- są powody do dumy.
    • Gość: gość Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.acn.waw.pl 11.12.04, 16:37
      Sprzątnąć szybko ten tandetny, plastikowy badyl i obciążyć "artystkę" kosztami
      sprzątania, oraz utylizacji plastikowego śmiecia.
    • Gość: Ojojoj Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 17:40
      Palma zdecydowanie za małe ma liście w stosunku do pnia. Złe proporcje.
    • Gość: normalny Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 12.12.04, 01:51
      PEPPER JESTEŚ BEZNADZIEJNY !!!!TA PALMA TO DOWÓD ŻE W TYM KRAJU JEST JESZCZE
      KTOŚ NORMALNY>TYLKO W POLSCE STAWIA SIĘ POMNIKI ŻYJĄCYM I TOWBREW ICH WOLI
      >PEPPER ZMIEŃ PSEUDO NA PAMPPERS INIE OBRAŻAJ KOBIETY >DLA CIEBIE SZTUKA TO
      SZTUKA MIĘSA .CZY NIKT PRODUKUJĄCY SZTUCZNE KWIATY NIE POTRAFI WYPRODUKOWAĆ
      LIŚCI DO TEJ PALMY >REKLAMA FIRMY Z A P E W N I O N A >pie3niądze na elewacje
      nowego światu szukaj pamppers u tych co tak tłumnie zjawiają się na
      posiedzeniach RADY MIASTA .I PO CO TU MIESZAĆ DO TEGO MATEJKĘ???????
      • Gość: d Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.chello.pl 12.12.04, 02:01
        tylko nie wersalikami, nic kuchnia nie rozumiem
        • Gość: Peppers Hehe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.12.04, 11:34
          1. To nie ja robilem porownania do Matejki

2. To nie ja robilem porownania do gowna

3. Nie mowe wcale, ze palma mi sie nie podoba

4. Byc moze wypowiadam sie niezupelnie jasno ale postaram sie jakos wyjasnci
          moj punkt widzenia. Otoz sztuka nowoczesna jest bardzo prosta. To znaczy tka
          naprawde ciezko powiedziec co to sztuka jest a co nie jest. Ktos postawi palme
          na palcu i to jest sztuka, ktos inny wysypie na jakims placu tone bananow i to
          rowniez jest sztuka, jeszcze inny postawi jakas kulke i to tez bedzie sztuka. I
          tutaj wlasnie pojawi sie problem. Wlsciwie wszytsko jest sztuka- byle grafitti,
          byle wlepka, byle bazgrol czy kawalek kamienia. Moze sie to podobac badz nie.
          Ja nie rozumiem sztuki nowoczesnej i jej nie czuje. Ale nie to jest tutaj
          problemem. Problem tkwi w tym, ze skoro wszystko jest praktycznie sztuka to
          moze ja tworzyc kazdy. I tutaj pojawia sie problem. Oto przyklad:

1. Pan Kowalski ma dusze artysty, chce tworzyc sztuke nowoczesna, bierze wiec
          kawalek plutna, rzuca w nie jajkiem i potem wystawia to jako dzielo pt.
          `reakcja jadrowa`. I co? I nic, nikt nie zwroci na to uwagi. A jak juz zwroci
          to wysmieje caly projekt. I tak utalentowany artysta Pan Kowalski poniesie
          psychiczna porazke. CZemu? Bo nie mial nazwiska, promotora, pieniedzy, dobrej
          reklamy.

2. Na ten sam pomysl wpada Pani R. co ma nazwisko, promotora, kase. I dzielo
          robi wielka furore, organizowane sa z tej okazji festyny, wiece itp.

I wlasnie o to w tym wszystkim mnie tak wpienia. Kiedys aby byc artysta trzeba
          bylo miec prawdziwy talent, kunszt. Teraz trzeba miec jedynie nazwisko i kase.
          I przez to ludzie ktorzy naprawde mogliby miec jakis pomysl, maja jakis talent
          czesto wogole nie moga sie spelnic, bo nie maja srodkow na realizacje swoich
          projektow a jak juz je zrealizuja to ulica zepsuta komercia i massmediami zaraz
          je wysmieje. Za to wiele snobow co to ma nazwisko i kase uchodzi za wspanialych
          arystow mimo, ze tak naprawde reprezentuja soba niewiele lub nic a ulica ich
          podziwia.

Nie mowie, ze Pani R, jest snobem. Byc moze ma ona dusze artysty. Jednakze
          zachoawnie ulicy z pewnoscia ja demoroalizuje. Palma powstala, OK. Niech sobie
          stoi. Ale nie robcie wokol niej takiego halo i takiego cyrku, bo wlasnie w tym
          momencie poprzez wasze dzialanie Pani R. z arystsy staje sie oplywajacym w
          glorie nierobem. I zamiast wziasc sie do jakiejs pozytecznej pracy woli zbijac
          kokosy na palmie.

Pisze to choc wiem, ze to wielu z was to i tak nie dotrze. Bo niestety
          spoleczenstwo jest zespute przez komercje, massmedia itp. Palma jest trendy
          wiec trzeba ja kochac, Pani R. jest trendy wiec trzeba ja chwlic. Bo tak jest
          modnie i tak wypada. A dla mnie jest to wszytsko zalosne i smutne. I bynejmniej
          nie dlateo, ze mam cos przeciwko Palmie czy sztuce. Tylko dlatego, ze
          bezrobocie siega zenitu, ludzie przymieraja glodem a ktos robi fortune na
          kawalku kija tylko dlatego, ze ma nazwisko i promotora.

Pozdrawiam!

P.S. Zeby artsytak jeszcze zorbila ta palme sama. Ale przeciez to jest gotowy
          model made in USA.
          • roody102 Re: Hehe 12.12.04, 12:58
            > P.S. Zeby artsytak jeszcze zorbila ta palme sama. Ale przeciez to jest gotowy
            > model made in USA.

Mylisz sztukę z rękodziełem artystycznym. To jest zresztą powszechnie obecne
            dziedzictwo PRL, który właśnie takimi kategoriami nauczał o sztuce. Palma nie
            jest sztuką, dlatego że jest wykonana samodzielnie, tylko ze względu na to,
            jaką grę uprawia z przestrzenią takiego a nie innego miasta, z takimi ani
            innymi reakcjami i tak dalej. Zresztą jej sens się rozwija - jak już mówiłem
            dziś staje się ona symbolem walki z marazmem urzędników, ale od samego początku
            grała z ludźmi i trzeba się zdobyć na odrobinę abstralcyjnego myślenia, żeby to
            dostrzec. I to jest klucz do tego, co nazywasz sztuką współczesną - ja też nie
            wszytskie jej przejawy rozumiem, nie każdą taką grę umiem dostrzec, nie zawsze
            idę za tropem myśli autora i nie zawsze mam swoją interpretację, ale to właśnie
            jest współczesna sztuka - z dużą wolnością interpretacji (także z wolnością jej
            braku). Nie można się na nią oburzać, że nie jest jak w PRL - dla każdego taka
            sama, ziterpretowana przez władzę odgórnie i nie budząca dyskusji. Nie
            rozumiesz, okej, nie muszis. Toleruj i daj się cieszyć tym, którzy rozumieją ją
            po swojemu. Nie walcz z tym, czego nie rozumiesz.
            • roody102 Re: Hehe 12.12.04, 13:00
              PS: Dla mnie jako odbiorcy nie ma znaczenia czy palmę postawiła Rajkowska czy
              Kowalska ani to, za czyje środki ona stoi (choć osobiście jestem zdania, że
              miasto powinno przeznaczyć w budżecie pewną kwotę na wspieranie takich działań
              w przestrzeni publicznej, bo one są pożyteczne - ogniskują uwagę ludzi na
              otaczającej ich przestrzeni i to samo w sobie jest korzystne).
              • palker Re: Hehe 12.12.04, 13:11
                Palma, zgodnie z inencją, utrwaliła się w świadomości społecznej ludu
                pracującego miast i wsi.
                W piatek, pod Wileńskim na Pradze, słyszałem rozmowę dwóch przedsiębiorczych
                przedsiębiorców łóżkowo-straganowych. Rozmawiali o trzecim.
                - A gzie jes Rysiu?
                - Rysiu? Chyba ten ch.j streczy od wczoraj jak palma na "Degolu"
                • roody102 Re: Hehe 12.12.04, 13:55
                  Huehue, weszła do języka - to też dobrze. Żyje swoim życiem.
          • Gość: Automobilista Re: Hehe IP: 62.233.175.* 13.12.04, 10:44
            > Pisze to choc wiem, ze to wielu z was to i tak nie dotrze. Bo niestety
            > spoleczenstwo jest zespute przez komercje, massmedia itp.

No właśnie, no właśnie!!! Mass media opanowały społeczenstwo, a tymczasem co z
            biedakami, których nie stać nawet na gazetę?!! Czy oni mają byc wykluczeni ze
            społeczeństwa?! Kto o nich pomyśli?!!!

A co z ubogimi, którzy bezsilnie patrza na komercjalizacje społeczeństwa, a
            samemu kupują najtańsze rzeczy na obskurnych bazarach? Czy ktoś się za nimi
            ujmie w tym podłym skomercjalizowanym świecie?!!!

> Palma jest trendy
            > wiec trzeba ja kochac, Pani R. jest trendy wiec trzeba ja chwlic. Bo tak jest
            > modnie i tak wypada.

Ni właśnie, a co z wykluczonymi poza nawias skomercjalizowanego społeczeństwa
            głodującymi ludźmi, których nikt nigdy nie pochwali, bo ubóstwo nie jest
            trendy?! Kto zwróci na nich uwagę na tym świecie rozpasanej i ostentacyjnej
            konsumpcji?!!!

> A dla mnie jest to wszytsko zalosne i smutne.

Masz rację! Rowerzyści nie mają ściezżek rowerowych wzdłuż Alej Jerozolimskich,
            pasażerowie podupadającej komunikacji zbiorowej, jakże przecież sałusznej formy
            transportu, nie mają bus-pasa na Modlińskiej, a tu toczą się jakieś jałowe
            dysputy na temat jakiejś kiczowatej palmy, a nikt nie zwraca uwagi na prawdziwe
            problemy biednych ludzi!!! Jak tak można?!!!

> I bynejmniej
            > nie dlateo, ze mam cos przeciwko Palmie czy sztuce. Tylko dlatego, ze
            > bezrobocie siega zenitu, ludzie przymieraja glodem a ktos robi fortune na
            > kawalku kija tylko dlatego, ze ma nazwisko i promotora.

No właśnie! A co z milionami głodujacych, których nikt nie wypromuje, bo głod i
            bezrobocie nie są trendy?!!! Gdzie tu sprawiedliwość społeczna?!!!!!
    • Gość: kamaoka Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.12.04, 14:10
      a ja jestem wdzieczna za palme - to byl moj pierwszy punkt rozpoznawczy gdzie
      ejstem gdy pzyjechalam na studia, na poczatku tez dla mnie dziwnie wygladala,
      ale teraz ja bardzo lubie, szkoda ze juz nie ma lisci:P
      wszystkiego najlepszego Palmo:)
    • sebpl Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny 12.12.04, 16:13
      Palma obchodzi drugie urodziny i nic przez ten czas nie urosła. Wręcz
      przeciwnie - wyłysiała :(

---
      Śladami kota Filemona tup... tup... tup...
      • niech Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny 12.12.04, 16:24
        Jest to model palmy dwuletniej. Ona po prostu nie zyje dluzej. Artystka
        popelnila blad - powinna umiescic tam model palmy dlugowiecznej. A moze
        oszwabili ja wykonawcy zlecenia?
        • roody102 Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny 12.12.04, 16:30
          Żeby być tak zupełnie szczerym, to palma była jednorczona i na tyle była
          początkowo obliczana a pomysł, by została, nie wyszedł od Joanny.
          • niech Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny 12.12.04, 17:33
            Dziwne - kiedy ja nazwalem kogos po imieniu to absztyfikant rudego mnie
            zbesztal. Widze ze rudy ma prawo na tym forum nie tylko do nazywania rzeczy po
            imieniu ale takze i ludzi.
            PS. Pozwolisz rudy ze na chwile odejde od kompa i sobie rzygne.
            • roody102 Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny 12.12.04, 17:47
              Nie, co masz na myśli - nie śledzę wszytskich pyskówek na tym forum. O
              pozwolenie na rzyganie nikogo nie musisz pytać - robisz tu to nieustannie i
              nierzadko swymi rzygowinami udaje Ci się trafić w innych.
    • sceptyk Ten obiekt o fallicznym ksztalcie 13.12.04, 01:23
      jest wyraznym dowodem na patriarchalna strukture naszego spoleczenstwa i
      zniewolenie kobiet, ktore boja sie pokazac w swej sztuce cos kobiecego (drugi
      przyklad - Nieznalska). Biora sie one oczywiscie (struktura patriarchalna oraz
      palma) w prostej linii z chrzescijanstwa, ktorego poczatki siegaja wszak ziemi,
      gdzie pelno bylo palm oraz patriarchow.
      • pan_pndzelek >>>Koledze się dni pomyliły... 13.12.04, 01:29
        Koledze się dni pomyliły... powyższe należało napisać we Środę...
    • Gość: Automobilista Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: 62.233.175.* 13.12.04, 10:37
      Palma w postaci obecnej (tj. bezlistnej) przypomina ogromnego fallusa. Tak
      jakby chciała pwoiedziec mieszkańcom i turystom... No wiecie co :) Ot taki
      motyw na miarę naszego miasta.

Warto byłoby to zdyskontować i produkować dla turystów gadżety wykorzystujące
      ten motyw (tak jak w Paryżu produkuje się gadżety z wieżą Eiffle'a). Budziłyby
      uśmiech i chyba nienajgorzej się sprzedawały.
      • d.z Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny 13.12.04, 11:03
        A mnie się pomysł z palmą podobał.
        Nie traktuje jej jako sztuki bo chyba nie o to chodzi.
        Ot coś innego.
        • Gość: Automobilista Re: Palma obchodzi w niedzielę drugie urodziny IP: 62.233.175.* 13.12.04, 11:05
          Mi tez się pomysł z palmą podobał, mój komentarz dotyczył stanu obecnego, tj.
          bez liści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka