apawlak1 14.02.05, 12:07 Nie wiem, czy to dobre miejsce na zadanie takiego pytania: Ale: kiedy (w którym roku, miesiacu) zmieniano w Warszawie nazwy ulic: interesuje mnie zmiana nazwy ul. Świerczewskiego na Al. Solidarności? Dziękuje bardzo, AP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ryszard.maczewski Re: nazwy ulic 14.02.05, 12:20 > kiedy (w którym roku, miesiacu) zmieniano w Warszawie nazwy ulic: interesuje > mnie zmiana nazwy ul. Świerczewskiego na Al. Solidarności? Zgodnie z przypomnianą ostatnio przez roodego102 listą zmian www.trasbus.com/histzmianyulic.htm zmiana nazwy nastąpiła 10 października 1991 r. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Al. Solidarności czy "Solidarności"? 21.02.05, 13:03 Mię się zdaje, że "Solidarności", ale sa różne wersje, nawet na drukach firmowych itp. A bliżej tunelu Trasy W-Z zachowały się jeszcze tablice, że to Al. Świerczewskiego. I dobrze, to tez świadkowie historii. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Al. Solidarności czy "Solidarności"? 21.02.05, 15:39 A to nie jest tak, że ona się nazywa częściowo tak, częściowo tak? Ktoś mi tak kiedyś tłumaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Al. Solidarności czy "Solidarności"? 21.02.05, 23:24 Jak to "częściowo"??? Wraca epoka "jajeczka częściowo nieświeżego" i "jesiotra drugiej świeżości"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Al. Solidarności czy "Solidarności"? 22.02.05, 01:24 No, od Woli do mostu miała niby być "Solidarności" a za mostem solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Al. Solidarności czy "Solidarności"? 22.02.05, 01:32 wedle Kwiryny Handke zmiana nazwy al. Świerczewskiego, na odcinku do tunelu trasy WZ, nastapiła w dniu 11.12.1990 natomiast przemianowanie całej uliy datuje się od 11.10.1991. Oficjalna nazwa całości: Aleja "Solidarności" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pburkiewicz Re: nazwy ulic 13.06.05, 16:19 Aleja gen. Karola Świerczewskiego została przemianowana w 1991 roku- tak jak ul. Juliana Marchlewskiego, pl. Feliksa Dzierżyńskiego, ul. KRN itd Odpowiedz Link Zgłoś