utrat 26.02.05, 22:53 Brechta, Dabrowszczakow, Namyslowska, Szymanowskiego, Szanajcy, pl. Hallera - jaka jest historia terenow, na ktorych sie teraz znajduje te ulice? Czy to prawda, ze byly tam jakies wojskowe koszary? Albo moze pola? Czy ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
utrat Re: pl Hallera i okolice 26.02.05, 22:55 na Namyslowskiej bylo na pewno wiezienie.... swiadczy o tym nowy pomnik oraz resztki murow (dzis juz ich nie widac, bo sa zabudowane ceglami) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: pl Hallera i okolice 26.02.05, 22:56 o utrat, ty też tutaj? Sami znajomi:) Odpowiedz Link Zgłoś
utrat Re: pl Hallera i okolice 26.02.05, 23:00 wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma. prochazko, na pytanie mi odpowiedz, a nie pogaduszki jakies urzadzasz :) na gadu gadu jest forum inne :P Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pl Hallera i okolice 27.02.05, 13:25 Ładnie opisuje tę okolicę Paweł Elsztein na s.80-90 książki "Moja Praga". Oczywiscie najlepiej czytać tekst mając jednocześnie pod ręką "Ilustrowany Atlas Dawnej Warszawy" Roberta Marcinkowskiego. Cały obszar połozony między Jagiellońską, 11.Listopada, dzisiejszą Namysłowską i Starzyńskiego to były tereny wojskowe. Oprócz istniejacych koszar 36.PP LA mieściła się tu Centralna Składnica Zaopatrzenia Wojskowego (z własnymi bocznicami kolejowymi i siecią wewnętrzną lini wąskotorowych), 14 Kompania Taborów, jednostka pododziału weterynaryjnego, wojskowe składy węgla, plac ćwiczeń zwany "Kozakami" (teren dzisiejszego osiedla PRaga II i pl.Hallera), strzelnica wojskowa i budynki kwaterunku wojskowego. Z dawnej zabudowy ostał się jedynie budynek mieszkalny, stojący dziwnie ukosem do linii ulicy Starzyńskiego, niedaleko pływalni. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: pl Hallera i okolice 27.02.05, 16:50 Tereny te były pierwotnie esplanadą, czyli pustą, niezabudowaną przestrzenią na przedpolu Fortu Śliwickiego. Ich południową granicę stanowiła ulica - nomen omen - Esplanadowa (dzisiejsza 11 Listopada). Gdy w II połowie XIX wieku Fort Śliwickiego uznany został za przestarzały, przez teren jego esplanady przeprowadzono linię Kolei Obwodowej (której wysoki wał i przepusty drogowe stanowiły też swego rodzaju fortyfikację), zaś na południe od niej rozpoczęto budowę składów i magazynów rosyjskiej intendentury wojskowej, a na przełomie wieków - zespół koszar 2. orenburskiego pułku kozaków. Jak już napisał Palker, w okresie międzywojennym w koszarach kozackich stacjonował 36. pp Legii Akademickiej, magazyny objęła 1. Okręgowa Składnica Intendentury i 1. dywizjon taborów, a także Centrum Wyszkolenia i Badań Weterynaryjnych. Poza tym na części terenów odstąpionych przez Wojsko wzniesiono Państwowy Instytut Tele- i Radiotechniczny. Na jego zapleczu ocalało do dziś kilka porosyjskich budynków magazynowych. Istnieje również kilka domów oficerskich i podoficerskich Funduszu KWaterunku Wojskowego z okresu międzywojennego. Odpowiedz Link Zgłoś
okuran Re: pl Hallera i okolice 28.02.05, 11:21 A czy wiesz które to budynki????? Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pl Hallera i okolice 28.02.05, 11:34 budynki te bardzo dobrze oznaczone są na planach zamieszczonych w "Ilustrowanym Atlasie Dawnej Warszawy" Roberta Marcinkowskiego. Bodajże (bo nie mam teraz pod ręką) znajdziesz je na mapce oznaczonej numerem II. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: pl Hallera i okolice 28.02.05, 12:10 Tak jest - mapka nr II, choć niestety Lindley, a za nim Robert, nie zaznaczyli wszystkich XIX-wiecznych budynków magazynowych i koszarowych. Koszary 36. pp to zespół zabudowań przy 11 Listopada 17/19. Przetrwał on niemal w całości - budynek dowództwa, trzy bloki batalionowe, plus kilka budynków gospodarczych. Z dużych budynków zniszczony został tylko - chyba w 1939 - magazyn mobilizacyjny (u Roberta - cegiełki w kształcie litery "C"). 1. Okręgowa Składnica Intendentury zajmowała budynki magazynowe po obu stronach Jagiellońskiej (te na terenie ZOO nie zaznaczone u Roberta) i wzdłuż dzisiejszej Starzyńskiego - przetrwał tylko jeden budynek przy Burdzińskiego - nie kojarzę w tej chwili, co to konkretnie jest. Oprócz magazynów w skład zespołu wchodziły także koszary, młyny, piekarnie, wagi kolejowe, itp. Część porosyjskich magazynów (konkretnie składów artyleryjskich), które przekazano Instytutowi, istnieje na jego terenie do dziś, w kwartale ulic Brechta, Groszkowskiego, Borowskiego i Ratuszowej. Centrum Wyszkolenia i 1. dywizjon taborów koegzystowały w budynkach przy dzisiejszej Namysłowskiej (tu także braki w "Atlasie" Roberta) do 1937 bodajże - potem tabory przeniesiono do Małkini. Do dziś ocalał tylko budynek dowództwa 1. dtab, później zapewne komendy Centrum, przy 11 Listopada 13. Ponadto istnieje dom mieszkalny kadry zawodowej 36. pp, wzniesiony przez Departament Budownictwa MSWoj jako jedyny z planowanego miniosiedla (dlatego ma taki dziwny kształt) przy 11 Listopada 15 (P. Wędziagolski, 1927). A także co najmniej 3 inwestycje FKW - domy podoficerskie przy Starzyńskiego 12 (wspomniany powyżej przez Palkera - J. Dzierżanowski, 1928) i Dąbrowszczaków 4 (K. Tołłoczko, 1931; w "Atlasie" J. Zielińskiego błędnie uznany za nieistniejący), oraz oficerski przy Ratuszowej 17/19 (A. Sygietyński 1929). Poza tym kilka budynków stanowi zagadkę: i tak przedwojenne sprawozdania FKW wykazują istnienie domu oficerskiego przy 11 Listopada 23 (B. Zborowski, 1928) - mi się nie udało go zlokalizować; budynek na rogu Ratuszowej i Jagiellońskiej M. Leśniakowska w "Architekturze 1918-1939" ewidentnie błędnie przypisuje C. Przybylskiemu, ale faktem pozostaje, że jest on przedwojenny, mieszkalny, a do 1938 nie wykazywany w sprawozdaniach FKW. Podobnie nieduży budynek przy Brechta - raczej mieszkalny, na pewno przedwojenny, o nieznanej funkcji. Dodać mogę jeszcze, że cały zespół praskich koszar ciągnął się jeszcze dalej na południe, aż do dzisiejszej Solidarności, i początkowo (tj. po 1918) w administracji Wojska Polskiego pozostawała także zajezdnia tramwajowa na Inżynierskiej, a nawet praska cerkiew, ale to zupełnie inna historia... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzm Re: pl Hallera i okolice 21.03.05, 19:10 Trzeba dodać jeszcze dwa budynki FKW przy ówczesnej Targowej79 i 81 a dziś Kameralna 1 i 3 projektu Czesława Przybylskiego, co prawda już po prawej stronie Ratuszowej Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: pl Hallera i okolice 17.03.05, 10:05 Niestety musialem sie wyniesc z moich rodzinnych stron - to znaczy wlasnie z tych okolic. :-( Niemniej zawsze mnie zastanawia, czy cos na terenie ZOO jest pozostaloscia Fortu Sliwickiego. Raczej ciezko mi sobie wyobrazic, ze fosa wybiegu dla lwow mogla byc fortowa fosa, ale kto wie? Chwilowo strona www ZOO lezy i nie mam planu ogrodu pod reka, ale moze wartoby sie mu przyjrzec pod tym katem? Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: pl Hallera i okolice 17.03.05, 23:52 hiuppo napisał: >> Niemniej zawsze mnie zastanawia, czy cos na terenie ZOO jest pozostaloscia > Fortu Sliwickiego. Raczej ciezko mi sobie wyobrazic, ze fosa wybiegu dla lwow > mogla byc fortowa fosa, ale kto wie? > > Chwilowo strona www ZOO lezy i nie mam planu ogrodu pod reka, ale moze wartoby > sie mu przyjrzec pod tym katem? Fort Śliwickiego nie znajdował się na terenie obecnego ZOO, tylko na północ od nasypu kolejowego. Stąd nazwa tamtego rejonu - Śliwice. Odpowiedz Link Zgłoś