Dodaj do ulubionych

pl Hallera i okolice

26.02.05, 22:53
Brechta, Dabrowszczakow, Namyslowska, Szymanowskiego, Szanajcy, pl. Hallera -
jaka jest historia terenow, na ktorych sie teraz znajduje te ulice? Czy to
prawda, ze byly tam jakies wojskowe koszary? Albo moze pola? Czy ktos wie?
Obserwuj wątek
    • utrat Re: pl Hallera i okolice 26.02.05, 22:55
      na Namyslowskiej bylo na pewno wiezienie.... swiadczy o tym nowy pomnik oraz
      resztki murow (dzis juz ich nie widac, bo sa zabudowane ceglami)
    • stary.prochazka Re: pl Hallera i okolice 26.02.05, 22:56
      o utrat, ty też tutaj? Sami znajomi:)
      • utrat Re: pl Hallera i okolice 26.02.05, 23:00
        wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma. prochazko, na pytanie mi odpowiedz, a nie
        pogaduszki jakies urzadzasz :) na gadu gadu jest forum inne :P
    • palker Re: pl Hallera i okolice 27.02.05, 13:25
      Ładnie opisuje tę okolicę Paweł Elsztein na s.80-90 książki "Moja Praga".
      Oczywiscie najlepiej czytać tekst mając jednocześnie pod ręką "Ilustrowany
      Atlas Dawnej Warszawy" Roberta Marcinkowskiego.
      Cały obszar połozony między Jagiellońską, 11.Listopada, dzisiejszą Namysłowską
      i Starzyńskiego to były tereny wojskowe. Oprócz istniejacych koszar 36.PP LA
      mieściła się tu Centralna Składnica Zaopatrzenia Wojskowego (z własnymi
      bocznicami kolejowymi i siecią wewnętrzną lini wąskotorowych), 14 Kompania
      Taborów, jednostka pododziału weterynaryjnego, wojskowe składy węgla, plac
      ćwiczeń zwany "Kozakami" (teren dzisiejszego osiedla PRaga II i pl.Hallera),
      strzelnica wojskowa i budynki kwaterunku wojskowego. Z dawnej zabudowy ostał
      się jedynie budynek mieszkalny, stojący dziwnie ukosem do linii ulicy
      Starzyńskiego, niedaleko pływalni.
      • sqh Re: pl Hallera i okolice 27.02.05, 16:50
        Tereny te były pierwotnie esplanadą, czyli pustą, niezabudowaną przestrzenią na
        przedpolu Fortu Śliwickiego. Ich południową granicę stanowiła ulica - nomen
        omen - Esplanadowa (dzisiejsza 11 Listopada). Gdy w II połowie XIX wieku Fort
        Śliwickiego uznany został za przestarzały, przez teren jego esplanady
        przeprowadzono linię Kolei Obwodowej (której wysoki wał i przepusty drogowe
        stanowiły też swego rodzaju fortyfikację), zaś na południe od niej rozpoczęto
        budowę składów i magazynów rosyjskiej intendentury wojskowej, a na przełomie
        wieków - zespół koszar 2. orenburskiego pułku kozaków.

Jak już napisał Palker, w okresie międzywojennym w koszarach kozackich
        stacjonował 36. pp Legii Akademickiej, magazyny objęła 1. Okręgowa Składnica
        Intendentury i 1. dywizjon taborów, a także Centrum Wyszkolenia i Badań
        Weterynaryjnych. Poza tym na części terenów odstąpionych przez Wojsko
        wzniesiono Państwowy Instytut Tele- i Radiotechniczny. Na jego zapleczu ocalało
        do dziś kilka porosyjskich budynków magazynowych. Istnieje również kilka domów
        oficerskich i podoficerskich Funduszu KWaterunku Wojskowego z okresu
        międzywojennego.
        • okuran Re: pl Hallera i okolice 28.02.05, 11:21
          A czy wiesz które to budynki?????
          • palker Re: pl Hallera i okolice 28.02.05, 11:34
            budynki te bardzo dobrze oznaczone są na planach zamieszczonych w "Ilustrowanym
            Atlasie Dawnej Warszawy" Roberta Marcinkowskiego. Bodajże (bo nie mam teraz pod
            ręką) znajdziesz je na mapce oznaczonej numerem II.
            • sqh Re: pl Hallera i okolice 28.02.05, 12:10
              Tak jest - mapka nr II, choć niestety Lindley, a za nim Robert, nie zaznaczyli
              wszystkich XIX-wiecznych budynków magazynowych i koszarowych.

Koszary 36. pp to zespół zabudowań przy 11 Listopada 17/19. Przetrwał on niemal
              w całości - budynek dowództwa, trzy bloki batalionowe, plus kilka budynków
              gospodarczych. Z dużych budynków zniszczony został tylko - chyba w 1939 -
              magazyn mobilizacyjny (u Roberta - cegiełki w kształcie litery "C").

1. Okręgowa Składnica Intendentury zajmowała budynki magazynowe po obu stronach
              Jagiellońskiej (te na terenie ZOO nie zaznaczone u Roberta) i wzdłuż
              dzisiejszej Starzyńskiego - przetrwał tylko jeden budynek przy Burdzińskiego -
              nie kojarzę w tej chwili, co to konkretnie jest. Oprócz magazynów w skład
              zespołu wchodziły także koszary, młyny, piekarnie, wagi kolejowe, itp.

Część porosyjskich magazynów (konkretnie składów artyleryjskich), które
              przekazano Instytutowi, istnieje na jego terenie do dziś, w kwartale ulic
              Brechta, Groszkowskiego, Borowskiego i Ratuszowej.

Centrum Wyszkolenia i 1. dywizjon taborów koegzystowały w budynkach przy
              dzisiejszej Namysłowskiej (tu także braki w "Atlasie" Roberta) do 1937 bodajże -
              potem tabory przeniesiono do Małkini. Do dziś ocalał tylko budynek dowództwa
              1. dtab, później zapewne komendy Centrum, przy 11 Listopada 13.

Ponadto istnieje dom mieszkalny kadry zawodowej 36. pp, wzniesiony przez
              Departament Budownictwa MSWoj jako jedyny z planowanego miniosiedla (dlatego ma
              taki dziwny kształt) przy 11 Listopada 15 (P. Wędziagolski, 1927). A także co
              najmniej 3 inwestycje FKW - domy podoficerskie przy Starzyńskiego 12
              (wspomniany powyżej przez Palkera - J. Dzierżanowski, 1928) i Dąbrowszczaków 4
              (K. Tołłoczko, 1931; w "Atlasie" J. Zielińskiego błędnie uznany za
              nieistniejący), oraz oficerski przy Ratuszowej 17/19 (A. Sygietyński 1929).

Poza tym kilka budynków stanowi zagadkę: i tak przedwojenne sprawozdania FKW
              wykazują istnienie domu oficerskiego przy 11 Listopada 23 (B. Zborowski, 1928) -
              mi się nie udało go zlokalizować; budynek na rogu Ratuszowej i Jagiellońskiej
              M. Leśniakowska w "Architekturze 1918-1939" ewidentnie błędnie przypisuje C.
              Przybylskiemu, ale faktem pozostaje, że jest on przedwojenny, mieszkalny, a do
              1938 nie wykazywany w sprawozdaniach FKW. Podobnie nieduży budynek przy
              Brechta - raczej mieszkalny, na pewno przedwojenny, o nieznanej funkcji.

Dodać mogę jeszcze, że cały zespół praskich koszar ciągnął się jeszcze dalej na
              południe, aż do dzisiejszej Solidarności, i początkowo (tj. po 1918) w
              administracji Wojska Polskiego pozostawała także zajezdnia tramwajowa na
              Inżynierskiej, a nawet praska cerkiew, ale to zupełnie inna historia... :-)
              • andrzejzm Re: pl Hallera i okolice 21.03.05, 19:10
                Trzeba dodać jeszcze dwa budynki FKW przy ówczesnej Targowej79 i 81 a dziś
                Kameralna 1 i 3 projektu Czesława Przybylskiego, co prawda już po prawej
                stronie Ratuszowej
    • hiuppo Re: pl Hallera i okolice 17.03.05, 10:05
      Niestety musialem sie wyniesc z moich rodzinnych stron - to znaczy wlasnie z
      tych okolic. :-(

Niemniej zawsze mnie zastanawia, czy cos na terenie ZOO jest pozostaloscia
      Fortu Sliwickiego. Raczej ciezko mi sobie wyobrazic, ze fosa wybiegu dla lwow
      mogla byc fortowa fosa, ale kto wie?

Chwilowo strona www ZOO lezy i nie mam planu ogrodu pod reka, ale moze wartoby
      sie mu przyjrzec pod tym katem?
      • thomasch Re: pl Hallera i okolice 17.03.05, 23:52
        hiuppo napisał:

>> Niemniej zawsze mnie zastanawia, czy cos na terenie ZOO jest pozostaloscia
        > Fortu Sliwickiego. Raczej ciezko mi sobie wyobrazic, ze fosa wybiegu dla lwow
        > mogla byc fortowa fosa, ale kto wie?
        >
        > Chwilowo strona www ZOO lezy i nie mam planu ogrodu pod reka, ale moze
        wartoby
        > sie mu przyjrzec pod tym katem?

Fort Śliwickiego nie znajdował się na terenie obecnego ZOO, tylko na północ od
        nasypu kolejowego. Stąd nazwa tamtego rejonu - Śliwice.

• hiuppo Re: pl Hallera i okolice 18.03.05, 11:46
          No to wszystko jasne. Dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka