Dodaj do ulubionych

Propozycja trasy przez Bemowo

16.03.05, 18:42

Mój pomysł- VIN7-VERSJA jest syntezą tego co wg. mnie najlepsze z pomysłów
dyskutantów tego forum , pomysłów z innych forów, pomysłu tzw. "Projektu
Obywatelskiego" EkoBG i moich własnych przemyśleń .
Moje założenia: ochrona zabudowy mieszkalnej,połączenie z osiedlami,
likwidacja "wariantu 2", ochrona Lasu Bemowskiego i Boernerowa.

TRASA: od Łomianek do Cm.Płn.jak wariant 2 trasy S-7.Przed końcem cmentarza
odbija lekko na płn. przekraczając Arkuszową na wys.Księżycowej, przez
fragment lasku od str.g.śmieciowej - na lotnisko.Tu łączy się na środku
lotniska z TMP. Przedłużenie G.Maczka wzdłuż lotniska połączona z Chomiczówką
ale nie pod oknami - dochodzi do TMP.
Teraz najważniejsze!!-wg.EBG-trasa biegnie przez lotnisko skosem, dalej
środkiem b.szerokiego przesmyku m.Dostepną a Podmiejską , przecina Radiową,
biegnie na tylach WAT i na terenie ogr.dzialk.WAT wezeł z AK k.Lazurowej -
rozwiniecie planowanego.
Poddaje ten pomysl pod Waszą ocene - fachowcem nie jestem ale znam te tereny.
Podziekowania dla EkoBG za udostepnienie projektu.

Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: Propozycja trasy przez Bemowo 16.03.05, 19:25
      Moim skromnym zdaniem jest to dobry pomysł, ale na przedłużenie TMP, a nie S-7.
      S-7 nie jest trasą samą w sobie, ale ma stanowic naturalne przedłużenie Trasy
      NS, która ma łączyć się z przedłuzoną trasą AK z okolicy Wola Park.
      Jeśli nie powstanie S-7 w wersji wariantu 2, to ruch wylotowy z południowych
      rejonów Warszawy na Gdańsk skumuluje się na S-8 (Trasie AK) z ruchem wschód-
      zachód.
      Tym samym np. dla osiedla Bemowo Park, czy Zielony Staw, czy Słoneczne Tarasy
      (które położone będą przy S-8) jest to rozwiązanie niekorzystne, bo po S-8, pod
      ich domami, pojedzie skumulowany ruch z Trasy NS i S-8.
      Pomijam już nawet sens prowadzenia ruchu północ-południe po zygzaku.

Nie chodzi chyba o to, by rozwiązac problem jednych, kosztem innych.
      • vin7 Re: Propozycja trasy przez Bemowo 16.03.05, 20:05
        O tym nie myślałem, ale gdyby przesunąć wylot N-S - zagiąć po śladzie bocznicy
        (k.ul. Babimojskiej)do węzła przy lazurowej - tam jest miejsce! to załatwiło by
        sprawę.Teren ogródków WAT(i tak do likwidacji razem z WATem) jest tak obszerny
        że wszystko się zmieści a łuki nie będą duże.
        Pozdrawiam.
        • vampi_r Re: Propozycja trasy przez Bemowo 16.03.05, 22:54
          Jakoś nie widzę tego nowego śladu NS...
          Obecnie trasa ta planowana jest od południa wzdłuż torów kolejowych, na pograniczy Woli i Bemowa (rozpatrujemy tylko północny przebieg NS). Ma połączyc się z S-8 paręset metrów za Wola Parkiem. Też w okolicy Wola Parku ma przeciac ul.Górczewską. Tam są na to tereny niezabudowane.
          Nie bardzo rozumiem, gdzie chcesz "wygiąć" NS. Za Górczewską? Tam się mocno pobudowało. Chyba nie obyłoby się bez wyburzeń.
          Z kolei bardziej na zachód od Powstańców Śląskich planowana jest Nowolazurowa.
          Chyba nie chcesz zdublować trasą NS ulicę Nowolazurową?

Poza tym Trasa NS MUSI przeciac ul.Górczewską w okolicy Wola Park. Mam 300 m od tego miejsca mieszkanie, specjalnie kupowane z myślą o bliskości NS.
          Nie chcę odsuwania tej trasy od mojego domu!!!!!!! - to najmocniejszy mój argument na manipulowanie przy Trasie NS.
          • vin7 Re: Propozycja trasy przez Bemowo 16.03.05, 23:58
            Kurczę Vampir, mapy masz we łbie!
            Nowolazurowa to przedłużenie lazurowej przez tzw.Karolin na Ursus. A ja pisałem
            o odgięciu za Wola Parkiem wzdłuż torów przy ul.Babimojskiej w pobliżu Wrocławskiej
            (przekroczenie Powstańców Ślaskich)i wejście z węzłem na teren ogródków WAT w
            likwidacji.
            Jeżeli nie możesz zlokalizować tego na mapie - napisz!
            • vampi_r Re: Propozycja trasy przez Bemowo 17.03.05, 01:23
              Znam te rejony.
              I wydaje mi się, że puszczenie trasy wzdłuż tej bocznicy jest już niemożliwe.
              Tam się zabudowało. Między innymi Osiedle Marynin. Co prawda w "normalnej" wersji Trasa NS też przejdzie blisko tego osiedla (jakieś 150 m), ale w tej "nowej" trzeba by chyba zburzyć jeden blok na tym osiedlu. Dalej jest nie lepiej.

Jakoś nie widzę tej trasy w Twojej wersji.
              Wydaje mi się, ze przez najmniej 1 km Trasa NS i S-8 musiałyby biec równolegle do siebie. Przecież ta bocznica (jeśli mamy na myśli tą samą bocznice kolejową) leci dalej wzdłuż Dywizjonu 303. A własnie wzdłuż Dywizjonu i tej bocznicy ma pobiec Trasa S-8.
              Ogródki WAT są za Powstańców Śląskich (patrzac od Centrum).

Może potrzebna bylaby wizja lokalna albo popatrzenie na mapę.
              www.siskom.republika.pl/akkonpow-mala.jpg
              ;-)=
              • vampi_r Re: Propozycja trasy przez Bemowo 17.03.05, 01:25
                Plus to:
                www.siskom.republika.pl/bemowo-lom-male.jpg
              • vin7 Re: Propozycja trasy przez Bemowo 17.03.05, 01:34
                Czy jest wersja powiększona?
                um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&ak_id=2796&kat=3
                trudno w tej skali coś zrozumieć. Być może że mój pomysł nie jest precyzyjny,
                ale zawsze musi być jakiś pomysł alternatywny.
    • eko.bg "RZEPA" 22.03 - PODOBNY POMYSŁ 22.03.05, 14:45
      Dalej od Chomiczówki

Odsunięcie trasy S7 od Chomiczówki zaproponują rządowi władze Warszawy -
      dowiedziała się nieoficjalnie "Rz". To efekt protestów mieszkańców, którzy boją
      się zamknięcia ich osiedli w drogowym trójkącie bermudzkim.

Dzisiaj władze Warszawy przedstawią Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i
      Autostrad swoje stanowisko w sprawie planowanej "wylotówki" na Gdańsk.
      Pełnomocnik prezydenta Warszawy Witold Chodakiewicz poprze koncepcję budowy
      trasy przez Bemowo (w tunelu) i Bielany.

Według nieoficjalnych informacji, władze miasta spróbują jeszcze skłonić GDDKiA
      do odsunięcia trasy od osiedli Chomiczówki. W jaki sposób? Urzędnicy zaproponują
      likwidację lotniska Bemowo i wytyczenie drogi ekspresowej przez jego teren.

Trasy S7 najbardziej boją się mieszkańcy nowych bloków i domów jednorodzinnych
      przy ul. Księżycowej, Kwitnącej i Maszewskiej między trzema planowanymi drogami:
      trasą S7, zjazdem z mostu Północnego i przedłużeniem ul. Maczka. To miejsce
      nazywają już trójkątem bermudzkim.

- Hałas i spaliny zamiast wymarzonego cichego mieszkania. Kto by chciał żyć w
      takich warunkach? - pyta retorycznie Anna Kempa-Janusiak z ul. Księżycowej.
      Wczoraj wieczorem wzięła udział w powołaniu stowarzyszenia, w którego skład
      weszli członkowie bielańskich wspólnot mieszkaniowych i spółdzielni, a nawet
      proboszcz parafii z ul. Conrada. Zamierzają protestować przeciwko planom budowy
      drogi na Gdańsk przez ich dzielnicę.

Wciąż nie wiadomo, w jaki sposób trasa S7 będzie powiązana z mniejszymi ulicami,
      np. Maczka i Wrocławską. Jak ustaliliśmy, władze Warszawy mają trzy pomysły na
      rozprowadzenie ruchu. Najbardziej prawdopodobny zakłada odgięcie planowanej ul.
      Maczka w kierunku lotniska, bez wprowadzania dodatkowego ruchu w kierunku
      Chomiczówki.

Według dyrektora warszawskiego oddziału GDDKiA Wojciecha Dąbrowskiego, do końca
      2007 roku urzędnicy planują zakończyć przygotowania do inwestycji. Budowa nowej
      trasy ma potrwać trzy lata.
      KMAJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka