Dodaj do ulubionych

OSTATNIE CHWILE 118

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 18:13
Dzisiaj, prawdopodobnie po raz ostatni na swoją trasę wyjeżdża 118-nastka.
Linia, która w latach 60 - 70 kursowała między Placem Konstytucji, a
Gwieździstą. Po oddaniu do ruchu mostu Grota – Roweckiego 118 została
przedłużona na Bródno. Jej trasa w Śródmieściu i Mokotowie zmieniała się bardzo
często; raz do Placu Konstytucji, raz na Rakowiecką. W końcu pojechała na
Ursynów. Tam nie chciana, została skrócona do Placu Trzech Krzyży, a jej dawną
trasę zastąpiła „okresówka” - 318. Po wielu latach służenia Warszawie
najpierw „zawieszona na wakacje”, a potem zlikwidowana przez okrutny ZTM
powtórzy los choćby 165.
Obserwuj wątek
    • Gość: stewald Re: OSTATNIE CHWILE 118 IP: *.mis 23.06.02, 23:01
      Ale pozostaje 318, prawie tak jak dawne 118 tyle że prócz weekendów.
    • Gość: Jacek Re: OSTATNIE CHWILE 118 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.06.02, 23:18
      Cóż,nie byłaby to zbyt wesoła wiadomość dla mieszkańców Bródna albo dla
      korzystających z BUW-u ,niemniej jednak jest tylko jeden przystanek na którym
      zatrzymuje się tylko 118 i 318 ,jest to "Most Grota-Roweckiego"i dało by to
      możliwośćstworzenia na to miejsce np.linii 418 i np.na Stegny z Bródna
      oczywiśćie przez cały dzień.
      Myślę jednak,że jeszsze decyzja w tej sprawie nie zapadła,bo nikt zrówno
      w sekcji tras jak i w informaji nie potwierdził mi tego pomysłu, wręcz osoby,z
      którymi romawiałem były zaskoczone.
      • Gość: iwo Re: OSTATNIE CHWILE 118 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 00:03
        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Cóż,nie byłaby to zbyt wesoła wiadomość dla mieszkańców Bródna albo dla
        > korzystających z BUW-u ,niemniej jednak jest tylko jeden przystanek na którym
        > zatrzymuje się tylko 118 i 318 ,jest to "Most Grota-Roweckiego"i dało by to
        > możliwośćstworzenia na to miejsce np.linii 418 i np.na Stegny z Bródna
        > oczywiśćie przez cały dzień.
        > Myślę jednak,że jeszsze decyzja w tej sprawie nie zapadła,bo nikt zrówno
        > w sekcji tras jak i w informaji nie potwierdził mi tego pomysłu, wręcz osoby,z
        > którymi romawiałem były zaskoczone.

Z tym 418 to masz dobry pomysł, jednak jeszcze lepsza byłaby linia 528, lub
        chociaż 426 wspomagająca 506. Ja sądze, że decyzja w sprawie 118 już dawno
        zapadła, kiedy to skracali ją do Placu 3 +. Przy takiej częstotliwości jeszcze
        długo nie pożyje...
        • Gość: Jacek Re: OSTATNIE CHWILE 118 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.06.02, 00:34
          Ta linia 318 to efekt "kompromisu" pomiędzy Urzędem Gminy Waeszawa-Ursynów
          a ZTM.Niestety żądna ze stron nie była chyba z tego zadowolona,ale tak zostało-
          mam nadzieję,że nie na długo.Masz bowiem rację,że taka częstotliwość jest mało
          atrakcyjna dla pasażerów,tworząsię bowiem wtedy linie-widma,których na
          Ursynowie mam pod dostatkiem:305,306,318,715.Dlatego też proponowałem to E-1 i
          przy tym pomyśle z każdym dniem coraz mocniej trwam.Co 11 minut w porannym
          szczycie to jest coś przy 30-32 minutach....
          Jeżeli zaś chodzi o 418 to zastanawiam się jak rozwiązać problem ewentualnych
          prystanków na Wisłostradzie,gdzie miałaby się taka linia zatrzymywać (warunkowo
          jak sądzę)?
    • sloggi Re: OSTATNIE CHWILE 118 29.08.02, 08:50
      Póki co wraca.
      Podczas objazdu Mostu Grota linia 318 kursuje przez Potok-Słowackiego-
      pl.Wilsona-Krasińskiego... - mógłby zawsze tak jeździć.
    • Gość: Wojtas Re: OSTATNIE CHWILE 118 IP: 2.1.* / *.pnu.com 30.08.02, 11:53
      Służyła dobrze i pozostanie na zawsze w naszej pamięci
      • sloggi Re: OSTATNIE CHWILE 118 30.08.02, 12:03
        118 wraca 1.09 :)))))))))))))))))))))))))))))))))
        • iwo_ Re: OSTATNIE CHWILE 118 30.08.02, 14:20
          Sloggi powiedz mi szczerze. Czy 118 jest oblegana, czy wozi kierowcę i
          bródnowskie powietrze? Kiedy nią przed wakacjami jechałem oprócz mnie
          podróżowały 4 osoby...
          • sloggi Re: OSTATNIE CHWILE 118 - do Iwa_ 30.08.02, 14:43
            Może tak wydłużyć 118 od Szpitala Bródnowskiego przez Kondratowicza-
            św.Wincentego-Gilarską-Samarytankę-Jórskiego-Radzymińską-Trocką na Targówek ?
            • iwo_ Re: OSTATNIE CHWILE 118 - do Iwa_ 30.08.02, 14:47
              TTTTTTTTTTAAAAAAAAAAAAAAKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gdyby 118 kursowała
              przez Gilarską chyba bym oszalał :-DDDDDDDD
    • sloggi Re: OSTATNIE CHWILE 118 04.09.02, 10:34
      Teraz, po trzech dniach kursowania przykułbym kajdanami kogoś z ZTM wewnątrz
      busu linii 118, niech się przejedzie i popatrzy na te "pustki".
      • irzyk Re: OSTATNIE CHWILE 118 04.09.02, 10:40
        Czy mam rozumieć, że sa problemy ze wsiadaniem w godzinach szczytu?
        • sloggi 118 04.09.02, 10:43
          Dziś rano w gniocie był tłok.
          Szkoda, że te tłuki nie pomyślą nad drobną korektą trasy - tylko po
          najmniejszej linii oporu chcą ją likwidować.
          • iwo_ Re: 118 04.09.02, 23:16
            A jaką proponujesz korektę? Nie mogę uwierzyć, że w 118 może być tłok. Czemu
            więc wielu ludzi uważa, że linia wozi powietrze? - Czy to jest nieprawda???
            Przecież kiedyś 118 w szczycie jechałem razem z garstką osób (z Bródna gdzieś
            do Centrum...).
            • sloggi Re: 118 05.09.02, 08:36
              iwo_ napisał:

> A jaką proponujesz korektę? Nie mogę uwierzyć, że w 118 może być tłok. Czemu
              > więc wielu ludzi uważa, że linia wozi powietrze? - Czy to jest nieprawda???
              > Przecież kiedyś 118 w szczycie jechałem razem z garstką osób (z Bródna gdzieś
              > do Centrum...).

Iwo, logiczne że podczas godzin szczytu występują typowe anomalia potoków
              pasażerskich - rano wszyscy jadą do Śródmieścia, po godz. 15 większość wraca.
              Dla linii 118 przekleństwem jest koniec trasy na pl.3 Krzyży - gdziekolwiek
              dalej, ale nie na tym placu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka