kakcia 15.04.05, 09:32 Ktoś wie gdzie znajdę? Na razie najowocniesze okazały się poszukiwania na Pradze - okolice Targowej, Ząbkowskiej i Brzeskiej. Gdzie jeszcze? :-) Pozdrawiam, Inka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenka_n Re: Kapliczki Warszawy 15.04.05, 10:30 Marszałkowska i jej przecznice: Wilcza, Hoża, Wspólna, Żurawia, Nowogrodzka, Widok itd tylko tam wiele podwórek jest zamknięte domofonami Odpowiedz Link Zgłoś
bellotti Re: Kapliczki Warszawy 15.04.05, 10:38 Noakowskiego, Lwowska, Emili Plater (w czesci pom Al. Jerozolimskimi a Wilczą) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Kapliczki Warszawy 15.04.05, 14:21 niesamowicie wyglada ta na Noakowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
bellotti Tygodnik Ilustrowany 19.04.05, 15:05 gdzie miescila sie jego redakcja? p.s margala - fajna sygnaturka:) Odpowiedz Link Zgłoś
fima Re: Kapliczki Warszawy - przewodnik po nich 15.04.05, 14:06 pióra Marty Zielińskiej - i link do dawniejszej dyskusji o kapliczkach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=3945227&a=4263885 Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Kapliczki Warszawy - przewodnik po nich 15.04.05, 22:03 Polecam obwieszone medalionami, ryngrafami, obrazkami, krzyżami „święte drzewo” z ławeczką przy Podskarbińskiej (Grochów) k. osiedla TOR. Poza tym kapliczki na podwórzach kamienic przy Mińskiej i Rybnej (Kamionek). I - oglądać po zmroku bo ilumionowana jak wesołe miasteczko - kapliczka na rogu Bora Komorowskiego i Meissnera (Gocław). Wrażenie niezwykłe, bo wokół stare i nowe bloki. Z Pragi Północ oprócz w/w zajrzyj na podwórka Małej, Czynszowej, Środkowej i „dalekiej” Ząbkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: Kapliczki Warszawy 15.04.05, 22:55 Na Wólczyńskiej koło Leclerca... Odpowiedz Link Zgłoś
tukee Re: Kapliczki Warszawy 17.04.05, 01:27 W domu mojej mamy , ul. Chmielna 122 prawie przy rogu z Zelazna. Piekna prawdziwa studnia z kapliczka. Pana Jezusa ukradli nam ale domownicy umiescili nowego i jest jak dawniej. Polecam seredcznie bo kapliczka zegna nas jak wychodzimy z domu i wita jak juz zakonczymy dzien. Wzruszajace , naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
kakcia Re: Kapliczki Warszawy 18.04.05, 10:04 Ogromnie dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozostaje mi teraz wyruszyć na bardzo długi spacer... . Chyba poza Warszawą nie ma drugiego miejsca, gdzie można by znaleźć tyle pięknych kapliczek. No może nie zawsze pięknych, ale szczególnych. Kiedyś na Al. Solidarności znalazłam w jakiej bramie małą, drewnianą, wiszącą kapliczkę. Było to w okolicy Świąt Bożego Narodzenia i ktoś wcisnął do niej plastikowego Św. Mikołaja! O książce „Kapliczki Warszawy” już kiedyś słyszałam, ale jest chyba nie do dostania. W każdym razie na Allegro się na pewno nie pojawia:-( Pozdrawiam, Inka Odpowiedz Link Zgłoś
rosewood Re: Kapliczki Warszawy 18.04.05, 19:36 Cała ta rozmowa o kapliczkach przypomniała mi moje dawne plany zrobienia obchodu kapliczek Praskich. Zamysł był głębszy, niż tylko estetyczny. Przy każdej z tych kapliczek spotykały sie dawniej kobiety podczas majowych wieczorów i śpiewały pieśni Maryjne. Chciałam sprawdzić, czy jeszcze się zachował ten obyczaj. Jeśli poszukujesz towarzystwa do spaceru, to napisz: rosewood@gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
archelina Re: Kapliczki Warszawy 05.05.05, 16:03 Jest piękna kapliczka na podwórku przy Krasińskiego 20 na Żoliborzu. Zbudowana z gruzów podczas okupacji. Jakimś cudem przetrwała Powstanie choć dom był prawie całkowicie zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: Kapliczki Warszawy 22.05.05, 14:21 Ładna kapliczka jest na Solcu 103, w podwórku. A na Krasińskiego pod kapliczką podobno zakopana jest lista mieszkańców kamienicy którzy zginęli podczas Powstania Warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
doko_ksp Re: Kapliczki Warszawy 07.05.05, 12:20 rosewood napisał: > kapliczek spotykały sie dawniej kobiety podczas majowych wieczorów i śpiewały > pieśni Maryjne. Chciałam sprawdzić, czy jeszcze się zachował ten obyczaj. Nie wiem jak na Pradze ale w Rembertowie się zachował. Widziałam na własne oczy (i słyszałam na własne uszy ;) ) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś