Dodaj do ulubionych

KIno Praha

20.06.05, 10:23
Na budynku za placem, na którym stało kino Praha powieszono baner z
wizualizacją nowego kina. Muszę przyznać, że budynek zapowiada się solidznie:
kamienny, o dobrych proporcjach, wielofunkcyjny. Myślę, że będzie to
najładniejszy nowy budynek na prawym brzegu.
Obserwuj wątek
    • jijiji Re: KIno Praha 20.06.05, 13:00
      tylko szkoda ze na miejscu calkiem udanego budynku z lat 40. Wystarczylo wyremontowac, a ten nowy
      postawic gdzie indziej.
    • Gość: praszka Re: KIno Praha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:08
      Z tego, co wiem budynku nie dało się wyremontować. Od lat 50. technologia
      kinowa i zasady bezpieczeństwa tak dalece zmieniły się, że bez gruntownego
      wyburzenia wnętrza i jego przebudowy nie można by w budynku prowadzić kina.
      Koszt takiej przebudowy nie zwróciłby się. Dlatego pozostały dwie drogi: albo
      nowy obiekt albo trwała ruina.
      • el_se Re: KIno Praha 20.06.05, 14:39
        Będzie ładnie! Z tego co mi wiadomo część betonowych płaskorzeźb ma być zachowana i przeniesiona.
        O ile się taka sztuka uda, bo to kruchy materiał. Nad całością już czuwa konserwator zabytków. A teraz
        straszy ruina, której nie da się oglądać.
        • palker Re: KIno Praha 20.06.05, 14:50
          teraz to jest już pusty plac a po kinie nie ma sladu:-)
          • pra_gosia Re: KIno Praha 20.06.05, 15:10
            Palkerze, będziemy mieli najpiękniejsze kino w Warszawie! Tłumy tu będą
            zjezdżały zza Wisły, bilety będzie można kupować u koników po trzykrotnie
            wyższych cenach i w ogóle zadepczą nam tę naszą piękną Pragę :)
            PS. "Kino to świat marzeń i instynktu" Luis Bunuel
            • sebpl Re: KIno Praha 20.06.05, 17:57
              Hmmm.... to może i nawet ja się wybiorę. W końcu mam niedaleko ;)
        • Gość: pkin Re: KIno Praha IP: *.acn.waw.pl 21.06.05, 05:40
          No tylko, że te płaskorzeźby to nie był żaden rarytas, ot takie zwykłe
          socrealistyczne dziadostwo. Natomiast to co cenne już jest wyburzone, czyli
          rzadka konstrukcja, modernistyczne wnętrza i modernistyczna bryła. Architekci
          jednie naŁożyli socrealistyczną patynę na to czego nie można by było inaczej
          wybudować. A co do wyburzenia, to nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. mam
          nadzije, że Maxfilm, mimo całego obrzydzenia, które mam dla tej firmy postara
          się i ten projekt będzie wypełniony treścią jaką są porządne materiały.
          • Gość: maxfilm Re: KIno Praha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:35
            Czego chcesz pkinie od porządnej firmy, jaką jest MAX-FILM. Firma ta buduje
            kina w Siedlcach i Płocku, przygotowuje się do modernizacji kilku kin
            warszawskich i robi to z własnych, wypracowanych przez siebie pieniędzy.
            Wszystkie budynki włącznie z Prahą są projektowane przez znakomitych
            architektów z najlepszych materiałów. Praha będzie kamienna i elementami z
            blachy tytanowej. Przyjedź na Pragę i popatrz na wizualizację. Zrozumiesz, że
            bardzo często nowe jest dużo lepsze od starego.
    • Gość: lewobrzezny Re: KIno Praha IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.06.05, 17:45
      Wreszcie. Często przejeżdżam obok i zawsze straszyła mnie ta koszmarna budowla.
      Więcej takich inicjatyw, a może nasze miasto będzie podobne do miasta, a nie
      planu fimu wojennego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka