rapid136 09.07.05, 13:43 Ktos wie, dlaczego pare lat temu wyburzono budynek o tym adresie?Kiedys miescił się tam ZDZ i jakies pogotowie dzwigowe czy jakos tak. Teren do tej pory stoi pusty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
korowiow86 Re: Emilli Plater 10 15.07.05, 22:46 Miała tam być budowa, ale nie położono nawet fundamentów. Szczerze mówiąc nie pamiętam co tam stało (młody wiek). Możesz mi przybliżyć ten budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
rapid136 Re: Emilli Plater 10 15.07.05, 23:24 Ja również nie zbyt dobrze nie pamietam, mój nick błednie wskazuje na wiek, nie mam 136 lat ;))powinno być raczej 25. No ale do rzeczy... Była to poseja nietypowa, wchodziło sie przez zwykła brame(brame taką jak jest w ogrodzeniu) po lewej i prawej stronie była kamieniczka a naprzeciwko bramy były takie zabytkowe hale. Miesciły się tam warsztaty dzwigowe, z tego co pamietam. Temat ciekawi mnie ze wzgledu ze owe hale były podobno bardzo ciekawe, unikalne. Niestety całosc rozebrano i nie wiem dlaczego nic nie powstało w tym miejscu. Przychodziłem tam czesto nawet jeszcze w latach 90 bo mój ojciec pracował w jednej z tych kamieniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
fima Fabryka wind Groniowskiego 15.07.05, 23:56 rzadkością jest spotkać teraz windę z tabliczką Groniowskiego, chyba już tylko w Alei 3 Maja. Przed wojną windy były albo produkcji Groniowskiego albo Jenike. Budynek od Emilii Plater był bardzo ładny, trochę klasycystyczny, oczywiście rozebrano go bezmyślnie parę lat temu, projektować miał coś Konrad Kucza- Kuczyński (dziekan architektury, najbardziej zasłynął bunkrem przed Politechniką, tzw. szczęka rektora). Rozebrano i tak zostało, a KKK podobno ma jakiś monopol na projektowanie w tej okolicy - ?. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Fabryka wind Groniowskiego 16.07.05, 10:27 fima napisała: > rzadkością jest spotkać teraz windę z tabliczką Groniowskiego, chyba już tylko > w Alei 3 Maja. Albo w Katowicach na przykład :-))) W tym roku pozyskałem takąż tabliczkę podczas demontażu windy w jednej z funkcjonalistycznych kamienic, których w tym mieście jest całkiem sporo. Po rozpuszczeniu iks warstw politury i lakieru, którą była ona pokrywana wraz z całą drewnianą windą, ukazała się moim oczom stal, pokryta elektrolitycznie błyszczącą, antykorozyjną warstewką miedzi: stary.pruszkow.w.interia.pl/HPIM9971a.JPG stary.pruszkow.w.interia.pl/HPIM9969a.JPG Dwa ujęcia - na jednym ładniej wyszły kolory (i moje palce, trzymające aparat...), na drugim napis. Odpowiedz Link Zgłoś
korowiow86 Re: Fabryka wind Groniowskiego 16.07.05, 14:51 Piękna winda, z tego co pamiętam od Groniowskiego, jest w kamienicy na rogu Wawelskiej i Glogera (dom z charakterystyczną "wieżą", z fasadą w kolorze zegły). Odpowiedz Link Zgłoś