Dodaj do ulubionych

Emilli Plater 10

09.07.05, 13:43
Ktos wie, dlaczego pare lat temu wyburzono budynek o tym adresie?Kiedys
miescił się tam ZDZ i jakies pogotowie dzwigowe czy jakos tak. Teren do tej
pory stoi pusty.
Obserwuj wątek
    • korowiow86 Re: Emilli Plater 10 15.07.05, 22:46
      Miała tam być budowa, ale nie położono nawet fundamentów. Szczerze mówiąc nie
      pamiętam co tam stało (młody wiek). Możesz mi przybliżyć ten budynek?
      • rapid136 Re: Emilli Plater 10 15.07.05, 23:24
        Ja również nie zbyt dobrze nie pamietam, mój nick błednie wskazuje na wiek, nie
        mam 136 lat ;))powinno być raczej 25. No ale do rzeczy... Była to poseja
        nietypowa, wchodziło sie przez zwykła brame(brame taką jak jest w ogrodzeniu)
        po lewej i prawej stronie była kamieniczka a naprzeciwko bramy były takie
        zabytkowe hale. Miesciły się tam warsztaty dzwigowe, z tego co pamietam. Temat
        ciekawi mnie ze wzgledu ze owe hale były podobno bardzo ciekawe, unikalne.
        Niestety całosc rozebrano i nie wiem dlaczego nic nie powstało w tym miejscu.
        Przychodziłem tam czesto nawet jeszcze w latach 90 bo mój ojciec pracował w
        jednej z tych kamieniczek.
    • fima Fabryka wind Groniowskiego 15.07.05, 23:56
      rzadkością jest spotkać teraz windę z tabliczką Groniowskiego, chyba już tylko
      w Alei 3 Maja. Przed wojną windy były albo produkcji Groniowskiego albo Jenike.
      Budynek od Emilii Plater był bardzo ładny, trochę klasycystyczny, oczywiście
      rozebrano go bezmyślnie parę lat temu, projektować miał coś Konrad Kucza-
      Kuczyński (dziekan architektury, najbardziej zasłynął bunkrem przed
      Politechniką, tzw. szczęka rektora). Rozebrano i tak zostało, a KKK podobno ma
      jakiś monopol na projektowanie w tej okolicy - ?.
      • sqh Re: Fabryka wind Groniowskiego 16.07.05, 10:27
        fima napisała:

> rzadkością jest spotkać teraz windę z tabliczką Groniowskiego, chyba już tylko
        > w Alei 3 Maja.

Albo w Katowicach na przykład :-)))

W tym roku pozyskałem takąż tabliczkę podczas demontażu windy w jednej z
        funkcjonalistycznych kamienic, których w tym mieście jest całkiem sporo. Po
        rozpuszczeniu iks warstw politury i lakieru, którą była ona pokrywana wraz z
        całą drewnianą windą, ukazała się moim oczom stal, pokryta elektrolitycznie
        błyszczącą, antykorozyjną warstewką miedzi:

stary.pruszkow.w.interia.pl/HPIM9971a.JPG
        stary.pruszkow.w.interia.pl/HPIM9969a.JPG

Dwa ujęcia - na jednym ładniej wyszły kolory (i moje palce, trzymające
        aparat...), na drugim napis.
        • korowiow86 Re: Fabryka wind Groniowskiego 16.07.05, 14:51
          Piękna winda, z tego co pamiętam od Groniowskiego, jest w kamienicy na rogu
          Wawelskiej i Glogera (dom z charakterystyczną "wieżą", z fasadą w kolorze
          zegły).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka