Dodaj do ulubionych

Warszawa wolna od ciężarówek

11.08.05, 08:13
ZDM poprosił Strabag, firma państwowa poprosiła prywatną? A co to znaczy
poprosił? A jak się nie zgodzą? Może się na ZDM obrażą, że poprosili niezbyt
ładnie i nie będzie frezów?
Co to za tekst? Chyba zlecił, albo dał dodatkowe zlecenie na frezowanie, ale
nie poprosił, no ludzie kochani...
Obserwuj wątek
    • sad.sad.sad Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 08:25
      To jest kompletny nonsens by budowac estakady nad skrzyzowaniem Smiglowca i
      Mszczonowskiej. O wiele prosciej, szybciej i taniej przede wszystkim byloby
      zamknac skrzyzowanie dla skretu w lewo (jadacych Al. Jerozolimskimi). W ten
      sposob estakady nie trzeba by budowac - tylko wyremontowac nawierzchnie. Dla
      skrecajacych w lewo rozwiazaniem byloby z jednej strony zawrócenie na rondzie
      Zeslancow a z drugiej zawrocenie wykorzystujac istniejaca droge pod wiaduktem
      nad WKD. Nawet juz dzis w pewnych godzinach o wiele szybciej jest wykorzystac
      wspomniane trasy niz stac na skrzyzowaniu w kolejce do skretu w lewo. Po co
      rozbudowywac to skrzyzowanie? Ul. Mszczonowska jest (prawie) tylko slepym
      dojazdem do centrum handlowego a Smiglowca zamienia sie dalej w trase
      osiedlowa z "wybojami" - tu nie ma perspektyw by te ulice przeksztalcic w
      jakies arterie. BLUE CITY wybudowal juz tunel dla swoich klientow pod alejami.
      "Biedronkowcy" z naprzeciwka tez by mogli. Wiec po co te estakady?
      • Gość: Roberto Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:01
        sad.sad.sad napisał:

> To jest kompletny nonsens by budowac estakady nad skrzyzowaniem Smiglowca i
        > Mszczonowskiej.

Dla ruchu przelotowego takie rozwiazanie jest bezsensowne ale pamietaj, ze tam
        jest ruch lokalny.

> O wiele prosciej, szybciej i taniej przede wszystkim byloby
        > zamknac skrzyzowanie dla skretu w lewo (jadacych Al. Jerozolimskimi). W ten
        > sposob estakady nie trzeba by budowac - tylko wyremontowac nawierzchnie. Dla
        > skrecajacych w lewo rozwiazaniem byloby z jednej strony zawrócenie na rondzie
        > Zeslancow a z drugiej zawrocenie wykorzystujac istniejaca droge pod wiaduktem
        > nad WKD.

A wyobraz sobie siebie jako nastolatka na rowerze, ktory chcac przejechac z
        jednej strony alei na druga musi nadkladac 1 km przemieszczajac sie w gestym
        ruchu samochodowym. No...wyobraziles sobie? I jak sie teraz czujesz?
        • Gość: sad.sad.sad Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.kablowka.net 11.08.05, 19:18
          > A wyobraz sobie siebie jako nastolatka na rowerze, ktory chcac przejechac z
          > jednej strony alei na druga musi nadkladac 1 km przemieszczajac sie w gestym
          > ruchu samochodowym. No...wyobraziles sobie? I jak sie teraz czujesz?

Oczywiscie mozna dorobic kladki dla pieszych/rowerzystow, patrz trasa AK
      • nauma Re: Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 10:26
        Na Śmigłowca są wyboje, owszem - ale cała masa kierowców z Mokotowa (w tym
        czasem ja) jeździ tamtędy do Reduty, więc ruch jest spory. Tamtędy jest o wiele
        szybciej niż robić okrążenie Bitwy albo Hynka.
        • Gość: sad.sad.sad Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.kablowka.net 11.08.05, 19:27
          > Na Śmigłowca są wyboje, owszem - ale cała masa kierowców z Mokotowa (w tym
          > czasem ja) jeździ tamtędy do Reduty, więc ruch jest spory. Tamtędy jest o wiele
          > szybciej niż robić okrążenie Bitwy albo Hynka.

To jest droga osiedlowa i na dodatek obok jest park wiec bez sensu jest z tego
          robic droge o duzym ruchu.
          LUDZIE KOCHANI. To ze jezdzicie ta trasa codziennie to nie znaczy ze bedziecie
          ja jezdzic cala wiecznosc. Nie robmy w W-wie z drog o malym znaczeniu lokalnym
          wielkimi arteriami. Sens tych estakad jest dla mnie taki sam jak ten tunel dla
          TIRow.
          Poza tym zamiast Hynka czy Bitwy polecam Kopinska, moze dalej ale szybciej na
          pewno. Praktykuje przy nadarzajacej okazji.
      • Gość: Grzegorz Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.eranet.pl 11.08.05, 11:15
        To, że Ty nie potrzebujesz tam estakady, to nie znaczy, że inni nie potrzebują.
        Ja codziennie stoje w korku na Śmigłowca i bynajmniej nie jadę do Reduty.
        Jak już robić remont jednej z najważniejszych arterii w mieście, to robić to
        porządnie, a nie oszczędzać na jednym skrzyżowaniu.
        Ten odcinek Jerozolimskich jest kawałkiem Etapowej Obwodnicy Warszawy, podobnie
        jak Trasa Prymasa Tysiąclecia, a co byś np. powiedział, jeśli na Trasie Prymasa
        pozostawionoby jedno skrzyżowanie kolizyjne ze światłami?
        • Gość: sad.sad.sad Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.kablowka.net 11.08.05, 19:30
          >Ten odcinek Jerozolimskich jest kawałkiem Etapowej Obwodnicy Warszawy, podobnie
          >jak Trasa Prymasa Tysiąclecia, a co byś np. powiedział, jeśli na Trasie Prymasa
          >pozostawionoby jedno skrzyżowanie kolizyjne ze światłami?

Nie zrozumiales. Nie bedzie tam swiatel - poprostu przelot. Nie bedzie mozliwy
          na skrzyzowaniu skret w lewo ani przejazd z Smiglowca prosto i odwrotnie.
      • Gość: gość Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.eranet.pl 11.08.05, 12:56
        sad.sad.sad napisał:

> To jest kompletny nonsens by budowac estakady nad skrzyzowaniem Smiglowca i
        > Mszczonowskiej. O wiele prosciej, szybciej i taniej przede wszystkim byloby
        > zamknac skrzyzowanie dla skretu w lewo (jadacych Al. Jerozolimskimi). W ten
        > sposob estakady nie trzeba by budowac - tylko wyremontowac nawierzchnie. Dla
        > skrecajacych w lewo rozwiazaniem byloby z jednej strony zawrócenie na rondzie
        > Zeslancow a z drugiej zawrocenie wykorzystujac istniejaca droge pod wiaduktem
        > nad WKD. Nawet juz dzis w pewnych godzinach o wiele szybciej jest wykorzystac
        > wspomniane trasy niz stac na skrzyzowaniu w kolejce do skretu w lewo. Po co
        > rozbudowywac to skrzyzowanie? Ul. Mszczonowska jest (prawie) tylko slepym
        > dojazdem do centrum handlowego a Smiglowca zamienia sie dalej w trase
        > osiedlowa z "wybojami" - tu nie ma perspektyw by te ulice przeksztalcic w
        > jakies arterie. BLUE CITY wybudowal juz tunel dla swoich klientow pod alejami.
        > "Biedronkowcy" z naprzeciwka tez by mogli. Wiec po co te estakady?

Raczysz żartować. Codziennie na tym skrzyzowaniu skręca w lewo kilka tysięcy
        samochodów, którymi ludzie dojeżdżają do pracy. Poza tym, nie zauważyłem, aby
        pasy do skręcania w lewo były kiedykolwiek zajete na całej długości i aby
        chcący skręcić w lewo blokowali pas do jazdy na wprost. Ruch jest tamowany
        przez sam fakt istnienia jednopoziomowego skrzyżowania, na którym co pewien
        czas zapala się czerwone swiatło.
        Obawiam się czegoś innego: że po udrożnieniu skrzyżowania ze Śmigłowca,
        strumień samochodów zatrzyma się na Rondzie Zesłańców Syberyjskich z powodu
        nieszczęśliwie rozwiązanego skrętu w lewo (słynny za niski tunel). Chyba trzeba
        by w ogóle zakazać wjazdu w Aleje Jeroz. tirom.
        • Gość: sad.sad.sad Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.kablowka.net 11.08.05, 19:35
          > Poza tym, nie zauważyłem, aby
          > pasy do skręcania w lewo były kiedykolwiek zajete na całej długości i aby
          > chcący skręcić w lewo blokowali pas do jazdy na wprost. Ruch jest tamowany
          > przez sam fakt istnienia jednopoziomowego skrzyżowania, na którym co pewien
          > czas zapala się czerwone swiatło.

Dokladnie. Wiec zlikwidujmy swiatla, zrobmy przelot dla samochodow jadacych
          alejami. Ci ktorzy beda chcieli skrecic w lewo lub przejechac ze Smiglowca na
          wprost to nadrobia z km zeby zawrocic.
    • Gość: to ja Czegos nie rozumiem IP: *.crowley.pl 11.08.05, 08:28
      Gazeta, gdy pisze o odwodnicach zawsze potwierdza brednie o tym, ze w Warszawie
      nie ma tranzytu. Przeciez tych ciezarowek nie ma! Oni chyba maja jakies omamy -
      powotorzmy jeszcze raz teze gazety i odpowiednich agend odpowiedzialnych za
      budowe drog - te ciezarowki nie istnieja, nie ma tranzytu przez miasto!
      • Gość: to Ty ? Re: Czegos nie rozumiem IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 11.08.05, 10:33
        Gość portalu: to ja napisał(a):

> Gazeta, gdy pisze o odwodnicach zawsze potwierdza brednie o tym, ze w
        > Warszawie
        >
        > nie ma tranzytu. Przeciez tych ciezarowek nie ma! Oni chyba maja jakies
        > omamy -
        >
        > powotorzmy jeszcze raz teze gazety i odpowiednich agend odpowiedzialnych za
        > budowe drog - te ciezarowki nie istnieja, nie ma tranzytu przez miasto!

A zwróciłeś chociaż na jeden drobny szczegół, że tym razem nie piszą o "TIR-
        ach", ale o ciężarówkach po prostu ... To już powinno dać do myślenia.
    • Gość: to ja Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.crowley.pl 11.08.05, 08:30
      To proste - kierowcy w swojej masie sa raczej wielkimi pie..mi i nawet skret
      w prawo jest wielkim wyzwaniem, taka konstrukcja spowoduje wyrazne wydzielenie
      ruchu tranzytowego od lokalnego.
    • Gość: qw Podejrzenia Panów są całkwicie bezpodstawne.. IP: 217.8.161.* 11.08.05, 09:43
      ... ja nie sprzedaję żadnych korzuchów. ta Pani przyszła w tym korzuchu i w nim wychodzi.

A w Warszawie nie ma żadnych TIR-ów. Autostrady przez miasto nię będą służyły TIRom. A ruch na nich będzie całkowicie lokalny, nasz warszawski, cichutki, milutki i bez spalin bo będzie w tunelu! Aż będzie miło popatrzeć.
      • Gość: Cała prawda Re: Podejrzenia Panów są całkwicie bezpodstawne.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:18
        Bla, bla, bla. Niech pan(i) przestanie pisać bzdury. Wiadomo jak będzie, a
        mianowicie tzw.drogą/drogami szybkiego ruchu czyli autostradami będzie pędził
        nocą i dniem sznur TIRów w ruchu tak lokalnym jak i międzynarodowym z Niemiec i
        Czech do Rosji, Ukrainy, itp. Nie miejcie złudzień..
        • Gość: M&M Tak, będzie pędzić morze tirów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.08.05, 13:59
          wszystkimi trzema pasami w obie strony będą pędzić śmierdzące potwory, które
          tylko czyhają na otwarcie obwodnicy, i gdzie tam z Niemiec i Czech, będą
          jeżdzić z Kamczatki do Portugalii, dodatkowo będą tak przebudowane, żeby jadąc
          płynnie emitowały tyle samo spalin co stojąc w korku, no i na pewno będą tak
          przeładowane, że nawet na nowoczesnej nawierzchni będą robić koleiny... a
          samochody osobowe będą musiały wtedy zjechać na ścieżki rowerowe, bo na
          autostradzie nie będzie już dla nich miejsca... wtedy rowerzyści przerzucą się
          na chodniki, a nawet zaczną wjeżdżać do klatek schodowych... będzie istna
          apokalipsa...
    • Gość: grze żeby tak zostało po remoncie IP: *.stat.gov.pl 11.08.05, 09:55
      może wtedy ktoś zajmie się w końcu sprawą obwodnic
      • Gość: mikulasz Re: żeby tak zostało po remoncie IP: *.kosson.com 11.08.05, 10:27
        "Za trzy-cztery lata będą tu główne wrota stolicy na południe i zachód. Tędy
        dojedziemy do autostrady, tędy ominiemy Raszyn i Janki w kierunku Krakowa i
        Katowic."

No, i wtedy to dopiero zacznie się ubaw! Do rozpuku!
        • komagane Re: żeby tak zostało po remoncie 11.08.05, 11:18
          Ohoho! No proszę, nagle tranzyt, którego ponoć nie ma, zaczyna przeszkadzać
          nawet dyrekcjom centrów handlowych.
          Super! Pozdrawiam sojuszników w walce z tranzytem przez miasto z Blue City!
          Najbardziej podoba mi sie argument, że towary do sklepu bez problemu można
          będzie dostarczać samochodami mniejszymi. Można! Kiedy my tak twierdziliśmy,,
          nazywano nas ignorantami i oszołomami.

Dla mnie osobiście sama korzyść. Codziennie przemieszczam się drugim końcem
          trasy tranzytowej w Matrixie. tj. Al. Krakowską. Zakaz ruchu ciężarówek po Al.
          Jerozolimskich to zakaz ich wjazdu na Krakowską w jankach i przez Raszyn.
          Będzie znakomita okazja, by sie przekonac, jaki wpływ ma taki zakaz na długosć
          korka w Raszynie.
          • tarantula01 Deklaracje CH BCity, czyli jak to będzie z dostawą 11.08.05, 22:41
            komagane napisała:

> Ohoho! No proszę, nagle tranzyt, którego ponoć nie ma, zaczyna przeszkadzać
            > nawet dyrekcjom centrów handlowych.
            > Super! Pozdrawiam sojuszników w walce z tranzytem przez miasto z Blue City!
            > Najbardziej podoba mi sie argument, że towary do sklepu bez problemu można
            > będzie dostarczać samochodami mniejszymi. Można! Kiedy my tak twierdziliśmy,,
            > nazywano nas ignorantami i oszołomami.

Posłużę się dodatkowo fragmentami artykułu:
            "...trzeba spytać, co o inwestycji sądzą warszawiacy. Zarząd Dróg Miejskich
            przeprowadził więc konsultacje. I wtedy firmy, które urzędują i handlują w
            Alejach, zgłosiły pomysł z ciężarówkami - niech jeżdżą tylko nocami albo wcale."

Nie wiedziałem, ze firmy to mieszkańcy, ale cóż mamy nowy typ warszawiaków.

"Z Alej trzeba wyeliminować pojazdy cięższe niż 12 ton. ..." - ustalił Janusz
            Galas
            "Jak centra handlowe z Al. Jerozolimskich poradzą sobie teraz z dostawą
            towaru? - To żaden problem. Zaopatrzenie przerzucimy na mniejsze samochody -
            planuje Jan Budnik z Blue City."

Aha, już widzę te samochody wielkości Stara dowożące towar do Blue City.
            Będą równi i równiejsi, tzn. za chwilę owe firmy, które postulowały, aby
            alejami nie jeździły pojazdy cięższe niż 12 t (właśnie chodzi o 12 t
            rzeczywistej masy, czy o dmc?) postarają się o to, aby miec stosowne
            identyfikatory C-cos tam, a pod znakami zakazu pojawią się tabliczki nie
            dotyczy tych C-cos tam, albo zaopatrzenia. :D

> Dla mnie osobiście sama korzyść. Codziennie przemieszczam się drugim końcem
            > trasy tranzytowej w Matrixie. tj. Al. Krakowską. Zakaz ruchu ciężarówek po
            > Al. Jerozolimskich to zakaz ich wjazdu na Krakowską w jankach i przez Raszyn.
            > Będzie znakomita okazja, by sie przekonac, jaki wpływ ma taki zakaz na
            > długosć korka w Raszynie.

Tak korek zmniejszy się o 5% - zamiast 60 stać bedziesz 57 minut.
            • komagane Wpływ decyzji na korek w Raszynie 12.08.05, 10:18
              > > Będzie znakomita okazja, by sie przekonac, jaki wpływ ma taki zakaz na
              > > długosć korka w Raszynie.
              >
              > Tak korek zmniejszy się o 5% - zamiast 60 stać bedziesz 57 minut.
              >

Będzie okazja sprawdzić eksperymentalnie, a nie tylko słuchać "fachowców" z
              firm propagandowych oraz pseudonaukowych.
              • tarantula01 Re: Wpływ decyzji na korek w Raszynie 12.08.05, 11:29
                komagane napisała:

> > > Będzie znakomita okazja, by sie przekonac, jaki wpływ ma taki zakaz
                > na
                > > > długosć korka w Raszynie.
                > >
                > > Tak korek zmniejszy się o 5% - zamiast 60 stać bedziesz 57 minut.
                > >
                >
                >
                > Będzie okazja sprawdzić eksperymentalnie, a nie tylko słuchać "fachowców" z
                > firm propagandowych oraz pseudonaukowych.

A jak to sprawdzenie się już dokona samo, to koniecznie napisz o wynikach :)

To miło, że uznałaś poprzednie uwagi za w pełni wiarygodne pomimo wygłoszenia
                ich przez jednego z ""fachowców" z firm propagandowych oraz pseudonaukowych."
    • Gość: Ursynowianka Re: Ursynów wolny od ciężarówek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:14
      Mam nadzieję, że TIRy ominą także Ursynów. Dotychczas pełno TIRów jeździ
      non-stop codziennie ul. Rosoła, KEN, Płaskowickiej, Sikorskiego, Pileckiego,
      Roentgena. Widać je nawet w weekendy.
      • vampi_r Re: Ursynów wolny od ciężarówek 11.08.05, 11:41
        Gość portalu: Ursynowianka napisał(a):

> Mam nadzieję, że TIRy ominą także Ursynów. Dotychczas pełno TIRów jeździ
        > non-stop codziennie ul. Rosoła, KEN, Płaskowickiej, Sikorskiego, Pileckiego,
        > Roentgena. Widać je nawet w weekendy.

I są to TIR-y tranzytowe?

Dla ruchu omijającego Warszawę znakomicie nadaje się trasa nr 50 i 62.
        Jednak gros TIR-ów w Al. Jerozolimskich to ciężarówki docelowe, dowarszawskie.
        Ciekawe jaki objazd dla nich wymyślą Panowie z ZDM.
        Brak altermatywy. No chyba że ulica Dźwigową i Popularną.
        Remont Al. Jerozolimskich przebiegłby bezproblemowo, gdyby istniała już POW.

Dowożenie towaru do marketów mniejszymi ciężarówkami? OK. Zamiast jednego TIR
        wjadą 3-4 ciężarówki. W efekcie ruch się zwiększy. Markety szybko zrezygnuja z
        tego pomysłu.
        • Gość: to ja Re: Ursynów wolny od ciężarówek IP: 217.153.180.* 11.08.05, 12:39
          Rzeczywiscie POW by sie przydal, bo wtedy tranzyt (ktorego oczywiscie nie ma i
          widza go tylko oszolomy) przeniosl by sie na POW.
      • Gość: qw Re: Ursynów wolny od ciężarówek IP: 217.8.161.* 11.08.05, 11:43
        Poczekaj jak wybudują autostradę "obwodnicę"....
        • Gość: Obserwator Re: Ursynów wolny od ciężarówek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:53
          Większość udaje niestety ślepców, głuchych i niemych. PROBLEM ISTNIEJE bo
          tranzyt TIRow istnieje. Ul. Sikorskiego jadą ciężarówy np.na Gdańsk, Olsztyn,
          Białystok i gdzie tam jeszcze.. ba, jeżdżą też w weekendy. Problemu nie rozwiąże
          obwodnica przeprowadzona przez miasto!
          • Gość: G Re: Ursynów wolny od ciężarówek IP: *.chello.pl 11.08.05, 17:16
            A robiłeś badania, że wiesz, że to są tiry tranzytowe a nie do/z Warszawy?
            • vampi_r Re: Ursynów wolny od ciężarówek 11.08.05, 23:58
              Ja tylko zadałem proste pytanie.
              Skoro Ursynowianka pisze, że po Ursynowie krąża TIR-y, to się pytam, czy są to TIR-y tranzytowe. Jeśli tak, to skąd dokąd prowadzi ten tranzyt. Czyżby KEN kursowały TIR-y z Lisbony do Władywostoku?

Czekam na odpowiedź Ursynowianki.
              • Gość: G Re: Ursynów wolny od ciężarówek IP: *.chello.pl 12.08.05, 09:54
                Przecież wiesz, że się nie doczekasz.
                To jest informacja klasy "wszyscy wiedzą", "sama widziałam", która z definicji
                ma większą wartość niż jakieś tam dane, modele i obliczenia tzw. "fachowców" :/.
              • Gość: vampi-Nieursynowia Re: Ursynów wolny od ciężarówek IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 12.08.05, 10:36
                Trasą tranzytową dla TIRÓW jest ul. Puławska i Dolina Służewiecka, która
                stanowi granicę administracyjną Ursynowa. Jakiekolwiek zatrzymanie ruchu w
                ciągu Doliny Służewieckiej powoduje, że TIRy chcąc ominąć korek przemieszczają
                się ulicami Ursynowa.
    • Gość: e_maciek Blue City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:49
      Ja od Blue City i tak nie jezdze bo jestem tam drozej niz w innych CH, na
      przyklad w Arkadii. Teraz jezdze tylko tam :P
      • komagane Re: Blue City 11.08.05, 11:57
        A ja dziękuję dyrelcji Blue City za ich stanowisko w kwestii TIRów, których nie
        ma, i obiecuję robic tam zakupy jak najczęściej. Zwłaszcza, że wreszcie będzie
        można dojechać bez problemu (mimo remontu).:))
      • komagane Zakaz tranzytu a jego wpływ na korki w Raszynie 11.08.05, 11:58
        Zachęcam do wnikliwych obserwacji.
    • Gość: mistrz Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.chello.pl 11.08.05, 12:15
      tras dla TIRó w stolicy jest więcej, chociażby cała tzw. mała obwodnica etapowa
      czyli ciąg ulic Trasa AK - Prymasa 1000lecia Jerozolimskie - Łopuszańska i
      Hynka- Rzymowskiego - Sikorskiego - Witosa - Trasa
      Siekierkowska.........Bezsensu byłoby wylączanie z ruchu dla TIRów fragmentu
      Al. Jerozolimskich bo są one integralną częścią tej obwodnicy!!!!!!! Propozycja
      Blue City jest absurdalna! Należy postawić pytanie, nie kto pozwolił TIRom
      jeździć Al. Jerozolimskimi, ale kto pozwolił wybudować wzdłuż krótkiego odcinka
      Al. Jerozolimskich tyle centrów handlowych generujących ruch. To własnie
      powstanie gigantycznego CH. Blue City dokładnie naprzeciwko innego giganta CH
      Reduty było mordestwem dla ruchu w Al. Jerozolimskich!
      • vampi_r Re: Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 12:21
        Małe sprostowanie - Dolinką Służewiecką, Witosa i Trasą Siekierkowską nie
        jeździ żaden tranzyt TIR.
        • komagane Re: Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 12:25
          To ciekawe, bo na tablicy informacyjnej drogowej jest strzałka w w/w kierunku i
          napis "Tranzyt". No ale to chyba tylko tak dla zmyły.
      • Gość: to ja Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: 217.153.180.* 11.08.05, 12:35
        No wlasnie - co za kretyn wpadl w ogole na pomysl, zeby w tak pieknym miejscu
        na skrzyzowanie drog tranzytowych wybudowac miasto.
        Nie dajmy sie zwariowac, bo kierunaek podporzadkowania MUSI byc zawsze
        odwrotny - najpierw sprawy i potrzeby miasta (czyli rozbudowa ZABUDOWY
        MIEJSKIEJ przy jednej z ulic miasta, a dopiero, duzo, duzo, duzo pozniej
        wykorzystanie dla tranzytu ulic miejskich biegnacych 2-3 km od jego Centrum.

Smieszne jest, ze dalej sa osoby upierajace sie, ze tych ciezarowek, jadacych w
        tranzycie nie ma. Sa jak najbardziej, bo to jest tranzyt polnoc (polnocny
        wschod)-poludnie-zachod, a nie dawany zawsze jako przyklad tranzyt wschod-
        zachod po linii A2, ktory pewnie rzeczywiscie ze wzgledu na obwodnice etapowa
        jest najmniejszy w Warszawie.

I jest to kretynizm najwyzszej miary na zatloczone samym ruchem lokalnym ulice
        (Al. Jerozolimskie, trasa AK) wpuszczac jeszcze dodatkowy ruch tranzytowy.
        Chyba, ze szczerze przyznamy, ze jestesmy biedni i nie stac nas na kompleksowe
        rozwiazanie problemu.
        • komagane Re: Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 12:40
          Rzeczpospolita, 11.08.2005

• komagane Re: Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 12:41
            Sorry
            Rzeczpospolita. 11.08.2005

KRÓTKO

Za ciężkie ciężarówki

Stołeczna drogówka powiedziała wczoraj "stop" kierowcom zbyt ciężkich tirów
            jeżdżących przez most Grota-Roweckiego. - Obowiązuje tam ograniczenie dla
            pojazdów powyżej 20 ton ładowności - mówi Wojciech Pasieczny z Wydziału Ruchu
            Drogowego. W ciągu czterech godzin zatrzymali 15 kierowców, którzy złamali
            przepisy. Aż 14 z nich jechało zbyt ciężkimi tirami - nałożono na nich mandaty
            na łączną sumę 1,8 tys. zł. Jeden był pod wpływem alkoholu - stracił prawo
            jazdy i czeka go sprawa przed sądem grodzkim. Czterem kierowcom zatrzymano
            dowody rejestracyjne pojazdów. Drogówka zapowiada powtórkę takich działań.

blik
        • koszatek Re: Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 12:40
          Gość portalu: to ja napisał(a):

> No wlasnie - co za kretyn wpadl w ogole na pomysl, zeby w tak pieknym miejscu
          > na skrzyzowanie drog tranzytowych wybudowac miasto.

Myślę, że powinieneś pozwać do sądu dynastię książąt mazowieckich oraz króla Zygmunta.
          • komagane Re: Warszawa wolna od ciężarówek 11.08.05, 12:43
            Właśnie, dlaczego w swoich wątkach Siskom nie zaliczył jeszcze króla Zygmunta i
            książąt mazowieckich do zaszczytnego grona pseudoekologów?
      • Gość: albert Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.05, 21:38
        Zlkwidować tranzyt w Al. Jerozolimskiech w poblizu Centrum Handlowych mozna
        zrobic bardzo prosto: puscic tranzyt dalej prosto Al. Krakowska aż do ul Bitwy
        Warszawskiej. W ten sposób zamiast dwóch lewoskrętów (z Al. Krakowskiej w
        Łopuszańską i z Al. Jerozolimskich w Al Prymasa pozostanie tylko jeden
        lewoskręt (z Al. Kraowskiej w Bitwy Warszawskiej) i znikna długie kolejki TIRów
        na dwóch wymienionych lewoskretach. Tranzyt przez Al. Jerozolimskie wytyczono
        w czasach gdy nie isniał lewoskrętu z Al. Krakowkiej w Bitwy Warszaskiej (nie
        było zadnego skrętu na tym skrzyzowaniu), a Al. Jerozolimskie były pusta
        arterią bez żadnych centrów handlowych.
        • vtec_z Re: Warszawa wolna od ciężarówek 12.08.05, 10:02
          1. Nie ma skrzyżowania Al. Krakowska / Bitwy Warszawskiej.
          2. Lewoskręt z Grójeckiej w Bitwy Warszawskiej (Wery Kostrzewy) istaniał zawsze.
          3. Korek przeniesie się na i tak obciążone skrzyżowanie (dodatkowo ruch
          tramwajów skręcajacych w/z Banacha, ruch pieszych w tym węźle)
          4. Tranzyt ciężarowy puścisz przez osiedla mieszkaniowe wzdłuż Grójeckiej i
          Bitwy Warszawskiej.

Życzę więcej tak udanych pomysłów :-)

---------------------------------------
          First man then machine (Soichiro Honda)
      • Gość: A. Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.softbank.pl 12.08.05, 15:10
        > To własnie powstanie gigantycznego CH. Blue City
        > dokładnie naprzeciwko innego giganta CH Reduty
        > było mordestwem dla ruchu w Al. Jerozolimskich!

No tak, nie centra handlowe będą 100km od centrum Warszawy, to nie będzie
        korków bo nikt tam nie pojedzie.
    • h108 Pol postu ogolnie, pol do Pana Jarka. 11.08.05, 14:33
      >>>- Możliwości są mizerne(...). Wszystko dlatego, że wokół stolicy wciąż nie ma porządnej
      obwodnicy. Te drogi, które istnieją, albo też są akurat w remoncie, albo mają tak słabą nawierzchnię,
      że ciężarówki od razu by je rozjechały. Dlatego na objazdy będą prawdopodobnie kierowane już
      kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy - w Ostrowi Maz., Glinojecku, Mszczonowie i Grójcu. <<<

Si. WOKOL stolicy nie ma porzadnej obwodnicy. I dlugo nie bedzie.

Cieszy mnie, ze ktos wreszcie odwazyl sie napisac (choc nie wiem, jak do tego doszlo Panie Jarku ;), ze:
      1. Po Warszawie jezdzi ciezki transport.
      2. Jest on uciazliwy.
      3. Nie ma dobrej alternatywy objazdu miasta, a oslawiona droga nr 50 jest ciuteczke za daleko.
      4. Istnieje takie slowo jak konsultacje spoleczne i nawet czasem cos dobrego z nich wynika.
      5. Nie ma zadnego problemu z zaopatrzeniem wielkich centrow w towar - moga je przejac mniejsze
      samochody, ktore dojada z magazynow za miastem. Z magazynow przy przyszlej wyczekiwanej z
      nadzieja obwodnicy, takiej prawdziwej.

Na przyszlosc doradzam rozwage w ujawnianiu niewygodnej prawdy, ktora nam, paskudnym
      pseudomieszkancom i pseudoekologom wklada do reki takie argumenty. Z wyrazami sympatii od tych,
      co Pana sympatii nie budza. :-)
      • koszatek A jak myślisz, po co jest remontowana droga 50 ? 11.08.05, 14:38
        Chyba właśnie po to, aby lepiej słuzyć tym ciężarówkom tranzytowym.
        Jakie więc masz zastrzeżenia ?
        • h108 Re: A jak myślisz, po co jest remontowana droga 5 11.08.05, 15:54
          Czy dobrze zrozumiales sens tego zdania?:

"Te drogi, które istnieją, albo też są akurat w remoncie, albo mają tak słabą nawierzchnię, że
          ciężarówki od razu by je rozjechały. Dlatego na objazdy będą prawdopodobnie kierowane już
          kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy - w Ostrowi Maz., Glinojecku, Mszczonowie i Grójcu."

Czyli ze alternatywą dla drog zbyt slabych albo remontowanych sa drogi dalekie. Jakie drogi prowadza
          przez Grojec czy Glinojeck? Te dalekie wlasnie. A ich numery to...
      • Gość: Renia Re: Konsultacje społeczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:58
        w tym kraju to niemożliwe. Są tylko nakazy i zakazy.
        • h108 Re: Konsultacje społeczne? 11.08.05, 15:47
          Dotad tak bylo. Ale sie polapali, ze kasa z Unii bedzie tylko wtedy kiedy beda konsultacje. Jest to zgodne
          z konwencja z Aarchus, ktorej dotad mimo przyjecia nie przestrzegalismy. A teraz juz na szczescie
          musimy.
          • Gość: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Re: Konsultacje społeczne? IP: *.aster.pl 11.08.05, 17:01
            Polska to taki kraj że jak będą konsultacje i referenda to nie ma szansy aby
            cokolwiek powstało nowego, mamy naturę chłopa- "Chłop żywemu nie przepuści"
      • Gość: G Re: Pol postu ogolnie, pol do Pana Jarka. IP: *.chello.pl 11.08.05, 17:19
        Nio tak, nie popatsiło się w plany kupując mieśkanko, to teraz się piszczy...
        • h108 Re: Pol postu ogolnie, pol do Pana Jarka. 11.08.05, 17:33
          Nio tak, nie moźna się wpisiać pod śwoim nikiem, to sie ź boćku podsrywa...
          • Gość: G Re: Pol postu ogolnie, pol do Pana Jarka. IP: *.chello.pl 11.08.05, 18:50
            Wybacz, nie mam loginu na Gazecie. I dobrze mi z tym.
            Podobnie jak z patrzeniem w plany rozwoju miasta przed podjęciem decyzji o
            zakupie mieszkania.
            No, ale niektórzy wolą jajo podrzucać sąsiadom, gdzie nigdy dróg nie planowano,
            (Babice) i przy okazji np. przetnie się Mazowiecki Park Krajobrazowy na odcinku
            4x dluższym niz POW (tzw. wariant samorządowy POW) oraz ekstensywną zabudowę
            mieszkaniową, gdzie nikt nie wybuduje 10km tunelu (tamże).
            A jaką inną drogę, poza trasą przez Wyszogród, można puścić _TRANZYTOWE_
            cieżarówki, a jaką inną drogą, oprócz trasy N-S, można puścić ruch wychodzący z
            Warszawy? Przez środek Puszczy Kampinoskiej??
            • h108 Re: Pol postu ogolnie, pol do Pana Jarka. 12.08.05, 11:06
              Akurat przez Kampinos chce puszczac trase Twoj inny wspolrozmowca:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24332&w=26266109&a=26923523
              Nie mowie tu o ruchu wyjezdzajacym z Warszawy na polnoc. Mowie, ze nie ma alternatywy dla tranzytu
              NS i caly ruch bedzie pchal sie przez miasto. O tym wielkokrotnie dyskutowalismy na forach:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24332
              chomiczowka.vh.pl/,
              trzeba tylko przekopac archiwa. :-)

Co do podsuwania sobie wzajemnie drog - nie jestem w stanie ocenic, czy nawet po wybudowaniu drog
              na starych rezerwach za kilka lat nie powstanie koniecznosc ustawienia kilku dodatkowych trasek na
              terenach Babic, Grot czy Bliznego. Tam tez w koncu jest miasto. I kurczowe trzymanie sie planow
              sprzed 40 lat pachnie troche nawolywaniem, zeby realizowac obecnie ktores z dalekosieznych zalozen
              kolejnych plenow KC:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=27282373&a=27592542
            • Gość: to ja Re: Pol postu ogolnie, pol do Pana Jarka. IP: 217.153.180.* 12.08.05, 12:37
              Alez ten artukul dotyczy od zawsze istniejacej ulicy miejskiej, o bardzo duzym
              natezeniu ruchu lokalnego, ktora ma sie wkrotce stac: ulica lokalna, wazna
              arteria tranzytu towarowego (3 km od scislego Centum miasta), glownym
              wylotem/wlotem dla ruchu docelowego w kierunku poludniowym. Oczywiscie tranzyt
              z czasem powinien sie przeniesc na obwodnice, ale ich budowa chyba coraz
              bardziej odsuwa sie w czasie, (te o ktorych wszem i wobec wciska sie ciemnote,
              ze tranzytu tam nie bedzie), ale poki co trzeba by tych ciezarowcow bardzo
              ograniczyc w Alejach stosujac scisly zakaz poruszania sie ciezarowek po innym
              niz skrajny prawy pas - zakaz egzekwowany np. przez ustawione tam kamery. Nie
              mozew byc tak (co jest powszechne, ze panowie blokoja oba pasy, a tuz przed
              rondem wpychajac sie na prawy skutecznie blokuja cala ulice. Te dzialania
              powinny pojawic sie jako pierwsze, miasto powinno wprowadzic tak wiele
              niedogodnosci dla kierowocow ciezarowek zeby oplacalo im sie pojechac obwodnica
              etapowa - zadaniem wladz miasta jest dbanie o swoich mieszkancow, a nie komfort
              przejazdu tranzytowych ciezarowek.
    • Gość: rex Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.crowley.pl 11.08.05, 14:48
      Szef w firmie też mówi: "proszę zrobić to a tamto". I jakoś nikt nie ma
      wątpliwości, że jest to polecenie.
    • Gość: BB Re: Warszawa wolna od ciężarówek IP: *.crowley.pl 12.08.05, 13:41
      TAK WOLNA KONIECZNIE, BEDZIEMY ZDROWSI CHOC TROCHE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka