Dodaj do ulubionych

Siskom NIE!!!

30.08.05, 08:55
Panie wampir.... wczoraj był pan uprzejmy wyśmiać mnie ze odcinek wspomnianej
trasy nazwalem trasa AK a przeciez jest to ta sama trasa i tylko nazwy ulic
sie
zmieniaja na jej przebiegu. Przypomina mi to reakcje dyr. dabrowskiego, ktory
oburzal sie gdy wspomniana s-7 nazywano autostrada a wg jego nomenklatury
miala
to byc trasa expresowa...... tylko czym sie rozni trasa exspresowa o 6 pasach
ruchu z punktu widzenia ucialiwosci i szkodliwosci dla mieszkancow naszego
miasta od autostrady, no czym praktycznie?

Pozdr
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: Siskom NIE!!! 30.08.05, 15:00
      "Wyśmiał" jest tu nieodpowiedni słowem.
      Na Pańskie stwierdzenie, że na Trasie AK są dziury na odcinku od Al.
      Jerozolimskich do Powązkowskiej napisałem:

"Pragnę zauwazyć tylko jedno - od Al. Jerozolimskich do Powązkowskiej jest Al.
      Prymasa Tysiąclecia, a nie Trasa AK. Ale jak widać Panu Piotrowi jest dokładnie
      wszystko jedno jak nazywa się ulica i kto odpowiada za nią. Dla Pana Piotra i
      tak wszystkiemu winien jest SISKOM i GDDKiA."

Nie chodzi w tym przypadku tylko i wyłącznie o samą nazwę ulicy, ale o to, że
      trasa AK planowana jest od Konotopy do Marek i Prymasa Tysiąclecia pełni rolę
      przedłużenia Trasy AK tylko tymczasowo. Docelowo Prymasa będzie łączyć się z
      właściwa trasa AK węzłem dochodząc do bniej niemal pod kątem prostym.
      Ma to też zasadnicze znaczenie co do przynależności drogi.
      Trasa AK jest drogą krajową i odpowiada za nią GDDKiA.
      Prymasa Tysiąclecia jest trasą miejską i odpowiada za nia ZDM.

Zgadzam się, że na Prymasa Tysiąclecia nie najlepiej jest z nawierzchnią.
      Jednak Pan pisze to w kontekście, że winę za to ponosi GDDKiA. A to nieprawda.

Wyjaśniliśmy już sobie wszelkie nieporozumienia, mam nadzieję i w dalszym ciągu
      dyskusji nie napisze Pan, ze pod Domami Centrum leci ulica Puławska.

Czekam na dalsze pytanie co do dróg i obwodnic w Warszawie.
      • vampi_r Re: Siskom NIE!!! 30.08.05, 17:04
        Dodam jeszcze iż ani ja, ani nikt z SISKOM nie jest rzecznikiem ani GDDKiA ani
        ZDM. Jednak czuję się w obowiązku sprostowac informacje, które nie są prawdziwe.
        W dodatku wg artykułu z Życia Warszawy:
        www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=69434
        wynika, że obecnie cała trasa AK i Trasa Toruńska jest we władaniu ZDM, a nie
        GDDKiA.

To tyle tytułem wyjaśnienia.
      • piotr.lutynski Re: Siskom NIE!!! 30.08.05, 18:13
        vampi_r napisał:

[CIACH]
        >
        Przyznam się szczerze, że nie zrozumiałem o co Panu chodziło z tymi domami
        Centrum... ale trudno....
        No widzi Pan... nawet dzisiaj skrecajac w prawo z Powazkowskiej na ową trase
        spojrzałem na tabliczkę ulic i stoi tam napisane Armii Krajowej.....
        Ale nie o to chodzi... dyskusja o stanie tej trasy wynikła z faktu, że ja
        uważałem i nadal uważam, że sytan naszych nowych dróg jest kiepski po niedługim
        czasie bo z wsystko robi sie najmniejszym kosztem by jak najwiecej zgarnac dla
        siebie... i stad stan taki jaki mamy :-(
        Stara sie Szanowny Pan cały czas oddzielić drogi budowane/remontowane przez ZDK
        od tych budowanych przez GDDKiA.... a prosze mi powiedzieć dlaczego tak ma być
        skoro mamy takie "kwiatki" jak ten przykład niewłasciwego betonu na południu
        Polski (no juz wspominałem Panu kilka dni temu), ktore udowadniają, że GDDKiA
        wcale nie buduje lepiej!

Dlaczego niedawno co zbudowana A4 jest jedna z najniebezpieczniejszych dróg i
        jesli mamy mgłę czy inne trudne warunki i jesli ma sie wydarzyć karambol czy
        inna katastrofa drogowa to już napewno wydarzy sie tam?
        Przecież autostrada powinna być najbezpieczniejsza droga podczas gdy ta trasa
        statystycznie bije rekordy!
        Moze po prostu nie umieją zaprojektować i budować dróg ?

Pozdrawiam
        • koszatek Re: Siskom NIE!!! 30.08.05, 18:40
          Hmmm.
          I co w związku z tym konkretnie proponujesz - skoro żadna instytucja nie potrafi (Twoim zdaniem) projektować ani budować dróg ?
          BTW. Styk trasy AK i Al. Prymasa jest na zakręcie przy lasku na Kole (tym bliżej Powązkowskiej).
        • vampi_r Re: Siskom TAK!!! 30.08.05, 18:48
          Stan naszych dróg jest kiepski i to kazdy widzi. Tu jak najbardziej zgadzam sie
          z Panem.
          Trzeba drogi remontowac i budowac wciąż nowe - to chyba pan zgodzi się ze mną.

czemu oddzielam inwestycje ZDM od GDDKiA? Powód jest głowny jeden - kasa. Oraz
          drugi nie mniej ważny - prawo.
          ZDM buduje i utrzymuje drogi w Warszawie z budżetu stołecznego - wiecznie
          pustego, dodajmy. Stąd oszczędności na wszystkim: gorsze nawierzchnie, gorsze
          ekrany, gorsze zabezpieczenia. Drogi miejskie nie podlegaja też specustawie, a
          wiec i taką inwestycję łatwo zablokowac - pokazuje to dom Gmurków na środku
          Powstańców Śląskich. Inwestycje miejskie są wiecznie opoóźnione, bo to albo
          MPRD skarży wyniki przetargu, a to urzędnicy miejscy (obsadzani po
          linii "prezydenckiej" a nie fachowej) coś przeoczyli.
          Niech pan da przykład inwestycji miejskiej, która nie wiąząłaby się z wielkim
          opóźnieniem lub jakimś skandalem. Tunel "Przekręt" i most Świętokrzyski oraz
          obecne skrzyżowanie Marynarskiej i Wołoskiej to sztandarowe przykłady miejskich
          inwestycji.

Inwestycje finansowane przez GDDKiA (z budżetu Państwa) ida jak na razie
          gładko. Przeszkodą są tu tylko politycy.

Nie znam sprawy A4, o której Pan pisze, wiec nie mogę się na razie
          ustosunkowac, ale obiecuję zasięgnąć języka w tej sprawie.
          Napisze tylko jedno - GDDKiA nie buduje. GDDKiA jest tylko ciałem, które
          nadzoruje (ogłasza przetargi, planuje, itp.). Może więc być przypadek, że jakiś
          wykonawca, który wygrał przetarg na budowę A4 wykonał swoją robotę źle. W
          jakijś cześci winę za to ponosi GDDKiA, o ile nie domaga się teraz jakichś
          napraw gwarancyjnych. czy się domaga, czy nie, to o tym nic nie wiem, bo i
          sprawa A4 mniej mnie osobiście obchodzi.
          Za mgłę jednak nie odpowiada nikt - ani GDDKiA, ani SISKOM, ani nawet Vampir.

Jednak fakt, że gdzieś zbudowano jakas trasę źle, nie jest nijak argumentem za
          tym, że nie nalezy rozwijac sieci drogowej w Polsce, czy zwłaszcza w Warszawie.

na innym forum (którego nazwy nie pamiętam) napisał pan, ze w miejsce trasy S7
          na Bemowie należy zbudowac zwykła ulice miejską.
          czy uwaza Pan, ze inwestycja ZDM będzie pozbawiona wszelkich wad? Wszak te
          koleiny i za nisko obsadzone studzienki na obecnych trasach w Warszawie, to
          własnie robota ZDM.
          czy uwąza Pan, że jak ZDM zbuduje ulice (konkretnie - jakas firma wybrana przez
          ZDM, zapewne MPRD) zamiast GDDKiA, to będzie ona lepsza?
          Czy myśli Pan, że 6-cio pasmowa ulica po wierzchu na Bemowie będzie mniej
          uciążliwa od 6-cio mpasmowej ekspresowki w tunelu?

Wiem, wiem - nie wierzy pan w ten tunel. Jednak nie potrafi Pan raczej napisać
          jakie są podstawy pańskiej niewiary.
          Poza tym gdyby w tym miejscu, co S-7 miała byc budowana z budżetu stołecznego
          jakas zwykła ulica, to o tunelu w ogóle mowy nie będzie.

Zamiast wiec oddawać się typowemu dla naszej nacji malkontenctwu, pomyślec i
          wyjść z czymś konstruktywnym. Gdyby nagle się okazało, że nie będzie tunelu na
          S-7 przez Bemowo, to zapewniam Pana, że SISKOM też będzie bardzo niezadowolony.
          Pilnujmy wiec razem ustaleń i obietnic GDDKiA.

A by wszystko było jasne, to ja od zawsze uważałem i uważam, że takie twory jak
          GDDKiA, czy wcześniej ABiEA są niepotrzebne. Według mnie wystarczyłby jeden
          odrębny wydział w Ministerstwie Infrastruktury. GDDKiA i tak wszak zależna jest
          od MI.
          • tarantula01 Re: Siskom TAK!!! 30.08.05, 21:50
            vampi_r napisał:
            > Inwestycje finansowane przez GDDKiA (z budżetu Państwa) ida jak na razie
            > gładko. Przeszkodą są tu tylko politycy.

Nie zawsze:
            www.siskom.waw.pl/artykuly/k-050827-gw.gif
            > Nie znam sprawy A4, o której Pan pisze, wiec nie mogę się na razie
            > ustosunkowac, ale obiecuję zasięgnąć języka w tej sprawie.
            > Napisze tylko jedno - GDDKiA nie buduje. GDDKiA jest tylko ciałem, które
            > nadzoruje (ogłasza przetargi, planuje, itp.). Może więc być przypadek, że
            jakiś
            >
            > wykonawca, który wygrał przetarg na budowę A4 wykonał swoją robotę źle. W
            > jakijś cześci winę za to ponosi GDDKiA, o ile nie domaga się teraz jakichś
            > napraw gwarancyjnych. czy się domaga, czy nie, to o tym nic nie wiem, bo i
            > sprawa A4 mniej mnie osobiście obchodzi.

O A-4 żaden z nas wiele nie wie, poza tym, co czasem wpadnie w oko w gazecie,
            telewicji. Nas najbardziej interesuje podwórko warszawskie i tu jesteśmy w
            stanie dokopać się praktycznie do wszystkiego - co widać na stronie.

> Za mgłę jednak nie odpowiada nikt - ani GDDKiA, ani SISKOM, ani nawet Vampir.
            >
            > Jednak fakt, że gdzieś zbudowano jakas trasę źle, nie jest nijak argumentem
            > za tym, że nie nalezy rozwijac sieci drogowej w Polsce, czy zwłaszcza w
            > Warszawie.

W wypadku karamboli, czy też wypadków najbardziej liczy sięzdrowie ludzi. Czy w
            tym karambolu zginęli ludzie? Pewnie nie (byli ranni), a jeżeli nawet, to mało
            było ofiar w porównaniu z liczbą uszkodzonych pojazdów. Proszę sobie zatem
            wyobrazić zderzenie pojazdów na zwykłej drodze we mgle.
            Na zwykłej drodze taki karambol, to byłoby kilkakrotnie więcej ofiar.
        • jaa_ga Re: Siskom NIE!!! 30.08.05, 19:40
          piotr.lutynski napisał:

"...Stara sie Szanowny Pan cały czas oddzielić drogi budowane/remontowane przez
          ZDK...."

Szanowny Panie, ZDK nie ma NIC wspólnego z budową dróg!
          Zechce Pan sprostować..:)
    • piotr.lutynski Re: Siskom NIE!!! 01.09.05, 14:54
      Polecam tekst... co prawda sprzed kilku miesięcy ale nie stracił na
      aktualności:
      www.gazetaekologiczna.pl/index.php?kat=Komunikacja&ident=475

PL
      • jaa_ga Re: Panie Piotrze!!! 01.09.05, 15:14
        Proszę nie wklejać nam tu artykułów, których nie da się czytać.
        Tutaj nie zrobi Pan zadymy, ponieważ jest to forum INFORMACYJNE,
        a nie wojujące. Pozdrawiam.
        Ps. A artykułu nie da się czytać ze względu na fonty.
        Poza tym nie przekona Pan PRZEKONANYCH co do KONIECZNOSCI odkorkowania
        Warszawy, że kolejne protesty ten problem rozwiążą.
        Nie ma Pan wyjścia - trasy będą i nic, na szczęście, już im nie zaszkodzi.
        O tej konieczności mówią same za siebie kilometrowe korki nie TIRów, a
        samochodów warszawskich, czyli nas, mieszkańców Stolicy.
        PS. Kolejne próby kopiowania tu Pańskich materiałów nie na temat
        będę usuwać.
        • piotr.lutynski Re: Panie Piotrze!!! 01.09.05, 16:23
          jaa_ga napisała:

> Proszę nie wklejać nam tu artykułów, których nie da się czytać.
          > Tutaj nie zrobi Pan zadymy, ponieważ jest to forum INFORMACYJNE,
          > a nie wojujące. Pozdrawiam.
          > Ps. A artykułu nie da się czytać ze względu na fonty.
          > Poza tym nie przekona Pan PRZEKONANYCH co do KONIECZNOSCI odkorkowania
          > Warszawy, że kolejne protesty ten problem rozwiążą.
          > Nie ma Pan wyjścia - trasy będą i nic, na szczęście, już im nie zaszkodzi.
          > O tej konieczności mówią same za siebie kilometrowe korki nie TIRów, a
          > samochodów warszawskich, czyli nas, mieszkańców Stolicy.
          > PS. Kolejne próby kopiowania tu Pańskich materiałów nie na temat
          > będę usuwać.

Dlaczego rozmawia ze mna Pan tak jak "Gomółka przemawiał do Ludu Warszawy" -
          skoro ludzie wyposazeni sa w rozum a do tego Bóg dał im mozliwość
          porozumiewania sie to dlaczego nie mają rozmawiać, jesli jest to kółko
          wzajemnej adoracji to może spotkania powinny się odbywać w jakiejś piwnicy....
          ale to jest Internet i każdy ma prawo do zabierania głosu iwyrazania soich
          opini!

Piotr
          • jaa_ga Re: Panie Piotrze!!! 01.09.05, 18:21
            Nie ma Pan wyjścia - trasy będą i nic, na szczęście, już im nie zaszkodzi

O tej konieczności mówią same za siebie kilometrowe korki nie TIRów, ale
            samochodów warszawskich, czyli nas, mieszkańców Stolicy.
            PS. Może Pan wreszcie zajrzy na naszą stronę, przejrzy materiały
            i wtedy porozmawiamy?
            PS. I uprzejmie proszę - niech Pan nie krzyczy na nas w naszym własnym "domu"
            i nie porównuje do Bóg wie kogo, bo ani my gomułki ani inne złe bogi,
            które biedny Lud Warszawy chcą ujarzmić :)))
            My chcemy ujarzmić w komunikacyjnych korytarzach tylko samochody,
            żeby nie rozlewały się nam po wszystkich możliwych uliczkach,
            ale, skierowane na szerokie bezkolizyjne drogi w Warszawie, przestały nam
            wreszcie zagrażać ze wszystkich stron.
            Tak więc, to zwolennicy tras walczą o Pana zrównoważony rozwój,
            czy Pan tego nie rozumie, czy też w imieniu wszelkiego autoramentu developerów,
            manipuluje faktami?
      • tarantula01 Pofatygowałem się 01.09.05, 15:57
        Komunikacja
        Tytuł: Autostrada A-2 czyli miasto wbite w gorset ignorancji

Tegoroczną pokojową nagrodę Nobla otrzymała Kenijka Wangari Maathai „...za jej
        wkład w zrównoważony rozwój, demokrację i pokój. Laureatka działa na rzecz
        sensownego ekologicznie rozwoju społecznego, gospodarczego oraz kulturalnego w
        Kenii i w całej Afryce”.

Zasady zrównoważonego rozwoju zapisane są w większości polskich ustaw na czele
        z ustawą zasadniczą, Konstytucją RP. Sytuowanie autostrad na terenach silnie
        zurbanizowanych jest zaprzeczeniem pojęcia wyróżnionego przez Norweski Komitet
        Noblowski. Ale przecież nie dlatego w Warszawie zamiast autostrady planuje się
        przeprowadzenie ruchu tranzytowego trasami ekspresowymi. Wystarczy przyjrzeć
        się załączonej mapie z planu przestrzennego województwa mazowieckiego:
        www.gazetaekologiczna.pl/upload/Autostrada-A2-s2.jpg?PHPSESSID=97f5a7472fbf6af51db3fcbd8f00e826

A oto podstawowy schemat:
        www.gazetaekologiczna.pl/upload/uklad_transportowy_WM.jpg?PHPSESSID=97f5a7472fbf6af51db3fcbd8f00e826

aby stwierdzić jakie skutki społeczne, gospodarcze, środowiskowe spowoduje
        realizacja planowanego systemu transportowego Warszawy. Ale przyglądając się
        mapie nietrudno też zrozumieć determinację tych, którzy chcą taki wariant
        zrealizować. Wariant następujący: autostrada A-2 oficjalnie ma się kończyć na
        węźle „Konotopa" i znowu zaczynać na wschodniej granicy Warszawy
        węzłem „Lubelska".

To ma głęboki sens.
        Z obu tych węzłów ruch samochodowy dogodnymi, bezkolizyjnymi tzw. trasami
        ekspresowymi będzie przemieszczał się dzięki temu we wszystkich kierunkach nie
        tylko Europy. Pierwsza trasa ekspresowa S-8, na którą Wojewoda wydał już
        decyzję lokalizacyjną, usytuowana jest na zachodniej granicy miasta i łączy
        węzeł „Konotopa” z trasą AK, którą zamierza się zmodernizować dobudowując po
        jednym pasie w obu kierunkach. Następna trasa N-S ma być usytuowana przy
        wschodniej granicy lotniska „Okęcie", przebiegać w okolicach centrum miasta i
        włączać się do trasy AK. Następnie przebiegać wzdłuż wschodniej granicy Puszczy
        Kampinoskiej łącząc się z istniejącą trasą szybkiego ruchu (na .Gdańsk) i dalej
        poprzez planowany most w Łomiankach z trasą „Via Baltica". Nietrudno zauważyć,
        że wybudowanie tych tras znacznie skróci czas przejazdu z A-2 do „Via Baltica".
        I trasa, która budzi największe emocje przebiegająca przez Ursynów, przez
        inwestorów nazywana trasą ekspresową o 4 pasach ruchu w każdą stronę lub jak
        chce inwestor o 3 pasach + l zapasowy. W planie zagospodarowania przestrzennego
        województwa mazowieckiego mówi się po prostu o przebiegu autostrady A-2 przez
        Warszawę i do zalet tego wariantu zalicza się między innymi „...znacząco
        krótszą, o 54 km, długość trasy w porównaniu z przebiegiem przez Górę Kalwarię
        (długość trasy przez Warszawę 40 km, przez Górę Kalwarię 94 km).” Do zalet,
        przebiegu A-2 w rejonie Góry Kalwarii zalicza się między
        innymi „...przeprowadzenie ruchu tranzytowego poza obszarem aglomeracji
        warszawskiej.” Czy patrząc na mapkę z planu wojewódzkiego możliwe jest
        przyjęcie takiego kształtu systemu komunikacyjnego województwa: do
        węzła „Konotopa” A-2 dojeżdżają samochody bezpośrednio kierujące się do
        Warszawy, a ciężki ruch tranzytowy w kierunku na wschód, będzie się
        przemieszczał drogą wojewódzką o jednym pasie ruchu w każdym kierunku,
        nakładając 54 kilometry, a na północny-wschód do „Via Baltica” znacznie więcej.
        Kto zabroni przejazdu wygodnymi, szybkimi drogami przez Warszawę TIR-om?
        Zresztą na ten aspekt przebiegu trasy zwraca uwagę firma Atkins, która w swoim
        opracowaniu dla inwestora autostrady na plus zaliczyła właśnie skrócenie trasy
        i korzyści wynikłe z tego dla firm transportowych ! Czy tzw. trasy ekspresowe
        będą bezpłatne? Inwestorzy twierdzą, że tak, ale zaznaczają, że odnosi się to
        do dnia dzisiejszego. A jutro ? Aktualnie we Włoszech i Francji przeprowadza
        się prywatyzację autostrad, w tym obwodnic ! W Niemczech wprowadzono opłaty za
        przejazd mostami. Spójrzmy jeszcze raz na mapę i wyobraźmy sobie komunikację
        miejską, w przypadku obowiązywania opłaty za przejazd mostem Toruńskim i A-2. I
        nie jest to gdybanie. Taka sytuacja może powstać, umożliwia to ustawa o drogach
        i. autostradach płatnych. Dlatego konieczne jest przeanalizowanie wszystkich
        możliwych sytuacji powstałych przy realizacji poszczególnych wariantów
        komunikacyjnych z punktu widzenia warszawskiego układu funkcjonalno -
        przestrzennego. Należy przecież wykluczyć realizację inwestycji, która zamiast
        polepszenia, pogorszy sytuację komunikacyjną miasta.
        Ale najważniejszym problemem związanym z realizacją tej gigantycznej inwestycji
        drogowej jest jej wpływ na środowisko człowieka. Na stronie 3 znajduje się
        część rozporządzenia Wojewody Mazowieckiego z 8.12.2003 r. w sprawie określenia
        programu ochrony powietrza dla aglomeracji warszawskiej. To nie od 2003 roku w
        Warszawie stwierdza się przekroczenia jakości powietrza. Od początku 1990 lat
        określano stan środowiska w mieście jako krytyczny, znalazło to odbicie w
        zapisach planu zagospodarowania przestrzennego Warszawy z 1992 r. W zarządzeniu
        Wojewody jako podstawowe kierunki działań zmierzające do przywracania poziomów
        dopuszczalnych pyłu zawieszonego PM10 podano w punkcie c) budowa obwodnic
        drogowych miast, kierowanie ruchu tranzytowego z ominięciem miast lub ich
        części centralnych i najbardziej zanieczyszczonych.
        W naszym przypadku obwodnica przez Górę Kalwarię ma być budowana w bliżej
        nieokreślonym czasie po wybudowaniu autostrady przez Warszawę. A tereny
        najbardziej zanieczyszczone ? Autostrada A-2 będzie w swoim końcowym odcinku
        przebiegała na granicy Piastowa. Niedaleko na stacji monitoringu jakości
        powietrza już teraz stwierdza się przekroczenia wielkości PM10 w związku z tym
        rozporządzenie Wojewody dotyczy też tego miasta. Inaczej ten problem widzi
        Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska, który do raportu oddziaływania na
        środowiska tego przedsięwzięcia podał wielkość PM10 w wysokości 25ug/m3 czyli
        znacznie poniżej górnej granicy normy. Ktoś kłamie. To samo dotyczy Bielan. Na
        ostatniej stronie przedstawiono problemy z jakością powietrza, mierzonego na
        stacji w Instytucie Meteorologii i Gospodarki Wodnej, którą kieruje prof.
        Halina Lorenc. Mimo, że na tej stacji, usytuowanej ok. 900 m w linii prostej od
        trasy AK stwierdza się przekroczenia zanieczyszczeń powietrza nie zauważa tego
        WIOŚ podając informacje, że wielkość PM10 na Żoliborzu wynosi 30ug/m3. Czyli
        też znacznie poniżej górnej granicy normy. Paradoksalnie sytuację pogorszą
        znajdujące się wokół Warszawy tereny zielone, w tym zwarte kompleksy leśne,
        przy których przebiegać będą trasy ekspresowe. Wystarczy spojrzeć na rysunek z
        opracowania Haliny Lorenc - cyrkulacja bryzowa nad miastem. Najzwyklejsze
        zjawiska fizyczne spowodują, że zanieczyszczenia z tych dróg będą
        przemieszczane do centrum miasta. Bo te zjawiska są korzystne dla wentylacji
        miasta tylko w przypadku braku lokalizacji na obrzeżach miasta emitorów
        zanieczyszczeń. W zeszłym roku w północnych miastach włoskich ograniczano ruch
        samochodowy przez 3 miesiące w związku z zanieczyszczeniem powietrza
        zagrażającym życiu. W Paryżu w okresie letnim wysypuje się na arterię
        komunikacyjną w centrum piasek, nie dla sensacji ale zmniejszenia
        zanieczyszczeń w okresie letnim. Zanieczyszczeń, które zabijają - wystarczy
        przeczytać dołączone urywki z ogólnie dostępnych prac naukowych. Za
        przekroczenie dopuszczalnych wielkości zanieczyszczeń trzeba płacić kary do
        kasy
        • tarantula01 Re: Pofatygowałem się cd 01.09.05, 16:00
          Za przekroczenie dopuszczalnych wielkości zanieczyszczeń trzeba płacić kary do
          kasy unijnej. Wynegocjowane przez Polskę odroczenie tego obowiązku skończy się
          mniej więcej w tym czasie, gdy wybudowane zostaną planowane drogi. Czy miasto
          będzie stać na taki wydatek, jak obciążać będzie np. eksploatującego trasy
          ekspresowe, którymi przetacza się ruch tranzytowy. Na te między innymi pytania,
          należy odpowiedzieć przed przystąpieniem do wstępnych prac realizacyjnych.
          Samo „coś za coś” wy dajecie pieniądze na miejskie inwestycje drogowe, my
          pozytywnie zaopiniujemy plany budowy tras ekspresowych i autostrady przez
          Warszawę po prostu zamieni to miasto w gigantyczną strefę ograniczonego
          użytkowania. Miasto ściśnięte gorsetem, drogowym, połączone z resztą kraju
          węzłami komunikacyjnymi, czy ma szansę na dalszy rozwój ?

Autor powyższego tekstu i dobór materiału - Krystyna Kowalska Stowarzyszenie
          Ekologiczne „Światowid”

Załączone rysunki:
          www.gazetaekologiczna.pl/upload/komunikacja_stan_perspektywiczny_WM.jpg?PHPSESSID=97f5a7472fbf6af51db3fcbd8f00e826

www.gazetaekologiczna.pl/upload/Autostrada-A2-s5.jpg?PHPSESSID=97f5a7472fbf6af51db3fcbd8f00e826

www.gazetaekologiczna.pl/upload/Autostrada-A2-s6.jpg?PHPSESSID=97f5a7472fbf6af51db3fcbd8f00e826
          • koszatek Eeeee. Pomieszanie z poplątaniem 01.09.05, 16:15
            i do tego kupa niedopowiedzeń i manipulacji.
            Jak dla mnie - tekst bez żadnej wartości.
            • vampi_r Re: Eeeee. Pomieszanie z poplątaniem 01.09.05, 16:41
              Ja się dowiedziałem, ze przez planowany most w Łomiankach ma iść tranzyt do Via
              Baltica :-O
              Oraz to, że zanieczyszczenie powietrza w Warszawie, które dawno przekroczyło
              już dopuszczalne normy, spowodowane jest tylko przez tranzyt :-O
              Bo oczywiście po Warszawie jeżdżą same pojazdy tranzytowe.
              Idę zaraz po raz kolejny i stanę na rogu Niepodległości i Woronicza i poszukam
              w "masie ktytycznej" aut tego tranzytu co nas wszystkich truje.

O wynikach poszukiwań zaraz poinformuję.
              • vampi_r A nieco niżej w tej gazecie tekst Jerzego Wojnara 01.09.05, 16:57
                www.gazetaekologiczna.pl/index.php?kat=Komunikacja&ident=357&PHPSESSID=b056b2bdf4f2890e62af3321638d81c8

I wszystko jasne....
                Jerzy Wojnar - Stowarzyszenie Przyjazne Miasto....
      • tarantula01 Polemika 01.09.05, 16:36
        > Ale przecież nie dlatego w Warszawie zamiast autostrady planuje się
        > przeprowadzenie ruchu tranzytowego trasami ekspresowymi.

W Warszawie trasami ekspresowymi planuje się poprowadzenie ruchu
        wewnątrzwarszawskiego i związanego z Warszawą ruchu dowarszawskiego.

> Z obu tych węzłów [Konotopa i Konik - przyp.] ruch samochodowy dogodnymi,
        > bezkolizyjnymi tzw. trasami ekspresowymi będzie przemieszczał się dzięki temu
        > we wszystkich kierunkach nie tylko Europy.

Ten ruch "europejski", to jest może 1000 pojazdów na dzień. Węzeł warszawski ma
        służyć mieszkańcom Warszawy i terenów w aglomeracji.

> Pierwsza trasa ekspresowa S-8, na którą Wojewoda wydał już decyzję
        > lokalizacyjną, usytuowana jest na zachodniej granicy miasta i łączy
        > węzeł „Konotopa” z trasą AK, którą zamierza się zmodernizować dobudowując po
        > jednym pasie w obu kierunkach.

A skąd to wiadomo?
        Mowa jest o poszerzeniu mostu Grota i przebudowie z 2x2 do 2x3 Trasy Toruńskiej
        na wschód od Łabiszyńskiej. Trasy AK się poszerzać nie planuje.

> Następna trasa N-S ma być usytuowana przy wschodniej granicy lotniska
        > „Okęcie", przebiegać w okolicach centrum miasta i włączać się do trasy AK.

Ten przebieg w okolicy centrum miasta, to jest przebieg w odległości ok. 4 km
        na zachód od obecnej al. Prymasa Tysiąclecia. A ta trasa nie będzie się włączać
        do Trasy AK, tylko ją przecinać i dalej jako S7 prowadzić w kierunku wylotu na
        Gdańsk (gdy zwycięży wariant 2) lub kończyć na Trasie AK (prawie prostopadle,
        gdy zwycięży inny wariant).

> Następnie przebiegać wzdłuż wschodniej granicy Puszczy Kampinoskiej łącząc
        > się z istniejącą trasą szybkiego ruchu (na .Gdańsk) i dalej poprzez planowany
        > most w Łomiankach z trasą „Via Baltica".

Ja nie widzę na załączonej mapie czegokolwiek, co miałoby umozliwić przez most
        w Łomiankach (planowany) połączenie S7 z S8 (trasą "Via Baltica").

> Nietrudno zauważyć, że wybudowanie tych tras znacznie skróci czas przejazdu z
        > A-2 do „Via Baltica". I trasa, która budzi największe emocje przebiegająca
        > przez Ursynów, przez inwestorów nazywana trasą ekspresową o 4 pasach ruchu w
        > każdą stronę lub jak chce inwestor o 3 pasach + l zapasowy.

Jedynie most i tunel POW będą miały przekrój 2x4, pozostała część trasy to 2x3.

> W planie zagospodarowania przestrzennego województwa mazowieckiego mówi się
        > po prostu o przebiegu autostrady A-2 przez Warszawę i do zalet tego wariantu
        > zalicza się między innymi „...znacząco krótszą, o 54 km, długość trasy w
        > porównaniu z przebiegiem przez Górę Kalwarię (długość trasy przez Warszawę 40
        > km, przez Górę Kalwarię 94 km).” Do zalet, przebiegu A-2 w rejonie Góry
        > Kalwarii zalicza się między innymi „...przeprowadzenie ruchu tranzytowego
        > poza obszarem aglomeracji warszawskiej.” Czy patrząc na mapkę z planu
        > wojewódzkiego możliwe jest przyjęcie takiego kształtu systemu komunikacyjnego
        > województwa: do węzła „Konotopa” A-2 dojeżdżają samochody bezpośrednio
        > kierujące się do Warszawy, a ciężki ruch tranzytowy w kierunku na wschód,
        > będzie się przemieszczał drogą wojewódzką o jednym pasie ruchu w każdym
        > kierunku, nakładając 54 kilometry, a na północny-wschód do „Via Baltica”
        > znacznie więcej.

Droga nr 50 nie jest droga wojewódzką, wnioskuję zatem, że plan województwa
        przytaczany jest z czasów, gdy droga ta miała nr 717? i wtedy była wojewódzką.
        Proszę zatem o bardziej aktualne dane.

> Kto zabroni przejazdu wygodnymi, szybkimi drogami przez Warszawę TIR-om?
        > Zresztą na ten aspekt przebiegu trasy zwraca uwagę firma Atkins, która w
        > swoim opracowaniu dla inwestora autostrady na plus zaliczyła właśnie
        > skrócenie trasy i korzyści wynikłe z tego dla firm transportowych !

Jeżeli ma pan dostęp do materiałów ATKINS lub też autorka artykułu taki dostęp
        ma to prosimy o upublicznienie, podobnie jak my udostępniliśmy analizy SETEC.

Treść odnosząca się do gdybania o opłatach na trasach ekspresowych można sobie
        darować. Co będzie, to będzie, a może nie będzie.

Treść polemizująca z wynikami pomiarów zanieczyszczeń powinna w tym wypadku
        skutkować doniesieniem do prokuratury o popołnieniu przestępstwa przez np.
        WIOŚ, z tytułu ukrywania zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Nie ma takiego
        doniesienia? Jaka szkoda.

Paradoksalnie sytuację pogorszą znajdujące się wokół Warszawy tereny zielone,
        w tym zwarte kompleksy leśne, przy których przebiegać będą trasy ekspresowe.
        Wystarczy spojrzeć na rysunek z opracowania Haliny Lorenc - cyrkulacja bryzowa
        nad miastem. Najzwyklejsze zjawiska fizyczne spowodują, że zanieczyszczenia z
        tych dróg będą przemieszczane do centrum miasta. Bo te zjawiska są korzystne
        dla wentylacji miasta tylko w przypadku braku lokalizacji na obrzeżach miasta
        emitorów zanieczyszczeń. W zeszłym roku w północnych miastach włoskich
        ograniczano ruch samochodowy przez 3 miesiące w związku z zanieczyszczeniem
        powietrza zagrażającym życiu. W Paryżu w okresie letnim wysypuje się na arterię
        komunikacyjną w centrum piasek, nie dla sensacji ale zmniejszenia
        zanieczyszczeń w okresie letnim. Zanieczyszczeń, które zabijają - wystarczy
        przeczytać dołączone urywki z ogólnie dostępnych prac naukowych. Za
        przekroczenie dopuszczalnych wielkości zanieczyszczeń trzeba płacić kary do
        kasy unijnej. Wynegocjowane przez Polskę odroczenie tego obowiązku skończy się
        mniej więcej w tym czasie, gdy wybudowane zostaną planowane drogi. Czy miasto
        będzie stać na taki wydatek, jak obciążać będzie np. eksploatującego trasy
        ekspresowe, którymi przetacza się ruch tranzytowy. Na te między innymi pytania,
        należy odpowiedzieć przed przystąpieniem do wstępnych prac realizacyjnych.
        Samo „coś za coś” wy dajecie pieniądze na miejskie inwestycje drogowe, my
        pozytywnie zaopiniujemy plany budowy tras ekspresowych i autostrady przez
        Warszawę po prostu zamieni to miasto w gigantyczną strefę ograniczonego
        użytkowania. Miasto ściśnięte gorsetem, drogowym, połączone z resztą kraju
        węzłami komunikacyjnymi, czy ma szansę na dalszy rozwój ?

Autor powyższego tekstu i dobór materiału - Krystyna Kowalska Stowarzyszenie
        Ekologiczne „Światowid”

Prawdopodobnie Warszawa szybciej stanie się takim OOU w przypadku nie
        wybudowania obwodnic, kanalizujących ruch wewnątrzmiejski - patrz analizy SETEC.
    • piotr.lutynski Re: Siskom NIE!!! 01.09.05, 17:56
      Dlaczego twierdzicie, że zbudowanie autostrady nie "wpadajądej" bezpośrednio do
      Warszawy ale omuijającjej ją w Górz Kalwarii z dojadami spowoduje, że Warszawa
      coś straci, że ominą ją inwestycje... itp?
      Przeciez takie rozumowanie jest kompletną bzdura :-)
      Precież Ci co mają interes w Warszawie i tak tu będą.... warszawa to wazne
      gospodarczo miasto i niezaleznie czy bedzie przecieta przez autostrade czy
      bedzie obok z "dojazdówką" to była, jest i bedzie najbardziej atrakcyjnym
      miejscem dla robienia interesów..... a moze nie wiecie gdzie lezy G.K., może
      myslicie, że jest gdzies daaaaaleko od W-wy???

Pozdr
      • koszatek Siskom TAK 01.09.05, 18:44
        Miasto zakorkowane, do którego nie da się wjechać bez odstania w korkach nie jest dobrym miejscem do robienia interesów.
        Budowa nowych tras, które umożliwią sprawny wjazd i wyjazd oraz szybkie przemieszczanie się między dzielnicami, jest tu ważnym (choć oczywiście nie jedynym) elementem poprawy tej sytuacji.
        • vampi_r Re: Siskom TAK 02.09.05, 00:09
          Znów zadam Panu Piotrowi to samo pytanie (bo najwyraźniej unika odpowiedzi):
          Czy woli Pan przez Bemowo trasę ekspresową w tunelu, czy 6-cio pasmową ulicę po wierzchu?
          • koszatek Re: Siskom TAK 02.09.05, 00:17
            Ja też czekam na tą odpowiedź, zwłaszcza w kontekście tego postu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=25979803&a=27593135
          • piotr.lutynski Re: Siskom TAK 02.09.05, 09:39
            vampi_r napisał:

> Znów zadam Panu Piotrowi to samo pytanie (bo najwyraźniej unika odpowiedzi):
            > Czy woli Pan przez Bemowo trasę ekspresową w tunelu, czy 6-cio pasmową ulicę
            po
            > wierzchu?
            >
            Juz mowiłem.... trasa w tunelu ani mi nie bedzie przeszkadzala (mi podkreslam)
            ale tez nic nie da bo majac 4 zjazdach na terenie miasta nie rozwiaze problemow
            korkow (odnoszac sie do pytania innego kolegi). Co wiecej.... wpuszczanie A2 do
            tego co nazywa sie potocznie Trasa Torunska jest pomyslem szalonym bo juz ta
            tarasa jest zakorkowana- skonczyly sie wakacje i ja jezdze przez srodmiescie bo
            w takim stanie jest ona dla mnie bezuzyteczna. Co do ulic i korkow to trzeba
            udroznic ( tam gdzie sie da poszerzyc)te co juz sa, przebudowac i wyremontować
            skrzyzowania i poprawnie ustawic sygnalizacje.
            I jszcze prosze o jedno.... nie wypominajcie tego tunelu bo:
            -po pierwsze jeszcze go nie ma (w oficjalnych planach- tylko w gebie
            dabrowskiego)
            -po drugie zostal on wywalczony przez głos społeczny do ktorego nie
            przyłożyliscie ręki co wiecej byl przez was wysmiewany jako pomysl szalony.
            Gdyby nie sprzeciw spoleczny, gdyby nie (to moze nieskromne) czas, ktory
            spedzilem w dni wolne na spotkaniach z dziennikarzami, gdyby nie mobilizacja
            zwyklych ludzi to nie zająknelibyscie sie i klaskali byscie wariantowi tak jak
            klaskano tow. edwardowi na plenum kc pzpr.
            Wiec dziwi mnie to ze na kazdym kroku "zaslaniacie sie" tym tunelem....

Pozdrawiam
            • koszatek Re: Siskom TAK 02.09.05, 10:23
              Zaraz, zaraz.
              A jakie były postulaty protestujących ?
              Bo o ile dobrze wiem, to sprowadzały się jedynie do podrzucenia problemu innym ludziom (przez zmianę przebiegu trasy na nigdy wcześniej nieplanowany).
              Tunel zaproponowała GDDKiA.
              Z mojego punktu widzenia sprawa tunelu wygląda to tak:
              - władze gminy zezwoliły na postawienie budynków tuż przy planowanej od dawna trasie
              - jedni ludzie świadomie, inni nieświadomie, kupowali te mieszkania tuż przy planowanej od dawna trasie,
              - gdy GDDKiA zaczęła prace nad trasą, zaczął się protest, którego jedynym postulatem było przesunięcie trasy na teren sąsiednich osiedli oraz sąsiedniej gminy,
              - GDDKiA w tym momencie musiała zaproponować tunel, ponieważ władze gminy Bemowo naraziły tysiące lokatorów nowopowstałych budynków na bliskość trasy,
              - czyli de facto polityka gminy doprowadza do tego, że z pieniędzy podatników trzeba zafundować kosztowne rozwiązanie problemu stworzonego przez tą gminę.

Wiadomo jednak, że w razie spełnienia tych postulatów protestujących (budowa wariantu 4) część ruchu, także z Mostu Północnego, skierowałaby się na istniejące ulice (Conrada, Reymonta, Powstańców), które zapewne zakorkowałyby się.
              Pytanie moje do pana Piotra jest więc takie:
              - jak Pan rozwiązałby przedstawiony powyżej problem ?
              - czy zgodziłby się na budowę zwykłej ulicy (sześć pasów) w korytarzu trasy,
              - czy to zostałoby także oprotestowane i postulaty dotyczyłyby puszczenia całego tego ruchu Powstańców (z jej ewentualną modernizacją i poszerzeniem) ?
              • piotr.lutynski Re: Siskom TAK 02.09.05, 11:33
                koszatek napisał:

> Zaraz, zaraz.
                > A jakie były postulaty protestujących ?
                > Bo o ile dobrze wiem, to sprowadzały się jedynie do podrzucenia problemu
                innym
                > ludziom
                [CIACH]

No wlasnie tak sie sklada że jest tak jak w tym kawale z rozdawaniem samochodow
                na placu czerwonym.....

My w srodowisku bemowa na naszych forach stalismy od poczatku na stanowisku ze
                obwodnica w-wy powinna biec poza miastem i proponowalismy Eco Blizne wspolny
                fornt przeciw... niestety tamci (Bilizne) po cichu dogadali się i wypisywali
                paszkwile na swoich stronach wypisujac banialuki o rezerwacjach z czasow
                towarzysza Gomółki i wskazywali na nas zamiast wystapic wspolnie!

Tak było Panie i Panowie.

Pozdrawiam
                • koszatek Re: Siskom TAK 02.09.05, 11:48
                  O stanowisku polegającym na puszczeniu obwodnicy przez sąsiednią gminą wiemy.
                  Ja natomiast pytam o rozprowadzenie ruchu wewnątrzwarszawskiego, min. z Mostu Północnego, w sytuacji gdyby taki postulat miał być zrealizowany.
                  Jeśli chodzi o fakt istnienia rezerw terenu na Bemowie w planach zagospodarowania, to jest to doskonale udokumentowane i pisząc o banialukach kompromituje się Pan nieznajomością sytuacji.
                  • piotr.lutynski Re: Siskom TAK 02.09.05, 11:58
                    koszatek napisał:
                    > Jeśli chodzi o fakt istnienia rezerw terenu na Bemowie w planach
                    zagospodarowan
                    > ia, to jest to doskonale udokumentowane i pisząc o banialukach kompromituje
                    się
                    > Pan nieznajomością sytuacji.

Od tego czasu gdy Gomułka czy inny Cyrankiewicz narysował tu liniką kreske
                    zmieniło sie wszystko, otoczenie bo np powstała wielka dzielnica
                    mieskaniowa..itp, ... nawet ustrój zmienilśmy w Tym kraju.... więc te "plany"
                    nadają się do kosza....

Pozdr
                    • piotr.lutynski Re:Siskom NIE -Nie butnym, aroganckim organizacjom 02.09.05, 12:00
                      Poprawiam temat....

Pozdr
                    • koszatek Re: Siskom TAK 02.09.05, 12:39
                      Te same plany zagospodarowania, które Pan krytykuje, wyznaczyły także rezerwy pod budownictwo mieszkaniowe na Bemowie.
                      Problem (nie tylko Bemowa) polegał i polega na tym, że budowano głównie bloki, później dobudowywano pozostałe obiekty np. handlowe, zaś opóźnienia w infrastrukturze komunikacyjnej sięgają dnia dzisiejszego.
                      Zakorkowanie warszawskich ulic jasno wskazuje, że pora te opóźnienia nadrobić.
                      • piotr.lutynski Re: Siskom TAK 02.09.05, 12:57
                        koszatek napisał:

> Zakorkowanie warszawskich ulic jasno wskazuje, że pora te opóźnienia nadrobić.
                        Tylko ze nie naprawi tego "eksterytorialna" trasa tranzytowa...... a do teho
                        wpuszczanie autostrady A2 w "trase torunska" tylko doprowadzi do ostatecznej
                        degrengolady tej ostatniej.

Pozdr
            • yasioo7 Re: Siskom TAK 02.09.05, 10:39
              Panie Lutyński!

Będę Panu niezmiernie wdzięczny za przyjęcie do wiadomości, że idea budowy
              tunelu w ciągu S7 pod Bemowem powstała na spotkaniu SISKOM i Eko Blizne, które
              odbyło się 5 lutego 2005 roku o godzinie 10 w Bliznem. W spotkaniu
              uczestniczyło kilka osób, które po szczegółowej dyskusji przystąpiły do próby
              rozwiązania problemu zakończonej sukcesem. W ciągu kilku dni (bodajże do 9
              lutego) powstał wstępny projekt graficzny tunelu wraz z orientacyjnymi
              wymiarami. Projekt został przekazany stosownym instytucjom, które jako pierwsze
              wyszły z tą propozycją publicznie (vide wypowiedź dyr. Dąbrowskiego). Obecnie
              prowadzone są rozważania nt. ewentualnej budowy tunelu na wysokości
              Chomiczówki, w których również bierzemy czynny udział. Niemniej jednak nie do
              nas należy podejmowanie decyzji co do ostatecznego kształtu i przebiegu tej
              trasy. Każdą decyzję mającą na celu poprawę jakości komunikacji w Warszawie
              przyjmiemy z optymizmem, natomiast wszelkie próby blokad, protestów i hamowania
              rozwoju stolicy będziemy zwalczać z całą stanowczością.

Pozdrawiam
              • piotr.lutynski Re: Siskom TAK 02.09.05, 11:37
                yasioo7 napisał:

> Panie Lutyński!
                W spotkaniu
                > uczestniczyło kilka osób, które po szczegółowej dyskusji przystąpiły do próby
                > rozwiązania problemu zakończonej sukcesem. W ciągu kilku dni (bodajże do 9
                > lutego) powstał wstępny projekt graficzny tunelu wraz z orientacyjnymi
                > wymiarami. Projekt został przekazany stosownym instytucjom, które jako
                pierwsze
                >
                > wyszły z tą propozycją publicznie (vide wypowiedź dyr. Dąbrowskiego). >
                > Pozdrawiam

No wlasnie wasza organizacja złozona z kilku osób ma zwyczaj występować w
                imieniu Społeczeństwa i po cichu czyni ustalenia z władzami a w pogardzie macie
                100.ooo społeczność Bemowa, ktorej ma to wlasnie dotyczyć .... przypomina mi to
                relacje pomiedzy CRZZ a PZPR!

Pozdrawiam
              • piotr.lutynski Re: Siskom TAK 02.09.05, 11:39
                yasioo7 napisał:

> Projekt został przekazany stosownym instytucjom, które jako pierwsze wyszły z
                tą propozycją publicznie (vide wypowiedź dyr. Dąbrowskiego). > Pozdrawiam

"Smiech na sali...."... kto dąbrowski..... mowisz o tym łysym,ktory lapał sie
                za głowę gdy na spotkaniach informacyjnych padały z sali propozycje tunelu????

Pozdr
                • buffy7 Re: Siskom TAK 02.09.05, 12:49
                  Piotrze, szkoda czasu, nerwów i klawiatury na taką dyskusję. Zresztą, ktoś
                  gdzieś już to napisał, że panie i panowie z tego stowarzyszenia uważają się za
                  wszechwiedzących i wszechmocnych - tylko na jakiej podstawie?
                  Naprawdę, "szkoda czasu i atłasu", jak mawiała moja ś.p. babka.
                  Niepokoi mnie tylko owa "stanowczość", z jaką "będą zwalczać" wszystkich,
                  którzy mają inne poglądy niż ich jedynie słuszne. Ale to zupełnie inna sprawa...
                  • piotr.lutynski Re: Siskom TAK 02.09.05, 12:53
                    buffy7 napisał:

> Piotrze, szkoda czasu, nerwów i klawiatury na taką dyskusję. > Niepokoi mnie
                    tylko owa "stanowczość", z jaką "będą zwalczać" wszystkich,
                    > którzy mają inne poglądy niż ich jedynie słuszne. Ale to zupełnie inna
                    sprawa..
                    > .

Toleruja takich, ktorzy im przyklaskują " na pomieszanie dobrego i złego radzi
                    ze jeszcze jeden dzien przezyli..."

Pozdrawiam
            • vampi_r Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 12:37
              piotr.lutynski napisał:

> vampi_r napisał:
              >
              > > Znów zadam Panu Piotrowi to samo pytanie (bo najwyraźniej unika odpowiedz
              > i):
              > > Czy woli Pan przez Bemowo trasę ekspresową w tunelu, czy 6-cio pasmową ul
              > icę
              > po
              > > wierzchu?
              > >
              > Juz mowiłem.... trasa w tunelu ani mi nie bedzie przeszkadzala (mi
              podkreslam)
              > ale tez nic nie da bo majac 4 zjazdach na terenie miasta nie rozwiaze
              problemow
              >
              > korkow (odnoszac sie do pytania innego kolegi).

Ja zadałem proste pytanie i żądam prostej odpowiedzi.
              Woli Pan trase w tunelu, czy ulicę po wierzchu?
              Nie Pytam sie o pańskie opinie, czy wiarę w to, czy tunel będzie, czy nie.

> I jszcze prosze o jedno.... nie wypominajcie tego tunelu bo:
              > -po pierwsze jeszcze go nie ma (w oficjalnych planach- tylko w gebie
              > dabrowskiego)
              > -po drugie zostal on wywalczony przez głos społeczny do ktorego nie
              > przyłożyliscie ręki co wiecej byl przez was wysmiewany jako pomysl szalony.
              > Gdyby nie sprzeciw spoleczny, gdyby nie (to moze nieskromne) czas, ktory
              > spedzilem w dni wolne na spotkaniach z dziennikarzami, gdyby nie mobilizacja
              > zwyklych ludzi to nie zająknelibyscie sie i klaskali byscie wariantowi tak
              jak
              > klaskano tow. edwardowi na plenum kc pzpr.
              > Wiec dziwi mnie to ze na kazdym kroku "zaslaniacie sie" tym tunelem....

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=20430472&a=20439202
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=20430472&a=20458602
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=20430472&a=20478564
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=21379179&a=21385033
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=21266585&a=21295401
              Wystarczy?

A teraz Panie Lutyński albo Pan znajdzie nasze wypowiedzi, w których jak Pan
              pisze "pomysł tunelu był przez SISKOM wyśmiewany jako szalony", albo Pan
              wystosuje oficjalne przeprosiny wobec nas, albo raz na zawsze "wypad" z tego
              forum.
              My tu kłamczuchów nie zamierzamy tolerować.

Czy jasno się wyraziłem?
              • piotr.lutynski Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 12:51
                vampi_r napisał:

>
                > Ja zadałem proste pytanie i żądam prostej odpowiedzi.
                > Woli Pan trase w tunelu, czy ulicę po wierzchu?
                > Nie Pytam sie o pańskie opinie, czy wiarę w to, czy tunel będzie, czy nie.
                >

Pytanie w stylu: "czy wolisz być powieszony czy ścięty..."

albo raz na zawsze "wypad" z tego
                > forum.
                > My tu kłamczuchów nie zamierzamy tolerować.
                >
                > Czy jasno się wyraziłem?

No tak.... argumenty się skończyły.... jest pan po prostu smieszny i dziecinny
                albo toleruje takich co przyklaskują "na pomieszanie dobrego i złego..."

Pozdrawiam i miłego dnia.
                • vampi_r Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 12:57
                  Proszę o udokumentowanie Pańskich stwierdzeń, że SISKOM wyśmiewał tunel na
                  Bemowie jako "szalony" pomysł.

Poza tym pańskie argumenty to ciągłe powoływanie się na PZPR i Gomułkę.
                  Przypominam tez, że zarzucał pan, iz dziury w jezdni na Prymasa Tysiaclecia i
                  moście Gdańskim to wina GDDKiA (sic!) i na tym opirał Pan głowne argumenty
                  PRZECIW budowaniu przez nich tras w Warszawie.

Powtarzam propozycję - albo Pan udokumentuje swoje stwierdzenia o nas, albo
                  przeprosi, albo będziemy zmuszeni do podjęcia działań przeciwko Panu.
                  • piotr.lutynski Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 13:19
                    Nie mowilem ze GDDKiA jest winna dziur na trasie T ale napisalem to w
                    kontekscie Panskiego ze udowadniał Pan ze Gddkia dysponuje wspanialymi
                    nowoczesnymi technologiami np dotyczacymi ekologi wiec ja spytalem się jaakie
                    to wspaniale sa te nowoczesne rozwiazania... czyżby Teleportacja Tirów? - NIE
                    ODPOWIEDZIAL MI PAN NA TO!
                    Od poczatku byliscie po stronie GDDKiA -przypominam sobie miny i lapanie sie za
                    glowe dabrowskiego na spotkaniach gdy padaly propozycje tunelu, potem mowil ze
                    zadne rozwiazanie nie jest wykuczone.. tylko wybierzcie, zgódzcie sie" - ladnie
                    bylibyśmy zalatwieni gdybyśmy (my mieszkancy Bemowa) zalatwieni gdybysmy na
                    to "poszli"?
                    Dopiero pod naciskiem sprzeciwu spolecznego musiał przyznać że bierze pod uwage
                    warian z tunelem!
                    A teraz ja mam pytanie- od lutego minelo pol roku- dlaczego nie slyszy sie o
                    oficjalnych planach z tunelem, dlaczego po pol roku jedynie mamy deklaracje
                    slowna dyrektora ? (ktory jak kazdy dyr. za chwile moze nim nie byc)
                    Wg mnie wasz pomysl robienia obwodnicy przez srodek miasta teraz w XXI wieku
                    jest szalony... ot i co ja mysle o waszych pomyslach.
                    A co do tunelu jeszcze raz mowię ze jesli mam miec tunel z trasa pod ziemia
                    albo miec trase na powieszchni to wole to pierwsze... ale to tylko egoistyczne
                    podejscie nie majace nic wspolnego z Solidarnoscia Spolecznę.
                    Co do przykladow z gomolki to chodzi mi to o to ze ta rzekoma "rezerwacja"
                    pochodzi z czasow gdy nam on byl "milosciwie panujacym" i by podkreslić ze jest
                    to momysl nieaktualny nie majacy odniesienia do warunkow obecnych bo wszysko
                    siue z tamtych czaso zdeaktualizowalo.

Pozdrawiam

PS:
                    Co do forum to pojawilem sie tu bo pan wampir pojawil sie na naszym, w ktorym
                    reprezentujemy inny poglad wiec poczulem sie zaproszony.... ale widze ze nie ma
                    sensu sensu marnować czas.
                    • piotr.lutynski Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 13:23
                      Jakoś nie przypominam sobie bym słyszał Wasze wypowiedzi że ma być tunel ale
                      tylko że "trasa ma być".... chyba że za mało was by wasz głos był słyszany w
                      społeczeństwie, które ( z nazwy) podobno reprezentujecie...

Zegnam panów.
                      • piotr.lutynski Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 13:57
                        piotr.lutynski napisał:

> Jakoś nie przypominam sobie bym słyszał Wasze wypowiedzi że ma być tunel ale
                        > tylko że "trasa ma być".... chyba że za mało was by wasz głos był słyszany w
                        > społeczeństwie, które ( z nazwy) podobno reprezentujecie...
                        >
                        > Zegnam panów.

I na tym chyba nalezaloby zakonczyć tą dyskusje bo dalsze wypisywanie to jałowe
                        bicie piany- jak widać sa 2 strony, ktore stoją na swoich stanowiskach.

Pozdrawiam
                      • vampi_r Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 14:02
                        Szanowny Panie Piotrze.

Podałem Panu linki potwierdzające, iż SISKOM już na poczatku lutego optował ZA
                        tunelem na Bemowie. Niech pan znajdzie nasze wypowiedzi, w których (jak pan
                        pisze) "wyśmiewaliśmy ten pomysł jako szalony".

Nasze forum przeznaczone jest na merytoryczne i rzeczowe dyskusje, a nie na
                        jakieś wymysły, czy wypisywanie jakichś niczym nie popartych insynuacji.
                        Pan w zasadzie nie podaje żadnych argumentów, tylko wciaż operuje własnymi mało
                        skomplikowanymi przemysleniami. Jednocześnie wielokrotnie wykazywał się Pan
                        zupełnym brakiem wiedzy i opierał swoje wywody na zupełnie błednych
                        przesłankach.
                        Pańskie posty znacznie zaniżają poziom tego forum. Więc albo pan się
                        podciągnie, albo papapapapa.
                        • piotr.lutynski Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 14:10
                          vampi_r napisał:

Pan w zasadzie nie podaje żadnych argumentów, tylko wciaż operuje własnymi mało
                          >
                          > skomplikowanymi przemysleniami. Jednocześnie wielokrotnie wykazywał się Pan
                          > zupełnym brakiem wiedzy i opierał swoje wywody na zupełnie błednych
                          > przesłankach.
                          > Pańskie posty znacznie zaniżają poziom tego forum. Więc albo pan się
                          > podciągnie, albo papapapapa.
                          >

Dziwnie składa się ze ja podobne mam zdanie o Pana poglądach.... więc jak mowi
                          stare ludowe powiedzenie "...... powinien ustąpić".

Zegnam i żeycze miłego dnia.
                      • vampi_r Re: Siskom TAK - do Lutynskiego. 02.09.05, 14:29
                        piotr.lutynski napisał:

> Jakoś nie przypominam sobie bym słyszał Wasze wypowiedzi że ma być tunel ale
                        > tylko że "trasa ma być".... chyba że za mało was by wasz głos był słyszany w
                        > społeczeństwie, które ( z nazwy) podobno reprezentujecie...

Co do naszych wypowiedzi, to podałem linki do nich (tylko kilka linków z
                        wielu).
                        Ciekawe też gdzie w naszej nazwie jest "społeczeństwo"? (sic!)
                        • jaa_ga Re: Myślę, drodzy Państwo..... 02.09.05, 14:37
                          ...że nasza dyskusja się wyczerpała i teraz zaczyna nosić wyraźne znamiona
                          zwykłego bicia piany, co zresztą przewidywałam, pisząc,
                          że nie przekona się nieprzekonanych i zainteresowanych li tylko
                          własnym, prywatnym interesem.
                          Moim zdaniem, dyskusję należy uznać za zakończoną, a panu Lutyńskiemu
                          proponuję zwinąć transparenty z populistycznymi demagogicznymi, kłamliwymi
                          hasłami. Amen.
                          • vampi_r Re: Myślę, drodzy Państwo..... 02.09.05, 14:56
                            A niech Pan Lutynski se jeszcze trochę popisze. Wszak nieraz potrzeba rozrywki
                            i humoru.
                            Od pół godziny śmieję się ze smiechu czytając jak to Pan Lutyński
                            pomylił "Społeczny" ze "Społeczeństwem".

Czekam też na kolejne jego rewelacje, co do naszych powiązań (zwłaszcza z PZPR
                            i Gomułką) i inne jego teorie.

No kurcze... ja uwielbiam wprost, jak tacy ludzie publicznie się kompromitują.
                            • piotr.lutynski Re: Myślę, drodzy Państwo..... 02.09.05, 15:15
                              vampi_r napisał:

>>
                              > No kurcze... ja uwielbiam wprost, jak tacy ludzie publicznie się kompromitują.
                              >

No coż jesli miałbym odpowiedzieć panu na tym samym poziomie to musiałbym użyć
                              cytatu z "Prezydenta Warszawy"... ale tego nie zrobie.
                              Skoro zaden z was nie ma odwagi sie otwarcie przedstawić i wykorzystuje to by
                              wypowiadać sie o człowieku, o ktorym się nic nie wie to daje wiele do myślenia
                              o kulturze, wychowaniu oraz poziomie inteligencji i jest po prostu
                              tchórzostwem...
                              • jaa_ga Re: Myślę, że..... 02.09.05, 15:46
                                ...kolejny raz daje Pan dowód, że nigdy nawet nie zajrzał Pan
                                na naszą stronę...
                                No comments
                                • rexator Re: Myślę, że..... 05.09.05, 03:21
                                  Ja zajrzałem i juz sam obrazek z obumarłym listkiem i pustą uliczką mnie
                                  odrzucił... :)))

Wszystkie Piotrki to jednak fajne chłopaki ;)

Chciałbym widzieć ten tunel, albo rozładowane korki w Warszawie, buhaha...
                                  Naiwność Polaka nie ma granic; w tym i moja, bo już raz, kupując mieszkanie,
                                  (które teraz będzie nad trasą) zawierzyłem urzędasom, którzy twierdzili, że
                                  Wariant 4 jest najgorszy i najmniej opłacalny i go nie będzie... Teraz w
                                  Ratuszu przynajmniej otwarcie informują, że "tunel" oznacza wykop. Choć
                                  niektórzy próbują jeszcze wciskać... kit :))))
                                  • tarantula01 Re: Myślę, że..... 05.09.05, 10:30
                                    rexator napisał:

> Ja zajrzałem i juz sam obrazek z obumarłym listkiem i pustą uliczką mnie
                                    > odrzucił... :)))
                                    >
                                    > Wszystkie Piotrki to jednak fajne chłopaki ;)
                                    >
                                    > Chciałbym widzieć ten tunel, albo rozładowane korki w Warszawie, buhaha...
                                    > Naiwność Polaka nie ma granic; w tym i moja, bo już raz, kupując mieszkanie,
                                    > (które teraz będzie nad trasą) zawierzyłem urzędasom, którzy twierdzili, że
                                    > Wariant 4 jest najgorszy i najmniej opłacalny i go nie będzie... Teraz w
                                    > Ratuszu przynajmniej otwarcie informują, że "tunel" oznacza wykop. Choć
                                    > niektórzy próbują jeszcze wciskać... kit :))))

Czy mówisz o wariancie 4 dla trasy S7, czyli ten, który zaczyna się tu:
                                    www.siskom.waw.pl/mapy/S8-bemowo0.jpg ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka