Dodaj do ulubionych

firma windykacyjna - ZTM

31.08.05, 16:38
W maju tego roku zlapano mnie za jazde bez biletu.
W tym tygodniu przyslano pismo z firmy windykacyjnej KRUK o natychmiastowa
zaplate. Zagrozono ze koszty wzrosna ze 125 zl do 608zl, jesli nie zaplace w
trybie natychmiastowym. Sprawe maja skierowac do sadu.
Czy ktos juz mial doczynienia z taka firma?
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: MZ Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 31.08.05, 17:40
      Ostrzegam - skuteczni...
      • Gość: Lew Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.acn.waw.pl 28.09.05, 21:30
        Bzdura - w takich przypadkach strasza tylko pismami.
    • Gość: orzeł Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.idea.pl 31.08.05, 18:20
      ta firma bezczelnie kłamie w swoich pismach od A do Z.
      w przypadku Zetki źle wpisują wierzyciela !
      jeśli są skuteczni to tylko dlatego, że dużo ludzi łapie się na te kłamstwa.
      warto też sprawdzić, czy Zetka nie narusza ustawy o ochronie danych osobowych
      przekazując sprawy krukowi.

MANDAT JEDNAK SUGERUJĘ ZAPŁACIĆ aby nie być złodziejem. chyba że niesłuszny - to
      odwoływać się.
      • rtomik Re: firma windykacyjna - ZTM 31.08.05, 20:31
        czemu zle wpisuje wierzyciela??
        a co im udowodnisz ze przesylaja Twoje dane pomiedzy soba?????
        • Gość: orzeł Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.idea.pl 31.08.05, 21:46
          kilka kłamstw z pism kruka:
          1 jako wierzyciela wpisują zetkę zamiast ZTM
          2 twierdzą że mają potwierdzenie odbioru przez Ciebie listu zwykłego
          3 przesyłają lipny tytuł wykonawczy z jakimiś bdetnymi kwotami
          4 kłamią że sąd rozpatrzył sprawę i wydał wyrok (to już bezczelność !)
          a dane osobowe otrzymują od Zetki - bo przecież dostajesz od nich pisma !
          • Gość: Rychu Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.spray.net.pl 31.08.05, 23:57
            Jak nie wiesz to:

> 1 jako wierzyciela wpisują zetkę zamiast ZTM

Poprawnie - taka jest umowa miedzy ZTM a FUH Zetka

> a dane osobowe otrzymują od Zetki - bo przecież dostajesz od nich pisma !

W przypadku zadluzen PRAWO NA TO ZEZWALA.

I jeszcze jedno - prawo jest po ich stronie. Lepiej placic wczesniej jak sie
            jechalo na gape niz pozniej dopasac sady.
            • Gość: orzeł Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.idea.pl 01.09.05, 00:23
              Zetka wierzycielem nie jest, bo:
              - prawo komunikacyjne określa, że mandat płaci się firmie przewozowej a nie
              jakiś podwykonawcom. niby z jakiej paki zetka miała by tą kasę otrzymywać ?
              - przelew bankowy, który Zetka przesyła, zawiera wpisany ZTM i jego konto.
              dopiero później kruk to przekręca
              Przekazywać zadłużenia owszem, ale może to robić wierzyciel na mocy umowy - w
              tym wypadku umowy przewozowej pasażer - ZTM. zetka nie jest tu stroną tylko
              podwykonawcą, a ustawa o ochronie danych osobowych takiego czegoś nie przewiduje.

Zgadzam się, że prawa należy przestrzegać, ale wydaje mi się żenujące i żałosne,
              że firma mająca dbać o egzekwowanie tego prawa sama je łamie choćby bezczelnymi
              kłamstwami.
              • Gość: orzeł Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.idea.pl 01.09.05, 00:28
                Aha, te kłamstwa firmuje swoim nazwiskiem niejaki Grzegorz Kopaniarz.
                Niechaj nazwisko tej świni pójdzie w świat, niech się naje wstydu ten mały krętacz.
                • rtomik Re: firma windykacyjna - ZTM 01.09.05, 00:56
                  Na pozwie Kruka jest druk przelewu z numerem konta ZTM.
                  Na mandacie wypisanym przez kontrolera jest wyraznie napisane ze zgadzam sie na
                  przetwarzanie moich danych osobowych na uzytek ZTM.
                  Czy placic czy dac sobie spokoj ??
                  • Gość: orzeł Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.idea.pl 01.09.05, 01:47
                    płacić, choć niekoniecznie od razu biegiem (piszę jako legalista nie
                    pochwalający unikania).
                    straszenia z kruka moim zdaniem można olać, nic nie doliczą. Może po pół roku
                    zaczną tak naprawdę coś robić w kierunku pradziwego oddania do sądu.
                    spisał Cię z Zetki czy ZTM ? dane są na użytek ztm, jasne, więc zetka jako
                    pośrednik chyba nie może nimi dysponować.
                    na przelewie jest ztm - a co na piśmie ?
                    jeszcze raz podkreślam - nie pochwalam unikania kar, ale mam niechęć do kruka i
                    ucieszyło by mnie jakby ktoś utarł im nosa. zetce także to się należy za
                    wynajmywanie takich złodziejskich firemek.
                    • rtomik Re: firma windykacyjna - ZTM 01.09.05, 07:13
                      Zacytuje tresc pisma:

Pezedsadowe wezwanie do zaplaty.

Pomimo wezwan do zaplaty, ktore dluznik otrzymal ( co potwierdzone jest przez
                      Poczte Polska UPP Wroclaw 2 umowa z 09.02.2005r.) zobowiazanie nie zostalo
                      wykonane.

Firma KRUK Sp. z.o.o., specjalizujac sie w skutecznym dochodzeniu
                      wierzytelnosci, dziala w imieniu naszego klienta F.U.H "Zetka" S.C, na rzecz
                      m.st Warszawy ( Zarzad Transportu Miejskiego)
                      WZYWA DLUZNIKA DO NATYCHMIASTOWQEJ ZAPLATY do dnia 05.09.2005 dlugu z tytulu
                      oplaty dodatkowej za przejazd bez waznego biletu.

LACZNIE DO ZAPLATY: 125,86ZL.

W zwiazku z niesplaceniem dlugu w wyznaczonym terminie informujemy ze wystapimy
                      w imieniu wierzyciela DO SADU Z POZWEM O ZAPLATE POWYZSZEJ KWOTY.
                      Koszty uzyskania tytulu egzekucyjnego i ewentualnej egzekucji wyniosa ok.:
                      483.69zl i w calosci obciazaja dluznika.

Jezeli wiec dlug nie zostanie zaplacony, laczna kwota do zaplaty wyniesie ok.:
                      609,82zl

Z naszego doswiadczenia wynika iz sad roztrzygnie sprawe w okresie do trzech
                      tygodni, jezeli wiec nie zostanie dokonana wplata do 05.09.2005r, to nie bedzie
                      mozna sprawy skutecznie wycofac z sadu i dlug zostanie automatycznie
                      powiekszony o dodatkowe koszty.

Informujemy ze o wszelkich ewentualnych watpliwosciach dluznikow wynikajacych z
                      zawartej umowy roztrzygac bedzie wlasciwy sad.

EGZEKUCJA DLUGU JEST NIEUNIKNIONA!
                      • rtomik Re: firma windykacyjna - ZTM 01.09.05, 07:14
                        spisal mnie z ZETKI
                        • gacus2 Re: firma windykacyjna - ZTM 01.09.05, 09:01
                          hmm mnie przytrafiła się inna sprawa- w toruniu spisano mnie za jazdę bez
                          biletu o godz 22- wsiadłem do autobusu po półgodzinnym poszukiwaniu biletów,
                          zapytałem w końcu u kierowcy, który też nei miał. chciałem zapłacić za bilet-
                          dlatego im nie zapłacę. Teraz ścigali mnie do czerwca. Od czerwca cisza.
                          \
                      • Gość: orzeł Re: firma windykacyjna - ZTM IP: *.idea.pl 01.09.05, 10:05
                        no tak, standardowe łgarstwa kruka.
                        w następnym piśmie poinformują Cię, że 'Sąd rejonowy' wydał wyrok i załączą coś
                        co ma udawać pismo do komornika.
                        Kto figuruje jako wierzyciel w nagłówku pisma ? Jeśli ZTM, to poprawili. Jeśli
                        zetka - to kruk kłamie. skoro kruk pisze, że działa w imieniu zetki, może dałoby
                        się zaskarżyć zetkę o sprzeczne z ustawą przekazanie danych osobowych a kruka
                        męczyć pismami (poleconym) z żądaniem usunięcia danych osobowych. ewentualnie
                        jak Ci się chce, wystąp do GIODO o interpretację prawną i jeśli będzie
                        korzystna, to wysyłasz ją wraz z pismem w którym żądasz usunięcia danych
                        osobowych z systemu informatycznego kruka. jeśli kruk wtedy nie usunie, masz
                        pełne podstawy nasłać kontrolę GIODO.
                        poza tym kruk już miał orzeczenie od bodajże rzecznika konsumenta, że nie
                        powinien używać drapieżnej kolorystyki w pismach.
                        za te kłamstwa też powinni oberwać po nosie i to solidnie. mam nadzieję, że ktoś
                        ich w końcu przyszpili za to.
                        • rtomik Re: firma windykacyjna - ZTM 01.09.05, 11:45
                          Mozna cos wymyslec wspolnymi silami, by utrzec nosa tej firmie
                          • g_protection Re: firma windykacyjna - ZTM 28.09.05, 13:18
                            a ja place w ratach, choc i tak sie nie zgadzaja na to. raz w miesiacu
                            przesylam im mala sume i ciagle oczywiscie strasza mnie sadem itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka