Dodaj do ulubionych

Odbiór II etapu

08.09.05, 10:25
We wtorek odbierałem mieszkanie i niestety przełożyliśmy podpisanie odbioru
ze względu na niewielkie usterki. Przede wszystkim tynki na suficie i
ścianach oraz "górki" na balkonie. Komórki jeszcze nie zostały odebrane od
wykonawcy (ze względu na zalanie). Jak wyglądają wasze odbiory?
Pozdrawiam
Artur
Obserwuj wątek
    • palka28 Re: Odbiór II etapu 08.09.05, 11:43
      Artur,
      Ja odbieram jutro. Czy mozesz napisać w ciagu jakiego czasu usterki zostaną
      naprawione? Na kiedy umówiłes sie na następne "podejście" do odbioru?
      Będę wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam,
      Paulina
      • lyko76 Re: Odbiór II etapu 08.09.05, 12:13
        Po usunięciu usterek mają do mnie dzwonić. Mówili, że zajmie to ok 3-4 dni. Na
        ponowny odbiór mam się umówić po ich telefonie. W naszych klatkach w dniu
        mojego odbioru nie było jeszcze liczników (STOEN ma założyć w tym tygodniu).
        Życzę powodzenia i pozdrawiam
        Artur
        • palka28 Re: Odbiór II etapu 12.09.05, 09:05
          Witam wszystkich!
          Miałam dokonac odbioru mojego mieszkanka w piątek. Niestety, nie udało mi się ;-
          (((((
          W całym mieszkaniu był 1 (słownie: jeden) kąt prosty..... reszta odbiegała od
          normy kilkakrotnie.... burchle i jakieś dziwne nacieki na suficie..... Nie wiem
          jak inni w moim pionie poradzili sobie z wyprowadzeniem wody na ścianie nośnej
          w łazience.... Rury z wodą idą na ścianie (w razie obudowy, przestrzeń w
          kabinie uległaby dość znacznemu zmniejszeniu), ponadto, rura odpływu
          kanalizacji, nie wiedzieć czemu, została umieszczona około 5 - 8 cm nad ziemią
          (razem z rurą około 22 cm )... i niby na niej / koło niej(!!!!!!) miałaby
          stanąć kabina.... podobno plany były błędne.....
          Szkoda słów. Dlatego pisze dopiero dziś... przez weekend uspokajałam sie
          po "odbiorze".
          Mam nadzieję, ze Wasze doświadczenia odbioru są lepsze! Prosze o info.

Pozdrawiam serdecznie,
          Paulina
          • basia_100 Re: Odbiór II etapu 12.09.05, 09:43
            Paulino, a w którym pionie masz mieszkanie? Ja odbieram swoje w piątek i
            wolałabym przygotować się psychicznie, jeśli moje M. jest w tym samym pionie co
            Twoje....
            • palka28 Re: Odbiór II etapu 12.09.05, 10:50
              Basiu,

Moje mieszkanie jest w klatce od ul. Kobielskiej, nie bardzo wiem jak to
              wytłumaczyć, na rogu budynku, ściana łazienki, łączy sie ze ścianą szybu wind.
              Dzwoniłam do spoldzielni z zapytaniem o wyprowadzenie/ prowadzenie rur wodno -
              kanalizacyjnych na zewnątrz ścian. Dowiedziałam sie, ze to taka "technologia" i
              tak ma byc (na ścianie a nie w ścianie!). Mnie pierwszej sie to nie podoba...
              nie wiem jak inni rozwiazali ten problem, bo podobno tak jest w każdym
              lokalu... mnie rury zabierają kawałek powierzchni, a przy kawalerce, każde 5 cm
              się liczy. ;-(((((
              • basia_100 Re: Odbiór II etapu 12.09.05, 12:36
                Ja niestety jestem nowicjuszką w temacie odbioru mieszkań, więc nie mam pojęcia
                jaka jest "technologia". Ale na pewno zdam relację z mojego odbioru w
                najbliższy piątek. A moje mieszkanko znajduje się w klatce środkowej z oknami
                na ul. Garwolińską (2 pokoje 43 m). Z kaloryferem na środku ściany obok drzwi
                balkonowych:-((((

Cóż pozostaje nam liczyć na fachowość i pomysłowość panów, którzy będą nas
                urządzać.

Czy pozostali sąsiedzi mają równie traumatyczne doświadczenia z odbioru
                mieszkania?!
                • kielonek2301 Re: Odbiór II etapu 12.09.05, 17:07
                  nie, nie kazdy
          • lyko76 Re: Odbiór II etapu 13.09.05, 15:51
            Paulino!
            Czy "komisja" określiła termin naprawy usterek i kolejnego odbioru?
            Czy Twoje drzwi wejściowe też były w dziwny sposób "zakończone" przy ziemi?
            Moje miały jakąś dodatkową listwę o wysokości ok 6 cm.
            Pozdrawiam
            Artur
            • palka28 Re: Odbiór II etapu 13.09.05, 16:00
              Artur,

Podobnie jak u Ciebie, usłyszałam, ze skontaktują sie ze mna pod koniec tego
              tygodnia i wtedy dopiero ustalimy termin ponownej próby odbioru.
              Nie sprawdziłam drzwi wejściowych, ale jak sie nie zabiłam, to chyba nie miały
              nic takliego....???? ale i tak sprawdzę! Dzięki!!!!
              • arjel1 drzwi antywłamaniowe? 13.09.05, 22:54
                Podczas oglądania mieszkania zaniepokoiły mnie wysoko osadzone drzwi, pod które można było włożyć rękę, a dodanie jakiejś tam listwy to zwykła fuszerka. A podobno to są drzwi antywłamaniowe :). Czy ktoś zgłosił to jako usterkę?
                • kielonek2301 Re: drzwi antywłamaniowe? 14.09.05, 09:06
                  drzwi beda osadzone optymalnie dopiero wtedy, gdy polozysz podloge - wtedy tez
                  wymienia Ci zamek :|
                • mihalinaem Re: drzwi antywłamaniowe? 14.09.05, 09:47
                  drzwi są w porządku; ta nieestetyczna listwa służy do regulacji ich wysokości
                  (czy raczej niskości :)) - ustawią ją przy wymianie zamka budowlanego na
                  normalny (dlatego też warto się wstrzymać z jego wymianą)

jedyne co mi się nie podoba w tych drzwiach to ich "akustyczność"
                  • kielonek2301 Re: drzwi antywłamaniowe? 14.09.05, 12:34
                    nie no ja mysle, ze na drzwi to akurat nie mamy co narzekac

P.S. moze ponarzekajmy na nierowno polozone kafelki na podworku - wszedzie sa
                    kaluze jak spadnie deszcz :/ mogliby to w koncu raz na zawsze poprawic
                    • mihalinaem Re: drzwi antywłamaniowe? 14.09.05, 14:50
                      ale ja na nie wcale nie narzekam tak na prawdę :))
                      jestem po prostu marudna z natury
                      • lyko76 Re: drzwi antywłamaniowe? 14.09.05, 15:36
                        I wcale się nie dziwię :-) W końcu wydajemy niemałą kaskę!
    • palka28 Re: Odbiór II etapu 16.09.05, 10:24
      Artur,

Czy skontaktowano sie z Toba, w ciągu 3-4 dni od pierwotnego terminu odbioru,
      jak obiecywano? Czy poprawiono już usterki u Ciebie? Dziś jest piątek, a do
      końca tego tygodnia mieli się ze mna skontaktować, a jeszcze tego nie zrobili.
      Czy musiałeś interweniować? U mnie teoretycznie mają jeszcze całe dzisiaj! .....
      Pozdrawiam,
      Paulina
      • lyko76 Re: Odbiór II etapu 19.09.05, 12:03
        Paulina!
        Nie! Nikt do mnie dzwonił. Sam musiałem dopominać się o termin odbioru. W
        piątek odebrałem mieszkanie (wszystko naprawili). Sory, że nie odpisałem w
        piątek ale nie było mnie w pracy.
        Pozdrawiam
        Artur
        • palka28 Re: Odbiór II etapu 19.09.05, 12:46
          GRATULUJE!!!!
          Ja również sama musiałam sie dopomniec w piatek. Probuje odebrać jutro,
          zobaczymy jak pojdzie, dam znać w środe!
          Basiu, a jak poszło u Ciebie?
          Pozdrawiam,
          P.K.
          • basia_100 Re: Odbiór II etapu 19.09.05, 13:15
            Kochani, a ja nie mogłam napisać w piątek, gdyż upajałam się szczęściem:-) A
            całkiem serio, to poszło nadspodziewanie dobrze! Oprócz minimalnie źle
            wyprofilowanych okien NIE BYŁO SIĘ DO CZEGO PRZYCZEPIĆ. A była ze mną ekipa 3
            różnych "fachowców", którzy zlustrowali każdy centymetr mieszkania.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona efektem tej inwestycji. Miałam ostatnio
            okazję być w "Złotych Wieżach" J.W. Construction przy Ostrobramskiej i nie
            umywają się do naszego osiedla. Klatki są brzydkie, a mieszkania wykończone
            niedbale (np. moim znajomym wybudowali o połowę mniejsze niż to było w planach
            okno w salonie!). Tyle, że płacą mały czynsz - np. za garaż 70 zł.

Z pozytywnym pozdrowieniem,
            Basia
            • pawel.10 Plany powykonawcze 19.09.05, 15:37
              Mnie dopiero czeka odbiór mieszkania i w związku z
              tym mam do Was pytanie. Czy dostaliście od
              społdzielni powykonawcze plany mieszkania ?
              Rzeczoznawca, który będzie odbierał moje
              mieszkanie, zażyczył sobie coś takiego. Czy nasza
              spółdzielnia wydaje takie plany przed odbiorem ?

Pozdrawiam
              Paweł
              • palka28 Re: Plany powykonawcze 19.09.05, 16:15
                Pawle,

Mozesz poprosić od Spółdzielni (i wydadzą Ci bez najmniejszych problemów,
                przeslą mailem/ faxem etc, jak sobie zażyczysz) plany instalacji wodno -
                kanalizacyjnej; ogrzewania; elektryki.

Pozdrawiam i życze powodzenia,
                Paulina
                • arjel1 Odbiór 19.09.05, 18:09
                  Czy ktoś z Was odbierał mieszkanie samodzielnie?Jeżeli z inspektorem nadzoru to jaka jest cena za taką usługę?Może macie kogoś do polecenia, a może nie warto nikogo wynajmować?Odbieram mieszkanie za tydzień i nie wiem czy decydować się na fachowca.
                  • pawel.10 Re: Odbiór 19.09.05, 20:29
                    Ja zdecydowałem się na rzeczoznawce z PZITB (tel.825-01-22).
                    Cena usługi to 300-400 zł.
                    Jestem laikiem w dziedzinie budownictwa więc wolę, żeby mnie
                    ktoś wyręczył. Fachowiec wymierzy mieszkanie, opuka ściany,
                    sprawdzi kąty, gniazdka, stolarkę okienną itp, itd.
                    Poprosiłem również o sprawdzenie miejsca postojowego i komórki
                    lokatorskiej.
                    Ewentualne poprawki raczej będę odbierał już sam, ale pierwsze
                    rozpoznanie wolę zlecić komuś kto się na tym zna lepiej ode mnie.
                    Popatrz też na ten link:
                    dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2394094.html?as=1&ias=6
                    Pozdrawiam
                    Paweł
                  • palka28 Re: Odbiór 21.09.05, 09:56
                    Odbierałam z fachowcem.
                    Napisz do niego na adres: rikitikitak1@gazeta.pl . Pomoze za rozsądną cenę.

Pozdrawiam
                    • arjel1 Re: Odbiór 21.09.05, 21:03
                      Wielkie dzięki palka28.Faktycznie rozsądna cena. A czy jego ekipa wykańczała może u Ciebie mieszkanie?Jeżeli tak, to czy zrobiła to solidnie?
                      Pozdrawiam
                      • palka28 Re: Odbiór 22.09.05, 13:21
                        Będzie wykańczała.... na razie spotkałam sie z nim kilka razy. Raz na "rozmowie
                        wstępnej" - powiedziałam co chce, a on mi to wycenił; raz na I odbiorze -
                        zauwazył brak kątów prostych w całym mieszkaniu = nie odebraliśmy; raz na
                        kolejnym odbiorze - było ok, więc odebraliśmy. Dziś byl ze mna po "dowoz"
                        materiałów składowanych gdzie indziej. Nie wiem jak wykonczy moją kawalerkę.
                        Sprawia wrażenie madrego i fajnego człowieka, który zna sie na tym co robi,
                        podpowiedział mi kilka rozwiązań technicznych (najważniejsze: w łazience mam
                        prowadzoną rurę kanalizacyjną na ścianie gdzie ma stanąć brodzik... nawet
                        kierownik budowy przyznał, że to niemożliwe, ale takie "były plany", więc tak
                        budowali.... Pan Piotr wymyślił rozwiązanie oraz podjął sie jego wykonania. Jak
                        do tej pory jestem z niego bardzo zadowolona, ale nie chce chwalić, zeby nie
                        zapeszyć.... ;-)))
                        Wiem, że masz odbiór w poniedziałek. Jeżeli masz ochotę, jego ekipa wejdzie do
                        mnie właśnie w poniedziałek (rano, może do południa zdążą już coś zrobić), więc
                        zapraszam do mieszkania (nr 152) - zobaczysz ludzi którzy mają pracować. W
                        sobotę mają zacząć już robić elektrykę, więc może będzie coś jeszcze do
                        zobaczenia.
                        W każdym bądź razie, zdecydowałam się na niego, bo daje 3 lata gwarancji na
                        swoją robotę.... a to ważne.
                        W razie pytań i wątpliwości, zapraszam! ;-)))
                        Pozdrawiam serdecznie,
                        Paulina

• eriech Re: Odbiór 23.09.05, 14:51
                          Odbierałam dziś :-) W łazience okazało się, że panowie wykonawcy zamurowali
                          ujęcia wody do pralki i spłuczki, ale przyszedł pan i od razu "naprawił", a
                          poza tym dzwonek nie działał... Kąty proste są, poziom trzyma, w gniazdkach
                          prąd jest. W sumie gdyby nie urwanie głowy jakie mam teraz w pracy mogłabym
                          brać się za wykańczanie :-)
                          Pozdrawiam sąsiadów :-)
                          • arjel1 Re: Odbiór 26.09.05, 17:09
                            Odbiór przebiegł bez problemów.Wszystko było w porządku.Jedyna usterka to zepsuty dzwonek :), ale o tym to sam kierownik powiedział i jutro wymienią. Życzę wszystkim takich odbiorów :)
                            Pozdrawiam
                            Arek
                            • pawel.10 Re: Odbiór 27.09.05, 16:41
                              U mnie próba odbioru zakończyła się porażką. Samo mieszkanie
                              poza drobnymi usterkami (brak dylatacji na progach, co spowodowało
                              spękanie podłogi, lekkie nierówności ścian w łazience i pokoju)
                              było przyzwoicie wykończone. Ale to jak był wykończony balkon
                              to była tragedia - krzywa we wszystkie możliwe strony posadzka,
                              ze spadkiem w stronę okna (!), cokoły umazane cementem, "latające",
                              niezamocowane rozetki balustrad, kratki pobrudzone lepikiem. Koniec
                              końców protokołu nie podpisałem i czekam na poprawki.

Pozdrawiam
                              Paweł
                        • palka28 Re: Odbiór - wykończenie 14.10.05, 08:46
                          Witam,
                          Moja kawalerka jest już wykończona! ;-))))))) Podejrzewam, że już wszyscy
                          jesteście dosyć zaawansowani w wykańczaniu swoich mieeszkań, ale jakby co....
                          mogę polecić świetną ekipę.

Pozdrawiam,
                          Paulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka