Dodaj do ulubionych

vat za grunt

12.09.05, 13:09
czy moze ktos mi wyjasnic jak wyglada w naszym przypadku kwestia vatu za
grunt.
dzieki
Obserwuj wątek
    • mpbc Re: vat za grunt 12.09.05, 13:15
      Grunt jest połączony z budynkiem jako całość - VAT 7%

Gdybyś chciał kupić mieszkanie osobno i grunt osobno to
      Mieszkanie – 7 %
      Grunt – 22%
    • yarek57 Re: vat za grunt 19.10.05, 13:02
      Poruszyłeś Artur bardzo ważną sprawę.
      Pewnie wiele osób dokonało zapłaty za udział w gruncie ze stawką 0% do dnia
      30.04.04 tj. przed wejścem do Polski do UE (do czego Arche gorąco zachęcało)
      natomiast pod koniec roku dostało faktury korygujące ze stawką 7% i obejrzało
      opinię Urzedu Skarbowego dot. analogicznej sytuacji w budynku A.(nie była ona
      jednak pod rzadami zeszłorocznych przepisów wiążąca). Orzecznictwa sądu chyba
      jeszce w tym przedmiocie nie ma, a opinie urzędów skarbowych i publikacji
      prasowych są różne, powszechnie istnieją 2 interpretacje:

1.obowiazek podatkowy powstał z chwilą dokonania zapłaty (czyt. wystawienia
      faktury) a więc przed wejściem Polski do UE, wtedy nie powinnismy dopłacać 7%
      podatku od gruntu

2. obowiązek podatkowy powstaje z chwilą przeniesienia własności nieruchomości,
      czyli w momencie podpisywania aktu notarialnego, co nastąpi już po wejściu
      Polski do UE a więc podatek będzie trzeba zapłacić

Ja reprezentuję pierwszy pogląd. Moim zdanien Nasz Developer powinien w trybie
      art 14a ordynacji podatkowej (nowy przepis obowiązujący od 01.01.05) zwrócić
      się do urzędu skarbowego o inerpretację naszego przypadku - konkretnie budynku
      B. Taką opinia jest wiążąca choć nieprawomocna, gdyż w tym trybie można
      zaskarżać ją wyżej, aż do uzyskania wiążącego orzeczenia sadu, wtedy będzie
      jasne czy trzeba zapłacić czy nie.Wystąpienie do US musi wyjść jednak od
      developera ponieważ tylko on jest w tym wypadku stroną(my nie mamy prawa)co
      powinien zrobić w naszym interesie, ... a co mu zależy, szkoda z naszych
      pieniędzy wzbogacać skarb państwa, jezeli nie jest do końca jasne, czy te
      pieniądze właściwie mu się należą.

Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat, czy zapłaciliście faktury korygujące
      czy nie ?:-)

Pozdrawiam Wszystkich
      Jarek

• jasieniczanin Re: vat za grunt 01.06.06, 19:43
        W związku ze zbliżającym się terminem podpisania aktu notarialnego Arche
        przysłało mi końcowe rozliczenie.
        Z tego rozliczenia wynika, że Arche w cenę mieszkania brutto doliczyło również
        VAT za grunt, co swoją drogą było do przewidzenia.
        Może ktoś z Was wie, czy pojawiły się w tej kwestii jakieś wiążące
        interpretacje? Może jest jakaś nadzieja, że tego podatku nie będzie trzeba płacić.

Arche zachęcało do wpłaty przed 1.05.2004 kwoty odpowiadającej kosztowi gruntu
        aby uniknąć podatku. Teraz się okazuje, że jednak ten podatek trzeba będzie
        zapłacić, co mi się, delikatnie mówiąc, mało podoba.

Pls, powiedzcie, że da się tu jeszcze coś wywalczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka