oldbruno 24.09.05, 06:32 Gdzie są urzędnicy odpowiedzialni za koordynację rozwoju ? Rozbudowa lotniska, bez rozbudowy dojazdów. Złote Tarasy bez poprawy układu komunikacyjnego okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oldbruno Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół roku 24.09.05, 06:37 Gdzie są urzędnicy odpowiedzialni za rozwój przestrzenny ? Lotnisko rozbudowane, bez poprawy dojazdów, Złote Tarasy bez ulepszenia układu komunikacyjnego okolicy, Arkadia bez przejścia podziemnego na drugą stronę Alei Jana Pawła II. I tak dalej i temu podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeeeek Trzeba było nie budować 24.09.05, 07:27 Naprawdę trudno mi nazwać postawę mieszkańców inaczej niż pieniactwem. Wszyscy świadomie kupili tam (albo pobudowali) mieszkania i domy wiedząc na co się narażają. To teraz niech nie jęczą jak stare baby z elbląga. Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Artur Kamiński chyba nie chodzil do szkoly???? 24.09.05, 07:31 Artur Kamiński chyba nie chodzil do szkoly bo widac ze nie umie czytac mapy zeby obliczyc odleglosc istniejacego portu lotniczego od jego dzialki budowlanej. Przeciez baran wiedzial gdzie jest jego dzialka i ze bedzie duzo szumu samolotowego. Zamiast winic rzad za swoja glupote to trzeba winic samego siebie ze sie bylo naiwnym i myslalo ze samoloty przestana latac. ZADNYCH ODSZKODOWAN DLA NIEUKOW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Artur Kamiński chyba nie chodzil do szkoly??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 10:07 zgazdzam sie z tobą ale mam jeszcze sprawe pokaszcie 1 z tych pieniaczy który miał tam posiadłość przed powetaniem lotniska (chyba w lalach 30 ale głowy nie dam) Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Artur Kamiński chyba nie chodzil do szkoly??? 25.09.05, 15:51 Artur Kamiński, tak jak wszyscy (no, prawie wszyscy) skarzący mieszka na tym terenie od urodzenia, a działka nalezy do jego rodziny od pokoleń. 10 lat temu postawił tylko nowy dom na miejscu starego. Pan Jałoszewski nie po raz pierwszy mija się z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 600 Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.09.05, 08:12 Zgadzam sie z innymi forumowiczami. Lotnisko na Okeciu istnieje od bardzo dawna i jezeli ktos sie swiadomie wprowadzil w tamte okolice to sam zadecydowal o tym aby zyc kolo niego. Nie mozna wstrzymywac rozwoju infrastruktury komunikacyjnej przez brak wyobrazni paru ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Nowe drogi, nowe korki 24.09.05, 08:19 "Zbigniew Radomski z GUNB: - Trudno się im dziwić. Ja, jak się sprowadziłem kilkadziesiąt lat temu na Saską Kępę, to słyszałem pszczoły. Teraz z Trasy Łazienkowskiej jest taki hałas, że wyprowadziłem się do Rembertowa." bardzo symptomatyczna wypowiedz. Teraz pan Radomski ma do pracy 8 km dalej, w zwiazku z czym codziennie pokonuje dodatkowe 16 km, dwa czy trzy razy dluzej blokujac miasto, po drodze dodatkowo smrodzac i halasujac mieszkancom Grochowa i Goclawa. Zalozmy na chwile, ze i oni - np. zamieszkali przy Ostrobramskiej - posluchaja jego rady i wyprowadza sie do Wesolej czy innej Zielonki. Okaze sie wowczas, ze potrzebne sa nowe trasy drogowe z tych miejscowosci do centrum Warszawy, ktore oczywiscie beda przechodzic pod oknami innych mieszkancow. Im tez jakis urzednik czy inny siskom poradzi, zeby sie przeprowadzili dalej od centrum, i tak dalej. Za kilkanascie lat w Rembertowie tez juz nie bedzie slychac pszczol i pan Radomski bedzie sie wyprowadzal do Sokolowa Podlaskiego. Zadna autostrada nie zmieni wowczas faktu, ze bedzie dojezdzal do pracy dluzej, niz gdyby szedl na piechote z Saskiej Kepy. pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Nowe drogi, nowe korki 26.09.05, 16:29 olecky napisał: > Za kilkanascie lat w Rembertowie tez juz nie bedzie slychac pszczol i pan > Radomski bedzie sie wyprowadzal do Sokolowa Podlaskiego. > Zadna autostrada nie zmieni wowczas faktu, ze bedzie dojezdzal do pracy > dluzej, niz gdyby szedl na piechote z Saskiej Kepy. > > pozdrawiam, olek Albo jechał rowerem lub komunikacją miejską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Miasto = Hałas & Hałas = Miasto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.05, 09:05 Miasto = Hałas & Hałas = Miasto, jeżeli ktoś nie akceptuje tych reguł zawsze może wyprowadzić się do Mszczonowa lub pod Warszawę. Ja osobiście pracuję pod Lotniskiem (ul. Mineralna) a takze mieszkam tam gdzie samolty ladują. Jestem już do tego przyzwyczajony. W nocy mi to nieprzeszkadza, w pracy także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość [...] IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.09.05, 09:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Miasto = Hałas & Hałas = Miasto IP: *.acn.waw.pl 24.09.05, 10:37 Lukasz, zycie w halasie o duzym natezeniu powoduje znaczne obnizenie ilorazu inteligencji (udowodnili to Brytyjczycy). Obawim sie, ze jestes tego dowodem. Madrze zaprojektowane miasto, z planem przestrzennym (!!!) nie powinno byc uciazliwe dla mieszkancow. Warszawa takiego planu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Miasto = Hałas & Hałas = Miasto IP: 80.50.34.* 24.09.05, 12:57 Czego dowodem są ogromne przestrzenie zamieszkane wokół Heathrow (właśnie buduje się Terminal 5). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek a poczytaj sobie chlopie co mysla miezkancy okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:38 Heathrow o tym twoim terminalu i czemu to skutecznie od kilku lat blokuja budowe 3 pasa podobnie dzieje sie okolicach Gatwich i Stansted, Coventry i Belfast mimo tego ze tam jednak placa odszkodowania - chocby za izolacje akustyczna domow i klimatyzcje, zeraen dachy i przenosiny www.areco.org www.fluglaerm.de czlowiek oswiecony nie musi klamac - ciemniak nie ma innego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re Stoi i jest legalny :) Rzepa 24.09.05, 11:41 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_050924/warszawa_a_1.html PS. Przez protesty nowa strefa ograniczonego użytkowania będzie zmniejszona o 20 % ! Gratuliję, gratuluję, pani Szulc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek nie ma to jak powolywac sie na debilny nierzetenyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 19:48 artykul pisany na zamowienie znana z niezwyklej poblazliwosci dla urzednikow sedzia wsa wbrew prawu orzekla o tym ze mieszkancy nie moga byc strona w postepowaniu (polaczenie faszyzmu z komunizmem) - ciekawe o powie na takie praktyki UE nie odniosla sie do legalnosci decyzji budowlanej - bo by zdobyla wtedy tytul mistrza ignorancji sek w tym ze mimo ze wszyscy wiedza ze pzowolenie jest nielegalne - ale tylko mieszkancy maja interes w ukazaniu tego potworka administarcyjnego wszysycy inni albo wzieli swoja dzialke - albo wola sie nie wychylac poczekajmy na odwanego prokuratora - tylko on w tej chwili moze rozprawic sie z mafia z ppl zalosne ze zadna z gazet nie wychyli sie i nie napisze an slowa prawdy - wszyscy licza na ochlapy ogloszeniowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lou Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:15 totalna głupota z rozbudowa okecia w centrum aglomeracji. to powinno byc samodzielne, drugie lotnisko na peryferiach. Warszawa stracila szanse na porzadne, wielkie lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół IP: *.acn.waw.pl 24.09.05, 16:44 To sam dojezdzaj na peryferia zeby poleciec samolotem haha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luc Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół IP: *.acn.waw.pl 24.09.05, 12:29 Ku***, kiedy ludzie sie naucza, ze mieszkaja w miescie, jak chca miec spokoj, lasy, polany niech sie wyprowadza na wies. Tylko cigle jeden z drugim marudza, ze tu droga, tu lotnisko, a tam za duzy budynek. Juz nie moge, chyba zloze protest przeciwko takim kretynom blokujacym kazda wieksza inwestycje w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Do Jaagi 24.09.05, 14:34 Z zasady nie polemizuję z Tobą (z wami), ale tym razem wyjątkowo. Skargę do NSA oczywiście złożymy. Jedna przegrana w sądzie to nie koniec. Naszym zdaniem, WSA nie ma racji, a fakt rozpatrzenia skargi półtora roku od jej złożenia - w tym czasie zakwestionowany terminal spokojnie się budowało - źle świadczy o przewlekłości postępowania w sądzie. Nie jest to jednak argument istotny, wazniejsze sa argumenty merytoryczne. Zaś ex-radnej Jaadze przypominam, że 25 % powierzchni dzielnicy, której była radną, leży w zasięgu hałasu lotniczego. Że mieszkańcy dzielnicy, której była radną, nieustannie się na ten hałas skarżą. Że po wybudowaniu terminala i po dojściu Okęcia do maksymalnej przepustowości samolotów będzie znacznie więcej. Że przepustowość istniejacych pasów jest dużo większa niż przepustowość obu terminali, więc mozna się spodziewać, że PPL wkrótce przystapi do budowy terminala nr 3 (chyba że przegra w walce z konkurencją, tj. nowym lotniskiem. Ex-radnej Jaadze przypominam również, że to z jej dzielnicy (Ursynowa) wpłynęło najwięcej wniosków do PPL o wykupienie nieruchomości. I że wszystkie zostały przez PPL załatwione odmownie, jako że odszkodowanie się nie należy. Przypominam również, że wytoczenie sprawy sądowej PPL o odszkodowanie to rzecz kosztowna i czasochłonna, a w przypadku wygranej więcej niż 100 pozywających PPL stanie się niewypłacalne. Tak więc odszkodowania były i są (i będą) nader iluzoryczne. Stanowisko byłej radnej, popierającej przedsiębiorstwo państwowe kosztem obywateli własnej dzielnicy, nie wskazuje na to, że ma ona kwalifikacje na radną i że mieszkańcy Ursynowa bardzo słusznie nie wybrali jej na obecną kadencję. Zapewne nie wybiora jej też na kadencję następną. Że mucha porywała się na słonia? Że mieszkańcy nie mają szans w konflikcie interesów z lotniskiem? Może więc zadajmy pytanie, dlaczego to obywatel nie ma szans, kiedy jego prawa są naruszane przez instytucję państwową. Nie świadczy to dobrze o jakości naszego państwa i naszego prawa. Jednak w sprawie lotniska Okęcie to obywatele mają rację. Mają rację, nawet jeśli sąd tej instancji nie zgodził się z ich stanowiskiem. Lepiej jest mieć racje i przegrać niż poddać się bez walki. Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Do Jaagi 24.09.05, 17:12 Te 25 % mieszkańców Ursynowa nie dostanie odszkodowania z powodu zaskarżenia przez Panią (m.in) tzw. strefy ograniczonego użytkowania, w efekcie czego nowa strefa (jej zasięg) zmniejszy się o 20 % (sic!) PS. Mieszkańcy Ursynowa nie mogli mnie wybrać na następną kadencję, ponieważ NIE STARTOWAŁAM w wyborach. Proszę więc nie opowiadać wygodnych dla siebie bzdur. A co do następnej kadencji...zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Do Jaagi 24.09.05, 23:14 jaa_ga napisała: > Te 25 % mieszkańców Ursynowa nie dostanie odszkodowania > z powodu zaskarżenia przez Panią (m.in) > tzw. strefy ograniczonego użytkowania, w efekcie czego > nowa strefa (jej zasięg) zmniejszy się o 20 % (sic!) > PS. Mieszkańcy Ursynowa nie mogli mnie wybrać na następną kadencję, > ponieważ NIE STARTOWAŁAM w wyborach. Proszę więc nie opowiadać > wygodnych dla siebie bzdur. > A co do następnej kadencji...zobaczymy. Te 25% mieszkańców Ursynowa skarżyło pozwolenie na budowę razem z nami. I nadal będzie skarżyć. Szanowny pan Jałoszewski oczywiście pomylił się i nie wymienił Ursynowa jako strony skarżącej, niezadowolonej z rozbudowy lotniska Okęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Do Jaagi 25.09.05, 16:45 Ja tylko przypominam Szulcowej, że lotnisko bylo wcześniej, niż powstaly bloki na Ursynowie. Dużym błędem oczywiście wszelkich władz było to, że budowano wielkie osiedle tam, gdzie powinien pozostać pusty pas. Jednak fakt pozostaje faktem. Inna rzecz, że tam gdzie mieszka Szulcowa już niedlugo będzie szła trasa ekspresowa. Samochodom jadącym trasą lotnisko nie będzie więc przeszkadzało. Dziwne to, bo Szulcowa już od kilku lat ma kupioną nową dzialke budowlaną i tylko czeka na kasę z GDDKiA, by zacząć się budować. Mimo to wciąż gra swoją rolę lokalnej działaczki protestującej przeciwko wszystkiemu. I dzięki jej durnym działaniom strefa OU dla lotniska zostanie okrojona o 20%. Czyli 20% mieszkańców nie dostanie odszkodowań. Brawo!!! A teraz kochana Basiu, skończ już i wstydu se oszczędź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek PKiN zbudowany zostal na wylocie pasa startowego . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 19:41 wiec go zamknieto ... plan zamkniecia loniska na okeciu opiewal na '80 - tylko po komu bylo nowe skoro nie bylo paszportow ??? czlowiek gory przenosi, rzeki zawraca - tylko lotniska Okecie nie moze przeniesc a ty wampir nic tylko w kierunku bryczek i furmanek nas prowadzisz - moze bys kiedys powolal sie na jakies przyszlosciowe rozwiazanie a nie wczesny Goulka - pozny Bierut ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psik [...] IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.05, 21:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Szulcowa - przestan robic kola!!!! 24.09.05, 17:28 W obszarze lotniska i stref przylegajacych nie można budować szkół i przedszkoli, osiedli mieszkaniowych i ośrodków zdrowia bo TO JEST LOTNISKO. Nie wiem dlaczego ja podatnik milabym placi jakiekolwiek odszkodowania tym co kupili sobie dzialki budowlane i sie pobudowali czesto nieleganie. Czy byli wystarczajco glupi zeby nie wiedziec gdzie jest lotnisko? Czy mysleli ze ruch lotniczy nie bedzie wzrastal? Jak komus jest za glosno to sie sprzedaje mieszkanie, dom, parcele budowlana i sie przeprowadza na wies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: Szulcowa - przestan robic kola!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.05, 21:02 czy ty wogóle kumasz co się do ciebie pisze? czy głucha jesteś na wszystkie argumenty? Powtórzę,a przeczytaj dokładnie. Lotnisko miało byc zgodnie z decyzjami z lat 80 ZAMKNIETE. Powtórzę - ZAMKNIETE. I dlatego wybudowano osiedla na Ursynowie i szpital onkologiczny. Wszystkie te domy powstały LEGALNIE!!! Bo lotnisko miało zostac przeniesione. A nie ROZBUDOWANE. Jeśli to juz wiesz to idź do szefa w PPL i spytaj co masz z takimi wieściami robić ?. A on ci sprzeda jakiś fajniejszy kit niż te nielegalne domy na Ursynowie. Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba DO Szulcowej 24.09.05, 17:42 Obywatele zawsze ma szanse ale nikt nie bedzie zamykal lotniska wartego kilka miliardow dollarow (przed rozbudowa Terminala 2) dlatego ze grupce protestujacych(300 osob)nie podoba sie mieszkac przy lotnisku. Szulcowej myslenie ze "Ja, szulcowa nie moge, nie chce, i nie podoba mi sie mieszkac blisko lotniska jest tak idotyczne jak miec lotnisko nie u mnie ale u mojego sasiada 30km od mojego domu" Gdzieby nie popatrzec zawsze znajdzie sie protestujaca szumowina ktorej zawsze cos bedzie sie nie podobac i bedzie. protestowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: DO Szulcowej IP: *.crowley.pl 25.09.05, 00:16 Jaja sobie robisz z tymi miliardami nie? Bo chyba tak nie myslisz powaznie. GIGANTYCZNE lotnisko w Hong Kongu na sztucznie, w tym celu usypanej wyspie wraz z supernowoczesna linia kolejowa, autostrada i terminalem miejskim, ktory juz sam moglby pomiescic kilka hal warszawskich wybudowano za 4 miliardy USD. Nie chodzi o to, ze nowy terminal jest zlem, ale jest zlem w momencie, gdy zapadla cisza w kwestii budowy kolejnego lotniska, ktore przejmie dalej wzrastajavy ruch. I tu w sposob ewidentny zainteresowani zostali oszukani, bo jednym z warunkow zgody na rozbudowe mialo byc ostateczne wzynaczenie lokalizacji nowego portu. Szczescie w nieszczesciu polega na tym, ze na Okeciu nie da sie juz rozbudowac drog kolowania (bo nie ma miejsca, wiec mowy o duzym wzroscie ruchu raczej nie bedzie. Oszolomy, ktore umieja w kolko powtarzac "trzeba bylo nie kupowac, nie budowac etc" z nieznanych wzgledow (moze ograniczonej wiedzy?) zapominaja, ze lotnisko w Warszawie juz raz zostalo przeniesione, z powodu rozbudowy miasta ostaly tez zamkniete dwa duze lotniska wojskowe a na ich miejscu stoja duze dzielnice. W nieco innej skali: podobnie stalo sie z dworcami autobusowymi blisko Centrum. Warszawskie lotnisko to kuriozum, polozone 9 km (ulicami) od najscislejszego centrum, bez rozsadnej komunikacji z tymze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Do to ja Hamburg niedaleko dalej IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 25.09.05, 08:32 Lotnisko w Hamburgu jest 15 km od centrum, otoczony jest osiedlami mieszkaniowymi i ma ruch cztery razy większy niż Okęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Do to ja Hamburg niedaleko dalej IP: *.crowley.pl 25.09.05, 10:34 Zwroc uwage, ze ja ani razu nie kwestionowalem koniecznosci istnienia Okecia - kuriozum w/g mnie polega na tym, ze te 9 km mozna jechac dobra godzine, brak jest tez komunikacji publicznej pomimo przebiegajacej obok duzej linii kolejowej. A jako, ze miasta sie rozbudowuja, to sila rzeczy albo wchlaniaja lotniska (Ateny, dwa lotniska wojskowe w Warszawie), czy tez marginalizuje sie rola lotnisk wewnatrz miast (London City) wylacznie do obslugi malych samolotow w kierunkach scisle biznesowych. Chyba nkt nie oczekuje, ze bedzie latal czarterami, czy tanimi liniami z Okecia? Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Do to ja Hamburg niedaleko dalej 25.09.05, 15:48 Jak to "nikt nie oczekuje"? A kto wprowadził tanie linie na Okęcie? A kto opóźnia jak może powstanie lotniska dla obsługi tanich linii? Efektem tego jest gwałtowny rozwój tanich linii w całej Polsce, tylko nie w Warszawie. Z Warszawy obecnie jeździ się do Łodzi, by z lotniska na Lublinku polecieć tanio do Londynu (Ryanairem). A kto opóźnia jak może powstanie konkurencyjnych lotnisk? Ile firm przymierzało sie do zagospodarowania lotniska w Modlinie i nie dostało zgody? Dlaczego odwoływano przetargi na jego sprzedaż dla celów lotniczych? Dlaczego, mimo rocznej historii podjęcia decyzji o przejęciu Modlina przez PPL nie wbito tam jeszcze ani jednej łopaty? W czyim interesie jest opóźnianie uruchomienia Modlina dla tanich lotów i czarterów? To nomenklaturowe PPL, przy wsparciu SLD-owskiego Ministerstwa Infrastruktury, łamiąc prawo na prawo i lewo, forsowało i forsuje rozbudowę Okęcia jako główny port przesiadkowy (HUB) dla Polski. Jeszcze do niedawna dla rozwoju Okęcia blokowało rozwój innych portów lotniczych z Balicami na czele. Nie dzieliło sie przychodami z ARL (zyski z faktu korzystania z przestrzeni powietrznej nad Polską) z innymi lotniskami, które w efekcie były deficytowe. Rozwój Balic, Pyrzowic, Rębiechowa i ostatnio lotniska w Rzeszowie nastapił nie dzięki PPL (nominalnego właściciela), ale wbrew intencjom PPL. Wszystkie środki, cały wysiłek szedł w kierunku rozbudowania ponad wszelką miarę Okęcia, kosztem rozwoju terenów okolicznych. Man nadzieję, że nastepna władza, wyłoniona w trwających właśnie wyborach, zrewiduje wreszcie błędną, arogancką i w efekcie samobójczą politykę PPL. Z utęskieniem czekam na wyniki hiszpańskiego audytu i na powstanie lotniska konkurencyjnego dla PPL - nomenklaturowego molocha. Mam nadzieję, że w wyniku błędnej polityki PPL lotnisko Okęcie nie zbankrutuje i państwowe pieniądze nie zostaną wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że Okęcie ewoluowac będzie w kierunku podobnym do London City Airport. Ciesze się, że byłam wśród tych, którzy juz lata temu przepowiadali taki rozwój sytuacji. Wobec jaśniejszych perspektyw na przyszłość, z pobłażaniem czytam poszczekiwania dyżurnych piesków z PPL, a i wątpliwa "wygrana" PPL w sądzie jawi sie jakby czyms mało istotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Do to ja Hamburg niedaleko dalej 26.09.05, 16:44 komagane napisała: > Jak to "nikt nie oczekuje"? > A kto wprowadził tanie linie na Okęcie? A kto opóźnia jak może powstanie > lotniska dla obsługi tanich linii? Efektem tego jest gwałtowny rozwój tanich > linii w całej Polsce, tylko nie w Warszawie. Z Warszawy obecnie jeździ się do > Łodzi, by z lotniska na Lublinku polecieć tanio do Londynu (Ryanairem). I niedługo z Warszawy do Lublinka będzie mozna dojechać szybciej A2 niż na Okęcie. Chyba, że zjazdy z tej autostrady nie zostaną zbyt szybko zbudowane. > A kto opóźnia jak może powstanie konkurencyjnych lotnisk? Ile firm przymierzało > > sie do zagospodarowania lotniska w Modlinie i nie dostało zgody? Dlaczego > odwoływano przetargi na jego sprzedaż dla celów lotniczych? Dlaczego, mimo > rocznej historii podjęcia decyzji o przejęciu Modlina przez PPL nie wbito tam > jeszcze ani jednej łopaty? W czyim interesie jest opóźnianie uruchomienia > Modlina dla tanich lotów i czarterów? Ja się z Panią zgadzam, że jest to robota określonych kół. > To nomenklaturowe PPL, przy wsparciu SLD-owskiego Ministerstwa > Infrastruktury, łamiąc prawo na prawo i lewo, forsowało i forsuje rozbudowę > Okęcia jako główny port przesiadkowy (HUB) dla Polski. Jeszcze do niedawna > dla rozwoju Okęcia blokowało rozwój innych portów lotniczych z Balicami na > czele. Nie dzieliło sie przychodami z ARL (zyski z faktu korzystania z > przestrzeni powietrznej nad Polską) z innymi lotniskami, które w efekcie były > deficytowe. Rozwój Balic, Pyrzowic, Rębiechowa i ostatnio lotniska w > Rzeszowie nastapił nie dzięki PPL (nominalnego właściciela), ale wbrew > intencjom PPL. Wszystkie środki, cały wysiłek szedł w kierunku rozbudowania > ponad wszelką miarę Okęcia, kosztem rozwoju terenów okolicznych. Wobec tego, że pod każdą szerokością geograficzną są ludzie zdolni do protestów, należy spodziewać się protestów przeciwko rozbudowie i wzrostu natężenia ruchu na wymienionych lotniskach. > Man nadzieję, że nastepna władza, wyłoniona w trwających właśnie wyborach, > zrewiduje wreszcie błędną, arogancką i w efekcie samobójczą politykę PPL. > Z utęskieniem czekam na wyniki hiszpańskiego audytu i na powstanie lotniska > konkurencyjnego dla PPL - nomenklaturowego molocha. > > Mam nadzieję, że w wyniku błędnej polityki PPL lotnisko Okęcie nie zbankrutuje > i państwowe pieniądze nie zostaną wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że Okęcie > ewoluowac będzie w kierunku podobnym do London City Airport. Ciesze się, że > byłam wśród tych, którzy juz lata temu przepowiadali taki rozwój sytuacji. > > Wobec jaśniejszych perspektyw na przyszłość, z pobłażaniem czytam > poszczekiwania dyżurnych piesków z PPL, a i wątpliwa "wygrana" PPL w sądzie > jawi sie jakby czyms mało istotnym. Wszystko rozbija się o pieniądze - na te nowe mniej szkodliwe dla Warszawy też ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psik do chaćby IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.05, 21:52 to wy mieliście w PPL ,pracująca sobotę? Czy szefowa ci dała nadgodziny? Podwójnie płatne ,bo sobota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół IP: 212.75.100.* 18.06.07, 22:33 puknij sie w mózg, sam mieszkasz chyba w dzikiej puszczy, z mchem w uszach. przyjedź ignorancie do włoch i ursusa, to przestaniesz tak strzępić ozora, wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół 24.09.05, 17:39 PAMIETACIE PRZETARG NA BUDOWE LOTNISKA W wARSZAWIE:pARE LAT TEMU;TU NA FORUM BYLA DYSKUSJA:nIBY nIEMCY PODALI FIRME HISZPANSKA CZY PORTUGALSKA DO SADU;BO BYLY LAPOWKI. Jak to sie skonczylo?Kto mial racje.Wybudowano w koncu cos w Warszawie.Albo do dzis nic!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół IP: 217.153.29.* 24.09.05, 19:40 ja tam kupilem mieszkanie w ursusie dokladnie pod trasa samolotow, i mi sie podoba efekt satrtujacych maszyn - fakt te rosyjskie samoloty sa glosne, ale one lataja max 2 razy dziennie - wiec nie wiem o co ten krzyk...? ja lubie samoloty, spac moge komfortowo - a dla niedoinformowanych od 24 do 5 lotnisko jest nieczynne i nic nie lata, pomijajac sytuacje awaryjne - czyli 1-2 starty na tydzien... wiec sklonny jestem powiedziec, ze te protesty wywoluja pieniacze TYLKO ;) Odpowiedz Link Zgłoś
penisiak Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół 24.09.05, 21:04 Uprzejmie informuję, że niejaka komagane to nikt inny jak tylko baśka sz. znana krzykaczka spod płotu Okęcia. Baśka, goń się na drzewo, przecież widzisz, że to wszystko ch... warte! Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Zobaczymy, co będzie po apelacji. 24.09.05, 23:09 Zbyt wcześnie triumfujecie, baranki. Zobaczymy, co powiedzą sądy kolejnej instancji. Wbrew temu, co pisze pan Jałoszewski, wyrok nie jest prawomocny. Arogancja pracowników PPL jest typowa dla mijającej epoki. Czekamy niecierpliwie, aż konkurencja wybuduje drugie lotnisko, na którym kryterium przyjęcia do pracy będą również dobre maniery. Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Zobaczymy, co będzie po apelacji. 24.09.05, 23:32 Kobieto...w jakimś oszalałym matrixie żyjesz... czy nie widzisz, że ten Terminal już stoi??? Opamiętaj się... Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Zobaczymy, co będzie po apelacji. 24.09.05, 23:50 ???? Dlaczego "oszalałym"? Upominanie sie o swoje prawa to nie jest szaleństwo, moja paniusiu. Upominanie się o prawa tych dziesiątek tysięcy ludzi, którzy mają pecha mieszkać w tych okolicach, to też nie jest matrix. Nawet jesli są wśród nich głusi od urodzenia albo pracownicy lotniska, którym na razie nic "nie przeszkadza". Dlatego apelacja będzie, a nowy obszar ograniczoinego uzytkowania też nie pójdzie łatwo. Więc możecie sobie darować te komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan coza ludzie. Okecie przeszkadza, Sting przeszkadza IP: *.chello.pl 24.09.05, 23:47 że o autostradach i trasach szybkiego ruchu nie wspomne... Ni mata ludziska co robic z wlasnym zyciem? nudzi wam sie? Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Sting nie przeszkadza 24.09.05, 23:52 O, przepraszam, wolę Stinga od samolotu. CZyżby Siskom przedkładał odgłosy silnika nad muzykę Stinga? Jesli tak, to współczuję, nie zazdroszczę upodobań Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Dlaczego chcesz budowac lotnisko u sasiada??? 25.09.05, 08:11 > Czekamy niecierpliwie, aż konkurencja wybuduje drugie lotnisko, na którym > kryterium przyjęcia do pracy będą również dobre maniery. Dlaczego chcesz budowac lotnisko u sasiada??? Dlaczego twoj sasiad 30 -40 km od ciebie ma sluchac szumu samolotow tylko dlatego ze ty ich nie chcesz sluchac?? Gdzieby nie wybudowac lotnisko, to zawsze sie znajdzie protestujacych pieniaczy takich jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psik Re: Dlaczego chcesz budowac lotnisko u sasiada??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.05, 21:57 zawsze się znajdzie protestujących? Szybciej takich najemnych pismaków jak ty. Jesteś najemną "pismienną urwą " ,pracującą na potrzeby ppl. Bierzesz za to pieniążki. I nawet tego nie ukrywasz. Gnida to jedno co ciśnie się na usta jak się czyta te twoje wypociny. A nie nazywasz się czasem Mik........yk?? Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba jestes w bledzie 25.09.05, 22:20 Nie mam nic wspolnego z PPL are bardz mnie denerwuja zlodzieje ktorzy chca odszkodowan za swoja glupte (albo cwanactwa) kupienia mieszkania czy wybudowania domku blisko lotniska. Jak ktos chce miec spokoj i cisze to powinnien mieszkac na wsi a nie kolo lotniska i protestowac ze mu sie cos nalezy za popelnienie glupoty zycowej i zainwestowanie swoich oszczedosci w nieruchomosc narazona na szum samolotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR a ty się nie mylisz?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.09.05, 19:13 jak ludzie zamieszkiwali na Ursynowie to lotnisko woziło 1 milion, a ponieważ miało zostać przeniesione to na drodze podejscia wybudowano gigantyczny szpital onkologiczny. Centrum onkologi dla całego kraju. Więc kto tu jest w prawie? Z pewnoscią nie ci co rozbudowali lotnisko do obecnych 6 milionów ,a wkrótce do 10 i wiecej. Tak sobie to planują. W centrum Warszawy było wiele smrodliwych zakładów.Że wspomnę hutę ,cementownię zakłady świetlówek , odlewnię. Niektóre ,jak huta leżały dalej od centrum niż obecnie lotnisko. Bo leży ono 10 kilometrów od pałacu kultury. Nigdzie na świecie nie rozbudowuje i nie buduje się lotnisk leżących w tak scisłym centrum. Po pierwsze EKOLOGIA ,po drugie cena ziemi w centrum miast. Nasze kochane Okęcie ma 850 ha ziemi. Przy cenie po 300 $ za metr daje to wartość 2.5 mld $ za samą ziemię. Budowany terminal 2 to 300 mln$, stare terminale pewnie drugie tyle. A pozostałe urządzenia lotniskowe ? Myslę ,ze można przyjąć że jest to wiecej niż 3.5-4 mld $ . Jakie to daje zyski? Z ich sprawozdania za rok 2004 wynika ( a był to bardzo dobry dla ppl rok) że zarobili 53 mln $. Więc musieliby tak "tyrać" z 70 lat by zarobić na drugie lotnisko. Kosmiczne żarty. Nigdzie na swiecie nikt nie pozwala by jego własność przynosiła tak małe zyski !!!! No cóż w Polsce mamy jeszcze PEŁNY SOCJALIZM !!! No Okeciu w całej krasie. Nikt tu pieniedzy nie liczy. Ty też. I dlatego nie buduje sie i nie rozbudowuje lotnisk w miastach. Mam nadzieję ,że wsadziłem ci coś w łepetynę taką łopatologią. Ale próżny mój trud, bo "czyja kasa ,tego religia" . Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Piotrusu przeczytaj co Szulcowa mysli na ten temat 27.09.05, 04:05 Kto ma racje na temat miliardow $$$$$? Potrus czy Szulcowa?? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=29487385&a=29515562 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR nie wiem gdzie mnie odsyłasz tym linkiem? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.09.05, 16:30 bo wyglada ,że do faceta co mysli i pisze podobnie jak ja. O ile wiem to komagane nie wypowiadała się nigdy na temat kosztów rozbudowy Okecia? I zwiazanych z tym nonsensem. wiec co to za pytanie "kto ma rację"? Oboje mamy ,tzn komagane i ja . A nie masz racji ty ,upierajac sie przy pozostawieniu lotniska w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okecki Re: a ty się nie mylisz?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 14:31 >własność przynosiła tak małe zyski !!!! No cóż w Polsce mamy jeszcze >PEŁNY SOCJALIZM !!! No Okeciu w całej krasie. Nikt tu pieniedzy nie liczy. Wiedzac jaka swolocz zawsze byla zadomowiona w PPL powiedzialbym, ze KOMUNIZM. Rozbudowa lotniska nie byla podyktowana zadnymi wzgledami merytorycznymi tylko checia zapewnienia dla ww swoloczy mniej lub bardziej ukrytych lapowek i synekur... Co do lotniska lokowanego u "sasiada" to sasiad akurat chce lotniska bo to szansa na prace dla wielu osob i rozwoj. A niezadowolonych tam moze byc najwyzej kilkaset osob a nie kilkadziesiat lub kilkaset tysiecy jak w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Ja się nie myle! 02.10.05, 18:32 kilkadziesiat tysiecy poszkodowanych osob to zadna strata. Trzeba patrzec na duzy obraz czyli lotnisko blisko centrum Warszawy dla kilku millionow to jeden wielki atut a lotnisko w srodku pola tak jak Mirabel to marnotrawsto pieniedzy. Ludzie chca sie szybko dostata do portu lotniczego gdzie i tak juz marnuja 1-2 godzin w oddawaniu bagazu, controlach paszportowych, itp, itd. Czy okecki to kolega z Bratniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek mylisz sie po raz kolejny przwolujac Mirabel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 19:37 MIrabel w momencie budowy nie stalo w srodku pola - bylo jedynym lotniskiem do ktorego mogly doleciec owczesne samoloty z Europy MIerabel mial byc wiec oknem na swiat Kanady - dlatego nie zbudowano trasy kolejowej do Montrealu ... niedlugo potem pojawily sie dlugodystansowe samoloty - nie wymagajace miedzyladowania, Montreal zszedl na psy (francuski !!!) a Dorval nie zostal zamkniety tymczasem ponad 60 pct pasazerwo Okceia nie mieszka w Warszawie - ani do Warszawy nie leci - po coz im lotnisko w srodku miasta, do ktorego nie ma zadnego dojazdu ??? znasz jakies inne lotnisko - oprocz Mirabel, pewnie nie - te zmykane byly zawsze w srodku miasta (Hon Kong, Ateny, Goclaw, Bemowo, w kolejce czekaja tez Tegel i Tempelhof) Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba A wiec okeci to jajcus bartosiak z Bratniej 02.10.05, 20:38 A wiec okeci i psik to jajcus bartosiak z ul. Bratniej!!!! Jak ja cie moge rozpoznac po twojej pisowni A Terminal 2 juz,juz, tuz, tuz, za dzien za dwa. A jajcus to nadal protestowac, strajkowac byle tylko nie pracowac i nic nie budowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek nawet jak na ubeka jestes wyjatkow glupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:41 poznajesz ludzi po pisowni - hahahahahahahaha nie dziwota ze masz tylko jeden argument - ktory akurat dowodzi falszywosci powielanej jak czkawak tezy Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Jajcus-czytaj dalej 02.10.05, 20:48 Dziwie sie ze nie chcesz skarzyc wlascicieli samochodow za halas i smrod w miescie ale bardzo pragniesz sie rzucic na linie lotnicze i porty lotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek chyba na smrod cba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:57 to bylby wygrany prccoes - tylko na odszkodowanie trudno liczyc od takiego golodupca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian spod Wawy Re: Zobaczymy, co będzie po apelacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 17:02 > Czekamy niecierpliwie, aż konkurencja wybuduje drugie lotnisko, na którym > kryterium przyjęcia do pracy będą również dobre maniery. Niech zaczynają budować nawet już dzisiaj. Mogą zbudować nawet 3 albo 4 lotniska dookoła Warszawy. Byle za swoje pieniądze. A tak poza tym to problem części protestujących zniknie zupełnie bo zostaną oni wywłaszczeni pod budowę autostrady przez Warszawę. Część z nich chciałaby wziąć dwa odszkodowania zamiast jednego. Ale nie ma problemu - juz wkrótce autostrada ich pochłonie. A sprawa w sądzie może potrwać jeszcze z 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Zobaczymy, co będzie po apelacji. 26.09.05, 13:10 > Niech zaczynają budować nawet już dzisiaj. Mogą zbudować nawet 3 albo 4 lotnisk > a > dookoła Warszawy. Byle za swoje pieniądze. No pewnie, że za swoje pieniądze. Tylko państwowy PPL buduje za państwowe (czyli nasze) pieniądze, procesuje się za państwowe (czyli nasze) pieniądze, a żeby przeforsować swoje, wykorzystuje zapewne nieformalne "układy". Odszkodowania równiez musiałby płacić z tych samych państwowych (czyli naszych) pieniędzy. PPL to klasyczny produkt mijającej epoki prezia i spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Zobaczymy, co będzie po apelacji. 26.09.05, 16:50 Gość portalu: Marian spod Wawy napisał(a): > A tak poza tym to problem części protestujących zniknie zupełnie bo zostaną > oni wywłaszczeni pod budowę autostrady przez Warszawę. > Część z nich chciałaby wziąć dwa odszkodowania zamiast jednego. Obawiam się, że wywłaszczenia z tytułu przebiegu dróg ekspresowych byłyby odpowiednio zmniejszone, gdyby wypłacono tym samym ludziom odszkodowania z tytułu OOU spowodowanego lotniskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechu warte postawildom w alei krakowskiej i narzeka na halas IP: *.chello.pl 25.09.05, 23:16 Trzeba byc wyjatkowo ograniczonym umyslowo, zeby wybudowac sobie dom obok alei Krakowskiej, jednej z najbardziej zakorkowanych tras wylotowych z miasta, bedacej jednoczesnie przedluzeniem trasy krakowskiej i katowickiej "gierkówki", a potem narzekac na halas. Szczerze mowiac ilekroc jade al. Krakowska wspolczuje ludziom majacym tam domy. Rozumiem ze niektorzy maja je od pokolen ale fakt, ze ktos sam sobie tam domek wybudwal a potem narzeka na halas i to do tego nie od ulicy.....tylko od lotniska, to juz jest jakis absurd albo cwana proba wygryzienia odszkodowania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek majac dzialke w tym miejscu - jakis miales wybor ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:44 oddac gminie za grosze i pojsc mieszkac pod most ??? wedlug ciebie standardem ma byc przekraczanie norm ??? za przekraczanie norm to panstwo placi mieszkancom i wykupuje ich domy - tak jest na calym swiecie - tylko nie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Re: majac dzialke w tym miejscu - jakis miales wy 02.10.05, 20:50 Niestety, Zycie nie jest fair. Jednemu wartosc domu wzrasta a innemu wartosc domu sie obniza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek majac dzialke w tym miejscu - jakis miales wyjscie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:56 chlopie - napisz kiedys cos z sensem na razie walisz jak lysy grzywa o parapet Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba Re: majac dzialke w tym miejscu - jakis miales wy 02.10.05, 21:08 Szkoda ze nie chcesz sie zgodzic z faktami ekonomii. CZyli jeszcze raz. Jednemu wartosc domu wzrata a innemu wartosc domu spada. Praw rzadzacych nieruchomosciami nie zmienisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek majac dzialke w tym miejscu - jakis miales wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 21:21 mowisz oczywiscie o ekonomiii politycznej socjalizmu ??? gdzie o 'dobrobycie' obywteli decyduje biuro polityczne i bezpieka ??? masz swietne wzorce chlopie Odpowiedz Link Zgłoś
israel Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół 26.09.05, 10:59 tak to u nas wlasnie jest, gdzie indziej do glowy by nie przysszlo nikomu budowac terminal lotniska bez dojazdu w tym samym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół 26.09.05, 13:45 No przeciez u nas jest tak ze wszystkim - prezydent Warszawy i kandydat na prezydenta Polski otworzyl wlasnie Szybka Kolej Miejska bez szybkich pociagow, bez stacji zaslugujacych na to miano i z torami pozwalajacymi na jazde 30 km/godz. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_x3 Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół 26.09.05, 16:14 Ja mieszkam "pod samolotami" i jest ciszej niż "w mieście" przy średnio ruchliwej ulicy. Samo Okęcie mi nie przeszkadza i nie kwestionuję tego, że jest potrzebne. Tylko nie moge zrozumieć dlaczego je się rozbudowywuje zamiast budować nowe lotnisko? W Warszawie bezrobocie jest małe, miasto rozrasta się na południe, a tymczasem 30-50km od Warszawy bezrobocie sięga 30% i są puste, niezagospodarowane tereny. Na Okęcie z Ursynowa jedzie się 30 minut, na nowe lotnisko znajdujące się ok 30- 50km od Warszawy jechałoby się ok. 20-30 minut autostradą lub droga ekspresową albo koleją. Mam wrażenie, że Warszawa to taki dawny Berlin Zachodni otoczony wrogim państwem i wszystko co się buduje musi powstać na terenie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Mafia z Okęcia zawładnęła Modlinem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.09.05, 17:44 jedną z przyczyn NIEPRZENOSZENIA lotniska z Okecia jest nacisk mafi pracowników Okęcia. Wszyscy ci bagazowi, księgowe i inni nisko wykwalifikowani pracownicy obawiaja się jednego. Lotnisko poza Warszawą to ich czarny sen. Bo w Modlinie czy Mszczonowie są miejscowi zamiatacze,bagażowi czy ksiegowe. Jaki mamy wynik? Mafia z Okęcia zawładnęła Modlinem i robi wszystko by nie powstał tam nowy port dla Warszawy. Prezydenta w Warszawie mamy "jak każdy widzi" . Czyli wielkie byle nico. To co się moze zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Modliniak Re: Mafia z Okęcia zawładnęła Modlinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 23:51 Te szmaciarze z Okęcia rzyć nam nie dają. Ja ze szwagrowskim mam tutaj u nas w Modlinie firme sprzątającom i już rzeszmy siem szykowali na wielkie sprzatanie na lotnisku kiedy te warszawiaczki siem pojawiły. I one nam mówiom że sprzątajom na Okęciu i one nie pozwolom na to coby siem lotnisko u nas w Modlinie otwarło. A z takiego sprztania to można i 100 melonów na rok wyciągnomć to i nie dziwota że i na łapówki majom te warszawiaczki. No i u nas w Modlinie dlatego brydza i same bezrobocie. A tak bysmy mielim my to lotnisko i te 100 melonów kosili na rok. I my na łapówki by mielim a nie oni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja Re: Nowy terminal na Okęciu będzie gotowy za pół IP: *.aster.pl 05.05.08, 21:49 tak jest Odpowiedz Link Zgłoś