Gość: Maciek IP: *.aster.pl 12.10.05, 07:52 Kocham niezależność autostradywy od wymiaru sprawiedliwości w naszym kraju. GDDKiA może sobie pluć na wyroki sądów bo i tak nic jej nie zrobią. Dyktatura drogowców trwa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mb Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.orange.pl 12.10.05, 08:11 I dobrze, skoro papiery są w porządku, a tysiące ludzi kiszą się w korkach - to budować i to natychmiast. O jakich niby wyrokach mówisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.chello.pl 12.10.05, 09:31 wreszcie ruszy budowa! jestesmy tak stetryczalym panstwem ze kazda decyzja lokalizacyjna trwa kilka lat. Mam juz tego dosc. Nie mamy w ogole autostrad, siec drogowa jest na poziomie lat 50-tych europy zachodniej i kazdy taki nieustajacy protest pseudo ekologow sytuacje jeszcze pogarsza. obecnie aby wyjechac z w-wy w kierunku poznania (z reszta w kazdym kierunku) stoimy w smierdzacych korkach po kilkadziesiat minut - co pseudoekolodzy powiedza mieszkancom ktorych domy stoja wzdluz obecnych drog wyjazdowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny_nick DO EKOLOGÓW I INNYCH OSZOŁOMÓW!!! IP: *.crowley.pl 12.10.05, 16:16 czy te TIR-y które mają zalać miasto to wezmą się z kosmosu???? a może już teraz stoją zaczajone po lasach i tylko czekają na otwarcie A2???? ludzie, te TIR-y co mają wjechać do Warszawy i tak do niej wjadą tak jak to robią obecnie... ale za to będą poruszać się po bezkolizyjnych i bezpiecznych drogach ekspresowych nie stojąc przy tym w korkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WYBORCA PiS czy PO - KTO jest PRZECIW A2 przez Ursynów ?!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.10.05, 20:52 Która z tych dwóch partii politycznych opowiada się PRZECIW postawieniu AUTOSTRADY TRANSKONTYNENTALNEJ pod samymi oknami blisko 200 tysięcy Ursynowian? MUSZĘ TO WIEDZIEĆ JESZCZE PRZED II TURĄ WYBORÓW !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WYBORCA ..ale głosować będę IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.10.05, 22:14 ...bez względu co "udowodnią" ci którzy chcą zarobić niewybrażalną kasę na ludzkim nieszczęściu Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Re: ..ale głosować będę 14.10.05, 12:49 Najlepiej zapytaj u zrodla. Ja przed wyborami parlamentarnymi zrobilam mala sonde na temat S7 wsrod warszawskich kandydatow: chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?t=161 Wielu odpowiedzialo, niektorzy nawet sie z nami spotkali (PiS, SDPL). Warto wiec wyslac kilka maili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinique Nie trzeba było kupować tam mieszkań ... IP: 217.17.46.* 14.10.05, 14:15 H108 wykonała słuszną pracę, chwała, za działania w dyskursie społeczeństwa obywatelskiego. Do pozostałych Państwa, którzy narzekacie na obwodnice i autostrady - trzeba było się kilka razy zastanowić gdzie kupujecie mieszkanie, plany budowy obwodnic istnieją nie od dziś, a główne ciągi komunikacyjne Warszawy człowiek o inteligencji kierowcy autobusu może odtworzyć ze zwykłej mapy samochodowej. Zakupy nieruchomości stojących w szczerym polu to też niezbyt mądry pomysł, gdyż w okolicy naprawdę może powstać cokolwiek. Najbardziej podoba mi motyw Łomianek, które opasane zostaną drogami szybkiego ruchu, albo Marina Mokotów - z jednej strony Żwirki, z drugiej bekapowa droga ekspresowa z Portu im. Fryderyka Chopina i do tego 2 razy większy ruch na lotnisku od nowego roku. Euforia wysokiej dostępności kredytów mieszkaniowych przyćmiła Wam zmysły, niestety ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁAŚCIWE ZNACZENIA IGNORANCI chcą przesiedlić kilka dzielnicWarszawy? IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.10.05, 03:26 tak są pazerni na tą forsę że gotowi na najabsurdalniejsze zbrodnicze czyny "nic się nie liczy"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: DO EKOLOGÓW I INNYCH OSZOŁOMÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 08:02 Te TIR'y już jeżdżą po Warszawie. Chyba nie jesteś z Warszawy i nie wiesz co się dzieje na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁAŚCIWE ZNACZENIA więc zbudujcie OBWODNICĘ co OBWIEDZIE miasto! IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.10.05, 22:18 > Te TIR'y już jeżdżą po Warszawie. Chyba nie jesteś z Warszawy i nie wiesz co > się dzieje na drogach. jeśli zbudujecie "obwodnicę" przez środek miasta to ich tu JESZCZE PRZYBĘDZIE jak zbudujecie OBWODNICĘ NAOKOŁO miasta to tranzyt ominie nas PROSTE ??! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: więc zbudujcie OBWODNICĘ co OBWIEDZIE miasto! IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 13.10.05, 23:32 W ogóle nie proste, chyba nie masz pojecia o czym piszesz. Zauwaz, ze obwodnica uplynnia ruch i sprawia, ze to co omija Warszawe poleci sobie S2, czy S8, a Ci co musza zostawic towar w Warszawie to musza tam wjechac. Oddalenie obwodnicy tylko zapchalo ruch na drogach dojazdowych do Warszawy, czyli tak jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OCHRONA ZDROWIA NIE ZATRUWAĆ WYZIEWAMI DZIECI I MŁODZIEŻY !! IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.10.05, 03:07 > Ci co musza zostawic towar w Warszawie to musza tam wjechac. Oddalenie > obwodnicy tylko zapchalo ruch na drogach dojazdowych do Warszawy NIE ŚCIENMNIAJ! TRANSKONTYNENTALNY TRANZYT to NIE TO SAMO co DROGI DOJAZDOWE do miasta! A sieć dróg dojazdowych do miasta trzeba modernizować swoją drogą ale TIRy jadące z Berlina do Rosji i z powrotem nie muszą jechać POD OKNAMI setek tysięcy ludzi i ZATRUWAĆ WYZIEWAMI DZIECI I MŁODZIEŻ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha ! Te 100 ciężarówek na dobę akurat tak truje ... IP: 83.238.100.* 17.10.05, 07:45 a 2 miliony warszawskich samochodów to pachnie zdrowym sosnowym zapachem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aszu Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.05, 19:53 Więc dla tego warto wybudować drogi - Autostrady innym pod nosem? Ciekawe. Obwodnice buduje się obok miasta, nie przez jego środek. Wybaczcie, ale kompromitujemy się jako kraj w oczach innych krajów Europejskich. Tam ruch wyrzuca się poza miasto, żeby w mieście było luźniej, w Polsce jest odwrotnie, buduje się "obwodnice przez środek miasta, które służą jako tranzyt i jako ruch lokalny, przez co tworzą się gigantyczne korki. A starczyłoby wybudować dwupasmówkę wokoło miasta. Przykład - proszę bardzo. Trasa nr 7. Z Gdańska, przez Warszawę w stronę Krakowa. 70 - 80 km od warszawy w stronę Krakowa jest miejscowość Białobrzegi. Kiedyś puszczono tam cały ruch, tranzytowy i lokalny - efekt - kilometrowe korki. Stałem osobiście kilkakrotnie. Koszmar. czasem trwało to godzinę, czasem 2 i 3. Co zrobiono? Wybudowano prawdziwą OBWODNICĘ. W około miasta. Rezultat, ani korków w mieście, ani na obwodnicy, ruch ciągły, mało wypadków, średni czas przejazdu - 10 minut. Wracając do Autostrady przez centrum Warszawy. GDDKiA chce nas udusić spalinami i sparaliżować miasto. A cel powinien być inny. Prosty. WYPUŚCIĆ TRANZYT POZA MIASTO!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 13.10.05, 20:08 Zauważyłem pewną specyfikę tematu: ilekroć mówi się o planowanych obwodnicach Warszawy czy lotnisku Okęcie, centrum miasta natychmiast rozrasta się i sięga aż do Lazurowej, Płaskowickiej czy Włoch... :D Zadziwiająco rozciągliwe to centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WYBORCA ależ URSYNÓW TO NAJLUDNIEJSZA DZIELNICA Warszawy! IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.10.05, 22:23 > Zadziwiająco rozciągliwe to centrum. w Dzielnicy Centrum wcale nie mieszka tak dużo ludzi, tam się raczej pracuje to Ursynów jest "SYPIALNIĄ WARSZAWY", miejscem szkół i przedszkoli tak: tu JEST środek Warszawy! Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 URSYNÓW TO NAJLUDNIEJSZA DZIELNICA 14.10.05, 15:24 I co z tego, że "najludniejsza"? Jej miejszkańcy spędzają w niej najmniej czasu (statystycznie 10 godzin na dobe), podczas gdy w drodze do/z pracy i w pracy pozostałe 14. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius <rotfl> 14.10.05, 15:29 www.ursynow.waw.pl/przewodnik/3_1.php#s Mokotów: 218 tys. Praga Płd: 179 tys. Wola: 140 tys. Bielany: 132 tys. Śródmieście: 130 tys. Ursynów: 118 tys. Faktycznie najludniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafar Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.emrsn.co.uk 14.10.05, 08:12 Białobrzegi - doskonałe porównywanie do sytuacji w Warszawie. Ruch docelowy do/z Białobrzegów stanowił moze z 5%, tranzyt 95%. Dla Warszawy ruchu docelowego jest pewno 95%. tranzytu 5%. W Białobrzegach obwodnica jest może ze 3 km od centrum (3 min jazdy, bez korków), dla Warszawy przeciwnicy proponują wariant 50 km od centrum (uwzględniając korki na drogach wyjazdowych min. 40 minut jazdy) Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 14.10.05, 08:21 Tylko wiesz, gdzieś pod Warszawą, po lasach, czają się całe tabuny ruskich Tirów. Tylko czyhają, aż będzie można po otwarciu nowej obwodnicy wjechać do Warszawy, rozjechać się po ulicach i złośliwie smrodzić Warszawiakom. Krążą plotki, że dowodzi nimi Kulczyk, ale to na razie niepotwierdzone pogłoski. Odpowiedz Link Zgłoś
buffy7 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 14.10.05, 08:40 One nie czają się pod Warszawą, tylko gdzieś na parkingach przy Conrada i Wólczyńskiej, aby cię dopaść wieczorem na przystanku i zapytać o wylotówkę na Gdańsk... :D forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24332&w=26877811&a=26949720 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: pytania do Aszu IP: *.chello.pl 14.10.05, 13:54 Aszu, czy możesz mi podać skąd masz takie informacje, że obwodnice buduje się obok miasta a nie przez jego środek ? Czy zajmujesz się profesjonalnie projektowaniem układów drogowych czy czymś zupełnie innym ? Jeśli zajmujesz się, to czy znany Ci jest podział obwodnic na trzy kategorie ? A jeśli sie nie zajmujesz (czego jestem niemal pewny), to dlaczego wypowiadasz tak autorytatwne sądy ? Jak na razie to Polska kompromituje się wskutek tragicznego stanu infrastruktury drogowej oraz tym że najwięcej do powiedzenia na każdy temat mają dyletanci a nie fachowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁAŚCIWE ZNACZENIA OBWODNICĘ która OBWODZI miasto - nie PRZECINA !!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.10.05, 22:42 BUDOWAĆ! ale obwodnicę która OBWODZI miasto! a nie taką która NIEobwodzi tylko przeciwnie: PRZECINA przez sam środek pomiędzy blokami największe w Polsce osiedla mieszkaniowe, pod oknami kiluset tysięcy ludzi, rodzin transkontynentalny ruch Berlin-Mińsk-Moskwa która puści miliony samochodów miesięcznie, w tym dymiących ruskich TIRów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: OBWODNICĘ która OBWODZI miasto - nie PRZECINA IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 13.10.05, 23:46 Typowe polskie myslenie, bo mi przeszkadza!!! A pomyslcie, sa juz plany na obwodnice miejska i tego sie raczej nie zmieni i oby szybko ja wybudowali. Bedzie ona nie tylko przechwytywac ruch jak to juz gromnie piszecie Amsterdam - Pekin, ale tez ruch miedzydzielnicowy. A wracajac na taki stan rzeczy wolicie, zeby waszej rodzinie ktora mieszka powiedzmy w aleji krakowskiej, czy na wawelskiej tir doslownie zatruwal pluca, czy Tobie na Ursynowie w tunelu, wglebieniu czy tez ekranami dzwiekochlonnymi. POMYSLCIE NAJPIERW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁAŚCIWE ZNACZENIA OBWODNICA MA OMIJAĆ KONCENTRACJĘ LUDNOŚCI IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.10.05, 03:17 > wolicie, > zeby waszej rodzinie ktora mieszka powiedzmy w aleji krakowskiej, czy na > wawelskiej tir doslownie zatruwal pluca, czy Tobie na Ursynowie w tunelu, > wglebieniu czy tez ekranami dzwiekochlonnymi MASOWY RUCH MIĘDZYNARODOWY ma omijać NAJGĘŚCIEJSZE SKUPISKA LUDZI PO TO WYMYŚLONO OBWODNICE !!! doedukuj się i dowiedz po co na całym świecie buduje sięobwodnice ta niewyobrażalna FORSA co czeka na was nie wykreuje tu ALTERNATYWNEJ RZECZYWISTOŚCI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha ! No i jest obwodnica - droga nr 50 ! IP: 83.238.100.* 17.10.05, 07:53 Chociaż wąska, to dla takiego ruchu wystarczy. Dla tysiąca ciężarówek na dobę wystarczy. Trnskontynentalnych ? Ha ha, może co parę dni trafia się taka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.chello.pl 12.10.05, 22:21 Tylko czy obwodnica nie powinna obwodzić miasta? Budowa jej między blokami mieszkalnymi i to w dwóch szybko rozbudowujących się dzielnicach jest kompletnym szaleństwem. Gdyby zbudować ją 20km od warszawy nie było by żadnych problemów, protestów ani ryzyka, że za rok uniemożliwi ona inną inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 08:05 Obwodnica, według polskich sądów i ministerstw, prowadzi przez środek miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcvbnm Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.aster.pl 13.10.05, 11:11 Powinna, jak byśmy zaczeli budować autostrady i drogi szybkiego ruchu trzydzieści lat temu to dzisiaj moglibyśmy mówic o trasach tranzytowych dwadzieścia kilometrów za miastami. Teraz te drogi muszą spełniać rolę obwodnic i tras tranzytowych, inaczej miasta się zakorkują całkowicie a tiry jak jeżdziły przez miasta tak będą jeżdzić. Na zachodzie autostrad też odrazu nie budowano za miastami, w miarę narastania ruchu nowe drogi budowano coraz dalej od miast ale było to na przestrzeni jakiś trzydzieści- czterdzieści lat. U nas też trzeba czasu aby autostrady wyszły z miast- niestety mamy zbyt duże zaległości aby wszystko (autstrady i obwodnice) można było zbudować jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Brawo zxcvbnm IP: *.chello.pl 14.10.05, 14:10 Masz 100 % racji. Tylko czy to co napisałeś zrozumieją tacy forumowicze jak Aszu, h108 i jeszcze kilku innych "fachowców" :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 23:31 Gość portalu: gość napisał(a): > Tylko czy obwodnica nie powinna obwodzić miasta? > Budowa jej między blokami mieszkalnymi i to w dwóch szybko rozbudowujących się > dzielnicach jest kompletnym szaleństwem. > Gdyby zbudować ją 20km od warszawy nie było by żadnych problemów, protestów ani > ryzyka, że za rok uniemożliwi ona inną inwestycję. Szacuje się, że 90% przyjeżdżającyh autostradą do Konotopy, to Warszawiacy, którzy będą chcieli dojechac do domu. Droga o której mowa, jak i ta przez ul Płaskowickiej, to mają być drogi właśnie dla nich!!! Tranzyt międzynarodowy na kierunku wschód-zachód ma iść przez Górę Kalwarię albo Błonie (chyba). Droga z Lazurowej do trasy AK, to np droga dla mnie mieszkającego na Sadach Zoliborskich, gdy wracał będę z Poznania od rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 14.10.05, 18:02 Gość portalu: obserwator2 napisał(a): > Droga z Lazurowej do trasy AK, to np droga dla mnie mieszkającego na Sadach > Zoliborskich, gdy wracał będę z Poznania od rodziny. I dla mnie: z Tarchomina na zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 14.10.05, 21:53 pozornie... rano i tak utkniesz w korku na ak,a jak wrocisz wieczorem to juz w ogole szkoda mowic... a gdyby byla obwodnica od polnocy... ale wolicie pseudoobwodnice i prawdziwe korki :) Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 17.10.05, 15:09 rosebud68 napisał: > pozornie... > rano i tak utkniesz w korku na ak, A niby gdzie utknę? > a jak wrocisz wieczorem to juz w ogole szkoda mowic... > a gdyby byla obwodnica od polnocy... TMP, czyli kolejna obwodnica miejska będzie. > ale wolicie pseudoobwodnice i prawdziwe korki :) Obwodnicę od północy można wytyczyć najwcześniej w okolicy Jabłonnej, ale tak jest po praskiej stronie. Z drugiej strony Wisły jest KPN. Obwodnica miasta otaczająca również ten Park? Taki wewnątrzaglomeracyjny lasek. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 17.10.05, 20:57 tarantula01 napisał: > A niby gdzie utknę? > korek ciagnie sie od ronda zeslancow kilometrami > TMP, czyli kolejna obwodnica miejska będzie. > bedzie, ale dobrze wiemy ze mocno sie opozni > Obwodnicę od północy można wytyczyć najwcześniej w okolicy Jabłonnej, ale tak > jest po praskiej stronie. Z drugiej strony Wisły jest KPN. Obwodnica miasta > otaczająca również ten Park? Taki wewnątrzaglomeracyjny lasek. oczywiscie ze nie, jesli mozna przez osiedla to tym bardziej mozna i przez lasek :) ja nie widze problemu Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 19.10.05, 11:14 rosebud68 napisał: > tarantula01 napisał: > > > A niby gdzie utknę? > > > korek ciagnie sie od ronda zeslancow kilometrami Widzisz, przedłużenie AK do Konotopy omija owe rondo :) > > Obwodnicę od północy można wytyczyć najwcześniej w okolicy Jabłonnej, ale > > tak jest po praskiej stronie. Z drugiej strony Wisły jest KPN. Obwodnica > > miasta otaczająca również ten Park? Taki wewnątrzaglomeracyjny lasek. > oczywiscie ze nie, jesli mozna przez osiedla to tym bardziej mozna i przez > lasek :) > ja nie widze problemu Fantastycznie, ale u siebie w Wawrze już widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 19.10.05, 21:02 tarantula01 napisał: > > Widzisz, przedłużenie AK do Konotopy omija owe rondo :) > ale nie omija korka ktory przed nim sie tworzy, to tylko kwestia jego dlugosci > > Fantastycznie, ale u siebie w Wawrze już widzisz. ups... "u mnie w Wawrze" to juz nie wiem kiedy bylem ostatnio, ale u mnie na Bemowie nie widze Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 20.10.05, 10:01 > > tarantula01 napisał: > > Widzisz, przedłużenie AK do Konotopy omija owe rondo :) > rosebud68 napisał: > ale nie omija korka ktory przed nim sie tworzy, to tylko kwestia jego dlugosci Z tym, że łącznik Trasa AK - Konotopa wyeliminuje dużą część samochodów z Prymasa Tysiąclecia, które skręcają w kierunku Babic (Górczewska), Poznania (Wolska, Kasprzaka), Pruszkowa, Krakowa, Wrocławia i Katowic (al. Jerozolimskie) > > tarantula01 napisał: > > Fantastycznie, ale u siebie w Wawrze już widzisz. > rosebud68 napisał: > ups... "u mnie w Wawrze" to juz nie wiem kiedy bylem ostatnio, ale u mnie na > Bemowie nie widze Każdy może się pomylić powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej. Dotychczasowe rozmowy na forach z Tobą raczej skłaniały mnie do tezy, że jesteś z Wawra właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 20.10.05, 22:26 tarantula01 napisał: > > Z tym, że łącznik Trasa AK - Konotopa wyeliminuje dużą część samochodów z > Prymasa Tysiąclecia, które skręcają w kierunku Babic (Górczewska), Poznania > (Wolska, Kasprzaka), Pruszkowa, Krakowa, Wrocławia i Katowic (al. Jerozolimskie) miejmy nadzieje... i na tym chyba mozna poprzestac > Każdy może się pomylić powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej. > Dotychczasowe rozmowy na forach z Tobą raczej skłaniały mnie do tezy, że jesteś z Wawra właśnie. > kazdy moze... mnie tez sie czasem wydaje jak z kims rozmawiam ze z marsa jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 12.10.05, 08:24 jesli: - nieuznanie strony postepowania za strone, - zaprojektowanie niewystarczajacych zabezpieczen przed uciazliwosciami ...sa "drobnymi bledami", to ja jestem ciekaw jak wygladaja "powazne bledy" w wydaniu drogowcow. Narysowanie trasy nie po tej stronie Wisly? pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 12.10.05, 08:34 A niby dlaczego jacyś "ekolodzy" mają być tu stroną ? Wszak im nie chodzi o POPRAWĘ projektu, ale o uwalenie budowy ? Co do tej trasy ma pani Cesarska z Ursynowa ? Kogo niby reprezentuje ? Już ja z Żoliborza mam do tej trasy bliżej i może chciałbym być stroną ... Co do zabezpieczeń - szczegółów nie znam, ale "ekolodzy" opierają się na fałszywych od początku przesłankach - bowiem bzdurą jest, że trasa będzie służyć głównie tranzytowi. A ruch wewnątrzwarszawski POTRAFI być bardziej uciążliwy od nowoczesnych tras, oj potrafi, wiem co mówię, bo mieszkam przy ruchliwej miejskiej ulicy ... Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 12.10.05, 11:44 Uwaga techniczna: napisales mi kiedys koszatku, ze nie wpisujesz sie pod roznymi nickami w jedym watku. Zlamales te zasade po raz kolejny. Bylabym wdzieczna za uczciwe niemnozenie bytow. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
romekz Prośba o wytłumaczenie 12.10.05, 09:14 Witam Przyznam że nie śledzę tematu. Zastanawiło mnie właśnie dlaczego obwodnica ma biec przez środek Warszawy a nie jak to jest w zwyczaju dookoła miasta ? Czy ktoś może mi na to pytanie udzielić logicznej odpowiedzi ? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Re: Prośba o wytłumaczenie 12.10.05, 09:26 - to nie jest obwodnica, ale wjazd z A-2 do Warszawy, - obwodnice miejskie służą przede wszystkim rozprowadzeniu ruchu wjazdowego oraz dla tranzytu międzielnicowego. obwodnica poza granicami miasta nie służyłaby Warszawiakom. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Czy redaktorek "maj" choć widział mapę Warszawy ?? 12.10.05, 09:46 Czemu ten artykuł jest w dziale Żoliborz, Bielany ?? Przecież S8 na odcinku Konotopa-Powązkowska nawet na metr nie zbliża się do granic tych dzielnic a przebiega przez Ursus, Bemowo i Wolę .... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Czy redaktorek "maj" choć widział mapę Warsza 13.10.05, 23:35 mozdzins napisał: > Czemu ten artykuł jest w dziale Żoliborz, Bielany ?? > Przecież S8 na odcinku Konotopa-Powązkowska nawet na metr nie zbliża się do gra > nic > tych dzielnic a przebiega przez Ursus, Bemowo i Wolę .... Ale wleje się w trasę AK. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Czy redaktorek "maj" choć widział mapę Warsza 14.10.05, 18:57 wj_2000 napisał: > mozdzins napisał: > > > Czemu ten artykuł jest w dziale Żoliborz, Bielany ?? > > Przecież S8 na odcinku Konotopa-Powązkowska nawet na metr nie zbliża się > > dogranic tych dzielnic a przebiega przez Ursus, Bemowo i Wolę .... > Ale wleje się w trasę AK. Dla której być może projekt przebudowy będzie wygladał tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=27328432 Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Prośba o wytłumaczenie 12.10.05, 12:09 To gdzie bedzie obwodnica? Ktoredy pobiegnie ruch tranzytowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DocT Re: Prośba o wytłumaczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.05, 09:44 Ja ci to wytłumaczę: z tej strony W-wy nie można zrobić obwodnicy poza miastem, ponieważ zaraz za granicą Warszawy jest granica Parku Narodowego. Zobacz jaki odzew (kilka miesięcy temu na tym forum) wywołała informacja o remoncie drogi bienącej przez Pusszczę a co dopiero by się działo gdyby ktoś zechciał wybudować tam obwodnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obwodnica? Re: Prośba o wytłumaczenie IP: 217.8.161.* 12.10.05, 11:20 Witaj, juz tłumaczę: to nie jest obwodnica. To odcinek międzynarodowej autostrady A2 przez Warszawę. Ktoś wymyslił, że budując ją przez środek dużych osiedli mieszkaniowych w 2 milionowym mieście załatwia jednocześnie problem komunikacji wewnątrz miasta. "Obwodnica" i "trasa ekspresowa" to takie ładniejsze nazwy dla zmylenia opinii publicznej i obejścia wymogów administracyjnych przy budowie autostrady. Mam nadzieję, że nie mieszkasz w okolicy projektowanej autostrady. Zdrowia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Re: Prośba o wytłumaczenie 12.10.05, 11:42 Ja Ci udziele logicznej odpowiedzi. We wszystkich cywilizowanych miejscach obwodnice buduje sie dookola miasta, zeby do ruchu miedzydzielnicowego nie dolewac tranzytu z dochodzacych do stolic autostrad. Buduje sie siec magazynow, z ktorych mniejszym transportem dowozi sie towar do miasta. Ale nie w Warszawie. Tu sprawa ma sie tak, ze jesli powstalaby prawdziwa, odciazajaca miasto obwodnica POZA granicami Warszawy, bylaby budowana za krajowe pieniadze (drogi krajowe klasy od S w gore). A stolica musialaby drogi miejskie budowac za wlasne fundusze. Dlatego cichy plan GDDKiA i ratusza jest taki, ze kosztem wpuszczenia do Wawy ciezarowek z A2 i Via Baltici za krajowe pieniadze zbuduje sie warszawskie trasy. Przez osiedla, z ograniczana iloscia wjazdow. Bez obejscia autostradowego. Cud- miod ultramaryna. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Logika ? A gdzie liczby ? 12.10.05, 11:57 Budowa obwodnicy poza miastem ? Czemu nie. Tylko są następujące kwestie: - trzeba by ciąć Puszczę Kampinoską - obwodnica taka służyłaby głównie tranzytowi. stanowi on niewielki procent ruchu, więc nie ma tu uzasadnienia dla budowy autostrady, która świeciłaby pustkami, - protestujący ekolodzy twierdzą - wbrew wszelkim badaniom - że na trasie A-2 większość stanowiłby tranzyt, nie mają jednak oparcia w rzetelnych badaniach, zatem są niewiarygodni, - dowożenie towaru do miasta mniejszymi samochodami ? Ok, ale trzeba pamiętać, że zamiast 1 tira musiałoby pojechać kilka czy nawet kilkanaście mniejszych aut. Obecne korki nie pozwolą na to - wystarczy popatrzyć na trasy wjazdowe do miasta. Zakaz wjazdu tir do miasta byłby potencjalnie możliwy dopiero po zbudowaniu nowych wlotówek o dużej przepustowości. Dlatego GDDKiA przyjęła inną koncepcję: - obwodnica TIR daleko poza miastem (droga nr. 50) - obwodnica ekspresowa w Warszawie, do przejęcia ruchu międzydzielnicowego, Oprócz tego mają powstać 2 inne obwodnice wokół centrum miasta, dla odciążenia ulic śródmiejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Logika ? A gdzie liczby ? 12.10.05, 12:12 Cudowne to sa koszalki-opalki, cudowne! Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Re: Logika ? A gdzie liczby ? 12.10.05, 12:22 1. Ten "niewielki procent" to 8-10% calego ruchu wjazdowego. Szacowany jest on na 500.000 aut na dobe. Latwo policzyc, ile to tranzytu. 2. Ekolodzy nie twierdza, ze tranzyt bedzie wiekszoscia, ale ze bedzie. A to zasadnicza roznica. Ze bedzie potwiedzil dyrektor warszawskiej GDDKiA, Wojciech Dąbrowski: www.chomiczowka.org/artykuly/TakaBedzieAutostada_ZW.gif 3. System malego transportu sprawdza sie na calym swiecie. Wlasnie w celu odblokowania wielkie centra z okolic Blue City wystapily same o wprowadzenie go w rejonie Alei: "Tiry za miasto" (2005-08-11) JAROSŁAW OSOWSKI; ŁUKASZ ZANDECKI 4. Jesli juz o drodze nr 50, to ona powinna byc wlasnie uekspresowiona. Poki co na tej dumnej alternatywie dla tranzytu warszawskiego swobodnie chodza krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Tranzyt ? Ale który ? 12.10.05, 12:46 Przepustowość terminalu na granicy z Białorusią dla A-2 planuje się bodajże na 2000 aut na dobę. Na obecnej drodze na Litwę jest około 1200 ciężarówek na dobę. Do 50000 daleko. Nawet jakby posumować wszystkie przejścia graniczne na wschodniej granicy (co jest nonsensem, bo na Ukrainę nie jedzie się z Niemiec przez Warszawę, ale niech tam). A tranzyt (w ramach tego 8-10%) to także przejazdy Pruszków - Otwock, Piaseczno - Legionowo itd. Takiemu tranzytowi obwodnica przez Górę Kalwarię nic nie da, zaś wewnątrzmiejska - i owszem. Być może warto pogadać o zakresie rozbudowy 50-ki, jednak żądanie budowy tam od razu autostrady i to zamiast wlotówek do Warszawy (które mają _kompletnie_ inne zadanie) jest niepoważne. PS. Blue City wystąpiło o usunięcie tranzytu ciężarówek z alej, nie o wprowadzenie dostaw do siebie mniejszymi autami. To drugie mogliby z łatwością załatwić sami we własnym zakresie, bez angażowania miasta, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Re: Tranzyt ? Ale który ? 12.10.05, 13:39 Rozumiem, ze madrzy ludzie w krajach Europy zachodniej byli w bledzie budujac autostradowe obejscia wielkich aglomeracji? Ze dla zabawy niepotrzebnie wyrzucili kase w bloto? Ze trzy paneuropejskie korytarze transportowe dochodzace do Warszawy beda niewiele uczeszczane? To po co budowac A2 i Via Baltice? Dla tych "kilku" samochodow? Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Jelonki to nie jest środek miasta 12.10.05, 16:19 tak jak Natolin, Paluch, Załuski albo Ursus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:17 i bardzo dobrze że trwa. Gdyby Polska składała sie sie z zamych takich protestujących Jasiów jak ty to bysmy siedzieli w jaskiniach. Warszawa jest stolica - musi miećdobre drogi bo się zatka i nikt nie powinien tego kwestionować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: 62.233.166.* 12.10.05, 12:40 Dyktatura drogowców? Jak na razie Warszawa jest jedyną europejską stolicą bez obwodnicy. Jakby drogowcy rzeczywiście "dyktowali" warunki - a ja bardzo bym się cieszył z tego - to może przynajmniej Warszawa nie byłaby komunikacyjnym zaściankiem Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sidamo A skad ekoterorysci maja pieniadze na zakladanie IP: *.dip.t-dialin.net 12.10.05, 14:11 spraw do sadu.Przeciez takie zalozenie sprawy kosztuje a kto ich finansuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Divin Re: A skad ekoterorysci maja pieniadze na zaklada IP: *.chello.pl 19.10.05, 09:50 Finansuja to z pieniędzy, które dostaja od firm za nie organizowanie protestów. Ostatnio była informacja , którejś z organizacji "ekologicznych", która dostała 2 mln od firmy budującej Arkadie. To jest biznes :) Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 a dlaczego jesteście przeciwko nowym drogom? 12.10.05, 16:15 a stare już istniejące macie w głębokim poważaniu? Dlaczego przeszkadzałaby Wam nowa trasa Konotopa-Bemnowo-Powązki a nie przeszkadza Wam zasmrodzona, zatłoczona, hałasliwa Al. Krakowska na Raszyn i Janki albo wiecznie zakorkowana Puławska albo Modlińska? Ktore to trasąy są i trwają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: a dlaczego jesteście przeciwko nowym drogom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 08:05 One (te istniejące trasy) też mi przeszkadzają, ale problem w tym, że nie jest realne aby je w najbliższym czasie rozebrali. Jakbym się tego domagał byłbym większym nierealistą niż Korwin Mikke. Dla każdej z tych tras powinna być rozsądna kolejowa lub autobusowa alternatywna, która może ominąć korki -np buspas, linia tramwajowa, roga linia WKD, czy insze metro. Niestety mieasto woli budować pseudoobwodnice, niż zapewnić ludziom zdrowy i komfortowy transport publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy 12.10.05, 20:04 kuz..a, a dlaczego nie ma nawet w planach prawdziwej obwodnicy, tylko pseudoobwodnica (a wlasciwie miejski odcinek autosrady)??? Ja chce obwodnicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu BUDOWAC!!! NA pohybel roszczeniowcom! IP: *.spray.net.pl 12.10.05, 22:52 Miasto potrzebuje tej trasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: BUDOWAC!!! NA pohybel roszczeniowcom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 08:01 Ludzie! Drogi w centrum warszawy nie są z gumy. Jak wpuścimy ta wlotowką do Warszawy więcej prywatnych samochodów, to chyba korki samochodowe bedą już jeździły chodnikami, a nie tylko jezdnią. Gratuluję poparcia dla chorych pomysłów GDDKiA oraz Kaczora. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Re: BUDOWAC!!! NA pohybel roszczeniowcom! 13.10.05, 08:15 Po to właśnie mają być obwodnice miejskie, aby odciążyć centrum. Obecnie dużo aut jedzie przez centrum, ponieważ zwyczajnie nie ma alternatywy. Piewcy obwodnicy pod Górą Kalwarią zdają się pomijać ten aspekt. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: BUDOWAC!!! NA pohybel roszczeniowcom! 13.10.05, 20:12 To nie jest wlotowka, tylko przelotowka. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: BUDOWAC!!! NA pohybel roszczeniowcom! 13.10.05, 20:29 no wlasnie! szkoda ze przez osiedla :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: BUDOWAC!!! NA pohybel roszczeniowcom! 13.10.05, 20:42 Ale zdecydownie lepiej niz przez rezerwaty i inne enklawy zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Anarchia i morda w kubeł 13.10.05, 23:43 rosebud68 napisał: > no wlasnie! > szkoda ze przez osiedla :(((( Kurna oleś!! Przecież te tereny były zarezerwowane na drogi już kilkadziesiąt lat temu. Z tego powodu działki obok, były tanie jak barszcz. Jak ktoś zaryzykowł, że tam się pobuduje, a droga i tak za jego życia nie powstanie, niech teraz wsadzi mordę w kubeł i nie sieje anarchii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Anarchia i morda w kubeł IP: *.atman.pl / *.atman.pl 14.10.05, 11:06 > Kurna oleś!! > Przecież te tereny były zarezerwowane na drogi już kilkadziesiąt lat temu. Kilkadziesiąt lat temu komunizm też był "zarezerwowany" i miał trwać do końca świata. Jak widać stało się inaczej, ale czemu nagle wypłynął projekt tow. Gomułki i znalazł swoich zapalczywych realizatorów? Kilkadziesiąt lat temu, za głębokiej komuny, gdy dyspozycyjny planista narysował na mapie kreskę i powiedział "wot, zdiest budziet awtostrada", to w miejscu tej kreski były buraczane pola. Teraz są tam osiedla, tow. Gomułka dawno nie żyje, nie ma potrzeby realizować jego "projektów". Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Anarchia i morda w kubeł 14.10.05, 11:15 Masz racje, jakies komuchy wyznaczyly rezerwaty, parki narodowe i jakies inne pjerredoly. Teraz sa to tereny rozdeptane, zasmiecone. Po co utrzymywac zagospodarowanie glebokiej komuny? Kiedys przed tymi parkami byly pola buraczane. Teraz coraz bardziej sa zabudowane wielkimi osiedlami. Tworcy tych parkow juz dawno nie zyja. Nie ma potrzeby trzymania tych lasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ktos uwaznie czyta teksty warzywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 16:22 i wciela jego pomysly w zycie - strefy ochronne parkow powoli ustepuja miejsca roznym inwestycjom, kazdy z parkow narodowych musi borykac sie pomyslami na dobry biznes a przez Mazury budowana jest trasa itd itp tylko ze to nie komunisci tworzyli parki - tylko swiatli ludzie w czasie trwania komunizmu natomiast przebieg tras drogowych juz niekoniecznie (kto mial wtedy samochody ???) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Anarchia i morda w kubeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:11 Gość portalu: gość napisał(a): > powiedział "wot, zdiest budziet awtostrada" To ciekawe co piszesz. Nie wiedziałem, że z prezydentem Starzyńskim, jego architekci rozmawiali po rosyjsku. A z tamtego czasu pochodzą te rezerwacje. Ale tobie "antykomuna" na mózg się rzuciła, i na każdy temat bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Anarchia i morda w kubeł 14.10.05, 18:37 I jak widać nic, poza gatunkiem buraka, nie zmieniło się przez te lata. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: Anarchia i morda w kubeł 14.10.05, 21:46 ...powiedzialbym, ze pastewny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Plany przebiegu tras NIE SA TAJEMNICA! IP: *.spray.net.pl 14.10.05, 18:32 Mozna bylo isc i je zobaczyc, a nie dzis wyc jak obrazone dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek plany komunizmu nie byly tajemnica !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:35 komunizm zosatl obalony - po kiego ... mamy nadal korzystac z jego 'zdobyczy' po co demokracaj - skoro urzednicy sa tacy sami i takie same glupie pomysly maja ??? Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Re: plany komunizmu nie byly tajemnica !!! 15.10.05, 11:42 To ja mam inny pomysł: oodrzućmy komunistyczne plany budowy metra przez sam środek miasta i zbudujmy je poza miastem ! Zobacz ile zalet: będzie o wiele taniej, nie trzeba rozkopywać ulic, nie trzęsą się domy. A w mieście - tylko ekologiczny tramwaj konny, rower i riksza ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek plany komunizmu nie byly tajemnica !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 16:17 metro w miescie jest jak najbardziej potrzebne - podobnie jak wytlumienie torow dziwne ze tego nie rozumiesz i nie odrozniasz ruskiego tira od kolejki drogowy tranzyt miedzynarodowy przez miasto - to pomysl z epoki konikow i bryczek rower zas - sprawdza sie i w metropoliach - i w biednych miastach i wioskach i dzis i za sto lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A no Re: Sąd daje zielone światło obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:56 No proszę . Odpowiedz Link Zgłoś