olgierd.tomczorek 20.10.05, 00:56 czekam na trolli którzy napiszą że wszystko i tak jest winą kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rita Re: Ksiądz w cywilu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 08:20 trolle upatrują winy złego we wszystkim co znajduje się dookoła. Nigdy, przenigdy w sobie. Bo niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jatzenty Re: Ksiądz w cywilu IP: 194.213.204.* 20.10.05, 08:46 to dobrze, że na coś czekasz Odpowiedz Link Zgłoś
xsawer Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 08:50 Qoorwa, nie kumam. Czym się różni msza od nabożeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
raf73 Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 09:58 Tym, czym szczupak od ryby: każdy szczupak jest rybą ale nie odwrotnie :-) Ergo: każda Msza jest nabożeństwem (najważniejszym), ważniejszym od np. różańca, majowego, wypominek, adoracji Najśw. Sakramentu, liturgii chrzcielnej, ślubnej czy pogrzebowej etc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 10:00 >>>Diakon jest osobą duchowną, choć nie księdzem. To po co mylący tytuł tekstu? W celu marketingowym? Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 10:06 No, akurat z tym majowym to raczej nie trafiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
raf73 Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 11:57 Majowe jest wszak nabożeństwem śpiew, homilia, adoracja Sanctissimum, litania, różaniec; nie ma natomiast charakterystycznych dla Mszy liturgii słowa i eucharystycznej z komunią) Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 12:08 Ejże - z dzieciństwa pamiętam, jak babcia "ciągała" mnie na majowe i pamiętam, że była to normalna msza, z podniesieniem etc. Potem wszystkie babcie przystępowały do komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
raf73 Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 12:27 Nie zrozum mnie źle - nie chcę się wymądrzać, może w Twoim regionie było/jest inaczej - ale jako "podniesienie" można zinterpretować np. błogosławieństwo Najśw. Sakramentem (monstrancja jest podnoszona :-) Również komunia może być udzielana poza Mszą, np. właśnie pod koniec nabożeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 12:32 OK :) Nie jestem specjalistą od liturgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ynush Re: Ksiądz w cywilu IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.05, 10:50 Pewnie masz rację, bo nie rzadko jest tak, że przed majowe jest np. przed wieczorną mszą św. Ponieważ prowadzi je ten sam kapłan, może powstać wrażenie, że odbywa się ono w jednym ciągu jako msza. A z drugiej strony są zwyczaje (jeszcze?), że przy okazji nabożeństw udziela się komunii swiętej, szczególnie jeżeli w trakcie nabożeństw drugi kapłan spowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synus2 Re: Ksiądz w cywilu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:55 a tym samym,czym różni się sakrament bierzmowania w kościele od tego kupionego w zakrystii/ super poważnie/. Odpowiedz Link Zgłoś
hwojtek Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 10:49 A wydawaloby sie, ze dziennikarzy powinni uczyc logicznego skladania zdan. Po przeczytaniu leadu rozumiem, ze pozostali warszawscy duchowni, ktorzy maja zony i dzieci, nosza sutanny? Odpowiedz Link Zgłoś
hotto Nawet na golasa 20.10.05, 12:35 olgierd.tomczorek napisała: > czekam na trolli którzy napiszą że wszystko i tak jest winą kościoła. Wiesz co ? Dla mnie to on może odprawieć nawet na golasa albo w kufajce. Co do winy kościoła, to nie zaporzeczysz, że na przestrzeni tych 20 wieków 'trochę' się nazbierało. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
rupertgiles Re: Ksiądz w cywilu 20.10.05, 13:03 > Jeżeli będzie trzeba, to rzucę pracę - deklaruje. A na utrzymanie czteroosobowej rodziny niech zarobi żona. I sama zajmie się dziećmi. I posprząta. I pozmywa. I panu księdzu małżonkowi kapcie poda. Idiota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodi Re: Ksiądz w cywilu IP: *.atman.pl / *.atman.pl 20.10.05, 14:23 Co jeszcze wymysla, by sciągnąc wieksza kase od owieczek i baranow? Byla paruzja, armagedon, byli heretycy i krucjaty, spowiedz uszna i czysciec, a teraz spece od marketingu podpowioadaja, ze trzeba byc milszym dla swieckich,jezeli maja sie dawac drenowac, wiec jest diakon, ni pies, ni wydra.....ale sie spodoba. Bynajmniej specjalisci tak sądzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Ksiądz w cywilu 20.10.05, 15:24 Hmmm... rozumiem, ze diakon ma swojego parafialnego zwierzchnika. Ktoś musi nadzorować jego pracę (chyba, że nie). Rozumiem, że diakon bierze kasę za posługi (chyba, że nie); Rozumiem, że diakon kasą dzieli się z parafią (chyba, że nie); Rozumiem, że im więcej diakonów, tym więcej źródełek dla parafi (chyba, że nie); A mam jedno pytanie? Czy diakon, przypisany do parafii ma ubezpiecznie jak osoba duchowna (docelowo emerytura), czy Kościół bierze, a nic diakonowi w zamian nie daje? I drugie pytanie? Czy już jestem trollem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bardziej Re: Ksiądz w cywilu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:48 Bardziej to drugie - tj. chyba, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś