roman1232
03.11.05, 13:13
Witam
Nie wiem czy pisze na dobrym forum. Ale mam pomysł aby wprowadzić na polskich autostradach system niemiecki. Poprostu zniść ograniczenie prędkości z tym że jak ktoś spowoduje wypadek powyżej 130 km/h to wtedy zakład ubezpieczeniowy mógłby odmówić wypłaty odszkodowania. Zmniejszyłoby to korki i przyspieszyłoby rozwój gospodarczy. Przypatrzmy się na nowe samochody każdy z nich ma max. prędkośc od 150 km/h w najgorszych samochodach do ponad 200km/h, a jak kupimy naprawdę dobry samochód to spokojnie pojedzie 200 km/h. Czyli w momencie kupna nowego samochodu już ten samochód jest niezgodny z prawem i zachęca do łamania przepisów. Zobaczmy że leganie nie można nigdzie po Polsce podróżować z taką prędkością. Jest to bez sensu. Skoro produkuje się samochody które sa dopuszczone do ruchu drogowego i mają max prędkośc np.210 km/h to należy pozwolic na taką jazdę, ewentualnie zminić parametry budowy autostrady np wydłużyć max odcinek prosty z 2 km do 4 i wprowadzić prędkośc projektową większą np. 160 km/h. Skoro pociągi na zachodzie mogą jeździć ok 300 km/h to dlaczego samochody nie mogłyby jeżdić 200km/h? Wiem że autostrad w Polsce praktycznie nie ma ale kiedyś powstaną. Myślę że warto brać przykład z lepszych. Pozatym kto by chciał jeźdźić wolniej to mógłby bez problemu. Jak ktoś boi się jechać 150km/h to niech jedzie 130km/h.